自家樂坊地庫改建成為食肆層後, 每到晚飯時間總會有長長的等位人龍, 尤其當中某數間較人氣的食店,所以每次到這裡用膳,要不就預先訂了位,要不就要鎖定某些較少人等位的食店去. Spade是吃得最多的一間, 一直沒留意隔鄰的豚組...直至某一天, 老公說很餓, 提議到這裡食, 我還有點迷惘, 他才說自己想試已久...既然平時多數跟着我走的大爺出了口, 又怎能再扮聽不到, 總要順從一次吧. 周六晚上6時多到逹, 人流仍少, 不用等位也吃得舒服. 進了店, 發現內裡的座位可不少, 除了中間的獨立枱, 兩邊就是有靠墊的4人卡位. 空間感頗充裕, 絕對沒有擠迫感. 牆上還掃上豬仔和白飯的圖案, 紅白相間, 可愛中也顯出和風的格調.全店以吉列豚肉為賣點, 連門口的裝飾也是豬仔的擺設.豚組的食品其實都頗單一化, 吉列炸物是主打, 除了招牌吉列豚肉外, 還有雞, 魚柳, 海老, 蠔等, 跟餐配上麵鼓湯, 白飯, 椰菜絲, 也較抵食. 我選了吉列自由配(白豬扒+魚柳), 老公就點了較貴一點的吉列黑豚肉定食.吃吉列炸物最開心是可以自己磨芝麻, 一邊磨一邊發出陣陣芝麻香, 已令人胃口大開了. 桌上擺放了炸豬扒醬
全店以吉列豚肉為賣點, 連門口的裝飾也是豬仔的擺設.
吃吉列炸物最開心是可以自己磨芝麻, 一邊磨一邊發出陣陣芝麻香, 已令人胃口大開了. 桌上擺放了炸豬扒醬,跟磨香芝麻混合作為豬扒醬料.
豚組吉列自由配(白豬扒+魚柳) $108
等了約10分鐘食物就上枱了, 白豬扒一整塊加2件吉列魚柳, 而椰菜和白飯就可免費添加. 分量絕對不少, 百多元也算抵食.
白豬扒件頗厚切, 肉質偏瘦, 外皮炸得金黃乾爽, 沒有太油膩, 夾下去已能感受外皮是鬆化和香脆的. 點上芝麻豬扒醬, 微酸的醬汁令豬扒更惹味. 豬扒本身肉味比較淡, 因為較瘦的關係, 肉質較結實和乾身, 加上外皮的香口, 混合一起倒是恰到好處, 不會有過份的油膩感, 一啖豬扒, 一啖白飯, 再加一啖椰菜絲, 中和了炸物的熱氣, 又有飽肚感, 這個配搭總讓人覺得吃了很滿足.
不過更令我讚賞的卻是吉列魚柳, 圓渾的外型跟平時吃的扁塌塌魚柳已很不同, 炸得同樣酥脆, 咬開魚肉一圈圈紋理明顯, 外脆內Juicy, 魚香濃郁, 顯然不是平價魚柳, 而且肉質嫩滑不會霉, 相比起豬扒, 魚柳半濕潤口感, 沒有乾涸問題, 令人更回味.
黑豚肉定食($148)
比起白豬扒的份量大約一半, 一大塊黑豚肉切成5-6件, 每件都十分厚重, 跟白豬扒的最明顯分別是脂肪量較多, 平均分佈, 所以油份多一點, 肉身較軟滑和Juicy, 肉味也較濃郁.
薄薄的外皮下可見豚肉帶有明顯油份, 所以味道特別甘香, 不過相對地也容易有飽滯感. 如果要我一個人吃一份, 應該會吃不完的.
雖然黑豚肉肉味較濃, 肉質也較軟稔, 但我反而喜歡清淡一點的白豚, 沒有太油膩的感覺, 比較合我口味一點, 但老公就投肥美黑豚一票!
吃炸物始終很熱氣, 亦容易膩, 伴碟的椰菜絲絕對是減滯的好幫手; 店內有和風柚子和芥末沙律汁提供伴吃, 我就較喜歡清新帶微澀的柚子汁, 能瞬間降底熱氣感和油膩度. 而且椰菜還可以免費添加.
跟餐另點了一杯菠蘿特飲, 味道清甜解喝, 不錯.
還有附送的甜品, 是牛奶布甸, 奶味極濃, 不是我杯茶, 由老公完成好了.
香港的吉列豬扒店確實不多, 價錢的差別也頗大, 豚組算是中低價的選擇, 味道雖不致於極好, 但水準也算不錯. 服務效率快, 有禮, 加上不用等位排長龍, 偶爾來吃也挺不錯的. 而且, 最重要是今次滿足了我家大爺的渴望, 飽餐之餘心中也滿足的!
2014-09-13
2014-08-26 1716 浏览
很久沒有來家樂坊了。突然想吃日本菜,這裡有大阪王將和豚祖。豚祖門口的巨型吉列豬扒擺設很可愛,一走近店員就主動介紹set lunch,還有8折優惠,極速俘虜了我們的心。有兩頁lunch set的選擇,一頁配漬物,麵豉湯,椰菜絲和餐飲,另一頁則是栗米湯和餐飲。芝士包包是有流心芝士的吉列豬扒,跟其他吉列一樣價錢,不假思索就點了。先送上芝麻,一邊磨,一邊聞著芝麻香。漬物只有兩片醃蘿蔔,麵豉湯也不太吸引。這刻的我,眼中只有吉列包包。很大塊,熱騰騰的,剛炸好。在椰菜絲淋上柚子汁,先開一開胃,為吉列包包做好準備。銀座梅林的椰菜絲切得更幼細,汁更清新。一切下去,還未切開,流心芝士已經開始湧出來。以為第一刀才有,怎料芝士源源不絕,每一刀切下去,都有更多的芝士流出來,很出色。芝士雖結,味道淡淡的,撈飯一流。但豬扒醺了醬汁就吃不到裡面的芝士味了,但撈了醬的芝麻也同樣好食。吉列炸得十分鬆脆,一咬即散,唔會整損個口,又唔覺熱氣。豬扒肉嫩,軟硬度恰到好處,有咬口得黎又唔嚡。飯的濕度都控制得宜,粒粒的珍珠米是定食不可或缺的一部分。友人的咖喱吉列雞扒飯也不錯,而且相當大份。午市人流不算多,環境寬敞,也坐得舒適,很抵食

