貓之茶房 (羅素街)

Cats Tea Room (Russell Street)
alexl5999_alex
🌟好治癒嘅下午
alexl5999_alex
2025-05-14
关注
🐱全部貓貓都係領養返嚟💟十分有意義!幫助流浪貓!💪🏻仲有 領養服務、暫託再找新家✅包場服務 (生日會、學校活動、機構活動、工作坊)✅一日店長工作坊 (兩小時)💯環境舒適、地方整潔、氣氛好chill、店員有愛🐱 B女:眼仔碌碌, 好精靈, 雖然掛住公主脾氣嘅牌👸🏻(曾經被遺棄2次😭), 但係非常之親人, 主動 坐喺客人大腿上, 簡直係 親善大使!當日佢偷咗兩個客人嘅心💞😆🐱 豆丁:都係掛住公主脾氣嘅牌👸🏻, 佢都想加入親善大使, 主動 坐喺客人大腿上!食零食又~斯文!真係比佢溶化呀!🐱布丁:好靚呀, 同佢一身黃色嘅毛好襯, 再配上同色嘅頸圈, 十分迷人!🐱好似叫 八仔:要戒零食, 佢好有禮貌表示好想食, 又好守規矩, 唔會搶食, 但係我哋要忍痛咁拒絕佢💔 真係唔忍心佢💔🐱🐱黑子同麻子:係兩兄弟, 一隻主動外向, 一隻較為斯文🐱忘記名字~16 歲:眼神好似朝偉, 身型好大隻, 性格好安靜, 食雞肉零食時好乖巧(太多可愛嘅貓貓, 唔能盡錄😌)💨快樂嘅時間總係好快過已經逗留咗差不多兩個鐘, 而且我哋好愉快同貓貓一齊 enjoy tea time貓糧 雞肉粒:好...好受歡迎🍰巴斯克芝士蛋糕:口感軟熟, 芝士味啱啱好, 一啖接一啖, 2個人食咗 3件😆🍪朱古力曲奇:脆口, 但口感唔會硬, 重點係唔會太甜, 朱古力味雖然唔會好濃, 但已經足夠!🥤紅棗茶:有紅棗味, 唔會太甜☕Latte :味道正常、唔錯☕ 💧 🥤 🧃 🍰 🍪 🧩 📚• 免費:自助茶、水、逗貓棒、board games、叉電、漫畫• 又可自費($5-19):咖啡、罐裝汽水、紙包飲品 同 養生茶, 而輕食有三文治、曲奇、蛋糕• 自費貓糧:半份$6;1份 $12查看更多
紅棗茶
巴斯克芝士蛋糕🍰
foodie_diaryhk
銅鑼灣人氣貓Cafe🐱
foodie_diaryhk
2025-09-23
关注
之前去過貓之茶房荃灣分店,覺得貓貓好得意,環境都好舒服好乾净,趁著放假來到銅鑼灣分店,全部貓貓都係領養返來,都有提供領養服務,好有愛心🥰最中意就係喂食環節,貓貓🐱會好主動跟住你,望住佢地食野真係好療癒😍食物方面,有免費茶水咖啡提供,熱朱古力牛奶幾好飲,都有蛋糕三文治果汁,都有免費插電、漫畫、board game😜💰平日:$58/小時(每人),次小時$38/小時,$118就無限時任坐假日:$68/小時(每人),次小時$48/小時查看更多
cmc120
超乾淨貓cafe
cmc120
2025-09-19
关注
如果鐘意貓嘅話一定要嚟試下!入去之前要換拖鞋,手袋外套要放入膠袋,非常衛生。入到去就見到好多貓仔喺度,啲貓好乖,又唔怕人,會主動走埋嚟搵你玩,真係超治癒!環境方面,地方好整潔,完全冇味道,係我去過最乾净嘅貓cafe,睇得出店主好用心打理。食物方面有蛋糕同三文治,味道唔錯,飲品選擇都幾多,仲有免費咖啡茶水提供,幾貼心。成間店氣氛靜靜地,啱晒想放鬆或者一班朋友嚟坐低傾吓計。鐘意貓嘅一定會鍾意呢度,值得一試!查看更多
Dominique0203
好happy
Dominique0203
2025-09-05
关注
