2019-08-22 917 浏览
今日嚟港岛工作,做完嘢又系医肚时间,锺意旧嘢所以拣咗豪华咖啡厅。唔系食饭时间啲枱系随便坐, 旧式的餐桌座椅, 墙壁上的餐牌, 均充满岁月的痕迹, 旧店保留特色独有嘅热情, 见我睇咗好耐餐牌, 姨姨埋嚟帮我拣(建议)食乜,拣咗个鸡扒茄底意粉, 不消几分钟热辣辣送上。填饱肚子确实不错,味道略嫌不足。食完一碟意粉感觉唔系太饱,整多一份油占多。 没有特别要求下面包是烘底,面包上均匀地涂满果占,一口咬落去暖暖脆口,超满足。

一直都锺情於旧式香港冰室,嗰种属於上一个时代香港人嘅年月感,系几多广告同marketing 都取代唔到。从一家人到冰室食早餐到两口子落嚟饮杯甜蜜红豆冰,又或者三点三约埋同事蛇王饮𠻪茶食件挞,太多太多嘅港人专属回忆,都系嚟自呢D“一成不变”嘅冰室/茶记。有时候我会谂,伴随经济高速发展而消失嘅,除咗系买少见少嘅冰室,更有可能系存放住几代人嘅回忆产地。而讲番呢间有六十几年历史嘅豪华咖啡茶厅,从门面装修就可以见到佢嘅年代感,每次嚟到都会俾人一种放慢节奏嘅错觉。而佢嘅嘢食都一样咁传统同出色,我今次就食咗蛋牛治同冻奶茶,大热天时最啱就紧系坐喺有冷气嘅冰室,叹番杯冻奶茶啦~
冻奶茶
蛋牛治
2019-08-08
冻奶茶
蛋牛治
2019-07-07 472 浏览
因为朋友介绍,特意到来品嚐他们的奶茶。豪华也属於一家老字号的咖啡室,内里陈设偏旧,但增添了不一样的古早风味。他们主要是提供香港的茶餐室食品,也是为了应付繁忙节奏的香港人。他们的奶茶,也是有过人之处,茶与奶的味道,也是洽到好处。当天惠顾之时,客人比较少,可以好好享用。在香港平常到访其他茶餐厅,太多客人,需要迅速用餐,除了未能好好品嚐,更辛苦了肠胃。所以这样的用餐环境,也可说是卖点之一。他们在英皇集团大厦傍,不知道在这𥚃用餐,会不会遇上明星。
因为朋友介绍,特意到来品嚐他们的奶茶。

他们的奶茶,也是有过人之处,茶与奶的味道,也是洽到好处。

他们在英皇集团大厦傍,不知道在这𥚃用餐,会不会遇上明星。
2019-06-24 390 浏览
刚在附近食完午餐,经过豪华咖啡茶厅,挨不住半饱之感觉,又走进店内。两间豪华咖啡茶厅,一新一旧,我会去旧个间, 历史悠久,人情味浓。热柠蜜很甜,甜到''中''极啲柠檬都系咁甜。嚟呢度饮返杯热柠蜜加个多士,面包冇飞边,有点硬,白色部份是可以加果酱及牛油,味道也不错,可是我本来不是想吃这个,下次再食第二个啦!冻柠檬茶我冇份饮,但一看茶的颜色就知道好饮,问问朋友,佢话好饮。除咗食多士外,仲有意粉食,睇到隔离台个西式烩意粉我都想食,可是刚食饱了。

热柠蜜很甜,甜到''中''极啲柠檬都系咁甜。

2019-06-23 350 浏览
湾仔茶餐厅最多, 今日lunch Time就特登走过嚟睇吓边一间吸引😁行左入条横街, 见到呢间旧旧地嘅豪华咖啡餐厅, 之前听同事讲过佢会嚟买奶茶三文治, 即管又试吓啦😲 除咗奶茶咖啡三文治之外仲有其他饭餐意粉嗰啲食, Lunch食三文治又少咗啲🤔最後决定叫咗个芝士肉酱意粉, 加杯热奶茶外卖返公司开餐好耐冇食过快餐店以外嘅芝士肉酱意粉, $31 都算平嘅, 份量就唔算好大, 我都食得晒有余😅 杯奶茶都够香够滑, 间唔中支持下呢啲老店都好过日日帮衬快餐店嘅