先送上芝麻,一邊磨,一邊聞著芝麻香。
芝士包包定食
漬物只有兩片醃蘿蔔,麵豉湯也不太吸引。
一切下去,還未切開,流心芝士已經開始湧出來。
友人的咖喱吉列雞扒飯也不錯,而且相當大份。

午市人流不算多,環境寬敞,也坐得舒適,很抵食。
芝士包包定食
2014-08-18 1660 浏览
中學時期喺旺角蒲大, 所謂的"蒲"只係飲飲食食行下街買下衫大個出咗黎工作, 因為中環返工, 所以蒲點都轉咗港島區今時今日旺角真係轉變咗好多而家樂商場竟然最底層做了食肆, 很旺好多人, 不過只限於呢層, 唔包括上面時裝層幾間食店, 有Shabu shabu勁多人等, 有食All day breakfast 好細間, 都要等...人頭湧湧, 行到最近出口位置呢間"豚組"比較少人, 就決定呢間食晚飯, 只需等10分鐘左右平時食吉列豬會去"丼吉" , 感覺是信心保證, 但今晚食完"豚組"....相信打後會去"豚組"比"丼吉"的次數多 首先, 食吉列豬好多地方都不太便宜但"豚組"抵食, 佢有個叫"吉列自由配"套餐$108 就可以食到2款吉列, 第1款以豬/雞為主, 第2款是以海鮮為主套餐包括有麵豉湯, 飯, 漬物, 椰菜絲和餐飲飯和椰菜絲是可以無限量添食呢 ~最後決定了要 吉列白豚配吉列廣島蠔,唔洗等好耐, 食物好快到吉列由外到內都好像樣 吉列豬和蠔的外皮炸得金黃色, 知道炸的時間剛剛好,咬落鬆化, 唔怕整損口又冇油膱味~ 外皮乾身唔會油淋淋豬肉雖然唔算太軟, 有少少咬口不過就肉質Juic
中學時期喺旺角蒲大,
所謂的"蒲"只係飲飲食食行下街買下衫
大個出咗黎工作, 因為中環返工,
所以蒲點都轉咗港島區
今時今日旺角真係轉變咗好多
而家樂商場竟然最底層做了食肆,
很旺好多人, 不過只限於呢層,
唔包括上面時裝層