琴日收工後去左銅鑼灣嘅呢間貓貓cafe同貓貓玩下,治癒一下翻工嘅痛苦😂,地點都好方便,apple store後面!上到去之後有一次性拖鞋,乾淨衛生,店員好詳細講解規矩同唔同貓貓嘅情況,以貓貓為本。比想象中多隻,見到佢哋已經好開心,我哋買左一份凍乾雞肉粒,店員同樣會講解點餵同戴紅色圍巾嗰啲唔食得🐱我地坐係到食嘢飲嘢已經有兩隻搵我地玩,好qq,仲有啲著好可愛嘅衣仔裙仔,最重要係佢哋全部都被照顧得好好,乾淨毛髮靚,全部係領養嘅,好多係兄弟姊妹!😚嘢食方面有蛋糕三文治曲奇,全部都係10幾蚊,我哋食左巴斯克芝士蛋糕同藍莓芝士蛋糕,好食唔太甜,仲有免費咖啡,茶,boardgame, powerbank同保暖毛毯借,坐成日都得呀✌🏻查看更多
julietccy124
好好吸貓 🐱 好好休息 🍵
julietccy124
2025-08-16
关注
今日係忙裡偷閒,係weekday既lunch time黎到貓cafe透透氣 💨因為我係下午1:30入座既關係,一開始全場只係得我 😄太好啦!咁就可以做全場貓貓既焦點啦!!不過太早到都有缺點,就係佢啲小食未ready自助飲品區裡面咖啡茶果啲就有既我後來坐左45分鐘左右先開始serve返小食 🫠所以大家如果早到就一係食左野先過黎,免得妨礙大家既玩貓興致 😌必須講呢個貓cafe算係我去過咁多個同類型貓cafe之中數一數二乾淨所以其實撇除係咪因為愛貓而上黎之外,呢度環境清潔同埋採光好,本身都不失為一個休息好地方有啲可愛貓貓係自己周圍行來行去就當係bonus啦!完美捕捉到佢打喊路既樣 😄慵懶貓 😴同一隻行近我身邊既貓貓自拍一張 🤳整體係一個開心舒適既體驗食物飲品就唔好咩要求架啦,主要係環境取勝不過,如果星期六日黎人山人海又可能唔同講法 😅所以結論係強烈建議平日日間時段到訪!查看更多
+ 7
hkoverfood
愛貓人士注意!擼貓必去之貓Cofe!
hkoverfood
2025-08-13
关注
一入到門口店員會同客人講解有啲咩要注意,以免貓同埋客人受傷,客人亦都要留意有啲貓因為生病嘅關係係唔可以摸身,貓領帶會有寫住,同埋清楚講解收費。空間好充足,貓貓亦都有足夠空間去活動,同埋地方好亁淨,全部貓貓都超可愛又溫馴😍 好好都比摸摸!仲有玩具可以拎出嚟同貓貓一齊互動,仲玩到勁high!🤣 貓貓都打理得好好,非常乾淨。店內有免費紙拖鞋,連小朋友都有,同埋入去之前店員仲會俾個膠袋放袋,保障客人個袋唔會俾貓磨爪或者吸滿貓毛。自助區有輕食、茶飲同甜品($19)芝士蛋糕,仲有咖啡機嘅飲品仲要係免費任飲。首小時$58(假日$68),次小時$38(假日$48)間日$118就可以全日任坐!學生仲有優惠$10。📍 貓之茶房 (銅鑼灣)銅鑼灣麗園大廈2樓A室查看更多
miss 123
【🐈貓之茶房(銅鑼灣)|🧘🏻‍♀️齊來貓靜心】
miss 123
2025-07-22
关注
【🐈貓之茶房(銅鑼灣)|🧘🏻‍♀️齊來貓靜心】做咗十幾年貓奴,畢業之後有時都好掛住養貓感覺。今次嚟到「貓之茶房」讓自己放下煩惱,專心一致的與貓共渡時光,透過觀察著貓貓的一舉一動,明白貓貓有自己的想法和感受,我們只能夠陪伴同存好好相處,珍惜這個一期一會的當下!「貓之茶房」點玩法?👉🏻換上拖鞋+消毒雙手+放好隨身行李便可進場🐈‍⬛以每小時收費🐈免費借用逗貓捧🐈‍⬛免費熱茶人類飲🐈付費凍飲、蛋糕等小食人類食🐈‍⬛免費桌遊供人類使用🐈免費漫畫供人類閱覽🐈‍⬛付費貓零食,體驗餵貓貓滋味🚫留意有部分貓貓不能給予零食,勿愛佢變成害佢🚫不能主動抱起貓貓,容易做成傷害🫶🏻貓之茶房(銅鑼灣店)📍 銅鑼灣羅素街59-61號2樓A室🚇銅鑼灣站查看更多
