2015-05-02 970 浏览
朋友好锺意食拉面,因此经常拉我到大坑的达磨拉面店食午餐。我和朋友点了人气首位的达磨一品豚骨拉面 - 拉面的汤底充满豚骨汤底的浓郁而且还有些芝麻香味,而且混入明太子的汤,味道更昇华,但略嫌汤太小。而叉烧比较乾硬,味道一般。但豚肉上的五花腩,肉与肉之间的脂肪,在入口时却不会感到油腻,丰腴之余,不失嫩滑感。另外,面条质感软硬适中,配合汤汁和面条入口,简单又美味。
朋友好锺意食拉面,因此经常拉我到大坑的达磨拉面店食午餐。
我和朋友点了人气首位的达磨一品豚骨拉面 -

2015-04-21
2015-04-06 619 浏览
久未光顾达磨,刚走过回味,以前排队厉害,现在都几多客但唔驶等位了。招牌拉面,汤都美味,但现在有得比,人家浓郁得多,蛋流心,叉烧松软。仲点咗饺子,麻麻地,皮厚咗同靱咗啲。

仲点咗饺子,麻麻地,皮厚咗同靱咗啲。
2015-04-06
2015-03-20 549 浏览
身为拉面迷一有机会就去试被人好评的拉面店,达磨算是香港拉面潮兴起的早期拉面店。达磨一品豚骨拉面,豚骨汤底浓腻,胶质重,不是个人喜欢的汤底。拉面幼身,有点过软,叉烧少肥,软腍有油香,溏心蛋流心有蛋香,虽然我喜欢明太子,但明太子似乎对整碗拉面的味道起不了added value。

2015-02-06 559 浏览
从天后港铁站B出口,之後过对面马路,沿铜锣湾道一直行,大约行10-20分钟才找到这间拉面舖!看见这间拉面舖的铺面并不很显着!面舖不是很宽敞,座位都不够20个!当座落之後,看见餐牌,餐牌设计非常简单,没有太多选择,最主要食拉面!我就order铺里最出名的达磨至尊豚骨拉面,看见这碗面的摆设很简单,但食落味道殊不简单!虽然是豚骨汤底,但脓而不肥,味道很有豚肉味!自家腌制豚肉及叉烧很入味!价钱又不太贵!值得一试!
达磨至尊豚骨拉面
2015-02-06
达磨至尊豚骨拉面
  • 达磨一品豚骨拉面
  • 达磨一品豚骨酱油拉面
2015-01-22 443 浏览
I was really disappointed:  1.  The food looked nothing like the one in menu.  The size was about 2/3 only.2.  Some of ingredients are hot and some are fridge cold (ramen hot, corn cold, bamboo cold, pork hot).  In a true ramen shop that would never be the case. 3.  The last few of the bamboo shoot tasted "off".  I hope I won't be sick.  Truly expensive for what it's worth.
I was really disappointed:

2015-01-21
2015-01-02 470 浏览
若干年前,三表好带小妹往大坑达磨嚐日式拉面,小妹初与拉面结缘,且一吃爱上。是晚,回家路上,路过达磨,忆起往昔点滴。好吧,2014年的最後一天,就让自己放踪任性吧﹗虽则答允了母亲大人回家吃晚饭,然,吃一碗拉面,不太过份吧……时间尚早,门外没有大排长龙,然,店内也只剩下一两个空位。适时,除了几对情侣,两三个如小妹般独行侠外,尚有两家人一家大小四人在吃面。挤逼的小店,温情的小家庭,再加上拉面冒出的热气,店内洋溢着一片的温暖和喜悦。匆匆地看了餐牌,拣了达磨一品豚骨酱油拉面$88,贪其料多味浓,祈求有个丰足充实的2015。负责楼面的男子,仍是多年前的那一位,态度亲切有礼,疑是店主也。因为,打工的,不太可能如此卖力。达磨一品豚骨酱油拉面的配料,真的十分丰富,且多样化,啱晒贪得无厌的小妹。豚角煮、叉烧、溏心蛋、明太子、紫菜、笋乾、粟米粒、芝麻葱花和红椒丝等,井然有序地铺在拉面上。先讲豚骨酱油汤底,油花不多,幸啖啖浓郁醇厚,质感未算十分浓稠,汤底也偏咸了少许。酱油虽香,然把豚骨香气掩盖了,颇有喧宾夺主之弊。幼身的拉面,称不上弹牙爽口,且偏腍了少许,未能获得小妹的欢心。明太子咸鲜味十足,不过,若混入汤中

