2021-08-19 175 浏览
要食平靓正越式粉面,又想饮番杯正宗越南咖啡,<越莱>确系一个好选择!!平时去开尖沙咀或者佐敦行街,都会来呢间小店食下呢道嘅越式河粉,因为真系抵食又好食。 午市、下午茶同晚市都有套餐供应,有汤河又有捞檬可以选择,款式都吾少。小食都有好多选择。餐厅吾算好大间,不过由於长期人气高企,所以间吾使都可能要等下位,好好彩当晚等左5分钟便可以入座。<牛莱了 $68> 听个名都知道全部同牛有关,材料有生牛肉、牛腩、牛筋、牛丸、牛,配埋招牌牛骨汤,同埋越式河粉,好大碗好足料呵!!牛骨汤底味道非常清甜,而且好有牛味,材料同配菜都好好味,牛肉、牛筋同牛都非常入味,肉质又嫩又腍。值得一赞嘅系,餐厅用上越式香料叶、芽菜、萝卜同青柠来调味,充满越式风味。<厚切猪扒虾饼捞檬 $52> 捞檬入口都几爽口,而且我哋加底加咗五蚊,就可以多好多檬粉,要多檬粉都系加五蚊,真心抵食。配埋餐厅供应嘅秘制酸甜酱汁,捞埋落去啲檬粉度一齐食,非常酸甜惹味,而且仲好开胃。猪扒都好大块,而且仲要系厚切,有阵阵香料味道,腌得非常惹味好食。越式炸虾饼系新鲜即炸,而且虾肉入口感觉非常之弹牙好食
小食都有好多选择。
<牛莱了 $68>

<厚切猪扒虾饼捞檬 $52>
猪扒都好大块,而且仲要系厚切,有阵阵香料味道,腌得非常惹味好食。越式炸虾饼系新鲜即炸,而且虾肉入口感觉非常之弹牙好食。
<越式蒜香牛油鸡翼 $36/5件>
我们叫了五件一客,新鲜即刻炸起嘅蒜香牛油鸡翼,蒜蓉味道同牛油嘅味道都非常之浓郁,鸡翼咬落去,外面炸得非常香脆,而且入面嘅鸡肉系非常之嫩滑,仲好juicy!!~系必食之选!

我哋跟餐加$6要了冻越南咖啡,咖啡嘅味道非常之香浓,而且奶底仲好够滑,同样值得推荐。

整体来讲,餐厅嘅食物实在充满越南特色风味,而且价钱非常之亲民,绝对抵食,下次一定会再来呵!!~

• 牛莱了
  • 越南咖啡
  • 蒜香牛油鸡翼
2021-06-10 911 浏览
早收工又食下午茶,之前帮衬过深水埗分店印象很好,见佐敦近返工地方有分店就再帮衬下。在门口已经看到和之前不同,推出了一些新的下午茶和全日套餐。见到有人在门口等……哇入到去咁多外卖,座位也坐了一半以上,似乎生意唔错。即使繁忙,店员都很有礼貌会带位、探热同派纸仔写资料,很尽责和勤奋。点了个全日套餐,精选火车头,加了一份河内鲜虾仁米纸卷和冻越南咖啡(对上一次是热啡,天时暑热试下冻的)。小食先来,有青瓜和蔬菜的配搭让味道很清新,虾仁很爽脆。表皮烟韧,中间一条条的有毛细管作用把酱汁充分吸收,酸酸甜甜很开胃。店员们在繁忙时间仍能保持速度,很快就来了主食。我一看这碗的大小,差点以为自己叫了一个火锅。越式汤河当然要放九层塔、辣椒和青柠汁。点解话好似一个火锅,因为配料嘅款式同份量真系有一煲火锅咁多。款式已经有7、8款,每样嘅份量都有3~4件,唔系好似某D车仔面/米线铺叫得越多款就每款越少咁样。越式汤面必须有嘅生牛肉,还有粉红色,入口鲜嫩易咬。牛筋&猪软骨,丰富嘅骨胶原❤猪软骨好软,全旧都冇硬骨结实而且有牛味嘅牛丸,咬开可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。越南咖啡冻饮都一样香甜。食完成碗好似打完任食边炉咁饱。而价钱

