2023-07-06 569 浏览
放工去咗科學園,搵朋友敘舊。聽佢講話科學園有一間精緻創意料理餐廳,可以食農家菜,於是我就衝入科學園。去到太陽未落山,仲可以欣賞佢個靚靚景色。小食雙拼(2款)檸檬鳳瓜有別於一般嘅鳳爪,呢隻加咗檸檬汁,酸酸辣辣。冰菜第一次食冰菜,醃生有一粒粒,水珠食落去口感好特別,有種脆卜卜嘅感覺!乳鴿隻乳鴿都燒烤得幾入味!點心(1款)牛油果蝦春卷以海蝦為主,牛油果加入春卷,有種唔同嘅感覺。(1款)松露懶人雞呢一隻松露懶人雞好方便我呢啲唔想去骨嘅人,黑松露放滿左喺搣咗絲柔軟嘅雞肉上面,好食!燉湯(1款)肉骨茶呢個好搞笑,一開始以為係茶,原來係肉骨茶!濃郁熱湯,朋友居然食埋湯渣!避鳳塘軟殼蟹呢個比較辣蒜油重,蟹肉都好多。烈焰菠蘿炒飯賣相一流,炒飯保留左菠蘿嘅水份,內部係瑤柱蛋白炒飯,味道都唔錯!甜品(2款)猫山王榴槤、牛榛仔(朱古力力流心)貓山王榴槤仲細過一張八達通嘅大細。其實係一個榴槤布丁,同朋友兩份食,好重榴槤味,口感似慕絲蛋糕。至於呢個朱古力流心包,擺咗一陣都仲有朱古力流出來,幾好食!冷泡茶(2款)白桃烏龍桂花島龍 我哋一人一支冷泡茶,夏天咁熱,梗係飲冷泡茶。我個樽白桃烏龍,都幾清甜。

小食雙拼(2款)
檸檬鳳瓜
有別於一般嘅鳳爪,呢隻加咗檸檬汁,酸酸辣辣。

冰菜

乳鴿
隻乳鴿都燒烤得幾入味!

點心(1款)
牛油果蝦春卷

以海蝦為主,牛油果加入春卷,有種唔同嘅感覺。

(1款)松露懶人雞

燉湯(1款)

避鳳塘軟殼蟹
呢個比較辣蒜油重,蟹肉都好多。

甜品(2款)
猫山王榴槤、牛榛仔(朱古力力流心)

至於呢個朱古力流心包,擺咗一陣都仲有朱古力流出來,幾好食!

冷泡茶(2款)
  • 松露懶人雞
  • 肉骨茶
  • 牛榛仔
2023-07-04 415 浏览
今日約左個中學雞食飯,嚟到科學園好似嚟到未來世界咁,真係大鄉里出城。環境真係好正,岩晒食飽街埋海傍,散個靚步。呢頭西餐廳多,偏偏我就係揀左呢間中菜,因為俾佢啲可愛點心吸引左。首先我哋叫咗個小食,係無骨鳳爪,酸酸辣辣,咁好開胃。另一個係盆栽冰菜,佢個外型真係好似一個盆栽。我成日都覺得冰菜呢樣嘢好得意,食落去好爽,個感覺亦都好得意。佢將啲冰菜擺咗喺冰入面,再加左啲麻醬,就好似食沙律咁。然後我見呢度個個都叫咗隻乳鴿,所以我哋都叫咗嚟試下,你個乳鴿真係好Juicy,餐廳仲好體貼咁準備咗手套,令你可以不顧儀態咁樣享用呢隻美味乳鴿。我哋叫咗個汽鍋雞湯,估唔到嘅係佢用紫砂壺上,好似飲茶咁有幾過癮。而佢個湯都真係好足料,超香椰子味,見到佢奶白色就知道好甜啦。然後因為好奇心嘅驅使下叫咗個懶人雞,上到嚟以為係普通炸子雞。原來係完全冇骨嘅雞,中間就放咗啲青瓜絲同埋沙薑粒,係另類嘅手撕雞咁,幾有新意。然後我哋叫咗個鹽焗聖子,唔好睇佢出邊個樣好似好乾身咁。其實一打開係超級多汁,而且粒粒都好肥美。點心方面我哋仲叫咗個牛油果鮮蝦春卷,佢啲下真係好大粒,而且超級彈牙,我不過可能因為牛油果本身冇咩味,所以佢哋都落咗好重

