57
6
2
等级4
268
0
2021-02-17 550 浏览
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龙堡酒店庙街有很多食肆,所以在这边找餐厅吃一个越南粉下午茶。原本以为下午两点半就有下午茶,但他的是三点才开始。他们严格遵守社交距离限制,餐厅虽然用餐不多人,在外面仍要等十分钟到,这样让我更加放心。边等边看他的餐牌,发现他的午餐也很抵食。牛三宝58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片金边粉配招牌牛骨汤。牛丸十分弹牙,牛腩肥瘦兼备,推介他的牛骨汤充满牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟刚刚好,略带一点粉红,非常嫩滑,慢慢地在热气沸腾的牛骨汤烫熟。牛三宝一次可以品尝三个不同的牛的口感,果然是越南代表作。点牛三宝,珠三宝或者火车头都可以免费升级香甜菜心苗或者面底增加50%二选一,午市还可以送热饮,相对其他越南菜馆单点一碗檬粉就已经50/60 ,这一间比较抵食。菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平时在家食的不大一样。午市优惠加十蚊有两只蒜香牛油鸡翼。蒜香鸡翼,咬下去卡一声,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建议必定加十蚊吃他的小吃。他的小食真的不错,所以我又点了一款,真心推介。鲜虾仁米纸卷都系18蚊,虾仁有五蚊银大细,趴着跟边饭青菜米纸卷紧紧包着他们啲
更多
最近出佐敦做野,以前喺佐敦做嘢都知道近龙堡酒店庙街有很多食肆,所以在这边找餐厅吃一个越南粉下午茶。

原本以为下午两点半就有下午茶,但他的是三点才开始。他们严格遵守社交距离限制,餐厅虽然用餐不多人,在外面仍要等十分钟到,这样让我更加放心。

边等边看他的餐牌,发现他的午餐也很抵食。牛三宝58元,招牌手打牛丸,生牛肉,牛腩片
金边粉配招牌牛骨汤。
5 浏览
0 赞好
0 留言



牛丸十分弹牙,牛腩肥瘦兼备,推介他的牛骨汤充满牛的原汁原味,生牛肉片送到上嚟刚刚好,略带一点粉红,非常嫩滑,慢慢地在热气沸腾的牛骨汤烫熟。
4 浏览
1 赞好
0 留言



牛三宝一次可以品尝三个不同的牛的口感,果然是越南代表作。

点牛三宝,珠三宝或者火车头都可以免费升级香甜菜心苗或者面底增加50%二选一,午市还可以送热饮,相对其他越南菜馆单点一碗檬粉就已经50/60 ,这一间比较抵食。


菜心苗,炒香一些芝麻晒在上面,加了一些甜豉油,跟平时在家食的不大一样。
2 浏览
0 赞好
0 留言


午市优惠加十蚊有两只蒜香牛油鸡翼。

2 浏览
1 赞好
0 留言


蒜香鸡翼,咬下去卡一声,脆卜卜,上面放咗好多煮熟咗嘅蒜泥,我建议必定加十蚊吃他的小吃。

他的小食真的不错,所以我又点了一款,真心推介。

鲜虾仁米纸卷都系18蚊,虾仁有五蚊银大细,趴着跟边饭青菜米纸卷紧紧包着他们啲还有一些酸甜鱼露

4 浏览
0 赞好
0 留言



因为差不多三点了我们又可以叫下午茶,我们先点一个午餐嚟试试

3 浏览
0 赞好
0 留言



越莱过三关
一口鸡丝牙车快=鸡丝椰菜沙律放在一块虾片上面

7 浏览
0 赞好
0 留言



芝士流心虾丸,中间芝士很烫口,好喜欢他的小食。
14 浏览
1 赞好
0 留言



迷你清鸡汤河粉,一个下午茶可以食到好饱呀


7 浏览
0 赞好
0 留言




越南滴漏咖啡,咖啡豆炒得好香,第一啖咖啡饮落口後甘香,把最底层油炼奶搅匀,就会好滑。

3 浏览
0 赞好
0 留言



椰青特饮+8蚊,椰子肉如果夏天饮就一流啦
2 浏览
0 赞好
0 留言


短暂的以为自己去了旅行,食着越南菜,自我安慰一番。

满分为10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
环境:8
卫生:8.5
服务:8
价钱: 8.5
舒适度:8
总分:8.5



