2021-11-26 603 浏览
食完午餐未傾夠,所以黎到the one搵個地方坐底飲杯野。可能因為係平日,成間店都無人。叫左三杯野飲,咖啡正常發揮,如果為咗飲咖啡呢,可以值得更好。但如果只為有杯野飲坐低傾下計,都可以再黎嫁!
2021-09-26
2021-11-18 289 浏览
.今次同朋友去食下午茶去左尖沙咀呢間辦館喺The One 5樓.我地叫左3樣野食 兩個多士一件蛋糕🍰 仲有兩杯野飲.黑松露油芝士吐司🍞黑松露味都幾濃 唔錯唔錯加埋芝士就係絕配啦😙棉花糖吐司🍞呢個係因為覺得佢好特別棉花糖擺喺面 幾靚其實食起上嚟 有啲論盡啲棉花糖好痴 不過有做到拉絲既感覺之後果舊係柚子芝士蛋糕覺得不過不失 柚子味幾新鮮正正常常 以甜品作結都幾開心🥳最特別就係嗰兩杯嘢飲一杯係玫瑰🌹咖啡拿鐵一杯係焦糖咖啡拿鐵其實杯咖啡就正正常常但係最特別就係上面可以印自己鍾意嘅字其實係可以印相喺上面不過我哋就冇去特別揀相就揀返佢原本有嘅字句😉呢度都坐得幾舒服可以慢慢嘆下午茶 又傾吓計🥰
今次同朋友去食下午茶

呢度都坐得幾舒服
可以慢慢嘆下午茶 又傾吓計🥰
2021-08-12
2021-10-31 218 浏览
喺The One行街行到好攰. 打算搵間餐廳坐低唞唞兼食下野竟然比我見到一間座位好舒適但係人唔算好多嘅餐廳辦館menu 大部份都係輕食.下午茶嚟食加多杯嘢飲簡直啱晒.🥐火腿芝士牛角酥牛角包嘅底面同埋中間都烘得好脆. 一咬落去脆卜卜加上熱辣辣嘅芝士同火腿特別有滿足感🍞鹹牛肉芝士吐司吐司亦都烘得超級脆🤤鹹牛肉同芝士嘅份量都好多. 仲可以拉絲添☕️法式燉蛋泡沫咖啡咖啡味道香濃. 同奶嘅比例配合得好好面頭微微烤過嘅焦糖香融入埋咖啡當中. 增加層次感🫖奶香烏龍茶茶味非常濃郁甘香. 並帶有點點奶味十分特別呢一層唔多人嚟. 非常之寧靜行到攰嘅時候上嚟飲杯嘢. 靜靜地咁唞吓都係另一種享受🥰
竟然比我見到一間座位好舒適但係人唔算好多嘅餐廳

十分特別

呢一層唔多人嚟. 非常之寧靜
行到攰嘅時候上嚟飲杯嘢. 靜靜地咁唞吓都係另一種享受🥰

2021-10-26 207 浏览
我好怕喺街邊地舖排隊等餐廳所以成日都去商場嘅食肆.lunch time 喺 The One 揾食行過「辦館」見到佢哋有輕食類啱哂我哋唔想食得太飽就試試佢先..黑松露油芝士吐司 ($45) : 做到拉絲效果~吐司夠鬆軟實在,唔會係空心嗰種吐司.鹹牛肉芝士吐司 ($48) : 正常發揮..Hojicha latte (熱 $36) : 叫咗少甜,甜度啱啱好,茶味唔會苦澀Latte (凍 $40) : 咖啡味突出,偏濃 ; 奶味偏淡,呢個比例幾好,啱哂我呢個咖啡控.
我好怕喺街邊地舖排隊等餐廳
所以成日都去商場嘅食肆
lunch time 喺 The One 揾食
行過「辦館」見到佢哋有輕食類
啱哂我哋唔想食得太飽
就試試佢先

鹹牛肉芝士吐司 ($48) : 正常發揮

2021-10-23 145 浏览
想試辦館好耐,今日趁weekend返工前有時間,包握時間過黎試下辦館係尖沙咀難得比較早開少少嘅cafe🤣 我11:45am左右去到,一個人都無,包場✌🏻其實佢都有早餐選擇,但係因為我已經食咗早餐,所以淨係嗌左杯咖啡Hot Flat White ($36):上枱個陣有啲小失望,用玻璃杯裝其實好靚,但係可惜完全無拉花🥲 不過味道都ok嘅,奶味好重,啡味就相對輕左小小,對於鍾意飲咖啡嘅人來講,就可能略嫌唔夠喉🙈🙈🙈

