2015-12-29 1023 浏览
🐈Meowsan's Time🐈[✨超好味野山椒炒牛肉✨]追住紅葉的尾巴, 去左大棠行一轉🍁🍁。 然後就去今晚嘅目標,食水煮乜乜乜💪💪。三個人叫左5樣野。 呢度有樣好,可以揀唔辣、大中小辣,對於貓媽呢啲食辣BB級嘅人來講,小辣就最啱👏👏👏👏! 既有辣嘅開胃👍,又有香料嘅香味👍!第一樣係水煮桂花(無骨), 裡面魚肉唔算多,應該得半條魚。 雖然魚味比較淡,但魚身勁滑😋😋! 裡面亦有荳芽、紅薯粉。 紅薯粉靚,夠煙靭😻😻。 個手撕雞調味好,味道有少少似厚瑜興,但更濃味👍👍。 另有少量青瓜絲鋪底,索晒啲汁,好味😋😋😋! 最正係個野山椒炒牛肉,野山椒味濃,牛肉滑,食到停唔到口😋😋😋😋😋😋😋!! 朋友仲狂夾配菜唐芹!最後加左個糍粑,佢係將啲糯米飯泥炸到外脆內軟,再加黃豆粉係面。 外面勁脆,裡面鬆軟,好特別。另加2碗白飯1支啤酒,埋單517。
🐈Meowsan's Time🐈
[✨超好味野山椒炒牛肉✨]
另加2碗白飯1支啤酒,埋單517。
2015-09-16 763 浏览
水煮魚因本人都害怕食辣,但每次經過此店都有很多人叫此食物,諗住初次食,如果唔好食又或者太辣,我都唔會食。。。。。。。。。。。。。點不知食了此食物後,發現同想像中不同,他是好甜,不會太辣,而且好入味
水煮魚
2015-08-05 652 浏览
今晚媽媽有野做,咁我地就同爸爸出去搵食啦喂! 見到呢間食評唔錯,book咗8點,個阿姐話book咗都要等,有無咁勁呀! 好,立刻飛車出去元朗會一會你先!咦,都唔係好多人等姐,但係原來要人齊先入得。。OMG你唔早講,姐姐同男朋友仲塞緊車呀。。都無法啦,唯有坐喺出面等啦。。  喂唔對路喎,越來越多人等既,出面啲紅凳仔都坐滿晒啦,好緊張呀,快啲啦!最後,姐姐成9點先到。。 不過好幸運地佢又快咁俾到位我地。  坐低咗,實在太香了!成間舖都勁香麻辣味呀!但係,淨係烤魚都好多款喎點揀呀。。爸爸話黃骨魚好食,呢啲位當然要信老人家啦!嘩,個烤魚真係好正!佢唔係平時咁大大條既,反而係5條細魚,啲肉好滑囉,之前在其他地方食大魚係無咁滑喎,超正呀!好滾動呀!好想encore呀!姐姐㩒住我話食埋其他野先,最多叫埋啲肥牛打邊爐啦。又好!啲肥牛跟埋好似粿條咁既粉,入晒味,正!其他食物都唔錯既:夫婦肺片:唔錯吖,幾爽口,不過我自己就對呢味菜一般炸饅頭 : 好味呀!炸得外脆內軟水煮花螺 : 個汁好正,不過可能花螺都唔易入味掛,好似無咩味咁
今晚媽媽有野做,咁我地就同爸爸出去搵食啦喂!

不過好幸運地佢又快咁俾到位我地。

烤黃骨魚
另加咗個粉做火鍋料
其他食物都唔錯既:

