2024-01-24 629 浏览
餐廳位於屯門愛定商場地下。餐廳環境寬敞、以綠色為主調 帶出柔和的感覺,光線充足。小小的屋村小店,親切的老闆和我介紹了餐牌上的小菜。2人套餐A餐 $298炸物雙拼(蝦餅/魚餅/春卷)選了魚餅&蝦餅份量多,蝦餅好彈牙🤤~肉碎豆腐粉絲湯凍冰冰飲返一碗熱湯 很溫暖。味道是清甜而有家的感覺,配上滑溜的玉子豆腐、肉碎、荷蘭豆的紫菜湯。~黄咖哩牛腩煲黃咖喱香甜而不辣,牛腩炆得入味而很嫩滑🤤~蒜蓉炒通菜平平無奇的樣子,原來內有乾坤炒得非常有鑊氣,而且香味撲鼻!~甜品:椰汁西米糕 (2件)~奉送白飯2碗泰式爆炸軟殼蟹 $188爆炸軟殼蟹炸得很乾身,啖啖蟹肉和蟹膏🤤配菜還有炸了的辣椒、泰式配料。還有一大塊蕃茄可以解油膩。推介🤩泰式奶茶茶味香濃,風味十足。推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

餐廳位於屯門愛定商場地下。

餐廳環境寬敞、以綠色為主調 帶出柔和的感

覺,光線充足。小小的屋村小店,親切的老闆

和我介紹了餐牌上的小菜。

2人套餐

A餐 $298

炸物雙拼(蝦餅/魚餅/春卷)

選了魚餅&蝦餅

份量多,蝦餅好彈牙🤤

~肉碎豆腐粉絲湯

凍冰冰飲返一碗熱湯 很溫暖。

味道是清甜而有家的感覺,配上滑溜的玉子豆

腐、肉碎、荷蘭豆的紫菜湯。

~黄咖哩牛腩煲

黃咖喱香甜而不辣,牛腩炆得入味而很嫩滑🤤

~蒜蓉炒通菜

平平無奇的樣子,原來內有乾坤

炒得非常有鑊氣,而且香味撲鼻!

甜品:椰汁西米糕 (2件)
~奉送白飯2碗

泰式爆炸軟殼蟹 $188

爆炸軟殼蟹炸得很乾身,啖啖蟹肉和蟹膏🤤

配菜還有炸了的辣椒、泰式配料。還有一大塊

蕃茄可以解油膩。推介🤩

泰式奶茶茶味香濃,風味十足。

推介指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
  • 爆炸軟殼蟹
2024-01-08 415 浏览
本身好鍾意食泰國菜,又比我發現到一間高質嘅泰國菜餐廳😍 餐廳位於屯門愛定商場,好方便,一落輕鐵就到,齊大通非常便利👍🏻食得招積,坐得都要舒適,餐廳坐位好闊落,有足夠空間放置食物,唔駛擔心叫多個餸都唔夠位放☺️泰式生蝦 - 生蝦好新鮮,加上特掣嘅醬汁,少少辣,提升了生蝦的鮮甜味,一碟都唔夠食,要食多碟😍黃咖喱牛腩 - 咖喱超香濃,有少少甜味,用嘅送飯,無得輸👍🏻 牛腩好淋,吸收了咖喱嘅味道,入口即溶咁樣,好正😋炸魚餅 - 用鮮魚肉炸成,熱辣辣,配上甜酸醬,好食到停唔到口👍🏻椰青海鮮焗飯 - 呢個飯超有驚喜,賣相一流之餘,味道更加出色。佢哋將椰青入邊啲肉整出嚟加埋入去個飯到,每一啖飯都食到椰青嘅青香,加上各種海鮮嘅味道,好好味,連小貓寶都食到停唔到口😂椰汁西米糕 - 甜品我哋叫咗椰汁西米糕,好香甜,為一餐咁好味嘅泰國菜畫上完美嘅句號👍🏻飲品方面,我哋叫咗泰式奶茶同埋椰汁沙冰,椰汁沙冰都好好飲,勁香椰汁味,我飲咗兩杯😂😂

