2019-06-30 185 浏览
这间隐藏在深水埗的食店门口有点隐蔽,经过了都未必知道。但朋友介绍小店味道不错,决定一试。小店主打的是台湾米苔目,并没有在香港其他地方见过的确有点特别呢。Q弹豆腐($25)豆腐轻轻炸过,再洒上七味粉和芝麻,有少许油腻,但口感弹牙有趣😆。脆皮肉饼($24)肉饼外面包了腐皮,再炸脆。香口惹味,感觉像扎肉脆炸的感觉。瑶柱蟹肉碗仔翅($28)蟹肉碗仔翅非常值得一试,内木耳丝、冬菇、金菇、瑶柱、蟹肉、鸭肉丝和假鱼翅。很足料,口感丰富,好吃又不会过杰,果然是店内王牌。蒜蓉白肉($48)白肉不油腻够薄够爽口,皮的位置吃起来带有胶质。整道菜式的蒜蓉味很香,下面放上粉丝垫底,可惜口感较硬较乾,重点还是上面的白肉。台湾客家粄条($40)粄条阔身,口感非常滑溜,配料选了鸭肉和猪脾肉,前者鸭味很浓🦆,後者肉质有点硬🐖,汤底用上真番茄烹调🍅,应该没有另外加味精,非常健康,很有住家感觉。虽然汤底清而不油,但吃起来味道浓郁,比想像中更好吃呢😋!手工米苔目($40)每碗可选2餸,墨鱼丸弹牙有鲜味,粟米猪肉饺则较普通,冬阴公汤底味道突出,拣了少辣,但辣味非常强劲🌶。米苔目是餐厅的特色面食,当然要一试😆,形像银针粉,但吃起

Q弹豆腐($25)
Q弹豆腐

脆皮肉饼($24)

肉饼外面包了腐皮,再炸脆。香口惹味,感觉像扎肉脆炸的感觉。
脆皮肉饼

瑶柱蟹肉碗仔翅($28)
瑶柱蟹肉碗仔翅

蒜蓉白肉($48)

蒜蓉白肉

台湾客家粄条($40)
台湾客家粄条

手工米苔目($40)

每碗可选2餸,墨鱼丸弹牙有鲜味,粟米猪肉饺则较普通,冬阴公汤底味道突出,拣了少辣,但辣味非常强劲🌶。米苔目是餐厅的特色面食,当然要一试😆,形像银针粉,但吃起来口感很腍,入口几本上不用多咬已入口溶化,睡觉起来坐机还是喜欢吃粄条多一点。
手工米苔目

芭乐爱玉冰(跟餐+$15)

热柚子茶(跟餐+$8)

饮品味道较淡,没什麽特色。
脆皮肉饼
瑶柱蟹肉碗仔翅
2019-06-29 133 浏览
放工约了老公到深水埗买野,经过鸭寮街见到一间小店个名几特别~ 软桥米苔目餐厅, 又见到店内坐满客人,心想一定很好吃,所以即兴入去试下。餐牌上米苔目这个字比较陌生,跟住看见店内有介绍米苔目原是传统台湾米食,店主是出生於米苔目发源地的, 所以开设软桥米苔目餐厅, 分享这个台湾百年传统美食。当晚点了手拍青瓜$20,秘制猪大肠$32, 手工米苔目 (猪骨汤底 & 两款餸) 加餸每款$9, 转酸辣汤底加$3, 士多啤梨波子汽水$12, 冻柠多$10。手拍青瓜~ 蒜香味突出,青瓜爽口。秘制猪大肠~ 猪大肠洗得好乾净, 炆得又淋又入味。手工米苔目猪软骨汤底~叫了三个餸有鸭肉, 猪膶和生菜。 猪软骨汤底味道清甜, 入口没有味精, 生菜嫩口, 猪润厚切爽滑, 米苔目外表有点似银针粉, 口感比较细滑, 有点黏口的感觉。手工米苔目酸辣汤底~配三餸冬菇鸡肉饺,牛肉,菜肉云吞。 酸辣汤底的酸度可以浓一点, 冬菇鸡肉饺馅料丰富, 冬菇味香浓, 牛肉味道普通没有特别, 菜肉云吞味道一般。冻柠多~ 酸酸甜甜, 第一次饮,感觉唔错。士多啤梨波子汽水~ 不算太甜,用来送酸辣汤底一流。深水埗有很多不同的小店餐厅, 款式和味

