2025-07-04 104 浏览
以為過江龍,做湖南菜唔會太差,見到樓下廣告鮑魚辣椒炒肉,好吸引,去試下,還叫了一個皮蛋青椒茄子(這個不可以話難吃,祇不過不算好吃)。主要講下個鮑魚,係我幾十年內見過最迷你,可參考我的相片,睇完就明我講乜,大約有20隻左右,除了迷你,整體味道是完全沒有香味,得個油字,而且豬肉是用好“孩“的,一點豬肉的香味都沒有。總之大家好自為之。
鮑魚辣椒炒肉
最近香港湘菜馆好多,连续吃了好多家了。这家农耕记是新店开业不久,刚开业的时候五折没敢来,第一次来尝试,整体感觉还不错。中午十二点多walk in有位置,整体来说座位是比较宽敞的。餐具是金属的,挺有质感,配的招待茶还挺好喝。上菜速度不是特别快,不过味道还可以。鲍鱼辣椒炒肉还不错,非常油,不过味道是不错,鲍鱼大致是平时去海边玩耍可以抓到的那个尺寸,后厨剥出来挺不容易的。酸豆角炒鸡胗很下饭,一份这个菜感觉配四碗米饭足够了。
餐具是金属的,挺有质感,配的招待茶还挺好喝。
上菜速度不是特别快,不过味道还可以。
酸豆角炒鸡胗很下饭,一份这个菜感觉配四碗米饭足够了。
2025-06-26
2025-05-22 475 浏览
呢間嘢真係勁,閂晒啲評論重新開過。一貫大陸經營作風,反正評語很簡單,你喺深圳食過費大廚和湘辣辣的話,咁你就千祈唔好!食物質素差到…..招牌菜辣椒炒肉係超級難食,啲肉超級無敵鞋,辣椒係冇辣味,成個菜衰過兩餸飯嗰啲。員工超多大全部都唔知自己做緊乜,問乜都唔知。酸菜魚上菜嘅時候已經係凍。跟住佢手打檸檬茶,係用啲粉去沖。然後熱菜嗰啲咁嘅蠟燭,燒分半鐘就完。完全同國內嘅差很遠,裝修就基本上一樣,但係食品質素係冇人監管。大陸最犀利嘅地方真係好快可以開到一間舖,全部都係抄返嚟,係呢間所謂香港分店真的差得很離譜。老實說上大陸都唔會食佢呢間。最後白飯係$12一碗