2024-01-07
用餐时段
2024-05-12 26 浏览
之前一直有幫襯,聽講佢15號就執笠所以淋住再食下一入到去已經換晒d人(得番1,2個係舊)落單既時間個侍應已經好串話要比數字佢地落單我地6點08分落單(當時都係得5枱)等足45分鐘只係黎咗白飯,蒜蓉包同豬頸肉咖哩,炒通菜,生菜包都唔見然後一同佢講退單,就即刻上番晒仲要見到一出就出幾碟同款,唔通淋住等多幾枱先一次過炒?唔明點解咖喱呢d已經一早預備好既都要等45分鐘後尾聽到隔離枱個白飯又係等足45分鐘😀
之前一直有幫襯,聽講佢15號就執笠所以淋住再食下
一入到去已經換晒d人(得番1,2個係舊)
落單既時間個侍應已經好串話要比數字佢地落單
咖哩,炒通菜,生菜包都唔見

然後一同佢講退單,就即刻上番晒
仲要見到一出就出幾碟同款,唔通淋住等多幾枱先一次過炒?

唔明點解咖喱呢d已經一早預備好既都要等45分鐘

後尾聽到隔離枱個白飯又係等足45分鐘😀
2024-05-12 20 浏览
諗住試吓佢地早餐,但口味都偏油、偏鹹味,我地都冇食曬d腸仔、午餐肉、煙肉...沙嗲牛肉正常,麵偏向軟身少少,牛扒好似重手左好耐好鹹,仲要有醬...茶走幾好飲💕鴛鴦就咖啡味重啲,蓋曬奶茶味😭
茶走幾好飲💕
鴛鴦就咖啡味重啲,蓋曬奶茶味😭
2024-05-11
$50 (早餐)
2024-05-02 46 浏览
工作太過忙碌,終於有時間停下,瞓到自然醒行去友愛邨嗰個商場嗰度,呢間舖頭之前好似啲人嘅評語都一般般,見到嘅面積幾大,勇者試吓佢個早餐,唔係想像之中咁差喎,我嗌呢個牛扒加丹麥包早餐,老老豆豆片牛扒就好一般啦,上面好似好厚粉咁,而且偏鹹,雖然整體賣相,$46,我覺得都有D驚喜嘅,但係如果焗豆係暖翻少少,唔係好似喺雪櫃攞出嚟嘅冰凍,overall都OK,最緊要係嗰個舖位大,坐得舒服,再者,對於我個人嚟講已經好耐冇食香腸,明知道全部都係化學嘢,但係食返嗰浸味都幾感動,哈哈!
西冷扒丹麥西多士

2024-04-12 70 浏览
📍 象屋 (屯門)屯門屯門鄉事會路2A號愛定商場(H.A.N.D.S) A區地下124-125號舖象屋是一家位於屯門的餐廳,提供泰國菜和咖啡廳服務。這家餐廳以其正宗的泰國菜而聞名,為食客帶來地道的泰國美食體驗。👉 肉碎生菜包💰$98😋😋😋😋.8/5是用肉碎搭配新鮮的生菜,帶來豐富的口感和營養。肉碎的味道鮮美,鮮嫩多汁,與清爽的生菜相得益彰。👉 蒜蓉炒椰菜苗💰$88😋😋😋😋.9/5椰菜苗經過炒製後,保持了其獨特的口感,嫩綠的葉子帶著微妙的甜味,給人一種清新的感覺。蒜蓉的香氣與椰菜苗完美融合,增添了一絲辛香和風味。👉 蝦頭油鮮蝦炒飯💰$88😋😋😋😋.7/5給人帶來了滿滿的海鮮風味。炒飯的米飯粒粒分明,口感綿軟飽滿。蝦頭油的香氣醇厚,為整道菜增添了豐富的海鮮風味。新鮮的蝦子在炒飯中煮熟,肉質鮮嫩多汁,與米飯相得益彰。👉 板燒原隻魷魚💰$108😋😋😋😋.8/5魷魚的質地彈牙,每一口都帶來豐富的口感和嚼勁。板燒的烹調方式保持了魷魚的鮮嫩和原汁原味,使其保持著自然的風味。魷魚的外層烤得微焦,散發出誘人的炭烤香氣,內部則保持著濕潤👍🏻👉 椰香青咖喱牛腩煲💰$98😋😋😋😋.7/5牛腩經過煮煉,肉質鮮嫩
📍 象屋 (屯門)

