呢度既装修都几有越南风味同企理,最重要每一样既份量都大大份,食完真系饱到上心口,好满足😳🐽牛莱了 $68贪心既小编想试多几款餸,叫左呢一碗,有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸2粒同牛𦟌,餸同河粉既份量都好多,呢个价钱都真系好抵食,牛筋真系超级大旧,都够淋,牛丸亦都好多肉汁,好有牛味🤤汤底系熬左至少10个钟既牛骨汤,够味得黎唔油腻🐽越式自选汤粉 $46朋友叫左一碗自选既河粉,拣左生牛肉同牛腩,同样都系好多😂😂牛腩肥肥地,油脂味几香,生牛肉上枱时都仲系粉粉地,唔会过老🤙🏻🐽越莱自制手工春卷 (4件) $38卖相好得意😆用个篮载住,跟住上面有顶帽,唔好见啲春卷好似细细条咁,但皮薄馅多,馅料味道丰富,点埋个酸辣汁食就非常正🤩🐽越莱蒜香牛油鸡翼 (3件) $26牛油味同蒜茸味都好重,真系超级入味,鸡翼做到外脆内滑,值得一试😋🐽咸柠七 & 青柠梳打 +$6呢度既青柠梳打好好饮,唔系就咁将粒青柠摆落啲梳打入面,而系应该加左啲青柠汁,令成杯都系充满左青柠味😙咸柠七都系正常既好饮😎

🐽牛莱了 $68

🐽越式自选汤粉 $46

🐽越莱自制手工春卷 (4件) $38

🐽越莱蒜香牛油鸡翼 (3件) $26

🐽咸柠七 & 青柠梳打 +$6

2021-10-24
2021-10-19 359 浏览
见佢喺庙街以为系油麻地🤣原来反而系近九龙公园嗰边!不过好易搵!!食完仲可以行下公园先返屋企呀👍🏼👍🏼佢都几full ga wor!!去到7点几仲有一堆人等紧位,我地好彩6点半就啱啱有堆人走,即刻有位坐!!!如果佢个店大啲,就正罗!!位都会有小小逼🙈🙈装修都有越南风吹,有好多竹嘅制品!越式自选粉 $523个餸都系52咋!!我哋今晚系collagen之夜加咗6蚊要猪软骨,有3大旧而好淋!正!!仲有牛筋,好入味!!生牛肉必叫啦!!好食呀!超大碗2个人食都得!!!经典捞檬 $60我超锺意这个!!好大碗!!仲要好多餸!!!好食!香茅猪扒有小小肥,所以好食唔会好茶乾!!仲有猪颈肉同牛肉,都好丰富!!性价比极高!!牛油鸡翼 $36/5件好重牛油味!!好深刻㗎都!少有嘅入味好食!上茶亦好有风味,啱哂打卡!自制手工春卷 $38/4件入面有猪肉同木耳!!几特别,点汁好食!新鲜炸好热辣辣!!Overall黎讲,好抵食又好食!晚餐仲要送柑桔蜜添!润番!!

越式自选粉 $52

经典捞檬 $60

牛油鸡翼 $36/5件

自制手工春卷 $38/4件
入面有猪肉同木耳!!几特别,点汁好食!新鲜炸好热辣辣!!

• 经典捞檬
2021-08-19 855 浏览
要食平靓正越式粉面,又想饮番杯正宗越南咖啡,<越莱>确系一个好选择!!平时去开尖沙咀或者佐敦行街,都会来呢间小店食下呢道嘅越式河粉,因为真系抵食又好食。 午市、下午茶同晚市都有套餐供应,有汤河又有捞檬可以选择,款式都吾少。小食都有好多选择。餐厅吾算好大间,不过由於长期人气高企,所以间吾使都可能要等下位,好好彩当晚等左5分钟便可以入座。<牛莱了 $68> 听个名都知道全部同牛有关,材料有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、牛,配埋招牌牛骨汤,同埋越式河粉,好大碗好足料呵!!牛骨汤底味道非常清甜,而且好有牛味,材料同配菜都好好味,牛肉、牛筋同牛都非常入味,肉质又嫩又腍。值得一赞嘅系,餐厅用上越式香料叶、芽菜、萝卜同青柠来调味,充满越式风味。<厚切猪扒虾饼捞檬 $52> 捞檬入口都几爽口,而且我哋加底加咗五蚊,就可以多好多檬粉,要多檬粉都系加五蚊,真心抵食。配埋餐厅供应嘅秘制酸甜酱汁,捞埋落去啲檬粉度一齐食,非常酸甜惹味,而且仲好开胃。猪扒都好大块,而且仲要系厚切,有阵阵香料味道,腌得非常惹味好食。越式炸虾饼系新鲜即炸,而且虾肉入口感觉非常之弹牙好食
小食都有好多选择。
<牛莱了 $68>

