2019-07-01 4325 浏览
海馬媽我並不是日日放工都沖返去煮飯😆,久不久都會同 Honey 出去試下不同的餐廳 (說穿了是我想懶惰一下🤭),尋找美食🍔🍝🥘,大家有新環境、試好野,💓又有機會增進感情~ 上星期試了朋友介紹的一間工廈內的 西餐私房菜 😋😋😋 挺特別~..Sharing:🌟 唔洗諗食咩、大廚發板🌟 8道菜食到好飽 (睇相睇有咩食😁)🌟 材料新鮮、味道好🌟 環境簡潔、有家的感覺🌟 歡迎親子同行 👏🏻👏🏻👏🏻雖然話大廚發板,但訂枱時可與大廚溝通更改菜單內不合口味的菜式😉 另外,小朋友是不收套餐費用的,只會加少少食材費,好開心小寶寶都可一起品嚐美食🤭🧡..🌟當晚menu (2人份量)🌟南非生蠔:好鮮味,濃郁海水味..迷你牛肉漢堡(小孩獨享)可愛的做形,迷你的size,牛漢堡好淋身,唔捨得一口放入口!..周打魚湯: Creamy 濃郁柚子汁田園沙拉🥗..白酒煮活蜆蜆肉肥美,用白酒汁煮成,更香更美味! ..美國Prime西冷:是晚最喜歡💕的一道菜,牛扒煎得剛好,肉香四溢!上菜時仍鎖住好多肉汁在內,肉質軟腍又帶少少肥,放入口即溶🤤 ..自家蕃茄茸意粉簡單用蕃茄粒及洋蔥粒,配上自家醬煮成,意粉每條都掛上蕃茄茸,簡單材

Sharing:
🌟 唔洗諗食咩、大廚發板
🌟 8道菜食到好飽 (睇相睇有咩食😁)
🌟 材料新鮮、味道好
🌟 環境簡潔、有家的感覺
🌟 歡迎親子同行 👏🏻👏🏻👏🏻

🌟當晚menu (2人份量)🌟

南非生蠔:好鮮味,濃郁海水味

迷你牛肉漢堡(小孩獨享)

周打魚湯: Creamy 濃郁

柚子汁田園沙拉🥗

白酒煮活蜆
蜆肉肥美,用白酒汁煮成,更香更美味!

自家蕃茄茸意粉
簡單用蕃茄粒及洋蔥粒,配上自家醬煮成,意粉每條都掛上蕃茄茸,簡單材料但啖啖滋味~

Tiramisu

食完8道菜好回味生蠔及西冷牛扒🤤,原來餐廳還可以訂精選海鮮凍肉,生蠔只係$12/隻起! 開party 可以試下叫到會☺️

2019-06-21
2019-06-18 2194 浏览
第一次食食西餐私房菜,來到位於火炭工廈的豐作,有點想像走進別人的家裡。這裡沒有豪華裝修,卻有一種家的感覺,好舒適溫馨。今晚廚師發辦,菜式豐富,有沙律,帶子刺身,南非生蠔,龍蝦湯,牛扒,意粉及甜品。由於同行有小朋友,廚師還特地炮製了小朋友愛吃的漢堡包。食物新鮮,味道十分好,而且氣氛寧靜舒適,一家人傾下計,食下野好開心。呢度每位成人人頭費400元,小孩毋須人頭費,根據食物收費。免加一,免開瓶費。這裡要預先訂位,再與廚師商議落實菜單。餐廳還提供訂海鮮凍肉服務,下次可以試下訂海鮮開party!🤩

這裡沒有豪華裝修,卻有一種家的感覺,好舒適溫馨。

2019-06-17
2019-06-18 1465 浏览
晚上與家人享用了一頓難忘的西餐私房菜,餐廳位於火炭工廈,雖然對我們來說有點遠,但食過後便覺值得。這晚全場得我們一檯,幸運能有包場禮遇,作為家庭聚餐十分有私人空間。大廚廚藝了得,出品水準極高,海鮮如帶子,生蠔及蜆等,都十分新鮮,食材本身高質,出來味道自然贏在起點。甜品也令人喜出望外,流心魔鬼朱古力蛋糕層次感豐富,味道濃郁。今晚的menu:南非新鮮生蠔3pc迷你牛肉漢堡包1pc(小孩)柚子汁田園沙律龍蝦湯4pc白酒煮活蜆美國頂級Prime肉眼扒1pc (約14安士)卡邦尼意粉流心魔鬼朱古力蛋糕Total: $1400免加一,免開瓶費,只收現金大人每位人頭費400元,小孩約200元(根據菜式)這裡要預早一天定位,負責人會傳來菜單,食客可以根據喜好更改。另外,這裡有出售凍肉,如果家中開派對,可以在這裡訂貨。

