60
7
2
等级4
278
0
2021-02-17 1273 浏览
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龙堡酒店庙街有很多食肆,所以在这边找餐厅吃一个越南粉下午茶。原本以为下午两点半就有下午茶,但他的是三点才开始。他们严格遵守社交距离限制,餐厅虽然用餐不多人,在外面仍要等十分钟到,这样让我更加放心。边等边看他的餐牌,发现他的午餐也很抵食。牛三宝58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片金边粉配招牌牛骨汤。牛丸十分弹牙,牛腩肥瘦兼备,推介他的牛骨汤充满牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟刚刚好,略带一点粉红,非常嫩滑,慢慢地在热气沸腾的牛骨汤烫熟。牛三宝一次可以品尝三个不同的牛的口感,果然是越南代表作。点牛三宝,珠三宝或者火车头都可以免费升级香甜菜心苗或者面底增加50%二选一,午市还可以送热饮,相对其他越南菜馆单点一碗檬粉就已经50/60 ,这一间比较抵食。菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平时在家食的不大一样。午市优惠加十蚊有两只蒜香牛油鸡翼。蒜香鸡翼,咬下去卡一声,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建议必定加十蚊吃他的小吃。他的小食真的不错,所以我又点了一款,真心推介。鲜虾仁米纸卷都系18蚊,虾仁有五蚊银大细,趴着跟边饭青菜米纸卷紧紧包着他们啲
更多
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龙堡酒店庙街有很多食肆,所以在这边找餐厅吃一个越南粉下午茶。

原本以为下午两点半就有下午茶,但他的是三点才开始。他们严格遵守社交距离限制,餐厅虽然用餐不多人,在外面仍要等十分钟到,这样让我更加放心。

边等边看他的餐牌,发现他的午餐也很抵食。牛三宝58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片
金边粉配招牌牛骨汤。
16 浏览
0 赞好
0 留言



牛丸十分弹牙,牛腩肥瘦兼备,推介他的牛骨汤充满牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟刚刚好,略带一点粉红,非常嫩滑,慢慢地在热气沸腾的牛骨汤烫熟。
8 浏览
1 赞好
0 留言



牛三宝一次可以品尝三个不同的牛的口感,果然是越南代表作。

点牛三宝,珠三宝或者火车头都可以免费升级香甜菜心苗或者面底增加50%二选一,午市还可以送热饮,相对其他越南菜馆单点一碗檬粉就已经50/60 ,这一间比较抵食。


菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平时在家食的不大一样。
6 浏览
0 赞好
0 留言


午市优惠加十蚊有两只蒜香牛油鸡翼。

4 浏览
1 赞好
0 留言


蒜香鸡翼,咬下去卡一声,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建议必定加十蚊吃他的小吃。

他的小食真的不错,所以我又点了一款,真心推介。

鲜虾仁米纸卷都系18蚊,虾仁有五蚊银大细,趴着跟边饭青菜米纸卷紧紧包着他们啲还有一些酸甜鱼露

8 浏览
0 赞好
0 留言



因为差不多三点了我们又可以叫下午茶,我们先点一个午餐嚟试试

5 浏览
1 赞好
0 留言



越莱过三关
一口鸡丝牙车快=鸡丝椰菜沙律放在一块虾片上面

10 浏览
0 赞好
0 留言



芝士流心虾丸,中间芝士很烫口,好喜欢他的小食。
20 浏览
1 赞好
0 留言



迷你清鸡汤河粉,一个下午茶可以食到好饱呀


10 浏览
0 赞好
0 留言




越南滴漏咖啡,咖啡豆炒得好香,第一啖咖啡饮落口後甘香,把最底层油炼奶搅匀,就会好滑。

5 浏览
0 赞好
0 留言



椰青特饮+8蚊,椰子肉如果夏天饮就一流啦
4 浏览
0 赞好
0 留言


短暂的以为自己去了旅行,食着越南菜,自我安慰一番。

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
环境:8
卫生:8.5
服务:8
价钱: 8.5
舒适度:8
总分:8.5



