今日放假,搵咗個喺科學園番工嘅朋友試呢間餐廳😀都幾有驚喜:🪺 口水彈蛋(鵪鶉蛋)配辣椒油,食落幾醒神;外皮透明,好特別👀🌱盤栽冰菜好少見咁原整嘅冰菜,口感非常爽脆,配d日式芝麻醬,感覺幾清新😎🐦 爆汁乳鴿肉質都幾嫩,皮好脆;有配備手套,幾貼心🤪🥒田園炒花青苗好得意,係幼年版青瓜,好爽口;用咗XO醬炒,好香口😋🐖 小豬嘜(叉燒餡)豬外型好可愛,味道都不錯,皮算有咬口。😗🐥 松露懶人雞叫做懶人雞,因為佢已經拆曬肉,肉絲撈咗黑松露;上面鋪咗勁脆嘅雞皮🤩🐓 氣鍋雞湯好濃雞味同椰子味,嗰茶壺超好,放好耐都好保溫;愈飲到底愈濃味,非常足料!👍🏻🧂 鹽焗聖子佢唔係蟶子皇,細隻d,但都好多肉,少少鹽香吊味😛🍍 烈焰波蘿炒飯新鮮菠蘿味入曬d飯到,有加入瑤柱蛋白炒,口感同香味都不錯;食之前仲會點火,非常適合打卡😂🐱貓山王榴槤分咗兩層,有榴槤、又有d椰香嘅一個奶凍🙂🍑白桃烏龍茶茶味香濃;茶包入面有桃粒,透出淡淡桃味😌同印象中嘅科學園好唔同,原來園內環境都好舒服,仲有呢種咁chill喺湖邊嘅餐廳😀
今日放假,搵咗個喺科學園番工嘅朋友試呢間餐廳😀都幾有驚喜:

🪺 口水彈蛋(鵪鶉蛋)
配辣椒油,食落幾醒神;外皮透明,好特別👀

🌱盤栽冰菜

🐦 爆汁乳鴿
肉質都幾嫩,皮好脆;有配備手套,幾貼心🤪

🥒田園炒花青苗
好得意,係幼年版青瓜,好爽口;用咗XO醬炒,好香口😋

🐖 小豬嘜(叉燒餡)
豬外型好可愛,味道都不錯,皮算有咬口。😗

🐥 松露懶人雞

🐓 氣鍋雞湯

🧂 鹽焗聖子
佢唔係蟶子皇,細隻d,但都好多肉,少少鹽香吊味😛

🍍 烈焰波蘿炒飯

🐱貓山王榴槤
分咗兩層,有榴槤、又有d椰香嘅一個奶凍🙂

🍑白桃烏龍茶
茶味香濃;茶包入面有桃粒,透出淡淡桃味😌

2023-05-16
2023-05-12 42 浏览
早前去沙田科學園附近,覓食期間發現這間主打農家菜的餐廳。這裡的菜式精緻創新,保留傳統口味之余,又加入新鮮嘅元素同烹調技巧,令整體體驗都有新鮮感🤩加上餐廳位於科學園裡面,環境舒服,還可以看到湖景,住在附近或在附近工作的朋友不妨一試!😙✨ 爆汁乳鴿- 朋友好喜歡乳鴿,看到餐廳有乳鴿立刻說要試試!乳鴿肉鮮嫩多汁,外皮燒得幾香,調味適中😋✨ 蒜蓉香辣鳳爪- 前菜選了蒜蓉香辣鳳爪,鳳爪爽滑彈牙,微微辣,辣度剛好,再加上蒜蓉的香氣,好開胃!✨ 花雕雞卷- 雞肉卷搭配花雕酒醃制,入口滑嫩鮮美,吃的時候除了品嘗到肉質的鮮嫩,還吃到淡淡的花雕酒的香氣🍶✨ 牛油果蝦春捲牛油果蝦春捲入面有鮮嫩嘅蝦仁,再加上濃厚嘅牛油果醬,味道鮮美爽口!香脆的春捲皮令整個口感更加豐富,而且不會油膩,好吃🤤✨ 火雲叉燒- 必點!一開始服務員會拿著火槍點火,所以叉燒外層會有微微的焦香,叉燒肉質鮮嫩,再加上香甜的醬汁,每一塊都好入味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)✨ 肉骨茶- 肉骨茶用紫砂茶壺裝著,賣相好美,濃郁既湯汁配上藥材香味,味道鮮美而香濃,好飲😋✨ 避風塘軟殼蟹- 避風塘軟殼蟹份量好多,醬肉外脆內嫩,又香又辣,好好吃,配上炸蒜好香口惹

