2024-04-25 39 浏览
今天下班坐車回到旺角區, 忽然心血來潮想吃手抓羊, 坦白說, 我從來未有吃過手抓羊, 只是最近半年沉迷於看國內朋友們的房車旅行視頻, 有介紹到貴州、新彊等地吃手抓羊, 那個鮮味不羶云云... 本來打算下班後就不吃, 但那個心血來潮呀, 有種不吃的話我今晚會睡不著的意思, 所以就在下車之時, 於開飯啦找到這家店, 就走去看看。店面不算大, 我找了個卡座, 時間尚早, 我一個人, 坐卡座應該不會太過份 看了菜單良久, 服務員也沒有說急著要我點菜, 我就也不急啦, 畢竟是星期一,  我6點半離開飯店也沒問題;我點了小份的手抓羊、羊肉湯、飲料;  這個要提一下, 它的那個靈魂醬汁絕不能輕看, 一定要沾一下, 我是吃第一塊不沾汁, 因為想吃到羊的原汁原味先, 第二塊我才沾那個汁, 一沾, 不得了, 哈哈哈, 大愛!羊肉湯也不錯, 我平常對味精是很敏感的, 但今晚吃完後, 沒有要喝很多水的感覺, 讚!最後, 我想說, 如果價錢可以相宜一點的話, 會更完美

手抓羊 (小份)
羊肉湯
最後, 我想說, 如果價錢可以相宜一點的話, 會更完美
题外话/补充资料: 題外話, 我沒有享用什麼優惠或會員, 只是真心覺得這個也不錯; 坦白說, 價格真是有點高就是了...
2024-04-22
等候时间
5 分钟 (堂食)
手抓羊 (小份)
羊肉湯
  • 手抓羊
2024-04-23 25 浏览
喺旺角返工嘅我,好明白放工真係冇乜嘢食好選擇,咁啱同同事經開見到有間不起眼嘅餐廳就入去試吓,裝修格局普普通通,很有中國風,打開Menu選擇都算多👍羊肚飯👍飯同餸嘅比例中規中矩對得起價錢,味道方面不過不失羊腩飯👍羊肉肥瘦均勻,配起佢嘅秘製醬汁,味道十足,呢個我比10粒星星👍秘製羊排,味道真係好掂,但係羊嘅肥瘦比例肥多過瘦,所以可以係啱啱合格服務方面已經餐廳唔會要求太高,合格👍衛生方面就非常之好了,一入到去都隱約聞到有浸消毒水味張枱唔會黐立立幾好👍
喺旺角返工嘅我,好明白放工真係冇乜嘢食好選擇,
咁啱同同事經開見到有間不起眼嘅餐廳就入去試吓,
裝修格局普普通通,很有中國風,打開Menu選擇都算多👍
羊肚飯👍飯同餸嘅比例中規中矩對得起價錢,味道方面不過不失
服務方面已經餐廳唔會要求太高,合格👍
2024-03-10 85 浏览
Ordered take away. Everything came as a surprise... The stinky tofu was flat and dry. Like eating chips.The lamb texture and flavour resembles canned food. The single, tiny stick on the photo cost $22.5 HKD. There were 5 tiny pieces of meat on it. Such a rip off.The roti looking thing was alright and was the only edible thing out of the four items I ordered. I paid $164 HKD for this meal. Will not waste money on this place ever again.

外卖送餐
2023-11-14 647 浏览
幾年前開始食,一直味道都幾好,上個月食味道都差唔多。呢次食真係失望到呢,湯無味道,依家距地嘅串串係一串只有一片蓮藕。哇👍👍👍5蚊一片蓮藕片,5蚊一片萵筍片,個啊姐仲好大聲話係得一片㗎!好野!!唔會再嚟幫襯

2023-11-12
其實呢間都真係幾好食。羊肉味好香同埋啱啱好。手抓羊痛燒羊排都好食。手抓羊真係原汁原味。烤羊排好香。但對於一大部分香港人,你可以理解以上做為羊肉係有佢應有嘅騷味嘅。羊肉串炸得好香。係正宗大陸串法。一舊肉,一舊肥膏。加埋提供嘅兩款辣椒味粉真係好滿足。lunch有得食串好開心羊肉蔥捲餅真心好好食。係台式手抓餅嘅蔥餅。整得好酥脆。入面滿滿羊肉。係可以平時經過買黎做下午茶食

