2025-03-12 3357 浏览
之前去雪山冰廳食下午茶嘅時候,見到鄰鋪有間印尼餐廳已經好想試,想不到時隔一年已成為人氣餐廳,可見社交媒體的號召力。說到印尼菜,這菜系在霖迪心中總有遺憾。曾嘗過不少本地印尼菜,出色的、特色的、小眾的,但由於印尼菜在本地普遍性不高,總是敵不過每個時代的洪流,陸陸續續消失在本地食界。是故但凡遇到本地印尼餐廳,總是會默默記着,期望可以嚐到那消失的味道。今日專誠來到超哥印尼餐廳,離打烊不到一個小時,心想有着印尼華僑店主的背景下,還以為人氣餐廳會一位難求,怎料店內只有我倆一桌客人,簡生最初以為中了伏,及後臨近收鋪湧來大批客人,方才安下心來。超哥手打麵($55),聽說是這家的招牌菜,用公雞碗盛著份量都不少,看手打麵上的配料都幾對辦,都是在東南亞見慣見熟見熟但在香港吃不着的,例如那紅彤彤的印尼叉燒片,味道跟港式叉燒相似,但調味比較偏甜,色相偏假但味道其實不差,鮫魚魚蛋細細粒好有彈性。小雲吞就好比傳統嘅細蓉,肉餡小小的一顆,而蝦餅切成條狀,軟綿綿的充滿魚味口感挺特別。至於炸豬皮、客家鹹肉相對平凡,純粹用來增加口感。這名菜最大的特色,相信是麵條方面,不是我們熟悉的營多撈麵而是手打麵。聽說就是主理人超哥,用

這名菜最大的特色,相信是麵條方面,不是我們熟悉的營多撈麵而是手打麵。聽說就是主理人超哥,用類似竹升面嘅打法,人手壓出麵條來。手打麵吃起來幾有彈性,沒有鹼水味但有鴨蛋香氣,扁扁的曲曲的十分掛汁。
超哥手打面

只是手打撈麵的汁醬跟我想像的有出入,半透明像一個玻璃芡汁,幾乎是沒有什麼味道的,就只帶微微的白醋的酸,和一點點蒜香,要靠蒜蓉辣椒醬來提味,不過放多了又會太辣,所以相信不是人人吃得慣。

相比之下,印尼海鮮炒麵($60)更有特色,用甜豉油等醬汁同炒,味道濃郁香口屬重口味的炒麵,但味精感都幾強,配料方面大蝦幾彈牙爽口,感覺比較似地道印尼菜,風味味道兼而有之。

印尼海鮮炒麵

飲品方面值得一讚是幾正宗,但能否喝得慣就見仁見智。绿豆冰($20)糖水味比較重,沒有放任何花奶,純粹就是冰和水和綠豆沙的組合。
绿豆冰($20)

珍多冰($25) 該是正宗印尼口味吧,主角是那些班蘭粉條,肥嘟嘟的大小不一是人手搓制,吃起來QQ彈彈的帶斑蘭的清香,椰糖水同樣下得重手,有椰汁平衡一下比較易入口。
珍多冰($25)

聽到不少食客都是因社交媒體而來朝聖的,事實上本地主打印尼菜的食店不多,即使有也是名不見經傳的,大部份做同鄉小眾生意,比較有名的大都敵不過環境,相繼結業去了。印象中灣仔有峇里餐廳,尖沙咀有印尼餐廳,屯門曾有一間娘惹小店,都是霖迪印象深刻的印尼菜,俱不在了。