✨ 爆汁乳鴿

✨ 蒜蓉香辣鳳爪
✨ 花雕雞卷

✨ 牛油果蝦春捲

✨ 火雲叉燒

✨ 肉骨茶

✨ 避風塘軟殼蟹
- 避風塘軟殼蟹份量好多,醬肉外脆內嫩,又香又辣,好好吃,配上炸蒜好香口惹味🦀

✨ 田園炒花青苗( XO醬 )
- 平時好少吃炒花青苗,口感脆嫩,帶有微微的甜味,再加埋XO醬炒,好香好好食😋

✨ 烈焰菠蘿炒飯
- 依個烈焰菠蘿炒飯是用原只菠蘿上菜,侍應上菜後,會用火點燃菠蘿外殼,看得我們哇哇聲🤩入面炒飯是瑤柱蛋白炒飯,炒飯好香,同菠蘿的甜味搭配在一起,味道好豐富😋

✨ 貓山王榴槤 & 柚子花精凍
- 甜品選了貓山王榴槤同柚子花精凍。貓山王榴槤賣相精緻,布甸的口感,榴槤味濃郁香甜~如果不吃榴槤的話,這個柚子花精凍也是一個好好的選擇,質地輕盈,散發淡淡的既清新花香🌼🌼是一個好舒服的甜品( ´▽`)

• 乳鴿
  • 火雲叉燒
  • 爆汁乳鴿
  • 花雕雞卷
  • 肉骨茶
2023-05-11 154 浏览
好兄弟係科學園返工,話呢間都幾多人食,我就帶埋老公一齊去食Lunch。一入見到啲公仔包真係好靚好想食😍口水彈蛋,幾辣幾開胃,鵪鶉蛋係溏心,即刻加分👍牛油果蝦春卷,熱辣辣,夠香脆,牛油果同蝦味道好夾,幾好味。避風塘軟殼蟹,呢個超讚好香口,香港風味,少少辣,軟殼蟹又唔會炸到好乾,味道好好😋田園炒花青苗 (XO醬),少少辣,花青苗好似一個迷你青瓜咁幾得意、幾爽脆。貓山王榴槤,其實係榴槤糕,不過切開每啖都有榴槤纖維🙂農仔荷葉飯,一上枱好香荷葉味,上菜好快,所以其他菜未食晒已經上咗荷葉飯,到我哋食嘅時候,荷葉飯已經唔熱,味道係OK嘅,如果熱啲應該會更好食。白桃烏龍茶、桂花烏龍茶,無加糖,清香甘甜,我就鍾意白桃味多啲,男人們就覺得桂花味夠清香,兩個都幾好飲。我哋仲叫左肉骨茶,中藥味好濃,老公話好飲,用紫砂茶壺裝住幾別緻,但一杯一啖要倒幾十杯先飲晒😂以上已經好飽,食唔落公仔包,下次再試。

口水彈蛋,幾辣幾開胃,鵪鶉蛋係溏心,即刻加分👍
口水彈蛋

牛油果蝦春卷,熱辣辣,夠香脆,牛油果同蝦味道好夾,幾好味。
牛油果蝦春卷

避風塘軟殼蟹,呢個超讚
好香口,香港風味,少少辣,軟殼蟹又唔會炸到好乾,味道好好😋
避風塘軟殼蟹

田園炒花青苗 (XO醬)