越式汤河当然要放九层塔、辣椒和青柠汁。
越式汤面必须有嘅生牛肉,还有粉红色,入口鲜嫩易咬。

牛筋&猪软骨,丰富嘅骨胶原❤猪软骨好软,全旧都冇硬骨

结实而且有牛味嘅牛丸,咬开可以睇到有少少牛脂肪嘅粒粒。
越南咖啡冻饮都一样香甜。

食完成碗好似打完任食边炉咁饱。
而价钱绝对系超值,呢度就算2个人Share都够饱有突。
2021-06-07
  • 越莱精选火车头
  • 河内鲜虾仁米纸卷
  • 越南咖啡
2021-09-02 0 浏览
佐敦一个美食林立嘅地方,人多车更多。想搵位泊一定冇可能。泊街系唯一出路。泊街食饭最紧要咩,就系快,睇到架车同好食(如果唔系我洗鬼咁辛苦搵位)。依间越南餐厅就做到依3个条件要睇定洗唔洗等位,有时会多人。一冇人就直入。可以睇住条街,有咩事救车都救到。menu 简单,个个都系叫set.超值同够快。+$10 有小食野饮。冇可能唔加。依个米纸好fresh,我十分後悔我叫咁小。想再encore.主角捞檬。依个$60嘅捞檬咩都有齐。可以一次过试哂佢。唔食芫茜嘅朋友记得叫走芫茜。猪颈肉够爽,好弹牙厚切猪扒,好厚,好入味,好大块香茅牛肉,唔un, 好重香茅味。檬粉份量够,个汁够正宗唔洗10分钟上到比你。唔洗10分钟清哂,最後饱饱,又唔洗加餸食牛肉乾
佐敦一个美食林立嘅地方,人多车更多。
想搵位泊一定冇可能。泊街系唯一出路。
依间越南餐厅就做到依3个条件

要睇定洗唔洗等位,有时会多人。
一冇人就直入。

可以睇住条街,有咩事救车都救到。

menu 简单,个个都系叫set.
超值同够快。

河内虾仁米子卷
+$10 有小食野饮。
冇可能唔加。

越莱经典捞檬(香茅牛肉,厚切烧猪扒,猪颈肉)

主角捞檬。
依个$60嘅捞檬咩都有齐。
可以一次过试哂佢。
唔食芫茜嘅朋友记得叫走芫茜。
猪颈肉够爽,好弹牙
厚切猪扒,好厚,好入味,好大块
香茅牛肉,唔un, 好重香茅味。
檬粉份量够,个汁够正宗

唔洗10分钟上到比你。
唔洗10分钟清哂,最後饱饱,又唔洗加餸食牛肉乾

2021-09-02
河内虾仁米子卷
越莱经典捞檬(香茅牛肉,厚切烧猪扒,猪颈肉)
2021-08-26 0 浏览
系4点零钟系佐敦附近搵野食 见到依间越南野有啲轻食套餐$38包饮品同小食依间餐厅系由越南主厨太太 同埋钻研咗越南菜十几年嘅香港主厨先生开嘅相信食物质素必定系非常正宗嘅越南口味喇所以我拣咗越式传统猪肝酱手切扎肉包依次系我第一次食猪肝酱原来系咁香浓 包入面嘅猪肝酱好多 每啖口腔都有浓浓嘅香味如果沙律酱落少啲 味道就更平衡喇小食我拣咗越南春卷原来得2件 偏幼身 有啲唔够喉呢越南咖啡另有午市套餐朋友就叫咗自选嘅三餸生牛肉 猪软骨 黑木耳汤底唔够热 所以牛肉黎到都难啲熟不过猪软骨够晒林 好入味叫咗招牌牛骨汤 吸收晒汤汁非常鲜味😋朋友话食完忍唔住想饮埋啲汤呢另外我哋加咗碟菜心苗比较熟 依度餐牌仲有好多单点小同菜式睇嚟晚上同一班朋友黎食都好适合
系4点零钟系佐敦附近搵野食