最後决定叫咗个芝士肉酱意粉, 加杯热奶茶外卖返公司开餐

芝士肉酱意粉

2019-03-29
8 分钟 (外卖自取)
2019-05-25 249 浏览
沙嗲牛肉面🍜$22好少去到一间茶餐厅,竟然剩系得散叫🙈既然咁巴闭,当然要试下个味😂叫左个沙嗲牛面😎结果同预计既一样😖好失望😞即食面太幼🙄牛肉过腍,系腍到无乜口感个种😗幸好个沙嗲味道唔错😂
沙嗲牛肉面🍜$22

好少去到一间茶餐厅,竟然剩系得散叫🙈
既然咁巴闭,当然要试下个味😂
叫左个沙嗲牛面😎
结果同预计既一样😖
好失望😞
即食面太幼🙄
牛肉过腍,系腍到无乜口感个种😗
幸好个沙嗲味道唔错😂

念住怀旧野,水准会好老字号既感觉。入到去环境一般,但食完食物就明点解距做到宜家都咁多人帮衬。一来熟客多,二来食物入味,三来款式简单客人易拣同最常吃果几味。饮品无得跟餐价就有啲可惜,不过好多人都照嗌十几蚊杯野饮。西多士, 望落油,食落都真心油油地,但不腻,边皮唔算脆,就刚好炸过唔燶唔硬,里面好软熟,都吸左一定油份,总括黎讲十分有七分,胜在入味果度好味。另外,以为系颓粉既鸡扒意粉,我呢啲第一次去既生客就觉得貌相真心一般,但食左之後,鸡扒真心餣左成晚既感觉,入味!外脆内软,意粉淡淡地,但胜在个蒜容汁惹味,简单惹味既午餐,可以再返黎食!简单快捷有水准保证,食得安心既午餐。安心!

饮品无得跟餐价就有啲可惜,不过好多人都照嗌十几蚊杯野饮。

简单快捷有水准保证,食得安心既午餐。
安心!

2019-02-17
  • 热奶茶
  • 鸡扒蒜容意
2019-03-23 366 浏览
汤粉面双拼$20蚊有找🤭颓饭颓意粉$30蚊就搞得掂💁🏻‍♀️我地几个同事次次仲会再叫多个蛋牛治share黎食过下瘾添😬-味道就系普普通通嫁喇,唔会特别好食亦唔会好难食,如果日日放饭食佢应该储到唔少钱嫁🤓不过实在食得太hea,我唔会想成日去🙈

2019-02-14 379 浏览
时下人类,都喜欢大排长龙买一杯等於几碗饭热量而又收费高昂的饮料,吾等则较喜到茶餐厅坐坐,喝奶茶咖啡。因为吃了东西,而友人又未吃东西,不想吃得过饱,於是便贪方便又来了豪华这边。友人点了,我才记得,这儿的奶茶其实不算特别出色🤦🏾‍♀️。茶味比较表面,不觉得特别浓厚,没有厚度的奶茶,感觉上好像花奶的味道还比较重。反而我的咖啡走,咖啡的味道不算太酸,当然有提神作用,加了点炼奶,味道就更加好。饮品十多二十 ,不算特别便宜,但其实以食品来说,这儿都划算,例如一个茄汁鸡翼会意粉,只用30多元,惟友人表示茄汁太酸。另外有看到蛋沙律包,都只是$20左右。🈲❌ 这儿的店员不时都会在店内吸烟,因此有时店内的食客都会吸到二手烟。