<厚切猪扒虾饼捞檬 $52>
猪扒都好大块,而且仲要系厚切,有阵阵香料味道,腌得非常惹味好食。越式炸虾饼系新鲜即炸,而且虾肉入口感觉非常之弹牙好食。
<越式蒜香牛油鸡翼 $36/5件>
我们叫了五件一客,新鲜即刻炸起嘅蒜香牛油鸡翼,蒜蓉味道同牛油嘅味道都非常之浓郁,鸡翼咬落去,外面炸得非常香脆,而且入面嘅鸡肉系非常之嫩滑,仲好juicy!!~系必食之选!

我哋跟餐加$6要了冻越南咖啡,咖啡嘅味道非常之香浓,而且奶底仲好够滑,同样值得推荐。

整体来讲,餐厅嘅食物实在充满越南特色风味,而且价钱非常之亲民,绝对抵食,下次一定会再来呵!!~

• 牛莱了
  • 越南咖啡
2021-06-10 1357 浏览
早收工又食下午茶,之前帮衬过深水埗分店印象很好,见佐敦近返工地方有分店就再帮衬下。在门口已经看到和之前不同,推出了一些新的下午茶和全日套餐。见到有人在门口等……哇入到去咁多外卖,座位也坐了一半以上,似乎生意唔错。即使繁忙,店员都很有礼貌会带位、探热同派纸仔写资料,很尽责和勤奋。点了个全日套餐,精选火车头,加了一份河内鲜虾仁米纸卷和冻越南咖啡(对上一次是热啡,天时暑热试下冻的)。小食先来,有青瓜和蔬菜的配搭让味道很清新,虾仁很爽脆。表皮烟韧,中间一条条的有毛细管作用把酱汁充分吸收,酸酸甜甜很开胃。店员们在繁忙时间仍能保持速度,很快就来了主食。我一看这碗的大小,差点以为自己叫了一个火锅。越式汤河当然要放九层塔、辣椒和青柠汁。点解话好似一个火锅,因为配料嘅款式同份量真系有一煲火锅咁多。款式已经有7、8款,每样嘅份量都有3~4件,唔系好似某D车仔面/米线铺叫得越多款就每款越少咁样。越式汤面必须有嘅生牛肉,还有粉红色,入口鲜嫩易咬。牛筋&猪软骨,丰富嘅骨胶原❤猪软骨好软,全旧都冇硬骨结实而且有牛味嘅牛丸,咬开可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。越南咖啡冻饮都一样香甜。食完成碗好似打完任食边炉咁饱。而价钱

越式汤河当然要放九层塔、辣椒和青柠汁。
越式汤面必须有嘅生牛肉,还有粉红色,入口鲜嫩易咬。

牛筋&猪软骨,丰富嘅骨胶原❤猪软骨好软,全旧都冇硬骨

结实而且有牛味嘅牛丸,咬开可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。
越南咖啡冻饮都一样香甜。

食完成碗好似打完任食边炉咁饱。
而价钱绝对系超值,呢度就算2个人Share都够饱有突。
2021-06-07
  • 越莱精选火车头
  • 河内鲜虾仁米纸卷
  • 越南咖啡
2021-11-17 21 浏览
两个人夜麻麻行完街食咩好?泰国嘢嘅份量太多❌ 茶餐厅又有啲闷❌ "越南嘢"就啱啱好喇😋今次我哋两个就窜咗去位於庙街嘅越莱,距离美丽华都唔使10分钟路程。门口嘅装潢一睇就已经好有越南风味喇,隐约仲见到店内摆放咗充满越南特色嘅竹制品🎍同香料等等。虽然系平日嘅夜晚,但都坐满人咁济,好彩啱啱好有几枱客人用完餐就,即刻有位叫嘢食!坐低见到餐厅除咗有越南粉面之外,仲有唔少小食同拼盘,但我哋得两个人就食唔到咁多喇,所以嗌咗一个越莱经典捞檬、一个牛莱了🍜同一款蒜香牛油鸡翼🐔就够晒喇~相信大家好多时食嘢都会试过"图文不符"嘅情况,啲配料碎湿湿又细份,但系越莱完全无呢个问题,分量大大碗、配料又多唔使担心唔够饱,而且餐厅十分细心,香料例如辣椒、柠檬同埋其他香叶都系另上,由客人自己加入去,唔会担心因为调味过晒龙,影响到主食本身嘅风味。越莱经典捞檬方面,见到牛肉、猪扒、猪颈肉嘅份量十足,厚切得嚟又唔会太乾,本身嘅酱汁配埋捞檬嘅汤料甜中带酸,非常开胃。嚟到个样好吸引嘅小食 - 蒜香牛油鸡翼🐔,除咗只只都新鲜炸起,大大只又炸到金黄色之外,一啲都唔会乾身,咬落去啲鸡油同肉汁滴到周围都系😂而家闲闲哋搵间茶记、食碗粉面都

