2018-07-22 261 浏览
踩單車買飯俾老婆食就成日都做,今晚唔打唔撞搵到呢間元朗雞扒飯堅正,雞扒同蓮藕餅都好有水準,有灣仔榮x一樣的水準,仲打算mark但重點外賣的鋪頭啦,點知7月30就玩完。第一次亦可能係最後一次。特別寫低留念
特別寫低留念
外卖自取
2018-07-14 160 浏览
《貳郎燒雞扒》#元朗📍元朗鳳翔路33-43號鳳翔大厦地下4號舖-🔹燒雞扒雙蛋飯 $43🔹燒雞扒蓮藕餅飯 $47雞扒肉質好嫩👍🏻👍🏻 燒得都幾香 仲有d黑椒蓮藕餅都炸得幾好 值得一試整體好高分 平民小店一定支持!+$2就有冰鎮奶茶 好抵飲🤭 奶茶好滑-byT: 8.5/10
《貳郎燒雞扒》#元朗
📍元朗鳳翔路33-43號鳳翔大厦地下4號舖
🔹燒雞扒雙蛋飯 $43
🔹燒雞扒蓮藕餅飯 $47
雞扒肉質好嫩👍🏻👍🏻 燒得都幾香 仲有d黑椒
蓮藕餅都炸得幾好 值得一試
整體好高分 平民小店一定支持!

+$2就有冰鎮奶茶 好抵飲🤭 奶茶好滑

byT: 8.5/10
2018-06-11 181 浏览
呢間餐廳個位置都算方便就脚。至於價錢方面都好低食,凍飲只加两蚊就有交易。招牌雞排飯43蚊。(雙旦,或雙腸,旦腸)自由搭配。件雞排不過不失,如果可以翠多少少就更好!加两蚊就有杯冰鎮奶茶。

加两蚊就有杯冰鎮奶茶。

2018-06-10
  • 凍奶茶
2018-02-14 300 浏览
工作中早餐,再去呢間食雞扒,人多又入咗最內圍嘅密封房,剛剛拖完地有點漂白水味!雞扒大奄列歐陸早餐($32)賣相唔錯,黑椒雞扒肉嫩,辣辣地好味,奄列蛋皮薄,比較老,入面嘅火腿多,一般,茄汁豆正常、多士唔夠脆,奶醬正常,整體一般熱檸茶(跟餐)夠熱茶味濃唔澀!好味同事食:常餐蕃茄湯麵($35)雞扒沙嗲牛肉麵($31)五香肉丁煎強沙嗲牛肉麵($29)熱咖啡☕️(跟餐)菠蘿油(跟餐加$5)店員勤快,上菜快手!

熱檸茶(跟餐)夠熱茶味濃唔澀!好味

同事食:

常餐蕃茄湯麵($35)

雞扒沙嗲牛肉麵($31)

五香肉丁煎強沙嗲牛肉麵($29)
熱咖啡☕️(跟餐)
菠蘿油(跟餐加$5)

店員勤快,上菜快手!

2018-02-11
$32 (早餐)
2017-11-20 240 浏览
Just an overpriced tea restaurant which offers standard quality chicken fillets of common quality. Very small size of bowls and plates which is not enough for a lunch or dinner of a normal adult man. No wonder lots of empty seats at the peak dinner hours.
2017-10-09 166 浏览
星期日去了元朗食早餐,地膽介紹呢間在體育館旁嘅茶餐廳,去到都8成滿,店員帶我哋再入一重,原來別有洞天,仲有空間!茶餐廳格局,橙色仿皮椅搶眼!早餐餐牌都係港式茶餐廳款式,不過都有啲特色,好像比較粉見嘅米通粉、稻庭烏冬(加$8😮)酸菜等!我一向喜歡試新嘢!雞扒酸菜稻庭烏冬($39)賣相幾好,雞扒用碟另上,唔會浸湯,煎得香脆,唔乾有肉汁,雞皮已被燒得好薄,蜜糖汁香甜,加啲香辣黑椒惹味,好味!湯烏冬湯底清,烏冬真係幾滑身幾彈牙!煙煙韌韌!好味!熱檸茶:夠熱茶底濃,茶味唔澀!幾好同事食:肉丁米通粉:沙爹牛米:香腸麵:菠蘿油:凍啡走甜:冰鎮奶茶:店員好爽,落單上菜快手!出入都會打招呼!又會介紹食物(好像我問稻庭烏冬點解加咁多錢,佢拍心口講係新鮮嘅烏冬,一定好味!食物有啲特色!雞扒好味!
星期日去了元朗食早餐,地膽介紹呢間在體育館旁嘅茶餐廳,