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 鲜虾仁米纸卷
  • 蒜香牛油鸡翼
  • 越莱椰青特饮
等级2
18
0
2021-05-18 40 浏览
中午去完尖沙咀睇艺术展览後顺便去附近搵食。记得附近有间越式餐厅,因刚好未够钟开门所以就系门口等开门。入面地方不大只有十张枱左右,因防疫规定只能坐一半人所以要等比较耐。睇左餐牌一阵最後决定点照烧鸡扒猪颈肉捞檬&厚猪扒虾饼捞檬 2款人气主打。照烧鸡扒猪颈肉捞檬猪扒及鸡扒腌得入味,份量够大,而且配菜多。厚猪扒虾饼捞檬猪扒够厚份量足而且腌得入味,而虾饼味道偏咸。捞檬汁味道不够酸,整体是好食,加上店员的服务态度很好。但味道相对深水埗的分店始终略有点逊色。
更多
中午去完尖沙咀睇艺术展览後顺便去附近搵食。

记得附近有间越式餐厅,因刚好未够钟开门所以就系门口等开门。入面地方不大只有十张枱左右,因防疫规定只能坐一半人所以要等比较耐。


73 浏览
0 赞好
0 留言

睇左餐牌一阵最後决定点照烧鸡扒猪颈肉捞檬&厚猪扒虾饼捞檬 2款人气主打。

照烧鸡扒猪颈肉捞檬

照烧鸡扒猪颈肉捞檬
$48
9 浏览
0 赞好
0 留言

猪扒及鸡扒腌得入味,份量够大,而且配菜多。

厚猪扒虾饼捞檬

厚猪扒虾饼捞檬
$54
4 浏览
0 赞好
0 留言


猪扒够厚份量足而且腌得入味,而虾饼味道偏咸。

捞檬汁味道不够酸,整体是好食,加上店员的服务态度很好。但味道相对深水埗的分店始终略有点逊色。


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
照烧鸡扒猪颈肉捞檬
$ 48
厚猪扒虾饼捞檬
$ 54
等级2
11
0
2021-05-13 60 浏览
约友人在佐敦吃饭吃饭,就看看有什麽好吃在近柯士甸的庙街有很多食店整条街都是食,我们就选了此间越南餐厅。虽然店舖不大但都坐满了。看看餐牌价格都不贵,套餐生牛肉粉只是34元可加10元有ㄧ份小食及可自由加$加餸。另有2人套餐都好美味
更多
约友人在佐敦吃饭吃饭,就看看有什麽好吃在近柯士甸的庙街有很多食店整条街都是食,我们就选了此间越南餐厅。虽然店舖不大但都坐满了。看看餐牌价格都不贵,套餐生牛肉粉只是34元可加10元有ㄧ份小食及可自由加$加餸。另有2人套餐都好美味
1 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
448
0
2021-05-01 55 浏览
周六晚上在佐敦找地方吃晚餐,偶然经过这家越南餐厅,从外面往内看,装修有点特色,再看看店外的菜单,价钱也很有吸引力。被安排坐在一张双人小桌,地方少许窄,但整体感觉还是不错的。再看一下餐牌,选了一个全日套餐。34元的生牛肉河粉份量很足,选了牛骨汤,半熟的牛肉片也不少,放在汤内慢慢浸熟,吃时不会太老,还保持嫩滑的口味。再加了10元要了一份两件鲜虾仁米纸卷,中间只有一只小虾,其余都塞满了米粉,味道有点淡,需沾点酱料。再从价钱的角度考量,是很不错的小吃。44元的消费是一个高性价比的套餐,值得一试。
更多
5 浏览
0 赞好
0 留言


