2018-08-15 2637 浏览
这家米线店舖,隐身在深水埗鸭寮街之中,不够细心还真的会就这错过。店内不算大,座位比较有限,不过坐得还算舒适,唯入口位置比较少冷气,怕热的建议等候店舖内较入的位置。店中最吸引我的食物,一定就是鸭血!!香港比较常食到的都是猪血,而我个人就非常喜欢鸭血,因为觉得口感比较滑嫩,味道亦比较爽。所以,最先点了一份鸭血,拌着韭菜,味道一流,原先还担心不是辣的会有腥味,结果是完全没有,调味适中。我和老公一人点了一碗面食,我要的是腩肉金菇米线加麻辣,腩肉薄薄的,非常爽口,金菇吸收了麻辣汤,辣味刺激,好开胃。老公点选的是墨丸猪润米苔目,米苔目是一种台或粉,类似银针粉及狗仔粉,这家的是老板全人手制作,口感丰弹性。两款面食内同样附有椰菜、韭菜。当中椰菜是意想不到,配合起来很夹。麻辣米线配可乐味道最夹~~小食种类非常多,我的首选是皮蛋,配米线最一流。另外,Q弹豆腐很滑,味道都不错。香煎脆皮肉饼,煎得刚好,不会焦,带着香香的味道和脆脆的口感,如果配饭似乎都不错~

店内不算大,座位比较有限,不过坐得还算舒适,
唯入口位置比较少冷气,怕热的建议等候店舖内较入的位置。

店中最吸引我的食物,一定就是鸭血!!
香港比较常食到的都是猪血,而我个人就非常喜欢鸭血,
因为觉得口感比较滑嫩,味道亦比较爽。
所以,最先点了一份鸭血,拌着韭菜,味道一流,
原先还担心不是辣的会有腥味,结果是完全没有,调味适中。

我和老公一人点了一碗面食,我要的是腩肉金菇米线加麻辣,
腩肉薄薄的,非常爽口,金菇吸收了麻辣汤,辣味刺激,好开胃。

老公点选的是墨丸猪润米苔目,米苔目是一种台或粉,
类似银针粉及狗仔粉,这家的是老板全人手制作,口感丰弹性。

两款面食内同样附有椰菜、韭菜。
当中椰菜是意想不到,配合起来很夹。

麻辣米线配可乐味道最夹~~

小食种类非常多,我的首选是皮蛋,配米线最一流。

另外,Q弹豆腐很滑,味道都不错。

香煎脆皮肉饼,煎得刚好,不会焦,
带着香香的味道和脆脆的口感,如果配饭似乎都不错~
  • 鸭血
2018-08-14 1597 浏览
📍鸭寮街249号地下B舖(深水埗C2出口,转右60米内)秘制猪大肠米粉 $29猪大肠米粉可以说是得意之作,平时喜欢到台吃阿宗面线的朋友有口福了。猪大肠烟韧好咬,但不会咬不断,而猪大肠的惹味亦为整碗米粉加分。韮菜饺米粉 $29韮菜饺十分紮实,韮菜也很新鲜。汤是猪骨汤,而米粉爽口量多,以$29这价钱来说是超值。蟹肉碗仔翅 $19见到舖在翅面的蟹肉丝,真的超鲜味的。$19一碗有蟹肉比我食简直是天堂的待遇。碗仔翅内有少量米粉,不会太咸,同区街边碗仔翅都$16-7一碗,不如行多两步到呢度坐低慢慢食。我诚意推荐。菠萝波子汽水$19+樱花汽水$12想不到在这家有复古汽水饮,樱花味是香甜的,菠萝味是清新的。店员好细心多次提醒我要放多一至两分钟才开启,否则波子汽水就会喷洒出来。姜醋猪脚姜$39一碟有齐猪脚和姜件,满足不同喜好的朋友。其中猪脚软滑,弹牙,非常入味。甜醋味十足,这家的猪脚姜偏甜,适合喜欢饮甜醋的朋友。蒜泥白肉 $39蒜泥舖满碟,重口味人士的天堂。猪肉片薄得来爽口弹牙,也不会有一般店食完後成碟油的感觉。香蒜木耳$18木耳可选辣与唔辣,不嚐辣的我就点唔辣。只是整碟木耳放到桌上就已经闻到麻油和蒜味

📍鸭寮街249号地下B舖
(深水埗C2出口,转右60米内)