羊肉串
手抓羊  (大份)
烤羊排(大份)
烤羊排(大份)
羊肉蔥捲餅
肉夾饃
2023-09-15 620 浏览
這家店我吃過很多次,喜歡吃內地羊的就覺得很正宗;吃慣紐西蘭羊肉的,一般都不太習慣,會覺得膻味重。這家羊肉味道會比較重,湯底很濃厚,還有羊雜、羊肉餅等等,難得在香港吃到。羊肉串是半肥半瘦,羊架也是,我本人很喜歡,羊肉要有肥的烤得焦香。但之前我也看到有其他客戶投訴。總之,味道很正,純正大陸羊肉風味。米粉是很粗的那種。很彈牙。也是香港其他餐廳吃不到的。記得要加醋,湯會沒那麼油,加少量辣提味,喜歡吃麻可以加點麻椒等。很有貴州風味。

旺角这家遵义🐑羊肉粉我真的太爱了😭😭平价又好吃,谁懂啊!有好几家分店大家可以去OpenRice看看,羊肉粉羊肉串我每次去都必点📌羊肉粉可以选择辣度,湖南人大满足,辣椒油又香又辣,粉是像米线一样的粉,份量很足,羊肉一点也不膻非常香,连汤都很好喝!每桌上都有一份生蒜🧄真没想到在香港也能吃到生蒜!📌羊肉串这个真是yyds了,跟我在内地吃的羊肉串味道一样,火候刚好好,肥瘦相间吃的我停不下来😋📌牙签羊肉调料味道跟羊肉串其实差不多,但是炸的更久外层更酥,瘦肉多没羊肉串肥,所以我就觉得没羊肉串香📌红糖糍粑不是那么脆的糍粑是比较软糯的口感,淋上红糖和黄豆粉挺好吃的👍🏻

📌羊肉粉

📌羊肉串

📌牙签羊肉
📌红糖糍粑
2023-07-06 515 浏览
Highly recommended by my colleague, so, dropped by for supper.Ordered lamb skewer, lamb noodle soup, lamb cutlet and lamb pcs ( 牙籤羊肉)Lamb noodles in clear broth. Soup base is nice, very lamb-y taste & flavoured. The noodles, nice and chewy, not soft, which is good.Lamb skewers, too much of those spicy 子然粉 it's overbearing can't taste the lambLamb cutlets, was expecting grilled/bbq'd, what I got was deepfried lamb with, again, spicy子然粉, so, not much of the taste of lamb which I like. Oh well!Dish

Dish of small lamb pcs, 牙籤羊肉, surprise, surprise, it's deep fried lamb pcs with, aha! very generous amount of spicy 子然粉, yup, total 3 dishes, same ingredients, same preparation, served differenly. Tasted mainly those spicy spice on all 3 dishes.

Will come back again? Well, maybe, if craving for lamb late at night since they are opened till wee hours. Then again, hmmmmm
2023-07-05
2023-06-28 412 浏览
黔營的羊肉粉應該是香港同類食肆之先驅之一, 除了羊肉粉外, 也有不同的羊內臟, 連生殖器官也有. 說到羊肉粉, 我就是不喜歡加任何辣, 因為羊肉湯比一般肉湯味道更濃, 也有羊肉獨有的羶味. 這裡的湯頭還算OK, 米粉粗身爽滑, 羊肉切得細碎, 沒有太多脂肪, 吃起來口感有點死實, 其份量可以再多一點呢!烤羊肉串的調味沒甚麽問題, 孜然的香味和辣度平衡, 羊肉外表焦脆, 內裡口感爽實而不死實, 拿著鋼串大口大口吃, 相當有霸氣. 至於手抓羊排就是最基本的做法, 以高湯或沸水煮成, 味道最為單純直接, 而且肉質應該是三道菜中最嫩滑的, 所以最得我心.