周六晚上在佐敦找地方吃晚餐,偶然经过这家越南餐厅,从外面往内看,装修有点特色,再看看店外的菜单,价钱也很有吸引力。

7 浏览
0 赞好
0 留言


被安排坐在一张双人小桌,地方少许窄,但整体感觉还是不错的。

74 浏览
0 赞好
0 留言


再看一下餐牌,选了一个全日套餐。

生牛肉河粉
$34
11 浏览
0 赞好
0 留言


34元的生牛肉河粉份量很足,选了牛骨汤,半熟的牛肉片也不少,放在汤内慢慢浸熟,吃时不会太老,还保持嫩滑的口味。

河内鲜虾仁米纸卷
7 浏览
0 赞好
0 留言


再加了10元要了一份两件鲜虾仁米纸卷,中间只有一只小虾,其余都塞满了米粉,味道有点淡,需沾点酱料。再从价钱的角度考量,是很不错的小吃。

44元的消费是一个高性价比的套餐,值得一试。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-05-01
用餐途径
堂食
人均消费
$44 (晚餐)
推介美食
生牛肉河粉
$ 34
河内鲜虾仁米纸卷
等级3
78
0
2021-04-30 62 浏览
今日喺尖沙咀佐敦附近行街发掘下啲新嘅食肆经过见到一间大排长龙嘅越式餐厅 望一望餐牌见到佢价钱真系抵食 而且喺佐敦尖沙咀我都想搵个咁样嘅价位餐厅都几难 於是就入去食个抵食嘅午餐越莱经典捞檬 $56入边分别有香茅牛肉🐂煎猪扒🐷同埋猪颈肉🐮 仲要有埋一杯热饮添 呢个价钱来讲可以食咁多餸仲要份量唔少真系几抵食加埋佢哋嘅捞粉酱汁 酸酸甜甜非常开胃 !跟餐仲可以加$10 要小食 今次就要要咗虾米🦐纸小食 加埋酱汁几得意厚切烧猪扒🐷肉碎煎蛋🥚饭$48黎到猪扒嘅份量大大块 上面啲肉碎捞饭几正 唔锺意食捞饭嘅朋友可以选择叫饭餐 价钱仲平抵!今次呢个餐都加左$10 叫咗个蒜香鸡翼 食落去牛油蒜蓉味好重仲要脆卜卜! 加肴送饭一流总括嚟讲佐敦黎间越餐厅 性价比超级高 食落去又多肉又饱肚又好食! 绝对值得打工仔附近返工居住食个晏昼😋
更多
今日喺尖沙咀佐敦附近行街发掘下啲新嘅食肆
81 浏览
0 赞好
0 留言
58 浏览
0 赞好
0 留言

经过见到一间大排长龙嘅越式餐厅 望一望餐牌见到佢价钱真系抵食 而且喺佐敦尖沙咀我都想搵个咁样嘅价位餐厅都几难 於是就入去食个抵食嘅午餐
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言


越莱经典捞檬 $56
入边分别有香茅牛肉🐂煎猪扒🐷同埋猪颈肉🐮 仲要有埋一杯热饮添
4 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
呢个价钱来讲可以食咁多餸仲要份量唔少真系几抵食

加埋佢哋嘅捞粉酱汁 酸酸甜甜非常开胃 !

跟餐仲可以加$10 要小食 今次就要要咗虾米🦐纸小食 加埋酱汁几得意
5 浏览
0 赞好
0 留言


厚切烧猪扒🐷肉碎煎蛋🥚饭$48
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言

黎到猪扒嘅份量大大块 上面啲肉碎捞饭几正 唔锺意食捞饭嘅朋友可以选择叫饭餐 价钱仲平抵!

今次呢个餐都加左$10 叫咗个蒜香鸡翼 食落去牛油蒜蓉味好重仲要脆卜卜! 加肴送饭一流

总括嚟讲佐敦黎间越餐厅 性价比超级高 食落去又多肉又饱肚又好食! 绝对值得打工仔附近返工居住食个晏昼😋

(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
78
0
2021-04-16 85 浏览
响佐敦附近嘅写字楼做完野,就即刻OpenRice search下有咩好食,见到呢间越南餐厅好似几吸引, 又好耐冇食过越南嘢, 一於试吓啦~ 我系大约平日嘅2:30pm嚟, 一入去见到餐厅几乎满晒,比我想像中多人好多!仲有d人响门出面等外卖,绝对系一间人流好旺嘅小店~ 原来系因为2:30pm开始有下午茶,$20就食到一餐,抵到咁怪不得咁多人不过超级肚饿嘅我今次冇叫到下午茶,叫返全日都有供应嘅汤粉~ 为咗好好奖励下饥饿嘅自己,今次我拣咗最贵嘅$98碗安格斯牛肉粉,再配埋炸虾饼同咸柠七个牛肉粉真系一分钱一分货! 牛肉好香之余好软滑,仲一啲都唔肥,重点系仲有好多片添! 啖啖肉,食完好满足牛丸都多汁又弹牙~ 虽然价钱真系唔算平,不过绝对值得! 下次行过嘅话,我一定会试埋佢个抵到烂嘅下午茶
更多
响佐敦附近嘅写字楼做完野,就即刻OpenRice search下有咩好食,见到呢间越南餐厅好似几吸引, 又好耐冇食过越南嘢, 一於试吓啦~ 我系大约平日嘅2:30pm嚟, 一入去见到餐厅几乎满晒,比我想像中多人好多!
仲有d人响门出面等外卖,绝对系一间人流好旺嘅小店~ 原来系因为2:30pm开始有下午茶,$20就食到一餐,抵到咁怪不得咁多人