首先我哋叫咗個小食,係無骨鳳爪,酸酸辣辣,咁好開胃。

然後我哋叫咗個鹽焗聖子,唔好睇佢出邊個樣好似好乾身咁。

其實一打開係超級多汁,而且粒粒都好肥美。

點心方面我哋仲叫咗個牛油果鮮蝦春卷,佢啲下真係好大粒,而且超級彈牙,我不過可能因為牛油果本身冇咩味,所以佢哋都落咗好重調味。

主食方面我哋叫咗個荷葉飯,佢係用咗鮮蝦同埋雞肉粒,唔知點解硬係覺得而家嘅荷葉飯好細個食嘅荷葉飯好唔同。因為我記得細個嘅荷葉飯應該係好多料,但係呢度滿滿的都是飯。

最後仲叫咗個可愛嘅雞雞奶皇包,佢個奶皇包真係幾好食,流心,但係又唔會太甜,岩晒我。
2023-06-30
2023-07-04 138 浏览
今日去科學園揾舊同事聚舊,佢地推介食呢間高水準中菜館,餐廳裝橫幾靚,食物選擇好多,有多款特色創意菜式,我地試左以下幾款💕爆汁乳鴿🐥即叫即炸,一上枱熱辣辣,皮脆肉嫩,香口多汁香口明符其實嘅爆汁💕蒜蓉香辣鳳爪蒜香味很濃,帶點微辣,味道幾惹味💕盆栽冰菜🥬擺盤好靚,冰鎮冰菜一上台好似茂盛盆栽,非常之翠綠新鮮,入口爽脆多汁,再加上沙律麻醬汁,讓人胃口大開💕湘炒筍煲🍲筍好新鮮香脆,份量算足料,調味適中帶點甘辣,好惹味💕拉絲啤梨🍐三大粒啤梨造型的點心,多層酥脆,內裡清甜軟糯,我好喜歡🤩💕沙薑懶人雞🐔上層係炸子雞的薄脆雞皮,下層喺拆曬骨啖啖雞肉嘅手撕雞,唔怪之得叫懶人雞🤣沙薑味幾濃郁,份量都幾多💕氣鍋雞🥣呢個湯好有驚喜,以可愛的茶壺盛載,椰子味超香濃,雞湯香甜,每飲一啖都好滋潤💕鹽焗聖子聖子粒粒都非常大隻,肥美肉厚,啖啖鮮味爆汁💕烈焰菠蘿炒飯🍍一上枱,店員為原隻菠蘿淋酒點火,火焰菠蘿即刻震撼眼球,非常有氣氛而且好吸精,內裡嘅瑤柱菠蘿蛋白炒飯非常足料,炒得夠乾身,粒粒分明,亦富有蛋香,值得推介💕猫山王榴槤造型可愛逼真,榴槤味非常濃郁,榴槤控實鍾意💕柚子花精凍味道清甜,帶有淡淡柚子清香,口感彈牙如果凍💕白