秘制猪大肠米粉 $29

韮菜饺米粉 $29

蟹肉碗仔翅 $19
行多两步到呢度坐低慢慢食。我诚意推荐。

菠萝波子汽水$19+樱花汽水$12

姜醋猪脚姜$39

蒜泥白肉 $39

香蒜木耳$18
木耳可选辣与唔辣,不嚐辣的我就点唔辣。只是整碟木耳放到桌上就已经闻到麻油和蒜味,口水直流。木耳多是一朵朵的瓣,适合懒人唔洗咬,十分醒胃。

Q弹豆腐$25
每一件豆腐面都洒了特制辣粉,为看似淡而无味的豆腐加了分。新鲜炸起的豆腐外脆内弹,虽然是炸但不会很油腻。

总结,店内对镜的位子算多,而圆台都有3-4张,仲有厕所。这是麻雀虽小 五脏俱全的小店,价钱也不贵,来到深水埗执平野,亦可过来食又平又好味又饱肚的米粉或米台苜。这次心急没吃米台苜,下次再来。
2018-08-14 3590 浏览
今日去深水埗寻好西,行行下鸭寮街见到间食台湾粉面既铺头(软桥米苔目餐厅),平时食港式粉面就多,真系冇食过台湾既,所以就入左去食。入到去感觉好平民,但员工就超级热情咁招呼我地,仲介绍左好多特色,独特小菜比我地😍我地嗌左一碗台式清汤米苔(配鸭肉,腩肉)同一碗酸辣米线(配腩肉,墨鱼丸)仲嗌左几项小食,分别有蒜蓉鸭肉,香煎脆皮肉饼,凉拌皮蛋。不得不赞系呢间餐厅有好多小食比我地拣,我地拣都拣左好耐。多得有个员工姐姐介绍先可以令我拣到😍。我地仲嗌左波子汽水饮❤好正喔先讲下个汤底,清汤唔会好清,有啲肉味,冇味精味,衬埋个米苔,真心觉得好正!而酸辣汤底就觉得唔够酸,😂😂不过衬埋米线都好正。之後就黎左啲小食,个蒜泥鸭肉系最出名嘅,所以就叫左呢个小食。啲蒜味好浓,仲有得拣辣/唔辣,个辣味好入味,超好味❤仲叫左个脆皮肉饼,好脆好食,系即叫即炸嘅,好好味🙆🏻‍♀而且价钱好实惠,大大碟都只系$24元。个凉拌皮蛋系店员推荐的,呢个都有得选择辣唔辣,仲可以选择要唔要配料,岩哂唔同口味嘅人,十分细心。店员姐姐都话系即叫即做的,仲好入味,价钱都系一样好实惠~店内环境都好卫生,啲位都有好多,而且坐到好舒服,唔会好逼咁。店

店内环境都好卫生,啲位都有好多,而且坐到好舒服,唔会好逼咁。店员都照顾客人好周到,点餐果时都会推荐一啲好好食嘅野俾我地,仲同我地介绍左佢地啲食物,又几好礼貌🙆🏻‍♀❤超Nice☺整体价钱都好平民,唔会话好贵❤

推荐大家都去呢个餐厅食❤❣
2018-08-09 2621 浏览
很有人情味的小店😋有趣的「米苔目」今天下班约了男朋友吃晚饭,因为他想逛黄金商场,但是我们要先找东西吃😝😝就找一下附近有什麽吃了😝之前来这边都是吃那几间很有名的车仔面,这次就找些新东西吃啦! 😝用眼睛找找看有什麽想吃,这家的店招牌写了一个大大字的「米苔目」,但是我都不知道是什麽,看里面的装潢就像一家街坊邻里的小店,看看墙上贴满了食物的照片🍜,好像很好吃,价钱又不贵,所以便进去了! 我们看餐牌的时候老板娘主动过来介绍什麽是米苔目,原来是用米造的,还推荐了要试试招牌鸭肉。我点了墨鱼丸和鲍片,方鱼汤底。男朋友点了鸭肉、猪腩肉和贡丸,喇沙汤底。另外点了两款小吃,醋蕃茄和煎豆腐。😋😋😋方鱼汤底很清香,推荐👍🏻👍🏻米苔目像银针粉和粉仔,用匙羮连汤一口一口的吃,很满足喔!男朋友的喇沙汤底比较像咖喱,而且有点辣的。份量都是超大碗,女生可能两人吃一碗也足够😝😝招牌鸭似果然是没有介绍错的,很有鸭香味醋蕃茄的酸度适中,番茄新鲜👍🏻👍🏻吃到一半的时候饮品就来了,我点了红豆鲜草冰,为我们这次晚餐划上完美句号😘😘!
很有人情味的小店😋有趣的「米苔目」

