2024-06-07 0 浏览
旺角其實有咩好食呀?求其搵咗一間茶記食呢間叫做2號冰室嚟嘅咁我就去到係中午時間所以揀咗兩個午餐食。一個午餐係香煎魚柳飯啊配黑椒汁另一個午餐係西炒飯嚟嘅,咁我平時就比較少食西炒飯嘅咁今日就係呢個2號冰室試一試佢啦咁西炒飯都係冇乜特別嘅咁正常茶記嘅質素啦如果香煎魚柳,呢個魚柳都唔算滑煎乾咁有黑松露汁配襯吓都係一個唔錯選擇,但係茶記嚟講呢個質素都算係咁啦兩個午餐成為$120不過不失啦,而家喺香港食個午餐$60都走唔甩㗎啦,物價高漲啊
2024-04-15 214 浏览
茶餐廳既快, 加上遊客區.  完全可以比遊客 體驗香港生活. 入座起 1分鐘 就已經有職員問係唔係點餐.點完餐起計既 1分鐘 就已經上餐飲. 放低餐員1分鐘收碟今次到店時間既時間係下午茶時段. 奶油豬套餐 ( $29)不過不失. 因為個奶油豬 唔太夠奶油, 問店員可唔可以比多少少既時候. 店員充滿疑惑, 唔係好知點算. 最後拎左去加少少練奶. 夠吋雞蛋三文治套餐 ( $35 ?)( 價錢唔太肯定)雞蛋真係幾足料. 唔錯, 如果可以烘底就更好.雪菜片頭湯少線 ($50)片頭爽口,  彈牙, 十分好味.加上貳號菜脯, 味道升華

入座起 1分鐘 就已經有職員問係唔係點餐.
點完餐起計既 1分鐘 就已經上餐飲.
放低餐員1分鐘收碟

今次到店時間既時間係下午茶時段.

奶油豬套餐 ( $29)
店員充滿疑惑, 唔係好知點算. 最後拎左去加少少練奶.

夠吋雞蛋三文治套餐 ( $35 ?)( 價錢唔太肯定)
雞蛋真係幾足料. 唔錯,
如果可以烘底就更好.

雪菜片頭湯少線 ($50)

片頭爽口,  彈牙, 十分好味.
加上貳號菜脯, 味道升華
2024-04-14
等候时间
2 分钟 (堂食)
  • 貳號菜脯
2024-02-21 385 浏览
今日去郎豪坊行街,之前食個quick lunch, 附近好多茶記,哩間系正郎豪坊對面最方便。-位置旺角地鐵站出口2分鐘,超方便-內部裝修環境光猛,但座位比較窄,吾夠人數通常要搭檯,舒適度普通。-服務正常, —伙計沒有大大聲,茶記算不錯。 —不收微信支付不方便國內旅客- 衛生可以- 旺角午餐哩個價錢,算性價比中上。-食物質數正常茶餐廳,無驚喜,無失望。最後買左個菠蘿椰絲包返屋企做下午茶,切開中間差不多真空,仲少過麵包鋪買的雞尾包,無椰絲味,失敗,拉低了性價比。

-位置旺角地鐵站出口2分鐘,超方便

-服務正常,
—伙計沒有大大聲,茶記算不錯。
—不收微信支付不方便國內旅客

- 衛生可以

- 旺角午餐哩個價錢,算性價比中上。

-食物質數正常茶餐廳,無驚喜,無失望。

椰絲菠蘿包
2024-02-21
等候时间
5 分钟 (堂食)
2024-01-29 299 浏览
去到店舖叫外賣,叫咗飯餐叫杯凍飲然後講一句冇餐跟就出咗單,之後話取消唔俾取消杯嘢飲,之前一直幫襯開🔺包錯外賣🔺冇包餐具🔺漏食物都試過,而家取消杯嘢飲都咁難!叻仔麻煩老闆見到,再培訓一下。員工又或者好態度解釋都可以,麻煩睇返錄影check check佢,佢係當左我係遊客定點?服務性行業係咁? 哈 哈哈食物質素基本同之前一直一樣,咖喱就最好食,自從舖頭開大咗,連埋隔籬舖頭相通,服務態度越嚟越差,超級過分。重點重點麻煩老闆真係睇返29/1/2024收銀員工
去到店舖叫外賣,叫咗飯餐叫杯凍飲