幾間食店, 有Shabu shabu勁多人等,
人頭湧湧, 行到最近出口位置呢間"豚組"比較少人,
就決定呢間食晚飯, 只需等10分鐘左右
平時食吉列豬會去"丼吉" , 感覺是信心保證,
但今晚食完"豚組"....
相信打後會去"豚組"比"丼吉"的次數多
首先, 食吉列豬好多地方都不太便宜
但"豚組"抵食, 佢有個叫"吉列自由配"套餐
$108 就可以食到2款吉列,
第1款以豬/雞為主, 第2款是以海鮮為主
套餐包括有麵豉湯, 飯, 漬物, 椰菜絲和餐飲
飯和椰菜絲是可以無限量添食呢
~
吉列自由配Menu
最後決定了要
吉列白豚配吉列廣島蠔,
唔洗等好耐, 食物好快到
吉列由外到內都好像樣
吉列豬和蠔的外皮炸得金黃色,
知道炸的時間剛剛好,
吉列白豚扒加吉列廣島蠔
咬落鬆化, 唔怕整損口
又冇油膱味~ 外皮乾身唔會油淋淋
豬肉雖然唔算太軟, 有少少咬口
不過就肉質Juicy, 和有肉味...合格
(唔夠"丼吉"鬆軟和更濃豬味)
廣島蠔size適中,
外皮炸粉唔厚,
咬下爆出濃烈蠔汁

蠔已熟, 但仍然水彈彈的
又一證明呢間餐廳控制烹調時間好好
雖然只有2只, 但以質素來說值得
吉列白豚扒
食吉列系, 會附上一碗芝麻
這是用作做吉列的醬料
先把芝麻用木棍磨碎,
再把紅紅的吉列豬扒汁倒入攪拌
芝麻醬汁
椰菜絲味道未夠"丼吉"鮮甜但算新鮮合格,
記得"丼吉"的服務員介紹~
要做出咁爽咁新鮮感的椰菜絲,
係一定要把切好的椰菜絲一直比流水沖洗
如果不放水裡或只放在靜止的水
係做唔到咁爽的效果

配椰菜絲可用桌上的日式柚子汁和芥末汁~
試過芥末汁沒有芥末味~
因為食完吉列很"熱氣"
所以無料點加了多2份椰菜絲
侍應都沒有"黑面"嘅表現
椰菜絲醬汁
不過明顯地睇得出豚組地方很大,
侍應人數明顯地不足
(今時今日飲食業常見的問題),
但他們都會好有效率的為客人服務
值得讚許

题外话/补充资料: 要食出更細膩的吉列系和更高享受的我會選擇"丼吉", 但如果要食平靚正的一定會選"豚組"
2014-08-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
吉列白豚扒加吉列廣島蠔
2014-08-12 1404 浏览
係旺角食lunch,經過「豚組」,人不算太多,見環境舒適,座位寬闊。和朋友㨂咗2款午市定食:「吉列白豚定食」$78白芝麻要用木樁去磨碎,之後倒入豚肉醬汁(上面圖白色盅)。炸醬外層夠脆但略厚。豚肉都幾厚身,不夠肉汁、略鞋身。味道一般。(食得出急凍肉的味道)椰菜絲沙律可用旁邊的〜和風柚子沙律汁/和風芥末沙律汁混合來食。一般,麻麻地。「滑蛋吉列豚飯定食」$88飯上佈滿紫菜絲,蛋汁感覺真的比較少!蛋汁內有洋蔥,味道普通。豚肉一樣不夠肉汁、炸醬外層夠脆但略厚。飯底下有日式醬汁。整體一般。「三文魚刺身/$12 客(2片)」叫左2客。幾大片下!係近魚腩附近位置,新鮮度一般。(豉油比較咸)「巨蜂梳打(跟餐)」$12,普通巨蜂梳打味道!比較淡。珍珠飯可以。麵豉湯分量偏少,味道一般。(另加一)總括而言:沒有什麼特別,整體一般!