蒜香牛油鸡翼

而家闲闲哋搵间茶记、食碗粉面都成50蚊,仲要细细碗又唔好食,呢度啲餸食都食唔完,食到最尾我哋两个都捧住个肚走,真系足料!大件!抵食!经过佐敦嘅朋友不妨嚟到试试啦!😋

喜爱程度: 😋😋😋😋😋
2021-11-10
2021-11-17 10 浏览
呢间位於佐敦嘅越南餐厅想试好耐但平时行过真系太多人唔太想排队今日特登夜啲过嚟过咗晚饭时段9:00人流开始少唔使等位餐厅入面座位不多,餐厅装修好有特色以蓝色为主餐具同埋摆设都好配合风格而餐厅提供嘅食物就有好多款式二个人食叫过拼盘就系明智嘅选择,可以试到唔同种类嘅小食拼盘上面有米子卷爽口嘅虾配新鲜嘅青瓜同米粉用米子包住点埋旁边个汁成个卷就好清爽作为小菜嘅餐前小食一流拼盘上面仲有鸡翼春卷同茄子个茄子上面有虾同带子较为特别食落有轻微嘅油腻但包着菜式就将油腻减低茄子完全唔乾上面放有葱花,令到鲜味更加突出,有惊喜猪颈肉烧到好乾脆又唔会鞋口保持到猪肉嘅水份食落仲非常爽口猪颈肉作为拼盘入边嘅一部份份量都算好多比出面多成倍成个拼盘只需$168,可以试尽唔同嘅美食不得不提嘅梗系牛魔王嘅越式河粉牛肉嘅肉质好靓肉同脂肪嘅比例分布均匀牛丸有好弹口汤底仲有好浓郁嘅牛骨汤味,非常清甜半生熟嘅牛肉,口感尤佳就算浸耐多一阵都唔会觉得鞋口,可见用料非常上盛另外再配有薄荷叶芽菜辣椒同埋青柠,呢啲全部都系另外上,随你喜欢落几多都得份量亦都好多超级大碗餸菜嘅份量亦都非常多😋牛肉有六片,牛丸有三粒,+3旧萝卜,萝卜非常林身,浸入
呢间位於佐敦嘅越南餐厅想试好耐
但平时行过真系太多人
唔太想排队
今日特登夜啲过嚟
过咗晚饭时段9:00人流开始少
唔使等位
餐厅入面座位不多,餐厅装修好有特色
以蓝色为主
餐具同埋摆设都好配合风格
而餐厅提供嘅食物就有好多款式
二个人食叫过拼盘就系明智嘅选择,可以试到唔同种类嘅小食

拼盘上面有米子卷
较为特别
食落有轻微嘅油腻
但包着菜式就将油腻减低
茄子完全唔乾
上面放有葱花,令到鲜味更加突出,有惊喜
猪颈肉烧到好乾脆
不得不提嘅梗系牛魔王嘅越式河粉
牛肉嘅肉质好靓
肉同脂肪嘅比例分布均匀
牛丸有好弹口
汤底仲有好浓郁嘅牛骨汤味,非常清甜
半生熟嘅牛肉,口感尤佳
就算浸耐多一阵都唔会觉得鞋口,可见用料非常上盛
另外再配有薄荷叶
芽菜
辣椒同埋青柠,呢啲全部都系另外上,随你喜欢落几多都得
份量亦都好多超级大碗
餸菜嘅份量亦都非常多😋牛肉有六片,牛丸有三粒,+3旧萝卜,萝卜非常林身,浸入汤底
味道浓郁