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 鲜虾仁米纸卷
  • 蒜香牛油鸡翼
  • 越莱椰青特饮
等级4
370
1
2020-12-08 644 浏览
收工後去尖沙咀行街,但尖沙咀食肆唔吸引,结果行远少少去佐敦觅食。今次呢间餐厅系我疫情外出用膳以来,第一间咁守规矩,真系每枱客只坐两人。本身餐厅有4张长枱,共可容纳大概24人,但当晚同一时间只准8位客人场内进食。而家呢个时势生意难做,我同友人都快快脆食完离开,好让餐厅可以赚多几枱客。餐牌以粉面为主,再加四款饭。由於我同友人都想试多几款野,所以各人order左个捞檬,另外再加四款小食。香茅猪肉捞檬 $36一上枱我就呆左,原来猪肉系腩肉片….对於唔中意食猪肥膏既我黎讲,系一个好大打击….腩肉份量多,而且好有猪油味,加上个汁唔够酸唔够辣,檬粉又加得多油,成个粉油腻感几重。炭烧猪颈肉捞檬 $36相比之下,呢个猪颈肉较为吸引,肉质带点弹牙。炸虾饼 $22新鲜炸出黎,好有虾味,虽然未够弹,但胜在抵食。牛肉串烧 $20外貎一d都唔讨好,却系三款串烧中最好,肉质出乎预料既淋,香茅味亦够浓。鸡肉串烧 $20 & 猪肉串烧 $20两款味道正常,腌料入味,少少乾身,但可以接收,$20三串性价比好高。餐厅小食性价比好高,下次再黎会试汤粉。
更多
收工後去尖沙咀行街,但尖沙咀食肆唔吸引,结果行远少少去佐敦觅食。今次呢间餐厅系我疫情外出用膳以来,第一间咁守规矩,真系每枱客只坐两人
。本身餐厅有4张长枱,共可容纳大概24人,但当晚同一时间只准8位客人场内进食。而家呢个时势生意难做,我同友人都快快脆食完离开,好让餐厅可以赚多几枱客。

126 浏览
0 赞好
0 留言


餐牌以粉面为主,再加四款饭。由於我同友人都想试多几款野,所以各人order左个捞檬,另外再加四款小食。

香茅猪肉捞檬 $36
香茅猪肉捞檬
$36
21 浏览
0 赞好
0 留言


一上枱我就呆左,原来猪肉系腩肉片….
对於唔中意食猪肥膏既我黎讲,系一个好大打击….
腩肉份量多,而且好有猪油味,加上个汁唔够酸唔够辣,檬粉又加得多油,成个粉油腻感几重。

炭烧猪颈肉捞檬 $36
炭烧猪颈肉捞檬
$36
12 浏览
0 赞好
0 留言


相比之下,呢个猪颈肉较为吸引,肉质带点弹牙。

炸虾饼 $22
炸虾饼
$22
9 浏览
0 赞好
0 留言


新鲜炸出黎,好有虾味,虽然未够弹,但胜在抵食。

牛肉串烧 $20
牛肉串烧
$20
5 浏览
0 赞好
0 留言


外貎一d都唔讨好,却系三款串烧中最好,肉质出乎预料既淋,香茅味亦够浓。


鸡肉串烧 $20 & 猪肉串烧 $20
鸡肉串烧
$20
7 浏览
0 赞好
0 留言


猪肉串烧
$20
3 浏览
0 赞好
0 留言


两款味道正常,腌料入味,少少乾身,但可以接收,$20三串性价比好高。

餐厅小食性价比好高,下次再黎会试汤粉。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-12-04
用餐途径
堂食
人均消费
$80 (晚餐)
推介美食
炸虾饼
$ 22
牛肉串烧
$ 20
鸡肉串烧
$ 20
猪肉串烧
$ 20
等级4
141
0
2020-12-05 350 浏览
喺佐敦嘅呢间越莱主打越南菜个装修感觉好清新入到去见到有好多越南特色嘅摆设同埋亦都有用胶板格住每一个座位感觉好卫生咁啱傍晚时分去到仲有下午茶嘅MenuMenu上面嘢食嘅种类好多有越南嘅粉面小食仲有特色饮品叫咗个牛三宝金边粉仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩牛丸食落劲弹牙咬落去有啲肉汁喷出嚟非常之好食另外舖头仲好贴心有几款汤底可以选择而我今次就拣咗最出名嘅牛骨汤另外配料仲有好多嘅芽菜洋葱同埋唔同嘅香叶加埋青柠同埋辣椒嘅调味十分之好食另外佢仲会有免费升级你可以拣面加底或者要菜心苗以$58嘅价钱来讲非常之抵食另外小食嘅种类亦都非常之多叫咗个鲜虾人米卷子$18就有三旧价钱相当平过下口瘾烧牛肉米纸卷呢间餐厅嘅炸物亦都做得唔错炸得比较乾身爽口唔会太油腻仲会有一个小食拼盘一次过可以试晒佢哋比较特色嘅小食而呢个越南滴馏咖啡亦都不得不试滴漏完之後嘅香浓咖啡加上特色嘅炼奶饮落非常之顺滑同带有一股浓浓嘅咖啡香味但呢个咖啡系六点前先有想饮嘅就要留意时间
更多
13 浏览
0 赞好
0 留言

喺佐敦嘅呢间越莱主打越南菜
个装修感觉好清新
6 浏览
0 赞好
0 留言

入到去见到有好多越南特色嘅摆设
同埋亦都有用胶板格住每一个座位
感觉好卫生
31 浏览
0 赞好
0 留言

29 浏览
0 赞好
0 留言

咁啱傍晚时分去到仲有下午茶嘅Menu
Menu上面嘢食嘅种类好多
有越南嘅粉面小食仲有特色饮品
10 浏览
0 赞好
0 留言

1 浏览
0 赞好
0 留言

叫咗个牛三宝金边粉
仲有好多包括有牛丸,生牛肉,同埋牛腩
牛丸食落劲弹牙
咬落去有啲肉汁喷出嚟非常之好食
另外舖头仲好贴心有几款汤底可以选择
而我今次就拣咗最出名嘅牛骨汤
另外配料仲有好多嘅芽菜洋葱同埋唔同嘅香叶
加埋青柠同埋辣椒嘅调味
十分之好食
另外佢仲会有免费升级你可以拣面加底或者要菜心苗
以$58嘅价钱来讲非常之抵食
10 浏览
0 赞好
0 留言

