行過間餐廳時,總係見到滿滿嘅人龍,心諗一定有啲嘢好食。咁多日終於踏入去試吓,心諗今次要好好嚟個品嚐。首先,當然要點份經典雞飯啦,雞肉嫩滑,每一口咀嚼都感受到雞肉嘅鮮味,而佢個秘製醬汁更加係点睛之筆,帶出咗雞肉嘅美味,真係令人一試難忘🐔。同埋佢啲飯特別香,每粒飯粒都吸滿咗雞油,食落去口感非常好。再嚟,試咗下佢哋嘅滷味,每一件滷得入味,而且好夾飲茶。香滑嘅口感加埋恰到好處嘅調味,正到爆炸💥。車仔麵都唔可以錯過,彈牙嘅麵條加上豐富嘅配料,每一啖都有驚喜,佢嘅湯底都好出色,係嗰種飲完會留低回甘嘅那種,一碗根本唔夠飲🍜。食物做得出色之外,環境都唔錯,服務員都好有禮貌,令整個用餐經驗加分唔少。呢間真係一間值得推介嘅好地方,不但食物質素高,而且選擇多樣,下次仲會帶埋朋友嚟試其他菜式,真係令人喜出望外㗎👍。

2024-03-31 51 浏览
📍過橋麵檔俗語有云食飽先有氣力做野💪所以食一餐飽飯係非常重要‼️今次同大家分享一間元朗區好出名食雞既餐廳🐥🍚霸王雞加菜飯 ($64)呢間餐廳最出名就係雞飯🐥🐥🐥有好多款唔同煮法既雞比你揀例如鹹雞、豉油雞、霸王雞、巴辣雞等等總有一款岩你🫰🏻今次嗌左好多人會叫既霸王雞一上枱覺得碟雞既賣相好吸引滿滿既雞件上面舖上爆香左既蔥花、辣椒同豉油雞件嫩滑🐥底下有大量既芽菜吸曬雞味同豉油香送飯一流👍🏻跟餐會跟菜飯菜飯既菜量多感覺健康🥬如果唔想要菜飯可以轉白飯或者轉麵都可以👌🏻唯一要留意呢間餐廳午市同晚市既價錢唔一樣晚市會貴少少所以如果想食得抵d中午過黎食就最抵啦✅
📍過橋麵檔

俗語有云食飽先有氣力做野💪
所以食一餐飽飯係非常重要‼️
今次同大家分享一間元朗區好出名食雞既餐廳🐥

🍚霸王雞加菜飯 ($64)
呢間餐廳最出名就係雞飯🐥🐥🐥
有好多款唔同煮法既雞比你揀
例如鹹雞、豉油雞、霸王雞、巴辣雞等等
總有一款岩你🫰🏻
今次嗌左好多人會叫既霸王雞
一上枱覺得碟雞既賣相好吸引
滿滿既雞件上面舖上爆香左既蔥花、辣椒同豉油
雞件嫩滑🐥底下有大量既芽菜吸曬雞味同豉油香

2024-03-31
  • 霸王雞
  • 霸王雞菜飯
2024-03-23 50 浏览
過橋麵檔喺元朗屹立多年,元朗區有另一間分店,之前食過幾次霸王雞菜飯,係幾好味的。今日轉下口味,見有下午茶餐,揀左🐔🍜豉油雞米線$46,豉油雞嘅豉油味好淡,反而近似白切雞多D,顏色唔算深色,俾咗雞胸位,肉質略嫌唔夠滑,湯底就充滿雞味👍🏻,米線吸晒雞湯,仲附送兩條菜心幾好。🥤凍檸茶走甜,凍飲唔使加錢,點知整左正常甜版俾我,好彩店員肯幫我換番杯走甜版👍🏻
2024-03-11 114 浏览
已經食過好多次,這家的菜飯油香味只食過返尋味的,菜也很新鮮🤤🤤🤤配上霸王雞,有少少辣口,啖啖肉,而且份量非常多,好餓嘅時候食都食唔晒,可以叫佢少啲飯😂😂😂這一道菜真的是很有風味和特色,連海外嘅朋友過嚟香港我都帶佢過嚟食🥰推薦👍🏻不過其他嘅餸菜就還可以,個人不推薦。