今晚的menu:

南非新鮮生蠔3pc
迷你牛肉漢堡包1pc(小孩)
柚子汁田園沙律
龍蝦湯4pc
白酒煮活蜆
美國頂級Prime肉眼扒1pc (約14安士)
卡邦尼意粉
流心魔鬼朱古力蛋糕

Total: $1400
免加一,免開瓶費,只收現金

大人每位人頭費400元,小孩約200元(根據菜式)

2019-06-17
2019-06-10 932 浏览
雖然與身邊這個人已一起了很多年,但我們仍會約對方看一齣戲,上特色的餐廳🥘🍖🥂 即使身旁多了小孩,亦不會破壞我們的習慣💕今次走進火炭工廈覓食,來到了朋友推介的 #豐作 ,店舖不大但有🏡家的感覺,食物方面全都用料上乘,令人大滿足🤩,我推介:👍🏻法國新鮮生蠔:完全冇需加醬汁,超級鮮甜😋👍🏻啤酒煮活蜆:一上枱已聞到好香好香的酒味👍🏻美國Prime牛肋:這個做得十分出色,牛扒外脆內軟,一口咬下去是脆的,但裡面又保持juicy的肉汁,實在令人懷念☺️因為我們帶小孩,店家還為小火子準備了 #迷你牛肉漢堡包,小火子兩三啖便已KO了整個包,應該真的很好味!而沙律,周打魚湯及意粉也是高水準之作,飽肚又好味!整體也很滿意,惟一美中不足就是如果店內可播一些輕音樂,飯局就會更完美了🎶✨

👍🏻法國新鮮生蠔:完全冇需加醬汁,超級鮮甜😋
👍🏻啤酒煮活蜆:一上枱已聞到好香好香的酒味

而沙律,周打魚湯及意粉也是高水準之作,飽肚又好味!

2019-06-10 662 浏览
這間係朋友介紹食咗包你回味嘅私房菜果然冇介紹錯!出面餐廳冇可能食到嘅味道~環境好似返咗屋企咁,最啱同朋友、屋企人或者情侶 燭光晚餐都唔錯!預訂後,會WhatsApp收到餐單~因為係私房菜,所以菜單可能次次唔同㗎!以下係我哋當日2人分量嘅菜單,份量都好足夠!我哋兩大一細食到好滿足~·迷你牛肉漢堡包·小朋友最愛嘅漢堡包!迷你size好得意~麵包好香脆,夾埋牛肉好食!·柚子汁田園沙律·個柚子汁味道好特別!好清新~好開胃!·周打魚湯·香濃忌廉魚味,好滑~·啤酒煮活蜆·淡淡啤酒香味,帶出海鮮嘅鮮味!好新鮮~·美國牛肋條·超大超厚!肉嫩多汁~好新鮮!啖啖肉超正!·蕃茄蓉意粉·蕃茄蓉味道好香滑,少少蕃茄酸味,小朋友搶住食!果然係私房菜,味道有驚喜!所有餸菜都好好味,廚師用心製作,材料新鮮~老公好滿意!小朋友都搶住食!呢度有BB櫈提供~撐枱腳都可以帶埋小朋友嚟架!另外佢哋原來仲有急凍/冰鮮靚肉、海鮮、刺身、生蠔、蛋糕訂購的!

這間係朋友介紹食咗包你回味嘅私房菜
果然冇介紹錯!出面餐廳冇可能食到嘅味道~

·柚子汁田園沙律·個柚子汁味道好特別!好清新~好開胃!

·周打魚湯·香濃忌廉魚味,好滑~

·啤酒煮活蜆·淡淡啤酒香味,帶出海鮮嘅鮮味!好新鮮~

·美國牛肋條·超大超厚!肉嫩多汁~好新鮮!

啖啖肉超正!