3 浏览
0 赞好
0 留言

另外小食嘅种类亦都非常之多
叫咗个鲜虾人米卷子
$18就有三旧价钱相当平过下口瘾
2 浏览
0 赞好
0 留言

烧牛肉米纸卷
1 浏览
0 赞好
0 留言

呢间餐厅嘅炸物亦都做得唔错
炸得比较乾身爽口
唔会太油腻
仲会有一个小食拼盘
一次过可以试晒佢哋比较特色嘅小食
2 浏览
0 赞好
0 留言

而呢个越南滴馏咖啡亦都不得不试
滴漏完之後嘅香浓咖啡加上特色嘅炼奶
饮落非常之顺滑同带有一股浓浓嘅咖啡香味
但呢个咖啡系六点前先有想饮嘅就要留意时间
14 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-12-04
用餐途径
堂食
人均消费
$70 (晚餐)
推介美食
  • 牛三宝
  • 越南滴漏咖啡
  • 小食拼盘
等级3
30
0
2021-02-27 126 浏览
今日系佐敦附近做完野,顺便食个lunch~见到呢间越南餐厅,装潢粉蓝色好sharp醒,就入去试下~呢到食嘢好抵,大约五十蚊一个餐,送热柑桔蜜;加$10就有小食。我嗌咗个照烧鸡扒猪颈肉捞檬,加小食虾仁米纸卷,同埋越南咖啡。嘢食好快就送上嚟,高效率!米纸卷皮薄馅靓,包左虾仁、生菜、檬粉同埋青瓜,食落清甜爽脆,唔错唔错!大大碗捞檬送上嚟,即刻淋上酸酸甜甜嘅鱼露汁,开胃又凉爽,大热暑天食岩哂,透心凉!猪颈肉同鸡扒岩岩煎好,仲热辣辣,一啖咬落去,肉汁四溢,难得!鸡扒唔知点整呢,有种谭仔土匪鸡翼嘅味道。整体评价:好食!最後叹返杯越南咖啡,饮落同一般咖啡唔同,佢有好重嘅奶油香味,有啲似拖肥糖嘅味道,又几得意!
更多
今日系佐敦附近做完野,顺便食个lunch~见到呢间越南餐厅,装潢粉蓝色好sharp醒,就入去试下~
55 浏览
0 赞好
0 留言

80 浏览
0 赞好
0 留言

108 浏览
0 赞好
0 留言

106 浏览
0 赞好
0 留言

呢到食嘢好抵,大约五十蚊一个餐,送热柑桔蜜;加$10就有小食。我嗌咗个照烧鸡扒猪颈肉捞檬,加小食虾仁米纸卷,同埋越南咖啡。
31 浏览
0 赞好
0 留言

嘢食好快就送上嚟,高效率!米纸卷皮薄馅靓,包左虾仁、生菜、檬粉同埋青瓜,食落清甜爽脆,唔错唔错!
17 浏览
0 赞好
0 留言

8 浏览
0 赞好
0 留言

大大碗捞檬送上嚟,即刻淋上酸酸甜甜嘅鱼露汁,开胃又凉爽,大热暑天食岩哂,透心凉!猪颈肉同鸡扒岩岩煎好,仲热辣辣,一啖咬落去,肉汁四溢,难得!鸡扒唔知点整呢,有种谭仔土匪鸡翼嘅味道。整体评价:好食!
10 浏览
0 赞好
0 留言

最後叹返杯越南咖啡,饮落同一般咖啡唔同,佢有好重嘅奶油香味,有啲似拖肥糖嘅味道,又几得意!
13 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-24
用餐途径
堂食
人均消费
$64 (下午茶)
等级2
13
0
2021-02-26 92 浏览
之前bookmark左这间越南餐厅好耐,一直未有机会经过佐敦,今日终於有机会嚟食。到了餐厅,楼底高很光猛,感觉很舒服,天花板既灯都几靓几有特色。餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,价钱亦不贵。我哋叫了一个牛筋鸡丝汤河和越莱经典捞檬,小食叫咗牛油鸡翼,米纸卷和炒通菜。牛筋鸡丝汤河牛骨汤底很香,配合埋香叶同柠檬辣椒,热辣辣好好食,牛筋煮得刚刚好,唔会太软淋亦唔会太硬。越莱经典捞檬呢个捞檬份量真系超级大,有烧猪颈肉,烧牛肉,烧厚切猪扒。每款肉都有惊喜!猪颈肉本身油脂多,所以烧得好香好惹味。烧牛肉有黑椒粒,同烧牛肉味道好夹。厚切猪扒的调味非常丰富,又够厚所以唔会乾,juicy ! 牛油鸡翼又系好有惊喜嘅一个鸡翼,外皮超级脆,充满牛油香味,食落去亦非常多汁,会想为左只鸡翼之後再黎食!西贡马拉盏炒通菜酱汁很浓郁,马拉盏炒通菜呢个配搭,真系永远都好食。饮品方面我地点了越南咖啡和青柠檬梳打,两款都唔错,饮品可以选正常少甜或走甜。整体来说,高质食物,环境舒适,价钱都好合理。
更多
之前bookmark左这间越南餐厅好耐,一直未有机会经过佐敦,今日终於有机会嚟食。

