2022-08-02 172 浏览
又走入九龍城搵食🤪🤪上次食大和堂已經見到對面有間海鮮中菜館,就已經想搵日再試🙈 見到幾平,2人套餐食到捧住個肚咁走🙈🙈🙈二人海鮮套餐💰250 per one前菜鹽水雞腳每人有兩隻,都幾入味幾好食😋主菜芝士焗龍蝦👍🏻+💰60配伊麵底,唔配伊麵底簡直浪費咗佢啲芝士汁,好濃味,好creamy☺️☺️ 龍蝦雖然係碎件上,但份量都好多😊 兩個人食綽綽有餘😎 肉質彈牙😋豉汁炒蟶子蟶子皇,新鮮鮮甜‼️肉質爽口🤓 不過就得兩隻🙊菠蘿咕嚕肉酸酸甜甜,咕嚕肉表皮酥脆,肉汁豐富☺️☺️椒鹽豆腐簡直係外脆內軟嘅代表😊豆腐又好滑👍🏻一品海鮮豆腐湯呢個真係要讚下,店主介紹用新鮮魚熬製,都好足料!有蝦有蜆有菜有豆腐😎要乜有乜😀飲落鮮甜,仲要湯係奶白色,足料冇味精😋🫣hoegaarden💰42食海鮮點可以冇啤酒🙈 估唔到大大支,兩個女仔係飲唔哂🫣 要讚一讚,店家嘅酒杯係雪凍過嘅👍🏻 飲啤酒最緊要夠凍😎‼️舖頭細細,反而有種好溫馨嘅感覺🙈 嗰晚亦都好多街坊幫襯👍🏻 總而言之,呢個套餐值回票價😊 絕對性價比十足😛
又走入九龍城搵食🤪🤪

二人海鮮套餐💰250 per one

前菜
鹽水雞腳
每人有兩隻,都幾入味幾好食😋

主菜
芝士焗龍蝦👍🏻

豉汁炒蟶子
蟶子皇,新鮮鮮甜‼️肉質爽口🤓 不過就得兩隻🙊

菠蘿咕嚕肉
酸酸甜甜,咕嚕肉表皮酥脆,肉汁豐富☺️☺️

簡直係外脆內軟嘅代表😊豆腐又好滑👍🏻

一品海鮮豆腐湯

hoegaarden💰42

• 芝士焗龍蝦
  • 椒鹽豆腐
  • 菠蘿咕嚕肉
2022-08-01 88 浏览
鍾意食海鮮所以試吓呢間,懶得揀所以揀食二人餐,首先揀咗花雕蛋白蒸蛋,枝竹斑腩煲同埋薑蔥火腩煲。等咗一輪,話火腩賣晒,但係個餐無乜肉揀,職員推薦揀涼瓜炒牛肉,但係我唔鍾意食涼瓜,佢話轉薑蔥,我提議轉菜,佢話可以轉白菜,即刻應承,幾好有彈性。先上鳳爪,可惜淡唔夠味,之前睇過食評話呢度食物比較淡,所以同職員反映,希望之後嘅嘢食濃味啲,希望仲救得切之後嘅餸,職員話雞腳淡,不如比啲沙薑我,我話好,點知出嚟係浸雞腳嘅沙薑湯,都係唔夠味。芝士焗龍蝦,幾好,夠味又新鮮,雖然得半隻,都算多肉食。枝竹斑腩煲本來係幾好,粉都夠薄,魚身都唔錯,可惜唔夠咪。白菜炒牛肉,正常中式牛肉,無乜特別,不過又係唔夠味。一品海鮮湯,呢個好可惜,奶味蓋過晒海鮮味,本身佢都有唔少料,其實唔需要落奶,嘥咗。期待嘅花雕蛋白蒸蟹,最令我失望,細隻預咗,仲要水蟹,花雕都無乜味,調味又唔夠,差得過份。整體份量真係唔夠飽,廚師9點收工,想加餸都唔得,調味真係要濃返同埋留意海鮮質素,希望將來有改善先再試。另外,由坐低到走都有昆蟲飛來飛去,至少2隻,成日都要掃開,影響食慾及心情。