今日在火炭收工後,同事帶我到了工廠區隱世廚神!👨🏻‍🍳 一嚐特色私房菜😋。迷你漢堡包🍔軟熟漢堡包爽住香濃漢堡扒牛油燒北海道帶子濃香牛油香煎北海道帶子,鮮甜軟滑,一下子全都吃光了!😘白酒煮活蜆惹味、鮮味於一身,粒粒肥美,另人回味無窮,這活蜆更有一種說不出的甘香味道。西班牙 Iberio 黑臀肉 配 薯蓉外皮焦香,但內部還保留豐富肉汁,而且𠝹開黑臀肉後會看到三文治的圖樣,廚神👍🏻😁自家蕃茄意粉充滿蕃茄味,有益又健康。最後當然不少得甜品:朱古力蛋糕多謝這位同事介紹這餐廳

迷你漢堡包🍔
軟熟漢堡包爽住香濃漢堡扒

牛油燒北海道帶子
濃香牛油香煎北海道帶子,鮮甜軟滑,一下子全都吃光了!😘

西班牙 Iberio 黑臀肉 配 薯蓉
黑臀肉

自家蕃茄意粉
充滿蕃茄味,有益又健康。

最後當然不少得甜品:朱古力蛋糕

多謝這位同事介紹這餐廳

2019-05-16
黑臀肉
2019-05-19 1208 浏览
新發現!在火炭工廠大厦內有一間裝修雅緻的私房菜。餐廳地方雖然不大,只有數張枱,但環境寧靜舒服,令我們享受了一頓悠然舒暢的晚餐!私房菜當然由廚師發板, 來到才知道菜單 , 所以往往有驚喜。頭盤" 牛油燒北海道帶子" ~ 牛油味濃,帶子爽彈鮮美, 令人回味!"迷你漢堡包" ~ 精緻小巧, 漢堡包外脆內軟, 漢堡扒牛味濃郁, 令人更期待之下的菜式呢!"白酒煮活蜆" ~ 蜆肉隻隻肥美,鮮甜嫩口, 再沾上酒味濃厚的白酒汁,口感豐富, 惹味非常 ! "美國prime肉眼扒" ~ 至啱牛肉控的我,份量十足,單看賣相已經令人垂涎欲滴,肉香四溢的肉眼扒,肉質軟腍又不失煙韌,肉眼扒以慢火煎煮而成, 火喉控制恰到好處,把肉汁完美鎖起,用心之作!"自家蕃茄意粉" ~ 食材雖然簡單,只有蕃茄粒及洋蔥粒 , 並以香滑薯蓉伴菜,新鮮蕃茄配上自家醬的獨特味道,令人垂涎三尺,意粉軟腍又不失煙,果然滋味滿分!甜品是Chocolate mousse ~ 濃濃朱古力味道卻出奇地不是太甜 !這晚每位大約$400,價錢合理, 值得捧場!

美國prime肉眼扒

自家蕃茄意粉

這晚每位大約$400,價錢合理, 值得捧場!
2019-05-16
美國prime肉眼扒
2019-04-20 357 浏览
朋友search到呢到食私房西餐,雖然地點係火炭工廠區,但有小巴直達,都容易揾。朋友係食肉獸,叫左個肉眼牛扒,雖然5成熟但吾會好血淋淋,入口即溶好有牛味,4個人都食到 舐舐脷,好想再encore另外廚師安排咗銀鱈魚柳,魚柳煎到微燶,帶點香口但裏面肉質仍然好嫩滑我本身好鍾意食risotto,所以廚師介紹餐單時提議南瓜risotto,我就一口應承話好,果然無失望,好creamy好有南瓜甜味,原來廚師話佢係真係用完個南瓜淆湯煮成,吾係現成南瓜汁,係心機之作,讚!最後甜品係魔鬼朱古力蛋糕....上枱時大家都心心眼:..食落更加有驚喜, 朱古力面被焗到 微溶,裏面好似雪糕口感的moose加蛋糕, 極度邪惡但非常好味!私房菜地方雖然裝修簡單, 但私隱度高食物質素又高, 值得翻卓

