2024-02-18 75 浏览
銅鑼灣財記辣蟹私房菜唔係只有蟹食,更有多特色小菜,樣樣都幾吸引。栗米魚肚羹,魚肚嘅口感軟滑彈牙,栗米嘅味道香甜,湯汁嘅質地濃稠,飲落去暖暖哋,仲有一股淡淡嘅香味中式煎牛柳用嫩嘅牛柳切成薄片,牛柳嘅肉質鮮嫩多汁,表面微微焦香,醬汁嘅味道鹹甜適中,刺激味蕾。呢個菜式適合配飯食,可以增加食慾。菜膽雞,雞肉和菜膽一齊炆煮,雞肉嘅口感鬆化入味,菜膽嘅味道清甜爽口,整個菜式嘅味道協調而豐富,仲有一股濃濃嘅雞湯香。呢個菜式適合全家人一齊食,可以滋補身體,促進消化。

2024-02-14 78 浏览
財記辣蟹私房菜 銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓2-3/F, Chung Wai Commercial Building, 447-449 Lockhart Road, Causeway Bay新年初五開工,有朋友外國返來香港過年,香港識架朋友同事走架走,有機會要多見幾面!財記辣蟹私房菜少炒出名好食迄立多年,帶6、7年無返香港架朋友去食餐中餐(佢要食中菜,外國中菜貴又唔好食)招牌菜 $ 108小炒皇,韭菜爽口惹味,加入了很多配料,盤滿蝦乾,少少辣惹味濃郁,$98 一隻脆皮乳鴿,現炸是呈現香脆的要訣,因乳鴿細隻好易醃入味,肉是越食越出味道椒鹽排骨 $98,一字肉排濃郁惹味,椒鹽味好重下,而肉排有嚼勁。招牌炒飯 $108,一見招牌兩字,禁不住點份來試。有帶子、椰菜同午餐肉!haha
財記辣蟹私房菜
銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓

2024-02-08 820 浏览
臨近歲晚,又係朋友約食團年飯既peakseason,今日就由朋友揀佐間喺銅鑼灣既私房菜,方便大家食完飯可以一齊去行年宵。.雖然餐廳個名係同「蟹」有關,但係我地人唔多,所以都係選擇叫餸食飯。.蔥油走地雞 $148我地首先點既係蔥油走地雞,主要原因係我地見到幾乎每一枱既客人都有點呢款菜式!的確,佢無令我地失望,上枱已見成個碟佈滿薑蔥,夾起雞件大大件,食落Juicy又啖啖肉,蔥油已經入哂味,高質。.鹹蛋黃焗鮮魷$128黃金焗鮮魷呢D意頭菜作為團年飯我地當然都要點啦,即叫即焗,比起其他餐廳既炸鹹蛋黃佢更加健康。每一件鮮魷都沾上厚厚既鹹蛋黃,鮮魷食落爽口,幸福感滿分。.魚香茄子煲 $108我最鐘意既小菜之一,用黎餸飯一流既魚香茄子煲,茄子大大條,而且全部都已經去皮,無加辣椒少了一份香口,但係肉碎份量滿滿而且我鐘意佢唔會做得太油膩,令人食得更健康。.白飯兩碗 $30茶芥 $20 花生 $10.財記辣蟹私房菜銅鑼灣駱克道447-449號中威商業大廈2-3樓.#灣仔 #銅鑼灣 #財記 #財記辣蟹私房菜 #私房菜 #鹹蛋黃焗鮮魷 #蔥油走地雞 #蔥油雞 #魚香茄子煲
臨近歲晚,又係朋友約食團年飯既peak

蔥油走地雞 $148

鹹蛋黃焗鮮魷$128

每一件鮮魷都沾上厚厚既鹹蛋黃,鮮魷食落爽口,幸福感滿分。

魚香茄子煲 $108

庆祝纪念
团年饭
  • 蔥油走地雞
2023-12-23 161 浏览
啱晒!最近試咗間私房菜,真係小食大智慧,每碟都唔賴!避風塘炒蟹,蟹仔肉滑彈牙,辣得嚟香辣上心頭,啖啖都係正!胡椒炒蟹就夠晒惹味,辣椒粒嗌醒你個胃口,正喎👌。海鮮荷葉飯幫襯得好,煙韌飯粒包裹住鲜味,實在係滿足!薑蔥美國生蠔就更加正,蠔仔係咁大隻,咬落爽口得滯!鹹蛋黃涼瓜驚喜連場,唔係啱晒下酒!粟米海皇羹飲到舒服,滋味唔洗多講,食多幾啖都唔覺膩。椒鹽排骨同椒鹽鮮魷,椒鹽味道係掂㗎,脆卜卜👍。而鍋貼蝦多士,簡直就係現炸美味代名詞,外脆內嫩,一流!豉椒炒蟶子,份量夠晒足,個個都令人意猶未盡,但脆皮炸乳鴿就稍為失色,肉感差咗點,不過黑椒牛仔骨就補返,肉嘅香嫩同黑椒既配搭,簡直無得彈!呢一餐食到好滿足,寫咁多,諗起啲美味仲想再去一次!🍚🍤🥢