芝士焗龍蝦,幾好,夠味又新鮮,雖然得半隻,都算多肉食。

枝竹斑腩煲本來係幾好,粉都夠薄,魚身都唔錯,可惜唔夠咪。

白菜炒牛肉,正常中式牛肉,無乜特別,不過又係唔夠味。

想食龍蝦🦞伊麵好耐,但係去親酒樓嗰啲都要嗌一大碟,兩個人一定食唔晒🙈而且我好奇怪,我唔鍾意食龍蝦🤣🤣但我好鍾意食芝士汁伊麵😍😍所以通記一品嘅二人餐啱晒我😎二人餐有一個海鮮湯,啲湯係奶白色嘅😍用左是日海鮮煲既,有豆腐白菜仔,好甜好濃郁👍🏻前菜有一個沙薑鳳爪,係暖既,有4隻,好冧好味😋主角龍蝦伊麵好足料,加伊面要加$60,份量好足物超所值😆如果鍾意食龍蝦嘅可以加$150就有全隻😌👌🏻小菜係揀咗菠蘿🍍咕嚕肉🙌🏻酸酸甜甜,不過我就覺得啲汁唔夠多,啲肉唔夠點🤣海鮮揀咗蟶子皇😋得2隻,過下口癮都夠😝椒鹽豆腐新鮮熱辣辣,外脆內嫩,正‼️‼️呢個二人餐嘅份量預得啱啱好💯我哋兩個人清曬😋👍🏻不過調味朋友就覺得偏淡🙈整體服務好好👌🏻地方都好闊落好乾淨,兩個人都會安排四人座😄想食嘅朋友記得打電話book位!💛💛💛💛
2022-07-22
  • 椒鹽豆腐
  • 鹽水雞腳
  • 龍蝦伊面
  • 海鮮豆腐湯
2022-07-20 53 浏览
去九龍城不一定要吃泰國菜最近發掘了一間CP值很高的中菜館——通記一品菜館點了二人套餐每位$250加一(免收茶芥)就能吃到五餸一湯包括龍蝦及海鮮真的超抵食😍🍽二人套餐前菜:鹽水雞腳🐓主菜:芝士焗龍蝦🦞份量是半隻龍蝦,肉質爽口彈牙,非常新鮮美味🤤海鮮(自選一款):花雕蛋白蒸蟹🦀海鮮有三款選擇,包括菓皮清蒸鮑魚、花雕蛋白蒸蟹、豉椒炒蟶子,選擇困難症發作😂最後揀了花雕蛋白蒸蟹,沒有令我們失望,蟹肉鮮甜,蛋白充滿花雕酒香😋餐湯:一品海鮮湯🐚海鮮湯清甜,裏面有龍蝦肉、蜆肉、豆腐、白菜等等小菜(自選兩款):菠蘿咕嚕肉、薑蔥火腩煲總共有8款選擇,包括椒鹽豆腐、滑蛋炒蝦仁、涼瓜炒牛肉、菠蘿咕嚕肉、魚香茄子煲、枝竹斑腩煲、薑蔥火腩煲、蒜子上湯浸時菜,選擇非常豐富❣️
去九龍城不一定要吃泰國菜
最近發掘了一間CP值很高的中菜館——通記一品菜館
點了二人套餐
每位$250加一(免收茶芥)就能吃到五餸一湯包括龍蝦及海鮮
真的超抵食😍