到了餐厅,楼底高很光猛,感觉很舒服,天花板既灯都几靓几有特色。
8 浏览
0 赞好
0 留言

餐牌有全日套餐同下午茶餐,款式都好多,价钱亦不贵。
17 浏览
0 赞好
0 留言
20 浏览
0 赞好
0 留言

我哋叫了一个牛筋鸡丝汤河和越莱经典捞檬,小食叫咗牛油鸡翼,米纸卷和炒通菜。

牛筋鸡丝汤河

牛骨汤底很香,配合埋香叶同柠檬辣椒,热辣辣好好食,牛筋煮得刚刚好,唔会太软淋亦唔会太硬。
12 浏览
0 赞好
0 留言


越莱经典捞檬

呢个捞檬份量真系超级大,有烧猪颈肉,烧牛肉,烧厚切猪扒。
每款肉都有惊喜!
猪颈肉本身油脂多,所以烧得好香好惹味。
烧牛肉有黑椒粒,同烧牛肉味道好夹。
厚切猪扒的调味非常丰富,又够厚所以唔会乾,juicy !
9 浏览
0 赞好
0 留言

10 浏览
0 赞好
0 留言


牛油鸡翼

又系好有惊喜嘅一个鸡翼,外皮超级脆,充满牛油香味,食落去亦非常多汁,会想为左只鸡翼之後再黎食!
7 浏览
0 赞好
0 留言


西贡马拉盏炒通菜

酱汁很浓郁,马拉盏炒通菜呢个配搭,真系永远都好食。
4 浏览
0 赞好
0 留言


饮品方面

我地点了越南咖啡和青柠檬梳打,两款都唔错,饮品可以选正常少甜或走甜。
4 浏览
0 赞好
0 留言


整体来说,高质食物,环境舒适,价钱都好合理。
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2021-02-22
用餐途径
堂食
人均消费
$75 (下午茶)
推介美食
  • 蒜香牛油鸡翼
等级1
1
0
2021-02-25 39 浏览
以前系佢捞檬嘅拥趸,转咗餐牌之後,捞檬得返几个可以拣,仲要连香料都转左。啲香料遮住捞檬汁嘅味道,要多檬汁,佢又畀咗丁屎咁多……好挂住以前个餐牌同服务质素,不过依家唔会再去食了!大家唔好畀啲相呃咗,去新menu同旧menu好多都差好远,完完全全变咗一间新嘅舖头,唔知系唔系老板转咗人……唯一可以赞嘅就系去外卖嘅员工几好人,但系都已经吸引唔到我再去食了……真系好挂住以前嘅越箂……希望见到呢个评价,可以积极反思下自己个餐牌系进步咗定退步咗……
更多
以前系佢捞檬嘅拥趸,转咗餐牌之後,捞檬得返几个可以拣,仲要连香料都转左。啲香料遮住捞檬汁嘅味道,要多檬汁,佢又畀咗丁屎咁多……好挂住以前个餐牌同服务质素,不过依家唔会再去食了!
大家唔好畀啲相呃咗,去新menu同旧menu好多都差好远,完完全全变咗一间新嘅舖头,唔知系唔系老板转咗人……唯一可以赞嘅就系去外卖嘅员工几好人,但系都已经吸引唔到我再去食了……真系好挂住以前嘅越箂……希望见到呢个评价,可以积极反思下自己个餐牌系进步咗定退步咗……



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
外卖自取
等级3
36
0
2021-02-09 52 浏览
今日经过佐敦,想食越南野,之前系深水埗都见过呢间已经想试,入到去间舖头细细,个环境布置得好有越南feel,d灯都较柔和,望落都几舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有个挂勾可以挂住个袋,都几细心睇下menu先,见价钱平平地,同朋友一齐叫左两碗粉同一d小食试下,我地叫左个牛肉汤蒙同猪肉札肉河粉,都系招牌牛骨汤底,个粉入面有白萝卜,旧萝卜索哂d汤,劲入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油鸡翼,鲜虾仁米纸卷,牛肉串烧,全部都好好味尤其个蒜香牛油鸡翼,炸得岩岩好,它用个草帽嘅外型载住,打咭一流,极力推介整体梨讲,我地都觉得呢间越南野几抵食,以呢个价钱来说,佢个汤底无得弹,无论配米粉或河粉,都一样索哂d汤底,劲好食,下次都实会再过梨试下其他野
更多
今日经过佐敦,想食越南野,之前系深水埗都见过呢间已经想试,入到去间舖头细细,个环境布置得好有越南feel,d灯都较柔和,望落都几舒服,佢坐位上都有搓手液提供,又有个挂勾可以挂住个袋,都几细心
5 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言