手拍青瓜~ 蒜香味突出,青瓜爽口。

秘制猪大肠~ 猪大肠洗得好乾净, 炆得又淋又入味。

冻柠多~ 酸酸甜甜, 第一次饮,感觉唔错。

士多啤梨波子汽水~ 不算太甜,用来送酸辣汤底一流。

深水埗有很多不同的小店餐厅, 款式和味道都各有不同, 所以每次到深水埗购物都可以顺路试一试, 今次又畀我发现这间特色小店米苔目, 下次到这里又多一个选择了。

秘制猪大肠

手工米苔目 & 两款餸 转酸辣汤底加$3

手工米苔目 (猪骨汤底 & 两款餸)

士多啤梨波子汽水

冻柠多

2019-06-28
秘制猪大肠
手工米苔目 (猪骨汤底 & 两款餸)
士多啤梨波子汽水
冻柠多
  • 手工米苔目(猪骨汤底&两款餸)
2019-06-20 322 浏览
成日去开鸭寮街买电子产品,都唔知道附近有间台式风味小台,今日都系朋友带我嚟到先知!不过估唔到店仔细细真系一食难忘!门口有写左佢哋既推介食物,仲介绍左咩系米苔目,大概系一种好似银针粉既面食,重点系佢用手写,都几有heart! 店内主打台式风味,除左米苔目外,还有各式各样既台式小食同饮品,选择都几多,价钱都几经济!千祈唔好睇佢店仔细细,几张圆台都坐满食客,真系人气十足!装修到布置都几有台湾味道!落单之後,饮品先送到,我叫左杯甜甜地既冬瓜仙草冰,大大杯非常透心凉!朋友就叫左杯酸中带甜既乌梅爱玉冰,酸酸地几醒神!跟住小食蒜蓉鸭肉❨小辣❩都送到,食得辣既朋友不妨再叫辣d, 呢碟鸭未送到台上先闻到阵阵蒜蓉香! 鸭肉唔会太酥有咬口! 份量都几大几抵食!鸭肉底下有层粉丝,吸收左鸭汁同香辣既蒜蓉汁,变得份外惹味,千祈唔好错过朋友叫左个白菜饺并墨鱼丸米苔目❨泡菜汤底❩,香浓既泡菜汤底配上香甜既白菜饺,相映成趣!另外药材味十足既药膳鸡脚,都非常吸引,阵阵当归味,配上香甜一咬离骨既鸡脚,饮多两碗都无问题!我叫既粟米猪肉饺并酸菜米苔目❨猪骨汤底❩, 份量十足香甜既猪骨汤底配上软稔既米苔目,米苔目同银针粉相似,

我叫既粟米猪肉饺并酸菜米苔目❨猪骨汤底❩, 份量十足香甜既猪骨汤底配上软稔既米苔目,米苔目同银针粉相似,大大啖食又得,细细口亦得,非常易入口!

另外皮滑馅靓既粟米饺都几好食,香甜既猪肉搭上脆口既粟米粒,确实唔错!