最後甜品係魔鬼朱古力蛋糕....上枱時大家都心心眼

2019-04-04 341 浏览
預先訂好的生蠔,話吾新鮮臨時吾提供,唯有改作其他食物,但最後見到老闆d熟客竟然有,竟然解釋師傅吾同,大佬我預訂咗,而人地臨時walk in 架,這解釋太離譜。牛扒叫八成熟因為小朋友食,但仍血淋淋,大佬小朋友見到都吾想放入口羊架質素一般,吾覺有幾好味最過分,甜品- tiramisu 一大件上枱,自己切,連切四件分碟都懶,仲話評價好味,完全吾覺環境仲衰一路煮一路整間都係油煙,初初又冇開冷氣,煙霧瀰漫咁,食物差,環境差
羊架質素一般,吾覺有幾好味
2019-04-02
庆祝纪念
生日
2019-03-26 288 浏览
要同識飲識食的朋友興祝生日,最麻煩係諗食乜,食物同環境都要有番咁上下質素先吾會令朋友失望。 煩惱之際就諗起呢間年幾前食過既西式私房菜。想起它是因為對佢既牛扒念念忘,只因自己貪心成日想試新野而久未再幫襯。頭盤係法國生蠔,生蠔好大隻而且鮮味十足,有淡淡海水味但唔腥唔咸,如果喺其他餐廳食一隻起碼貴20%另外仲食咗牛油煎帶子同田園沙律菜,帶子比想像中大隻,牛油味重但食落吾膩, 廚師準備嗰陣時我哋已經聞到好香好想食沙律都好新鮮,柚子味的沙律油好清新!另外叫咗個白酒煮蜆,有白酒香但又無蓋過蜆的鮮味,廚師話下次可試下啤酒煮蜆,味道會較濃烈適合男士,下次同老公黎一定要試下主菜當然要食呢到signature"牛",今日廚師安排咗美國Prime安格斯肉眼, 肉同脂肪比例剛剛好, 咬落去肉味豐富但吾會滿口油,食過咁多地方的牛扒,呢到真係無得輸另一主菜選擇咗黑松露卡邦尼意粉,上枱時好香黑松露味,而且意粉吾會煮得好淋,creamy得黎仲好彈牙,有驚喜餐廳雖然位於工廠區而且裝修簡潔,但食物質素一流,洗錢滿足自己個肚抵過食裝修,而且環境私隱度高,幾個知己談心或一班人包場開party都好正!

沙律都好新鮮,柚子味的沙律油好清新!

2019-03-11 365 浏览
我甚少有幫襯私房菜的經驗,如果唔係有人介紹,都唔識邊度有。今次就係參加了一個夫婦活動所以先黎呢間私房菜餐廳,由火炭站坐一程小巴,係正大廈門口落車。裝修唔算好靚,但都叫有落心思的,枱面都有小擺設,但可惜個燭台係無人點著的。地方比想像中細,今次我地有四對夫婦一齊黎,基本上每對一張枱都已經剛好fill up地方,如果再多兩對黎應該會再逼D,當然如果你係大班人一齊食,拼埋變大枱我諗勉強可以坐到20人,帶我地黎既活動負責人就話佢同屋企人黎呢度做冬。私房菜沒有餐牌,菜式也是負責人一早定好了,我地只係乖乖坐低等食。頭盤係沙律,基本上就只係沙律菜加黑醋?連一粒車厘茄也沒有,沙律菜有少少正常的苦澀味,整體唔算特出。然後每人一碗湯,用個中式碗盛西湯好搞笑,忌廉磨菇,唔係creamy style係比較水狀的,但味道都好,忌廉味重。跟住再有一款頭盤,煎帶子,都大粒,唔un幾好。主菜先黎個牛扒,見到隔離枱係一個厚扒,但點知我地係薄扒,有點失望。配菜只有幾塊仔紅蘿蔔。事先無問我地要幾成熟,我諗佢係六成掛,肉汁都有,但又唔係好Juicy,某些部份都有少少un,我比70分。跟住仲有個主菜係天使麵,由於全晚都有點胃痛加
跟住再有一款頭盤,煎帶子,都大粒,唔un幾好。
跟住仲有個主菜係天使麵,由於全晚都有點胃痛加上已經飽飽地,所以我只係食左一啖。意粉比較乾,只有蕃茄碎作為食材,我只能比65分。
最後有個甜品,朱古力cake,但感覺係剛係雪櫃拎出黎的超市貨色,味道相當一般。大會安排了可以寫祝福字句,原本諗住寫句「幸福快樂」,誰知後來話太多筆劃寫唔到,於是改寫我地兩個名字,但出黎的效果都有點強差人意。
唔知係咪負責人特別要求,今晚全部菜都係share用的,除左湯係每人一碗。基本上除了最後兩道菜,前面既食物味道我覺得都算OK的,係配菜削左少少。但唔知係咪現場冷氣太大,D食物好快就凍了。而且佢個廚房只係用唔到頂的木板間開,加上抽風系統應該麻麻,所以佢一路裡面煮除左聽到煎嘢聲,D油煙仲走哂出黎,聞到好香囉!
同埋我覺得既然無餐牌,其實可以上菜時講一句呢個係咩菜色,但佢完全無做到。