不过超级肚饿嘅我今次冇叫到下午茶,叫返全日都有供应嘅汤粉~ 为咗好好奖励下饥饿嘅自己,今次我拣咗最贵嘅$98碗安格斯牛肉粉,再配埋炸虾饼同咸柠七
个牛肉粉真系一分钱一分货! 牛肉好香之余好软滑,仲一啲都唔肥,重点系仲有好多片添! 啖啖肉,食完好满足
牛丸都多汁又弹牙~ 虽然价钱真系唔算平,不过绝对值得! 下次行过嘅话,我一定会试埋佢个抵到烂嘅下午茶
20 浏览
0 赞好
0 留言
15 浏览
0 赞好
0 留言
126 浏览
0 赞好
0 留言
106 浏览
0 赞好
0 留言
18 浏览
0 赞好
0 留言
19 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-04-13
用餐途径
堂食
人均消费
$98 (午餐)
等级3
36
0
2021-02-27 270 浏览
今日系佐敦附近做完野,顺便食个lunch~见到呢间越南餐厅,装潢粉蓝色好sharp醒,就入去试下~呢到食嘢好抵,大约五十蚊一个餐,送热柑桔蜜;加$10就有小食。我嗌咗个照烧鸡扒猪颈肉捞檬,加小食虾仁米纸卷,同埋越南咖啡。嘢食好快就送上嚟,高效率!米纸卷皮薄馅靓,包左虾仁、生菜、檬粉同埋青瓜,食落清甜爽脆,唔错唔错!大大碗捞檬送上嚟,即刻淋上酸酸甜甜嘅鱼露汁,开胃又凉爽,大热暑天食岩哂,透心凉!猪颈肉同鸡扒岩岩煎好,仲热辣辣,一啖咬落去,肉汁四溢,难得!鸡扒唔知点整呢,有种谭仔土匪鸡翼嘅味道。整体评价:好食!最後叹返杯越南咖啡,饮落同一般咖啡唔同,佢有好重嘅奶油香味,有啲似拖肥糖嘅味道,又几得意!
更多
今日系佐敦附近做完野,顺便食个lunch~见到呢间越南餐厅,装潢粉蓝色好sharp醒,就入去试下~
168 浏览
0 赞好
0 留言

235 浏览
0 赞好
0 留言

386 浏览
0 赞好
0 留言

359 浏览
0 赞好
0 留言

呢到食嘢好抵,大约五十蚊一个餐,送热柑桔蜜;加$10就有小食。我嗌咗个照烧鸡扒猪颈肉捞檬,加小食虾仁米纸卷,同埋越南咖啡。
69 浏览
0 赞好
0 留言

嘢食好快就送上嚟,高效率!米纸卷皮薄馅靓,包左虾仁、生菜、檬粉同埋青瓜,食落清甜爽脆,唔错唔错!
42 浏览
0 赞好
0 留言

20 浏览
0 赞好
0 留言

大大碗捞檬送上嚟,即刻淋上酸酸甜甜嘅鱼露汁,开胃又凉爽,大热暑天食岩哂,透心凉!猪颈肉同鸡扒岩岩煎好,仲热辣辣,一啖咬落去,肉汁四溢,难得!鸡扒唔知点整呢,有种谭仔土匪鸡翼嘅味道。整体评价:好食!
17 浏览
0 赞好
0 留言