🍽二人套餐
前菜:鹽水雞腳🐓

主菜:芝士焗龍蝦🦞
份量是半隻龍蝦,肉質爽口彈牙,非常新鮮美味🤤

海鮮(自選一款):花雕蛋白蒸蟹🦀

餐湯:一品海鮮湯🐚
海鮮湯清甜,裏面有龍蝦肉、蜆肉、豆腐、白菜等等

小菜(自選兩款):菠蘿咕嚕肉、薑蔥火腩煲

2022-07-12
好鍾意食海鮮但通常都要入到西貢先食到平靚正 🥹估唔到九龍城區都有一間中菜館有抵食嘅海鮮套餐💕💕🚉地點都好容易搵到好近港鐵站佢哋最近好似主打各種新鮮海鮮🐟🦐🦞🦑🥰🥰就試吓咗佢哋午市嘅精選套餐~午市精選套餐 ($158/1位)~*每日限量發售*-前菜-🐥鹽水雞腳🦶🏼😆處理得唔錯幾乾淨好淡淡嘅沙薑香幾入味💛雞腳炆到幾淋 容易入口❣️-主菜-🧀芝士焗龍蝦(伊麵底)🍜🦞龍蝦幾新鮮 肉質爽口彈牙❤️斬開咗做細細件 容易入口有~8-10件😍😍伊麵配上濃濃嘅芝土汁🧀味道有啲似韓式芝士拌麵嘅味🤣🤣味道唔會死鹹唔會好重口味~調味對我嚟講啱啱好•ू(ᵒ̴̶̷ωᵒ̴̶̷*•ू) ​ )੭ु⁾-海鮮-🧄金銀蒜粉絲蒸元貝🐚一人一隻新鮮蒸元貝😆🔥新鮮熱辣上枱 元貝都幾鮮甜粉絲都幾入味 好香蒜香味 🧄🛢油鹽水煮蜆🧂蜆肉都幾分量十足😍🔥火喉控制得唔錯蜆肉無沙 幾爽口同入味底下仲有啲粉絲食 🤤🤤粉絲索晒蜆肉嘅鮮味♥︎♥︎唔錯~(๑´⍢`๑)🌶豉椒炒蟶子🥰🥰炒蟶子都係每人有一隻都幾大隻 肉質好爽口鮮甜啖啖肉 好正( つ•̀ω•́)つ♥︎♥︎幾鍾意佢哋嘅豉椒味 夠晒有鑊氣♪♪味道調配得啱啱好 好惹味✨-副菜-🍲上湯娃娃菜🥬上湯味道唔錯 幾鮮甜😚😚唔會似坊間嘅

好鍾意食海鮮但通常都要入到西貢先食到平靚正 🥹
估唔到九龍城區都有一間中菜館有抵食嘅海鮮套餐💕💕
🚉地點都好容易搵到好近港鐵站
佢哋最近好似主打各種新鮮海鮮🐟🦐🦞🦑
🥰🥰就試吓咗佢哋午市嘅精選套餐

~午市精選套餐 ($158/1位)~
*每日限量發售*

斬開咗做細細件 容易入口
有~8-10件😍😍
伊麵配上濃濃嘅芝土汁🧀
味道有啲似韓式芝士拌麵嘅味🤣🤣
味道唔會死鹹唔會好重口味~

-海鮮-

🔥火喉控制得唔錯
蜆肉無沙 幾爽口同入味
底下仲有啲粉絲食 🤤🤤
粉絲索晒蜆肉嘅鮮味♥︎♥︎
唔錯~(๑´⍢`๑)

🌶豉椒炒蟶子

🥰🥰炒蟶子都係每人有一隻
都幾大隻 肉質好爽口鮮甜
啖啖肉 好正( つ•̀ω•́)つ♥︎♥︎
幾鍾意佢哋嘅豉椒味 夠晒有鑊氣♪♪
味道調配得啱啱好 好惹味✨

娃娃菜煮到好淋 索晒湯汁
免頭仲配搭上一啲蘑菇🍄
💗食完呢個真係好夠飽

整體來講幾唔錯(●´∀`)ノ♡
💟想食抵食海鮮嘅可以去試吓~

📍 通記一品菜館 (九龍城)
🐰: 4/5

#eatwithkeikei #九龍城
#sweetiedaily_klncity
  • 芝士焗龍蝦
2022-07-18 32 浏览
最近幫襯過有間做街坊生意的人情味小店值得支持,這間海鮮🦞菜館有自己魚缸自養海鮮,很新鮮又抵食!我哋點左個二人午餐套餐$158x2 , 冇收茶介有加一,以海鮮套餐來講好平,包鹽水雞腳雞腳、芝士焗龍蝦伊麵🦞(半隻)、豉椒炒蟶子、金銀蒜蓉粉絲蒸元貝、油鹽水煮蜆和蔬菜的上湯蛙蛙菜 , 豐富得很!芝士焗龍蝦伊麵是半隻西澳龍蝦🦞,果然皇牌,新鮮彈牙,廚師👨‍🍳煮得出色,芝士味濃,配以伊麵真的美味可口!油鹽水煮蜆份量多又好味,簡單油鹽煮更帶出鮮味豉椒炒蟶子蟶子皇一樣夠鮮甜,用豉椒來炒特別惹味呀!金銀蒜蓉粉絲蒸元貝元貝上滿滿的蒜蓉是絕配,元貝大粒可口!最後還有蔬菜的上湯蛙蛙菜 , 份量都係好多,豐富又滿足囉!