然後講一句冇餐跟就出咗單,之後話取消唔俾取消杯嘢飲
麻煩老闆見到,再培訓一下。
員工又或者好態度解釋都可以,

食物質素基本同之前一直一樣,咖喱就最好食,

重點重點
麻煩老闆真係睇返
29/1/2024收銀員
外卖自取
上星期下午茶時間,嚟到朗豪坊附近搵食,嚟到呢間試食。下午茶餐由$30一個菠蘿油加熱奶茶,到最貴$62嘅安格斯牛肉湯河都有,但我都係睇唔啱,結果要咗個常餐,沙嗲牛麵配半件油多、一條香草腸及蔥花炒蛋,一杯熱奶茶,盛惠$56。先唔講食物,講燈光。由於呢間餐廳啲燈全部都係黃光,所以影出嚟嘅食物及餐牌都係偏黃色,沙嗲牛肉麵同奶茶算係好彩有一次唔係出現黃色,被我拍低咗。講返食物,蔥花炒蛋,啲蔥得幾粒,而且淡口,食落個味道似加咗幾粒蔥花嘅老麥嘅炒蛋,香草腸烚熟唔係煎,係油多有些少鹹鹹地,其餘兩樣係無味嘅。沙嗲牛肉麵,賣相唔得,而且啲麵煮得過腍,唔得爽,唔好食,沙嗲牛肉一般,食唔到沙嗲應該要有嘅香味。奶茶算係呢個餐比較好嘅一樣嘢,但收成$56一個常餐,附近唔知會唔會有更好嘅選擇呢?
上星期下午茶時間,嚟到朗豪坊附近搵食,嚟到呢間試食。
2023-10-09 637 浏览
呢排早左返工,趁有時間歎返個早餐先。係旺角隨便搵左呢間就腳既餐廳,裝修幾靚又坐得舒服,就去試吓。叫左個經典早餐,沙嗲牛麵、炒滑蛋、日式湯種包、凍檸茶,盛惠$43,係旺角食算合理。沙嗲牛麵啲牛肉非常之嫩滑,啲湯唔好太鹹,公仔麵正常。炒蛋方面,都好滑,有驚喜嘅係個包,出奇地好食,個質地幾特別,同一般嘅包好唔同,有咬口,裏面好多提子乾😬總體而言,食物質素同價錢都合理,最緊要坐得舒適,有機會可能會encore的😀
沙嗲牛麵啲牛肉非常之嫩滑,啲湯唔好太鹹,公仔麵正常。
沙嗲牛麵早餐配凍檸茶
沙嗲牛麵早餐配凍檸茶
2023-08-24 631 浏览
今日喺旺角買完燈飾,我想食得平平哋,所以就去咗姨甥仔每次路過都要買蛋撻嘅2號冰室,睇吓係咪真係咁好味先。見到餐牌確實好抵,於是我哋叫咗:- 兩件蛋撻- 焗豬扒飯- 豬扒酸湯米線- 菠蘿冰- 柑桔蜜先講兩個蛋撻,堂食熱辣辣真係好鬼正,好鬆脆👍🏻焗飯同米線都好正,好足料,食到好飽。只係飲品就甜咗少少,唯有自己加少少水溝稀,不過從另一個角度講,咪即係大杯咗🤣🤣🤣咁多嘢食埋單幾多錢呀?只係$168,比起我屋苑啲茶餐廳仲抵👍🏻👍🏻一定再試