熱檸茶:夠熱茶底濃,茶味唔澀!幾好

同事食:

肉丁米通粉:

沙爹牛米:

香腸麵:

菠蘿油:

凍啡走甜:
冰鎮奶茶:

食物有啲特色!雞扒好味!
2017-10-08
$39 (早餐)
2015-06-28 1325 浏览
假日天氣太熱,不想外出吃午餐,最後選擇去了貳郎燒雞扒買了個燒雞扒讚歧烏冬加凍利賓納(轉茄湯+$4,凍飲+$2)$44,回家開冷氣做宅女。外賣用個紙袋包住件雞扒可以說是環保得黎又防止件雞扒被湯浸淋。件雞扒都幾大件,味道算係正常、黑椒味較重,但肉質都算嫩滑。茄湯讚歧烏冬的茄味唔出,有點過咸而且烏冬煮到好淋無口感。失望。極個套餐得個利賓納好飲,價錢又唔係平,應該無下次。

件雞扒都幾大件,味道算係正常、黑椒味較重,但肉質都算嫩滑。
燒雞扒

茄湯讚歧烏冬

極個套餐得個利賓納好飲,價錢又唔係平,應該無下次。
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
2015-01-25 1095 浏览
之前食過貳郎雞扒啲燒雞扒好野味又多汁。而且都算大份。今次試試佢既早餐,叫左沙爹牛肉米粉。味道真係一般般,啲牛肉又多筋。加3蚊有菠籮包,明顯有返叮過,熱就好熱,不過口感就差左啲。幸好,仲有冰鎮凍奶茶,水準拍得住「金鳳」,夠香夠滑。
之前食過貳郎雞扒啲燒雞扒好野味又多汁。而且都算大份。
加3蚊有菠籮包,明顯有返叮過,熱就好熱,不過口感就差左啲。
幸好,仲有冰鎮凍奶茶,水準拍得住「金鳳」,夠香夠滑。
用餐时段
早餐
2015-01-19 815 浏览
呢間名為<燒雞扒>店…仲以為只係得小食…無諗過 係會有早餐食既…而且最平既只係廿零蚊價錢…已經有麵有腸旦…唔夠既話…加碼要菠蘿油或麥皮…都只係4蚊…算係 好抵食…朋友點左雞扒餐旦加菠蘿油…菠蘿油皮脆牛油香 …旦都算滑…午餐肉一般…而重點係雞扒…我最唔鍾意既雞皮已經唔見哂…可以見到成塊肉都沾滿哂黑椒…真係 好重口味...但好奇怪…一d都唔覺得黑椒辣…反而覺得黑椒好香口…而我點左個雞扒包加麥皮…麥皮唔算太稀…不過就覺得唔夠甜…侍應 好好人…拎左成枝錬奶比我…任我放縱咁 加加加…最重要係唔駛加$$$$$…雞扒包送到黎既時候已經一開為二…包包唔算好大個…係鬆軟型…入面有一大塊蕃茄…一大片生菜…一塊半雞扒…同少量沙律醬…簡單輕怡…餐飲加2蚊就有熱檸蜜…2塊檸檬片加十足蜜糖…好ok啦…
呢間名為<燒雞扒>店…仲以為只係得小食…無諗過
加$$$$$…
招牌雞扒包
簡單輕怡…
熱檸蜜
餐飲加2蚊就有熱檸蜜…2塊檸檬片加十足蜜糖…好ok啦…