我唔知佢平時收幾錢一位,如果為美食和靚環境,這裡未必係好選擇,但如果你想要靜和私人空間,我相信佢地平時都唔多客,應該可以做到呢個目的,配合柔和的背景音樂,談心是不錯的。我相信佢地各方面都仲有可進步的空間,加油!
题外话/补充资料: 門口見到有BB椅,所以帶小朋友黎都可以的。
2019-03-03
2018-08-28 1111 浏览
#double_火炭【隱世工業風西式私房菜】.私房菜是聊天最佳的飯局 你們同意嗎?昨天 #🍋👧🏻 跟從國外回來的朋友食飯 系工廠區---------柚子汁田園沙律酸酸的柚子汁配上沙律菜😍餐前醒胃之選☺️加上脆脆的煙肉粒😋口感更加豐盛.牡丹蝦刺身大大隻🤤帶著海水的鮮味😙爽口彈牙🌱配上新鮮即磨的山葵蓉😉味道昇華.牛油燒北海道帆立貝外脆內軟的口感😆配上牛油香味 簡單卻滿足.6oz 西班牙 iberico 黑豚豬鞍扒🐖豬扒的油香🌟不下於和牛之味加上簡單的海鹽、香草和黑椒的調味 是味覺上的頂級享受👅.龍蝦湯心機之作💋把龍蝦的精華熔入了在湯中👀友人也説不下了在冰島🇮🇸喝過馳名的龍蝦湯.12oz 美國prime 西冷扒Medium的熟度 juicy的口感.香煎厚切鵝肝外脆內軟的口感😎再配上一塊克力架餅乾🍪把鵝肝的油膩舒緩一下🤩朱古力布朗尼蛋糕配雲呢拿雪糕❄️🔥是冷熱交融的感覺啊.🍽味道:8/10🏝環境:8.5/10🛋服務:9/10💲價錢:9/10💥翻兜指數:8/10.🍴餐廳名稱:豐作 (火炭)📍地址:火炭桂地街2號國際工業中心6樓G室.🔎食物種類👉🏼#double_私房菜🔎菜式👉🏼#double_西式🔎
#double_火炭
【隱世工業風西式私房菜】