Ng Sui Kau
貓貓很可愛
Ng Sui Kau
2025-07-17
关注
雖然一直很想養貓,但不能養,來到銅鑼灣這間貓Cafe,可以盡情地玩貓,實在太開心了😍😍😍。這裏的貓都很溫馴,幾乎每一隻除了睡覺中的貓,都比我摸過😜😜,貓咪太可愛了。店內的環境很寬敞舒適,貓貓😺😺有很多活動空間,很值得讚的一點是店裡完全沒有異味,很乾淨!看出店裏的職員也很喜歡貓,把貓照顧得很好!店裏還有自助咖啡機,買飲品和蛋糕還可以用自助結帳機!首一個小時是$58,之後每個小時$38, 有免費咖啡和茶飲,可以一入邊跟朋友聊天,一邊食住蛋糕,還有熱情的貓過來讓我們玩,實在太寫意了!😻😻😻查看更多
fatchubellyy
銅鑼灣高質貓Cafe
fatchubellyy
2025-07-14
关注
#fatchubelly銅鑼灣📍貓之茶房 (銅鑼灣)今次去咗一間貓Cafe店舖入邊都有好多唔同款嘅貓🥰而大部份都好乖而且好cute另外亦都有唔同嘅道具可以同佢哋玩💕入場本身已經包咗免費嘅咖啡同茶另外亦都可以再買啲蛋糕嗰日試咗個巴斯克蛋糕味道都唔錯👍🏻另外位置亦都好方便貓之茶房 (銅鑼灣)銅鑼灣羅素街60號麗園大廈2樓A室#hkfoodie#hkig#hkfood#852food#852foodie#hkfoodlover#hkfoodblogger#hkrestaurant#852美食#美食推介#美食#良心店#打卡#聚會#慶生餐廳#香港美食#生日餐廳#食評#食好西查看更多
+ 1
asuraanna
擼貓的溫馨療癒時光
asuraanna
2025-07-09
关注
近日探訪的這間貓Cafe,明亮寬敞的空間完全顛覆傳統貓Cafe的印象。店內毫無異味,隨處可見的貓跳台與軟墊休息區皆保持得一塵不染。入場前需進行手部消毒並更換一次性拖鞋,店員亦會細心講解互動守則,確保貓咪與客人的舒適體驗。入場費用按小時計算,平日首小時$58,其後每小時$38。店內所有貓咪均為領養而來,隻隻猫猫好得意好乖,有的會主動親近討摸,有的則在專屬角落慵懶打盹。客人可借用逗貓棒或以少量寵物零食與牠們互動,感受被毛孩治癒的溫暖時刻。玩咗一陣,飲返杯野先,呢度有有提供免費自助茶水同埋免費咖啡機,而冰箱內亦有各種飲品如罐裝汽水、紙包飲品、自家製冰糖雪梨茶、芒果紅茶、蜜桃紅茶等可選,全是$5元起;又有多款蛋糕、三文治,我們選了藍莓芝士蛋糕$19,口感綿密且甜度適中;雞蛋火腿三文治$18,新鮮製作,份量剛好;最驚喜反而係抹茶曲奇$10,濃郁茶香與酥脆口感令人回味。這裡還提供豐富的中英文書籍,以及可以借用的桌遊和卡牌遊戲,無論獨處放空或朋友聚會皆宜。查看更多
+ 3
瘋雲
銅鑼灣舒適休閒貓貓Cafe
瘋雲
2025-06-02
关注
今天又去看貓貓。踏入Cafe,玻璃設計讓窗外街景灑落,空間明亮寬敞,完全沒有傳統貓咖啡廳的異味,衛生管理極佳!店內隨處可見貓跳台、軟墊休息區,貓咪們或慵懶睡覺,或好奇張望客人,氛圍悠閒。最貼心的是,每隻貓咪都有專屬的名牌,牆上一幅幅相片列明生日、性格(如「公主病」),甚至連「戒零食」的標示也清晰可愛,讓人瞬間融入牠們的小世界。  這裡的貓咪很友善,會主動親近我們,有些膽小貓會躲在專屬區域,但多數貓咪不怕生,會湊近聞聞我們的手,或窩在隔壁座位陪吃。店家提供逗貓棒等小玩具,看著牠們發呆也是一種幸福。  輕食推薦食物出乎意料地精緻,絕非敷衍的附屬品!必點朱古力松露蛋糕 ——濃郁可可香在口中化開,質地綿密; 芝士蛋糕好味,我們還買了蜂蜜柚子茶,邊吃邊看貓咪在腳邊踱步,簡直是雙重享受!  除了逗貓,Cafe還提供桌遊、漫畫和棋類。這裏貓咪友善、環境乾淨、食物有水準,真是一個不錯的地方。查看更多
