辣螺友

辣螺友 (已結業)

Spicy S
辣螺友 (已結業)
2K
or#ta67420842
原來螺絲粉咁唔好食
or#ta67420842
2023-06-27
关注
第一次食螺絲粉,成日聽人介紹話好好食,仲會食到上癮,所以忍唔住去試下。上網睇咗啲食評,最後揀咗呢間號稱會係食過最好食嘅螺螄粉。乾撈同湯麵 2款我都試咗結論係:成碗粉都唔酸酸豆角都係鹹嘅炸支竹唔知點解浸淋上炸蛋好油 非常油虎皮鴨掌 好難食!!!個人認為真係唔值得去食最好食嘅螺螄粉都係咁嘅味,唔知係螺螄粉本身就係咁普通,定其實只係呢間整得唔好食??anyway今次食過令我完全冇興趣再食螺螄粉。ps原來螺螄粉都唔臭嘅😂😂查看更多
kayancandice
倒數一星期「最好味螺獅粉」
kayancandice
2023-06-24
关注
辣螺友做到6.30就唔做啦🥲睇番店主好似話「有喜」,都戥佢開心嘅~所以大家想食要快D去喇!🥘🥘🥘我地叫左一人一個湯螺獅粉 48💰加左一份招牌炸蛋 10💰 一份豬腳12💰裡面本身有菜底,另外可以加10蚊加菜底🥬螺獅粉嘅湯底真係好濃好鮮美,裡面有好多螺肉同木耳、酸筍花生酸豆角等配料⋯⋯粉係偏韌,唔同我地食開嘅米線,未去過柳州所以正唔正宗就唔評論啦~炸蛋超正,索晒d湯之後好好味😋豬腳就一般,唔係好入味不過都夠淋🍖anyway 大家揸緊時間去食,最後一個禮拜喇‼️提醒下,因為準備休業,而家係只收現金cash only!查看更多
+ 1
炸蛋螺獅粉
炸蛋螺獅粉
imq.foodie
味道和人情味滿分的螺螄粉專門店🥰
imq.foodie
2023-06-24
关注
他們是我倆最喜歡的螺螄粉專門店!當初開業僅2個月就從小店遷移至佐敦新店,不僅螺螄粉味道吸引,店員態度非常友善,更會跟客人聊天說笑,每次到訪都吃得非常愉快!😆🔺 辣螺友螺螄粉配炸蛋加芫荽 ($58)炸蛋是湯螺螄粉的必加配料,大片心形炸蛋吸滿湯汁,味道香濃,加上一大堆加配的蔥花和芫荽,十分滿足。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕🔺 乾炒螺螄粉 ($65)乾炒螺螄粉是他們今年5月推出的新品,從推出開始,👦🏻每次都點乾炒的,因為他們都是即叫即炒,每次都熱騰騰的,口感彈牙而美味。回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕查看更多
+ 2
好味炸蛋螺螄粉👍
Hanako_lifeshare
2023-06-19
关注
最近有鋪癮想食螺螄粉,睇完OpenRice食評決定黎試下!Lunch時間唔駛等位,鋪頭都幾大好坐。螺螄粉幾好味,應有嘅味都有,但唔算好重口味🤔但都唔係清淡,有埋炸蛋更加正鋪頭仲好貼心,唔知係咪見我著白色衫主動比口水肩(?唔記得叫咩) 我,見好似唔係個個有,有需要可以問下佢。呢間會想特登去再食不過好似淨係收現金同八達通。查看更多
炸蛋螺螄粉
dwat
地道柳州風味
dwat
2023-05-21
关注
早兩星期去堂食進店超強酸筍味點了兩個(變態辣)螺螄粉,一個全餐我兩公婆食辣誇張,店員見我成頭汗仲開多部冷氣俾我頂住,貼心湯頭味道地道正宗辣椒夠香夠辣(非一般人受得了)各樣配料足,酸筍都唔係果種醋精味,搞到食得超飽仲想食。就算擺間鋪頭喺柳州當地 味道都屬好味(我老婆柳州人)美中不足是米粉沒當地的香,但對其他喺香港中伏既螺絲粉確實係全方位秒殺,處處都睇到誠意和心機埋單仲忍唔住買咗佢地樽辣椒油,小貴,100蚊,但啲油渣成9成5滿,大大樽,而且夠辣根本食得唔會太多,辣得嚟又香又有層次。今日同老婆過520喺尖東都忍唔住飛的去買返個返屋企慢慢嘆,一個粉兩個人食當宵夜 (笑…太中意食辣…520嗦螺螄…賽前熱身XD)隔咗兩個鐘翻熱都係咁好味。湯用錫紙包裝好唔會漏,途中跌過落地都唔散前面食評講螺霸王果位兄台我真係唔知講佢乜好=_= (非托,勿噴)查看更多
螺螄粉,辣椒油