貓山王榴槤,其實係榴槤糕,不過切開每啖都有榴槤纖維🙂
貓山王榴槤

以上已經好飽,食唔落公仔包,下次再試。

避風塘軟殼蟹
田園炒花青苗 (XO醬)
2023-05-07 94 浏览
本來來食提早嘅母親節飯,但係比預期中失望很多。家人喜歡食乳鴿,乳鴿係好食嘅,不過唐宮小聚的好食好多。農家荷葉飯平平無奇,但勝在熱辣辣上。點心拼盤好味的,每樣一件咁樣多人食就幾好的。但係講到嗰三個卡通包就真係…首先個包冇香味冇包味,咬落去啲粉好散,冇味冇彈性,個朱古力包嗰啲朱古力好似細個食嗰啲金幣朱古力嘅味道,即係嗰種廉價朱古力嘅味道…流沙奶皇包個餡唔流心,冇特別。叉燒同埋咕嚕肉不過不失,但係個叉燒收成二百幾蚊,就食唔出有咩特別了。最後講到嗰碟炒蜆,即使個汁好濃味,都食得出嗰啲蜆本身係冇味嘅,即係唔新鮮。最好笑係我食淨左幾隻蜆仲未食完,突然間侍應嚟收晒我哋啲碗同筷子。個人唔推介呢間
2023-05-03 72 浏览
今次去咗人稱美食沙漠嘅科學園食飯發掘咗一間特色中菜餐廳👍餐廳裝修好時尚而且食物外型好igble📸食物質素都唔錯!💥花雕雞卷雞肉好嫩滑而且雞皮Q彈配搭埋淡淡的花雕酒香味🤣作為前菜一流💥盆栽冰菜一上枱食物外型好吸引真係好似一棵植物冰菜獨特嘅爽口加埋胡麻醬嘅清爽又係一個開胃前菜💥牛油果蝦春卷春卷入面包牛油果真係第一次試估唔到都幾夾而且蝦肉份量都好多新鮮炸起熱辣辣好正!💥爆汁乳鴿乳鴿真係做到爆汁效果好juicy 而且外皮炸到卜卜脆調味亦都適中整體好高質💥火雲叉燒叉燒一開始會點火唔單止再加熱叉燒而且令到叉燒嘅燶邊效果更明顯做到微微焦脆嘅外皮叉燒係厚切但都係好淋如果重口味人士仲可以額外加叉燒醬食落好滿足💥鹽焗聖子聖子好新鮮而且有海水嘅咸鮮加埋檸檬嘅酸特顯岀海鮮甜味💥田園炒花青苗呢種菜之前未食過食落有少少似青瓜都係爽口嘅菜加埋xo 醬調味好惹味💥氣鍋雞湯 呢一個大推雞湯好濃郁加埋椰子嘅味道兩者味道好爽整體味道好夠而且真材實料💥農仔荷葉飯配料有蝦同瑤柱荷葉嘅清香完全融入飯當中而且飯唔會太乾身好啱拎嚟送其他菜💥貓山王榴槤甜品榴槤味嘅布甸榴槤味唔會太勁但食到有一絲絲嘅榴槤肉整體係走清新路線💥BB雞(流沙奶

今次去咗人稱美食沙漠嘅科學園食飯
發掘咗一間特色中菜餐廳👍
餐廳裝修好時尚
而且食物外型好igble📸
食物質素都唔錯!

💥花雕雞卷

甜品榴槤味嘅布甸
榴槤味唔會太勁
但食到有一絲絲嘅榴槤肉
整體係走清新路線

💥BB雞(流沙奶皇包)

呢一個甜品外形100分

💥菊花普洱

兩支都係冷泡茶
味道清香正常
2023-05-02 89 浏览
話曬曾經係科學打滾過一牌嘅我😎見到現今增設咗咁多餐廳,攪到我好興奮🤪!3月份時有幸入到科學園就順便試下10W裡面嘅中餐館「農」!餐廳屬於新式中餐館,室內座位唔算多,室外都會有少數太陽傘座位。整體餐廳係chill嘅😚~唔知係咪星期六有活動,所以成個科學園同呢間餐廳都幾多人。👩🏼‍🤝‍👩🏻👬👩🏼‍🤝‍👩🏻👩🏻‍🤝‍👨🏼👬🐦爆汁乳鴿,以$68/隻 價錢嚟講我覺得適中(至偏貴),點解咁講?一嚟我仲停留係$35年代,二黎我真係覺得個味同樓下食到嘅味一樣,都係juicy 同好味嘅,但如果我以樓下串燒舖$48黎比,真心覺得貴。🌱農仔荷葉飯,同預期有落差,飯唔似酒樓蒸出一陣荷葉味,似整熟咗個飯再倒落去塊荷葉咁,三色農場包,哩個名係我自己改嘅,事隔咗成個月都唔太記得,亦都搵唔番。哩籠打卡包一共3隻,🐮牛牛係流心朱古力、🐤雞雞係奶黃、🐷豬豬係芝麻。哩編食評我打唔出感情,但都記錄一下我中Covid 時,好想食嘅餐廳,而家終於食到,但點知有啲失望。其實科學園新開咗咁多餐廳,係咪都同以前一樣,都係麻麻地呢…?有介紹嘅,都不妨留言話我知😔另外,而家酒樓執下又一間,取而代之係點心舖頭,但都係工廠做出嚟嘅,唔係師傅即