不過其他嘅餸菜就還可以,個人不推薦。
2024-01-31 293 浏览
黎到元朗既依間餐廳一到食飯時間就一定好多人,我就早啲黎食佢個霸王雞 菜飯 。一個簡單既配搭蔥絲 、炸蒜 同豉油 連埋雞 一齊食真係冇得輸,底下既芽菜送飯一流。最緊要係份量大又價錢親民 ,唔怪得會成為招牌菜 。
2023-11-19 490 浏览
今日朋友約去原理哩間tea,行到門口覺得又無裝修又搭檯,以為豉油皇炒麵都$46,本來想走,但朋友話哩間真系好食,咁眯入去嘍。本來下面搭檯,但女侍應叫我地上樓上,上去睇到得一檯客,雖然裝修簡單,但幾舒服啊。朋友推介下面兩種海皇豉油皇炒麵($46)- 來到一睇,嘩,$46使吾使咁多料啊,有青口,好多帶子仔,魷魚,仲樣樣都幾好味- 麵吾油,豉油皇有色有味但吾鹹,正。豉油雞米線($46)- 又嘩一次,下午茶都有咁多雞,比錯啊?- 豉油吾系死鹹- 雞皮都幾爽-雞肉就普通啦。

朋友推介下面兩種

海皇豉油皇炒麵($46)

- 麵吾油,豉油皇有色有味但吾鹹,正。

豉油雞米線($46)

- 又嘩一次,下午茶都有咁多雞,比錯啊?

- 豉油吾系死鹹

- 雞皮都幾爽

-雞肉就普通啦。

海皇豉油皇炒麵
豉油雞米線
2023-11-19
海皇豉油皇炒麵
豉油雞米線
  • 下午茶海皇豉油皇炒麵
2023-10-11 397 浏览
🥢霸王雞+菜飯🥢豉油雞+菜飯依間店係以食雞出名所以我今次嚟嘅時候都專登叫咗兩款雞去試相比之下霸王雞係比較好食原因係隻雞比較滑而且啲蔥油味好香,個汁亦都唔鹹豉油雞就比較普通感覺好似屋企整嘅豉油雞所以如果有興趣嘅朋友我會建議你去食霸王雞
🥢霸王雞+菜飯
🥢豉油雞+菜飯

依間店係以食雞出名
所以我今次嚟嘅時候都專登叫咗兩款雞去試
相比之下霸王雞係比較好食
原因係隻雞比較滑
而且啲蔥油味好香,個汁亦都唔鹹
豉油雞就比較普通
感覺好似屋企整嘅豉油雞
所以如果有興趣嘅朋友我會建議你去食霸王雞
2023-10-01 290 浏览
好耐之前食過一次過橋麵檔,去完元朗之後忍唔住又再過嚟食多一次,上一次我哋飲到一個白肺湯,今次諗住叫,但係已經冇咗。霸王雞+菜飯 $74霸王雞上面鋪滿咗好多花生碎同Cheung,提升左整個餸菜嘅口感,不過今次啲霸王雞唔算太過嫩滑,食落有啲鞋。霸王雞雖然睇落好似好多,但其實下面墊咗好多芽菜,所以份量其實唔係想像中咁多, $74來講係有少少貴,而且菜飯份量都唔係話好多,如果要加飲品仲要加$6 ,價錢好似比以前貴咗。

霸王雞+菜飯 $74
‼️ 食雞愛好者一定要嚟 pls ‼️•① [ 霸 王 雞 // 巴 辣 雞 配 菜 飯 ]|超級推介(⑉・̆༥・̆⑉)兩個都係辣,不過係可接受的~雞嘅份量真係好多但因為太好食所以一定食得哂(˶ฅωฅ˵)每隻都肥肥白白💓個人會鍾意 「 霸 王 雞 」嘅汁多啲~撈埋飯一流 ~|𓋪9.5/10·過橋麵檔 (元朗)元朗建德街25號大福中心地下1號舖

‼️ 食雞愛好者一定要嚟 pls ‼️

① [ 霸 王 雞 // 巴 辣 雞 配 菜 飯 ]

|超級推介(⑉・̆༥・̆⑉)
兩個都係辣,不過係可接受的~
雞嘅份量真係好多但因為太好食所以一定食得哂(˶ฅωฅ˵)
每隻都肥肥白白💓
個人會鍾意 「 霸 王 雞 」嘅汁多啲~
撈埋飯一流 ~|
𓋪9.5/10
過橋麵檔 (元朗)
元朗建德街25號大福中心地下1號舖
2023-04-13 935 浏览
聽講呢間霸王雞好出名,特登走入元朗試一試。舖頭有室內同室外,我就揀咗室外食,望住街景食好似唔錯,霸王雞賣相唔錯,份量都正常,雞下面就用芽菜打底,表面就灑上炸蒜同蔥花,都幾惹味。但係豉油雞就麻麻哋,啲汁有啲鹹,賣相都一般。雞絲粉皮就完全唔入味,就算落咗好多芝麻醬都食落無味。店員態度一般,面無表情,仲要成日都送錯單。
2023-04-10
2023-04-10 634 浏览
雖然只係嗌外賣,但係嘢食好好食,特別係蔥油雞,個雞非常之滑,連埋上面嘅蔥油同埋炸蒜片,食得好滋味!另外都嗌咗一個黑椒炒烏冬,一般茶記食嗰啲烏冬會好油膩,但係佢剛剛好,唔會覺得太油或者太鹹!另外都嗌咗小食糖心蛋同埋魷魚鬚,但係就唔記得影相,個魷魚鬚都非常之好食!