👉 肉碎生菜包

😋😋😋😋.8/5

👉 椰香青咖喱牛腩煲
💰$98
😋😋😋😋.7/5
牛腩經過煮煉,肉質鮮嫩多汁,與椰香青咖喱的香辣味道相得益彰。椰奶的加入使得咖喱湯底更加濃郁,帶來一絲甜味和順滑的口感。菜煲中還加入了各種蔬菜和香料,豐富了整道菜的層次感

👉 香烤薄餅
💰$48
😋😋😋😋.6/5
薄餅底部烤得金黃酥脆,口感輕盈,十分迷人,沾上青咖喱汁,搭配得天衣無縫,相互融合出極致的美味

👉 泰象啤酒(大支)
💰$30
😋😋😋😋.9/5
泰象啤酒的香氣芬芳,帶有一絲麥芽的甜味。它能夠與各種菜餚搭配,無論是辛辣的泰國菜還是清淡的海鮮,都能夠提供一種愉悅的口感體驗

回頭: yes yes yes,餐廳還設有舒適的咖啡廳區,結合了泰國菜和咖啡廳的元素,用餐環境愜意。這裡以正宗的泰國菜聞名,為食客提供豐富多樣的泰國美食,包括經典的綠咖喱、冬蔭功湯和炸蝦等。無論您喜歡辛辣還是清淡口味,都能在這裡找到適合自己的選擇👍🏻🙏🏻🇹🇭💓❤️😍🥰
2024-03-03 165 浏览
禮拜日lunch想食泰國嘢,偶然記得最近新開的泰國餐廳,所以就黎試下!入面的裝修配套都好似茶餐廳,水餐具都係自助,所以冇加一嫁!lunch套餐由$45到$68,配有餐飲,正常茶餐廳價錢!🌟泰式香辣肉碎煎蛋飯($65)貌相好令仔,蛋係流心,肉碎香辣,撈飯一流!🌟馬拉盞炒河(雞肉)($58)係好惹味,但有d過咸🌟炸雞翼($22)加$22就可以加配唔同小食,雞翼有啲甜味,應該加左蜜糖炸正常發揮!🌟餐飲(凍奶茶+熱奶茶)正正常常茶餐廳!
禮拜日lunch想食泰國嘢,
偶然記得最近新開的泰國餐廳,
所以就黎試下!

入面的裝修配套都好似茶餐廳,
水餐具都係自助,
所以冇加一嫁!

lunch套餐由$45到$68,
配有餐飲,
正常茶餐廳價錢!

🌟泰式香辣肉碎煎蛋飯($65)
貌相好令仔,
蛋係流心,
肉碎香辣,
撈飯一流!

🌟馬拉盞炒河(雞肉)($58)
係好惹味,
但有d過咸

🌟炸雞翼($22)
加$22就可以加配唔同小食,
雞翼有啲甜味,
應該加左蜜糖炸
正常發揮!

🌟餐飲(凍奶茶+熱奶茶)

正正常常茶餐廳!
2024-02-25 126 浏览
間野開左都一段時間,今日瞓醒亞娘提議黎食,佢話個冬陰功好味,就黎會一會佢叫左兩個午餐冬陰功湯麵$58,我叫左個雙旦蔥油雞髀飯$53。加個金磚包冬陰功湯底真係好濃好好味,但因為河粉吸d湯吸等好快,不過我地同侍應反映佢地好快就拎陰碗湯出黎。👍至於我個雞髀飯呢,好大碟好足料,雞髀味都幾好,不過食到中間發現未熟,叫職員過黎,又係頭先比湯我地位經理快人一步(經理真係唔同d,眼明手快,一眼關七) 佢即刻話換過比我,仲好細心問要唔要轉其他野,係咁講唔好意思😌 所以感覺非常良好。金磚包即整好脆好香蒜蓉味,下次要加個咖喱襯下😋$53包埋野飲,環境又乾淨,仲要咁好服務真係超至口,應該會經常幫襯,再發掘下有咩出色野食。
金磚包即整好脆好香蒜蓉味,下次要加個咖喱襯下😋
飯旦蔥油雞髀飯
飯旦蔥油雞髀飯
2024-02-17 121 浏览
估唔到係呢度搵到間幾好食既泰菜!餐廳都好新同好乾淨!坐得都幾舒服!食泰國野唔少得生蝦刺身,呢度既生蝦刺身好大隻,上面有辣椒仔同蒜片,再加埋酸味味嘅醬汁配以蝦既鮮甜味真係好正蒜蓉包都好好味,咬落去夠鬆軟,每一口都滿滿牛油同蒜蓉香!小食可以揀炸蝦餅同春卷雙拼,熱辣辣辣椒膏炒大蜆個醬汁夠哂惹味,用埋黎沾蒜蓉包一齊食味道都幾夾焗椰青海鮮飯真係好震撼,一座海鮮山出黎,仲有椰青肉係裡面,仲有青口、魷魚、蝦等等海鮮!原來佢地海南雞飯仲有特價都好抵食,有機會再試下先
估唔到係呢度搵到間幾好食既泰菜!
餐廳都好新同好乾淨!坐得都幾舒服!