下次嚟深水埗买完野,又多个地方食好西了!
  • 米苔目
  • 蒜蓉鸭肉
  • 药膳鸡脚
惨惨又抽到返夜地狱更😵适逢日头要帮朋友去深水埗拎啲野🙉还掂拎完撞正Lunch Hour🍴🐷趁未落地狱前去吃个最後的午餐先🙈位於深水埗鸭寮街既软桥米苔目餐厅🍜喺深水埗站C2出口行过黎亦十分就脚方便😆呢度简约既面档环境装修🙈🍜煮出充满台湾地道特色既手工米苔目及小食😋🍜🍴经济抵食亦吸引唔少街坊及回头熟客黎帮衬☺️手工米苔目配鸭肉、猪润及豆卜需花费长时间人力物力制造既米苔目🙇🏻‍♂️🍜店主坚持每日新鲜限量制造不入货尽显落心落力☺️👨🏻‍🍳米苔目口感滑嫩Q弹之余😋鸭肉及猪润亦非现成入货每日由师传新鲜自行腌煮😆👨🏻‍🍳肉质鲜美滑嫩既鸭肉带出微微咸香之余🤤🦆猪润浸汤唔松散入口爽滑弹牙唔腥更是一绝😆🐷吸收汤中精华最大功臣就非豆卜莫属了🤤配合新鲜熬制无味精既猪骨汤更带出其鲜味☺️🐷凉拌皮蛋秘制酱汁好开胃😋配合浓郁生蒜蓉一齐食系配佳配搭🤤醉香猪双脆猪双脆真正身分其实爽口弹牙既猪耳同猪脷🐷🤪其腌制手法入口亦甚具酒香🤤如果有埋啤酒拌食仲正🤪😋🍺
惨惨又抽到返夜地狱更😵

其腌制手法入口亦甚具酒香🤤
如果有埋啤酒拌食仲正🤪😋🍺
2019-06-11
2019-06-11 285 浏览
米苔目,好少听所以一直好好奇,今次终於同朋友一齐试试呢间米苔目店,据说所有米苔目都系佢地自家制朋友选左个方鱼汤底菜肉云吞拼猪脾肉.我选左个喇沙汤底冬菇鸡肉饺拼鸡肉汤底上较欣赏方鱼汤,清清地应该无加味精,亦有大量香葱. 至於喇沙汤底包左金菇同豆卜,味道较甜..菜肉云吞都几薄皮,中间除左菜肉都好似有点冬菇. 脾肉中间有层肥肉鸡肉薄切,冬菇鸡肉饺都唔错. 而主角米苔目,原来系以前常食银针粉,又叫老鼠粉. 呈乳白色,口感较腍身另外亦order 几款小吃试试醉香猪双脆,以花雕酒腌猪耳猪肚,酒香味颇香,而猪耳猪肚口感都十分爽脆,系唔错小吃Q弹豆腐,口感真系几弹牙,有点似丸,几特别. 不过无咩调味,同埋颇油腻蒜泥鸭肉,选左少辣. 几惹味,底层系粉丝,mix 埋鸭肉蒜泥同少量辣酱一齐食就刚刚好瑶柱蟹肉碗仔翅,上面有洒上蟹肉. 瑶柱则系拆丝在碗仔翅中. 质感较稠身,仲尝到麻油味. 加点红醋会较好另外order 左两杯特饮,百香果仙草同百香果爱玉酸酸甜甜带百香果香味,好 refreshing 又解暑,唔错