最後叹返杯越南咖啡,饮落同一般咖啡唔同,佢有好重嘅奶油香味,有啲似拖肥糖嘅味道,又几得意!
26 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-24
用餐途径
堂食
人均消费
$64 (下午茶)
等级2
13
0
2021-02-26 183 浏览
之前bookmark左这间越南餐厅好耐,一直未有机会经过佐敦,今日终於有机会嚟食。到了餐厅,楼底高很光猛,感觉很舒服,天花板既灯都几靓几有特色。餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,价钱亦不贵。我哋叫了一个牛筋鸡丝汤河和越莱经典捞檬,小食叫咗牛油鸡翼,米纸卷和炒通菜。牛筋鸡丝汤河牛骨汤底很香,配合埋香叶同柠檬辣椒,热辣辣好好食,牛筋煮得刚刚好,唔会太软淋亦唔会太硬。越莱经典捞檬呢个捞檬份量真系超级大,有烧猪颈肉,烧牛肉,烧厚切猪扒。每款肉都有惊喜!猪颈肉本身油脂多,所以烧得好香好惹味。烧牛肉有黑椒粒,同烧牛肉味道好夹。厚切猪扒的调味非常丰富,又够厚所以唔会乾,juicy ! 牛油鸡翼又系好有惊喜嘅一个鸡翼,外皮超级脆,充满牛油香味,食落去亦非常多汁,会想为左只鸡翼之後再黎食!西贡马拉盏炒通菜酱汁很浓郁,马拉盏炒通菜呢个配搭,真系永远都好食。饮品方面我地点了越南咖啡和青柠檬梳打,两款都唔错,饮品可以选正常少甜或走甜。整体来说,高质食物,环境舒适,价钱都好合理。
更多
之前bookmark左这间越南餐厅好耐,一直未有机会经过佐敦,今日终於有机会嚟食。

到了餐厅,楼底高很光猛,感觉很舒服,天花板既灯都几靓几有特色。
13 浏览
0 赞好
0 留言

餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,价钱亦不贵。
38 浏览
0 赞好
0 留言
43 浏览
1 赞好
0 留言

我哋叫了一个牛筋鸡丝汤河和越莱经典捞檬,小食叫咗牛油鸡翼,米纸卷和炒通菜。

牛筋鸡丝汤河

牛骨汤底很香,配合埋香叶同柠檬辣椒,热辣辣好好食,牛筋煮得刚刚好,唔会太软淋亦唔会太硬。
28 浏览
0 赞好
0 留言


越莱经典捞檬

呢个捞檬份量真系超级大,有烧猪颈肉,烧牛肉,烧厚切猪扒。
每款肉都有惊喜!
猪颈肉本身油脂多,所以烧得好香好惹味。
烧牛肉有黑椒粒,同烧牛肉味道好夹。
厚切猪扒的调味非常丰富,又够厚所以唔会乾,juicy !
28 浏览
0 赞好
0 留言

19 浏览
0 赞好
0 留言


牛油鸡翼

又系好有惊喜嘅一个鸡翼,外皮超级脆,充满牛油香味,食落去亦非常多汁,会想为左只鸡翼之後再黎食!
10 浏览
0 赞好
0 留言


西贡马拉盏炒通菜

酱汁很浓郁,马拉盏炒通菜呢个配搭,真系永远都好食。
7 浏览
0 赞好
0 留言


饮品方面

我地点了越南咖啡和青柠檬梳打,两款都唔错,饮品可以选正常少甜或走甜。
6 浏览
0 赞好
0 留言


整体来说,高质食物,环境舒适,价钱都好合理。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-22
用餐途径
堂食
人均消费
$75 (下午茶)
推介美食
  • 蒜香牛油鸡翼
等级1
1
0
2021-02-25 94 浏览
以前系佢捞檬嘅拥趸,转咗餐牌之後,捞檬得返几个可以拣,仲要连香料都转左。啲香料遮住捞檬汁嘅味道,要多檬汁,佢又畀咗丁屎咁多……好挂住以前个餐牌同服务质素,不过依家唔会再去食了!大家唔好畀啲相呃咗,去新menu同旧menu好多都差好远,完完全全变咗一间新嘅舖头,唔知系唔系老板转咗人……唯一可以赞嘅就系去外卖嘅员工几好人,但系都已经吸引唔到我再去食了……真系好挂住以前嘅越箂……希望见到呢个评价,可以积极反思下自己个餐牌系进步咗定退步咗……
更多
以前系佢捞檬嘅拥趸,转咗餐牌之後,捞檬得返几个可以拣,仲要连香料都转左。啲香料遮住捞檬汁嘅味道,要多檬汁,佢又畀咗丁屎咁多……好挂住以前个餐牌同服务质素,不过依家唔会再去食了!
大家唔好畀啲相呃咗,去新menu同旧menu好多都差好远,完完全全变咗一间新嘅舖头,唔知系唔系老板转咗人……唯一可以赞嘅就系去外卖嘅员工几好人,但系都已经吸引唔到我再去食了……真系好挂住以前嘅越箂……希望见到呢个评价,可以积极反思下自己个餐牌系进步咗定退步咗……