蛋沙律包,都只是$20左右。

2018-12-27 494 浏览
一直有几个主题都想做个大比拼/图监,而「奶茶」都系我想做既主题。香港地,好多人以为茶餐厅就有奶茶,其实不全是对的。现实是几乎是大多数餐厅都会有奶茶(香港口味问题),茶餐厅奶茶唔一定好饮,外卖店/西餐厅/快餐店奶茶唔一定难饮,有时好饮的地方是您意想不到的。今次先分享呢间湾仔本地姜先。去亲茶餐厅我的口味都好闷既,奶酱多 热奶茶(如果有橙占会叫油占多🥴)。好简单但好易睇呢间餐有冇心机同诚意。讲明主题呀嘛梗系奶茶行先,质感顺滑,唔算太浓郁;轻身舒服。茶味较淡但冇乜涩味,回甘感也是好少,「奶」味人应该会喜这出品。奶酱多 - 相对其他茶记,面包算厚,烘的程度都唔错,唔会太乾,外脆内软(当然质感都系削削地啦)。酱料虽然薄薄的,但都涂抹了九成位置,又唔会太多整淋个包。(如果涂多少少边位咁就正哂!)若然你不喜浓茶味而想食份简洁厚多早餐,呢度就岩哂数,廿零蚊,一个「骨摩零」,抵玩啦!

2018-08-21 869 浏览
放假又系食下午茶嘅好时机。今次同老公去食啲传统嘢。拣咗总店,就系贪佢够旧。餐厅装修保持原有风貌,有几张圆枱。多人时要搭枱。店员细心,问我地啲包驶唔驶切半。唯一问题系有冷气机滴水,好彩滴身,唔好彩滴食物。鲜油介央猪($15)。烤焦咗少少,但包面好脆,介央甜牛油咸,热辣辣无得顶呀!肥都要食。沙嗲牛肉包($20)。面包软绵绵,啖啖大块牛肉,但因为酱多比较咸。红豆冰($19)。超足料~有半杯都系红豆。红豆大粒起沙,够甜够滑,好满足。大大杯两个人分享都得。总结系,间唔时怀旧下几好feel~
放假又系食下午茶嘅好时机。今次同老公去食啲传统嘢。

总结系,间唔时怀旧下几好feel~

2018-08-10 603 浏览
每顿饭五十一百,恩格尔系数太高?那么这家美食店就是来拯救我们钱包的存在啦!在地段如此昂贵的湾仔寻寻觅觅终于找见了这股清流,位置很好找,门店很有历史感,看起来是年纪有点大了呢(连着两间店铺都是,右边的是老店,左边的比较新,同一家店来着),新店装潢有一点古色古香的,从门面看起来应该不是一家便宜的餐厅,哈哈,我们两边都就餐过,其实环境都可以的。每个月大概都会去两次左右,专一如我,每次点的都是沙嗲牛肉面,因为这个牛肉实在是太太太太太嫩了!牛肉份量完全对得起这个价格,应该说是超性价比了,牛肉很大块,除了肉质嫩滑,最突出的还属包裹在牛肉外面的这一层沙嗲酱汁!尽管浸泡在汤汁里,但酱汁还是犹如果冻一般附着在牛肉周身,咸淡适中,恰到好处。面,是公仔面,看起来份量不多,但吃起来对女生来说确实够够的了,男生的话可能还需要点稍微多一丢丢多的食物。面食我最怕煮过了软趴趴的,或者煮不够硬邦邦的,嘴挑如我,但是这个面的软硬还是很可以的。关于蔬菜,其实大部分香港的店里米面类夹带的蔬菜都是少的可怜的,这家也不例外,才也好吃,可只有一根。当然啦,这样一碗total只要22港币!惊不惊喜!意不意外!所以总的来说,我对这一份

沙嗲牛肉面

吃光光的沙嗲牛肉面

当然啦,这样一碗total只要22港币!
惊不惊喜!意不意外!所以总的来说,我对这一份午餐还是挺满意的,性价比超高!

除了沙嗲牛肉面,其实还是有很多其他选择的,食材也可以根据自己的喜好任意加,总的来说,是一家对我们的钱包很友善的餐厅没有错了!

