2019-04-21 169 浏览
豆腐时代 (蓝田)蓝田蓝田啓田道50号啓田市场地下1087号舖-----路过蓝田呢间小食店见到$12蚊一碗红豆或芝麻糊豆腐花 见未试过又好平 就叫碗红豆豆腐花黎试下 点知咁就中伏啦 豆腐花毫无豆味 唯一庆幸ge系质感都仲算滑溜 不过咁 豆腐花本身就系清淡ge甜品 无味都唔可以完全怪佢 可能真系太健康 太少糖 但系最过分ge系 连红豆沙都系无味ge b仔从来未食过咁淡ge红豆沙 好似水咁 其实见到个样都已经觉得好唔对路 只色好浅色 但系结果原来味道都一样咁伏 老实讲酒楼ge红豆沙都好味过佢 整体真系好淡好淡 好似水味 可能厨师真系太追求健康 搞到成个甜品都无咩味🙈🙈🙈有好大改善空间-----👶🏻B仔整体评价:3/10个👍🏻👶🏻B仔抵食程度:8/10个👍🏻👶🏻B仔环境评分:买走yo👶🏻B仔味道评分:2/10个👍🏻👶🏻B仔回头机会:0/10个👍🏻-----
豆腐时代 (蓝田)
蓝田蓝田啓田道50号啓田市场地下1087号舖
👶🏻B仔整体评价:3/10个👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10个👍🏻
👶🏻B仔环境评分:买走yo
👶🏻B仔味道评分:2/10个👍🏻
👶🏻B仔回头机会:0/10个👍🏻
-----
Tofu is a popular and healthy ingredient in  Hong Kong.There are so many shops serving it such as Kung Woh which is on the traditional and greasy side.A few years ago Tofuism was very popular with a modern approach where they had shops everywhere but somehow they started to die down with one or two shops currently remaining.Trending now is Tofuage where they have two branches at Wong Tai Sin and Lam Tin.I went to both locations and prices are slightly different because I believe one has dine in

I went to both locations and prices are slightly different because I believe one has dine in and the is a takeaway so they have to adjust prices accordingly.
I visited Lam Tin first and the golden tofu was cheaper, you get 7 pieces for HKD20 while at WTS it is $22 for 6 pieces.
Same goes for the Tofu cheese balls which cost HKD20 here and HKD22 at WTS.
The golden crispy tofu was delicious cubes of fried tofu covered in salty egg yolk paste.
For drinks, I had the chocolate tofu slush which I wouldn't recommend as the original tasted much better after trying it at WTS.
It is basically silky tofu at the bottom which is then topped with tofu slush from the dispenser and if you order flavoured ones you get a squirt of flavoured syrup in the cup.
2019-02-03 123 浏览
叫个 芝麻豆腐花, 谂住冇难度啦, 点知变咗个椰汁凉粉!!!!!!系咪要报海关?有冇搅错呀!?已经唔系好食仲要成日错。其实帮衬佢都唔为好食,系 夜咗冇其他选择,当食超市即食糖水,唔比错野就当你合格架啦!
有冇搅错呀!?已经唔系好食仲要成日错。

2019-02-02
5 分钟 (外卖自取)
叫左一个椰汁芋圆凉粉,一个芝麻豆花,拎走既。凉粉$12,加椰汁$4,加芋圆$4;芝麻豆花$12。加埋应该系$32。佢收左$38。(一开始无为意佢计错数)差额$6。罗野食时先发现佢入错生磨芝麻糊,计返条数收多左钱喎。阿姐话加芋圆好唔好?咁可以唔使退钱。加芋圆都只系加$4,条数点计都唔啱。阿姐先话咁退钱。於是退返$6。以为无问题啦...点知返到屋企开碗凉粉睇下,无芋圆罗!!得碗椰汁凉粉!!芋圆凉粉无芋圆,想点呀??