夫婦肺片:唔錯吖,幾爽口,不過我自己就對呢味菜一般
夫妻肺片
炸饅頭 : 好味呀!炸得外脆內軟
炸饅頭
水煮花螺
题外话/补充资料: 食完到依家幾日啦,手袋同啲頭髮仲係有麻辣味:o,內衣都洗過但一樣有大陣味,我。。有啲驚
2015-07-25
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐时段
烤黃骨魚
炸饅頭
2015-07-30 664 浏览
八時許都差不多坐滿....最後還是要搭枱, 都不打緊我們快手快腳吧~~~我得喜歡這裏的蒜因為夠多..但其實不辣的不要見到滿滿紅油就嚇怕...白肉質感比較鞋口加上味道不夠香,,但蒜泥這裏是必勝的.近來愛上了它,,,所以當然要一試...味道比較淡加上質感較硬, 還是別的那間好吃啊~~~~~~本來應該是很好味的,,有我最愛的薯仔片...很香的孜然粉味...但可惜..可惜......實在太鹹了~~~鹹到差點想用水來洗一洗才吃..味道不太甜真的不錯..配鍋來吃應該會比較好味..解熱解辣一大杯味道不錯...勝在又是不會太甜..夏日炎炎真是解喝但由於元朗太多正宗辣川菜,,,這家味道可以但好的實在還在,, 所以試過便算了~~不過款式很多,,,如一大班朋友都可以再來一次啊~
蒜泥白肉
青檸七喜
一大杯味道不錯...勝在又是不會太甜..夏日炎炎真是解喝

2015-07-23
2015-07-08 536 浏览
可能星期五的原因,等位等佐将近30分鐘,不過等位時店舖有免費消暑绿豆糖水派发都算贴心…其實好食嘅嘢等吓亦无妨。。。。仲有铁板尤魚须同埋小炒肉。绝对。。。。。。。。
香辣串串虾
  • 铁板尤魚须
  • 干煸肥肠
  • 水煮桂花魚
2015-06-10 497 浏览
今日唔知點解真係咁渴求食辣野,又走左去平日好多人嘅辣媽度追辣野食~ 虎皮尖椒 好大隻牛角椒,好香,非常熱。。。似係剛炸起,又香又辣好過穩呀。 紅油包菜 哩個極力推介 個菜好爽甜,再加埋啲辣油,辣中帶甜,真係好好味! 香辣雞煲 好香,但係我覺得味道一般般,雞肉肉質有啲難,反而配菜洋蔥,比大家爭食食晒!
今日唔知點解真係咁渴求食辣野,
又走左去平日好多人嘅辣媽度追辣野食~
虎皮尖椒

好大隻牛角椒,好香,非常熱。。。
似係剛炸起,又香又辣好過穩呀。
紅油包菜

哩個極力推介

個菜好爽甜,再加埋啲辣油,
辣中帶甜,真係好好味!
香辣雞煲

好香,但係我覺得味道一般般,
雞肉肉質有啲難,反而配菜洋蔥,
比大家爭食食晒!
2015-06-08
2015-04-08 538 浏览
之前看到雜誌介紹,本身喜歡吃辣的我與朋友一起試試辣媽的功架。是次透過了openrice 的預訂系統book 位。當天,早了15分鐘到,但到店時,店員告知沒有好到紀錄。幸好自己的電郵有紀錄。最後店員也有安排到坐位給我們。由於只有2個人,因此只點了石窩雞大辣,店員都有提提他們的辣很到位。我跟朋友滿心歡喜,以為真的很野味啦,夠辣。誰知,來到一試後只是有辣味,真的真的不夠辣。但味道尚可。如果喜歡吃辣,又不是太吃到大辣(堅辣)的話,都可以一試。但對於我和我朋友對辣有一定要求的,就不能給予那"刺激感" 了 。
石窩雞

2015-04-05
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
2015-04-08 461 浏览
要吃個方便午餐又想吃辣到這家店辣手撕雞啖啖肉辣手撕雞飯餐手撕雞中辣但已經很辣料足,啖啖雞肉且有芽菜舖底雞肉入味跟白飯和飮品凍奶茶茶味不夠,奶味太濃!價錢合理味道好而且方便的午餐
要吃個方便午餐
又想吃辣
到這家店

辣手撕雞

辣手撕雞啖啖肉

手撕雞中辣但已經很辣
料足,啖啖雞肉且有芽菜舖底
雞肉入味
跟白飯和飮品

凍奶茶茶味不夠,奶味太濃!