一度以為會在超哥尋回味覺的回憶,最終還是有點痴心錯付了,或許它真是印尼的家鄉味道,但並沒有太能打動我之處,如此的話試一次就已足夠了。

#文迪漫遊慢生活
2025-03-01
印尼海鮮炒麵
珍多冰($25)
2025-04-08 889 浏览
寫下呢間想試一排既印尼餐廳去過印尼旅行兩次 都各有少伏所以我就講唔上喜歡呢個地方至於野食細個都係識得巴東牛 印尼炒河 糕點 沙爹好多好多既炸野 椰漿飯 加多加多當然仲有窮苦中學生都一定食過既營多先前睇過有關佢既食評所以黎試估唔到過左午飯時間都要排隊 好在好快就到我 位係無椅背既菜牌款式唔多 幾款麵同飯呢次係想試撈麵點左一客超哥手打麵 $65 加杯珍多 $25睇落好有色彩 餸嘅味道係幾唔錯嘅叉燒呢就比較瘦啲但勝有豬皮魚丸雲吞仔仲有肉粒個麵呢就係有芽菜係底食落去呢會酸酸地相信係佢特色黎 因為呢見到有華僑點麵既時候呢係要求要小酸第一次食啦比較難評論 但手打麵麵質好彈牙配料亦都好多每一啖呢都會食到麵同埋配料嘅份量方面佢唔係特別大但係夠食杯珍多呢咁好足料 味道比較甜珍多相信應該係自己整但淋身咗少少如果有啲彈性會更好味食完最後仲買咗沙葛粉卷同埋糕點返屋企見到印尼人都幾盒幾盒咁買走呢度嘢食水準都唔錯 服務都幾好再黎會試下佢嘅炒河或者巴東牛但佢地點少少吊腳 所以隨緣啦
寫下呢間想試一排既印尼餐廳

2025-04-06
  • 超哥手打麵
  • 珍多冰
2025-04-26 408 浏览
之前睇影片分享平台介紹於是決定試吓,當時黃薑飯已經賣晒,所以簡單叫咗一碗湯麵一碗撈麵。湯麵一上嚟,無咩香味,見個色咁清覺得有D 唔對路,飲啖湯,水咁淡...算數,食啖麵,個麵口感同一般麵檔分別不大,但上面d配料就少得可憐,所有料都切得碎,例如佢將一舊正常大細叉燒切成十舊咁上(唔係講笑,食過嘅人會明我講咩),換言之,食晒都係一舊叉燒、一舊魚片、一舊豆腐泡份量,完全唔知食緊乜。撈麵上到嚟,大致差唔多,個老闆娘仲話麵已經調好味,先試吓,有需要再自己加調味。食咗一啖,好淡,自己再加d 調味,完全係營多即食麵咁,完全無特別。埋單$120,唔係貴但食到一肚氣,下次我都唔會再去。

埋單$120,唔係貴但食到一肚氣,下次我都唔會再去。
話說有一日 男朋友起身就話想食印尼撈麵以為佢想我煮Indome比佢 原來係講緊真。印尼撈麵 仲要係想食到特登搭的出深水埗食餐廳位於深水埗寶血醫院對面 十分容易搵到To be Hornets 價錢都唔平 但你見都大份 料又多手打麵 麵身彈牙 調味酸酸甜甜 好開胃印尼叉燒 乾身彈口 唔會老或太肥配埋魚片魚蛋 我細個食個d印尼店既印尼撈麵 味道會比較重但哩個個調味我覺得係恰到好處 香港人接受到~講起又想食多碗後面係斑斕糕都好好食~ 十分道地既印尼美食會再到訪
話說有一日 男朋友起身就話想食印尼撈麵

餐廳位於深水埗寶血醫院對面 十分容易搵到
手打麵 麵身彈牙 調味酸酸甜甜 好開胃
印尼叉燒 乾身彈口 唔會老或太肥
配埋魚片魚蛋
我細個食個d印尼店既印尼撈麵 味道會比較重
但哩個個調味我覺得係恰到好處 香港人接受到~
講起又想食多碗