比较熟

依度餐牌仲有好多单点小同菜式
睇嚟晚上同一班朋友黎食都好适合

2021-08-24 14 浏览
越莱精选火车头河粉$88真系火车头咁大碗越南河呀!OMG 2人份量👻咁大碗ge河粉,我地叫左1份开心share仲有N种餸(生牛肉、牛丸、牛腩、牛筋、鸡肉、猪软骨、札肉、豆卜、白萝白)加上牙菜、九层塔香料、青柠、辣椒粒满泻咁脐,汤底清甜可口饮得出是大骨鸡骨挍出来饮完吾会口乾,生牛肉片粉红嫩滑冇渣,D牛筋同猪软骨仲好淋滑易入口,牛丸弹牙爽口萝白入味清甜索晒D汤汁好味真糸抵食到冇朋友👍🏻河内鲜虾仁米纸卷2件$10(跟餐)虾肉结实爽口弹牙加上清爽配菜米纸卷成,点上越南备制酱汁酸酸甜甜零社醒胃,好食😋海防炸虾饼2件$28新鲜炸出来虾饼弹牙松脆冇腥味,吾洗点酱汁都咁好味fresh冻柑桔蜜$6 (跟餐)柑桔蜜甜度式中吾会太甜杯底仲有D柑桔果肉食吓,食完咁多炸物解脷一流。冻越南咖啡$20正正常一杯越式咖啡,消暑解喝,2条友食完抱着个肚腩走🤣真心推介抵食再encore味道一流👍🏻

越莱精选火车头河粉$88
真系火车头咁大碗越南河呀!

河内鲜虾仁米纸卷2件$10(跟餐)

海防炸虾饼2件$28
新鲜炸出来虾饼弹牙松脆冇腥味,吾洗点酱汁都咁好味fresh

冻柑桔蜜$6 (跟餐)
冻越南咖啡$20
2021-08-23 2 浏览
越南全日餐 多个选择 不分午餐 / 晚餐 统一一个价钱 好抵食 大大碗 仲可以加配小食 每个餐都会送一杯柚子蜜鸡扒拼猪颈肉捞檬 7/10 👍🏻👍🏻👍🏻🐷🐔一碗捞檬 超级足料 比足鸡扒同猪颈肉仲有青瓜 萝卜丝而且比较卫生 每人一碗捞檬汁系疫情下咁样就比较安心❤️💛
越南全日餐 多个选择

而且比较卫生
每人一碗捞檬汁
系疫情下咁样就比较安心❤️💛
2021-08-21 27 浏览
放工後心思思想食越南粉,我哋决定黎佐敦行下😎😎 经过呢间小店,座位唔多,不过店员都动作迅速,好快就招呼我哋入座😬为咗响应东京奥运,兼支持香港运动员,餐厅推出左优惠,只要like fb/ig就有免费饮品同小食🥳🥳 不能错过呀🤪主餐牌都非常抵食,我哋拣咗个精选火车头汤河🤩 店员提醒系超级大碗,差唔多二人分量😱 我哋考虑咗几秒後,决定挑战😎哗真系好大碗😻 我地share食,配料有牛肉牛腩扎肉牛丸猪软骨......多到数唔晒,样样都好好食😋 真系名不虚传,图文相符👍🏻👍🏻其实我哋仲叫咗个捞檬粉🤣🤣我觉得d烤牛肉好正,有少少芝麻,竟然带点韩风🤣🤣炸春卷就不过不失,系免费送嘅小食🥳 饮埋饮品,真系够晒饱呢😋😋

呢间系我食越南菜嘅不二之选!一、地点方便 二、turnover快,就算要等位都系等一阵三、抵食 又唔使加一所以今日男朋友话想食越南野 我就谂起呢间自选汤粉——招牌牛骨汤、手撕鸡萝卜河粉 $46越南经典捞蒙 $60河内虾仁米纸卷 $24越莱蒜香牛油鸡翼 $26西贡马拉盏炒通菜 $24呢度嘅小食可以拣细份或者大份,啱晒我地,得两个人去食,但系又想食多啲唔同款小食!如果多人嘅话仲可以嗌佢嘅小食拼盘!睇到Menu啲相都觉得几吸引。不过我哋得两个人就食唔到太多啦😜平时出去食碗鱼蛋粉加碟油菜都10几廿蚊,如果系越南泰国餐厅食炒通菜都起码$60以上,而家$24就可以食到😍起初以为细细碟,但嚟到见到个份量真系好划算!两个人食到好饱都系百几蚊咋😆😆