我点了墨鱼丸和鲍片,方鱼汤底。
男朋友点了鸭肉、猪腩肉和贡丸,喇沙汤底。
另外点了两款小吃,醋蕃茄和煎豆腐。

招牌鸭似果然是没有介绍错的,很有鸭香味
醋蕃茄的酸度适中,番茄新鲜👍🏻👍🏻
一向都知道深水埗地区很多美食,不单是连锁食店,就连小店也各具特色😋 若不是朋友介绍,真的不知道鸭寮街有这间台湾小店,软桥米苔目餐厅💁🏾‍♀ (其实之前从未接触过也没听过米苔目这东西,所以一知道这里可以吃到,就觉得非常新奇)餐厅的装修简单光猛✨一进店,立刻受到几位姐姐的热情款待👍🏿想不到一间小小的食店,这里的选择也真的不少呢。看到菜单,选择困难症又要发作了,它们的小吃有很多款的,我想把它们全都吃进肚子里😋除了菜单上的款式,墙上也贴上了各种推介食品和不少的传媒报道📸🗞小食方面,这次选了凉拌皮蛋$19 (辣度设有大中小辣随意选择的)本身不太吃辣,但总觉得有点辣的才够惹味,所以要了小辣的🌶吃上去觉得挺好吃的,而碟上的皮蛋排得超美的,无论视觉还是味觉也是享受。香煎脆皮肉饼 ($24)这个真的要推介给大家,超好吃食。本身光看名字买以为是中式的那种肉饼,但吃过後发觉它更像扎肉,然後又煎得超级香脆的,好吃到停不了口,而且分量比想象中要多呢👍🏿蒜蓉鸭肉 ($39)鸭肉是这里的主打,当然是必点的,又是一款睇得又吃得的小食,蒜味不算太浓,夹杂着葱油香味,鸭肉的肥瘦适中,不错呢😋主食方面,就点了两款面食🍜鸭血

香煎脆皮肉饼 ($24)

蒜蓉鸭肉 ($39)

主食方面,就点了两款面食🍜
鸭血鸭肉米线($42)
本身想试它们的米苔目,一问之下才知道原来所有推介款式都不可以转面底和汤底,所以只好维持原判😂果然没让我们失望,汤底香浓,没有半点的鸭羶味,而米线的软硬感亦刚刚好👍🏿

汤米苔目系列/ 两款自选配料 ($36)
平日的汤底是猪骨汤,另加$3 便可以转特制汤底,酸辣麻辣/冬阴公/沙爹/泡菜/鲜茄/方鱼汤底,总之你想到的,几乎也可以在这里找到😋这次就试了麻辣(小辣)🌶而面底就没转,要了它们家招牌的手制米苔目。自选配料则选了贡丸和猪腩肉。

米苔目有点像银针粉和米线的混合体,外型像银针粉,口感则跟米线差不多,较为软林,挺特别的,未吃过的不要错过👍🏿配料的分量也超足的,吃过後超满足
1天前 4 浏览
未食过米苔目,专诚来试一试!食物质素: 方鱼汤底米苔目汤底清!食完唔会口渴!可能有人中意浓味就要自加调味。米苔目..细细条似银针看似唔够饱,但食到尾都好饱! 有鸭血食!少有配搭! 猪润厚度够...仲有粉嫰唔会过熟都系如果中意浓味,要再加辣酱! 小食方面选择多 试左凉拌皮蛋醉香双脆皮蛋正常不会有异味双脆食落味道够,香味俱全! 但切太薄...如果厚番一点,质感会更好! 待应好细心 会介绍下小食 皮蛋又有得拣辣/唔辣整体小店食物味精少,感觉健康点
未食过米苔目,
专诚来试一试!
食物质素:
方鱼汤底米苔目
汤底清!食完唔会口渴!可能有人中意浓味就要自加调味。
米苔目..细细条似银针看似唔够饱,但食到尾都好饱!

有鸭血食!少有配搭!
猪润厚度够...仲有粉嫰唔会过熟
都系如果中意浓味,要再加辣酱!
小食方面选择多
试左凉拌皮蛋
醉香双脆
皮蛋正常不会有异味
双脆食落味道够,香味俱全!
但切太薄...如果厚番一点,质感会更好!