另外,而家酒樓執下又一間,取而代之係點心舖頭,但都係工廠做出嚟嘅,唔係師傅即場包,真係好難搵到個地方飲茶呀😞
朱古力牛仔
芝麻🐷、奶黃🐤、朱古力🐮
🐦爆汁乳鴿
🍃農仔荷葉飯
2023-03-26
🐦爆汁乳鴿
  • 乳鴿
今次小篇👧🏻去左位於科學園「農」食精緻點心農家菜。餐廳環境闊落,有戶外地方可以望住湖景食野,又可以帶寵物一齊黎食🐱🐶👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼⭐爆汁乳鴿乳鴿燒得好靚,賣相吸引,仲有汁水係甘流出黎,外皮蕉脆,乳鴿肉質緊緻,好正。⭐蒜蓉香辣鳳爪前菜鳳爪用辣椒、蒜蓉和醋等調味料,口感爽口甜酸辣,非常開胃.⭐花雕雞卷 將雞整成卷狀再以花雕入味,鮮嫩多汁,口感豐富,帶有淡淡的花雕香氣。⭐拉絲啤梨精緻點心之一,啤梨形🍐,內面係芝士餡,食落有啲似芝士口味的麻糬煎堆口感。小編推介👧🏻推介‼️⭐火雲叉燒上枱會點著火的火雲叉燒,香噴噴的叉燒,經過火燒後外皮有微微嘅焦香,口感豐富嫩口多汁。⭐氣鍋雞🐔其實係椰子雞湯不過係一個茶壺入面,每次可以倒落個杯仔度飲,好香甜,湯味濃郁。小編推介👧🏻推介‼️⭐漁火箭桶(辣)最愛的魷魚🦑筒,魷魚非常新鮮,鮮嫩爆汁,辣粉添加惹味口感。⭐田園炒花青苗(XO醬)好新穎原來有小青瓜苗🥒食,好可愛既外形,用xo醬和甜椒抄白,好有鑊氣,必食之選。⭐烈焰波蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)炒飯非常好食,炒得乾身,飯粒粒分明,調味剛剛好。小編推介👧🏻推介‼️⭐貓山王榴槤榴槤布甸,榴槤香味濃郁,好好食。小編推介👧🏻推

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
⭐爆汁乳鴿

⭐蒜蓉香辣鳳爪

⭐花雕雞卷

⭐拉絲啤梨

⭐火雲叉燒

⭐氣鍋雞🐔

⭐漁火箭桶(辣)

最愛的魷魚🦑筒,魷魚非常新鮮,鮮嫩爆汁,辣粉添加惹味口感。

⭐田園炒花青苗(XO醬)

⭐烈焰波蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)

⭐貓山王榴槤

榴槤布甸,榴槤香味濃郁,好好食。小編推介👧🏻推介‼️

⭐椰香拉絲

椰絲香甜🥥,超級酥脆可口,越食越好味。

⭐瑰荔堂煌
⭐桂花烏龍
2023-04-26 55 浏览
朋友推介位於科學園嘅一間新派餐廳,將農家菜煮成一系列創新又打卡able嘅中菜款式,環境清幽有格調,設有室外同室內位置,價錢合理,絕對係假日嘅好去處地方之一🤪前菜有花雕雞卷同盤裁冰菜,雞肉滑嫩,皮薄,帶點酒香味、冰菜十分爽口,加埋胡麻醬感覺更加清身!爆汁乳鴿係呢度嘅招牌菜,經滷煮再油炸,外脆內嫩,肉滑多汁,必點之選🙈點心有拉絲啤梨同BB雞,賣相可愛迷人,前者軟糯甜蜜、後者有流沙效果!估唔到燉湯都有肉骨茶,以茶壺上,口味溫和,飲落好暖胃呀🥰 烈焰菠蘿炒飯運用泰國香米,配上菠蘿同什錦蔬菜大火炒至而成,鹹、酸、鮮、甜、香,口感層次豐富,係視覺同味覺嘅雙重享受🍍 火雲叉燒以西班牙伊比利亞黑毛豬製成,上枱時店員會點火燃起火焰,叉燒肥瘦適中,帶點焦香味,油脂分佈平均,色澤鮮亮,值得一試👍🏻漁功大箭桶係魷魚咁解,以竹籤穿起插上漁籃上,超級打卡able,原條烤製,帶點嚼勁,食落唔乾,鮮味十足,香辣惹味,幾有驚喜🦑 湘炒筍煲出面比較罕見,本身以為好辣原來得個樣~ 鮮筍切段後加入辣椒同臘肉一齊炒,油香滿滿,鮮筍啱啱好中和到臘肉嘅鹹味,兩者配合得幾好!最後以柚子花精凍作結,柚子香氣突出,口感Q彈,配埋冷泡茶真