外卖自取
2023-04-05 404 浏览
過橋麵檔咁多年嚟一直以霸王雞聞名,水準保持得好好豉油濃得嚟唔會太咸,墊底嘅芽菜入晒味,雞整得好滑,雞胸部位都唔會韌,面頭有炸蒜、蔥同薑絲,配埋雞食更香口同好味,菜飯好多菜,份量好夠凍奶茶同凍檸茶茶底濃啲會好飲啲,整體算唔錯
過橋麵檔咁多年嚟一直以霸王雞聞名,水準保持得好好

凍奶茶同凍檸茶茶底濃啲會好飲啲,整體算唔錯
2023-03-21 533 浏览
「過橋麵檔」最出名梗係食霸王雞啦⋯但今日試下其他野。.見到好多人話唔好食,講真小弟覺得味道唔錯,要平反一下先.🍺「咖哩牛腩飯」HKD 64.咖哩汁聽伙記講煮左六個鐘頭,牛腩炆得好林又好入味 又多牛根🤩.咖哩偏向似巴基斯坦款式,好重香料味之餘仲有好有層次,相信因為加埋青瓜,薯仔,芹菜,洋蔥等等去煮,我覺得辣度普遍既人會覺得勁左少許(事先聲明本人係食得辣既,所以依碟完全No problem😎).🍺「巴辣雞+菜飯」HKD 71.雞肉尚算嫩滑,雞皮有厚厚的黃油,知道係冰鮮雞但唔會有「雪味」.巴辣醬其實係好多辣椒蒜蓉拼埋少少口水雞風味,對老婆🐽黎講後勁都真係有D辣,但辣度係無得揀.雞件底下墊住D芽菜可以索晒啲汁,香濃惹味,而菜飯係滿滿的小棠菜切碎,幫白飯加左口感,汁撈飯成件事好完滿
「過橋麵檔」最出名梗係食霸王雞啦⋯但今日試下其他野。
見到好多人話唔好食,講真小弟覺得味道唔錯,要平反一下先
🍺「咖哩牛腩飯」HKD 64
🍺「巴辣雞+菜飯」HKD 71
  • 巴辣雞菜飯
  • 咖哩牛腩飯
2023-03-04 537 浏览
和友人到元朗找原材料,友人曾住元朗並带去過橋麵檔午餐,友人極力推薦吃雞和其它小菜。這裡以麵檔起名,出名食物卻不是吃麵,反而是吃雞和小炒。以個人來說這裡食物出品,味道和價錢性價比真的不算差,就以炒飯來說,飯炒得粒粒分離不乾也不油,份量亦不少,炒功火候真的不錯。咸雞算是微咸裡算有些雞味,雖我們點叫是例牌,份量卻感有半隻雞,仲有雞脾,雞肉算是嫩滑,可惜忘記點叫雞胸,否則口感應覺更好。若然起骨對我來說更好。炒菜也覺份量多了些,份量大得俩人吃俩餸一炒飯也有些吃力。下次再到元朗必試其它麵食

以個人來說這裡食物出品,

味道和價錢性價比真的不算差,

炒菜也覺份量多了些,份量大得俩人吃俩餸一炒飯也有些吃力。
下次再到元朗必試其它麵食

2023-03-03 283 浏览
之前經過好多次,以為呢間係食過橋米線,由於我唔多鍾意米線,所以一直冇幫襯過。但早兩日偶然間睇youtube有介紹呢間原來主打雞飯,今日去開元朗於是過嚟試下。睇個餐牌原來都有好多款雞飯,而之前見介紹係霸王雞,加上有得揀輕量版(比正常版平少少同包杯飲品)所以就揀霸王雞輕量版餐。個飯係菜飯,而碟雞雖然話係輕量版,但都有好多件,每件都幾嫩滑上面有炸蒜同蒽,好香口,底層有少少芽菜,索咗D汁都幾好送飯不過我覺得以茶餐廳格局,lunch食雞飯要六十幾蚊算係偏貴了!

上面有炸蒜同蒽,好香口,底層有少少芽菜,索咗D汁都幾好送飯

2023-03-02