待应好细心

会介绍下小食
皮蛋又有得拣辣/唔辣

整体小店食物味精少,感觉健康点

2018-11-18
这样的天气 很容易被病毒打败我都不幸成为打败仗的一份子口淡淡 又无胃口 不知吃什麽好想来想去最後醒起早前行经鸭寮街旁有一间门面不太大 但有大大的招牌的台式面店好 今日就试试看!为了减少等候时间 先打电话落单墨鱼丸扎肉米苔目 $40 (外卖加$1)言谈间才发现原来已经加了价 (Op的menu 相不是最update)老板还说笑叫我拿外卖时记得影返新的价钱餐牌一开盖 好香猪骨汤同葱味米苔目 其实即系类似银针粉但比银针粉细小同chewy 呢间嘅米苔目口感几好 无比汤浸到淋晒份量都好足个墨鱼丸好好味普通嘅墨鱼丸口感比较实但呢间墨鱼丸嘅口感系类似鱼蛋咁爽口弹牙 但 仍然有墨鱼丸嘅味道而最重要系食完成碗粉都无觉得好口渴如果食得太多三哥 闷闷地可以试下
这样的天气 很容易被病毒打败
我都不幸成为打败仗的一份子
口淡淡 又无胃口 不知吃什麽好
想来想去
最後醒起早前行经鸭寮街旁
有一间门面不太大
但有大大的招牌的台式面店
好 今日就试试看!

为了减少等候时间 先打电话落单
墨鱼丸扎肉米苔目 $40 (外卖加$1)
言谈间才发现原来已经加了价
(Op的menu 相不是最update)
老板还说笑叫我拿外卖时记得影返新的价钱餐牌

而最重要系
食完成碗粉都无觉得好口渴
如果食得太多三哥 闷闷地可以试下

外卖自取
今曰陪男朋友去深水埗买野,所以顺便系到食埋dinner,见到软桥米苔目都有几多好评,而且又有我们都喜欢的鸭血食,一於去try try!店舖不大,环境也一般,是一间老店。晚上7点几去到,等左5分钟左右就有位啦。鸭血米粉鸭血同麻辣系绝配,可惜一时忘记左叫麻辣汤,所以鸭血食落冇乜味,而口感是爽嫩的。米粉是偏滑身那种,所以感觉上易d消化。香煎脆皮肉饼完全食唔出系咩肉!明显煎过龙,一点都不脆,口感好硬好实,而且好油腻,食左两旧就放弃左。瑶柱蟹肉碗仔翅味道同平时食开嘅碗仔翅差不多,卖点系加左蟹肉,蟹肉份粮都算多。药膳鸡脚一碗有三只鸡脚,鸡脚都几大只,但炆得唔够淋、唔够入味,个汤嘅药材味亦偏淡。Q弹豆腐名副其实:真系好Q弹!外面薄薄炸得香脆,撒上一些椒盐,而里面的豆腐口感弹滑,好特别!超级推介!

鸭血米粉
,而口感是爽嫩的。米粉是偏滑身那种,所以感觉上易d消化。
鸭血米粉

香煎脆皮肉饼
完全食唔出系咩肉
!明显煎过龙,一点都不脆,口感好硬好实,而且好油腻
,食左两旧就放弃左。
肉饼

瑶柱蟹肉碗仔翅
瑶柱蟹肉碗仔翅

药膳鸡脚
一碗有三只鸡脚,鸡脚都几大只,但炆得唔够淋、唔够入味
,个汤嘅药材味亦偏淡。
药膳鸡脚

名副其实:真系好Q弹

2018-12-01
2018-12-05 48 浏览
今日去深水埗寻好西,行行下鸭寮街见到间食台湾粉面既铺头(软桥米苔目餐厅),平时食港式粉面就多,真系冇食过台湾既,所以就入左去食。就拣了扎肉,鸡肉汤米苔目,猪骨汤底。另一伴就拣了海带,墨鱼丸汤米苔目,猪骨汤。台南猪手,这道猪手煮得超软稔入味,猪手都吸收了酸菜汤的味道,咸中带酸很不错。整体感觉小食亦很多样又好吃,价钱更是很平,我会再来试试其他面种和小食的。