最後以柚子花精凍作結,柚子香氣突出,口感Q彈,配埋冷泡茶真係好滋味~
臨近母親節,又book左餐廳同媽媽食餐好既 媽媽成日都話想入科學園行下,環境優靜,今日就book左係科學園既餐廳 農 同媽媽食中菜啦嗌左豐富既小菜同媽媽食,首先有冷盤花雕雞卷同水彈蛋花雕雞卷既酒味已經入晒雞肉,雞肉亦都嫩口,好特別既食法!水彈蛋就係麻辣鵪鶉蛋外皮蛋白好彈牙,好爽口! 媽媽鐘意食辣,幾欣賞我就最鐘意呢個氣鍋雞,佢係椰子雞湯黎,入面仲有好多椰子肉湯係奶白色,好清甜,飲得出冇落好多味精,健康又好飲!小豬麥,係叉燒包黎,又可愛又熱辣辣,好好食! 麵包同叉燒餡都好鬆軟重點黎啦!水雲叉燒,上菜時仲著住火咁燒。燒住既部分都熱辣辣!好食! 而且半肥瘦勁厚肉,正呀!鹽焗聖子,聖子超級新鮮!咬開勁juicy! 肉身亦都好厚,好肥美媽媽同我都好鐘意!另一個重點乳鴿 抵食之選!! 同媽媽一人一隻,正!仲有手套帶住食米水薯菜,媽媽專登簡清淡d,但又幾特別,米水聽人講得多好有益,不過都係第一次用米水煮既菜! 好大火既菠蘿炒飯! 入面既菠蘿都係新鮮菠蘿,好甜好多汁! 而且火燒完熱辣辣,正呀!最後唔少得甜品,有榴槤慕絲同柚子桂花果凍 好清甜好潤榴槤仔打卡一流!總括媽媽好滿意,2個人食到勁飽
臨近母親節,又book左餐廳同媽媽食餐好既

嗌左豐富既小菜同媽媽食,首先有冷盤花雕雞卷同水彈蛋
花雕雞卷既酒味已經入晒雞肉,雞肉亦都嫩口,好特別既食法!
水彈蛋就係麻辣鵪鶉蛋
外皮蛋白好彈牙,好爽口! 媽媽鐘意食辣,幾欣賞

我就最鐘意呢個氣鍋雞,佢係椰子雞湯黎,入面仲有好多椰子肉
湯係奶白色,好清甜,飲得出冇落好多味精,健康又好飲!

勁厚肉,正呀!

媽媽同我都好鐘意!

另一個重點乳鴿
抵食之選!! 同媽媽一人一隻,正!仲有手套帶住食

最後唔少得甜品,有榴槤慕絲同柚子桂花果凍
好清甜好潤
榴槤仔打卡一流!

總括媽媽好滿意,2個人食到勁飽

今次去Farm食新派粵菜, 店舖裝修簡潔舒適自然,唔浮誇。先嚟兩支冷泡茶, 胎菊普洱、白桃烏龍$28, 大大支應該有500ml, 白桃烏龍好香好fresh, 比較之下胎菊普洱就覺得普通啲,始終覺得用杭菊香味更突出。牛油果蝦春捲$48 - 三大條蝦春捲份量相當多,內裏原隻蝦仁椰菜蓉加上牛油果,口味好清新特別。肉骨茶$98 - 用紫砂茶壺茶杯上,肉骨茶味道濃郁,當歸藥材味恰到好處,小小紫砂杯慢慢細呷個中真味,一絕👍火雲叉燒$238 - 燒烤架上有8大件叉燒,上枱圍邊點火,散發陣陣肉香,义燒肉味濃郁甘香😋見到好多枱都有爆汁乳鴿,要咗一隻$68 - 果然皮脆肉嫩有肉汁,相當抵食。田園炒花青苗(時令)$78 - 今日係xo醬炒青瓜苗, 青瓜苗爽脆鮮嫩, xo醬惹味,朋友買過青瓜苗,一份都要$20, 睇嚟餐廳喺食材方面都相當揼本。烈焰菠蘿炒飯$128 - 原個大菠蘿炒飯份量好足,蛋白蝦仁肉粒炒飯,炒飯粒粒分明,乾爽香口,唔會畀個烈焰造型搶風頭😂最後抵不住誘惑要咗一客牛榛仔 $49 - 兩隻造型超可愛牛牛流心榛子朱古力包,完全滿足超齡少女心😍🍽 餐廳: 農🏠 地址: 沙田白石角香港科學園第二期科技大
今次去Farm食新派粵菜, 店舖裝修簡潔舒適自然,唔浮誇。