睇下menu先,见价钱平平地,同朋友一齐叫左两碗粉同一d小食试下,我地叫左个牛肉汤蒙同猪肉札肉河粉,都系招牌牛骨汤底,个粉入面有白萝卜,旧萝卜索哂d汤,劲入味,我地仲叫左d小食,有蒜香牛油鸡翼,鲜虾仁米纸卷,牛肉串烧,全部都好好味
尤其个蒜香牛油鸡翼,炸得岩岩好,它用个草帽嘅外型载住,打咭一流,极力推介

6 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言

4 浏览
0 赞好
0 留言

3 浏览
0 赞好
0 留言

整体梨讲,我地都觉得呢间越南野几抵食,以呢个价钱来说,佢个汤底无得弹,无论配米粉或河粉,都一样索哂d汤底,劲好食,下次都实会再过梨试下其他野
1 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
推介美食
  • 蒜香牛油鸡翼
等级4
127
0
2021-02-03 54 浏览
见到一间门面细细,但外观雅致嘅越南餐厅一於入去试试!舖头内有特色吊灯草帽装饰,地方唔大只有几排打横排列次序长枱加上疫情分隔了座位显得有点局促。但系都不影响漂亮嘅装潢装。唔理咁多,即点地道美食!上菜好快:先来香茅烧牛肉米纸卷,见到米纸卷内馅料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鲜味多汁味道适中,配合酸甜酱汁一啖入口非常开胃。而香茅牛肉捞檬粉系爱我嘅至爱,满满一碟牛肉加各种配料,味道互相配合而且份量够多,一个人食晒会好饱肚!跟住有蒜香牛油🧈鸡翼,造型吸引,共有三件。鸡翼腌得入味炸得够乾身内里Juice,唔会有油腻。加上牛油及蒜味好香,好食😋最後仲有牛肉串烧,一样烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱酱可以增添多一重惹味。其实店内仲供应好多唔同嘅美食。如各款汤粉同饭,下次可以再食!
更多
见到一间门面细细,但外观雅致嘅越南餐厅一於入去试试!舖头内有特色吊灯草帽装饰,地方唔大只有几排打横排列次序长枱加上疫情分隔了座位显得有点局促。但系都不影响漂亮嘅装潢装。

唔理咁多,即点地道美食!上菜好快:先来香茅烧牛肉米纸卷,见到米纸卷内馅料,有米粉、牛菜及青瓜。爽口清脆,主角牛肉鲜味多汁味道适中,配合酸甜酱汁一啖入口非常开胃。

而香茅牛肉捞檬粉系爱我嘅至爱,满满一碟牛肉加各种配料,味道互相配合而且份量够多,一个人食晒会好饱肚!

跟住有蒜香牛油🧈鸡翼,造型吸引,共有三件。鸡翼腌得入味炸得够乾身内里Juice,唔会有油腻。加上牛油及蒜味好香,好食😋

最後仲有牛肉串烧,一样烘得啱啱好。嫰滑多汁唔燶,又有咖喱酱可以增添多一重惹味。

其实店内仲供应好多唔同嘅美食。如各款汤粉同饭,下次可以再食!
1 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
1 浏览
0 赞好
0 留言
70 浏览
0 赞好
0 留言
105 浏览
0 赞好
0 留言
22 浏览
0 赞好
0 留言
9 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
42
0
2021-01-01 110 浏览
今次去左间越南餐厅,位於庙街,相当易搵,虽然我地三点先去食野,但都等左几分钟先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐厅要跟返二人一枱。我地叫左珍宝火车头鲜鸡汤金边粉连菜苖一碟,份量真系珍宝级。真系好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、猪肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳丝、芋丝、扎肉、生菜。汤底清香,金边粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得够谂,不会过咸。木耳丝,木耳好爽脆,配金边粉一齐食好有咬口。扎肉比平时食开嘅比较幼身同实肉,味道都唔错。猪肉片正常,唔会太瘦。小食方面叫左香葱虾多士。卖相好靓,虾饼同多士呈金黄色,油香味重~香茅烧牛肉米纸卷,有三小件,都几足料,香茅烧牛肉肉质都嫰。米纸卷够薄,唔会好难咬,好食!炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都几薄。越南滴漏咖啡好香浓,未饮已经传嚟阵阵香味,饮落顺口香滑。
更多
今次去左间越南餐厅,位於庙街,相当易搵,虽然我地三点先去食野,但都等左几分钟先有位,一嚟位置唔算多,二嚟餐厅要跟返二人一枱。

3 浏览
0 赞好
0 留言


我地叫左珍宝火车头鲜鸡汤金边粉连菜苖一碟,份量真系珍宝级。真系好大碗,仲好多料,有牛展、牛筋、猪肉片、牛肚、牛耳、冬菇、豆腐卜、木耳丝、芋丝、扎肉、生菜。汤底清香,金边粉份量都多,都算爽滑。牛肚,牛展,牛筋炆得够谂,不会过咸。木耳丝,木耳好爽脆,配金边粉一齐食好有咬口。扎肉比平时食开嘅比较幼身同实肉,味道都唔错。猪肉片正常,唔会太瘦。

7 浏览
0 赞好
0 留言


3 浏览
0 赞好
0 留言


4 浏览
0 赞好
0 留言

小食方面叫左香葱虾多士。卖相好靓,虾饼同多士呈金黄色,油香味重~

5 浏览
0 赞好
0 留言


香茅烧牛肉米纸卷,有三小件,都几足料,香茅烧牛肉肉质都嫰。米纸卷够薄,唔会好难咬,好食!