嗰日经开深水埗,见到间新野,仲要系特色台湾嘢喎!openrice下又见几多好评实冇死啦!於是同男朋友过去试下罗,一食,有惊喜啊!不过系惊多过喜罗DLKH🤤🤤-一行入去见到餐厅既墙痴满嘢食相,又有米线又有小食,好似好吸引咁😋重点系价钱都合理😋咁就比佢伏晒啦😍-1️⃣汤米苔目系列 $36 包两个餸 另加一餸+$7米苔目系咩呢?问左店员话系台湾特色野喎想试下啦所以叫左💁🏼米苔目煮到腍淋晒 咬开粉散 系真系一不起就碎晒嗰只🤡啲面真系淋到我唔知讲咩好我地拣左三个餸,分别系: 香菇贡丸、韮菜、鸡肉,跟埋野菜丝炸菜豆腐卜,都系就咁煮啫冇特别叫左喇沙汤底,又系唔知自己食紧咩,辣又冇椰香又冇🙉店员姨姨仲自称米苔目好地道,真系地道到我😭出黎呀DLKH-2️⃣鸭血鸭肉米粉 $42哗哗哗,上到黎真系不得了!😍😍啲餸多到爆炸💥💥🤤起码有十旧鸭血,八片鸭肉,另外比左好多韮菜豆腐卜等配料,以为比得多料就好野?啲鸭肉我都唔知自己食紧乜❤️汤底完全冇味😋🤤清过清汤😊啲米粉淋到hihi,唔讲以为我地两个系老人家要食d糊仔,咩都煮到烂晒❤️-3️⃣花雕醉香猪双脆 $25唯一正常既一个餸,都叫脆口既,但$25得细细碟,唔值罗-4️⃣凉拌莲藕(大

1️⃣汤米苔目系列 $36 包两个餸 另加一餸+$7

米苔目系咩呢?问左店员话系台湾特色野喎想试下啦所以叫左💁🏼
叫左喇沙汤底,又系唔知自己食紧咩,辣又冇椰香又冇🙉
店员姨姨仲自称米苔目好地道,真系地道到我😭出黎呀DLKH
2️⃣鸭血鸭肉米粉 $42
鸭血

3️⃣花雕醉香猪双脆 $25
猪双脆

唯一正常既一个餸,都叫脆口既,但$25得细细碟,唔值罗
4️⃣凉拌莲藕(大辣) $18
凉拌莲藕

好多辣油啊😀😀😀成碟都系油黎🙉以为自己嗌左大油唔系大辣🌚我就觉得完全不辣,但男朋友话辣😂😂利申我吃谭仔特辣觉得冇味~~大家自己衡量下🙈
莲藕片都算清甜爽脆,切得几薄,但原本一个开胃菜油到我饱晒真系搞唔掂罗
5️⃣香煎脆皮肉饼 $24
脆皮肉饼

系几有特色既 我觉得ok 啦
肉饼外面煎得香脆微焦,内里的肉质扎实弹牙,但怀疑佢唔小心失手成樽盐落去罗😘咸到中意食咸既我都_左声: 咁咸既你老_!!
请睇下张相,啲油多过我面油,搞唔掂🤦🏼‍♀️唉煎炸野系咁㗎啦
不过脆皮肉饼真系第一次食🤣
至於饮品方面我地叫左自称用静冈茶叶整既日本抹茶可乐 $19
又系伏中之伏,贵到咁,您地实知道我想讲佢冇抹茶味呢!唔至!佢连汽水味都冇.....成$20少过份喎
仲有芭乐爱玉冰 跟餐+$15就有啦 就试下
ok啦有几重番石榴味 爱玉滑溜 咬开清爽可口 冰冰凉凉咁但overall黎讲甜得济罗
临走个阿姐问我地好唔好味喎😳我心谂你地自己知自己事啦DLLM😳好难食!好垃圾!呢世都一定唔会再去!😋想访问下佢地用左几多资金落买好评度🤡不如老老实实做好啲嘢好过啦😑
✨评分✨
地址: 深水埗鸭寮街249号地下B舖
脆皮肉饼
  • 香煎脆皮肉饼
2018-10-09 215 浏览
朋友介绍话好好食。就黎试下呢间台式野。佢既小食有好多。q弹豆付, 好好味必点。口感似鱼付但其实系豆付only....佢既鸭肉米线 都好好味。猪大肠不错 都可以点来食。q弹豆付必点。
朋友介绍话好好食。
就黎试下呢间台式野。