蒜蓉包都好好味,咬落去夠鬆軟,每一口都滿滿牛油同蒜蓉香!

小食可以揀炸蝦餅同春卷雙拼,熱辣辣

辣椒膏炒大蜆個醬汁夠哂惹味,用埋黎沾蒜蓉包一齊食味道都幾夾

原來佢地海南雞飯仲有特價都好抵食,有機會再試下先
2024-01-27 112 浏览
黎到屯門嘅「象屋」食飯,嗰度原來有驚喜!😆首先講普通野,因為呀女平時中意茶記通粉,所以堅持叫左個仿鮑片火腿通粉。呢個通粉有仿鮑片同火腿奄列,再加埋丹麥多士,比一般茶記優勝。仿鮑片嘅口感好鮮甜,湯汁都幾香濃。然後,我試咗佢哋嘅蒜蓉炒通菜。呢道菜好簡單,但係味道絕對唔簡單!通菜嘅爽脆配埋蒜蓉,就係一個經典組合。每一口咬落去,蒜蓉嘅香氣同通菜嘅清新就一齊爆發,真係好開胃!🥬🧄我仲試咗佢哋嘅泰式魚餅同春卷。泰式魚餅外脆內軟,同埋春卷嘅香脆口感真係好岩哂!每一啖入口,泰式風味就瞬間爆發喇!真係好正呀!🐟🌯如果你鍾意食海鮮,一定要試下佢哋嘅泰式生蝦。新鮮嘅生蝦肉質好鮮美,酸辣口感真係冇得挑!絕對係海鮮控嘅最愛!🍤🌶️仲叫左芒果蟹肉炒飯。佢哋將鮮美嘅蟹肉同芒果結合埋一齊,每一口食落去都係咁鮮甜多汁,真係食上癮,幾大碟都食得曬。🦀🍚最後,我叫咗佢哋嘅芒果沙冰,新鮮嘅芒果同綿密嘅沙冰一齊食,清涼又甜蜜🥭🍧象屋 (屯門)屯門鄉事會路2A號愛定商場地下A區124-125號舖📸🍽️ #食評 #美食探險 #象屋 #屯門 #美食愛好者 #招牌菜 #泰式料理 #海鮮美食 #甜品時光 #foodiehk#foodofth

黎到屯門嘅「象屋」食飯,嗰度原來有驚喜!😆

屯門鄉事會路2A號愛定商場地下A區124-125號舖

📸🍽️ #食評 #美食探險 #象屋 #屯門 #美食愛好者 #招牌菜 #泰式料理 #海鮮美食 #甜品時光 #foodiehk#foodoftheday#foodporn
2024-01-19
2024-01-21 111 浏览
炸物雙拼(蝦餅、魚餅)$95可以自選兩款泰或炸物,蝦餅、魚餅即叫炸夠香口,放入口仲熱辣辣,點埋甜酸醬一齊食更加惹味柚子蝦沙律$118幾隻新鮮彈牙既蝦,配上酸酸甜甜既新鮮柚子,仲有自家調配既甜酸沙律汁,酸甜開胃,令人胃口大開咖喱軟殼蟹黃金包$228面包焗到外表脆口,裡面既面包滲滿椰香十分突出又少少辛辣既黃咖哩,軟殼蟹炸得鬆脆可口,一齊食更加好味,味道、口感勁豐富芒果沙冰$38面層鋪滿粒粒新鮮芒果用,中間係用鮮芒果打成既沙冰,要黎消滯一流