私房菜是聊天最佳的飯局 你們同意嗎?
昨天 #🍋👧🏻 跟從國外回來的朋友食飯 系工廠區

🏝環境:8.5/10
🛋服務:9/10
💲價錢:9/10
💥翻兜指數:8/10
🍴餐廳名稱:豐作 (火炭)
📍地址:火炭桂地街2號國際工業中心6樓G室
🔎食物種類👉🏼#double_私房菜
🔎菜式👉🏼#double_西式
🔎口味👉🏼#double_甜 #double_咸
#double_official #double_兩姐妹
#double_mango #double_apple #doubleig #doublefood #相機食先 #hkig #hkgirl#hkfood #hkfoodieblogger #hkfoodie #hklife #hk#hk852
2018-06-13 1149 浏览
我對食野一向都有少少要求,雖不至於揀飲擇食,分量方面就貴精不貴多,款式方面就最好多啲選擇,但最近經朋友介紹下就試左呢間位於火炭桂地街2號國際工業中心6樓G室既私房菜. 一入到黎呢環境覺得好清幽好似有一個去朋友屋企食飯嘅感覺餐廳老闆仲準備咗一啲音樂令到我有一個好輕鬆同放鬆嘅感覺,D嘢幾有特色同埋好食,價錢亦合理,所以想同大家分享下。我哋book咗8點,上到去都好快就有野食啦!首先頭盤先來一客法國Majestic 生蠔,入口帶清新海水味,蠔味濃,帶子位極甜,有強烈的回甘.跟住再嚟一客柚子汁沙律,蔬菜同番茄勁新鮮,再伴隨着帶酸味既柚子汁,食落感覺好清新好醒胃!菇味超香濃,磨菇份量隨自己口味加減,只要同廚師講聲就得,因為我超愛磨菇,所以廚師就照我口味調教用咗勁多磨菇去製作呢個湯,愛!白酒煮蜆味道極鮮甜,份量都係同廚師溝通多與少,而且蜆都唔會只有殼冇肉,好感動一粒沙都無,那些苦味是由酒精而來,顯得很自然又理所當然呢!牛扒我今次ORDER咗5成熟,不過有時過熟或者唔熟會有很多血水,白白浪費了一塊靚牛排。要掌握如何煎出有水準的牛排,就要好似呢間私房菜既廚師咁零失敗,可令肉汁被充分鎖著,不會有『乾爭爭
牛扒我今次ORDER咗5成熟,不過有時過熟或者唔熟會有很多血水,白白浪費了一塊靚牛排。要掌握如何煎出有水準的牛排,就要好似呢間私房菜既廚師咁零失敗,可令肉汁被充分鎖著,不會有『乾爭爭』的感覺,外脆內軟,牛扒最重要的不是調味和煎法,是牛的質素,貴牛平牛相差好遠,一分錢一分貨。所以我推介大家牛扒真的要試!
另外廚師安排咗番茄忌廉扁意粉,原來廚師用咗4個番茄整㗎,真係原汁原本味呀,香濃既番茄配忌廉一啲漿住個口既感到都無呀,一啲都唔濟,仲越食越想再食添呀!
最尾有個心太軟加雪糕,啲朱古力漿原來係廚師自己調教㗎,味道一啲漏既感到都無,雖然我好飽,最尾我都將啲食物通通清晒。
今餐好抵食,兩位都係$800倒,又讚無檀!!呢到雖然工廈,但仍吸引不少饕客前往!
2018-02-21 1371 浏览
之前與朋友慶祝生日已經試過一次豐作,今次係豐作搬遷後與朋友食新年後嘅開工飯再次光臨豐作,新鋪繼續沿用簡單嘅裝修令人有家的感覺老闆一如以往預先whatsapp 我們今晚嘅菜單和讓我們增減食物前菜有特大牡丹蝦,依到嘅牡丹蝦比外面酒店食到嘅牡丹蝦更大更鮮甜,令人回味另外,我地叫老闆為我們增加了生蠔,由於生蠔係老闆即開的所以特別新鮮,帶有淡淡嘅海水味,根本唔需要任何嘅調味已經非常甜美雖然酒店嘅生蠔可以任食但就冇依到嘅肥美鮮甜接住就係上次飲過令我一試難忘嘅忌廉蘑菇蠔湯這個湯係由老闆精心烹調的,這個湯與其他餐廳飲到嘅粉狀忌廉湯好唔同,除左creamy 外仲有細細粒嘅蘑菇蓉再黎係柚子汁沙律,清新嘅柚子汁配上煙肉粒和新鮮嘅沙律菜,令人胃口大開食完開胃嘅沙律後,老闆奉上白酒煮青口,青口細細隻沒有沙,每隻都好飽滿和鮮甜,配上白酒的味道令我地把所有嘅青口吃光吃過青口後老闆細心問我地牛扒要幾成熟,我地選擇了五成熟。當老闆為我地奉上牛扒時我地已經被特大嘅牛扒吸引住我地要五成熟老闆也煮得恰到好處唔似出面嘅餐廳叫煮五成熟時但往往都過了火厚厚嘅牛扒老闆只用了簡單嘅烹調已經十分好味最後係卡邦尼意粉,望落去冇咩特別,但係

雖然酒店嘅生蠔可以任食但就冇依到嘅肥美鮮甜

接住就係上次飲過令我一試難忘嘅忌廉蘑菇蠔湯

厚厚嘅牛扒老闆只用了簡單嘅烹調已經十分好味

最後係卡邦尼意粉,望落去冇咩特別,但係就好濃好creamy 配上煙肉就好好味
而且意粉亦唔會好似其他餐廳般煮得過軟而冇左口

• 荔枝味奶凍
  • 特厚牛扒
  • 白酒煮青口
2018-02-14 966 浏览
工廠區不乏隱世既食肆,今次黎到火炭咁遠既私房菜,試一試工廠風味。私房菜環境的式,只能容納2張4人枱。環境佈置好舒適,也很有格調。前菜沙律清新爽脆,酸醋醬汁令人開胃。小漢堡的的骰骰,牛肉漢堡肉厚多汁。麵包係美國式既漢堡包,質感較硬脆而結實。美國prime牛扒,大大塊要五乘熟。切開肉質半熟,口感雖不很嫩但味道很好,夠晒鹽香味。新薯半熟口感佳。卡邦尼意份未上菜已經香味傳遍餐廳。芝士味特濃郁,意粉偏意大利式,唔係全熟,一條條實在既口感,另外菇類配料也很多。最後呢款朱古力味牛奶布丁,特濃既朱古力味,口感特滑,Q彈感覺一流。

前菜沙律清新爽脆,酸醋醬汁令人開胃。