芝士焗龍蝦伊麵

油鹽水煮蜆
份量多又好味,簡單油鹽煮更帶出鮮味

豉椒炒蟶子
蟶子皇一樣夠鮮甜,用豉椒來炒特別惹味呀!

金銀蒜蓉粉絲蒸元貝
元貝上滿滿的蒜蓉是絕配,元貝大粒可口!

最後還有蔬菜的上湯蛙蛙菜 , 份量都係好多,豐富又滿足囉!

2022-07-17 21 浏览
平時去九龍城大家通常都係會搵泰國嘢食,但其實都有好多港式菜館都值得一試,所以今次就同朋友仔揀左依間「通記一品菜館」,因為見都多人推介佢哋既海鮮二人餐。多人推介係因為每人都只係$250個套餐已經包左一款前菜、一款海鮮、一份湯、兩個小菜同埋芝士焗龍蝦,兩個人食份量相當足夠。小食 - 「鹽水雞腳」:好耐無食鹽水雞腳,依樣係我中菜其中一樣最中意既野食,個汁唔會太咸,雞腳亦都煮得好入味同埋夠淋。海鮮 - 「芝士焗龍蝦」:芝士汁望落已經令人流哂口水,食落芝士汁夠香,但都唔會搶左龍蝦本身既鮮味,龍蝦肉都夠厚身同實。👍🏻海鮮 - 「豉椒炒蟶子」:係鮑魚同蟶子之間掙扎左一陣最後都係揀左蟶子,蟶子夠大隻又洗得乾淨,個豉椒汁送埋飯一流,但如果可以每人都有兩隻蟶子就好啦😆餐湯 1- 「一品海鮮湯」:依個湯個人認為係最有驚喜,湯黎到既時候已經見到非常足料,個湯睇落奶白色,飲落朋友仔同我都覺得個湯加左少少淡奶,另外好重魚湯既味道,所以2個人好快就清左成碗湯。主菜 - 「椒鹽豆腐」:豆腐外層望落同食落都夠脆口,入面就滑嘟嘟🤣椒鹽都唔會落得太過重手,都係值得推介。主菜 - 「枝竹斑腩煲」:依個斑腩煲就同平時食到既差唔

主菜 - 「枝竹斑腩煲」:依個斑腩煲就同平時食到既差唔多,但反而好中意枝竹,個炸枝竹吸曬醬汁啲味剩係食啲枝竹已經好滿足。
2022-07-14
2022-07-08 30 浏览
性價比一般嘅餐廳,本來上網見到佢$250可以食到6樣野覺得好抵食,但係去到親身試嘅時候發現其實每樣菜式嘅份量都好少,少到兩個男人飽唔到肚嗰隻,首先前前菜個鹽水浸雞腳只有一款冇得簡,對於唔係好食雞皮嘅人嚟講唔係咁好,海鮮嘅味道都叫正常但係就真係太少喇,例如聖子第一人一隻,龍蝦就得半隻兩個人分,同埋小菜嘅水準都未如理想,例如個魚香茄子好油膩,冇魚香味,另外個咕嚕肉就正正常常冇乜特別,期望整體會有改進啦
2022-07-03 36 浏览
呢間位於九龍城嘅中餐已經開左2-3年,主打食龍蝦🦞同埋花蟹🦀️ 老闆強調食材一定要新鮮,所以你落單之後先會喺魚缸到撈啲海鮮出黎處理😎 除左散嗌,佢地亦有2/4人嘅龍蝦餐比你揀,記住要拉埋朋友仔去食👯二人套餐 $250/ppSet Menu for Two鹽水雞腳Chicken Feet with Sand Ginger Powder第一啖食落去已經感覺到滿滿嘅骨膠原🦴 軟稔入味,好輕易就骨肉分離😚 沙薑鹹味啱啱好,亦唔會太油膩The jelly coating of the chicken feet was full of collagen which practically melts in your mouth. The flavouring was just on point, not too oily or salty. 芝士焗龍蝦Tung Kee Signature Lobster w Cheese是日龍蝦今朝先喺西澳運過黎🇦🇺 澳洲嘅龍蝦出名在於肉質脆彈鮮甜,而雖然今日只有半邊,但啖啖都係龍蝦肉,絕對足料🥰 加埋澎湃嘅芝士,鹹香味更加可以帶出龍蝦嘅鮮味😗This dish

二人套餐 $250/pp
Set Menu for Two

芝士焗龍蝦
This dish is a scrumptious blend that features the most tender pieces of lobster from Western Australia. The additional cheese topped up the freshness by adding hints of saltiness.