zuishuaide759
垃圾
zuishuaide759
2023-03-19
关注
去之前是滿懷期待的,畢竟在某個測評裡面說這是全港最好吃的螺螄粉。吃完之後真的很氣,螺霸王20塊一包的螺螄粉煮出來和這個也沒什麼區別,不知道為什麼就要48一碗。麵粉本身自帶的酸筍豆角和木耳感覺味道也很一般,剛剛入店的時候聞到一股濃烈的酸筍味,但是真的上菜之後其實也沒多少根,而且筍的味道很淡,豆角也不是很爽口。加了38的配菜,鹵水根本不入味,虎皮鴨掌也很難吃,豬手又肥又膩,感覺實在是太差了!最重要的是,性價比真的很低,這麼點東西就吃了九十多,感覺不划算。查看更多
yumi206
全港最美味螺螄粉好
yumi206
2023-03-14
关注
今次已經係第N次光顧這家螺螄粉,因為實在是我暫時吃過最好的螺螄粉,軟硬適中,份量適中,價錢唔貴,而且服務好好。一如以往叫左 招牌 辣螺友螺絲粉$48,加$10要左炸蛋,再加$10要埋菜底,平時食開油麥菜,但見佢新出左西洋菜,想試下西洋菜又驚食唔慣,於是問阿姨可唔可以一半半,咁我就可以食曬兩款菜,佢一口答應,真係好好服務,顧客至上~粉條煮得剛剛好,唔會太軟或太硬,炸蛋索曬湯汁簡直一流,上面有啲炸蔥油好香,配料木耳、竹荀、酸豆角、炸花生、炸腐皮等等都好新鮮,完全無渣,而且仲有超多螺螄,同市面上包裝最唔同係佢湯料無味精感覺,食落去好鮮,食完唔會好口渴,食得出係真才實料,不過辣度就偏低,如果鐘意食辣起碼要叫到大辣OR 變態辣先滿足到,但我認為太辣又會蓋左佢個鮮味湯底,所以我通常都叫中辣就算。而家隔一兩星期就要食一次,真係食到上左癮,實在不解午市都唔爆場,一間咁有HEART嘅舖頭,希望佢生意愈來愈好啦!辣螺友(佐敦)地址: 佐敦廟街273-285號寶發大廈地下查看更多
blurryclaire
最美味既螺螄粉
blurryclaire
2023-01-23
关注
足料好美味既螺螄粉!😍😍無落味精,食過咁多間最好味,炸蛋、鴨掌等等同啲配料所有都好好味,成碗可以食晒飲埋啲湯,配料有荀、木耳、酸角等等,可以額外加錢再增加份量;下次都會再加荀同其他配茶。除左螺絲粉外,仲有雞煲,都係勁好味,再食埋啲螺肉,清甜又好味,值得推介比朋友;雞煲湯底好濃但有帶有鮮味,份量十足,值得一試,而且好滿足的,之後都可以再加小食配上;螺又鮮甜大顆,吃得出所有食物都用心烹調。酸荀既味道在外面可能有少許味道,不過實際上是很好吃的,不要錯過喔~查看更多
螺絲粉
biubiubiubiu
唔知落左幾多醋
biubiubiubiu
2023-01-20
关注
Lunch經過食,成碗野上到黎除左酸食唔到其他味,嗌小辣冇辣味都係得個酸,以為係粉有酸筍底問題就嗌多碗湯另上…點知都係酸…究竟係落做左幾多醋?認真仲不如買真空包裝翻去自己煮,不可一不可再查看更多
or#tm67342881
辣螺友👏
or#tm67342881
2022-12-13
关注
📍辣螺友 (佐敦)九龍佐敦廟街273-285號寶發大廈地下6號舖螺絲粉舖頭越開越多,對於本身好鍾意食米線嘅我,螺絲粉當然都係我嘅口味,見好多網紅都介紹呢間,今日一於去探店😍🥢辣螺友螺絲粉$48配料有(香辣酸筍、炒三鮮、花生、酸豆角)一上到枱即刻聞到粉香,好傳統既鐵碗仔,米線非常爽滑,一嗦入口,配料非常足,仲有螺肉添,湯底唔會有死咸嘅感覺🥰🥢炸蛋+ $10之前去過旺角某間螺絲粉店,炸蛋非常之油,但呢一間嘅炸蛋完全感覺唔到油膩,吸晒湯汁之後仲非常之好食。🥢酸筍虎皮鴨掌+ $12鴨掌非常之淋身,都算入味,但$12一隻鴨掌性價比唔高。下次可以試吓紅油雞腳😎🍹芒果晶球綠茶+ $25飲品一啲都唔輸蝕,同台式飲品舖有得揮,茶味好突出,加上透明嘅晶球,好有咬感🤭📌總結 鍾意食螺絲粉既朋友不妨一試👍🏻,店員有禮,招呼周到。老闆好好人,傾傾下計仲送左碗木薯糖水比我,薑汁味好夠,木薯又夠粉😋查看更多
+ 1
xiaomu0813
超级好吃!
