2012-08-27 1511 浏览
前文提要,喜獲親友送贈嘅City Super現金券,就嚟咗佢個美食廣場呃餐免費飯食,老婆揀咗「梨花園」,食評已見另文「油浸石頭鍋飯」,而另一間係由小弟揀嘅「越膳」,都唔係好得過梨花園幾多,質素好少少咁啦。越式酸辣湯檬$50,附送飲品,飲品要雀巢檸茶,唔係罐裝,只係斟出嘅杯裝,感覺總係淡過罐裝咁。至於個湯檬,湯底有啲似冬蔭功,不過幾辣吓,但就幾香,越南嘢都係重香料味;雖然餸料跟個「樣板」有齊咁多款式,有青口、墨魚仔、蝦仁、磨菇、蕃茄……,不過料少,件頭又細啲,樣樣縮晒水,同個樣板有一大段距離;再者,檬粉亦都好縮皮,份量頗為少,還好嘅係整體味道都OK,都係同一個結論啦,要我俾$50,我會有其他選擇囉!
款款食物都有晒樣板
當然樣板跟現實一定有距離
2011-07-07 658 浏览
今日同一個好耐冇見既好朋友出尼行街於是尼左海港城呢到搵野食記得我地之前都有尼過係foodcourt入面,店舖都好似冇咩點變過今次就試下越膳呢到我叫左一個雞翼檬粉一個湯檬入面有4隻雞翼其實都幾多下出面好多都係得3隻不過個雞翼就lone左少少但都可以接受湯底其實幾清,唔算話好咸檬粉都好爽食起上尼我覺得真係唔錯嫁bor都唔係好似其他人講到咁差既@@呢個餐36蚊仲有一杯野飲飲品我就叫左一個凍紅棗茶味道甜甜地,不過太多冰了下次我想試下d蔗蝦xd
今日同一個好耐冇見既好朋友出尼行街
於是尼左海港城呢到搵野食
記得我地之前都有尼過
係foodcourt入面,店舖都好似冇咩點變過
今次就試下越膳呢到
我叫左一個雞翼檬粉
一個湯檬入面有4隻雞翼其實都幾多下
出面好多都係得3隻
不過個雞翼就lone左少少
但都可以接受
湯底其實幾清,唔算話好咸
檬粉都好爽
食起上尼我覺得真係唔錯嫁bor
都唔係好似其他人講到咁差既@@
呢個餐36蚊仲有一杯野飲
飲品我就叫左一個凍紅棗茶
味道甜甜地,不過太多冰了
下次我想試下d蔗蝦xd
2011-07-04
2011-05-17 350 浏览
之前未食過呢間野..見到鐵板黑椒牛柳炒麵好似幾好食,,就決定食呢個..份量都幾多,,好多汁..d麵脆卜卜好好食,,不過d汁初初食就少少鹹,,之後愈食愈鹹,,好難先食得晒..d肉就幾好食,,好有黑椒味,,不過唔係好似牛柳..牛柳浸左d汁,,食落去又冇被d汁搞到鹹晒,,完全係兩個味..下次或者試下其他,,食完鹹ge餘韻好耐..= =服務麻麻地..個女仔staff唔係咁nice..
之前未食過呢間野..
見到鐵板黑椒牛柳炒麵好似幾好食,,
就決定食呢個..
份量都幾多,,
好多汁..
d麵脆卜卜好好食,,
不過d汁初初食就少少鹹,,
之後愈食愈鹹,,
好難先食得晒..
d肉就幾好食,,
好有黑椒味,,
不過唔係好似牛柳..
牛柳浸左d汁,,
食落去又冇被d汁搞到鹹晒,,
完全係兩個味..
下次或者試下其他,,
食完鹹ge餘韻好耐..= =
服務麻麻地..
個女仔staff唔係咁nice..
2011-05-16
2010-11-15 232 浏览
越式炒飯--見demo賣相唔錯, 本應諗住叫個炒飯俾阿仔食, 清清地, 估唔到係咁難食--首先飯粒好稔好濕--跟住是好鹹, 好似落粗鹽來炒, 但d鹽未溶--配菜勁少, 大部份是蛋碎, 再加幾條扎肉絲, 一隻蝦及幾件蕃茄這個貴價換來是這個質素既炒飯, 真不值!!!
越式炒飯
--首先飯粒好稔好濕
--跟住是好鹹
, 好似落粗鹽來炒, 但d鹽未溶

這個貴價換來是這個質素既炒飯, 真不值!!!