價錢合理味道好而且方便的午餐
2015-04-07
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
辣手撕雞
2015-04-07 32 浏览
我好中意食川菜,又惹味又好食,門口又多人等,實冇死啦,所以2人決定試食,當日等左成個中先入到去食,比張面壁思過既枱我,其實我想等下轉張舒服少少既位, 反正唔差在少少時間, 佢竟然大聲話我冇可能等左一個中囉!!即刻火都來埋,緊係啦,亂寫籌,遲來先上岸,有人同我一個no.囉跟著就唔理我地, 連點菜都叫左好次先有人理, 仲要第二位侍應應機, 座位好逼, 每次有人行過都會踢到我張椅, 同埋佢地拎烤魚走來走去, 又大又熱, 勁驚整到我, 因為真是同我好近距離 !!!惡反轉頭------SERVICE雖然只試了3樣食送,辣子雞,水烹牛肉,同菜, 只能說白等一小時!!!!!!辣子雞,雞又小粒,又少,又咸!!水烹牛肉, 芽菜薯粉是80%,小辣完全冇味道!!最好食係個菜, 利用油渣炒菜,香口好食!!!但是所謂既主打...咁食川菜唔食你啦!!!!!!!!!!!!!

!!!

惡反轉頭------SERVICE

辣子雞,雞又小粒,又少,又咸
!!水烹牛肉, 芽菜薯粉是80%,小辣完全冇味道
!!最好食係個菜, 利用油渣炒菜,香口好食
!!!但是所謂既主打...

咁食川菜唔食你啦!!!!!!!!!!!!!

2015-04-06
等候时间
60 分钟 (堂食)
用餐优惠
試食活動
2015-03-07 590 浏览
元朗西菁一川風常路過此店, 店外招牌題上辣媽字眼, 我家的媽媽一點也不辣.辣味相投友人,推介這裡石窩魚. 石窩盆兩側有雕琢,盆內的小辣湯浸上有頭有尾的鮮魚,薄切魚片疉上, 加配窩旬,海帶絲, 大豆芽, 支竹, 豆卜, 可謂鮮上鮮啊!其次要讚一讚便是乾煸肥腸,入口香脆內軟. 那紅紅綠綠蔬可嘗, 揮一揮雙筷, 紅入口漸感辣,綠入口自然清. 此外, 辣子雞----辣子手法勁, 雞件經過高溫油泡後, 雞肉仍嫩, 嫩而椒味, 不蓋為辣媽本色. 辣後可點一客金黃炸饅頭, 加上煉奶槳, 中和味蕾, 回復一新.
元朗西菁一川風
2015-03-06
2014-10-30 634 浏览
呢晚忽然好想食辣野~ (其實都無咩時候係唔想食辣野…哈哈~)收工之後, 就拉男友仔一齊去尋辣…….忽然! 諗起果度之前開咗間四川野都未試過, 就一於去果度啦~終於到達目的地: 辣媽!!!去到之後, 客仔唔算多, 我地2粒人坐咗張4人枱~因為得2粒人, 所以可以食既野都有限, 響樣樣都想試既情況下, 我地揀咗呢D…1/ 干鍋肥腸2/ 水煮魚3/ 辣炒雞什4/ 啤酒 x1呢度既冷氣好強勁, 還好天氣未轉凍, 所以都頂得住~無幾耐小菜就上枱啦…干鍋肥腸: 好香, 望落好干身, 碟上面少少油都見唔到, 真係第一次見真真正正干身既干鍋肥腸!! 一入口, 又香又脆又入味, 唔算好辣, 但係好野味, 完全無油膩感, 愈食愈想食!!水煮魚: 大大一盤, 盤面佈滿紅色辣椒, 入面仲有好多唔同既配料, 比如青瓜, 薯粉, 芹菜等等!! 魚肉超滑, 熱辣辣, 辣味香又濃, 食到唔想停口, 哈哈!!辣炒雞什: 呢個9成係我食晒, 因為男友仔對內臟麻麻地~ 裡面有雞心, 雞肝, 雞腎, 最可惜就係竟然無雞腸 (我最愛).. 呢個小菜辣道比較強, 佐酒真係正!!之前有講過, 呢間店既冷氣好強勁, 所以食辣野就無有
收工之後, 就拉男友仔一齊去尋辣…….
終於到達目的地: 辣媽!!!
去到之後, 客仔唔算多, 我地2粒人坐咗張4人枱~
1/ 干鍋肥腸
2/ 水煮魚
3/ 辣炒雞什
4/ 啤酒 x1