後面係斑斕糕都好好食~
十分道地既印尼美食
會再到訪

2024-12-19
超哥手打麵
- Tasty Index:5.5/10 (Cendol tasted funny. Handmade noodles are chewy and can be seasoned with spicy sauce or vinegar; adding them will make the dish more delicious.)- 好味指數:5.5/10 (可能食唔慣,珍多冰啲味怪怪的。手打麵够煙韌,可加辣醬或者醋調味,加完會野味啲)- Queuing Time:Nil - 排隊時間:不用排- Serving Time: 25 mins- 上菜時間: 25分鐘- Remark: MM係YouTube都有介紹過呢間餐廳:由麵到配料樣樣都是超哥自家製,麵是用木棍新鮮手打的,因為體力有限,每天打百個麵已是極限。(圖中價格是港幣)(The prices in the picture are in Hong Kong dollars.)

- Queuing Time:Nil
- 排隊時間:不用排

- Serving Time: 25 mins
- 上菜時間: 25分鐘

(圖中價格是港幣)
2025-02-25 2051 浏览
今日特登去找這間吃印尼食品的餐廳。2:30去到等兩台 ,吃的種類不多 但有幾款蠻吸引 一入到去搭枱 看著兩個印尼姐姐 見到他們吃麵及黃薑飯 結果我也選擇黃薑飯。由點菜到出菜等了20分鐘。樓面一個姐姐。有時會同些客會說印尼話。 感覺很正宗。 黃薑飯到了感覺很豐富。 有三個巴東牛肉。腌菜。蝦片。花生小魚。 印尼辣醬。滷蛋及茄子。第一口巴東牛肉感覺汁很香濃 牛肉好軟,再配旁邊一口醃青瓜 酸酸甜甜辣辣配一口飯 感覺好自然再吃兩口飯 這樣的配搭真不錯 反而個小魚乾太乾有點鹹。不過配飯吃沒問題。而茄子反而有驚喜 有點點鹹香味 總括來講吃印尼黃薑飯 每一口都可以配搭不同口感 不同感覺 香港吃正宗印尼黃薑飯真的比較少,這間主打印尼菜餐廳很不錯。
2025-02-24
2025-02-23 1658 浏览
正宗印尼撈麵,見社交平台有人推介,想食咗好耐,但次次去到都會賣晒。今次終於食到。 同我想像嘅印尼撈麵唔同,係手打面咬落幾彈牙,識落酸酸甜甜,完全唔似indome. 幾得意,都可以食一次試吓。 仲有嗌咗印尼沙律,唔係幾食得慣,係一啲花生碎,同埋一啲印尼醬料,撈埋青瓜,菠蘿,一啲生果,同埋蝦片。係未食過嘅味道,個人唔係好食得慣。 仲有試咗佢個斑斕糕,煙煙韌韌幾好食,斑斕味幾出,老闆話冇落色素整,推薦。。
最近好多人介紹呢間印尼野,我地今日星期六3:08pm到,已經見到大排長龍,大概十零個人係前面,我地等到3:50pm先入座,足足等左42分鐘。耐唔緊要,入座後即刻落單,一心諗住食黃薑飯,但竟然話賣哂,另外巴東牛肉飯、印尼牛肉丸湯都賣哂,最大問題係門外完全無寫食物賣晒,大家等咁耐點知得個吉,食物種類已經唔多,仲要咁多樣賣哂,我聽到好多客同我地一樣,想食嘅野都賣晒,有一個客仲話:又賣晒?上次我嚟都已經無得食!🌚咁大家只好叫其他🙃都唔緊要,落完order後野飲好快就嚟,但野食又係要等等等,途中聽到堂食客&外賣客都係咁問老闆娘有未,個答案通通一樣,就係繼續等!老闆娘仲同其中一位外賣客講:未有咁快呀,之前啲客等成個鐘添呀!😑感覺老闆娘唔覺等得耐係問題咁…有個堂食客仲等唔切取消走人…我直至見到後面枱客遲過我入座,叫嘅野同我地一模一樣,但人地已經嚟齊哂,而我地都只得野飲時,就問下老闆娘,老闆娘答:得一個師傅煮咋,要保證品質好,等耐啲但好食都唔緊要啦…🤯聽完真係得啖笑…最後我地第一碟野係4:35pm先上,而後面枱客已經差唔多食飽🌚我地足足等左45分鐘先有野食!總結:由排隊到第一碟上菜需要一個半鐘!!!所

總結:由排隊到第一碟上菜需要一個半鐘!!!