xiaomu0813
2022-12-08
关注
黄码3天在香港,不能堂食,,,于是去到他们家外带店很干净中午12点居然人也不多很多空位两个服务小姐姐态度都超级好非常友善我一开始点的不要酸笋然后看到边上人在吃又很想尝尝于是叫她们给我拿个袋子装点试试小姐姐直接拿个塑料盒给我装了不少虽然拿回酒店打开这个酸笋吃了一口发现还是接受不了那个臭味但粉真的是好吃惨了!!汤底绝绝子对于一个专门去过柳州吃螺蛳粉的人表示他们家口味真的过关了!!在香港吃到这个水平的螺蛳粉我表示很满意5颗星好评啊配菜都非常新鲜全都是脆的一看就是店里有在好好对待,是自家出品炸腐竹可新鲜了,配的木耳也好好吃特别香诶花生米也是香脆香脆的跟袋装的口感真的天壤之别,店里吃明显好太多了汤底里还有螺蛳肉哎呀就很喜欢,真的值得一个5星好评呀!巨好吃!我可以顿顿去!!支持呀!查看更多
招牌螺蛳粉
hmwv
OK好味,小辣都好辣
hmwv
2022-12-05
关注
I can't tell if it is authentic, but the taste was good. There were a lot of condiments including pickled bamboo shoots, beans, bean curd skin and of course escargot.The soup base was flavourful but please be reminded that it was very spicy, even though I ordered mild spiciness.查看更多
My.foodtionary
正宗柳州螺螄粉🤤
My.foodtionary
2022-11-14
关注
自從幾年前同事推介我吃螺螄粉後,我便一試愛上! 有時候還會買回家自己煮,家人接受不了螺絲獨特的味道,更戲稱這為「臭粉」。🤣🤣螺螄粉是柳州的特色小吃,經過店家便就聞到陣陣獨特的「臭味」。店內座位不多,以外賣生意為主,即叫即煮需等候片刻。 我選了「辣螺友螺螄粉」小辣🫶🏻 $45配料有:香辣酸筍、木耳金針絲、花生、炸支竹、酸豆角。另外,還可以選擇通菜或油麥菜。🌱米線爽口彈牙,而且很滑身,跟平時的那種米線不同,我個人很愛這種口感! 湯底真材實料,能夠看到一粒粒的螺肉,酸道亦剛剛好,非常惹味。套餐還包含了招牌小食:炸蛋🍳 其實就是一隻炸得金黃香脆的太陽蛋,吹滿湯汁的同時仍能吃到蛋香,大推👍🏻一碗螺螄粉的份量很足,我一個人吃不完🤣🤣下次我要試試其他小食和飲品! 因為吃酸辣口味,所以特登加配手作功夫茶的三八奶霸🧋🤤🤤今天的卡路里爆燈💡很滿足! 🤤查看更多
or#tm66837881
味道不錯但性價比略低
or#tm66837881
2022-11-10
关注
知道之前店舖開係葵興,真係好難去,呢次新店位於佐敦,抽到時間馬上衝去試試。閒日六點半到估唔到已要排隊,不過未至於等勁耐就入到,美中不足係有個人龍中的女仔突然衝入去要求坐某個吉位,然後侍應姐姐就放左佢入去,對於其他排隊中的單丁人不太公平。野食方面叫左個湯粉+炸蛋全餐+柳州臘腸,盛惠$98,基本上第一次去乜都想試下的客人應該都係人均100左右走唔甩,都真係唔平。只有食過淘寶螺螄粉的我覺得都幾好食,唯一失望嘅係舊豬手完全唔係虎皮,只係一節普通豬手兼清唔晒毛。我諗我會再來,但只想翻兜炸蛋同臘腸,哈哈~查看更多
Rin_
离谱和失望
Rin_
2022-10-31
关注
吃过葵涌那家很喜欢也发过食评,没想到搬到佐敦之后能让我这么失望,这样都敢收加一服务费我是真的觉得离谱,离大谱!!!首先排了五十分钟先入场,所以我可以看到翻台时间非常之长。里面食客基本都要等很长的时间才能上菜,结账走人剩下的台面也要很长时间才会有职员来收拾。好不容易下完单,结果等的时候又看到旁边的一对情侣两份螺蛳粉全部上错配菜,加一份面底变成加两份,猪脚又变成鸭掌。也有人叫了三次才买到一包纸巾,奶茶上错成果饮。基本周围人上菜有一大半都是错的。上到菜最离谱是汤是温的……我花七八十吃一碗螺蛳粉你给我上温的汤??真的越吃越生气,分量也少,我额外加的10文通菜菜底等于加起来满打满算五条细短的通菜。更恶心的是看到有食客在小红书问他们厕所洗手液都是空的,职员上完厕所该怎么洗手,店家没有回复。服务态度已经不再是葵涌那个会叮嘱食客小心热汤的店了,很失望,不会再光顾。查看更多