4 浏览
0 赞好
0 留言


炸春卷就偏重味,炸得香脆,而春卷皮都几薄。

4 浏览
0 赞好
0 留言


越南滴漏咖啡好香浓,未饮已经传嚟阵阵香味,饮落顺口香滑。

10 浏览
0 赞好
0 留言

10 浏览
0 赞好
0 留言
16 浏览
0 赞好
0 留言
106 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
35
0
2020-12-31 90 浏览
庙街──越莱餐厅不算大,布置充满越南特色,乾净舒适。呢到食物嘅选择都好多,有样野觉得餐厅好细心,menu都会写埋小食类系有几多件。而且一份细细份$20左右,可以就返几多人再点餐,三点仲有埋tea menu。茶餐越南法式猪肝酱三文治,之前食过嘅越南餐厅都好似唔觉有呢种包餐,肝酱打得几滑,冇腥味。裹面仲夹左扎肉同酸酸地嘅萝卜丝,三文治包烘到好脆,食落唔会觉得油腻。小食就叫左蒜香牛油鸡翼,有3只,炸得好脆好香口,好香蒜味。猪颈肉沙律,沙律有酸酸地嘅萝卜丝同椰菜丝,猪颈肉肉质都唔错。烧带子明虾凉拌茄子,系非常惹味嘅菜式。带子明虾都有鲜甜味,同凉拌茄子都好夹,值得一试!牛肉串烧,牛肉烧得够火喉,仲带少少筋,有咬口。饮品叫左咸柠梳打,咸柠已经捣碎,好香咸柠,配D油少少嘅野食都唔怕。
更多
庙街──越莱

餐厅不算大,布置充满越南特色,乾净舒适。


呢到食物嘅选择都好多,有样野觉得餐厅好细心,menu都会写埋小食类系有几多件。而且一份细细份$20左右,可以就返几多人再点餐,三点仲有埋tea menu。
2 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言

茶餐越南法式猪肝酱三文治,之前食过嘅越南餐厅都好似唔觉有呢种包餐,肝酱打得几滑,冇腥味。裹面仲夹左扎肉同酸酸地嘅萝卜丝,三文治包烘到好脆,食落唔会觉得油腻。
1 浏览
1 赞好
0 留言

小食就叫左蒜香牛油鸡翼,有3只,炸得好脆好香口,好香蒜味。
2 浏览
0 赞好
0 留言

猪颈肉沙律,沙律有酸酸地嘅萝卜丝同椰菜丝,猪颈肉肉质都唔错。
3 浏览
0 赞好
0 留言

烧带子明虾凉拌茄子,系非常惹味嘅菜式。带子明虾都有鲜甜味,同凉拌茄子都好夹,值得一试!
2 浏览
0 赞好
0 留言

牛肉串烧,牛肉烧得够火喉,仲带少少筋,有咬口。

饮品叫左咸柠梳打,咸柠已经捣碎,好香咸柠,配D油少少嘅野食都唔怕。
1 浏览
0 赞好
0 留言
4 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
0 浏览
0 赞好
0 留言
2 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐日期
2020-12-30
等候时间
5 分钟 (堂食)
等级3
48
0
2020-12-29 47 浏览
今日lunch黎左食,次次行过都见到好多人排队,突登黎试下。😆😆😆—————————其实都几抵食,可以好似车仔面咁自己拣送拣汤底,3餸$50包热饮都算系咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻拣左扎肉、萝卜、牛肉,面要左金边粉。扎肉正常,萝卜都唔透又唔甜,牛肉正常,金边粉劲淋又成pat野咁,好似摆左好耐。。😞😞😞汤底少咸,真系好普通。。可能因为平先咁多人排挂。。🤔🤔🤔—————————
更多
今日lunch黎左食,次次行过都见到好多人排队,突登黎试下。😆😆😆
—————————

其实都几抵食,可以好似车仔面咁自己拣送拣汤底,3餸$50包热饮都算系咁👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻


拣左扎肉、萝卜、牛肉,面要左金边粉。扎肉正常,萝卜都唔透又唔甜,牛肉正常,金边粉劲淋又成pat野咁,好似摆左好耐。。😞😞😞汤底少咸,真系好普通。。可能因为平先咁多人排挂。。🤔🤔🤔
—————————
4 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
59
0
2020-12-25 46 浏览
呢间泰国菜真系不得不赞,如果唔系朋友介绍我嚟食,我就真系走宝了!唔好睇佢细细间、位置比较隐世,佢啲嘢食真系超好食!!😍仲要真心好抵!下午茶Menu!个人最锺意食呢个烧带子明虾凉拌茄子($22)🍆!!!!一试难忘,比多几碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超丰富,调味啱啱好,真系会上瘾。鸡肉串烧($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋鲜虾仁米纸卷($18)虾仁好鲜甜,用米纸包住超吸引😂点酱食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻马拉盏炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋觉得简直系泰国菜嘅灵魂,啲酱睇落去好红但其实唔辣,食开重口味嘅朋友应该会锺意👍🏻蒜香牛油鸡翼($18)外皮炸到超脆🤣想讲连我平时唔多锺意食鸡翼嘅friend都食到赞不绝口😂仲要只鸡翼超大只hahaha虽然系下午茶但我哋两个女仔谂住当晚餐咁食🤣所以都叫咗几多野,但呢度咁多嘢加埋都只系$174😋😋真系抵到爆!最後嚟三张全家福!
更多
呢间泰国菜真系不得不赞,如果唔系朋友介绍我嚟食,我就真系走宝了!唔好睇佢细细间、位置比较隐世,佢啲嘢食真系超好食!!😍仲要真心好抵!
7 浏览
0 赞好
0 留言