花雕蛋白蒸蟹
Steam Egg White and Crab w Chinese Yellow Wine
花蟹肥美多膏,用蒸的方法來呈現出蟹嘅鮮甜味,簡單配搭花雕酒同蛋白已經好好味🤪蟹同花雕酒香非常搭配,而且特別用了蒸蟹時流出的精華來蒸蛋白,每一口都散發出酒嘅清香味同蟹嘅鮮味🤩
The crab was super fatty and scrumptious, a perfect match with the Chinese Yellow Wine. After the essence has escaped from the crab and into the egg whites, it made it very smooth and flavourful.

Signature Seafood Soup
今日係豆腐滾魚湯🔥 奶白色的魚湯色香味俱全🐟 喺煎同滾燙嘅過程當中逼出魚油,所以魚味濃香,油潤但不膩😌
Today’s fish soup is white in color because it was made with fish meat and fish oil, so it’s very aromatic.

枝竹斑腩煲
Cod Fillet w Braised Bean Curd Stick Pot
師傅炒完先上碟,所以好有鑊氣🥳 一塊塊嘅斑腩肥瘦適中,鮮甜美味😛 大大片的枝竹豆味濃郁,卷埋左之後就更加掛汁,香濃惹味😋
The lightly battered cod was pan fried before plating, so you could really taste a wave of “Wok Hey”. The fillets were very moist and the bean curds were rolled up, trapping the soy based sauce within the layers.

蒜子上湯浸時菜
Poached Seasonal Vegetable w Garlic
今次揀左要娃娃菜🥬 全靠幾粒炸蒜同埋上湯鮮甜嘅味道,為平凡嘅娃娃菜增添香氣🧄 娃娃菜煮得透,索晒汁但又保持到口感😉

2022-06-30 31 浏览
鍾意食海鮮 但好多都要好多人去先食到前排搵到間會做二人份套餐嘅中菜館地點都好方便又近港鐵 就去左一試佢地個晚市二人餐 通記嘅舖頭入面本身就有水缸養住唔同嘅海鮮 所以食材都好新鮮🥢鹽水雞腳幾好食 份量大隻亦都好入味 唔會過鹹🥢一品海鮮湯 每人可以分到碗半 湯品係豆腐魚湯入面仲有鮮蝦同賴尿蝦熬製而成嘅 味道鮮甜 飲完一段時間都無口渴感🥢豉椒炒蟶子 一人一隻大蟶子 肉質新鮮彈牙 豉椒炒好惹味 三選一嘅另外仲可以選擇要蛋白蒸蟹或者蒸鮑魚🥢芝士焗龍蝦2人份為半隻龍蝦 濃郁芝士芡汁 龍蝦肉厚實彈牙 食到好想再食覺得如果可以再多啲就好了🥢枝竹班腩煲 🥢蒜子上湯浸娃娃菜小菜自選兩款 班腩份量真係好多 很下飯食左好多肉所以都選左款菜 上湯浸菜感覺健康
鍾意食海鮮 但好多都要好多人去先食到

🥢枝竹班腩煲
🥢蒜子上湯浸娃娃菜
小菜自選兩款 班腩份量真係好多 很下飯
食左好多肉所以都選左款菜 上湯浸菜感覺健康
🍪【#九龍城】通記一品菜館 The Great Seafood Restaurant🦞2人海鮮盛宴!芝士焗龍蝦6道菜套餐🦞.【2人套餐 Set Menu for 2】每位 $250/ person.1️⃣ 前菜︰🐔鹽水雞腳 Appetizer: Chicken Feet with Sand Ginger Powder外皮十分光滑,帶有生薑香氣,咬落膠質滿滿😋The beautifully glowy chicken feet share a whiff of ginger and flaunt a gelatinous texture👍🏻.2️⃣ 主菜︰🦞芝士焗龍蝦 Main: Tung Kee Signature Lobster w/ Cheese圓潤肥美的焗龍蝦,正是這頓飯的主角😍!龍蝦肉爽口微甜,淋上香醇幼滑的芝士汁,非常惹味!👏🏻The toothsome lobster is consistently firm and spongy, soaking up the melted cheese greedily😈.3️⃣ 海鮮︰菓皮清蒸鮑魚 Seafood: Steamed Abalone
🦞2人海鮮盛宴!芝士焗龍蝦6道菜套餐🦞

