辻利茶舗

辻利茶舗 (已結業)

Tsujiri
辻利茶舗 (已結業)
2K
fooddinoo
超濃抹茶
fooddinoo
2021-03-24
1K 浏览
关注
辻利茶舗既裝潢非常日式🇯🇵用左好多木同布簾既設計,加上簡約既色調燈光柔和望落好舒服,而且座位闊落有空間感仲有充電位,可以慢慢傾慢慢食,感覺好寫意辻利係抹茶控必黎既甜品店之一🍵之前食過佢既抹茶卷,抹茶味濃郁今次試下抹茶雪糕既系列,睇下係咪一樣咁正先🍦辻利新地 - $58聽個名好似好普通,原本以為好似m記新地咁只係喺抹茶雪糕上面加啲黑糖漿原來呢個新地比我想像中多料首先唔洗多講個抹茶雪糕既抹茶味好甘濃中間嗰層係淡忌廉,溝埋雪糕有中和左既感覺鐘意濃味既可以分開食,鐘意淡抹茶可以溝埋食溝埋就會變左抹茶牛奶雪糕,忌廉就唔會咁溜不過無論分開食定溝埋食都係咁正面頭有兩舊抹茶蕨餅,甜甜地煙煙韌韌最底就有啲抹茶啫喱同玄米粒🌾配搭多層次又有玄米粒脆脆既口感,唔錯‼️查看更多
小GRA
有驚喜的午餐
小GRA
2020-12-13
1K 浏览
关注
之前逛商場只試過呢到既雪糕, 好似都有寫過食評, 今次我分開咗幾日, LUNCH TIME試咗好多唔同款既餐, 每款午餐都配黑糖抹茶珍珠係因為跟餐飲品半價, 好抵飲, 正價好似要$38, 可能疫情關係, 唔多人出嚟食飯, 所以好快就有位溫泉蛋湯烏冬 - 湯底好清, 烏冬有煙韌口感明太子茶漬飯 - 賣相可以, 明太子份量都好多鰻魚茶漬飯 - 賣相吸引, 鰻魚好新鮮鯖魚茶漬飯 叉燒茶漬飯 - 叉燒切粒再撈湯食, 不錯明太子玄米烏冬 - 烏冬份量都好多黑糖抹茶牛奶珍珠 - 跟餐可以加$19, 散叫就$38, 真係好好飲, 珍珠好軟熟, 抹茶味香濃黑糖紅茶牛奶珍珠 - 新推出既紅茶, 但味道冇抹茶咁好飲, 奶少變得苦澀味濃咗總結 : 呢到既午餐係唔錯既, 好多款都差唔多試過晒, 係有品質保證, 貴得嚟係值既查看更多
+ 5
wyk82
好普通冇乜驚喜
wyk82
2020-11-24
关注
一直好鐘意食日本抹茶甜品,今次就黎觀塘APM試呢間辻利茶舖。試左2款甜品:特濃2.0抹茶軟雪糕 ($36)味道有待改善,抹茶味好淡,點會好意思自稱特濃。食落去只有奶味重同得個甜字,而且價錢唔平。性價比十分低抹茶厥餅意外地幾好食,抹茶味香濃,口感煙軔,淋上糖漿甜度也十分好,可以一試。環境環境其實有D逼,每台之間冇乜空間,不過都理解因為舖頭好在我地係下午3點到冇乜人,否則一定坐得唔舒服。下次有機會再試其他甜品查看更多
wahaka
培茶latte
wahaka
2020-11-21
关注
個人本身好中意抹茶product但今次試下培茶飲應該可以多個新寵兒茶底唔濃又夠香飲落去無苦澀味💜外賣用左theme colour 既黑色杯望落去真係recall 到日本茶室既感覺查看更多
肥髀媽
抹茶控會滿意
肥髀媽
2020-11-20
关注
帶肥髀中午剪完頭髮,當然要食埋甜點先叫完美,我同肥髀都喜歡抹茶味日式甜品,帶佢去呢間一定喜歡,去到門面不大,座位又不多,一半做了開放式廚房,一半是座位,座位做了日式,淺木+布檔,最內圍是兩個卡位,剛好其中一個客人走,我問咗店員,店員話若繁忙時段要比4人嘅客人優先,我到達時還可以兩人入座(幸好)要先去櫃檯落單,比錢後店員比呼叫器,響就再出櫃枱取食物!其實唔使5分鐘就出菜,出茶有木茶盤+木製即棄餐具,風格是令我喜歡的抹茶捲蛋糕($38)是用瓷器的碟子,格調高雅的(若是即棄紙碟會低級咗)算是對得起$38一件蛋糕,外圈蛋糕略乾咗,要沾中央抹茶忌廉才平衡一點,蛋糕唔算鬆軟,抹茶味是夠的,又不太甜,忌廉軟滑又不太甜,有抹茶的微甘味,味道不錯(若蛋糕唔乾嘅會更過分)現在👌🏼辻利蕨餅新地($58)肥髀食,佢好滿意,佢比咗件蕨餅我食,軟韌彈牙,抹茶味夠濃,唔太甜,好味作為抹茶控嘅兩母女嘅下午茶,感到滿足店員爽快唔多說話,本來我想點芝士蛋糕+雪榚,可惜賣晒,店員都會再推薦其他食品比我!八達通比錢方便抹茶控會滿意查看更多