沙嗲牛肉面
2018-02-06 1453 浏览
我认真系openrice搵湾仔平民茶餐厅既时候,比我发现呢间评价唔差既茶记,睇相片亦都吸引,所以相约同事一齐黎试1点零钟去到,店内只有八成满,但尚未感到奇怪我点左个黑椒汁猪扒烩意粉 ($30)呢个意粉系最好味,全因佢够热….😑系茶记食意粉都唔会预佢有Al dente架啦,只要唔系煮到烂,入口就化都可以接受,而呢度个意粉合格有余😏;不过猪扒就真系唔好食,完全无肉味之余,连肉质都无,松肉粉落太多,猪扒太松…😣同事点沙嗲牛肉公仔面 ($21)由於我唔食公仔面,所以无试,但同事话从来无食过咁难食既沙嗲牛肉,全部都系肥无肉;公仔面亦系最平价既款式另外加份餐蛋治 ($13)呢个系一个”完全无诚意”既餐蛋治!! 我真系一边食一边话佢我无要求烘底,面包冻我都可以接受但原来佢D餐肉同蛋都一早已经煎好哂,放到冻冰冰,收到Order之後就夹埋上枱😤,煎番热佢都好D丫….食落完全无餐肉香同蛋香真心想知好评中既好从何来?!
1点零钟去到,店内只有八成满,但尚未感到奇怪

我点左个
黑椒汁猪扒烩意粉 ($30)
黑椒汁猪扒烩意粉

呢个意粉系最好味,全因佢够热….😑

同事点
沙嗲牛肉公仔面 ($21)
沙嗲牛肉公仔面

另外加份
餐蛋治 ($13)
餐蛋治

餐蛋治

呢个系一个”完全无诚意”既餐蛋治!!
我真系一边食一边话佢
我无要求烘底,面包冻我都可以接受

真心想知好评中既好从何来?!
2018-02-01
2018-02-05 1036 浏览
湾仔老字号 "豪华"冇人唔识,奶茶多士三文治,每次都会帮衬。今午,第一次叫番茄鸡翼意粉,食回儿时的味道,亦是最简单传统的煮法。。不是,现在新派西式的番茄香草或芝士意粉,味道层次没这麽复杂。。有时,吃回简单味道,感觉唔错

有时,吃回简单味道,感觉唔错

2018-01-06 1024 浏览
2018年第一个假日,香港的天气阴雨,想起了台北的天气,到了冬天也总是这样容易阴雨绵绵的感觉,反而香港的冬天总是相对比较多的日子是天晴乾爽的日子,让人特别喜欢这样的香港,原先今天也想趁着跨年後的第一个假日,想来个行山之旅,但天气不作美决定一早就在市区吃个早点,在湾仔市区原先只是想来吃个MOS,但发现在MOS对门有一家非常有香港味道的咖啡茶室,所以马上改变了心意去试试。除了老店面外,在隔壁同时也是动漫基地的店舖,同时也有一家以红色复古砖头,有类似台湾古厝风格的仿复古店铺,但我们当然是选择老香港店铺,才有满满的香港怀旧风味,喜欢柜台上面的铁窗,有台南老屋的铁窗感,贵台中冒出阵阵白烟,是老式锅炉正在烹煮着奶茶,店里的夥计与外卖的客人闲聊着,周六早上因为天气湿凉,不需等待有几个空位,立刻来点了猪扒包与鸳鸯,猪扒包送来时,发现上面的竹签好像个小树,以为是店面的DECO装饰,仔细一看原来是塑胶纸而已,但喜欢这个饱,酥松脆而不乾,好好味,鸳鸯也是将咖啡与茶各自天然的风味表现的非常Balanced,好味道,老板送来时,也溢出杯子到盘子上满满,每次看到这些风景,都会想到这就是香港的浪漫啊!!!!!但吃完才发现在Cashier上面写着提子面包,返回啦!!!相信这个一定是这家店招牌,下次要来试试食
2018-01-06
$35 (早餐)
  • 猪扒包、鸳鸯、奶茶