吉列白豚定食」$78

滑蛋吉列豚飯定食」$88
巨蜂梳打(跟餐)」$12,普通巨蜂梳打味道!比較淡。
珍珠飯可以。麵豉湯分量偏少,味道一般。(另加一)
總括而言:沒有什麼特別,整體一般!
2014-04-14 2412 浏览
一入到去就覺得環境唔錯因為餐廳人客唔多,我地可以坐有私隱度較高既三面卡位本身都幾闊落,坐得舒適牆身仲掛左D好得意既圖畫XDDD磨芝麻自己動手即磨芝麻,夠哂新鮮夠哂香係等候既時間入面有d細藝entertaining幾好醬汁酸、甜、辣集於一身,惹味解膩最得意係佢用個小木筒盛起醬汁,有d傳統同日本風格炸豚三文治想像唔到個份量原來如此大,失算了呢份入面既炸豬扒炸粉唔會過厚,夠脆又不油膩肉既部分多,有豬肉既香肉味,唔會好腥好雪味:^)幸好麵包偏乾身,唔算太厚,否則會好劑炸豚定食麵豉湯同飯就冇咩特別,我覺得無需提及炸豬扒我諗係即炸,需時稍為耐d炸粉好厚,肉係算薄身本身見到咁已經覺得中哂伏,但食落炸皮香脆可口,內部亦不會黏膩,扳回一城只係豚肉炸得乾了點,毋提肉汁……未至於鞋身乾柴咁,不過唔太吸引到我再食:^
一入到去就覺得環境唔錯
因為餐廳人客唔多,我地可以坐有私隱度較高既三面卡位
本身都幾闊落,坐得舒適
牆身仲掛左D好得意既圖畫XDDD
磨芝麻
自己動手即磨芝麻,夠哂新鮮夠哂香
係等候既時間入面有d細藝entertaining幾好
醬汁
酸、甜、辣集於一身,惹味解膩
最得意係佢用個小木筒盛起醬汁,有d傳統同日本風格
炸豚三文治
想像唔到個份量原來如此大,失算了
呢份入面既炸豬扒炸粉唔會過厚,夠脆又不油膩
肉既部分多,有豬肉既香肉味,唔會好腥好雪味:^)
幸好麵包偏乾身,唔算太厚,否則會好劑
炸豚定食
麵豉湯同飯就冇咩特別,我覺得無需提及
炸豬扒我諗係即炸,需時稍為耐d
炸粉好厚,肉係算薄身
只係豚肉炸得乾了點,毋提肉汁……
未至於鞋身乾柴咁,不過唔太吸引到我再食:^
2014-04-13 1870 浏览
八點快要九點的時候,行完街,有DD肚餓,就同朋友向Openrice搵野食,搵到家樂房,見到D食評都話幾ok,所以就走去搵呢間野食飯。可能因為夜左D,所以一行埋鋪頭就有位,員工幾nice,環境唔錯。一坐低就比左menu我地。我同朋友都最後揀左黑豚肉定食,送埋杯波羅特飲。同一般豚肉餐廳一樣,都會比兜芝麻你磨,跟住有豚肉特定醬。過左唔夠兩分鐘,特飲黎到,唔知系咪頸渴的關係,杯野一黎到時,覺得有D淡,但飲飲下又覺得幾好飲。再過多十幾分鐘後,個定食黎到,賣相幾好。第一淡咬落舊豚肉到,D豬油"標"曬出黎,非常好味。最後加埋一都覺得幾底,二百幾蚊,唔算太貴,又唔系平,所以不過不失。

可能因為夜左D,所以一行埋鋪頭就有位,員工幾nice

再過多十幾分鐘後,個定食黎到,賣相幾好。
第一淡咬落舊豚肉到,D豬油"標"曬出黎,非常好味。

2014-04-13
用餐优惠
其他
  • 黑豚肉定食
2014-03-07 2135 浏览
由於有家族成員一向都喜歡食一D香口炸野...有見及此就試下呢個星期六都有午餐SET既豚組...!大概下午1點去到, 4大一細都使等位仲有特大卡位坐, 好鬆動~噢..唔記得左影個MENU..其實大約10款係炸物SET..另外有幾款係意粉/飯既SET我地就要左2個黑豚, 1個炸蠔同蝦, 另外一個意粉佢每個SET都會跟一個湯, 飲品, 仲有甜品GA~話說我地落左單之後都等左一段時間...可能係即炸的關係!呢個係我的炸蠔SET~賣相幾吸引, 食落D野都真係新鮮炸起~D蠔唔算好大, 不過漲卜卜, 食落都OK!炸蝦比想像中好, 蝦肉好爽口~ 另外不能少得D生菜絲呢個咁出色既朋友!!拎枱面既沙律汁撈埋食, 正呀!!始於D炸野比較油膩, 食完一個炸物食下D生菜就能夠中和一下啦!之後豬仔的黑豚SET都黎了!一上枱, 賣相係ok見佢黑豚既價都成120幾蚊..比起普通白豚要貴..心中的expectation都自然會較高..好可惜一食落去真係大失所望 一咬落去好脆... 之後就係....媽~~~~好o鞋呀!!!!! )0(雖然都明白餐店唔能夠擔保全部肉類既肉質都一致係好..但呢個真係o鞋得誇張...好似食
由於有家族成員一向都喜歡食一D香口炸野...
有見及此就試下呢個星期六都有午餐SET既豚組...!