呢一餐食到好滿足,寫咁多,諗起啲美味仲想再去一次!🍚🍤🥢
2023-12-14 153 浏览
銅鑼灣放工,同朋友一齊去食中餐。今次我地揾咗小菜好岀名嘅財記辣蟹私房菜食飯,我地點咗時菜炒魚塊、南乳豬頸肉炒藕片、粟米海皇葵、魚香茄子煲、沙嗲牛肉炒芥蘭🤤時菜炒魚塊🐟魚塊用上上等靚班,師傅將魚除骨用油大火炒,食得岀有鑊氣🤤南乳豬頸肉炒藕片🐷原來南乳同豬頸肉都可以好夾,食都可以食多幾碗!粟米海皇葵🌽食到有啲油膩,就叫咗個湯潤喉嚨。海皇葵唔會太鹹,師傅又落咗好多粟米👍🏻魚香茄子煲🍆茄子煲最岩試到廚房嘅火候,每條茄子都炆到好淋👍🏻 連豬肉碎餸飯食至正😋沙嗲牛肉炒芥蘭🐮最後我地點多一樣菜,又唔想太齋,就叫咗沙嗲牛肉啦。師傅用大火快炒,保留咗菜嘅爽口!🤤

時菜炒魚塊🐟
魚塊用上上等靚班,師傅將魚除骨用油大火炒,食得岀有鑊氣🤤

南乳豬頸肉炒藕片🐷
原來南乳同豬頸肉都可以好夾,食都可以食多幾碗!

粟米海皇葵🌽

魚香茄子煲🍆

沙嗲牛肉炒芥蘭🐮
2023-11-27 225 浏览
星期日晚同老公去銅鑼灣財記辣蟹私房菜食晚飯。茶位每人$10,花生$15,另外仲要加一服務費。避風塘炒辣蟹食唔起,所以叫下其它平易近人啲既野食。豉椒炒蜆 $98份量十足,味道惹味,送飯一流,我見好多枱都有叫黎食。絲苗白飯 $15叫左碗白飯黎share食,唔係好大碗。秘製沙薑雞(半隻) $138雞肉嫩滑,沙薑味突出,半隻都好多。芝士焗蝦球伊麵 $188大大隻既蝦炸過,好香脆,加上伊麵同熱溶芝士撈勻一齊吃,十分邪惡但好食。
星期日晚同老公去銅鑼灣財記辣蟹私房菜食晚飯。
茶位每人$10,花生$15,另外仲要加一服務費。
避風塘炒辣蟹食唔起,所以叫下其它平易近人啲既野食。
豉椒炒蜆 $98
份量十足,味道惹味,送飯一流,我見好多枱都有叫黎食。
豉椒炒蜆
絲苗白飯 $15
叫左碗白飯黎share食,唔係好大碗。
絲苗白飯
秘製沙薑雞(半隻) $138
雞肉嫩滑,沙薑味突出,半隻都好多。
秘製沙薑雞(半隻)
芝士焗蝦球伊麵 $188
2023-11-26
$260.5 (晚餐)
2023-11-24 75 浏览
蒜蓉蝦干蒸勝瓜❤一黎到見到滿滿既蒜蓉,非常之香口!! 食起黎一D都唔膩,蝦干帶有鹹香鮮甜,送飯之選。勝瓜香脆鮮甜唔苦澀,而且底下仲有D粉絲,一D都唔乾身仲好入味,夠哂軟腍惹味!上湯什菜煲😘幾款蔬菜,例如娃娃菜 菜心 西蘭花等等。仲有D魷魚同爽身既粉絲,2個人share就岩岩好! 湯頭夠清新,食起黎零負擔。魚湯浸九肚魚🤓濃濃既魚湯,九肚魚入口一D都唔腥,中意重口味既就岩哂! 肉質非常嫩滑,味道鮮美,夾埋湯入面既粉絲食,好滿足!麻辣手撕雞😎主要既醬汁係麻醬,味道係幾特別,手撕雞唔嚡口,肥瘦岩岩好,而且底部仲有滿滿既爽口青瓜條,感覺冇咁邪惡。