見到餐牌確實好抵,於是我哋叫咗:
- 兩件蛋撻
- 焗豬扒飯
- 豬扒酸湯米線
- 菠蘿冰
- 柑桔蜜

先講兩個蛋撻,堂食熱辣辣真係好鬼正,好鬆脆👍🏻
焗飯同米線都好正,好足料,食到好飽。

2023-08-22
2023-07-14 546 浏览
點了豬小排酸辣米線($56)跟乾炒牛河($70),米線和豬排份量都較少,味道可以,酸菜好味。牛河河粉幾硬,口味算淡,牛肉也沒幾件。環境很嘈,不知道是設計還是太多人問題,坐對面都要大聲少少講話
2023-06-02 633 浏览
建議行多幾步去其他茶餐廳。門口是一位年輕的男主任。之前食過幾次都係沒禮貌, 沒經驗. 點知, 今天可能打機打太耐, 沒精神, 竟黑我臉. 明明好多位, 竟指我去一個好逼的位. 最奇係, 這麼垃圾的茶餐廳, 會在附近再開. 沒服務, 低質素, 價錢貴,  食物難食; 相信再有人食機會好低. 早餐之前試過沙嗲牛肉麵. 真心出奇地難食, 麵過火, 牛肉好難食. 去樓上食麥當勞好食好好多. 可能就腳, d 人貪方便求其食所以見不少人食. 食過就真係好唔得.
2023-06-02
  • 沒有
2023-04-04 656 浏览
眼見十一點三了、 匆匆忙忙點了兩份早餐!沙嗲牛麵:一上檯聞到好香沙嗲味!牛肉大大片(不老、無筋)、麵淥到剛好👍炒滑蛋跟著半份多士、份量剛好。鮮油菠蘿包:剛出爐菠蘿包夾著鮮牛油👍菠蘿包好軟熟。奶茶香濃。早餐真唔錯!
鮮油菠蘿包
沙嗲牛麵
沙嗲牛麵
炒滑蛋油多
熱奶茶
  • 豬扒包
  • 菠蘿包
2023-03-16 441 浏览
下午茶來講價錢偏貴,但係我諗附近呢幾間茶餐廳都差唔多,唔知係唔係人流鋪租問題吧~我揀咗我自己成日都會好鍾意食嘅蕃茄蛋牛肉湯飯一上枱個賣相雖然一半,而且見到好橙色感覺蕃茄味應該都會偏假不過原來好多牛肉喺下面,而且有三大件新鮮番茄🍅問咗店員拎蔥特登拎起晒啲牛肉影俾大家睇雖然個味太甜,但係整體都食得好滿足,而且佢係用珍珠米,阿爸試咗覺得好滿意飲完都唔會覺得好口渴OK嘅阿媽揀咗水餃嗰個粉,覺得啲水餃幾好幾清新,而個湯底佢都滿意食嘢好挑剔嘅阿媽都滿意所以佢算係唔錯
我揀咗我自己成日都會好鍾意食嘅蕃茄蛋牛肉湯飯
一上枱個賣相雖然一半,而且見到好橙色感覺蕃茄味應該都會偏假

不過原來好多牛肉喺下面,而且有三大件新鮮番茄🍅
問咗店員拎蔥
特登拎起晒啲牛肉影俾大家睇
飲完都唔會覺得好口渴OK嘅
阿媽揀咗水餃嗰個粉,覺得啲水餃幾好幾清新,而個湯底佢都滿意
食嘢好挑剔嘅阿媽都滿意所以佢算係唔錯
用餐时段
下午茶
2023-03-15 281 浏览
特登Log in比差評係平日早上10:00左右食早餐入到去 好快問落得餐未 都正常既 以為知道未落餐所以走來問奶茶飲淨3分1 問我地仲要唔要其實我都唔飲 咁就話唔要 比佢收走收完轉個頭就直接問「可唔可以比返張枱我」下?同朋友食個早餐20分鐘都唔知有冇老實 如果你有禮貌同我講 唔好意思,出面有人等位 我都覺得你有禮貌朋友係埋單既時候同佢講 介唔介意下次唔好趕客走 個人無視佢😀😀😀知你有客等緊位 但基本禮貌都要有我知少我一個客唔影響但我都要講😀😀😀✌🏾
特登Log in比差評
係平日早上10:00左右食早餐
入到去 好快問落得餐未 都正常既
以為知道未落餐所以走來問
奶茶飲淨3分1 問我地仲要唔要
其實我都唔飲 咁就話唔要 比佢收走
收完轉個頭就直接問「可唔可以比返張枱我」
下?同朋友食個早餐20分鐘都唔知有冇