1️⃣ 前菜︰🐔鹽水雞腳
鹽水雞腳

外皮十分光滑,帶有生薑香氣,咬落膠質滿滿😋
2️⃣ 主菜︰🦞芝士焗龍蝦

3️⃣ 海鮮︰菓皮清蒸鮑魚
Seafood: Steamed Abalone w/ Dried Mandarin Peel
菓皮清蒸鮑魚

以芳香🍊菓皮清蒸,如柑橘味籠罩了海鮮般,鮑魚咸鮮味得到了更佳發揮。烹調時間掌握得好,質感肉厚有回彈🤤
The dried mandarin peel’s slight sign of fruitiness draws out the original flavors of abalone. ⏱️Precise control on cooking time prevents the meat from turning too dry or chewy.
4️⃣ 餐湯︰🍲一品海鮮湯
Soup: Signature Seafood Soup
一品海鮮湯

樸實簡單的食材—瀨尿蝦、豆腐、小白菜等等,熬製這鍋天然濃郁的海鮮湯,回味無窮!瀨尿蝦啖啖肉,好鮮甜!😍
Simple ingredients shine through excellently. There are mantis shrimp, tofu, bok choy and more. The mantis shrimp is particularly firm and sweet!☺️
5️⃣ 小菜︰🔥椒鹽豆腐
Deep-Fried Tofu w/ Spice Salt
椒鹽豆腐

這個得一口接一口吃!輕盈酥脆的外皮裹著白滑豆腐,搭配風味椒鹽格外可口😄
Though ‘heaty’ and high in calories🫠, the traditional deep-fried tofu is always irresistible🤭! Underneath the crispy coat is the soft tofu, incredibly flavourful with a sprinkle of spice salt.
6️⃣ 小菜︰🍍菠蘿咕嚕肉
Sweet and Sour Pork w/ Pineapple
菠蘿咕嚕肉