等候时间
5 分钟 (堂食)
$35 (早餐)
  • 黑椒雞扒
2015-01-18 466 浏览
同朋友本來去食all day 早餐,點知塞車趕時,就轉去食個快餐式,聽聞呢到雞出名,所以就來試,今次試了個扒餐同包餐,包餐加錢可以多個麥片,扒餐就多個菠蘿油,包來了,好大個,店員好細心,幫我地分左一半看,好厚厚的有生菜,招牌雞,蕃茄,同煎過的包,好脆,雞有蜜汁同黑椒香,唔肥,脂肪少,蔬菜新鮮麥片我冇試,應該好淡,友人問了店員取煉奶加了大量才夠味扒餐有些似午餐,好大份,雞扒好大,同樣皮有蜜香同黑椒香,皮脆,內嫩,炒滑蛋,蛋滑有味,菠蘿包夠脆但不夠牛油煎到十分香口食完雞扒最好叫個檸蜜,清潤下,夠甜又下火 早餐好少像這裡,豐富又低食,質量達到中上,服務也細心,初時比了一般中間位我地,但一有卡位,就主動叫我地轉大位,細店少有的服務
聽聞呢到雞出名,所以就來試,
,店員好細心,幫我地分左一半
看,好厚厚的
有蕃茄,招牌雞,生菜
麥片我冇試,應該好淡,友人問了店員取煉奶加了大量才夠味
煎到十分香口
食完雞扒最好叫個檸蜜,清潤下,夠甜又下火
2015-01-17
$35 (早餐)
有蕃茄,招牌雞,生菜
2014-12-27 276 浏览
年多以來偶有捧場, 就是剛過去的夏天壞冷氣, 但因喜歡吃雞扒, 還是再光顧... 不料只是隔了幾個月, 處理食物的態度會變得如此 週六晚上差不多8時, 都仍有卡位... 我如常叫了一個雞扒茄通餐...1) 先來了杯熱飲, 看見那隻洗擦得滿是黑紋的瓷杯, 我好想問, 咀應該放在那個位置喝好呢? 再望望他們從廚房拿出來的杯, 全部都一樣, 只能讚嘆, 清潔姐可能太勤奮很用力?2) 再來濃茄湯通粉, 另一失望, 怎麼廚師很忙嗎?(店子未滿喎) 有些通粉都未完全"林", 仍有少部份是硬粉狀3) 雞扒多士蛋來了, 幸好雞扒還是OK, 但那塊厚多士(也是我喜歡的食物) … 真叫人生氣… 燶到咁? 廚師無理由視而不見罷, 他從多士爐取出, 還塗上牛油, 落煉奶, 冇可能看不到多士已燶了一截, 但他都決定放上碟端出來, 心在想甚麼呢? 不是要求不要求換多士的問題了, 叫人生氣的是, 他們其實是抱著甚麼態度弄食物呢? 願意從客人的角度想一想的嗎?

题外话/补充资料: …… 一直支持元朗小店, 我仍希望可以食回原來的美味與誠意, 等待, 盼望!
2014-12-27
2014-05-25 528 浏览
看著一面倒的好評,特登黎食個早餐,既然雞扒出名,咁就要雞扒早餐無謂挑機啦。跟餐餐飲要了熱奶茶,茶十分濃,但個人比較喜歡奶多一點,這一杯有點澀口。雞扒早餐配炒滑蛋,奶油多,午餐肉。厚多士微温,煉奶牛油下得頗多,味道幾好。午餐肉薄切,粉多,麻麻。炒蛋嫩滑,仲有蛋汁,好食。但想加啲鹽同胡椒粉時,枱上啲用哂,侍應示意去隔離枱攞,並唔攞過黎囉。主角雞扒,有香草同蜜糖味,好似燒野食個種味,皮煎得好香口,雞扒大大塊啖啖肉,唯底下脂肪一大舊,好肥膩。雖然搬左去隔離間舖大左少少,但依然好迫,坐正門口位係超熱嘅,門唔閉,室內又唔夠冷氣,大熱天時食到身水身汗。
雞扒早餐配炒滑蛋,奶油多,午餐肉。
厚多士微温,煉奶牛油下得頗多,味道幾好。
午餐肉薄切,粉多,麻麻。