朋友选左个方鱼汤底菜肉云吞拼猪脾肉.
我选左个喇沙汤底冬菇鸡肉饺拼鸡肉

另外亦order 几款小吃试试

另外order 左两杯特饮,百香果仙草同百香果爱玉

• 百香果爱玉
  • 百香果仙草
早排见深水埗有台湾既米苔目即刻晚餐去试下😎餐厅系深水埗式装修 唔好太高期望但食物就拉番唔少分数👍/面有好多餸拣 又有几款汤底几款面🍜一定砌到你想食既口味😋首推饺类 大大只又多料🙆最吸引既系劲多风味小食❗完全决择唔到就一口气叫左4款😂蒜泥白肉最惊喜 超级大碟而且垫底系满满既粉丝👁️👁️粉丝索晒d汁 好难唔好食🐖🥤饮品推荐台式特饮仙草爱玉我地都试左 两只都好饮另外仲有日本波子汽水都好吸引/深水埗 - 软桥米苔目#Hanako_深水埗🌻 #Hanako_台湾菜🌸
早排见深水埗有台湾既米苔目
#Hanako_台湾菜🌸
  • 凉拌皮蛋
  • 蒜泥白肉
2019-06-25 20 浏览
呢间餐厅隐藏喺闹市当中, 喺鸭寮街行过都未必会发现到佢, 佢个门面灯光都比较暗, 成日行过都会有种系咪准备收舖/已经收左舖嘅感觉😂但行到入去就知道系营业中嘅~今次我就食左猪骨汤生菜粟米猪肉饺台湾客家粄条。生菜量超多, 感觉系好似食左半棵菜咁, 粟米猪肉饺除左有粟米,猪肉,仲有啲红萝卜, 椰菜, 好健康。Q 弹豆腐几香口, 咬落去个豆腐系有啲咬口, 唔似食紧豆腐 好得意嘅感觉👍🏻药膳鸡脚😋😋汤底带有微苦嘅当归味, 甜甜嘅圆肉,杞子, 一饮落去, 成身暖晒, 好舒服👍🏻👍🏻鸡脚煲到好稔, 好味👍🏻下次要试下其他小食😋😋

药膳鸡脚😋😋
鸡脚煲到好稔, 好味👍🏻

下次要试下其他小食😋😋

2019-06-25 27 浏览
深水埗小店林立,好多唔同嘅餐厅,呢间软桥米开头我听我以为系食台式料理,但原来佢系食比较地道嘅粉面。手工米苔目原来系一种呢度主打嘅特色粉面,食落去有啲似银针粉,口感好特别又,有啲似狗仔粉。餐厅冇咩装修比较平民化,叫咗个米苔目可以拣咖哩汤底,咖哩香底都几香口,仲可配两款嘅配料。我就拣咗墨鱼丸及水饺,大大碗,而且料都充足,几特别!另外叫咗蒜泥白肉,白肉分量超级多,两个人食都食唔晒。蒜蓉有少少喺面,而且辣辣地。仲叫咗豆腐,豆腐都炸得几脆,咬落去烟烟靭靭。天气梗系要叫返杯冻饮,即刻凉哂。

仲叫咗豆腐,豆腐都炸得几脆,咬落去烟烟靭靭。
天气梗系要叫返杯冻饮,即刻凉哂。
2019-06-24 27 浏览
昨天下午同朋友去左深水埗买电话卡,买完就觉得有d肚饿,就黎左软桥米苔目餐厅食番个lunch! 餐厅名都好特别,原来主打食台湾传统有名既米苔目,佢地人手自家手制既米苔目就要食番碗先!1.鸡脾肉、鸭肉米苔目配方鱼汤底$43: 个鱼汤味好浓郁,饮落口唔会有腥味,自家制米苔目冇添加任何防腐剂,口感似老鼠粉或银针粉,滑lu lu 几有咬感! 鸡脾肉都好嫩滑,加埋鸭肉一齐食好滋味!2.鸭肉、冬菇鸡肉饺配猪骨汤底米苔目$40: 米苔目它口感十分像银针粉的,无论质感及形状,半透明白白软滑的,配埋猪骨汤底比较清新, 感觉没有味精,鸭肉味道都唔错、冬菇鸡肉饺皮薄馅多,如果不喜欢浓味汤底的朋友,这个猪骨汤底都几适合。3.Q弹豆腐$25: 热辣辣即叫即整,咬落口QQ弹牙,味道唔会太淡,冇椒盐既味道,食完一旧会再想下去,太好味了!4.凉拌皮蛋$20: 最喜欢食皮蛋,皮蛋好晶莹剔透,食完可以润肺,滋阴养生,由於口感独特,是很多人喜爱的一种食物。5.台南猪手$36: 卖相都相当有台南既特色,配有酸菜同黄豆,猪手十分腍身,口感好有层次,食完可以补充骨胶原!6.药膳鸡脚$28: 药材味好浓厚,以当归、元肉多种药材泡浸而

6.药膳鸡脚$28: 药材味好浓厚,以当归、元肉多种药材泡浸而成,鸡脚超腍身索晒d汤既味道,饮完有行气活血既功效!