佢既小食有好多。

猪大肠不错 都可以点来食。

q弹豆付必点。

• 蒜蓉鸭肉
  • 软桥招牌Q弹豆腐
  • 米苔目
  • Q弹豆腐
  • 秘制猪大肠
2018-10-07 177 浏览
常常行过未必留意到这小的店舖,今天以试着吃心态去吃午餐。坐下来,叫了鸭肉韮菜饺粉、台南一个猪手饭和蒜泥鸭肉。很有台南风味,食物质素不差,真没想到香港也能吃得到。原汁原味,吃完後没有口渴的感觉👍🏻! 下次可以考虑试试另外款式😁!
常常行过未必留意到这小的店舖,今天以试着吃心态去吃午餐。

坐下来,叫了鸭肉韮菜饺粉、台南一个猪手饭和蒜泥鸭肉。
蒜泥鸭肉

台南猪手饭

很有台南风味,食物质素不差,真没想到香港也能吃得到
蒜泥鸭肉
台南猪手饭
2018-09-27 155 浏览
见佢地同米线唔同,就来试下LA, 我觉得似东南亚GE 老鼠粉咁GE SIZE, 但林D, 都几得意呀, 如果无咁碎就更好。叫左冬荫功汤底, 个汤底都做得唔错, D 辣系慢慢渗出来, 又几香。至於D 送, 就同普通米线店差不多, 唔多讲了。另叫左蒜泥白肉, 都几大碟呀, 我就觉得似麻辣白肉多D, 佢D 肥糕完全唔觉得肥, 几正, 个酱主要系辣椒油同辣椒碎, 但又唔算好辣GE, 蒜泥就比较少。STAFF同老板都几热心, 有讲有笑, 只系个STAFF比较ABSENT-MINDED D

至於D 送, 就同普通米线店差不多, 唔多讲了。

见呢间店食评甘多笑脸,今次就黎试下先~一入到去,好彩唔洗等位,餐厅系长方形格局,坐位不多,店员好贴心,问之前有冇食过,我话冇,店员热心解释什麽是米苔目,米苔目是全港独有的台式食品,全人手制作,外貌与银针粉相似,店员接着推介米苔目招牌配搭: 鸭肉,猪润及猪骨汤底~ 其他招牌菜有猪手饭,猪脚姜。因为本身唔食猪润,所以叫左米苔目配鸭肉,冬菇,配猪骨汤底~米苔目口感烟韧弹牙,相比银针粉更烟韧!鸭肉腌得好入味!!好浓鸭香,连汤底都变得好香鸭味,更盖过猪骨味。果然系招牌菜!!!冬菇好大个,好滑~整体来说,食物质素不错,店员热情服务值得一赞!!!值得再次光顾!!
见呢间店食评甘多笑脸,今次就黎试下先~

因为本身唔食猪润,所以叫左米苔目配鸭肉,冬菇,配猪骨汤底~

米苔目口感烟韧弹牙,相比银针粉更烟韧!
冬菇好大个,好滑~

2018-09-14 139 浏览
有事到长沙湾,行去收藏已久的这间店,吃个午餐,即入不用等,点餐姐姐为人亲切照片现实要左免费猪骨汤底,到左饮淡头汤先,真材实料,我冇叫野饮,5觉口喝,鸭肉略厌咸了一点,肉质不粗也不嫩,适中,猪润普通以上,叫了米苔目,第一次吃,很像银针粉,但我较米苔目的口感。之後,加了一茶匙辣油酱,更显美味觉得5错,所以追加左小吃,正所谓,有早知,冇乞丐,本身於两小吃挣扎之中,後来听点餐姐姐的推介,叫了秘制猪大肠,一到即知卤卤卤卤,吃了1旧,很入味,但属普通,早知就………………不叫,只吃米苔目,留个好回忆罢了。
有事到长沙湾,行去收藏已久的这间店,
吃个午餐,即入不用等,
点餐姐姐为人亲切

照片

现实

要左免费猪骨汤底,到左饮淡头汤先,
真材实料,我冇叫野饮,5觉口喝,
鸭肉略厌咸了一点,
肉质不粗也不嫩,适中,猪润普通以上,
叫了米苔目,第一次吃,
很像银针粉,但我较
米苔目的口感。
之後,加了一茶匙辣油酱,更显美味

觉得5错,所以追加左小吃,
正所谓,有早知,冇乞丐,
本身於两小吃挣扎之中,
後来听点餐姐姐的推介,叫了秘制猪大肠,
一到即知卤卤卤卤,
吃了1旧,很入味,但属普通,
早知就………………不叫,
只吃米苔目,留个好回忆罢了。
秘制猪大肠

2018-09-14