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
外卖自取
等级3
42
0
2021-02-09 80 浏览
今日经过佐敦,想食越南野,之前系深水埗都见过呢间已经想试,入到去间舖头细细,个环境布置得好有越南feel,d灯都较柔和,望落都几舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有个挂勾可以挂住个袋,都几细心睇下menu先,见价钱平平地,同朋友一齐叫左两碗粉同一d小食试下,我地叫左个牛肉汤蒙同猪肉札肉河粉,都系招牌牛骨汤底,个粉入面有白萝卜,旧萝卜索哂d汤,劲入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油鸡翼,鲜虾仁米纸卷,牛肉串烧,全部都好好味尤其个蒜香牛油鸡翼,炸得岩岩好,它用个草帽嘅外型载住,打咭一流,极力推介整体梨讲,我地都觉得呢间越南野几抵食,以呢个价钱来说,佢个汤底无得弹,无论配米粉或河粉,都一样索哂d汤底,劲好食,下次都实会再过梨试下其他野
更多
今日经过佐敦,想食越南野,之前系深水埗都见过呢间已经想试,入到去间舖头细细,个环境布置得好有越南feel,d灯都较柔和,望落都几舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有个挂勾可以挂住个袋,都几细心
5 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
12 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言


睇下menu先,见价钱平平地,同朋友一齐叫左两碗粉同一d小食试下,我地叫左个牛肉汤蒙同猪肉札肉河粉,都系招牌牛骨汤底,个粉入面有白萝卜,旧萝卜索哂d汤,劲入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油鸡翼,鲜虾仁米纸卷,牛肉串烧,全部都好好味
尤其个蒜香牛油鸡翼,炸得岩岩好,它用个草帽嘅外型载住,打咭一流,极力推介

6 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言

4 浏览
0 赞好
0 留言

3 浏览
0 赞好
0 留言

整体梨讲,我地都觉得呢间越南野几抵食,以呢个价钱来说,佢个汤底无得弹,无论配米粉或河粉,都一样索哂d汤底,劲好食,下次都实会再过梨试下其他野
3 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 蒜香牛油鸡翼
等级4
131
0
2021-02-03 73 浏览
见到一间门面细细,但外观雅致嘅越南餐厅一於入去试试!舖头内有特色吊灯草帽装饰,地方唔大只有几排打横排列次序长枱加上疫情分隔了座位显得有点局促。但系都不影响漂亮嘅装潢装。唔理咁多,即点地道美食!上菜好快:先来香茅烧牛肉米纸卷,见到米纸卷内馅料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鲜味多汁味道适中,配合酸甜酱汁一啖入口非常开胃。而香茅牛肉捞檬粉系爱我嘅至爱,满满一碟牛肉加各种配料,味道互相配合而且份量够多,一个人食晒会好饱肚!跟住有蒜香牛油🧈鸡翼,造型吸引,共有三件。鸡翼腌得入味炸得够乾身内里Juice,唔会有油腻。加上牛油及蒜味好香,好食😋最後仲有牛肉串烧,一样烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱酱可以增添多一重惹味。其实店内仲供应好多唔同嘅美食。如各款汤粉同饭,下次可以再食!
更多
见到一间门面细细,但外观雅致嘅越南餐厅一於入去试试!舖头内有特色吊灯草帽装饰,地方唔大只有几排打横排列次序长枱加上疫情分隔了座位显得有点局促。但系都不影响漂亮嘅装潢装。

唔理咁多,即点地道美食!上菜好快:先来香茅烧牛肉米纸卷,见到米纸卷内馅料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鲜味多汁味道适中,配合酸甜酱汁一啖入口非常开胃。

而香茅牛肉捞檬粉系爱我嘅至爱,满满一碟牛肉加各种配料,味道互相配合而且份量够多,一个人食晒会好饱肚!