💕爆汁乳鴿🐥

蒜蓉香辣鳳爪

💕蒜蓉香辣鳳爪
蒜香味很濃,帶點微辣,味道幾惹味

盆栽冰菜

💕盆栽冰菜🥬

湘炒筍煲

💕湘炒筍煲🍲
筍好新鮮香脆,份量算足料,調味適中帶點甘辣,好惹味

拉絲啤梨

💕拉絲啤梨🍐
三大粒啤梨造型的點心,多層酥脆,內裡清甜軟糯,我好喜歡🤩

沙薑懶人雞

💕沙薑懶人雞🐔

氣鍋雞

💕氣鍋雞🥣

💕鹽焗聖子
聖子粒粒都非常大隻,肥美肉厚,啖啖鮮味爆汁

💕烈焰菠蘿炒飯🍍

猫山王榴槤

💕猫山王榴槤
造型可愛逼真,榴槤味非常濃郁,榴槤控實鍾意

💕柚子花精凍
味道清甜,帶有淡淡柚子清香,口感彈牙如果凍

💕白桃烏龍
💕桂花烏龍

• 鹽焗蟶子
2023-07-03 65 浏览
放假同朋友去科學園行下,冇嚟一排,原來入面多咗好多新餐廳進駐。今次就由朋友帶路,嚟咗呢間主打摩登農家菜嘅小館食晏。餐廳走 Farm To Table 慨念,以一系列特色農家菜及玩味點心為賣點,加上廚師團隊來自「利苑」的強勁班底,食物質素絕對有保證。餐廳設有室內和戶外位置,室外有冷風機和太陽能傘,可以一邊望住個湖景一邊嘆美食,環境好 chill,好 relax。蒜蓉香辣鳳爪 :鳳爪大隻爽彈,入味又冇骨,蒜蓉味好香濃,加上椒絲同醋汁,酸酸辣辣,用嚟做前菜一流! 盤栽冰菜:冰菜新鮮嫩綠,葉片滿佈通透水珠,入口冰涼爽脆,配上面頭嘅胡麻醬,清新醒胃。小豬嘜 (叉燒餡):點心造型好可愛,包身軟綿綿,叉燒餡鹹甜有致,肥瘦適中,好睇又好食。氣鍋雞:所謂氣鍋雞其實即係椰子燉雞湯,湯水用茶壺盛上,既可保溫,賣相亦非常美觀。入口帶濃郁椰香,味道很清甜,飲完都唔會感覺口渴,非常滋潤。火雲叉燒:叉燒以西班牙伊比利亞黑毛豬梅肉製作,上桌後,服務員會即席為叉燒淋上玫瑰露及點火,食落肉質好鬆化,肥瘦均勻,入口更帶陣陣玫瑰露芳香。爆汁乳鴿:乳鴿選用自家農場出產嘅穀飼 BB 鴿,食落肉質好嫩滑,汁水豐盈,細嚼下更可嚐到一
爆汁乳鴿:乳鴿選用自家農場出產嘅穀飼 BB 鴿,食落肉質好嫩滑,汁水豐盈,細嚼下更可嚐到一股獨特嘅藥材香,非常滋味。
鹽焗蟶子:蟶子新鮮肥美,咬落非常 Juicy,肉厚爽彈,加上以鹽焗方式烹調,味道鹹香又帶點點鮮甜,令人吃不停口。
烈焰菠蘿炒飯:炒飯以原個菠蘿盛載,賣相好霸氣,舀起見到入面有勁多瑤柱、蛋白同新鮮菠蘿肉,用料十足,米飯顆粒分明,入口甜甜酸酸,最啱開心 Share。
求其芥蘭:芥蘭帶陣陣薑汁香,雖然只係好普通嘅一碟菜,不過因為食材夠新鮮,而且揀晒最嫩嗰部份,入口爽脆味鮮👍🏻
牛榛仔:牛榛仔嘅造型好 Cutie,包身食落好軟熟,入面嘅朱古力餡超流心,「相機食先」必點。
柚子花精凍:外表晶瑩剔透,糕內加入了 Juicy 嘅柚子肉,清新甜美,滋味又足料!
另外仲點咗 2 支冷泡茶:白桃烏龍茶味好清新,帶淡雅白桃香氣;菊花普洱陳香醇厚,消滯解膩。
🍽 農 (沙田)📍 沙田白石角香港科學園第二期科技大道西10號浚湖樓地下S041A號舖 @farmrestauranthk ✨中同揾到好工🥳 約佢飯飯慶祝下🥳🥳中同話去佢公司附近食🤣 以為食茶記,原來係新工轉去科學園🤭 平時嚟科學園都係踩單車經過only🫣 科學園搵食又好啫😋😋😋🍽爆汁乳鴿餐廳門口已經大大隻字寫住凡兩位回顧,就會送爆汁乳鴿一隻😋😋 乳鴿外表金黃酥脆,內裏肉質鮮美,唔會因為係送嘅就Hea做,欣賞嘅!仲好細心會有獨立包裝嘅手套一對,所以食得好爽🤣🍽蒜蓉香辣鳳爪鳳爪亦都好大塊,好有份量。最重要嘅係佢嘅蒜蓉香辣醬汁好美味,酸辣啱啱好,好開胃。🍽口水彈蛋(鵪鶉蛋)好有驚喜,第一次食口水鵪鶉蛋,口水汁好特別,係比較辣嘅,但係好惹味。蛋嘅外表晶瑩剔透,仲有流心,加上口水汁,口感好豐富。🧉氣鍋雞100分!小編好鍾意!通常都係用紫砂壺泡茶,攞嚟裝氣鍋雞又真係好方法喎,因為紫砂壺還具有良好嘅保溫性能,所以呢碗湯飲到餐飯嘅最尾都係暖架🥰🥰 氣鍋雞材料好充足!椰子係有去皮,雞肉同瘦肉都好淋,似係飲緊老火靚湯😋🍽鹽焗蟶子上次食咗好有surprise 嘅蟶子,所以見到蟶子就Bling Bling
🍽 農 (沙田)

🍽爆汁乳鴿

🍽蒜蓉香辣鳳爪

🍽口水彈蛋(鵪鶉蛋)

🧉氣鍋雞

🍽鹽焗蟶子
上次食咗好有surprise 嘅蟶子,所以見到蟶子就Bling Bling 眼想食🤩 今次就試下呢個鹽焗蟶子😋 焗出嚟嘅蟶子肉質鮮嫩,帶有淡淡嘅鹽味,食海鮮就係要食最原本嘅鮮味😍

🍽求其芥蘭
個菜名好似好求其,但係一上碟,就覺得一啲都唔求其喎😍😍 芥蘭好脆口😍😍 都花功夫架喎,條條芥蘭都要切,又點會係求其🤭 咁小編都求其係咁意清哂佢🤭👍😋

🍍烈焰波蘿炒飯(瑤柱菠蘿蛋白炒飯)
呢個炒飯又係Chill Yummi😋😋 炒飯好豐富,有新鮮嘅波蘿、瑤柱同埋蛋白,加上少許蔥花,炒出嚟嘅炒飯顆粒分明,有著獨特嘅瑤柱香味同埋菠蘿嘅甜味,味道非常豐富。烈焰波蘿炒飯上菜嘅時候,會在菠蘿外圍上面淋上清熱油,然後用火槍點燃,形成一個熾熱嘅火焰,好有氣勢。

🍽牛油果蝦春卷
首先講返個外觀,佢嘅外皮炸得好香脆,入口即溶,同埋份量啱啱好,啲蝦同牛油果都夠肉夠味,唔會有啲春卷啲蔬菜多過肉嘅問題。佢嘅餡料好豐富啊,牛油果同蝦嘅味道好夾