知你有客等緊位 但基本禮貌都要有
我知少我一個客唔影響
但我都要講😀😀😀✌🏾
2023-03-15
$35 (早餐)
2023-02-24 226 浏览
冰室的魔力,就係樣樣都好食,但你只可以揀一樣。一個人的好處,就係冇人同你傾偈,但你可以周圍觀察,然後胡思亂想。對面的食客,明顯叫了一個橙色的蕃茄通。膠板相隔只見模糊輪廓,忽然好想裝佢一眼!當然,我無咁做到。然後,我也叫了一個《蕃茄公司通》。湯底香濃,餐肉、腿、蛋、腸,四寶齊全,絕對是地道美食!然後,對面食客起身要走了,我把握機會望了一眼,但已經戴上了口罩。然後,就沒有了然後。很多時候,當下的一刻,it is now or ⋯⋯never .

然後,就沒有了然後。
2022-12-16 407 浏览
今日係朗豪坊附近做野,放飯個時肚餓又凍,唔想行咁遠,就過左對面街茶餐廳食個下午茶。餐牌選擇夠多,有炒粉麵、常餐、連米線都有。凍凍地唔想食咁乾身,就叫左《木耳餃三寶酸湯米線》$53,三寶即係木耳餃、魚片頭同扎肉(每樣2件),下午茶黎講其實價錢一d都唔低,米線份量都唔多,一般女仔都食得哂,不過米線約爽口,酸湯又有少少辣,夠哂開胃,食完身都暖d,木耳餃幾足料,不過過咸,而且餃子皮過厚,扎肉就幾厚身,係黑椒味,魚片頭少少燶左,味道都一般正常啦。可能係下午茶時間,人唔多,店員都正常態度。評語:價格偏高選擇較多地點方便

評語:
價格偏高
選擇較多
地點方便
2022-11-19 303 浏览
行街行到攰攰地,需要中途休息下,餓就唔係好餓,主要想飲杯野。星期六嘅旺角周圍都係人,見到呢間茶餐廳價錢大眾化,著為坐下食少少野都適合啦。到底會有幾香港原味道呢🤔呢個焦糖西多士配雪糕,又幾好食喎!😋焦糖味足夠但唔會死甜菠蘿油的話,個人覺得可以做得更加好。牛油係甘香嘅,但面包凍冰冰,所以牛油溶入唔到其中,變左包還包,牛油還牛油咁食。如果可以做多步烘一烘熱包,就更好啦。另外咁樣切開面包放牛油,客人會食得好麻煩。可以考慮另一個切法😂雪糕紅豆冰,係今日嘅贏家。因為岩晒我口味,紅豆夠淋,奶味香,甜度適中。😆唔知呢個係咪原味道呢😙

到底會有幾香港原味道呢🤔

呢個焦糖西多士配雪糕,又幾好食喎!😋焦糖味足夠但唔會死甜

菠蘿油的話,個人覺得可以做得更加好。
如果可以做多步烘一烘熱包,就更好啦。
另外咁樣切開面包放牛油,客人會食得好麻煩。
可以考慮另一個切法😂

唔知呢個係咪原味道呢😙