Hot  Flat  White
2021-10-23
2021-10-22 38 浏览
行街行到攰攰地,決定食個tea再繼續,咁啱就見到呢間cafe,之前食過第二間分店覺得唔錯,就入咗去睇下呢間係咪都係咁高水準。黑松露油芝士吐司 $45賣相真係好靚,面頭啲芝士啱啱好烘到金黃色,咬落去厚厚一層芝士,中間仲流心拉絲添!黑松露味道唔會蓋過芝士,咸咸地同吐司好夾!棉花糖吐司 $48食完咸嘅吐司想試下甜嘅夾唔夾,第一次見咁新奇嘅組合,結果都冇令我失望。食落有啲似美國好興嘅s'more,燒到軟綿綿嘅棉花糖配烘好脆脆嘅吐司,兩樣離奇地夾,唔會太甜食到 好漏。鮮奶抹茶 $36飲品味道嚟講唔算特別,不過特別嘅係佢嘅拉花。唔講都唔記得下星期就係萬聖節,今次嘅圖案好應景,平時好少見南瓜嘅拉花。一啲細節位同埋陰影都好清晰,因為cafe有部專為拉花而設嘅機器,甚至想將自己屋企狗仔印上去都得,只要send張相去app就ok,夠晒方便!黑糖焙茶鮮奶 $39

黑松露油芝士吐司 $45

棉花糖吐司 $48

鮮奶抹茶 $36

黑糖焙茶鮮奶 $39
2021-10-14 49 浏览
今日係我頭號吸血鬼既生日🎂 唔覺唔覺巳經19歲🥳今日難得比全日我,我點可以唔好好安排呢,今日必定令你肚子好滿足🤣第一餐,簡簡單單食個黑松露多士先😋 本身諗住可以喺Latte 上印happy birthday, 點知人家無哂墨,雖然唔太完美,但唔緊要,今日仲有好多餐😂🍞黑松露油芝士多士$45味道比較輕,唔太突出🍞鹹牛肉芝士多士$48非常好味,大量芝士,非常滿足😍棉花糖朱古力🍫$44唔喜歡甜既朋友應該會好高興✨鮮奶抹茶🍵$40好香濃抹茶味,但完全無苦澀味,🧛‍♀️吸血鬼表示滿意👍🏻地方清靜,店員服務超有禮,呢樣要特別讚👍🏻👍🏻👍🏻
今日係我頭號吸血鬼既生日🎂 唔覺唔覺巳經19歲🥳

第一餐,簡簡單單食個黑松露多士先😋
🍞黑松露油芝士多士$45
味道比較輕,唔太突出
🍞鹹牛肉芝士多士$48
非常好味,大量芝士,非常滿足😍
棉花糖朱古力🍫$44
唔喜歡甜既朋友應該會好高興✨
鮮奶抹茶🍵$40
好香濃抹茶味,但完全無苦澀味,🧛‍♀️吸血鬼表示滿意👍🏻

地方清靜,店員服務超有禮,呢樣要特別讚👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-14 53 浏览
Rose latte (L)玫瑰鮮奶咖啡 🌹☕️ $42呢款玫瑰咖啡嘅玻璃樽印上咗餐廳嘅字樣真係好特別啊😍整體來講味道稍為偏淡但係牛奶味算濃,而且咖啡味好香離遠已經聞到,啱晒鍾意健康又喜愛影相打卡嘅都市人Organic Rose tea 🫖 (R)有機玫瑰茶 $45呢款玫瑰花茶係店員推介㗎,果然同吐司係最佳嘅組合味道超夾🤤飲品連埋托盤一送到上嚟個茶壺同埋細細地嘅瓷杯已經好吸睛,用嚟影相打卡一流✨味道濃郁嘅吐司配埋有淡淡玫瑰花香嘅有機花茶一齊送黎食,可以減少肥膩感,高質得來又好飲Black truffle oil cheese toast 黑松露油芝士吐司 🧀🍞 $45免頭有一大堆黑松露醬,啱晒鍾意食黑松露嘅我🥰雖然鋪頭塑膠質料嘅刀叉,有少少難切,不過芝士真係勁足料嫁,呢方面已經加晒分,仲做到溶溶地半流心嘅效果,火候控制得啱啱好,成分吐司邪惡得來又好食🙌🏻Corned beef grilled cheese toast 鹹牛肉芝士吐司 🥩🥪 $48碟吐司一上到黎熱辣辣,而吐司嘅皮唔會好硬梆梆做到香脆可口👍🏻至於中間嘅餡料,鹹牛肉嘅份量十足,口感唔會太韌,配埋濃郁嘅芝士一齊食,簡單得來已經好
Rose latte (L)
玫瑰鮮奶咖啡 🌹☕️ $42