2023-11-16 79 浏览
有驚喜海鮮餐呢間銅鑼灣的海鮮餐好有大排檔風味,好有鑊氣!我地2個人叫左個椒鹽鮮魷,鮮魷好新鮮,椒鹽好香,炸到好惹味!另外炸乳鴿又係好正,好脆,一咬d肉汁溢曬出利,食到好滿足!魚肚羹同粟米羮一齊煮,好鮮甜,又飽肚,好正!豉椒炒蜆汁好多,好好食,送飯一流,蜆好大隻,又多肉,不錯呢!仲有個海鮮燴飯,好多料,又入味,有小柱貝等等海鮮,兩個人食啱啱好呢😊呢度環境都好吾錯,坐得舒服又吾逼,下次再同朋友過嚟食飯。
有驚喜海鮮餐
呢間銅鑼灣的海鮮餐好有大排檔風味,好有鑊氣!
呢度環境都好吾錯,坐得舒服又吾逼,下次再同朋友過嚟食飯。
2023-11-02 129 浏览
真的很久沒有吃避風塘或大排檔美食了, 今日放假便相約朋友聚舊, 大家都好回味椒鹽鮮魷……… 找來附近的財記辣蟹私房菜食個早飯, 18:00入座, 不用等位, 呢間避風塘辣蟹喺香港其實幾出名的, 以前成日見香港明星/韓星都嚟食避風塘辣蟹及其他海鮮。財記辣蟹私房菜裝潢是酒樓格局, 主打避風塘美食及各式大排檔鑊氣小炒, 一般小菜價錢算大眾化。椒鹽鮮魷 ($100)惹味非常的大排檔美食, 鮮魷炸完即以蒜粒及椒鹽爆炒上枱, 鑊氣十足的佐酒美食, 鮮魷鹹鹹香香, 爽爽彈彈, 很嫩口, 鮮味十足, 沒讓我們失望霸王走地雞半隻 ($138)味道有點似豉油王雞, 醬汁豉味十足, 有微微的香甜, 雞肉很入味,  雞件有點彈性卻不失嫩滑, 走地雞好食之處係雞肉唔會梅梅腍腍的, 雞肉較結實及肉味較濃。豉椒炒蜆 ($98)豉椒炒蜆都係大排檔美食之一, 勝在香香辣辣, 爆炒過的豆豉及辣椒讓蜆肉更香鮮惹味, 味道適中不過鹹。辣蟹蒜蝦乾炒韭菜花 ($88)避風塘蒜粒油及椒絲, 再加很多有點嚼口及濃鮮的蝦乾爆炒, 韭菜花爽脆, 香口到不得了,  蒜香十足, 香香辣辣, 又一佐酒美食。呢間啲小炒夠鑊氣, 味道香口得黎唔會

椒鹽鮮魷 ($100)

霸王走地雞半隻 ($138)

豉椒炒蜆 ($98)

辣蟹蒜蝦乾炒韭菜花 ($88)

呢間啲小炒夠鑊氣, 味道香口得黎唔會過鹹, 水準很不錯。

2023-11-02 985 浏览
係附近買完海味,又到搵地方開餐時間,友人提議近近地上去呢度叫小菜食飯。雖則店名有辣蟹,但唔食蟹食小菜亦係一個好地方。晚上天氣涼涼地,想要個湯羹暖吓個肚仔,家常大路之選,西湖牛肉羹 ($88)。呢個係例鍋,大約有4碗份量。加少少胡椒粉調味,唔會過咸,當作湯羹岩岩好,食到牛肉碎又有蛋白嘅滑度加芫茜嘅香度,飲完一碗幾暖肚。好耐無食過嘅豉椒炒蜆 ($98),今餐有得食。目測隔離幾枱都有呢碟出現,應該無叫錯。豉椒味好惹味,偶然食到甜椒粒; 九成以上嘅都有肉,肉質鮮甜嫩滑,最緊要係一粒沙都無食到,可以放心食呢間選用嘅走地鷄,肉質比較有保證,既然係咁,就整碟蔥油走地雞($138/半隻)。成個碟面被蔥粒及薑蓉所遮住,勁呀。係蔥粒下成功”救出”件鷄,肉質好滑,夾埋D薑蔥粒一齊食,夠晒味道,唔食皮嘅可輕易撕走。用黎送白飯輕易乾掉一碗。清新鮮味嘅有上湯什菜煲 ($88),材料除咗有幾款蔬菜如菜心,西蘭花及白菜仔,亦有蝦米,魷魚及粉絲。算係今餐嘅”清泉”。今餐有鷄有蜆有菜仲有湯,滿足同飽肚程度係十粒星。