先讲豚骨酱油汤底,油花不多,幸啖啖浓郁醇厚,质感未算十分浓稠,汤底也偏咸了少许。酱油虽香,然把豚骨香气掩盖了,颇有喧宾夺主之弊。幼身的拉面,称不上弹牙爽口,且偏腍了少许,未能获得小妹的欢心。明太子咸鲜味十足,不过,若混入汤中,就如把一粒沙抛入海中,毫无作用可言。个人而言,喜欢把少许拉面拌入明太子,一口吞下,煞是过瘾﹗紫菜、笋乾、粟米粒、芝麻葱花和红椒丝等,相对而言,不过是闲色,徒有添色添味添口感之用。当然,没有了它们,拉面也会黯然失色的。
一圆块的豚角煮和三片的叉烧,无疑是这一碗拉面的亮点。
豚角煮肥瘦肉比例适中,长时间焖煮後,肉与肉之间的脂肪层,融为一体,咬下脂肪软腍富油香,然不觉油腻。不过,某些瘦肉部分肉质有点嚡口,略感可惜。
叉烧也是肥瘦肉相间,入口肉质软稔不嚡口,虽未算是极品,略比豚角煮为佳。
达磨的溏心蛋算是不错,半凝固的蛋黄,质感细滑,蛋味浓郁,且富卤水酱汁香味。
题外话/补充资料: 加一服务费
2014-12-31
庆祝纪念
除夕
2014-08-26 1003 浏览
We tried Daruma around 1 month ago, we have finally finished trying all the ramen shops in the Tai hang area. While Daruma is not a disaster, it just is relatively the weakest food in that area. I would only go again if I dont want to queue in the other shops and desperate to have a ramen.atmosphere & service: this is probably the only +ve thing. you dont have to queue here. the seating is quite spacious. the staff have good attitude.soup: very flat, maybe 5 out of 10. not very special.ingredien
ingredients: noodle, meat wasn't very tasty. just normal.
price: slightly more expensive than other shops in taihang (its on main street).
2014-08-02
2014-06-14 1123 浏览
星期六Lunch又唻大坑开餐,途经达磨,就入去一试,点咗R8拉面,R3拉面及饺子。汤底够热,面质唔错,混合明太子偏浓味,义烧份量好足且肉质松软好食,糖心蛋亦好食。其中一碗面漏咗木耳丝,店员都好有礼貌补返。饺子香脆热辣辣,内料足,好食。整体唔错,有机会定会再去试嗰个紫薯饼,因今次太饱冇食到

饺子香脆热辣辣,内料足,好食。

整体唔错,有机会定会再去试嗰个紫薯饼,因今次太饱冇食到
2014-06-07
2014-06-13 1088 浏览
一直都冇写食评的习惯, 今次我真系忍唔住要写第一次食评, 因为团购既关系所以试呢一间拉面, 我同我只青蛙仔(老公)每人一个餐,我就是猪骨拉面,佢就食酱油猪骨拉面, 首先个汤底好似味精汤, 冇猪骨味 ,叉烧冇惊喜 。最差系个面, 面好林,成个面糊咁,我哋一向唔系钟意浪费食物,但系今次真系无能为力,食咗一啖已经放弃,唔会有下次。
2014-06-10 707 浏览
唔知咩时候慢慢爱上左拉面, 为求寻找一间自己喜爱既拉面当然要不段尝试啦!又黎到大坑, 今日简左 达磨. 咁啱有枱客走所以唔洗等位,哩到装潢同平时既拉面店唔同, 落单都唔同 哩到冇得点选自己想要配料主要有三款唔同既味, 我个人比较爱尝原味 所以简左(R7)达磨豚骨拉面, 仲叫左明太子饟鸡翼唔知点解我块紫菜要摆成咁... 拿起紫菜 喝一口汤 热腾腾的. 配料上一览无遗 少少量既葱少少量既木耳豚角煮 半肥瘦入口唔会 "鞋十十" 味道唔算太入味唐心蛋 煮得刚刚好 不过又系卤得唔入味 仲有的淡...面质 已经用上粗身面但系入口已经变得淋身.. 冇咩质感至於汤底呢?! 汤底 绝对系成碗拉面中最好味既!汤头一D都唔稀 亦唔是太浓稠 对我o黎讲 哩种密度刚好 明太子饟鸡翼 哩下野... 佢黎错左 变左菠菜饟鸡翼比我但系友人已经挟起左 所以算啦... 食落口... 只能说我识菠菜... 唔系咁既味... 嗯....如果问我会唔会再黎... 应该就未必喇... 除非冇得拣啦~

又黎到大坑, 今日简左 达磨. 咁啱有枱客走所以唔洗等位,

主要有三款唔同既味, 我个人比较爱尝原味 所以简左

(R7)达磨豚骨拉面, 仲叫左明太子饟鸡翼
达磨豚骨拉面
唔知点解我块紫菜要摆成咁...

豚角煮 半肥瘦入口唔会 "鞋十十" 味道唔算太入味

唐心蛋 煮得刚刚好 不过又系卤得唔入味 仲有的淡...

面质 已经用上粗身面但系入口已经变得淋身.. 冇咩质感

至於汤底呢?! 汤底 绝对系成碗拉面中最好味既!

汤头一D都唔稀 亦唔是太浓稠 对我o黎讲 哩种密度刚好

明太子饟鸡翼 哩下野... 佢黎错左 变左菠菜饟鸡翼比我

但系友人已经挟起左 所以算啦...