所以係到奉勸大家,如果無時間、無極好耐性、又好肚餓嘅,就千祈唔好食佢!

至於食物方面,叫左手打撈麵、海鮮炒飯、海鮮炒麵、柑橘水,只有手打撈麵比較出色,其他都普普通通,我唔會再返兜!食到尾段仲要冷氣機滴水🙄

冷氣機滴水
2025-02-22
下午茶
2025-02-16 3568 浏览
在店外排隊等了15分鐘,就為了有同行的朋友說想試一試,只因看見時常外邊有人排隊。不容易,我們坐下後,點了出名的人手湯拉麵。因通常到麵家吃麵,我都會另外點飲品,因此我也點了他們的珍多冰。不料,就是這珍多冰引發之後的不被服務員跟進和漠視的服務態度!😡眼見差不多吃完成碗麵,珍多冰也未來,我便揮手呼叫男服務員,跟他說;「我點了珍多冰,但是麫已差不多吃完仍未有!」。他說他會跟進,但不久後,眼見在廚房出口處那男服務員把珍多冰另外端了去另一張枱的食客,而那食客是比我更遲到來的!😡於是我再呼叫那同一男服務員,對他說:「為何現在仍未有珍多冰?但你們卻端了往另一張枱?他再答道:「我再幫你看看。」相信現在不少食客也有經歷這些被漠視、不被跟進的服務態度吧!再過不久,我的麫已完全吃完,但眼見這服務員把第二杯準備好的珍多冰,竟然再端到第三張枱的食客當中!?😡我於是攔截了另一女服務員,向她說:「為何我早早點了的珍多冰,一而再,再而三的端到我之後的食客當中,而漠視了我的下單!?」。她並沒有說什麼對不起之類的說話,但答辯說:「食物需要時間順序送到!」,我說:「我從一開始便落單珍多冰,但你們沒有幫我跟進,甚至將原本屬於我
不容易,我們坐下後

相信現在不少食客也有經歷這些被漠視、不被跟進的服務態度吧!

我於是攔截了另一女服務員,向她說:「為何我早早點了的珍多冰,一而再,再而三的端到我之後的食客當中,而漠視了我的下單!?」。她並沒有說什麼對不起之類的說話,但答辯說:「食物需要時間順序送到!」,我說:「我從一開始便落單珍多冰,但你們沒有幫我跟進,甚至將原本屬於我的珍多冰,一而再,再而三的送到別人的枱上!」這侍應反而怪責我不要勞氣!我說:「我不再需要這珍多冰了!」。

*現今小店就是憑着門口有多少食客在排隊,但店內就是一點「服務」也沒有!連最基本的飲品供應也令食客一等再等!令食客在店外等候多時,進入店內也不被飲食所滿足,還要吞聲忍氣地期待一杯簡單的飲品 - 珍多冰。失望氣憤之餘,就是立時寫下這食店評語,供大家參考考量,下次是否值得賠上大家寶貴的時間、金錢,還要受氣地經歷這些飲食經驗!