🍽 餐廳: 農
🏠 地址: 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖

#foodiehk #hkfoodie #foodie #香港美食 #foodporn #foodphotography #foodblogger #hkfoodpic #hkfoodinstagram #foodlover #foodstagram #美食分享 #食好西 #美食寫真 #hkig #hongkong
今日lunch約左朋友來沙田白石角科學園二期傾野,朋友話呢間農平時都好多人食,呢到主打係食精緻創意料理,我地就入去試吓,餐廳有室外同室內,室外係望湖景好舒服👍🏻室內樓底好高,枱與枱之間都好闊落,座得好舒服,一座底就會有壺熱茶,呢到嘅餐具同紙巾都刻上~農~字,可見老闆呢啲細心位都好一絲不苟~鹽焗聖子 呢款推介必點👍🏻佢擺盤超靚,跟埋幾朵藍色小花,未食已經好吸晴👁️👁️底鋪滿粗鹽同幾塊檸檬片,聖子無沙,好鮮甜,估唔到焗都噤出色👍🏻唔會乾淨淨盤栽冰菜 呢到啲師父真心要讚,當時正值lunch full晒場,但佢地出餐擺盤全部都好用心,呢盤冰菜,真係成盤盤栽噤上👍🏻我本身好鍾意食冰菜,因為夠爽口,佢加埋胡麻醬食,好清新,當餐前小食一流,用左好多碎冰鋪底,天氣再熱啲食重正花雕雞卷 啲雞好嫩滑,有花雕酒香,切到薄薄地容易入口田園炒花青苗(XO醬)花青苗我第一次食,口感有啲似秋葵嘅無餡版,炒得好爽身松露懶人雞 呢碟餸都好考功夫,啲雞切開一條條加上松露同青瓜絲,外層係用雞皮包住,超用心製作👍🏻記得連埋青瓜絲一齊食減低油膩感氣鍋雞 呢個都係推介必點之一,佢係湯來,用紫砂茶壺上,好特別,好飲到不得了👍🏻味道超濃

花雕雞卷 啲雞好嫩滑,有花雕酒香,切到薄薄地容易入口

田園炒花青苗(XO醬)
花青苗我第一次食,口感有啲似秋葵嘅無餡版,炒得好爽身

氣鍋雞 呢個都係推介必點之一,佢係湯來,用紫砂茶壺上,好特別,好飲到不得了👍🏻味道超濃郁,用蒸嘅原理令啲雞肉同其他食材相互吸收精華而身,真材實料,飲完一啲都唔口乾

牛油果蝦春卷 熱辣辣即叫即炸👍🏻脆卜卜,超足料

爆汁乳鴿 皮脆肉嫩,啖啖肉好爆汁

烈焰波蘿炒飯 呢個都係必叫之一,首先係原個菠蘿上,然後侍應重會喺菠蘿上面點埋火😍真係好有型,個飯炒得好有鑊氣,我不嬲麻麻地炒飯,但我都食左三碗👍🏻蛋白,菜心粒加埋新鮮菠蘿,啲飯粒粒分明😋超正

貓山王榴槤 佢係成個小榴槤噤樣出👍🏻好精緻,布甸嘅口感,但足滿住榴槤味😋師父啲刀功真係一流,睇圖就知

牛棒仔 即係朱古力流心包,即叫即蒸,食嘅時候小心熱,啲朱古力流心爆出來架,造型非常可愛,睇叫隻牛仔都好開心

呢到啲冷泡茶係純手工製作,所以我地都叫左兩樽試下,菊花普洱同桂花烏龍,味道溫純,濃而不澀
2023-04-25
  • 烈焰菠蘿炒飯
  • 貓山王榴槤
  • 氣鍋雞
  • 冷泡茶
  • 牛榛仔
  • 鹽焗蟶子
2023-04-24 62 浏览
假日諗住同父母搵一間有特色嘅中菜廳食晚飯。係科學園找左間叫農既餐廳,真係好好味!佢哋嘅菜單好有趣,有口水鵪鶉蛋、盆栽冰菜、鴛鴦薯酥、火雲叉燒、乳鴿、手揸骨、肉骨茶燉湯、鹽焗聖子、烈焰菠蘿炒飯、龍仔荷葉飯、貓山王榴槤、冷泡茶。先來過口水鵪鶉蛋同盆栽冰菜當前菜,口水鵪鶉蛋真係好好味,蛋皮超鬆軟,鵪鶉蛋黃又鮮又嫩,再加上微辣嘅調味,超過癮!盆栽冰菜都好特別,用盆栽裝飾嘅冰菜,讓佢變得更加精緻,冰菜清爽可口,好啱做開胃菜之後,我就叫左鴛鴦薯酥同火雲叉燒當主菜。鴛鴦薯酥係一道好有創意嘅菜,薯酥外皮酥脆,內裡軟綿,再加上香甜嘅醬汁,真係好好味!火雲叉燒都係一道傳統嘅燒肉菜,肉質嫩滑,味道濃郁,好好食。最後,我試咗龍仔荷葉飯同貓山王榴槤當甜點,龍仔荷葉飯係一道好傳統嘅美食,米飯蒸煮喺荷葉入面,令佢變得更香氣十足,再加埋肉類同蔬菜,真係一道好好味嘅料理!貓山王榴槤係一種超頂級嘅榴槤品種,果肉鮮甜,口感滑順,真係回味無窮。如果你想帶父母去一間有特色嘅中餐廳,呢間餐廳係一個唔錯嘅選擇。
假日諗住同父母搵一間有特色嘅中菜廳食晚飯。