$28 (早餐)
2014-05-20 387 浏览
一直聽聞”貳郎燒雞扒” 食物出色,故今天終於來到一試早餐。本人一進入店舖,因為一個人已預了要搭枱,但想不到連想找一個較合適的位置也沒有,心裏已想著想離開了。現在真後悔!座位:店內實在很擠迫,相信兩枱之間只有半尺空間出入,路中心亦擺放了兩張2人枱,聽聞店內較入位置仍有座位,但當時並沒有開放。本人感到坐得很不舒適,更覺一點空間也沒有。因距離太近,被隔離枱的小孩踢了一腳,又有三名男士搭枱。因太擠迫,店員更要將本人枱上的餐具盒放在隔離枱。冷氣:店內有冷氣機,可是噴出來的卻是熱風,大熱天時在吃著熱湯麵實在難受。服務:枱面沒有餐牌,要不停叫喚店員多次才可提供。沒有提供茶水,沒有提供餐巾,沒有提供牙簽。(原來在收銀處才有,難度要客人離開時一邊行一邊抹咀一邊撩牙?食物:沙嗲牛肉的沙嗲醬汁是一粒粒的,口感及味道十分差。檸茶一點檸檬味也沒有。厚多士及奄列還可以。整體感到十分差,本人只好匆匆離開。再沒有下次!
一直聽聞”貳郎燒雞扒” 食物出色,故今天終於來到一試早餐。
整體感到十分差,本人只好匆匆離開。再沒有下次!
2014-05-20
$27 (早餐)
2014-05-18 421 浏览
寫了多篇試食,也是時間記錄一下自己的食記。其實帶著小兄妹,平日甜魔媽媽吃得很簡單,比較偏好蒲茶記,因為有媽媽的重要精神食糧---港式奶茶! 今晚又寫一間家附近的茶記---貳郎燒雞扒,它最近搬舖了,雖與舊址很近、招牌也沒變,但地方明顯大多了,食物也有一點改變。以往甜魔一家都愛去吃它的早餐,五一的早上一家人也再訪了,感覺~~~還是喜歡舊店多一點。其實新店有不少好處,至少地方大了,BB車也可以推進去,不似舊店一帶著車就要收起/改坐沒冷氣的室外位。而且難得裝修光猛後,價位上升不多,早餐仍是很抵食。當日就點了一份港式早餐,一份馳名的雞扒包,再加$4要多碗牛奶麥皮。港式早餐先上,是五香肉丁米配上滑蛋、腸仔,以及近日人氣食物---多士。食物與以前一樣,大部分都沒特別,最出色是滑蛋,仍舊保持嫩滑討喜,每次吃完都有意猶未盡之感。牛奶麥皮則幾香甜又滑的,為食囝囝也吞下了半碗,才加$4的確很抵。不過來到主角的雞扒包,雖然成品仍是熱暖的上檯,感覺就失色了些。始終店大了,接的單多了,應該是集合幾單一起做,不似以前即叫即整,不是最新鮮最快速的上檯。而且中間的沙律醬又多了些,感覺更加水了。十分的希望這只是偶爾的失手
不過來到主角的雞扒包,雖然成品仍是熱暖的上檯,感覺就失色了些。始終店大了,接的單多了,應該是集合幾單一起做,不似以前即叫即整,不是最新鮮最快速的上檯。而且中間的沙律醬又多了些,感覺更加水了。十分的希望這只是偶爾的失手。但同時熱奶茶也明顯失色,茶味較薄,也不夠滑,給隔一條街的八斗拋離了幾條街。
而老公的凍奶茶就好多了,質感明顯較滑,仍然酷似太興的出品,令人懷疑到底凍奶茶與熱奶茶是否不同沖法??
埋單$59,可以用八達通付款了,也是一種進步。要找天下午再來吃多次最核心的雞扒包,並嘆多次奶茶,希望會找回昔日喜歡的味道!
2014-05-01
$30 (早餐)
2014-05-05 417 浏览
星期六下晝四個人去食...望入鋪以為無晒位...點知店員話有位...跟住佢行到好入...原來仲有間房...都有成20-30個位!!! 勁!!!我唔係好餓...散叫o左個雞扒包...其他人都係食雞扒飯~ 個包又大又脆~ 雞扒真係似足港島間"榮x"...但塊皮唔夠人地咁脆...但味道唔差同埋好滑~ d沙律醬仲有d蔬菜粒~ 好味~ 老公叫o左雞扒飯加蓮藕餅~ 呢個配搭都幾得意~ 但佢話蓮藕餅都唔錯~ 不過d配菜幾辣~ 奶茶係冰震的~ 好味!!! 總括嚟講食物同服務都ok~ 會encore~
我唔係好餓...散叫o左個雞扒包...其他人都係食雞扒飯~
但味道唔差同埋好滑~ d沙律醬仲有d蔬菜粒~ 好味~

老公叫o左雞扒飯加蓮藕餅~ 呢個配搭都幾得意~
但佢話蓮藕餅都唔錯~ 不過d配菜幾辣~
奶茶係冰震的~ 好味!!!
總括嚟講食物同服務都ok~ 會encore~
2014-04-26
  • 雞扒