炸物雙拼(蝦餅、魚餅)$95

柚子蝦沙律$118

咖喱軟殼蟹黃金包$228

芒果沙冰$38

2024-01-18 104 浏览
係安定呢邊開左間新既泰菜,上次夜晚十一點行過見到,講搵日去講試下,果然説到做到。入到黎坐位都幾闊,坐得都好舒服。好,睇下有咩好食先。生蝦刺身,先黎個生蝦,啲蝦大大隻,食落都幾爽甜,個泰式醬汁酸酸辣辣,想再辣啲可以夾埋粒蒜和辣椒仔。冬蔭功湯叫左小份,都好大份,一日都有兩碗,仲有蝦、青口,好足料,個湯夠酸夠辣。青咖哩牛腩煲,個咖哩稠度適中,個味都好咖哩,仲有牛腩好腍,啲泰式茄子好爽好好味。金磚蒜茸包,蒜蓉包上面有乾蒜,食落有少少椰香,本身就咁食個包已經又香又脆,點埋咖哩汁食又另一番風味。

入到黎坐位都幾闊,坐得都好舒服。好,睇下有咩好食先。

2024-01-11 89 浏览
象屋 (屯門)屯門鄉事會路2A號愛定商場地下A區124-125號舖咖喱軟殼蟹黃金包呢個咖喱軟殼蟹黃金包真係一級正!佢個外皮炸到金黃酥脆,一啖咬落去就可以感受到蟹肉嘅鮮味同埋咖喱嘅香辣。真係好正,夠味又唔會太辣,好適合嚟緊呢個天氣食。一定要試呀!沙爹雞肉串燒呢啲沙爹雞肉串燒真係勁好食㗎!啲雞肉烤得剛剛好,外脆內嫩,而且沙爹醬味道濃郁,好夠味。每一口都可以感受到肉汁同埋香辣嘅滋味,真係令人回味無窮。好正!椰汁芒果糯米飯🍚呢個椰汁芒果糯米飯真係好夢幻!糯米飯軟糯又香甜,加埋新鮮芒果同椰汁,一齊食真係絕配!每一口都可以感受到椰香同芒果嘅鮮甜,好開胃又解渴。真係一道好好味嘅甜品,不容錯過!椰汁沙冰🍧呢個椰汁沙冰真係太適合呢個天氣啦!佢有好多款口味可以揀,好清涼又解渴。食落去凍凍地,味道又香又甜,真係好開心!特別係加埋啲新鮮水果或者珍珠,更加豐富味道。夠新鮮夠好味,一定要試下啦!泰式奶茶☕️呢杯泰式奶茶真係好夠味!啲茶香同埋奶香混合得好均衡,唔會太甜亦唔會太濃。飲落去口感滑滑地,好舒服。加埋冰塊,仲可以消暑解渴。好正啊,一定要飲番杯啦!
屯門鄉事會路2A號愛定商場地下A區124-125號舖

咖喱軟殼蟹黃金包

沙爹雞肉串燒

椰汁芒果糯米飯🍚

椰汁沙冰🍧

泰式奶茶☕️
2024-01-08 90 浏览
多次到訪安定村睇中醫,除咗H.A.N.D.S同輕鐵站附近有食店,今日先發現友愛商場地下呢間泰國餐廳裝修主為簡約舒適,深綠配襯白色營造泰式resort風格,寬敞開揚,燈光通明咁啱仲趕到試佢哋嘅抵食自選下午茶餐$48,仲要免加一,包埋嘢飲,真係非常之抵嚟食泰國菜,湯粉必選:冬蔭功+金邊粉,配滑滑海南雞仲叫咗杯港式熱咖啡可能呢段時間比較少人,上菜速度極快,先嚟咗大大杯嘅咖啡,成set杯碟極度似去咗resort咁嘅feel,忍唔住咖啡都打卡由於對大豆敏感,落單不忘同侍應講聲走芽菜,呢位年輕男侍應仲細心問仲有無d咩唔食得,上菜嘅時候仲將其他醬料配菜分開碟仔上,極度窩心主菜嚟啦~ 食粉麵就一定係先試湯底~ 冬蔭功湯底極度正宗香濃入口但不搶喉,香料味道豐富而適中,辣度連平日都不係好食得辣嘅我都食到,真係非常之啱我金邊粉幼細滑得嚟有彈性,份量足足係食lunch咁大碗!海南雞喺熱湯上,香軟暖滑,仲保留到海南雞本身嘅味道師傅手勢好好,完全無骨,小朋友食都無有怕想嚟下午茶試正宗泰菜?記得1530好嚟到入座!佢哋1545截單吖~ 有位姐姐見我食得咁滋味,又有大大杯嘢飲,入嚟想叫我個餐,可惜1546,年輕侍應都