🍽火雲叉燒
火雲叉燒嘅外觀好吸睛,一上菜會點火,再將叉燒表面燒到焦糖色,好有食慾。啲叉燒入口好滑,好嫩,啲肉質都好夠彈性,唔會太柴。啲叉燒好入味,香甜汁汁嘅味道好夾,食落去唔會太膩。👍👍

🍽貓山王榴槤
榴槤味道好濃郁,好香甜。啲榴槤肉同埋啲榴槤汁融入甜品之中,令整個甜品更加香濃,好味道好夾!甜品好精緻,都啱打卡🥰😍

🐮牛榛仔(榛子朱古力流心)
包入面嘅榛子朱古力流心好滑,好嫩,朱古力味道好夾。啲流心包嘅朱古力餡料質感好,唔會太稠,啱啱好🥰

🍹白桃烏龍、桂花烏龍冷泡茶
$28一枝,但係好值!味道香濃👍 桂花烏龍is the best🥰🥰 好飲過台式飲品店🤣 鐘意桂花烏龍嘅一定要試!

———————————————
評分: (5⭐️最高)
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
再訪:⭐️⭐️⭐️⭐️

#chillyummi_科學園 #foodiehk #Eeeeeats #FoodPhotography #Delish #foodiegram #foodielife #igfoodie #hkfoodies #香港科學園 #科學園 #農 #科學園美食 #農家菜 #點心 #乳鴿 ​ #招牌乳鴿 #FarmRestaurant #肉骨茶 #氣鍋雞 #農仔荷葉飯 #冷泡茶 #貓山王榴槤
《蒜蓉香辣鳳爪》呢個前菜係冷盤黎 夏天食就岩哂估佢唔到原來已經去哂骨 鳳爪肉質嫩滑 入口即化辣度適中 能夠刺激味蕾.《盆栽冰菜🎍》冰鎮住🧊 食落特別爽快冰菜有一粒粒水珠💦咬落好爽脆加埋胡麻醬食 好似食緊沙律.《牛油果蝦春卷》熱辣辣 薄薄既春卷皮非常香脆入面包住幼滑牛油果🥑.《火雲叉燒🔥》每次嚟到必定會嗌嘅叉燒上碟嘅時候會點火 氣派十足 淋上醬汁再燒一燒 味道特別香甜.《氣鍋雞》用紫砂茶壺🫖裝住奶白色既椰子雞湯每啖都非常濃郁.《漁公大箭桶》好正 用竹籤篤住魷魚🦑上面鋪滿辣粉 非常惹味.《田園炒花青苗🌱》未食過呢種蔬菜 花青苗好似一條縮細咗嘅青瓜 非常爽脆.《農仔荷葉飯🍚》一上枱勁香 份量好大有面粒粒飯都好入味 仲有蝦添.《流心奶黃bb雞》其實係流心奶黃包不過好似隻卡通雞仔咁🐣so cute.《椰香拉絲》扭紋脆麻花 上面沾滿椰絲脆卜卜 甜甜地.除左壺裝既玄米茶仲有一樽樽冷泡茶選擇.《菊花普洱》食完辣既野飲呢個特別舒服.《桂花烏龍》 桂花味好出

《蒜蓉香辣鳳爪》

食完辣既野飲呢個特別舒服
《桂花烏龍》
桂花味好出
2023-06-28 44 浏览
天氣雖然熱,今日都的起心肝去踩單車,入到去又諗起呢間農家菜係手港買少見少,久唔久都想食下呢啲🤪順帶一提佢有戶外座位,適合帶寵物人士。我哋三個人好肚餓,做完運動特別肚餓,所以叫咗好多嘢食😁😁👨🏼‍🌾爆汁乳鴿:最出名嘅菜式之一,炸到好乾爽,唔會有水,個皮脆卜卜,同埋火喉控制得好好,炸乳鴿都講技巧,呢度keep到水準。👨🏼‍🌾蒜蓉香辣鳳爪:前菜,去骨鳳爪,酸酸甜甜咁,好開胃。👨🏼‍🌾盆栽冰菜:真係好似個盆栽,第一次冰菜,原來好爽口,呢度淋上胡麻醬,插喺啲雪上邊,冰鎮住好特別。👨🏼‍🌾牛油果蝦春卷:炸到金黃色,牛油果配上新蝦感覺好清新,兩者好夾,炸到好鬆化。👨🏼‍🌾孜然手揸骨:用孜然粉醃左,拎住支骨慢慢咬,送啤酒一流😝👨🏼‍🌾氣鍋雞湯:用個砂鍋茶壺承載俾我哋,一路keep住好熱,用椰子去燉,個湯到出嚟係奶白色,好甜好好味。👨🏼‍🌾避風塘軟殼蟹:炸香蒜,加上辣椒,撈飯一定好開胃,軟殼蟹沾上炸漿,炸到剛剛好唔會太乾。👨🏼‍🌾 XO醬田園炒花青苗:花青苗好爽口,一條條好似迷你瓜仔咁,但咁炒都好惹味,配埋菇片,真係比人有農家菜既感覺。👨🏼‍🌾籠仔荷葉飯:考功夫之作,鮮蝦瑤柱冬菇等配料用荷葉包住去焗,好