Organic Rose tea 🫖 (R)
有機玫瑰茶 $45

黑松露油芝士吐司 🧀🍞 $45

鹹牛肉芝士吐司 🥩🥪 $48
碟吐司一上到黎熱辣辣,而吐司嘅皮唔會好硬梆梆做到香脆可口👍🏻至於中間嘅餡料,鹹牛肉嘅份量十足,口感唔會太韌,配埋濃郁嘅芝士一齊食,簡單得來已經好飽肚,整體來講味道唔錯!
打冠狀病毒疫苗可以參加多項抽獎,熱哄全城。我與家人參加了打冠狀病毒疫苗抽獎,是次抽獎共有三次,7月21日我與家人分別收到,第一輪抽獎的中獎通知,幸運得到第五獎:飲食現金券$100與第六獎:咖啡兌換券。今天順路便使用咖啡兌換券~我楝泡沫咖啡!  有四間分店的「辦館」,我選擇尖沙咀的「THE ONE」商場享用。  環境不錯,除了咖啡還有多款小食。  咖啡份量蠻大杯,很綿密的泡沫帶出綿滑的口感,享受著濃香咖啡,安座暫時還沒有其他客人的咖啡店,感覺寧靜舒適,我充當十多分鐘包場豪客呵!
打冠狀病毒疫苗可以參加多項抽獎,熱哄全城。

我與家人參加了打冠狀病毒疫苗抽獎,是次抽獎共有三次,

7月21日我與家人分別收到,第一輪抽獎的中獎通知,

幸運得到第五獎:飲食現金券$100與第六獎:咖啡兌換券。
今天順路便使用咖啡兌換券~我楝泡沫咖啡!

環境不錯,除了咖啡還有多款小食。

2021-09-10
用餐优惠
優惠券
2021-09-10 63 浏览
個日平日同朋友行到累就坐低休息吓,每人叫左一杯飲品同埋一個小食(吐司)好快就整起,而且好靜唔係太多人,職員亦唔會趕你走,個下午茶都好豐富😂🔸奶香烏龍茶 $50佢唔係我哋平時飲嗰啲奶茶,一啲奶都無,係無糖烏龍茶,不過飲落去好香奶香味,原來呢一個茶係米芝蓮三星嘅茶葉,果然真係好香好滑🔸紅豆鮮奶抹茶 $42成杯唔算太甜,而且啲抹茶係日本嗰啲抹茶,不苦澀,是種有層次的味道,帶著沈穩的茶香味加上有奶和紅豆喺度,中和左啲唔甜嘅味道🔸鹹牛肉芝士吐司 $48個吐司烘到脆香,表面鋪滿鹹牛肉同芝士,好好食另外我仲嗌左個甜嘅吐司,相比之下我更加推介呢個吐司👍🏻🔸棉花糖吐司 $48呢個好普通,而且食時候好不方便,啲棉花糖黐住晒,而且會太甜,飲幾多杯飲品都中和唔到所以下次我會叫啲鹹嘅吐司