2023-04-24 67 浏览
只要在大學站,就有專線巴士去科學園,只需10分鐘就到達。我同家姐食咗好多嘢1)花雕雞卷,花雕味濃,雞肉滑。2)盤栽冰菜,涼浸浸嘅沙律菜。3)乳鴿一隻,食落香口而肉質好嫩。4)牛油果蝦春卷,即炸春卷,蝦肉爽加外皮香脆。5)火雲叉燒,肥瘦適中,口感鬆軟。6)肉骨茶,熱辣辣送上,飲到肉骨茶嘅香及帶黑胡椒粒嘅辣。7)酒醉花螺,酒味濃厚,食唔停口。8)求其芥蘭,係清炒芥蘭。9)烈焰菠蘿炒飯,鮮菠蘿最正,保持到乾爽嘅粒粒炒飯。兩款甜點:10)BB雞(流沙奶皇)超可愛雞雞,入口好香,真係流沙奶皇。11)椰香拉絲,炸得鬆化和香脆,外面有點點椰絲,令炸物冇咁油膩。冷泡茶瑰麗堂皇桂花烏龍

只要在大學站,就有專線巴士去科學園,只需10分鐘就到達。
我同家姐食咗好多嘢
1)花雕雞卷,花雕味濃,雞肉滑。
2)盤栽冰菜,涼浸浸嘅沙律菜。
3)乳鴿一隻,食落香口而肉質好嫩。
4)牛油果蝦春卷,即炸春卷,蝦肉爽加外皮香脆。
5)火雲叉燒,肥瘦適中,口感鬆軟。
6)肉骨茶,熱辣辣送上,飲到肉骨茶嘅香及帶黑胡椒粒嘅辣。
7)酒醉花螺,酒味濃厚,食唔停口。
8)求其芥蘭,係清炒芥蘭。
9)烈焰菠蘿炒飯,鮮菠蘿最正,保持到乾爽嘅粒粒炒飯。
兩款甜點:

瑰麗堂皇
桂花烏龍
2023-04-21 46 浏览
之前屋企人病咗,感恩爸爸媽媽幫手照顧。現在好番,特登請他們到科學園既農食餐飯好好慶祝。因為之前已經有好多朋友介紹我呢間餐廳,想OpenRice見到好多好有特色嘅小菜同點心,啱晒家中長輩。蒜蓉香辣鳳爪呢個係無骨鳳爪,啱晒我哋呢啲懶人,而且蒜香味好香盆栽冰菜呢個絕對係打卡able,嚟到已經覺得好特別。但估唔到食落去口感好得意,比沙律菜還要爽脆。拉絲啤梨外型得意不特止,仲真係拉導師,而且鹹鹹地幾好味,頂係朱古力百力滋,好有誠意。火雲义燒又係打卡菜,點著火,好過癮。义燒入口juicy, 絕對唔係虛有其表。乳鴿餐廳好細心,每人都已經預備好一對即棄手套,用手食起上嚟特別滋味。乳鴿皮脆肉多汁。氣鍋雞燉湯呢個係用類似功夫茶嘅茶壺裝,倒出嚟嘅湯係奶白色,一入口就飲到好香嘅椰香味,真材實料。返屋企都冇話好頸渴,絕對冇味精。避風塘軟殼蟹鍾意刺激嘅你,一定要試啲歌。開頭食唔覺得好辣,但食到口面都幾刺激。而且雖然係咋,但又唔會太油,好香脆。開冷泡茶一流。烈焰菠蘿炒飯基本上嚟到枱枱都會點,我哋又點會執輸呢。呢度菠蘿點火後熊熊烈火,真係未食先興奮。而入邊亦都真材實料,菠蘿粒大大粒,酸酸甜甜好開胃。貓山王榴槤呢個叫比