跟住有蒜香牛油🧈鸡翼,造型吸引,共有三件。鸡翼腌得入味炸得够乾身内里Juice,唔会有油腻。加上牛油及蒜味好香,好食😋

最後仲有牛肉串烧,一样烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱酱可以增添多一重惹味。

其实店内仲供应好多唔同嘅美食。如各款汤粉同饭,下次可以再食!
5 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
132 浏览
0 赞好
0 留言
181 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
14 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
46
0
2021-01-01 127 浏览
今次去左间越南餐厅,位於庙街,相当易搵,虽然我地三点先去食野,但都等左几分钟先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐厅要跟返二人一枱。我地叫左珍宝火车头鲜鸡汤金边粉连菜苖一碟,份量真系珍宝级。真系好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、猪肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳丝、芋丝、扎肉、生菜。汤底清香,金边粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得够谂,不会过咸。木耳丝,木耳好爽脆,配金边粉一齐食好有咬口。扎肉比平时食开嘅比较幼身同实肉,味道都唔错。猪肉片正常,唔会太瘦。小食方面叫左香葱虾多士。卖相好靓,虾饼同多士呈金黄色,油香味重~香茅烧牛肉米纸卷,有三小件,都几足料,香茅烧牛肉肉质都嫰。米纸卷够薄,唔会好难咬,好食!炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都几薄。越南滴漏咖啡好香浓,未饮已经传嚟阵阵香味,饮落顺口香滑。
更多
今次去左间越南餐厅,位於庙街,相当易搵,虽然我地三点先去食野,但都等左几分钟先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐厅要跟返二人一枱。

3 浏览
0 赞好
0 留言


我地叫左珍宝火车头鲜鸡汤金边粉连菜苖一碟,份量真系珍宝级。真系好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、猪肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳丝、芋丝、扎肉、生菜。汤底清香,金边粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得够谂,不会过咸。木耳丝,木耳好爽脆,配金边粉一齐食好有咬口。扎肉比平时食开嘅比较幼身同实肉,味道都唔错。猪肉片正常,唔会太瘦。

8 浏览
0 赞好
0 留言


4 浏览
0 赞好
0 留言


5 浏览
0 赞好
0 留言

小食方面叫左香葱虾多士。卖相好靓,虾饼同多士呈金黄色,油香味重~

6 浏览
0 赞好
0 留言


香茅烧牛肉米纸卷,有三小件,都几足料,香茅烧牛肉肉质都嫰。米纸卷够薄,唔会好难咬,好食!

4 浏览
0 赞好
0 留言


炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都几薄。

4 浏览
0 赞好
0 留言


越南滴漏咖啡好香浓,未饮已经传嚟阵阵香味,饮落顺口香滑。

10 浏览
0 赞好
0 留言

10 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
142 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
39
0
2020-12-31 109 浏览
庙街──越莱餐厅不算大,布置充满越南特色,乾净舒适。呢到食物嘅选择都好多,有样野觉得餐厅好细心,menu都会写埋小食类系有几多件。而且一份细细份$20左右,可以就返几多人再点餐,三点仲有埋tea menu。茶餐越南法式猪肝酱三文治,之前食过嘅越南餐厅都好似唔觉有呢种包餐,肝酱打得几滑,冇腥味。裹面仲夹左扎肉同酸酸地嘅萝卜丝,三文治包烘到好脆,食落唔会觉得油腻。小食就叫左蒜香牛油鸡翼,有3只,炸得好脆好香口,好香蒜味。猪颈肉沙律,沙律有酸酸地嘅萝卜丝同椰菜丝,猪颈肉肉质都唔错。烧带子明虾凉拌茄子,系非常惹味嘅菜式。带子明虾都有鲜甜味,同凉拌茄子都好夹,值得一试!牛肉串烧,牛肉烧得够火喉,仲带少少筋,有咬口。饮品叫左咸柠梳打,咸柠已经捣碎,好香咸柠,配D油少少嘅野食都唔怕。
更多
庙街──越莱

餐厅不算大,布置充满越南特色,乾净舒适。


呢到食物嘅选择都好多,有样野觉得餐厅好细心,menu都会写埋小食类系有几多件。而且一份细细份$20左右,可以就返几多人再点餐,三点仲有埋tea menu。
3 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言

茶餐越南法式猪肝酱三文治,之前食过嘅越南餐厅都好似唔觉有呢种包餐,肝酱打得几滑,冇腥味。裹面仲夹左扎肉同酸酸地嘅萝卜丝,三文治包烘到好脆,食落唔会觉得油腻。
1 浏览
1 赞好
0 留言