2023-06-13 356 浏览
食過太多次,覺得必須要補個食評。貴州的羊因放養係山上,且食用很多草藥,所以特別好食。整間鋪有羊肉粉,羊肉餅,羊雜,羊架。羊肉粉分量頗大,一人一碗已經夠飽。人多可以叫兩個粉,再搭配其他小食,小辣已經夠惹味。我喜歡落醋。羊架烤得香香脆脆,但有些肥,介意慎點,本人喜歡肥瘦相間。涼拌羊雜其實和牛雜口感相似。湯亦好味,可以order一個唔辣嘅飲湯。羊肉串必叫,肥瘦相間。粉用的粗粉,係香港好少見,超級彈牙。夜晚六點開始多人排隊。

羊肉串必叫,肥瘦相間。粉用的粗粉,係香港好少見,超級彈牙。

夜晚六點開始多人排隊。
  • 羊肉粉
  • 烤羊肉串
今日同朋友出去演唱會,所以出咗旺角諗起想食宵夜,諗起呢間餐廳,可以專食羊又可以開到凌晨四點朋友可以去,入到去已經聞到一浸好香嘅羊嘅味道,好有燒烤嘅風味,我哋坐咗喺卡位,卡位好闊落好寬敞,我同朋友去咗一個手爪羊排,賣相非常不吸引,但係識落非常有驚喜,非常之新鮮,而且一有咬口,醬汁有少少酸酸哋,食落好開胃,覺得非常之好味,而且叫咗個羊肉夾饃,佢嘅麵包嘅質感好煙韌,裏面啲羊肉切得好細粒,食上去非常之好食,由於因為我哋唔夠飽,所以叫個烤羊排,佢嘅感覺好似係大陸東門嗰種燒烤嘅風味,佢炸得好脆,而且裏面炸完之後唔會好乾,本人覺得好好食,叫細分$88就夠,另外我哋嗌咗一碗羊腩粉兩位share一齊食,佢嘅粉嘅質感好滑,但係因為太圓,所以我建議要加埋匙羹先可以食,如果唔係佢會跌返落個碗裏面,羊腩嘅份量還可以,但係如果50幾蚊來講非常之高質素,本人覺得如果兩個朋友可以嚟呢間餐廳度試吓,我覺得都幾特別好有唔同嘅風味。
手抓羊排
羊夾饃
佢嘅麵包嘅質感好煙韌,
手抓羊排
羊夾饃
  • 羊肉粉
2023-05-21 359 浏览
本身一開始對食羊係冇乜大嘅興趣,但係由於同事之間問起有冇食過呢間羊肉店啊,好似話都唔錯好味喎。所以就去搵一搵關於佢嘅食評,點知打開食評發覺最近嘅評價基本上清一色負評,尤其係話佢嘅服務態度惡劣,反而引起左我嘅好奇心,去作賤下自己,睇吓會唔會真係咁惡劣.32度烈日當空周身汗嘅狀態,中午十二點幾,店裏邊得2個客,到底係大熱天時唔係好適合食羊肉定食評所致?廣告後自有分曉🫨入門口嗰刻店員阿姨問幾多個同埋隨便坐,暫時完全唔覺得有其他人所講嘅態度惡劣,由於天氣實在太熱,冇乜胃口,只係嗌咗一個羊雜粉同一客秘製羊排再加竹蔗茅根降降暑。個粉係可以選擇辣唔辣同埋大中小辣,我揀咗中辣食落去完全唔覺得佢辣,粉方面係完全吸唔到個湯嘅味道,仲有最大嘅問題係同個別嘅食評所提及嘅一樣,啲羊嘅份量係勁少,可以算得上係羊雜(丁)以下有相為證.所以基本上你問我我真係食唔出佢哋係羊嘅內臟,因為我連羊嘅羶味食唔到,而且個湯底都係冇乜味好淡下,難怪啲粉都冇味。相比之下個秘製羊排就好味好多,真係好濃羊味,有少少煙靭,但係唔係咬唔開嘅狀態,而且o趙多幾下羊味仲突出,加上肥瘦均勻可以話係相當好食😋支竹蔗茅根,實在令人太過失望,我諗住會好