下午茶Menu!
48 浏览
0 赞好
0 留言
87 浏览
0 赞好
0 留言
103 浏览
0 赞好
0 留言

个人最锺意食呢个烧带子明虾凉拌茄子($22)🍆!!!!一试难忘,比多几碟我食都得呀😂😂一啖食落去口感超丰富,调味啱啱好,真系会上瘾。
4 浏览
0 赞好
0 留言

鸡肉串烧($20)火候啱啱好,搭配咖喱汁食超惹味😋
3 浏览
0 赞好
0 留言

鲜虾仁米纸卷($18)虾仁好鲜甜,用米纸包住超吸引😂点酱食,一啖放落口咬落超爽,味道一流👍🏻
2 浏览
0 赞好
0 留言

马拉盏炒通菜($24)心念念嘅炒通菜😋觉得简直系泰国菜嘅灵魂,啲酱睇落去好红但其实唔辣,食开重口味嘅朋友应该会锺意👍🏻
5 浏览
0 赞好
0 留言

蒜香牛油鸡翼($18)外皮炸到超脆🤣想讲连我平时唔多锺意食鸡翼嘅friend都食到赞不绝口😂仲要只鸡翼超大只hahaha
3 浏览
0 赞好
0 留言

虽然系下午茶但我哋两个女仔谂住当晚餐咁食🤣所以都叫咗几多野,但呢度咁多嘢加埋都只系$174😋😋真系抵到爆!最後嚟三张全家福!
5 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
7 浏览
0 赞好
0 留言


(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级3
44
0
2020-12-20 60 浏览
今日下就收工约左女朋友到佐敦庙街食下午茶餐。最近无乜胃口,所以想搵间酸酸辣辣既开胃餐厅。於是去左呢间越式餐厅,去到个环境舒服,布置得好乡村怀旧,食客都好好,令到环境都宁静。服务员好有礼貌同比较热情,帮我地准备好晒啲餐单食具。打开餐单,好似车仔面咁,有好多配料比你选择,胃口细既可以叫份量少,胃口大呢就可以加底!大家可以选越式汤河或者捞檬既~亦都有地道前菜小食比大家,饮品除左餐厅常饮之外呢,亦都有越式特饮~事不宜迟,肚仔饿,一於点餸食啦!咁我地叫左一款汤面同捞檬。猪肉札肉及豆卜配金边粉(招牌牛骨汤底)好味指数:8/10一上碟,成个摆设布置觉得好精致的色,配菜调味料分开上,由客人自己选择放几多。牛骨汤饮落去真系好鲜甜,落足料,劲好饮,配埋爽滑既金边粉连汤一齐连札肉放落口到,简直无得弹,豆卜索埋啲牛骨汤汁,好味😋。捞檬配香茅牛肉好味指数:10/10钟意酸辣既朋友就一定要试呢款啦,够晒开胃!啲配料十足,好多洋葱同葱,仲有加埋啲炸蒜,再将檬粉浸埋酸辣汁度放入口,好味到雪雪声。香茅牛肉都非常好食,好入味,牛肉都好滑好弹牙。前菜及小食:香茅烧牛肉米纸卷好味指数:10/10食越南菜点少得叫米纸卷食呢,粉
更多

今日下就收工约左女朋友到佐敦庙街食下午茶餐。最近无乜胃口,所以想搵间酸酸辣辣既开胃餐厅。

2 浏览
0 赞好
0 留言

於是去左呢间越式餐厅,去到个环境舒服,布置得好乡村怀旧,食客都好好,令到环境都宁静。

1 浏览
0 赞好
0 留言

服务员好有礼貌同比较热情,帮我地准备好晒啲餐单食具。


打开餐单,好似车仔面咁,有好多配料比你选择,胃口细既可以叫份量少,胃口大呢就可以加底!大家可以选越式汤河或者捞檬既~亦都有地道前菜小食比大家,饮品除左餐厅常饮之外呢,亦都有越式特饮~
8 浏览
0 赞好
0 留言


事不宜迟,肚仔饿,一於点餸食啦!