小食就叫左蒜香牛油鸡翼,有3只,炸得好脆好香口,好香蒜味。
2 浏览
0 赞好
0 留言

猪颈肉沙律,沙律有酸酸地嘅萝卜丝同椰菜丝,猪颈肉肉质都唔错。
3 浏览
0 赞好
0 留言

烧带子明虾凉拌茄子,系非常惹味嘅菜式。带子明虾都有鲜甜味,同凉拌茄子都好夹,值得一试!
2 浏览
0 赞好
0 留言

牛肉串烧,牛肉烧得够火喉,仲带少少筋,有咬口。

饮品叫左咸柠梳打,咸柠已经捣碎,好香咸柠,配D油少少嘅野食都唔怕。
1 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-12-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
等级3
84
0
2020-12-29 61 浏览
今日lunch黎左食,次次行过都见到好多人排队,突登黎试下。😆😆😆—————————其实都几抵食,可以好似车仔面咁自己拣送拣汤底,3餸$50包热饮都算系咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻拣左扎肉、萝卜、牛肉,面要左金边粉。扎肉正常,萝卜都唔透又唔甜,牛肉正常,金边粉劲淋又成pat野咁,好似摆左好耐。。😞😞😞汤底少咸,真系好普通。。可能因为平先咁多人排挂。。🤔🤔🤔—————————
更多
今日lunch黎左食,次次行过都见到好多人排队,突登黎试下。😆😆😆
—————————

其实都几抵食,可以好似车仔面咁自己拣送拣汤底,3餸$50包热饮都算系咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻


拣左扎肉、萝卜、牛肉,面要左金边粉。扎肉正常,萝卜都唔透又唔甜,牛肉正常,金边粉劲淋又成pat野咁,好似摆左好耐。。😞😞😞汤底少咸,真系好普通。。可能因为平先咁多人排挂。。🤔🤔🤔
—————————
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
62
0
2020-12-25 58 浏览
呢间泰国菜真系不得不赞,如果唔系朋友介绍我嚟食,我就真系走宝了!唔好睇佢细细间、位置比较隐世,佢啲嘢食真系超好食!!😍仲要真心好抵!下午茶Menu!个人最锺意食呢个烧带子明虾凉拌茄子($22)🍆!!!!一试难忘,比多几碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超丰富,调味啱啱好,真系会上瘾。鸡肉串烧($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋鲜虾仁米纸卷($18)虾仁好鲜甜,用米纸包住超吸引😂点酱食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻马拉盏炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋觉得简直系泰国菜嘅灵魂,啲酱睇落去好红但其实唔辣,食开重口味嘅朋友应该会锺意👍🏻蒜香牛油鸡翼($18)外皮炸到超脆🤣想讲连我平时唔多锺意食鸡翼嘅friend都食到赞不绝口😂仲要只鸡翼超大只hahaha虽然系下午茶但我哋两个女仔谂住当晚餐咁食🤣所以都叫咗几多野,但呢度咁多嘢加埋都只系$174😋😋真系抵到爆!最後嚟三张全家福!
更多
呢间泰国菜真系不得不赞,如果唔系朋友介绍我嚟食,我就真系走宝了!唔好睇佢细细间、位置比较隐世,佢啲嘢食真系超好食!!😍仲要真心好抵!
7 浏览
0 赞好
0 留言

下午茶Menu!
72 浏览
0 赞好
0 留言
117 浏览
0 赞好
0 留言
136 浏览
0 赞好
0 留言

个人最锺意食呢个烧带子明虾凉拌茄子($22)🍆!!!!一试难忘,比多几碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超丰富,调味啱啱好,真系会上瘾。
4 浏览
0 赞好
0 留言

鸡肉串烧($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋
4 浏览
0 赞好
0 留言

鲜虾仁米纸卷($18)虾仁好鲜甜,用米纸包住超吸引😂点酱食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻
2 浏览
0 赞好
0 留言

马拉盏炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋觉得简直系泰国菜嘅灵魂,啲酱睇落去好红但其实唔辣,食开重口味嘅朋友应该会锺意👍🏻
5 浏览
0 赞好
0 留言

蒜香牛油鸡翼($18)外皮炸到超脆🤣想讲连我平时唔多锺意食鸡翼嘅friend都食到赞不绝口😂仲要只鸡翼超大只hahaha
3 浏览
0 赞好
0 留言

虽然系下午茶但我哋两个女仔谂住当晚餐咁食🤣所以都叫咗几多野,但呢度咁多嘢加埋都只系$174😋😋真系抵到爆!最後嚟三张全家福!
5 浏览
0 赞好
0 留言
8 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食