噢..唔記得左影個MENU..
其實大約10款係炸物SET..
另外有幾款係意粉/飯既SET

我地就要左2個黑豚, 1個炸蠔同蝦, 另外一個意粉
佢每個SET都會跟一個湯, 飲品, 仲有甜品GA~

話說我地落左單之後都等左一段時間...可能係即炸的關係!
呢個係我的炸蠔SET~
炸蠔午餐
賣相幾吸引, 食落D野都真係新鮮炸起~
D蠔唔算好大, 不過漲卜卜, 食落都OK!
炸蝦比想像中好, 蝦肉好爽口~

另外不能少得D生菜絲呢個咁出色既朋友!!
拎枱面既沙律汁撈埋食, 正呀!!

之後豬仔的黑豚SET都黎了!
黑豚SET
一上枱, 賣相係ok
見佢黑豚既價都成120幾蚊..比起普通白豚要貴..
心中的expectation都自然會較高..
好可惜一食落去真係大失所望

一咬落去好脆... 之後就係....

媽~~~~好o鞋呀!!!!! )0(

雖然都明白餐店唔能夠擔保全部肉類既肉質都一致係好..
但呢個真係o鞋得誇張...好似食緊煲湯d瘦肉咁...orz
唯一取勝只係外面炸得好香口...不過塊肉同個炸皮都好似火箭升空咁
甩左出黎...........= =

um...總括而言..
呢個主打招牌「黑豚」真係唔係幾掂當
反而蝦仲出色過佢既豚肉..要改善一下啦~

题外话/补充资料: 如果....枱面有教學話俾人知D芝麻用黎做咩 同埋枱面D醬汁痴返LABEL就好喇............@@
2014-02-22
2013-12-02 1949 浏览
我個日去食, 係星期六晚, 好耐冇去旺角, 原來多咗好多餐廳選擇. 落到去 "家樂坊", 選咗 "豚組" 去食.講真,如果唔係係正 "家樂坊"門口,經過, 根本唔知呢度有幾間餐廳.我地一家4口, 有小朋友,. 餐牌有多款式選擇, 開頭以為得吉列, 因為佢地係"吉列專門店" . 我地叫咗一個新出既"水飼豚吉列" , 一個 "安格斯肉眼扒", 一個"煙三文魚蟹籽忌廉意粉" , 及一個" 吉列豚肉豬骨湯烏東.水飼豚吉列 , 肉質很鮮, 好多汁, 唔"鞋" , 夠哂飽 , 唔似平時係快餐店食個d豬, 好大陣豬味, 又"鞋"又"un" . 安格斯肉眼扒, 我地話要5成熟, 真係做得好, 因為好多時, 通常都過熟. 整體上, 所有食物好夠熱, 真的全部即叫即整...好 like. 小朋友好喜歡食烏東.服務都幾好...招呼就到. 價錢一都唔貴, 我地一家4口去又一城 food court, 都成400蚊, 冇 service, 冇環境. 我見佢地都有聖誕餐食..可以包房.