蒜蓉香辣鳳爪
呢個係無骨鳳爪,啱晒我哋呢啲懶人,而且蒜香味好香

盆栽冰菜

拉絲啤梨

火雲义燒

乳鴿

氣鍋雞燉湯

貓山王榴槤
呢個叫比鍾意食榴槤嘅老公,基本上嚟到亮度都唔捨得食。入口啱啱好嘅榴槤味,又唔會太搶或太甜。

BB雞
呢個即係奶皇包,搣開後中間真係流出嚟喎,而且外型非常cute,小朋友一定鍾意。

冷泡茶
中菜黎講一邊食,一邊用冷泡茶消脂解膩,絕配

總結來講,呢度嘅點心同小菜分量剛剛好,可以叫多幾個唔同小菜黎試,滿足多心嘅你。而且上菜時,夠熱辣辣。侍應服務亦很殷勤。期待下次再試其他得意嘅菜式。
2023-04-20 186 浏览
農家菜一向予人的感覺是樸實無華,重點是以新鮮時令的食材烹製出原汁原味的鄉土菜餚。這家位於科學園的「農」,以現代摩登的烹調手法注入傳統簡約的農家菜,加入不少新頴的元素,令簡樸的農家菜變得更精緻、更有風味。口水彈蛋 ($48)這款特色小吃的主要食材是鵪鶉蛋,伴以口水醬汁,味道麻中帶辣,辣中帶香。蒜蓉香辣鳯爪 ($68)去骨鳯爪以蒜蓉辣椒提味,味道跟泰式鳳爪類近。牛油果蝦春卷 ($48)春卷外皮金黃香脆,饀料用了牛油果和大蝦。火雲叉燒 ($238)叉燒放到枱後,侍者燃點起火焰,令叉燒燒至微焦,香氣撲鼻。氣鍋雞 ($78)茶壺內是椰子氣鍋雞,雪白的雞湯帶著濃濃的椰香,十分清甜。鹽焗蟶子 ($98)肥美的蟶子飽滿多汁,味道鮮甜又鮮嫩,是時令的海鮮。湘炒筍煲 ($88)鮮筍切段加入辣椒、臘肉同炒,臘肉的油份與筍段混和,令每口都有油香。烈焰菠蘿炒飯 ($128)原個菠蘿炒飯,上枱後侍者燃點火槍,令菠蘿表面燃起火焰,炒飯還加入了瑤柱蛋白、菜粒和新鮮菠蘿。爆汁乳鴿 ($36)必食之選的爆汁乳鴿,現在堂食做緊特價$36,每枱都必點。貓山王榴槤 ($42)賣相一流,喜歡吃榴槤的朋友,一定不會錯過這個甜品。柚

口水彈蛋 ($48)
口水彈蛋

蒜蓉香辣鳯爪 ($68)
蒜蓉香辣鳯爪

去骨鳯爪以蒜蓉辣椒提味,味道跟泰式鳳爪類近。

牛油果蝦春卷 ($48)
牛油果蝦春卷

春卷外皮金黃香脆,饀料用了牛油果和大蝦。

火雲叉燒 ($238)
火雲叉燒

叉燒放到枱後,侍者燃點起火焰,令叉燒燒至微焦,香氣撲鼻。

氣鍋雞 ($78)
氣鍋雞

茶壺內是椰子氣鍋雞,雪白的雞湯帶著濃濃的椰香,十分清甜。

鹽焗蟶子 ($98)
鹽焗蟶子

肥美的蟶子飽滿多汁,味道鮮甜又鮮嫩,是時令的海鮮。

湘炒筍煲 ($88)
湘炒筍煲

烈焰菠蘿炒飯 ($128)

烈焰菠蘿炒飯

爆汁乳鴿 ($36)
爆汁乳鴿

必食之選的爆汁乳鴿,現在堂食做緊特價$36,每枱都必點。

貓山王榴槤 ($42)
貓山王榴槤

賣相一流,喜歡吃榴槤的朋友,一定不會錯過這個甜品

柚子花精凍 ($28)
柚子花精凍

啫喱凍內加入了玫瑰花瓣和新鮮柚子肉。

菊花普洱/桂花烏龍 ($28)
冷泡茶

冰涼的冷泡茶,解渴怡人。

Interior

Menu