今餐有鷄有蜆有菜仲有湯,滿足同飽肚程度係十粒星。

2023-10-25 90 浏览
今晚係海鮮宴。豉椒炒蜆大蜆好乾淨一啲沙都無,蜆肉同爆香嘅蒜蓉豆豉醬係絕配,濃烈嘅醬汁入面食到蜆肉鮮甜嘅味道。椒鹽鮮魷絕對係大人細路都愛不釋手嘅經典海鮮菜式,魷魚脆卜卜好爽口,金黃色嘅炸皮薄得來好香口,椒鹽調味適中唔會死鹹。芝士焗蝦球伊麵用大大粒嘅蝦球取代龍蝦依然咁好味,伊麵吸收咗濃濃嘅芝士醬汁特別入味,而且份量足料美味又飽肚。燒汁炒雜菌果然喺酒樓食先會鑊氣十足,屋企自己煮完全無得比,各種雜菌又香又多汁,而且保持住爽脆嘅口感,健康又美味。下次嚟一定要試埋佢嘅招牌辣蟹!

今晚係海鮮宴。

豉椒炒蜆

椒鹽鮮魷

燒汁炒雜菌

下次嚟一定要試埋佢嘅招牌辣蟹!
- 今日放假去開銅鑼灣附近,順便接個朋友收工一齊食晚餐,聽講呢間餐廳非常出名食蟹。- 上到樓上,門口有一大個魚缸,同埋好多新鮮蟹,勁大隻!而且環境非常熱鬧,滿滿都係客人。- 呢度感覺似中菜館,菜式有好多選擇,大多以海鮮為主。- 今次我地都唔例外,首先就叫左薑蔥美國生蠔。呢款係由煲仔送上,熱辣辣不在話下,生蠔非常新鮮,而且好大隻,絕對唔會配菜多過主菜,呢個價錢好抵食!- 由於我地唔想食太熱氣又唔想食飯,所以叫左粟米海皇羹🌽。原鍋送上,每個人至少飲左三碗🤣,仲飽肚過食飯。呢款海皇羹有魷魚、帶子、魚肚同蝦等等,全部係新鮮海鮮,加上胡椒粉一流!- 畢竟呢間餐廳主要食蟹,我地都叫左鮮蟹肉扒時蔬。係意料之外,呢款好多蟹肉,全部都係新鮮蟹肉,用心機拆出來,真係手工菜。而且西蘭花竟然係我覺得咁多款菜式,算係最好食,連蔬菜都做得咁好食,真係唔簡單!

- 呢度感覺似中菜館,菜式有好多選擇,大多以海鮮為主。

2023-10-18 73 浏览
豉椒炒蜆,🌶新鮮的蜆貝經由炒煮並添加豉椒調味。豉椒可以食得出豆豉和辣椒的香味,令蜆貝更濃郁和帶有少少微辣。🔥高溫快炒之後,蜆貝可以keep到口感鮮嫩。椒鹽九肚魚,含豐富的膠質,🐟經過油炸後,外皮特別酥脆,🧂少少椒鹽調味,香料令九肚魚更香脆。財記小炒皇,🥬小炒綜合多種食材,愛經典嘅韭菜花!經過高溫快炒烹調後,食材食得出新鮮,😙口味同樣豐富多樣。黑椒牛仔骨,🐮牛仔骨用黑椒去調味,肉質特別多汁。黑椒調味味道香辣,牛仔骨更是外酥內嫩,搭配黑椒的香氣,😍非常吸引。

又嚟食財記,生滾走地雞粥依然係必叫,粥食落熱粒粒,又夠鹹香,雞件大件又滑嫩,而且大大煲冇得輸❤️馬拉盞炒通菜炒落脆身,辣辣地食落好過癮👍🏻豉椒炒蜆都好有質素,值得就係份量超級足,而且啲蜆識落冇沙,新鮮又多肉,而且醬汁好濃郁,非常之入味🤤脆皮豆腐都非常之好食,外皮炸到好脆,金黃金黃色,豆腐又夠嫩滑,配埋啲椒鹽喺出邊,食落好有風味😋餐廳都非常闊落,而且上菜速度有救快,員工落單又好親切,值得再encore😍

2023-10-16
2023-10-17 74 浏览
位置非常方便,menu很多款式都係地道小炒,除了食蟹出名之外,其實小炒都非常有鑊氣。財記海鮮炒飯就係鑊氣之選,米飯炒得爽身,粒粒分明夠香口,再加埋炒香既午餐肉粒,更添香口層次感。而且份量都夠大碟,性價比幾高。海鮮雜菜煲湯底味道鮮甜,海鮮用料豐富,魷魚,蝦,帶子等,入口滋味豐富,還有粉絲,西蘭花,芥蘭,清甜自然又夠熱辣辣!椒鹽鮮魷味道香脆,椒鹽的香氣與鮮魷的鮮嫩口感相得益彰,吃起來酥脆可口,再加上喼汁更惹味!整體唔會太油膩,令人食指大動。