羊雜粉

秘製羊排
相比之下個秘製羊排就好味好多
竹蔗茅根
支竹蔗茅根,實在令人太過失望,我諗住會好似火鍋店咁,點都有啲自家製嘅竹蔗茅根咁先似樣,點知竟然喺鴻福堂。

整體而言食物方面好壞參半,我唔建議食粉面類,無論係乾濕。但係嗰啲小食類,例如肉串,肉排嗰啲我都覺得好味。
關於服務態度方面,由我入嚟到離開收銀嗰刻,丫姐嘅態度都唔錯,不過有一點就係佢對住本地人相對有禮貌但對住啲操普通話嘅朋友仔反而係粗聲粗氣,但就現場所見內地嘅朋友仔講嘢都有啲粗聲粗氣,可能佢為咗迎合返對方姐
2023-05-21
秘製羊排
2023-03-10 632 浏览
香港真係好少有專食羊🐑嘅餐廳,羊腦、羊胎盤都有,真係值得試吓。午飯時段之後先去,有好多位任坐,好舒服。叫咗個羊肉粉同埋羊肉串。粉粗,但係好滑,質感同米線不同,感覺冇咁濟。食羊肉,預咗會有羶味,果然碗粉聞落有啲羶味,但係食落唔係好覺,ok。羊肉片很好薄,幾嫩,唔柴。仲以為羊肉串上面係加孜然粉,出乎意外,佢係加咗橙色嘅貴州粉,小小辣,幾野味,羶味淨係有一啲。佢有五粒,一塊肉、一塊肥膏隔住串起,好有特式,口感有啲特別。

午飯時段之後先去,有好多位任坐,好舒服。

2023-03-10
2023-02-25 1262 浏览
📍貴州遵義黔營羊肉粉 🧭旺角通菜街86號利群十廈地下E號舖人均消費: HKD108一直想試吓,就排下隊!👎🏻羊肉粉$50𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔個湯好清,淡淡羊肉香,第一口係好味,但慢慢覺得愈食愈無味!羊肉片唔覺得好特別,普通邊爐貨色!個粉好食好滑,好似米線同烏冬混合體!但整體真係麻麻地,唔知出名啲咩😅明明聽到有啲員工問要辣定唔辣,我問佢佢又話無分,之後我再同佢講,佢又話有👊🏻到出餐佢有冇加辣俾我,之後佢竟然加辣椒留俾我,仲要同個粉一啲都唔夾 🤦🏻‍♀️🆗涼拌羊肉 $58𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒂𝒕𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒎𝒃望落去好似好難,但係其實識落辣到普通!但個羊肉比湯粉個羊肉片香啲,不過無乜特別其實佢仲有好多唔同嘅羊肉食,如果食燒羊肉可能會好好多😅 最大問題係員工態度真係好差好差,好似欠咗佢咁!安排又差,明明排隊攞晒飛,都可以亂晒籠,地方又迫🤷🏻‍♀️ #MFJ旺角 #MFJ中菜#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog ##chinesecuisine #chinesefood #noodles #chinesenood

📍貴州遵義黔營羊肉粉
🧭旺角通菜街86號利群十廈地下E號舖

人均消費: HKD108

一直想試吓,就排下隊!

👎🏻羊肉粉$50
𝑳𝒂𝒎𝒃 𝑹𝒊𝒄𝒆 𝑵𝒐𝒐𝒅𝒍𝒆𝒔

🆗涼拌羊肉 $58
𝑺𝒑𝒊𝒄𝒚 𝑴𝒂𝒓𝒊𝒏𝒂𝒕𝒆𝒅 𝑳𝒂𝒎𝒃
涼拌羊肉

#MFJ旺角 #MFJ中菜

#mfoodjournal #foodie #hkfoodie #foodblog #hkfoodblog ##chinesecuisine #chinesefood #noodles #chinesenoodles
#相機食先 #旺角美食 #中菜
2023-02-03
等候时间
20 分钟 (堂食)
2023-02-02 584 浏览
羊肉粉得果薄切切幾片,味道十分一般。$88羊架,價錢好貴,得過兩條勁細條,仲要唔好食同勁肥。圖片真係僅供參考唔好信。羊肚又細細碟,仲要搭西芹做配菜,其實都好多人唔食西芹,建議可以選擇其他例如青瓜雲耳等等common少少既。如果唔係成碟也都唔知剩幾多可以食。總括而已,不建議!同埋呢間嘢原來加價加得好勁,啱啱睇openrice先知,唔怪得知價錢咁唔合理。同樣價錢可以有好多選擇。btw,後生仔侍應態度幾好,唯一好既地方!
羊肉粉得果薄切切幾片,味道十分一般。

2023-02-02
用餐时段