🔸奶香烏龍茶 $50

🔸紅豆鮮奶抹茶 $42
加上有奶和紅豆喺度,中和左啲唔甜嘅味道

🔸鹹牛肉芝士吐司 $48
個吐司烘到脆香,表面鋪滿鹹牛肉同芝士,好好食
另外我仲嗌左個甜嘅吐司,相比之下我更加推介呢個吐司👍🏻

🔸棉花糖吐司 $48
所以下次我會叫啲鹹嘅吐司

2021-09-07 43 浏览
The one啲餐廳好好坐,哩間咖啡可以印字,心心眼!打卡一流!感恩和友人見面,完全無冷場講足兩個鐘,天南地北大家咩都講,講到生命成長,今日彈咗樣新話題「自愛」,愛自己,單單做啲讓自己開心,送給自己的禮物,錫下自己,身邊人都會因此而快樂!人均:$78.鹹牛肉芝士吐司覺得好香脆,即叫即整,咸牛肉令吐司,可以有點點拉絲效果!.火腿芝士牛角酥嘩,牛角酥勁酥脆,一咬就鬆化,配上火腿芝士好夾,味道口感不錯!.榛子鮮奶咖啡選了keep life simple,好多款式呢!可以自行選相需要down app先做到。淡淡榛子味,好香。.玫瑰鮮奶咖啡選擇困難症,最後選番佢已有款式,enjoy every moment,哩杯我享受,先聞到玫瑰香味,入口泡沫和玫瑰咖啡充斥口腔。.@lof10hk
人均:$78
鹹牛肉芝士吐司
覺得好香脆,即叫即整,咸牛肉令吐司,可以有點點拉絲效果!
火腿芝士牛角酥
榛子鮮奶咖啡
@lof10hk
2021-09-06
去 the one 行街行到攰想坐低休息下就見到呢間小cafe,試下先!;鹹牛肉芝士吐司 corned beef grilled cheese toast $48 鹹香的牛肉碎加上芝士,兩者味道好配合,實為經典嘅配搭,非常滋味。;玫瑰鮮奶咖啡 rose latte $38 (+$10) 購買指定飲品,只要加$10就可以印preset嘅字句上去,加$18仲可以印自己嘅相上去,好有特色,customise自己杯專屬飲品話咁易!我揀咗good things take time呢句句子,印得好清晰,簡直係打卡專用,飲到最後個拉花依舊不變呢。咖啡味道偏甜,帶淡淡嘅玫瑰花香。;綿花糖吐司 marshmallow toast $48 非常邪惡嘅勁拉絲綿花糖配埋朱古力醬,味道的確唔錯。但隻外賣刀叉太軟,完全切唔到件多士,食得極為狼狽。同場加映黑糖焙茶鮮奶 hojicha brown sugar latte $43
鹹牛肉芝士吐司

;玫瑰鮮奶咖啡 rose latte $38 (+$10)
綿花糖吐司

;綿花糖吐司 marshmallow toast $48

同場加映
黑糖焙茶鮮奶
2021-08-11
綿花糖吐司
黑糖焙茶鮮奶
喺 the one 行到攰想坐低飲杯咖啡食輕食?呢間值得考慮🙌去嘅時候可能因為係午飯時段所以人流唔多 環境幾舒服 啱晒小聚會✨______________________________棉花糖吐司 $48 𝙈𝘼𝙍𝙎𝙃𝙈𝘼𝙇𝙇𝙊𝙒 𝙏𝙊𝘼𝙎𝙏 呢個冇得輸😚 超多焗棉花糖🤍 最適合鍾意甜野嘅我🥰🥸佢哋提供嘅係膠餐具 所以我切得有啲障礙🤣🥶 不過都明白佢哋只有一位店員 兼顧唔到咁多野唯有用即棄🥲☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8/10 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 黑糖焙茶鮮奶 $43𝘽𝙇𝘼𝘾𝙆 𝙎𝙐𝙂𝘼𝙍 𝙃𝙊𝙅𝙄𝘾𝙃𝘼 𝙇𝘼𝙏𝙏𝙀 好香濃嘅焙茶味 有些少黑糖香 甜度適中✨ 整體口感香滑可口🤍☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10 ✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8/10 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 鹹
喺 the one 行到攰想坐低飲杯咖啡食輕食?
呢間值得考慮🙌

𝘾𝙊𝙍𝙉𝙀𝘿 𝘽𝙀𝙀𝙁 𝘾𝙃𝙀𝙀𝙎𝙀 𝙏𝙊𝘼𝙎𝙏
鹹牛肉同芝士分量充足
比起棉花糖吐司呢個容易切得多🥸
☺︎︎ 𝙮𝙪𝙢𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙨好食指數 : 8/10
✩ 𝙝𝙤𝙬 𝙢𝙪𝙘𝙝 𝙞 𝙧𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙 推介指數 : 8.3/10

𝙍𝙊𝙎𝙀 𝙇𝘼𝙏𝙏𝙀 $38
好特別嘅咖啡呢 ~
有幾款熱咖啡可以自己揀相 然後店員會幫你印上去 😍
不過 @neverfullhk 就少懶啦( ͡° ͜ʖ ͡°)直接揀咗餐牌提供嘅圖案 都幾靚嘅~✨🤓