2014-06-07
2014-05-16 1080 浏览
今日经过开大坑,见到达磨门面好似ok,加埋睇咗门口段介绍既video,讲到水质、面同叉烧都有好高要求,所以胆粗粗走咗去试。去到冇咩人,完全唔使等位。一坐低就俾咗杯水我,不过未饮已经个杯闻到有少少味,阵味有啲似枱布味,但口渴都饮咗两啖,水啲味就正常。当我睇menu时,一个满身烟味既职员由门口入黎,之後佢同其他人吹水,系咁爆粗,令我觉得有点烦扰。最後拣咗达磨一品拉面(R8),见佢系人气No.1,相信唔会难食得去边。汤底系有少少「酥」猪骨味,浓度正常;面质弹牙而有蛋味,不错;糖心蛋甜中带香;不过叉烧一夹就碎,味道一般。配料方面比其他拉面多咗啲蟹子,不过同个拉面好似唔系好夹。整体黎讲面既味道中规中矩,不过水杯既问题,所以我味道同卫生俾少咗分。职员系度爆咗好耐粗,加上成阵烟味,服务又扣咗分。
2014-05-16
2014-05-12 982 浏览
有朋友介绍专程黎试下~位处於大坑区,天后地铁站附近,唔算好方便,不过相对人流唔多,等一阵就有位~店内环境几舒服,而且有唔少小食拣~拉面试过一两款都好好食,可以随便点~小食超推介《芝士年糕》!! 热热既流心芝士真系无法抗拒 =v=
有朋友介绍专程黎试下~
店内环境几舒服,而且有唔少小食拣~

拉面试过一两款都好好食,可以随便点~
芝士年糕
2013-07-12
芝士年糕
拉面是其中一样我喜爱和经常食既野食...和男友都去过不少拉面店食拉面。我到过达磨好多次, 因为是我认为最好味既! 虽然我有不少拉拉面店都好味,但觉得达磨的汤和面身较滑~而且每碗至少有4-5旧日式叉烧/豚角煮,唔使就住就住食~每次我都直接点一个R8 (达磨一品豚骨拉面). 但今天想食点辣。要了一个辣味噌叉烧拉面 ($88),男友点了辣味噌豚角煮拉面 ($78)每碗都有一块紫菜,1/2只溏蛋 同明太子。明太子同拉面一起食真系好夹。辣味噌汤是微辣,味噌不太多但都好味同好开胃如果和达磨一品豚骨拉面,我觉得还是豚骨拉面汤底比较好味!店内环境舒适,唔使坐得好迫

我到过达磨好多次, 因为是我认为最好味既!

辣味噌豚角煮拉面
辣味噌汤是微辣,味噌不太多但都好味同好开胃

如果和达磨一品豚骨拉面,我觉得还是豚骨拉面汤底比较好味!
辣味噌叉烧拉面
店内环境舒适,唔使坐得好迫
2014-04-16
辣味噌豚角煮拉面
2014-04-25 1149 浏览
又到左一支公拉面时间, 今日收工去左大坑,原本想食BB, 点知已经打烊, 就去左附近既“达摩“. 还记得上次食时感觉还不错的, 今次一入去~不用等有位!爽坐低。。。what?做咩比个茶餐厅menu比我? 打开入面先见到正常拉面menu....点左角煮猪骨酱油,谂住比较夜唔想食咁腻,但又想食豚角煮等左15分钟到,上台。。。我最初以为系纯猪骨,饮左两啖汤都无咩酱油味,问第一个待应佢都话系猪骨,系第二位资深少少既话无比错,系酱油。。。fine...其实个汤底唔系杰,我觉得还好,但真系唔算突出。。。同埋我有强烈感觉点解咁似丁丁猪骨味 再夹啲拉面上黎!!!更似丁丁面。。。爽口的,可惜唔挺身,就这样,我就比$78食左碗高级出前一丁唯一可取的是个豚角煮好食,入口都溶化 ,半肥半瘦的最後的流心蛋不过不失,蛋味算浓郁配料ok但主要的面同汤底真系吓亲,可惜可惜

点左角煮猪骨酱油,谂住比较夜唔想食咁腻,但又想食豚角煮
等左15分钟到,上台。。。

唯一可取的是个豚角煮好食,入口都溶化 ,半肥半瘦的

最後的流心蛋不过不失,蛋味算浓郁

配料ok但主要的面同汤底真系吓亲,可惜可惜
2014-04-25
2014-02-09 1107 浏览
与同事行完年宵,带他们试一试大坑达磨拉面。还记得第一次食达磨,觉得好好味,今次再来,没有失望,依然好味。点了达磨一品猪豚拉面($88),内里有叉烧、豚角煮,姜丝、明太子,木耳,紫菜,溏心蛋、葱花。汤底很清,不油亦不咸,比超其它拉面铺头的死咸及死油好好多。面质软硬适中。豚角煮及叉烧是半肥瘦,爱肥猪肉的我十分满意。肉质亦很腍,肥猪肉部份入口溶化。溏心蛋的蛋黄做到6-7成熟,蛋黄有少少流心,算是合格。姜丝及明太子加强了整碗拉面的味道,另味道更复杂更有层次,是整碗面的一个亮点。如果单一独立所有材料与其它面店比较,达磨可能有输的地方,但如以整体性来比较,达磨绝对是拉面间的五强,值得一食再食。

2014-01-28