+++++++++++++++
如果大家喜欢💕我写既食评,麻烦比个❤️鼓励一下我,我会写更多更好既食评比大家!😊
2019-06-24 31 浏览
今日到深水埗买电话卡,见到呢间系facebook成日见既台湾手工米苔目小店,咁就谂都冇谂就入左去啦。一入到去就会见到好多张食物相,图文并茂,好清楚。泥到呢度,梗系食佢最出名既米苔目啦。米苔目个餐系方鱼汤底,40hkd可以拣两个餸,如果锺意仲可以转冬阴公,酸辣,同麻辣。除左米苔目之外,仲有好多唔同既面食,就系拣都拣左好耐。我个friend就叫左个鸭肉鸭血米粉。除此之外,我地都叫埋台南猪手,q弹豆腐同凉拌皮蛋,仲有两杯台式仙草冰。首先泥既系两碗面。讲左个米苔目先啦,米苔目好似狗仔粉咁,不过佢每条既长度就唔同既。「不」出泥每条肥嘟嘟,食落出奇地弹牙,仲要吸哂啲汤咁好入味。果然够特别!而鸭血鸭肉米粉亦都好唔错,首先鸭血好有咬口,而鸭肉又好新鲜,半肥瘦,汤入哂香浓既汤,好好味,好足料。好啦!我第二期待既就系佢既小食啦!首先唔讲唔得既就系佢既q弹豆腐,睇落似普通豆卜既豆腐真系估唔到会咁嚼劲,我真系咁大个女都未食过啲差唔多质地既野,极力推荐!!至於皮蛋,唔似普通凉拌皮蛋,佢除左唔会太辣之外,佢仲系流心嫁!另外真系好好食既仲有台南猪手,猪手炆得好林!好入果,中间仲有白果,有抗氧化作用。最重要系,食完之

极力推荐!!至於皮蛋,唔似普通凉拌皮蛋,佢除左唔会太辣之外,佢仲系流心嫁!另外真系好好食既仲有台南猪手,猪手炆得好林!好入果,中间仲有白果,有抗氧化作用。最重要系,食完之後个口超级浆,好多好多骨胶原,爆养顔。

Q弹豆腐

最後台式仙草冰都好清热,而且水果味十分浓,如果叫食住麻辣汤面就岩哂😻

2019-06-24 27 浏览
今天到深水埗鸭疗街行,顺便来食台湾米苔目镇店之宝:手工米苔目环境宽阔乾净先来个手拍凉拌青瓜好脆好爽,辣度适中第一次食凉拌莲藕,要左少辣,莲藕片爽脆,食落好香莲藕味蒜蓉味浓郁带香薄薄的猪腩肉好嫩滑,甜甜辣辣好醒胃,底层有一些粉丝,吸收晒酱汁味道一大碗手苔目,配上两个菜,墨鱼丸和云吞,这两款菜都是我的最爱墨鱼丸爽口弹牙,菜肉云吞口感滑溜,肉质鲜味,食埋无任何添加剂的软滑米苔目好棒👍猪骨汤底,味道浓香这个饺子材料丰富:冬菇鸡肉;口感鲜嫩,弹牙,一粒塞满口腔猪腩肉足料多块,公仔面吸收晒酱汁味,弹牙好吃饮杯冻饮,清凉爽爽热饮暖胃,柚子满满好有地道的一餐
今天到深水埗鸭疗街行,顺便来食台湾米苔目
镇店之宝:手工米苔目
环境宽阔乾净
手拍青瓜
先来个手拍凉拌青瓜
好脆好爽,辣度适中
凉拌莲藕
第一次食凉拌莲藕,要左少辣,莲藕片爽脆,食落好香莲藕味
蒜蓉味浓郁带香
墨鱼丸和菜肉云吞配手工米苔目