bon.foodie.zone
辻利茶舖【黑糖抹茶牛奶珍珠】
bon.foodie.zone
2020-11-02
关注
近年嚟黑糖珍珠鮮奶喺香港嘅風潮都幾盛行,成日經過見到唔同嘅飲品店都有好多人喺舖頭外面排隊。今次行經觀塘APM廣場,見到有間日式cafe——辻利茶舖TSUJIRI Hong Kong,於是諗住試吓 ☺️黑糖抹茶牛奶珍珠 (凍) ($38)Black Sugar Matcha Latte with Tapioca 🍵 - 呢間係抺茶專門店,同埋本身都鍾意抹茶,所以都叫咗呢杯- 抹茶味超道濃郁,甜甜哋有少少回甘,中和咗黑糖嘅甜味- 黑糖味都ok突出,幾香- 牛奶令到成杯飲品昇華咗,入口順滑- 珍珠Q彈,食落煙煙韌韌,幾有咬口如果下次有經過,一定會再飲番杯😋查看更多
黑糖抹茶牛奶珍珠
EchoTsui4306
惊喜的口感
EchoTsui4306
2020-11-01
关注
这次和男朋友点了一个Matcha Parfait,抹茶冰淇淋,麻薯、糠粉、红豆層層疊加,全部都好好味,每一個新東西都讓人產生味蕾上的驚艷之感,試過他們家的幾樣東西了,口感都很不錯!下次還會去吃的!查看更多
eatopenstomach
不同層次的Matcha🍵😋
eatopenstomach
2020-10-31
关注
🍽𝗧𝘀𝘂𝗷𝗶𝗿𝗶 𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗧𝗮𝗽𝗶𝗼𝗰𝗮 𝗔𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 /$42綠茶🍵苦味取代左咖啡☕️苦味,相當新鮮😍同黑糖珍珠配合,一啖苦澀一啖甜蜜,呢種百感交集嘅味道好豐富❤️而雪糕🍦亦相當出色!🍽𝗧𝘀𝘂𝗷𝗶𝗿𝗶 𝗪𝗮𝗿𝗮𝗯𝗶 𝗦𝘂𝗻𝗱𝗮𝗲 /$58綠茶雪糕同Affogato嘅雪糕唔同,純綠茶味雪糕好細緻,係2個完全唔同嘅口感😍查看更多
kan.teen
🍵濃度2.0嘅抹茶雪糕🍵
kan.teen
2020-09-29
关注
抹茶控成日都有舖抹茶癮🍵行經過見到呢間舖頭全部都係買抹茶口味嘢 即刻買個雪糕黎試下🍦咁佢呢款有抹茶雪榚 牛奶雪糕 抹茶mix牛奶雙色雪糕✨✨雖然我都好鍾意飲奶同埋好鍾意任何奶類產品🥛但係我更加鍾意抹茶 同埋我覺得如果雙拼嘅話會溝淡左抹茶嘅味😆😆🙈.🍦濃度2.0抹茶軟雪糕 細$30食落去抹茶味都重嘅 但冇我想像中咁濃 係甜味牛奶味多過茶味 個人鍾意食甘苦嘅抹茶多啲 雪糕質地唔係特別滑 冇乜特別——📍辻利茶舗 Tsujiri觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm 2樓8號舖#kanteen #kanteen香港 #kanteen觀塘 #kanteen抹茶控 #kanteen甜品有第二個胃查看更多
濃度2.0抹茶軟雪糕
attatsui
值得一試😋😋😋😋
attatsui
2020-09-24
关注