優秀的菠蘿咕嚕肉,會散發出清新的菠蘿果酸,醬汁色澤鮮明又绵糊。
吃上來先是半脆半煙韌的酥皮,緊接肉味濃郁的豬肉🐷,口齒留香。
The sweet and sour sauce exudes an authentic pineapple fragrance- building up a pleasant acidity to whet your appetite😝. The skin is half crispiness and half elasticity, enveloping the tasty pork and enhancing the overall mouthfeel.👊🏻
另外加了兩碗白飯($13/碗)
A bowl of rice costs $13. We ordered two.
~~~~~~~~~~~~~
味道 Taste:🍪🍪🍪🍪/5
環境 Ambience:🍪🍪🍪/5
💸消費 Spending:$290 /人 Person
🔥推介度 Recommendation:4/5
📍 通記一品菜館 The Great Seafood Restaurant
九龍城衙前塱道9號地舖 (宋皇臺站B2出口)
G/F, 9 Nga Tsin Long Road, Kowloon City (Exit B2, Sung Wong Toi Station)
2022-06-28
菓皮清蒸鮑魚
菠蘿咕嚕肉
九龍城鑊氣小炒中菜館 — 通記一品菜館 ▫️平時去九龍城食泰菜就食得多啦,今次就黎食下呢間海鮮小炒菜館~環境好中國古典風,今次叫咗二人晚市海鮮套餐$250一位(免收+1)▫️套餐包括:▪️前菜:鹽水雞腳▪️主菜:芝士焗龍蝦▪️海鮮(自選一款)-果皮清蒸鮑魚-花雕蛋白蒸蟹-豉椒炒蟶子▪️小菜(自選兩款)-椒鹽豆腐-魚香茄子煲-滑蛋炒蝦仁-涼瓜炒牛肉-菠蘿咕嚕肉-枝竹斑腩煲-薑蔥火腩煲-蒜子上湯浸時菜▫️🐤鹽水雞腳有淡淡嘅沙薑味▫️🦞芝士焗龍蝦(+$60伊麵底)醬汁好多好creamy,好似芝士撈麵咁😆味道適中唔會好鹹,龍蝦係有炸過,肉質比較實淨,咬落爆汁😆💦重見到有啲龍蝦膏添😍▫️🐚豉椒炒蟶子大隻、鮮甜、爽口、無沙🤣▫️🐷菠蘿咕嚕肉味道酸酸甜甜好開胃,肉質爽脆,好似食緊豬頸肉咁🤣▫️🍆魚香茄子煲好惹味,茄子好入味好淋😋▫️🍲蒜子上湯浸時菜湯底呈奶白色,魚湯味濃郁🐟份量好多,飲完都已經好飽了🤰🏻▫️全部小炒都即叫即製作熱辣辣,好有鑊氣!大家父親節又多一個選擇啦~
九龍城鑊氣小炒中菜館 — 通記一品菜館
套餐包括:
▪️前菜:鹽水雞腳
▪️主菜:芝士焗龍蝦
▪️海鮮(自選一款)
-果皮清蒸鮑魚
-花雕蛋白蒸蟹
-豉椒炒蟶子
▪️小菜(自選兩款)
-椒鹽豆腐
-蒜子上湯浸時菜
🐤鹽水雞腳
有淡淡嘅沙薑味
▫️
🦞芝士焗龍蝦(+$60伊麵底)
🐚豉椒炒蟶子
大隻、鮮甜、爽口、無沙🤣
🐷菠蘿咕嚕肉
味道酸酸甜甜好開胃,肉質爽脆,好似食緊豬頸肉咁🤣
🍆魚香茄子煲
好惹味,茄子好入味好淋😋
🍲蒜子上湯浸時菜
湯底呈奶白色,魚湯味濃郁🐟份量好多,飲完都已經好飽了🤰🏻
2022-06-18 38 浏览
今日去到位於九龍城嘅通記一品菜館,佢哋今期主打海鮮二人餐,每人二百幾蚊,食到好多種嘅海鮮,覺得超級滿足!所以想同大家介紹吓。頭盤就嚟咗個沙薑雞爪,雖然雞腳唔係去骨嘅,但係食得十分滋味!二人餐包半隻龍蝦,我哋比多60幾蚊升級伊麵,龍蝦連殼啖啖肉,非常鮮甜,感覺龍蝦唔係雪藏貨!除咗龍蝦,仲可以蟶子、豉椒炒蜆二揀一,我哋揀咗蟶子,肉質飽滿,非常彈牙,同坊間食到嘅聖子好唔同,有兩隻手指咁粗!接住落嚟仲可以選擇兩款小菜,我哋揀咗涼瓜炒牛肉同埋枝竹炆斑腩小菜好有鑊氣呢啲不在話下,最欣賞就係份量好多,我建議大家可以嗌碗白飯一齊食。涼瓜處理得幾好,冇晒苦瓜嘅苦味,至於斑腩味道食到脆嘅口感,唔錯。——————為食分界線——————📍 通記一品菜館 (九龍城)九龍城衙前塱道9號地舖推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)人均消費: $300#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧 #通記一品菜館

——————為食分界線——————
📍 通記一品菜館 (九龍城)
九龍城衙前塱道9號地舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $300
2022-06-17 47 浏览
除左泰國菜 九龍城都有其他選擇😆 例如呢間食海鮮小菜嘅中菜館 推出多款海鮮套餐👅 一個價錢食到多款海鮮小菜架🤤我哋今人就試左佢哋嘅海鮮2人套餐 每位$250 就食到前菜 主菜 海鮮 湯同2個小菜 好豐富🤩前菜鹽水雞腳 沙薑口味😋主菜 芝士焗龍蝦 2人用有半隻 不過好大隻😍 肉質結實彈牙 走過油食落份外香👍🏻 芝士汁好好味 又唔會太膩 有興趣嘅朋友可以加$60伊麵底架👅海鮮3款海鮮入邊揀一款 我哋揀左豉椒炒蟶子🥰 每人一隻 好大隻啖啖肉 豉椒汁夠鑊氣好惹味👍🏻餐湯一品海鮮湯 用上魚肉 蟹 熬製嘅豆腐菜湯 湯底呈奶白色 飲落有鮮甜嘅海鮮湯味 超正🤩小菜八款小菜挑選兩款 我哋揀左菠蘿咕嚕肉同埋枝竹斑腩煲😍 小菜分量十足 2人食絕對足夠😆 咕嚕肉味道唔錯 酸甜度岩岩好👍🏻 枝竹斑腩煲醬汁特別 帶微辣味 枝竹索哂汁😋如果未諗到父親節同爸爸去邊到食飯 就快d打去book位啦🌟

前菜

餐湯

小菜
枝竹斑腩煲醬汁特別 帶微辣味 枝竹索哂汁😋

如果未諗到父親節同爸爸去邊到食飯 就快d打去book位啦🌟
婆婆一家人間唔使都會約去離島食海鮮貪佢平靚正💙🫶🏻😂沉日搵到呢間海鮮食店見佢openrice上嘅副店名係「The Great Seafood Restaurant」就黎試一試,估唔到有離島水準😻🌬環境氛圍店裡有幾個大魚缸養住啲海鮮環境不算美絕但乾淨企理酸枝木椅配大紅桌布牆上掛有水墨畫有中國古典風格🏮✨✨♔———————————————♔二人晚市海鮮套餐 [$250/位]「👈🏻」今次我地試左▪️前菜:鹽水雞腳👈🏻▪️主菜:芝士焗龍蝦👈🏻▪️海鮮(自選一款)果皮清蒸鮑魚 花雕蛋白蒸蟹👈🏻豉椒炒蟶子▪️小菜(自選兩款)椒鹽豆腐👈🏻魚香茄子煲滑蛋炒蝦仁涼瓜炒牛肉菠蘿咕嚕肉👈🏻枝竹斑腩煲薑蔥火腩煲蒜子上湯浸時菜🔖免費茶水,加一服務收費。♔———————————————♔.🌬鹽水雞腳肉質爽口彈牙,有淡淡沙薑味.🌬芝士焗龍蝦 (半隻)加配伊麵[+$60]芝士香濃,完全將伊麵包圍龍蝦雖然唔係大大隻但不失鮮味👐🏻😸.🌬花雕蛋白蒸蟹賣相討好,隻蟹勁多膏無得輸碟底蟹殼都係嫩滑嘅蛋白配有微微酒香👍🏻.🌬一品海鮮湯小棠菜|豆腐|胡椒|濃郁魚湯雖然湯渣見唔到魚嘅踪影但味道卻充滿魚鮮味🫶🏻唔錯不過朋友就覺得濃味左少少.🌬椒

婆婆一家人間唔使都會約去離島食海鮮
貪佢平靚正💙🫶🏻😂
沉日搵到呢間海鮮食店
見佢openrice上嘅副店名係
就黎試一試,估唔到有離島水準😻

🌬環境氛圍

二人晚市海鮮套餐 [$250/位]
「👈🏻」今次我地試左
▪️前菜:鹽水雞腳👈🏻
▪️主菜:芝士焗龍蝦👈🏻
▪️海鮮(自選一款)
果皮清蒸鮑魚
花雕蛋白蒸蟹👈🏻
豉椒炒蟶子
▪️小菜(自選兩款)
椒鹽豆腐👈🏻
魚香茄子煲
滑蛋炒蝦仁
涼瓜炒牛肉
菠蘿咕嚕肉👈🏻
枝竹斑腩煲
薑蔥火腩煲
蒜子上湯浸時菜
🔖免費茶水,加一服務收費。
♔———————————————♔
🌬鹽水雞腳

肉質爽口彈牙,有淡淡沙薑味
🌬芝士焗龍蝦 (半隻)

加配伊麵[+$60]

芝士香濃,完全將伊麵包圍
龍蝦雖然唔係大大隻
但不失鮮味👐🏻😸

🌬花雕蛋白蒸蟹

賣相討好,隻蟹勁多膏無得輸

碟底蟹殼都係嫩滑嘅蛋白

不過朋友就覺得濃味左少少
🌬椒鹽豆腐

炸皮一咬即破非常薄透
內餡豆腐幻滑💗有wow❕
重點係炸功好好,唔會食到成口油
配炸蒜或點醋食各有風味🌀
🌬菠蘿咕嚕肉

脆漿透薄,肉質保持嫩滑🤩
唔係坊間用梳打粉打到柴晒個種
🌬後記