好棒👍猪骨汤底,味道浓香
猪腩肉和冬菇鸡肉饺配公仔面
这个饺子材料丰富:冬菇鸡肉;口感鲜嫩,弹牙,一粒塞满口腔
猪腩肉足料多块,公仔面吸收晒酱汁味,弹牙好吃
芭乐仙草冰
猪腩肉和冬菇鸡肉饺配公仔面
芭乐仙草冰
热柚子蜜茶
2019-06-23 25 浏览
之前有youtuber介绍过呢间餐厅,专程约友人一齐试试。先点咗碟药膳鸡脚,汤底药膳味好浓好好饮,材料有党参、杞子等,好足料,鸡脚浸得好入味。醉香猪双脆系猪耳加猪脷,有阵阵淡香嘅花雕酒味,一脆一软好好食。Q弹豆腐外脆内软,表面洒咗少少椒盐更惹味。第一次食米苔目,外表细细条口感有啲似银针粉但更弹牙。猪骨汤底好清甜,鸭肉肉质嫩滑,菜肉云吞馅料新鲜,皮薄馅靓。友人点咗客家粄条,个样似系厚版嘅河粉。冬荫公汤底好重椰汁味。鸡肉水嫩多汁,牛肉唔韧,有牛味唔错。价钱亲民,食物高质,好抵食!

Q弹豆腐外脆内软,表面洒咗少少椒盐更惹味。

第一次食米苔目,外表细细条口感有啲似银针粉但更弹牙。

猪骨汤底好清甜,鸭肉肉质嫩滑,菜肉云吞馅料新鲜,皮薄馅靓。

友人点咗客家粄条,个样似系厚版嘅河粉。
冬荫公汤底好重椰汁味。鸡肉水嫩多汁,牛肉唔韧,有牛味唔错。

价钱亲民,食物高质,好抵食!
2019-06-19 25 浏览
今日同同事去鸭寮街买公司野之後我哋就喺附近搵嘢食啦近近地比我地搵到呢间食米苔目既餐厅都几多人食一於试下啦!好耐都冇见过人手写嘅餐牌突然之间觉得好有人情味我哋叫咗几个必食分别系碗仔翅同埋猪大肠猪大肠嘅汁好重味简直黎一碗白饭都可以食完一餐而且啲猪大肠好淋!超正!碗仔翅方面都十分之足料!仲有蟹肉添十分高级食到停唔到口!唔讲唔知原来米苔目系人手做㗎所以卖晒就冇而且好考功 好珍贵添!配菜方面今次拣咗生菜同埋墨鱼丸啲送都几多墨鱼丸食落都弹呀!是日重点黎喇原来米苔目好似银针粉架好有口感!又可以唔洗用筷子食!岩哂我呢啲懒人!呢到价钱唔贵但食物都好水准!下次黎附近买野可以再试埋其他美食!
今日同同事去鸭寮街买公司野

我哋叫咗几个必食
分别系碗仔翅同埋猪大肠

猪大肠嘅汁好重味
简直黎一碗白饭都可以食完一餐
而且啲猪大肠好淋!
超正!

碗仔翅方面都十分之足料!

仲有蟹肉添十分高级

食到停唔到口!

唔讲唔知原来米苔目系人手做㗎
所以卖晒就冇
而且好考功 好珍贵添!

配菜方面今次拣咗生菜同埋墨鱼丸

啲送都几多
墨鱼丸食落都弹呀!

是日重点黎喇
原来米苔目好似银针粉架

好有口感!
又可以唔洗用筷子食!
岩哂我呢啲懒人!

呢到价钱唔贵
但食物都好水准!
下次黎附近买野
可以再试埋其他美食!