2013-11-30
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 水飼豚吉列
三姊妹加帶埋媽媽一齊嚟食吉列定食~ 四個人叫o左三個套餐~ 1) 薄紙脆豬定食 ($115)2) A+B組合定食...叫o左雞扒同魚柳 ($128)3) 煙三文魚忌廉意粉轉餐 ($88 + $48)Set o既南瓜湯真係好好味~ 好傑好足料~ Set o既特飲我地揀o左芝麻奶昔~ 唔係好甜~ 芝麻味係飲完慢慢出來的~ 唔錯~ Set o既朱古力蛋糕就一般...無乜驚喜...主角之一o既意粉~ 好夠汁好好味~ 煙三文魚裝飾有兩片...另外有三文魚碎o係意粉入面~ 仲有好多菇同蟹子ge~ 味道不錯~ 真正主角終於出場!!! 吉列呀~ 媽子一早磨定d芝麻...加o左醬就有得食~ 不過首先要切開塊大豬扒先!!! 佢有個切pizza o既圓刀俾你~ 勁方便~d豬扒真係好薄好易切~ 但係咬落去係勁脆ga!!! 而且碟上面都唔算太多油~ 真係好好味!!! 薄o既真係唔同d~ 寧舍脆口!!! 另一個set o既魚柳都好係外脆內滑~ 反而雞扒就一般...鞋o左d...椰菜加o左柚子汁 (紅色貼紙o個支)勁好味~ 綠色貼紙o個支好似"肉鬆味"!!! 甜甜地!!! 好快食晒d菜...聽到waiter同隔離講
三姊妹加帶埋媽媽一齊嚟食吉列定食~
四個人叫o左三個套餐~

1) 薄紙脆豬定食 ($115)
2) A+B組合定食...叫o左雞扒同魚柳 ($128)
3) 煙三文魚忌廉意粉轉餐 ($88 + $48)
吉列套餐
Set o既南瓜湯真係好好味~ 好傑好足料~
Set o既朱古力蛋糕就一般...無乜驚喜...

主角之一o既意粉~ 好夠汁好好味~
煙三文魚裝飾有兩片...另外有三文魚碎o係意粉入面~
仲有好多菇同蟹子ge~ 味道不錯~

真正主角終於出場!!! 吉列呀~
媽子一早磨定d芝麻...加o左醬就有得食~
真係好好味!!! 薄o既真係唔同d~ 寧舍脆口!!!

椰菜加o左柚子汁 (紅色貼紙o個支)勁好味~
綠色貼紙o個支好似"肉鬆味"!!! 甜甜地!!!
好快食晒d菜...聽到waiter同隔離講可以refill一次...我地都唔執輸~
食埋refill o既兩份椰菜絲勁滿足~ 媽媽都好開心~
最正係趕得切7點半埋單~ 有八折!!! 更加抵食!!!
题外话/补充资料: 呢度d waiter都幾好禮貌~ 服務幾好~
2013-11-18
用餐优惠
其他
吉列套餐
2013-11-13 1240 浏览
今次黎到家樂地庫食lunch,見冇咩人就食呢間叫左lunch set既吉列白豚定食即磨芝麻加埋特製既醬汁,用黎點椰菜同豬扒係幾夾既,不過食得多就略嫌甜少少豬扒一客六件,厚切,肉質都算鬆化而且有肉汁 唔會太乾 不過係唔係白豚就真係唔知了定食連一件蛋糕仔 連埋野飲差唔多80 感覺上唔係幾抵食
今次黎到家樂地庫食lunch,見冇咩人就食呢間

叫左lunch set既吉列白豚定食

定食連一件蛋糕仔 連埋野飲差唔多80 感覺上唔係幾抵食
2013-10-11
2013-10-29 917 浏览
星期日 旺角油麻地一帶人頭湧湧 行到家樂坊地庫卻頗清靜!見到豚組的吉列午餐從$58起,決定一試。店內裝修頗有日本風味,坐位之間也有很充裕的空間。叫了芝士包包和吉列白豚的set lunch.份量充足!食物是新鮮炸起上枱的,豚肉非常鬆化;芝士包包非常流心,好正 Set lunch 還包括麫豉湯,飲品 和 甜品。Strawberry 雪糕雖然只是普通貨色,但也為一頓美味的午餐畫上完美的句號。P.S. 侍應不會趕人走,食完可以慢慢坐下傾下偈。
星期日 旺角油麻地一帶人頭湧湧

行到家樂坊地庫卻頗清靜!

見到豚組的吉列午餐從$58起,決定一試。

店內裝修頗有日本風味,坐位之間也有很充裕的空間。

叫了芝士包包和吉列白豚的set lunch.