餐饮仲送一杯热柑橘柠檬🍋酸酸甜甜,令我更加开胃
饮完喉咙非常舒服
2021-11-17 14 浏览
间唔中都会同啲朋友去庙街佐敦食嘢,因为本身系尖沙咀返工,过去佐敦非常之近,搭地铁都系一个站,行路过去都系几分钟,今日个同事话想食越南野,我记得有一间喺庙街嘅越南餐厅价钱又公道又好味所以就带咗佢去食 越莱餐厅唔算大,但系装修得好简洁,而且店员非常之有礼貌,值得一赞越莱自制手工春卷 4件 38元春卷用一个好得意有顶帽嘅篮仔载住,卖相几好,春卷皮好薄,可以望到入边啲馅,而且一个被炸到好香脆,配埋佢嘅越式甜酸酱,味道好好安格斯牛魔王牛骨汤粉 108元呢个汤粉真系唔讲得笑,份量好多好大碗,好足料,面前有各种嘅调味,九层塔,柠檬,辣椒,你可以自己选择加几多,自己去调教个辣味牛肉非常之嫩滑,而且牛肉味好重好香,牛丸做得非常出色,咬落去有少少油脂,味道更加突出,河粉都做得幼滑,整体嘅配搭都好好越莱超值拼盘 六款食物 168元呢个真系重点推介,首先卖相系非常吸引,望落去都睇得出食材好新鲜,师傅好有心机炮制蒜香牛油鸡翼,鸡翼做到好入味,鸡翼皮炸到好香,鸡肉亦都好Juice,香蒜同牛油配搭埋一齐酸辣凤爪,凤爪做得好爽口,而且非常有咬口,酸酸辣辣好开胃虾仁米纸卷,非常有越南特色嘅小食,米纸包住大大粒嘅虾仁,而

越莱自制手工春卷 4件 38元

安格斯牛魔王牛骨汤粉 108元
越莱超值拼盘 六款食物 168元

酸辣凤爪,凤爪做得好爽口,而且非常有咬口,酸酸辣辣好开胃
虾仁米纸卷,非常有越南特色嘅小食,米纸包住大大粒嘅虾仁,而且仲系非常爽口,虾仁10分新鲜

带子明虾伴茄子,呢个我觉得系最好食,茄子已经烧到好香,再配埋新鲜嘅带子同埋爽口嘅虾仁真系冇得弹
咁多嘅份量就算两个男人食都饱住走,份量又多,价钱又合理,而且味道仲要好好

朋友系尖沙咀返工,等佢收工一齐食饭。佢话呢头有间越南餐厅好好食,性价比好高,我都好耐无食过PHO,都想试下,所以就等佢带我搵食啦🤣🤣🤣呢间餐厅位於佐敦九龙仔公园附近,好近地铁站,都几容易搵到。食饭时间都几多人系出面等位,😆餐厅座位唔多,有bar枱位,自己一个人食嘅时候,坐bar枱唔洗同人对望都唔错咖🤣🤣🤣装修充满越南风格,吊灯都系竹制🌟🌟越莱经典捞檬 $60檬粉好大碗,😳有香茅牛肉、厚切烧猪扒、猪颈肉,仲配有红萝卜丝、白萝卜丝、青瓜丝,非常足料。全部肉都好好食,肉质口感唔错,猪扒唔会韧,牛肉用香茅腌过,食落好香口。猪颈肉都煎得啱啱好,有少少脆😛加埋秘制甜酸醋捞埋檬粉一齐食真系好适合🥰🌟越式自选汤粉 $48今次点左手撕鸡丝同猪软骨配河粉,牛骨汤清甜,可以自己落芽菜同金不换,加几滴青柠汁落去,酸酸地咁,几开胃。🌟越莱蒜香牛油鸡翼 $36鸡翼系必叫,有五只,一入口已经食到香浓蒜味同牛油嘅香味,炸到鸡皮卜卜脆,但肉质嫰滑,非常juicy,食唔停口😛😛。青柠梳打+$6 加$6可以有特色饮品,青柠梳打好饮👍🏻热柑桔蜜 (跟餐免费)柑桔蜜唔会太甜,都几好饮总括黎讲,呢间餐厅cp值极高,非常抵食😛两个