2025-02-16
2025-02-03 5088 浏览
係印尼界出曬名既超哥手打既印尼撈麵🍜🍜🍜味道同營多完全唔同,麵質彈牙建議加埋印尼甜醬油(黑色)&辣醬(橙色)&醋(透明)酸酸辣辣好開胃🫶🏻印尼沙律🥗🥗🥗有菠蘿 青瓜 沙葛 蝦片(有少少回甘),撈埋個沙律特配醬甜甜辣辣,味道好特別,絕對會食上癮🙈🙈巴東牛肉飯🥩🥩🥩印尼菜必點巴東牛肉,好惹味係炆牛腩,肉質已經好軟淋仲有酸瓜蝦片伴碟黃薑飯🫚🫚🫚食落同白飯味道一樣,但就更加健康同有獨特香味有巴東牛肉+茄子+酸瓜+魚仔花生+滷蛋🥜🍆🥩全部都好送飯辣醬勁辣,岩曬食得辣既人去挑戰
係印尼界出曬名既超哥

手打既印尼撈麵🍜🍜🍜
味道同營多完全唔同,麵質彈牙
建議加埋印尼甜醬油(黑色)&辣醬(橙色)&醋(透明)
酸酸辣辣好開胃🫶🏻

印尼沙律🥗🥗🥗
有菠蘿 青瓜 沙葛 蝦片(有少少回甘),撈埋個沙律特配醬
甜甜辣辣,味道好特別,絕對會食上癮🙈🙈

巴東牛肉飯🥩🥩🥩
印尼菜必點巴東牛肉,好惹味
係炆牛腩,肉質已經好軟淋
仲有酸瓜蝦片伴碟

黃薑飯🫚🫚🫚
食落同白飯味道一樣,但就更加健康同有獨特香味
有巴東牛肉+茄子+酸瓜+魚仔花生+滷蛋🥜🍆🥩
全部都好送飯
辣醬勁辣,岩曬食得辣既人去挑戰
  • 印尼沙律
2024-01-16 8923 浏览
超哥印尼餐廳舊舖幫襯過一次好逼,行街發現好彩開返,新舖環境大咗,人流多咗,好似多咗賣小食,雖然價錢方面貴過舊舖,不過依舊幫襯,因為味道正宗,支持支持,一個女仔份量剛好。不論客人定係店員都相當熱情☺️超哥手打麵 正宗👍味道👅相當吾錯趁熱加埋啲醬料快速撈,食食食🤤收銀旁邊仲有啲小食,次次都唔有啲吾同款,有限數量,睇岩就拎左先擺係枱,食埋嘢,一次過比錢,吾係轉頭就賣晒(唔好問點解,因為試過),啲小食都值得一試。由於我係一個人食 如果有朋友一齊食嘅話巴東牛肉飯,黃薑啊飯,印尼沙律都值得推介。
超哥印尼餐廳

不論客人定係店員都相當熱情☺️
超哥手打麵 正宗👍味道👅相當吾錯
趁熱加埋啲醬料快速撈,食食食🤤

2041 浏览
冰茶(甜茶)
2024-01-13
冰茶(甜茶)
2023-11-29 6842 浏览
正宗印尼手打麵,一定要試!由細到大都好鐘意食呢種印尼手打麵,唔係好多地方可以食到,仲要係好食的~呢間就做到超哥手打麵加埋醋同辣椒醬,惹味出色!配菜仲幾多食完麵可以試埋雜錦刨冰

超哥手打麵
加埋醋同辣椒醬,惹味出色!配菜仲幾多

食完麵可以試埋雜錦刨冰
雜錦刨冰
雜錦刨冰
2023-08-06 5406 浏览
喺香港真係好難搵到一間正宗嘅印尼手打麵,之前舊鋪執笠好唔開心,好彩好快就喺附近開返!手打麵有湯麵同撈麵揀,兩款嘅配菜係一樣嘅,個人私心最鍾意蝦餅同叉燒🤤 麵底係偏幼身嘅手打麵👍🏻食落有少少酸,鍾意酸味嘅可以再加醋。睇落細細碗,其實食落都幾飽,配菜都有好多(炸豬皮、叉燒、魚蛋、細雲吞、肉碎、芽菜),50幾蚊真係好抵食😆另外嗌咗杯珍多冰,屋企人每次食都會嗌,應該真係好好飲😆新鋪比舊鋪大,不過比以前更加旺場,平日中午去都等咗10幾分鐘先有位🌞🌞🌞