Set lunch 還包括麫豉湯,飲品 和 甜品

P.S. 侍應不會趕人走,食完可以慢慢坐下傾下偈。
2013-10-27
  • 芝士包包
我今日同朋友旺角豚組到食,果啲服務質素好好,嘢食有好味例如,吉列黑豚肉定食又有湯又有飯D飯好軟熟,我仲要咗果芒果沙𣲙,又唔會太甜又唔會太酸,真係好好飲。而且值錢都大眾化。值得介紹。
  • 芒果沙𣲙
  • 照燒雞翼
  • 吉烈黑豚肉定食
2013-08-29 644 浏览
Despite of the tonkatsu displays in front of the shop, I didn't realize this restaurant specialized in tonkatsu so I ordered something else instead but I was still very impressed with the quality of the food. I ordered dinner set A, which included an appetizer of your choice (soup of the day or salad), main course (steak), dessert and a drink. There was an option of adding foie gras with caramelized apples as well for $58 but I was fine with the original menu. The food came very fast and the service was great. Dinner set A is a  great deal and definitely worth trying

This is the smoked duck breast salad. Since it came in very small portions, it was finished in 3 or 4 bites. The salad was fresh and the duck breast wasn't too tough.
Duck Breast Salad
I asked for a medium rare steak and I got what I wanted and I was really impressed since this wasn't a steak house or anything. The steak was very tender and juicy. I noticed they used the same sauce for the steak as they did for the salad and I am guessing it is a red-wine based sauce. The steak came with half of a tomato, half of a potato and greenbeans. The potato and tomato had grill marks but for some reason, it seemed as if my greenbeans were just boiled then drenched in butter. Nonetheless, it still tasted good.
Steak with grilled vegetables
The cheesecake tasted nice but there is nothing special about it.
Blueberry Cheesecake
2013-08-22
等候时间
30 分钟 (堂食)
Duck Breast Salad
Steak with grilled vegetables
2013-06-22 464 浏览
上次去烚下烚下時經過此店門口,見倒個餐牌啲相勁吸引,好耐之前朋友叫我去試一直冇去,今次就俾個機會佢啦!一早已鎖定要試招牌吉列厚切豚肉定食,再嚟點左另一招牌吉列原味包包定食,本來想多點最特別既吉列薄脆豬扒,可惜只能點定食,不能單點,所以沒點了。跟其他吉豬專門店一樣,點單後會先送上一碗芝麻讓食客自行磨碎,枱上除了豬扒醬汁外,還有兩樽點椰菜絲既醋,我只吃得出其中一瓶是柚子醋,另一瓶味道沒那麼好吃不出來。菜上得很快,吉列厚切豬扒定食先來,包括一碗味噌湯﹑前菜黃瓜﹑主角豬扒﹑椰菜絲及白飯,如想吃咖哩湯烏冬只需加$18。講回豬扒,餐牌照片拍得好靚,豬扒夠厚,但實物呢?一看就知道炸久了,顏色並非金黃而是偏深啡。豬扒也不夠厚,故除了賣相唔得,口感亦不好。跟住到吉列原味包包上桌,其實係似哥頓豬扒做法,以豬扒包著芝士來炸,芝豬包真的像包包一樣脹卜卜的,賣相唔錯,與照片很像,跟住喺包包中間落刀,芝士馬上溢出...由於芝士一出來就被室溫"冷卻",沒有餐牌照片般流出一泊芝湖。不過味道很好,不沾醬也不錯,唯獨是太膩,我吃了一半不到已吃不下呢。另外白飯及椰菜絲不設免費添吃,此處較為遜色。除了吉列食物,還有煎牛扒﹑豬

另外白飯及椰菜絲不設免費添吃,此處較為遜色。除了吉列食物,還有煎牛扒﹑豬扒等西餐,仲有窩夫甜品,雖然選擇好像很多,但整體味道一般,食物好像唔夠專注咁呢!
吉列厚切豚肉定食
2013-06-18
2013-03-01 196 浏览
第一次黎豚組食野 因為係家樂地庫一直都唔知有呢間野如果唔係食YOGURT見到 都唔會黎食第一次黎都唔知食咩好 就叫左個SET LUNCH既豚肉烏冬食烏冬都幾好食既 係手打烏冬都幾彈牙豚肉都唔錯 整體黎講就係OK既手打烏冬但係我想講既就係 佢地採用既真係好日本咁用好純既柑桔檸檬!!!!!!!! 酸到我呢!!!!!!!!!!!!!!!!!!><邊食個烏冬想飲野 但又唔想飲呢杯野 因為真係好酸我食SET就係想有野飲= =" 點知... 杯野酸到唔想飲 好可憐

第一次黎豚組食野 因為係家樂地庫一直都唔知有呢間野
如果唔係食YOGURT見到 都唔會黎食