我哋三個人好肚餓,做完運動特別肚餓,所以叫咗好多嘢食😁😁

👨🏼‍🌾蒜蓉香辣鳳爪:前菜,去骨鳳爪,酸酸甜甜咁,好開胃。

👨🏼‍🌾籠仔荷葉飯:考功夫之作,鮮蝦瑤柱冬菇等配料用荷葉包住去焗,好香好多汁。

👨🏼‍🌾貓山王榴槤甜品:造型已經好特別,食落去唔會好甜,榴槤味但係有少少椰香。

👨🏼‍🌾牛榛仔(朱古力流心):我哋最鍾意嘅包,每次必點,爆漿流心,好濃嘅朱古力味,但係唔甜。

👨🏼‍🌾菊花普洱、桂花烏龍:自家製手作茶,夏日解渴之選。
2023-06-25 60 浏览
🔹沙田//農🔹人均約$250🔹▫️爆汁乳鴿 $68好好食😝😝中菜黎講真係一定要叫乳鴿🕊🙏🏻意外地覺得幾好食👍🏼都幾大隻多肉,絕對高質過酒樓果啲🫶🏻🫶🏻▪️火雲叉燒 $238都幾好打卡able😝 一開頭會有點火,自己淋醬之後就會慢慢熄🤓建議唔好咁快淋醬,就會燶少少比較好食😝😝▫️氣鍋雞 $78係椰子雞嘅湯,用茶碗裝住,會比較快啲涼,好方便😝😝味道好重椰子味❤️❤️▪️烈焰波蘿炒飯 $128又係會點火🔥,菠蘿係整個上,打卡able😝不過好快就會熄🤓份量超級多,食落去有少少菠蘿,蛋等等超足料,口味較淡少少😝😝▫️貓山王榴槤 $42男朋友幾鍾意食,外型上面我覺得超級可愛❤️❤️🥰有啲似啫喱凍嗰種質地,味道冇試過,我唔食榴槤🤣🤣🤣🔹好飽評語:地方係科學園入面,住大埔嘅朋友踩單車會唔會順便經過?絕對係值得一試嘅中菜,叫埋朋友三五知己去😝😝出面仲有outdoor係河邊景🏞🏞🧠回頭指數:9️⃣🧏🏻‍♀️打卡港女:8️⃣🌬冷氣溫度:8️⃣🚽廁所評價:8️⃣🧾性價比呢:7️⃣
🔹沙田//農🔹人均約$250🔹

🌬冷氣溫度:8️⃣
🚽廁所評價:8️⃣
🧾性價比呢:7️⃣
2023-06-24 743 浏览
# #沙田 @farmrestauranthk公司搬到科學園, 當然要嚐遍科學園內的所有餐廳美食吧! 第一站先來個點心, 中菜創意料理! 餐廳佔地頗廣, 裝修雅緻, 有室內及室外座位, 但大熱天時我們遇是比較喜愛坐室內, 室外留待天氣涼一點再坐吧! 現在每2位還送一隻乳鴿呢! 蒜蓉香辣鳳爪 $48 ~ 鳳爪很爽身, 酸酸辣辣相當開胃! 口水彈蛋 (鵪鶉蛋) $48 ~ 很讚啊, QQ彈彈, 辣辣的很適合這天氣! 牛油果蝦春卷 $48 ~ 外皮炸得非常香脆, 蝦爽口, 牛油果軟滑, 口感豐富! 松露懶人雞 $148/半隻 ~ 超香濃松露香, 雞皮極度香脆, 雞肉嫩滑, 松露下得很大方呢! 氣鍋雞 $78/壼 ~ 初時以為是茶, 原來是湯! 以紫砂茶壺盛載很特別, 原來還很保暖呢! 鹽焗聖子 $98 ~ 很新鮮嫩滑啊, 咸咸香香的, 讚! 湘炒筍煲 (酸辣) $88 ~ 酸酸的很開胃, 筍很爽脆, 酸豆配臘肉, 下飯一流! 烈焰菠蘿炒飯 $128 ~ 原個菠蘿上, 即時在客面前點火, 晚上看應該會更明顯一點! 炒飯很乾身, 滿滿的菠蘿香氣! 貓山王榴槤 $42 ~ 超可愛, 真的很像一個小
# #沙田 @farmrestauranthk
現在每2位還送一隻乳鴿呢!

蒜蓉香辣鳳爪 $48 ~ 鳳爪很爽身, 酸酸辣辣相當開胃!

鹽焗聖子 $98 ~ 很新鮮嫩滑啊, 咸咸香香的, 讚!

貓山王榴槤 $42 ~ 超可愛, 真的很像一個小榴槤, 遠處也聞到榴槤味呢!

牛榛仔 朱古力流心 ~ 超可愛, 吃時要小心啊, 一口咬落朱古力漿會爆瀉!