喺香港第一次食茶漬飯感覺可能好普通點知食落好驚喜,不過如果胃口比較大嘅人, 應該未必夠飽。不過我覺得幾正宗, 大家可以一試。特別係個鰻魚茶漬飯,融入湯之後,即刻個口感好清新。查看更多
鰻魚茶漬飯
Connieconniebrown
夏天消暑之選😌
Connieconniebrown
2020-09-20
关注
夏天行街真系好痛苦,行一陣就已經熱辣辣,尤其系系人口密集的觀塘,想搵個好少少的地方坐下chill 下就去左apm 的辻利茶鋪茶館主環都系賣周抹茶、綠茶有關的產品,茶類可以話系佢地的招牌菜,岩曬connie 呢種茶控Menu 由主食到甜品到飲品,樣樣俱齊,實有一樣岩你<抹茶沙冰$42>食完飯無耐唔系好雞餓,天氣咁熱,梗系要叫番杯抹茶沙冰消下暑沙冰涼浸浸消暑一流,沙冰幾細滑,抹茶味夠清香,價錢同大型連鎖店差唔多雪糕牛奶味好重,但係又唔會好重奶精味,甜左少少,不過算係幾好食查看更多
Cecila Lam
彷彿去咗京都茶鋪
Cecila Lam
2020-09-19
关注
今日出咗觀塘APM行街,本來諗住去春水堂飲台式奶茶,點知大排長龍⋯⋯行行吓發現有間日式茶飲,仲要可以食茶漬飯和我最愛的蕨餅,二話不說,行咗入去坐低。座位方面,餐廳面積好細,好彩入面有兩個卡位。餐廳全自助,買好食物後自行攞回座位上而食飽後記得執返去收銀處。今次我點左明太子茶漬飯套餐($82),附送四件黑蜜蕨餅和玄米茶。茶漬飯啲湯用茶壺盛上,保證熱辣辣。明太子味道濃郁,同喺日本食嘅一樣,茶漬飯湯底有木魚香味,邊食邊倒入湯汁,唔錯。最正係黑蜜蕨餅,係香港好少地方食都,味道同日本水平一樣。而老公點左鰻魚飯加西柚特飲,佢話都唔錯。希望可以快啲去京都旅行~去唔到唯有得閒嚟呢度食下~查看更多
+ 5
RY88
Terrible food
RY88
2020-09-07
关注
The two of us went for lunch, ordered 3 meals. the meals are tiny and taste wasnt great. I'm not expecting Gordan Ramsey-esque but at least something that's decent. The price is borderline ok to expensive. Would not recommend. The place is tiny, very uncomfortable sitting查看更多
番茄餃子
香濃茶味🥰
番茄餃子
2020-09-03
关注
超好食🥺🥺💗叫左抹茶芭菲同焙茶沙冰🍵🥰中意沙冰隻軟雪糕多啲 唔太甜 個茶香味好出👍🏻抹茶芭菲個雪糕就creamy d 覺得嘛嘛地但其他啲配料超正 撈埋食真係好好味😋查看更多
Andreinababy
以為淨係飲茶食雪糕,原來有飯麵
Andreinababy
2020-09-01
关注
我淨係去過京都火車站、東京銀座辻利食雪糕,然而未試過喺香港幫趁。我以為辻利只係飲茶食雪糕,京都東京店又唔覺眼有飯麵食,點知原來apm店有飯麵!於是當然要去試吓啦,咁就係我第一次係香港幫趁辻利。我十二點二去到,前面一個人買緊,好快到我,堂食無乜人,可能d人外賣多。我叫左個叉燒蛋飯、菠蘿煎茶。大約十分鐘拎到食物。叉燒好稔唔痴牙,正!飯再熱返少少少少會開心啲。菠蘿煎茶好重菠蘿味,茶味在哪?不過我喜歡菠蘿,當菠蘿汁飲ok. 另送一兜四件甜品,好香茶味,一舊不錯,兩舊喉頭覺甜爺爺,三舊甜到開始漏,四舊要飲返啖野送。整體還可,不過不失,尚算食得舒服。:)Total 112元,因為叫了飯,飲品因此半價。查看更多