2009-08-18 224 浏览
炸雞翼湯河粉+指定飲品炸雞翼四只,河粉份量也算足,亦算滑。湯底只是一般,除了有鹹味外,不覺有何特別
炸雞翼湯河粉+指定飲品
2009-08-14
2009-08-03 52 浏览
今日同左女友去左呢度食晏,叫左個生牛肉湯檬,d牛肉好細嫩,好食,但d檬粉同湯底只係一般,d調名料要直按加落碗檬粉度,以前都仲有隻杯比你,但而家冇啦,點解價錢貴左,d野又比少左呢??!宜家佢已經唔係平,而且仲要少咁d野,以後都唔會再考慮呢間店!
今日同左女友去左呢度食晏,叫左個生牛肉湯檬,
d牛肉好細嫩,好食,但d檬粉同湯底只係一般,d調
名料要直按加落碗檬粉度,以前都仲有隻杯比你,
但而家冇啦,點解價錢貴左,d野又比少左呢??!
宜家佢已經唔係平,而且仲要少咁d野,以後都唔會
再考慮呢間店!
2009-01-24 50 浏览
比街外很多越南野都貴. 但是極為不好吃.雞扒凍濛.d濛又硬又死實.d雞扒又係硬又冇乜味.加d汁諗住好d, 但係d汁一d都唔好味囉.同小巴黎完全冇得比.早知跟老婆豬兒食印度野好過.
比街外很多越南野都貴. 但是極為不好吃.

雞扒凍濛.
d濛又硬又死實.
d雞扒又係硬又冇乜味.

加d汁諗住好d, 但係d汁一d都唔好味囉.
同小巴黎完全冇得比.
早知跟老婆豬兒食印度野好過.
2008-07-26 42 浏览
前幾日好想去Food Court 食野....就去左City Super Food Court...兜左個圈...發覺呢個Food Court gei食物價錢偏貴...而且唔係幾o岩我胃口...咁就揀左至平gei越膳試下...我揀左個香茅豬扒湯檬+凍檸茶($34),女朋友就揀左豬頸肉炒河+凍柚子蜜($40)...兩個人share食香茅豬扒湯檬+凍檸茶:得一件香茅豬扒...冇咩香茅味,豬扒有d硬同鞋..檬粉份量較少...但都算滑身,幾好味...而且個湯幾清甜...凍檸茶好淡....仲有d苦澀味豬頸肉炒河+凍柚子蜜:豬頸肉醃得幾入味...再加大量爽口芽菜一齊炒,幾好味...個柚子蜜根本就係超級市場一樽樽自己買返屋企沖果d 味...仲要淡d,基本上自己o係屋企沖仲好飲不過咁gei價錢可以o係尖咀食一餐...都唔好有d咩要求喇..
兩個人share食

豬頸肉炒河+凍柚子蜜
香茅豬扒湯檬+凍檸茶
2008-05-03 38 浏览
今日返學前同fd去左citysuper foodcourt里食野,好多選擇,大家揀了食越南同韓國野,越南野就點了炸春卷撈檬,係foodcourt食快餐,當然不能寄望過高,當然比不上隔近ricepaper,但亦不見得太差,起碼....會食得飽過ricepaper囉春卷都炸得ok,細細條,炸得脆口,檬粉根本冇烹調技術可言,所以食撈檬比較穩陣!

2007-10-04 33 浏览
見到D食評都話呢間野都係麻麻,但係我尋晚去食,又OK喎!係呢個場黎講,呢間真係叫做最划算,最平只要$30就有一個粉連飲品。點左個什錦湯檬,都有好多料,仲有越式春卷兩大條,而且係分碟上,唔會俾湯浸淋,碗粉又有扎肉,雞絲,生菜等,都幾豐富,雞絲唔肥唔連皮,不過係個湯既味道重左少少,粉唔硬夠滑,易入口,咁我覺得呢個什錦湯檬餐(連一杯飲品)都食得過呀!
見到D食評都話呢間野都係麻麻,但係我尋晚去食,又OK喎!
2007-09-25 13 浏览
I think their 牛肉湯河粉is good, their soup is very good as well, but there is the only food I like in there, I have try the other food in there, that is not bvery good. But I really think the beef is good enough with that price
2007-06-17 16 浏览
8/6(五) 7pm近來投資薄有微利,鬆綁後,難得可獨個兒於尖沙咀閒逛一番,買點小禮物賞賜自己.起首先得解決生理需要;個人認為Food Court乃單身一族之恩物.踏入海港城內的Food Court,點指兵兵點中這越式粉麵店;於菜牌前腦震盪五分鐘,最後要了香茅豬扒湯檬餐$30跟柚子蜜.香茅豬扒湯檬餐--豬扒兩大件,肉地嚡得要命且過於硬實!可取是其香茅味恰好;檬粉質地則滑而爽;要挑剔的其口感略欠咬口.另以白蘿蔔,生菜,任添的芽菜作配菜,而湯底加入青檸汁令其鮮甜度更上一層樓!柚子蜜--冷熱同價;其甜度全蓋過柚子的清香,可惜可惜!品質雖不高,但回想起它的價格($30的晚市套餐),大概別無他求吧!
8/6(五) 7pm

柚子蜜--冷熱同價;其甜度全蓋過柚子的清香,可惜可惜!

2007-06-03 15 浏览
叫了個“番茄雞絲湯米線”,o的米線好難食,好硬,伴菜的粟米心雪味好重,單是呢兩樣已經令我無心機食,就算o的雞絲分量十足味道ok 都無用,總之無下次,下次去citysuper 都係食咖喱飯穩陣﹗
2007-03-15 13 浏览
我食咗一碗春卷虎蝦凍檬加一杯熱柚子茶,個檬粉一舊舊,整得唔煙靭,虎蝦四隻,一般喇!個柚子茶,淡而無味,好似飲溫開水咁.