白桃烏龍 & 瑰麗堂皇冷泡茶 $28/支~  味道很濃郁, 拿返公司加水再冷泡, 仍可飲多一至二次, 好抵!
午餐
2023-06-20 68 浏览
約咗朋友去科學園嘅「農」食特色中菜,食物精緻,環境舒適,地方寬敞!小食有《蒜蓉香辣鳳爪》& 《花雕雞卷》, 蒜蓉香辣鳳爪非常爽口,味道酸甜,帶小小辣, 好開胃。 新鮮出爐嘅《爆汁乳鴿》, 乳鴿外皮脆口, 肉嫩滑多汁, 好juicy呀! 即叫即炸《牛油果蝦春卷》,口感脆卜卜,好足料, 仲有蝦添,配上混牛油果,原來味道好夾。 《火雲叉燒》& 《烈焰菠蘿炒飯》,視覺效果好好,店員會點火,做出火雲效果,好吸睛。叉燒半肥瘦, 蜜汁惹味,厚身啖啖肉好正,配上用咗瑤枉菠蘿蛋白炒飯就-流啦。《鹽焗聖子》,味道鹹鹹地,鮮甜美味。 《田園炒花青苗》,清甜青瓜苗好爽脆,配上磨菇&三色椒-齊炒,好鬼夾,正! 用茶壺上嘅《氣鍋雞》, 湯底鮮甜,椰香撲鼻,好香,雞味濃郁,好味! 甜品有 《貓山王榴槤》& 《BB雞》,即是流沙奶皇,賣相十分精美,外型好得意。 榴槤布甸,充滿榴槤清香,爽呀!
仲有支裝冷泡茶《菊花普洱》&《桂花烏龍》,我覺得桂花烏龍比較清新,不防-試!

小食有《蒜蓉香辣鳳爪》& 《花雕雞卷》,
蒜蓉香辣鳳爪非常爽口,味道酸甜,帶小小辣, 好開胃。

叉燒半肥瘦, 蜜汁惹味,厚身啖啖肉好正,配
上用咗瑤枉菠蘿蛋白炒飯就-流啦。

《鹽焗聖子》,味道鹹鹹地,鮮甜美味。

2023-06-16 777 浏览
今日朋友約我地去科學園午餐仲話保證我地會滿意我地到達餐廳 好多人等位 好彩朋友book左枱餐廳有室內/室外裝修都好雅緻室外仲可以帶寵物目測全店坐滿九成人 真係幾出名前菜蒜蓉香辣鳳瓜鳳爪好爽口 蒜蓉+辣椒加醋汁 酸酸辣辣好開胃花雕雞件雞肉好嫩滑 配上花雕酒 好味道點心小豬嘜(叉燒餡)小豬嘜造型好可愛 叉燒餡料多汁 火雲叉燒上枱時先點火 陣陣叉燒香仲好有視覺享受 叉燒厚切肉嫩 配上叉燒醬汁提升味道層次鹽焗聖子聖子夠新鮮 味道好清甜 第一次食鹽焗聖子 有驚喜爆汁乳鴿乳鴿外脆內軟 肉嫩多汁 食到舔舔脷肉骨茶用紫砂茶壺盛載香濃肉骨茶 好保暖又特別湘炒筍煲(酸辣)炒筍非常爽口 食落帶點微辣 好惹味烈焰菠蘿炒飯(瑤柱蛋白菠蘿炒飯)同樣上枱時先點火 烈焰菠蘿好吸精 瑤柱蛋白菠蘿炒得好入味甜品貓山王榴槤榴槤布甸賣相好精緻 好有榴槤香柚子花精凍帶點清香柚子味 質地爽彈 微酸 好啱女士冷泡茶-菊花普洱-桂花烏龍泡茶啖啖茶香整體來說,餐廳玩味十足,好有視覺享受,食物款式創新,味道有水準,值得推介
今日朋友約我地去科學園午餐