呢度既冷氣好強勁, 還好天氣未轉凍, 所以都頂得住~
無幾耐小菜就上枱啦…

之前有講過, 呢間店既冷氣好強勁, 所以食辣野就無有怕, 最得意既就係… 因為冷氣好夠力, 所以就算你食幾辣都會汗流浹背, 不過…. 唔知點解, 個人唔熱既但係頭頂就不停有水(汗)流落黎, 而且個咀仲有脹下脹下既感覺, 真係食得好過癮, 哈哈哈~!!!

結論係, 我同男友仔都……… 一定會再黎!!!
仲會帶埋鍾意食辣既朋友一齊黎!!! Yeah~
2014-08-26
2014-08-13 432 浏览
辣!試著新菜式,避風塘蟹同埋花甲王,真係好正!新鮮又入味,值得一試中有個石鍋雞,不愧係新鮮雞,原汁原味,好中意個肥腸,好脆,下次翻來試下個石鍋魚,服務態度都好好,嗯額……無錯無錯,介紹多滴朋友來先
中有個石鍋雞,不愧係新鮮雞,原汁原味,好中意個肥腸,好脆,
2014-07-29 491 浏览
之前行過留意到依間舖,今日一行4人去試下,星期二舖內坐左一半座位,我地叫左個青瓜,味道一般、口水雞,汁料同青瓜好相似,所以都好一般、炒四季豆,味道較重,仲有一個麻辣烤大頭魚,一開始無咩味,烤烤下d味就出黎,但唔係想像中咁好味,都係好一般……另外,大部份菜式都好多油,而咁岩今晚叫紅豆奶茶話無紅豆,叫珍珠奶茶話無珍珠,準備唔夠-0-應該都唔會再黎

應該都唔會再黎
2014-07-29
2014-06-21 482 浏览
前幾日經過,見到有唔鋪頭新開張。裝修格局等都幾好!同埋勝在新開張,所有嘢都好新淨!嗰日我地一行四人就膽粗粗衝入去試下佢!我地嗰日一去到,等咗一陣,就坐低咗。當中有兩個都叫咗個招牌冬菇蒸蛋米粉(好似係呢個名),有位就咗牛肚蛋麵,我就係食酸豆角肉碎米粉。先講米粉,軟硬適中,佢個豆角,酸酸地辣辣地,好特別。成碗粉都好大碗,可以食到好飽!至於佢個湯底,好夠味,應該淆咗好多個鐘,唔同一般係出面嘅粉麵湯底!我朋友食嘅冬菇蒸蛋麵!一聽個名就覺得好特別,出面未聽過 又未見過!以為會好古怪!個估佢唔到!一上枱,又夾架喎!食到我個朋友 "lam lam" 脷!基於我地都係眼闊肚窄, 所以都叫到一枱小食!有爽耳啦,豆乾啦,豬手啦,蒜香雞翼啦!豬手呢!真係重點推介,好耐冇食過炆到咁入味嘅豬手,咁"林"嘅豬手!豆乾呢,辣味好香,但唔會令到唔食辣嘅人食唔到!蒜香雞翼!新鮮炸起,咬落好 juicy! 好香口!我會再去食的!值得推介!
前幾日經過,見到有唔鋪頭新開張。
裝修格局等都幾好!同埋勝在新開張,所有嘢都好新淨!
嗰日我地一行四人就膽粗粗衝入去試下佢!
豆乾呢,辣味好香,但唔會令到唔食辣嘅人食唔到!
蒜香雞翼!新鮮炸起,咬落好 juicy! 好香口!

我會再去食的!值得推介!
  • 招牌米粉
  • 豬手