Yi tsang
環境舒適, 貓貓溫馴😊
Yi tsang
2025-06-02
关注
今日約朋友出嚟傾計, 而朋友又係愛貓之人,上網搵到d 間貓貓cafe , 同埋見到d comments 都唔錯, 我地就上去玩下貓, 順便坐下傾下計休息下.貓貓cafe 整體上環境乾淨, 座位舒服, 周圍好多貓貓報置, 好得意, 我都忍唔住要打下卡, 另外, cafe 都有提供飲品和旦糕, 價錢唔貴,仲有好多棋類遊戲, -路同貓貓, -路食野, -路捉棋,感覺好chill , 電話無電, 仲可以免費充電, 係d 到坐下坐下不知不覺就過咗1 個鐘啦, 1 小時都只係$58 .D 到既貓貓隻隻都都得意, 好乖, 任摸唔嬲, 我哋仲買咗d 貓貓零食餵佢哋食, $6 半份only .推介, 下次再黎😉查看更多
+ 3
LGIris
親人貓貓cafe
LGIris
2025-05-11
关注
### 入場費用 💰入場費用按小時計算,唔使擔心一次過花太多錢。你可以慢慢享受同貓貓玩耍嘅時光!### 領養貓咪 🐱裡面所有貓咪都係領養的,性格各有特色,但都好乖!你可以隨時向店員借撩貓棒,或者用一啲寵物糧食吸引佢哋過來,真係好開心!### 互動樂趣 🎉當日我去的時候,貓貓們都好踴躍,仲會跑過來瞓喺你大腿上,真係暖心到爆!可以同牠們互動,感覺就好似做了個貓奴一樣!### 環境舒適 🌿店裡的環境非常清新整潔,讓人感覺放鬆。仲有小食同飲品可以選擇,特別推薦他們的三文治和蛋糕,搭配一杯飲品,簡直是完美的下午茶時光!查看更多
kyou
【貓之茶房 . 𝐂𝐖𝐁 隱藏消磨時間首選地點 】
kyou
2025-04-19
关注
如果帶住小朋友又想打發幾小時未必一定要去ᴘʟᴀʏʜᴏᴜsᴇ咁大運動量可以考慮去貓貓ᴄᴀғᴇ,小朋友識得自己同D貓貓玩入口好隱閉,可以朝波斯富街左轉進入麗園大廈上2樓入場前,職員好細心講解守則非常清楚平日首小時$58,其後每小時$38有免費茶包、冷熱水可供飲用另外仲有自助飲品機,有汽水、果汁、咖啡等等三文治同埋芝士蛋糕可以自助購買嚟食整間ᴄᴀғᴇ以木系裝潢,貓貓全部懶洋洋任人換除左『黑色』頸巾係唔摸得,但可以食零食『紅色』頸巾係唔食得零食,但可以摸每一隻貓都有自己唔同性格如果想同貓貓多D互動貓零食都係一份$𝟏𝟐,半份$𝟔咁樣就消磨左一個好舒服既下午啦!查看更多
gracechungst
好多可愛貓咪
gracechungst
2025-03-31
关注
我最近造訪了這家可愛的貓咪咖啡廳,度過了非常愉快的時光!這裡的氛圍溫馨又寧靜,非常適合放鬆。店員們都很友善,而且環境保持得非常乾淨。貓咪們超級可愛!我們看到各種不同花色的貓,每隻都有自己獨特的個性。牠們看起來很開心,而且非常親人,常常在我們餵零食時蜷縮在我們腿上。餐點部分也令人驚喜——他們的藍莓芝士蛋糕口感綿密細緻,芝士的濃郁和藍莓的酸甜平衡得恰到好處,底層的餅乾碎更是增添層次感。另外朱古力曲奇外脆內軟,濃郁的可可香氣中帶著微微的奶油甜味,配咖啡簡直絕配!這裡還提供豐富的中英文書籍,以及可以借用的桌遊和卡牌遊戲。店內可愛的裝潢加上美食與貓咪的療癒組合,完全就是週末放鬆的完美去處。大力推薦!查看更多
+ 2