🌟越莱经典捞檬 $60

🌟越式自选汤粉 $48

🌟越莱蒜香牛油鸡翼 $36

青柠梳打+$6
加$6可以有特色饮品,青柠梳打好饮👍🏻

热柑桔蜜 (跟餐免费)
柑桔蜜唔会太甜,都几好饮

总括黎讲,呢间餐厅cp值极高,非常抵食😛两个人先食左$150,仲要食到好饱😆
2021-11-16 26 浏览
放工同朋友嚟咗庙街度同事话之前食过呢间觉得几好味又抵所以同佢食多次去到嗰阵系7:00入面已经坐满晒人等咗15分钟到门口都有Menu可以睇住等入到去都唔算话好大不过装修睇得出好用心好精致系真系依照越南嘅特色嚟整嘅墙上面有好多越南帽我哋嗌左:👍🏻越莱蒜香牛油鸡翼 Garlic butter chicken wings 最锺意就系个鸡翼嘅outlook,用咗个好似凉亭嘅嘢装住啲鸡翼真系好得意!个鸡翼好趣几好味,不过蒜香味就唔算话好重!👍🏻越莱经典捞檬 Cold rice vermicelli with lemongrass beef, grilled pork chop & pork jowl呢个我会比8/10分!碗捞檬仲大过我只手!酸酸甜甜既汁令我食慾大增,有牛肉,猪颈肉,猪肉,我自己最锺意食猪颈肉,朋友就觉得牛肉好味啲,Overall 个面够大碗,又足料,味道好味,抵!👍🏻Vietnamese beef soup rice vermicelli with self chosen toppings 招牌牛骨汤檬粉 檬粉有12款配料选择,汤底可拣牛骨/鸡汤汤底,面底可以拣河粉/檬粉。我哋拣咗
放工同朋友嚟咗庙街度

不过装修睇得出好用心好精致
系真系依照越南嘅特色嚟整嘅
墙上面有好多越南帽

我哋嗌左:

檬粉有12款配料选择,汤底可拣牛骨/鸡汤汤底,面底可以拣河粉/檬粉。我哋拣咗牛骨汤,个牛骨汤几重牛味,个汤好饮👍🏻我成碗饮晒,不过就有啲喊罗!一定要饮返野!另外扎肉都俾咗好多件我,我最爱😻

👌🏻河内虾仁米纸卷 Rice paper rolls with shrimp
嗌咗呢个小食,呢个我认为麻麻地!加咗啲汁,识落好似剩系得汁嘅味,唔系好食到入边嘅虾仁,味道还好

Overall令个人晚餐食咗168,餐厅细细地但系性价比几高!见到一路有好多外卖单,生意几好👍外卖有九折更加抵!会再encore

2021-11-16 6 浏览
现时冇得去旅行,一谂起想食越南嘢,就自然会去越莱解决,因为性价比太高。越莱经典捞檬的确系经典,一次过试齐三款越式味道嘅肉,而且每款各有特式,猪颈肉爽脆,牛肉鲜嫩细致,猪扒腌得入味,炸得通透,檬粉加咗酸甜汁捞匀一齐食,零舍开胃,味道一流。顺道叫咗一个人份量嘅越莱精选拼盘,有香脆鸡翼、越式春卷及潘良带子明虾伴茄子,份量各一又可以试到三种小食,各有独特味道及口感,几好㗎。加多个西贡马拉盏炒通菜及冻柠水,满足晒一个人的要求,好极!

加多个西贡马拉盏炒通菜及冻柠水,满足晒一个人的要求,好极!
2021-11-16 8 浏览
食过番寻味,当你试过 ❛越莱❜ 嘅出品,肯定你必然再帮衬,始终性价比高,而且有惊喜。今晚同老友一齐嚟食,上次冇叫火车头,今次唔放过啦!份量大得惊人,一个人冇可能食完呀!材料超级之多,汤底清甜,河粉幼滑,如果唔系大食王,可以3至4个人share,而家2个人食,非常饱肚。跟餐送热饮,加$6改咗越南咖啡,冰冻好饮,咖啡味浓,甜度适中,不妨试吓。再点咗西贡马拉盏炒通菜,浓味马拉盏令通菜好入味,增加食慾,系惹味之选。今次见Menu多咗好多新菜式,食物图片吸引,期待下次。

今次见Menu多咗好多新菜式,食物图片吸引,期待下次。
2021-11-16 5 浏览
听朋友介绍“越莱”系一间由两夫妇用心经营,地道食越南嘢嘅舖头,今晚总算有机会一试。餐厅地方细细但四正,有越式帽子及竹制灯饰做简单点缀,效果唔错。晚市七点左右,食客开始多,品质一定有保证。我最想食越南小食,一口气叫咗三款。先有潘良带子明虾伴茄子,煎好嘅茄子上面舖咗鲜甜带子,再有爽口鲜虾,几夹噃,有特式创意。跟住有河内虾仁米纸卷,弹牙嘅大虾被米纸卷包住,通透鲜明,够清新,好吸引食慾。锺意食虾嘅朋友,不容错过。再嚟炸好嘅海防炸虾饼,颜色金黄,粉桨薄薄地,咬落好脆身,虾饼质地结实弹牙,冇油腻感,好好食!餐牌有好多美食,留待下次再品嚐。

餐牌有好多美食,留待下次再品嚐。