鳳爪好爽口 蒜蓉+辣椒加醋汁 酸酸辣辣好開胃

花雕雞件
雞肉好嫩滑 配上花雕酒 好味道

點心
小豬嘜(叉燒餡)
小豬嘜造型好可愛 叉燒餡料多汁

聖子夠新鮮 味道好清甜 第一次食鹽焗聖子 有驚喜

乳鴿外脆內軟 肉嫩多汁 食到舔舔脷

用紫砂茶壺盛載香濃肉骨茶 好保暖又特別

湘炒筍煲(酸辣)
炒筍非常爽口 食落帶點微辣 好惹味

烈焰菠蘿炒飯(瑤柱蛋白菠蘿炒飯)
同樣上枱時先點火 烈焰菠蘿好吸精 瑤柱蛋白菠蘿炒得好入味

2023-06-14
  • 爆汁乳鴿
  • 蒜蓉香辣鳳爪
2023-06-15 74 浏览
✨蒜蓉香辣鳳爪鳳爪冇骨啖啖肉 口感爽脆 蒜味香濃 好惹味✨花雕雞卷雞卷肉質軟腍 酒味較淡 如果再入味啲會更正✨爆汁乳鴿乳鴿外脆內嫩 肉汁豐富 鹹香好味✨鴛鴦薯酥番薯造型幾像真 外層酥皮酥脆內餡番薯蓉綿密香甜✨氣鍋雞用茶壺做器皿 保溫唔錯 但要小心倒味道清甜 帶啖啖椰香 飲得出落足料✨松露懶人雞懶人雞上枱時已皮肉分離兼起骨雞皮香脆 雞肉質軟腍 以松露作調味再加埋青瓜絲 可以減低油膩感✨避風塘軟殼蟹夠鑊氣 避風塘惹味軟殼蟹酥脆 味道都幾辣下✨求其芥蘭芥蘭幾嫩口 口感爽脆✨烈焰菠蘿炒飯上枱時會點火 打卡一流瑤柱菠蘿蛋白炒飯 飯炒得乾身幾香再加上香甜菠蘿 甜甜地幾特別✨貓山王榴槤榴槤造型有趣 布甸口感軟彈榴槤味唔算濃 好易入口✨牛榛仔牛牛造型可愛 包身軟熟內餡係朱古力流心 質感較稀食嘅時候要小心啲 會爆餡朱古力味幾香 唔太甜✨白桃烏龍桃味突出味道清新✨桂花烏龍桂花味清香 冰涼解渴總結:食物可以 賣相吸引 打卡一流環境唔錯 服務正常 價錢可以去開科學園可以一試
✨蒜蓉香辣鳳爪

總結:食物可以 賣相吸引 打卡一流
環境唔錯 服務正常 價錢可以
去開科學園可以一試
2023-06-15 511 浏览
成日睇IG都覺得呢間餐廳好吸引,食過先知道佢真係睇得又食得😍~火雲叉燒🐷半肥瘦嘅蜜汁叉燒🍯,好食得嚟又有視覺享受🤩爆汁乳鴿🕊️星期一至五每枱兩人就送一隻👍🏻,新鮮出爐熱辣辣,外皮香脆裡面好juicy💦小豬嘜(叉燒包)叉燒香甜而且肉質鮮嫩,造型精緻🐷烈焰菠蘿炒飯🍍視覺效果幾震撼🔥,而且用上新鮮菠蘿塊去炒飯,特別鮮甜😋肉骨茶燉湯🍖用茶壺上嘅香濃肉骨茶,保溫又吸睛🫖田園炒花青苗(XO醬)青瓜苗好爽脆,配上XO醬、磨菇同三色椒,好惹味🥒🍄盤栽冰菜🥬好少見嘅蔬菜,冰涼又爽脆,好消暑🏖️口水彈蛋🥚金黃色晶凝通透嘅鵪鶉蛋,入口彈牙又帶點麻辣🌶️鹽焗聖子🐚肉質鮮嫩,記得要趁熱食貓山王榴連🍮賣相好精美嘅榴槤布甸,每口都充滿榴槤香🤤牛榛仔(朱古力流心)香甜嘅朱古力流心包,入口似食緊金莎朱古力🤭白桃烏龍:冷泡茶入口有桃香,好fresh🍑瑰麗堂皇:清香嘅玫瑰冷泡茶🌹,女士之選~

火雲叉燒🐷
火雲叉燒

半肥瘦嘅蜜汁叉燒🍯,好食得嚟又有視覺享受🤩

爆汁乳鴿🕊️
爆汁乳鴿

小豬嘜(叉燒包)
小豬嘜

叉燒香甜而且肉質鮮嫩,造型精緻🐷

烈焰菠蘿炒飯🍍
烈焰菠蘿炒飯

視覺效果幾震撼🔥,而且用上新鮮菠蘿塊去炒飯,特別鮮甜😋

肉骨茶燉湯🍖
肉骨茶

用茶壺上嘅香濃肉骨茶,保溫又吸睛🫖

田園炒花青苗(XO醬)