呢间系我食越南菜嘅不二之选!
一、地点方便
二、turnover快,就算要等位都系等一阵
三、抵食 又唔使加一

所以今日男朋友话想食越南野 我就谂起呢间

自选汤粉——招牌牛骨汤、手撕鸡萝卜河粉 $46

越南经典捞蒙 $60

河内虾仁米纸卷 $24

越莱蒜香牛油鸡翼 $26

西贡马拉盏炒通菜 $24

两个人食到好饱都系百几蚊咋😆😆
2021-08-15 43 浏览
拎外卖个时觉得好贴心,配菜、汤同河粉都分开,可以因应自己需要调配。汤底同河粉都好味,牛骨汤清甜,河粉幼身有米香而且唔碎; 牛肉OK,好熟都唔韧(我太迟先去才拎); 猪软骨麻麻哋,味道唔错,但冇入口即融既感觉。通菜个汁似系自己调,近XO酱,都okay,但少油。欣赏个套餐可以免费加越式咖啡同柑橘蜜。叫左柑橘蜜,味道正路。外卖自取有7折,自己一个叫都正,$70有咁多嘢,而且味道唔差,性价比算好高。可以一试。

自选双餸河
外卖自取
自选双餸河
2021-08-12 64 浏览
难得放假, 梗系想食餐好嘅朋友介绍呢间越南野几抵食, 一於去试吓Lunch有set可以比大家拣 仲免费配埋柑桔蜜 亦都可以加钱要特饮 食物款式都多选择 基本越南菜有既菜色都有 我哋叫咗一个三餸汤河 可以用优惠价加配小食 三个小食都好吸引呀 最後呢我哋就拣咗蒜蓉牛油鸡翼另外再叫咗猪颈肉,马拉盏炒通菜黎share先讲吓碗三餸汤河 牛骨汤好味,配埋生牛肉就最fit啦个加配嘅鸡翼啱啱炸起 热辣辣送上黎 正!猪颈肉份量啱啱好,味道都唔错马拉盏通菜好惹味同朋友食到好饱 果然朋友冇介绍错 系性价比高既一餐 另外见佢餐牌仲有越式捞檬粉同埋越南法包 下次一定会同朋友再搵日嚟试吓另外要讲一讲就系佢环境充满越南feel 虽然间店细细间但系都装修得几靓 坐得都算舒服
难得放假, 梗系想食餐好嘅
朋友介绍呢间越南野几抵食, 一於去试吓
另外再叫咗猪颈肉,马拉盏炒通菜黎share
先讲吓碗三餸汤河 牛骨汤好味,配埋生牛肉就最fit啦
个加配嘅鸡翼啱啱炸起 热辣辣送上黎 正!
猪颈肉份量啱啱好,味道都唔错
马拉盏通菜好惹味
同朋友食到好饱 果然朋友冇介绍错 系性价比高既一餐