另外嗌咗杯珍多冰,屋企人每次食都會嗌,應該真係好好飲😆

2023-08-02
2023-08-01 5403 浏览
沿著青山道行經過一間門面細細但有幾個人在門外排隊,細看一下原來是一間印尼餐廳,而門外等位的客人都不是印尼人,讓我很是好奇。印象中好像沒怎麼去過印尼餐廳食過印尼菜,決定一試。餐牌上的食物選擇不算多,大概全日都是這個餐牌,只有單點供應沒有套餐。招牌的超哥手打麵($50)很快就送上,原來是一種熱食的乾撈麵。這碗麵包括了很多不同、細細件的配料,例如有叉燒、魚蛋、炸豬皮、豬肉碎、芽菜等等。檯面有三支醬汁,根據估計應該是酸辣醬、醬油以及白醋,加入後味道更加,但要小心辣汁的辣勁都幾強,不要一次過加得太多啊。這裡一大賣點就是她們的手打麵。手打麵程幼身,瀝水功夫做得很好沒有多餘的水份,質地爽口有點煙韌,沒有甚麼特別的味道,令未食過這款麵的我感覺新鮮。配料方面正正常常沒有太大驚喜,每一款的份量少少的但勝在可以食到不同款式的材料,而兩粒魚蛋體積需細,但魚味頗濃郁,如份量多一點會更開心呢。天氣炎熱,我就單點了一杯凍印尼咖啡,店員說這裡供應的是齋啡,亦可以加入糖漿,因此我就要求加少許糖漿和少冰消消暑。味道就是普通的咖啡,價錢$20起跳,眼見其他有點飲品的客人都是點價錢相若的珍多冰等特色飲品,價錢和特色度點咖啡性
超哥手打麵

天氣炎熱,我就單點了一杯凍印尼咖啡,店員說這裡供應的是齋啡,亦可以加入糖漿,因此我就要求加少許糖漿和少冰消消暑。味道就是普通的咖啡,價錢$20起跳,眼見其他有點飲品的客人都是點價錢相若的珍多冰等特色飲品,價錢和特色度點咖啡性價比低。
當時我飲的速度已經不算快,但點了少冰的我飲完還有半杯冰,因此容量真的不多😅

用餐完畢時去到收銀檯打算結帳,店員說共需支付$75,令我感到奇怪,咖啡不是如餐牌上寫$20嘛?店員說凍咖啡需要另加$5,餐牌上所寫的$20是指熱咖啡,讓我感覺很不清晰:若凍飲需另加$5是沒有問題的,但當餐廳沒有明碼實價在餐牌上寫明白就令人感到不誠實,建議餐廳需盡快在餐牌上清楚地寫上,無論是對餐廳還說客人都有好處。

總括來說,這裡的食物正正常常,價錢亦普普通通,個人覺得毋須特意到來,倘若經過的話也可以試試,不知道其他看似幾受歡迎的菜式例如印尼沙律、巴東牛肉飯的表現會否更出色呢?
午餐
2023-03-31 4066 浏览
我屋企人係馬來華僑,所以由細到大都浸淫喺東南亞的美食之中。 今次家人介紹呢間位於深水埗的小店,主打係手打麵。我心諗,東南亞都有手打麵架咩,令我更加好奇更加想試。咁最後我點左佢哋招牌的手打乾撈麵啦,個麵有好多唔同嘅材料,叉燒,雲吞,芽菜,炸豆干及炸豬皮等。個麵好有口感!個汁酸酸地好開胃,店員介紹我落個自家製蒜蓉辣椒醬,我平時都唔食的做今次一試,落左個辣椒醬將個麵提升去另一個層次!除此之外,我特別鍾意佢個炸豬皮同豆干,好脆! 然後我又試下家人叫嘅巴東牛肉,好好好入味。
  • 手打乾撈麵