咁我地叫左一款汤面同捞檬。


2 浏览
0 赞好
0 留言
6 浏览
0 赞好
0 留言
猪肉札肉及豆卜配金边粉(招牌牛骨汤底)
好味指数:8/10

一上碟,成个摆设布置觉得好精致的色,配菜调味料分开上,由客人自己选择放几多。牛骨汤饮落去真系好鲜甜,落足料,劲好饮,配埋爽滑既金边粉连汤一齐连札肉放落口到,简直无得弹,豆卜索埋啲牛骨汤汁,好味😋。


3 浏览
0 赞好
0 留言
捞檬配香茅牛肉
好味指数:10/10

钟意酸辣既朋友就一定要试呢款啦,够晒开胃!啲配料十足,好多洋葱同葱,仲有加埋啲炸蒜,再将檬粉浸埋酸辣汁度放入口,好味到雪雪声。香茅牛肉都非常好食,好入味,牛肉都好滑好弹牙。


前菜及小食:
2 浏览
0 赞好
0 留言
香茅烧牛肉米纸卷
好味指数:10/10

食越南菜点少得叫米纸卷食呢,粉丝饱满,牛肉香滑弹牙,再点埋酸辣酱,一口咬落去,成个食道都舒服晒!


3 浏览
0 赞好
0 留言
蒜香牛油鸡翼:
好味指数:10/10

一咬落去,系用清脆响亮形容,脆声大到隔离客听到,真系岩岩鲜炸,再加埋上面浸蒜茸,咬落连啲肉汁出晒黎,非常好味😋。


3 浏览
0 赞好
0 留言
牛肉串烧
好味指数:9/10

因为牛肉太好食啦,所以都系叫牛肉,牛肉串好足料,烧得岩岩好,啖啖都系肉,淋上沙爹酱,好好食。


饮品:
1 浏览
0 赞好
0 留言
青柠梳打
好饮指数:9/10

食左咁多浓味既美食,呢款最岩清新口味,我劲钟意酸,唔怕酸既朋友可以试下,感觉好fresh !


1 浏览
0 赞好
0 留言
珍多冰
好饮指数:10/10

椰奶味劲浓,里面仲有斑兰椰汁糕粒,唔会甜,香浓幼滑,非常好饮!

店主好好人,食完之後都会送咗一支抗疫酒精搓手液,好warm !
1 浏览
0 赞好
0 留言

下次一定会再过嚟再食多次!



(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食
等级4
102
0
2020-12-05 54 浏览
朋友话佐敦有间食越南嘢几好,质量唔错,价钱公道,一於今日去试下。店舖位於庙街,内部有特色灯及竹帽做点缀,座位只有几行,地方较为狭窄。我喜欢金边粉,一於叫个牛三宝配招牌牛骨汤,汤底仲可以拣蕃茄浓汤或清鸡汤,当然牛骨汤系我嘅至爱,又系最夹啲生牛肉、手打牛丸及牛腩片喇。生牛肉分量劲多,牛肉味浓,嫩滑可口。仲免费升级有碟香甜菜芯,又包饮品,叫咗珍多冰特饮加多$8,记得要少甜呀!粉条软滑,消暑一流。两个人食晒个套餐,啱啱好。朋友至爱越南小食,一於点多几款,大快朵颐。鲜虾米纸卷,薄身嘅米纸透出晶莹嘅大虾,虾咬落好爽口鲜味。 近年流行食素而且自己都锺意间唔中食下素,呢度有个纯素扎肉米纸卷,味道清新。而且纯素扎肉无普通扎肉咁油腻,啱作为清新配搭。而越莱炸春卷,卖相可爱,馅料丰富,炸得通透但不油腻,香脆好味今次享受到地道越南美食,下次会再试其他食品。
更多
朋友话佐敦有间食越南嘢几好,质量唔错,价钱公道,一於今日去试下。

店舖位於庙街,内部有特色灯及竹帽做点缀,座位只有几行,地方较为狭窄。

我喜欢金边粉,一於叫个牛三宝配招牌牛骨汤,汤底仲可以拣蕃茄浓汤或清鸡汤,当然牛骨汤系我嘅至爱,又系最夹啲生牛肉、手打牛丸及牛腩片喇。生牛肉分量劲多,牛肉味浓,嫩滑可口。仲免费升级有碟香甜菜芯,又包饮品,叫咗珍多冰特饮加多$8,记得要少甜呀!粉条软滑,消暑一流。两个人食晒个套餐,啱啱好。
1 浏览
0 赞好
0 留言

0 浏览
0 赞好
0 留言




朋友至爱越南小食,一於点多几款,大快朵颐。鲜虾米纸卷,薄身嘅米纸透出晶莹嘅大虾,虾咬落好爽口鲜味。 近年流行食素而且自己都锺意间唔中食下素,呢度有个纯素扎肉米纸卷,味道清新。而且纯素扎肉无普通扎肉咁油腻,啱作为清新配搭。
而越莱炸春卷,卖相可爱,馅料丰富,炸得通透但不油腻,香脆好味
4 浏览
0 赞好
0 留言


4 浏览
0 赞好
0 留言



2 浏览
0 赞好
0 留言




今次享受到地道越南美食,下次会再试其他食品。

3 浏览
0 赞好
0 留言

3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
3 浏览
0 赞好
0 留言
5 浏览
0 赞好
0 留言
(以上食记乃用户个人意见 , 并不代表OpenRice之观点。)
张贴
评分
味道
环境
服务
卫生
抵食
用餐途径
堂食