另外要讲一讲就系佢环境充满越南feel
虽然间店细细间但系都装修得几靓 坐得都算舒服

2021-08-11 43 浏览
越式餐厅黎讲佢个装潢都乾净企理,环境舒服食都食得开心啲,有个open bar kitchen,用蓝绿色做主色几靓👍越式自选河粉大大碗都只系40几蚊,有河粉同檬粉拣,我地叫左手撕鸡牛腩河粉配招牌牛骨汤,餸料份量多唔在讲,牛腩佢地整得超稔而且好入味,入口即溶都唔太洗咬,牛骨汤颇香,河粉吸埋汤汁一啖连肉丝好好食,仲有香葱芽菜拌埋,朋友叫左厚烧猪扒肉碎煎蛋饭,酱汁惹味,猪扒肉质一啲都唔嚡,佢都话好好食,鸡肉串3串盛惠40蚊,加沙嗲酱好味,炒通菜就系我地想健康啲哈哈,但佢辣辣地都好惹味,绝对系地道越南菜既口味,性价比高所以迟啲会再返check👍
  • 西贡马拉盏炒通菜
  • 越式汤河配招牌牛骨汤
2021-08-10 41 浏览
放假又去搵吓嘢食,今次嚟到佐敦,搵到呢间食越南嘢嘅Lunch 时段提供12个午市套餐选择,大致分3大类,而每个餐+$10加配小食1) 越式汤河有4个餐2)越式冻捞檬有5个餐3)饭类有3个餐望完一轮最终点咗一份汤河两份捞檬😂▶️牛莱了 (生牛肉,牛腩,牛筋,牛丸2粒,牛𦟌)好多料,而越南汤河最重要嘅生牛肉,入口新鲜嫩滑,其他配料味道都好好,赞👍▶️香茅牛肉捞檬,牛肉和檬粉嘅份量都够多,味道都好唔错▶️厚烧猪扒虾饼捞檬,猪扒份量都好足够,虾饼就正正常常 另外加咗2份小食▶️越莱炸春卷,河内鲜虾仁米纸卷,春卷细细条但都炸得好脆,米纸卷就不过不失▶️热柑桔蜜,由於对越南咖啡兴趣不大,所以就无试到了总结:整体来讲午餐够多选择,食物质素好好,份量亦足够,价钱算合理,唯一唔好就系舖位较细,枱与枱都排得较密,用餐时可能会有挤逼感
放假又去搵吓嘢食,今次嚟到佐敦,搵到呢间食越南嘢嘅

1) 越式汤河有4个餐
2)越式冻捞檬有5个餐
3)饭类有3个餐

望完一轮最终点咗一份汤河两份捞檬😂

▶️香茅牛肉捞檬,牛肉和檬粉嘅份量都够多,味道都好唔错

▶️厚烧猪扒虾饼捞檬,猪扒份量都好足够,虾饼就正正常常

另外加咗2份小食

▶️热柑桔蜜,由於对越南咖啡兴趣不大,所以就无试到了

• 牛莱了
2021-08-10 44 浏览
今次同friend去咗佐敦呢间餐厅食越南菜。餐厅装修好靓,佢d灯光好舒服。咁岩系lunch time, 餐厅有lunch set, 真系好抵食,40几蚊至到50几蚊左右,就有一个汤面set, 仲包咗饮品👍👍 我地叫咗一个lunch set自选汤粉,拣咗生牛肉、萝卜、唐生菜,依家冇得去旅行,唯有食下生牛肉汤河顶住档先!个河粉好食,汤底又夹!仲有个lunch set 可以加$10 配小食,我地配咗个蒜香牛油鸡翼,脆脆地又香蒜味。个lunch set 性价比高!仲叫咗其他野食,有炭烧猪颈肉、潘良带子明虾伴茄子、西贡马拉盏炒通菜。上菜速度好快,好快就成枱食物。个茄子好好食,冇谂过茄子配带子个口感唔错!饮品就饮咗 青柠梳打,热天饮呢个一流!

饮品就饮咗 青柠梳打,热天饮呢个一流!
2021-08-08 22 浏览
今次帮衬左一间位於庙街嘅越南餐厅,地理位置便利,喺佐敦地铁站C出口落再行三分钟左右就到,约朋友去聚系几唔错。餐厅环境唔错,冷气够晒大,门面乾净企理,光线充足。今次两个人嚟,有张二人枱坐,坐得几舒服。我地两个人嗌左三样嘢食,分别系越莱经典捞檬、照烧鸡扒肉碎煎蛋饭同埋4件河内虾仁米纸卷。三样嘢加埋两杯饮品都系齐头$150,抵到烂,份量仲要够晒食😬好,而家逐样餸讲吓。河内虾仁米纸卷要嚟做前菜一流,皮薄,但馅料又唔会散出嚟,料亦十足,加埋啲酸醋,非常醒胃。越莱经典捞檬有好多唔同种类嘅肉做餸,食肉兽嗌呢个一流,个碗粉份量相当劲,如果系女仔食可以嗌少份量,如果唔系应该会食唔晒😂最後就系照烧鸡扒肉碎煎蛋饭,我几钟意只蛋嘅熟度,有足够蛋汁俾我送饭,鸡扒又腌制得刚刚好,入味,成餐饭好满足。