嚟食泰國菜,湯粉必選:冬蔭功+金邊粉,配滑滑海南雞
仲叫咗杯港式熱咖啡

金邊粉幼細滑得嚟有彈性,份量足足係食lunch咁大碗!

海南雞喺熱湯上,香軟暖滑,仲保留到海南雞本身嘅味道
師傅手勢好好,完全無骨,小朋友食都無有怕

想嚟下午茶試正宗泰菜?記得1530好嚟到入座!佢哋1545截單吖~ 有位姐姐見我食得咁滋味,又有大大杯嘢飲,入嚟想叫我個餐,可惜1546,年輕侍應都幫唔到你落單啦~

最驚喜係,食完個下午茶,仲有coupon收,下次嚟食又可以用,呢餐認真抵
2024-01-08
  • 冬蔭功海南雞金邊粉
2024-01-05 68 浏览
我最近來友愛邨探朋友,然後一起造訪了一家新開張、名為「象屋」的泰國餐廳,每道菜都展現了道地的泰國風味,令人難以忘懷。首先,我品嚐了他們的「生蝦刺身」($118)。這道菜使用新鮮的生蝦,切成薄片並裝飾著新鮮的香草和檸檬。生蝦的質感鮮嫩,搭配著微酸的檸檬汁和香草的清新氣味,帶來了一種獨特的口感和風味。這道菜非常清新,是完美的開胃菜。接著,我點了他們的「沙爹串燒雙拼」($118)。這道串燒結合了雞肉和豬肉,經過特製的沙爹醬烤製而成。肉質鮮嫩多汁,沙爹醬的香辣味道恰到好處,讓人難以抗拒。每一口都能感受到肉的美味和醬料的獨特風味。接下來是他們的主菜之一的「黃咖喱大蝦黃金包黃咖喱」($268)。這道菜以新鮮的大蝦和特製的黃咖喱醬料為主,再搭配黃金包黃咖喱,整體擺盤十分震撼!而且大蝦非常大隻,經過烹調後保持了彈牙的口感,咖喱醬料的香氣濃郁,味道濃厚而不失平衡。黃金包的外皮酥脆,內裡鬆軟,與咖喱的結合非常完美。另一道是「炒椰菜苗蒜蓉炒」($95)。這道菜以新鮮的椰菜苗和蒜蓉為主要材料,經過高溫炒製而成。椰菜苗保持了脆嫩的口感,蒜蓉的香氣與椰菜苗的味道完美融合,帶來了一道清爽又美味的菜餚。這道菜不僅色彩

另一道是「炒椰菜苗蒜蓉炒」($95)。這道菜以新鮮的椰菜苗和蒜蓉為主要材料,經過高溫炒製而成。椰菜苗保持了脆嫩的口感,蒜蓉的香氣與椰菜苗的味道完美融合,帶來了一道清爽又美味的菜餚。這道菜不僅色彩鮮豔,而且口感豐富,絕對是素食者的最佳選擇。

最後,我品嚐了他們的招牌甜點「椰汁沙冰」($38)和「泰國清甜椰青」($45)。椰汁沙冰使用了新鮮的椰汁和細緻的冰沙,入口清涼爽口,椰汁的香氣令人陶醉。泰國清甜椰青則是以新鮮的椰子為基底,口感豐富而清甜,是完美的結束餐點的選擇。

總的來說,「象屋」的菜品絕對讓我留下了深刻的印象,每道菜都展現了道地的泰國風味。

地址:屯門鄉事會路2A號愛定商場地下A區124-125號舖