青瓜苗好爽脆,配上XO醬、磨菇同三色椒,好惹味🥒🍄

盤栽冰菜🥬
盤栽冰菜

好少見嘅蔬菜,冰涼又爽脆,好消暑🏖️

口水彈蛋🥚
口水彈蛋

金黃色晶凝通透嘅鵪鶉蛋,入口彈牙又帶點麻辣🌶️

鹽焗聖子🐚
鹽焗聖子

肉質鮮嫩,記得要趁熱食

貓山王榴連🍮
貓山王榴連

賣相好精美嘅榴槤布甸,每口都充滿榴槤香🤤

牛榛仔(朱古力流心)
牛榛仔

香甜嘅朱古力流心包,入口似食緊金莎朱古力🤭

冷泡茶:白桃烏龍& 瑰麗堂皇

白桃烏龍:冷泡茶入口有桃香,好fresh🍑
瑰麗堂皇:清香嘅玫瑰冷泡茶🌹,女士之選~
小豬嘜
盤栽冰菜
口水彈蛋
貓山王榴連
牛榛仔
冷泡茶:白桃烏龍& 瑰麗堂皇
2023-06-13 60 浏览
◐趣味創意造型點心|避風塘軟殼蟹脆口|火焰叉燒科學園巨蛋樓下點心好有創意,造型好有gimmick。多人食可以叫小菜,有港式燒味風味😚 推薦避風塘軟殼蟹😋◮ 前菜無骨蒜蓉香辣鳳爪開胃• ⁷ ⁄ ₁ ₀ 四川風味鵪鶉蛋晶瑩剔透,唔驚膽固醇超標可以試🙃• ⁷ ⁄ ₁ ₀ ◮ 點心 ⎊ 鴛鴦薯酥 • ⁸ ⁄ ₁ ₀似盆栽🪴,並唔係蕃薯🍠,外層酥脆,蕃薯餡軟糯😚 ⎊ BB雞(流沙奶皇) • ⁸ ⁄ ₁ ₀手工藝好精緻,雞仔造型🐤,流心餡😋◮ 爆汁乳鴿 • ⁸ ⁄ ₁ ₀外皮脆嫩,好Juicy ,用手食最滋味◮ 火雲叉燒 • ⁸ ⁄ ₁ ₀上檯再輕燒🔥,最講究係有窿邊🤩,叉燒偏瘦d但係都好嫩,再淋上燒汁😍◮ 避風塘軟殼蟹 • ⁸ ⁄ ₁ ₀軟殼蟹外皮超脆,啖啖肉。份量都多,炸蒜香口◮ 田園炒花青苗(X0醬) • ⁸ ⁄ ₁ ₀花青苗好幼嫩,爽口清甜,XO醬好惹味◮ 烈焰波蘿炒飯• ⁷ ⁄ ₁ ₀ 其實係瑤柱菠蘿蛋白炒飯,上檯燒菠蘿特別香🍍◮ 甜品貓山王榴槤 • ⁶ ⁄ ₁ ₀ ◮冷泡茶白桃烏龍 & 瑰荔堂煌
◐趣味創意造型點心|避風塘軟殼蟹脆口|火焰叉燒

◮ 前菜
無骨蒜蓉香辣鳳爪開胃• ⁷ ⁄ ₁ ₀

◮ 點心

⎊ 鴛鴦薯酥 • ⁸ ⁄ ₁ ₀
似盆栽🪴,並唔係蕃薯🍠,外層酥脆,蕃薯餡軟糯😚

⎊ BB雞(流沙奶皇) • ⁸ ⁄ ₁ ₀
手工藝好精緻,雞仔造型🐤,流心餡😋

◮ 爆汁乳鴿 • ⁸ ⁄ ₁ ₀
外皮脆嫩,好Juicy ,用手食最滋味

◮ 火雲叉燒 • ⁸ ⁄ ₁ ₀

◮ 避風塘軟殼蟹 • ⁸ ⁄ ₁ ₀
軟殼蟹外皮超脆,啖啖肉。份量都多,炸蒜香口

◮ 田園炒花青苗(X0醬) • ⁸ ⁄ ₁ ₀
花青苗好幼嫩,爽口清甜,XO醬好惹味

◮ 烈焰波蘿炒飯• ⁷ ⁄ ₁ ₀
其實係瑤柱菠蘿蛋白炒飯,上檯燒菠蘿特別香🍍

甜品
貓山王榴槤 • ⁶ ⁄ ₁ ₀

◮冷泡茶
白桃烏龍 & 瑰荔堂煌
位於沙田科學園的「農」係pet-friendly 餐廳,晚上去食晚飯超有氣氛,無論indoor 定outdoor都感覺舒服,餐廳環境闊落,室外的露天雅座供客人消遣, 可以望住湖景進餐,舒適休閒。而食物選擇多,上菜速度快,服務員細心體貼👍🏻餐廳以摩登烹調手法注入傳統簡約的農家菜,並加入新穎的元素,令食物變得更精緻、更有風味,真心推薦假日去度假食下野談心👍🏻👍🏻好適合家人三五知己聚會慶祝節日既好地方✔️ 爆汁乳鴿〔真心推介😋 〕👍🏻 賣相吸引👍🏻 口感豐富👍🏻 juicy👍🏻 肉味香濃✔️ 蒜蓉香辣鳳瓜〔真心推介😋 〕👍🏻 爽口👍🏻 甜酸辣👍🏻 開胃✔️ 口水彈蛋〔真心推介😋 〕👍🏻 鵪鶉蛋👍🏻 辣中帶香配 口水醬汁✔️ 牛油果蝦春卷〔真心推介😋 〕👍🏻 香脆👍🏻 內有大蝦配 牛油果👍🏻 特別✔️ 田園炒花青苗( XO醬 )〔真心推介😋 〕👍🏻 爽口👍🏻 惹味👍🏻 特別✔️ 氣鍋雞〔真心推介😋 〕👍🏻 紫砂茶壺👍🏻 特別👍🏻 濃郁👍🏻 真材實料✔ 烈焰菠蘿炒飯〔真心推介😋 〕👍🏻 火焰吸睛👍🏻 惹味👍🏻 炒飯粒粒分明✔ 避風塘軟殼蟹〔真心推介😋 〕👍🏻 惹味👍🏻 酥脆配 炸蒜、辣椒✔️ 貓山王榴槤〔真

✔️ 爆汁乳鴿〔真心推介😋 〕
👍🏻 賣相吸引