𝘀𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲: 8/10
𝗲𝗻𝘃𝗶𝗿𝗼𝗻𝗺𝗲𝗻𝘁: 8/10
𝘃𝗮𝗹𝘂𝗲 𝗳𝗼𝗿 𝗺𝗼𝗻𝗲𝘆: 8/10

🖇 尖沙咀彌敦道100號The ONE 5樓Kiosk 5A號舖
2021-08-15 515 浏览
💡商場戰鬥中途休息站🤣the one係瘋狂shopping嘅好地方,戰鬥到攰要搵地方休息再戰!今日推介一個以輕食為主,又可以飲下咖啡坐低chill下嘅好地方🥰🍽 黑松露油芝士吐司吐司上面鋪滿香濃豐厚既芝士,只要輕輕用力一拉做到拉絲的效果。而且仲配上黑松露,聞住陣陣嘅黑松露香味,配合芝士一齊食, 雖然係好邪惡,但真係食完想再食😋😋🍽 鹹牛肉芝士吐司平時食鹹牛肉三文治就食得多,脆吐司 x 咸牛肉 x 濃厚既芝士一齊食又真係比較少,但兩者係極佳的配搭,非常好食,熱辣辣時一樣可以做到芝士拉絲既效果,又係一個邪惡好味的組合。🍽 蜜糖牛油吐司吐司先入焗爐焗熱,再喺表面放牛油粒同淋上蜜糖,吐司嘅熱力令牛油溶化,再配上清香嘅蜜糖,鹹鹹哋、甜甜哋、又脆脆哋,兩樣都係簡單嘅食材,加埋就非常之夾!😋😋🍽 法式燉蛋泡沫咖啡燉蛋泡沫咖啡真係第一次聽,飲落去有少少焦糖同蛋香味,飲起上黎會好甜,配埋咸食 - 鹹牛肉芝士吐司,真係perfect!🍽 榛子鮮奶咖啡榛子鮮奶咖啡相信好多地方都有得飲,但咖啡最特別係可以供食客DIY 拉花,可以選特定字眼、或者自行設計圖案,例如自己樣、情侶合照或寵物照等。小編今次揀左字:「g

💡商場戰鬥中途休息站🤣

🍽 黑松露油芝士吐司

🍽 鹹牛肉芝士吐司

🍽 蜜糖牛油吐司

🍽 法式燉蛋泡沫咖啡

🍽 榛子鮮奶咖啡

榛子鮮奶咖啡相信好多地方都有得飲,但咖啡最特別係可以供食客DIY 拉花,可以選特定字眼、或者自行設計圖案,例如自己樣、情侶合照或寵物照等。小編今次揀左字:「good coffee」。除左係「打卡咖啡」外,味道都不錯,榛子同奶味都出到,又唔會甜🥰
  • 鹹牛肉芝士吐司
  • 黑松露油芝士吐司
2021-08-10 49 浏览
行經the one shopping,見到四處都係人,好想搵個角落chill chill ~又真係比我搵到,人流唔多,坐得舒服,走文青簡約風的Cafe!———————————————————————————☘️玫瑰鮮奶咖啡☘️呢個鮮奶咖啡,加$10就可以選擇印喺面頭嘅圖案,咁lady 嘅咖啡,我哋選擇左LOVE呢個圖案,真係好睇!好打卡,咖啡有淡淡玫瑰味,入口順滑。有香滑鮮奶更容易入口!☘️奶香烏龍茶☘️未試過,鍾意新鮮、又好奇嘅我一定要叫試吓!呢個都算有驚喜!首先賣相好靚嘅,用一個復古茶壺作為茶具,呢款係一款茶包茶!上網做research,發覺奶香烏龍係台灣嘅新式茶種,其實佢並唔係真係有牛奶喺裏面嘅,而係將烏龍茶泡製之後,尾韻帶獨特、淡雅的牛奶香氣,係呢個樹種特殊之處,也是品茶人士口中的「金萱韻」! 絕對值得一試☘️棉花糖吐司☘️賣相好好👍黑白配,邪惡棉花糖,擠了朱古力醬,配上烤得香脆的吐司,幸福感滿滿!☘️溫泉蛋芝士吐司☘️溫泉蛋蛋香濃郁,厚厚一層芝士有鹹香味,篤爆溫泉蛋嗰下好爽快👏🏽
———————————————————————————

☘️玫瑰鮮奶咖啡☘️