2019-01-12
2019-01-05 122 浏览
咸蛋黄酱配任何食物 肥鸡都觉得好好食虽然话配炸鱼皮就好啲 但系配炸豆腐呢肥鸡就未试过 见呢间豆腐时代新出呢一只食品咁肥鸡梗系要试下啦 呢间炸嘢又系即叫即炸 所以要等5至10分钟但系新鲜热辣嘅炸豆腐配埋咸香嘅咸蛋黄酱真系变咗另一种层次嘅享受
2019-01-05
2018-10-25 325 浏览
今日迟了收工, 唔够时间煮餸,所以买些现成食物,希望可以快些开饭,见街市门口有档卖煎炸豆腐, 便买了煎酿豆腐和一口炸豆腐回家做餸。煎酿豆腐套餐18元,有四件酿豆腐和豆浆, 豆腐煎得外皮甘香内里软滑,并且有豆香, 味道也不错。套餐送的豆浆,有豆味,甜度适中正常。一口炸豆腐15蚊有7粒,买的时候被它的相片吸引,但回家打开後,发现豆腐颜色非常深色, 应该是用千年油炸,才有这个效果,食落口更感觉油腻,如果即场见到此豆腐,我必定要他更换, 无奈已回家又不想再回去更换,唯有把它丢掉,令人非常失望 , 下次未必会再光顾

套餐送的豆浆,有豆味,甜度适中正常。

, 下次未必会再光顾

2018-10-25
2018-10-17 257 浏览
早前呢条食街十分出名,今日终於有机会黎潮圣一下☺呢间豆腐时代不断都大排长龙,所以决定食下🍴餐牌👇👇今次试左个一口炸豆腐,写到明有7粒几好呀,因为系即叫即炸,等左7-8分钟终於等到了,一拎上手真系热辣辣外皮炸得香脆,但唔会好厚身的👍内里豆腐滑嘟嘟,而且豆香味浓郁😋加埋洒上面既椒盐粉十分香口,不过就略嫌有d油腻感系取餐处仲会有好多酱料可以加入,试左传统的甜酱非常夹味,另外仲试左个蜜糖芥末酱,意外地觉得都几唔错👍总括黎讲: 豆腐制品的确唔系浪得虚名,豆香味浓郁,而且价钱适中🍳🍴味道: 8/10👩👨服务: 7/10🏠💺环境: 7/10💰💸抵食: 8/10总消费: $15 (1人)
早前呢条食街十分出名,今日终於有机会黎潮圣一下☺

呢间豆腐时代不断都大排长龙,所以决定食下🍴
餐牌👇👇

一口炸豆腐(7粒)

终於等到了,一拎上手真系热辣辣
外皮炸得香脆,但唔会好厚身的👍
内里豆腐滑嘟嘟,而且豆香味浓郁😋
加埋洒上面既椒盐粉十分香口,不过就略嫌有d油腻感

总括黎讲:
豆腐制品的确唔系浪得虚名,豆香味浓郁,而且价钱适中

🍳🍴味道: 8/10
👩👨服务: 7/10
🏠💺环境: 7/10
💰💸抵食: 8/10

总消费: $15 (1人)
7 分钟 (外卖自取)
2018-10-01 198 浏览
知道启田开咗个美食街,就即刻去试下。豆腐,全部都系豆腐,好几款都想试,但要留肚试其他舖头嘅嘢食,所以净系试咗个一口豆腐。即叫即炸,因为新鲜炸起,外皮卜卜脆,好香口,豆腐亦有豆味,好食,会想再食。价钱方面,$15/7粒,都可以接受。如果可以好似台湾嘅一口豆腐加d 配菜就更好,食完无咁热气。除咗要食原汁原味嘅炸一口豆腐,见舖头都放咗好多酱料,梗系要试下点唔同嘅酱,睇下会带出乜嘢嘅味觉享受,个人觉得韩式辣酱会比较夹。

如果可以好似台湾嘅一口豆腐加d 配菜就更好,食完无咁热气。

外卖自取
下午茶时间嚟呢度试下先豆浆加粢饭 $20咋wo!!平日呢个时间嚟都要稍等一阵,始终系新铺开张冇耐,不过等10分钟度就有得拎喇😎先讲豆浆~香滑浓郁,好有豆味粢饭~即刻整,热辣辣好好食,以下午茶嚟讲,其实都几大份,入面d料都ok多。$20我觉得物超所值呀。
下午茶时间嚟呢度试下先
豆浆加粢饭 $20咋wo!!
先讲豆浆~香滑浓郁,好有豆味
$20我觉得物超所值呀。
2018-09-09 182 浏览
蓝田呢个新开的市集多左好多野食,但咁多间我最锺意呢档!老板成日好兴奋咁派传单,又几好人!有次去排队买豆腐花的时候,个婆婆无带卡无钱俾,老板索性请佢食!虽然话豆腐花唔系好好贵,但都算系咁啦!今日就买左热芋圆豆腐花,真系好滑!好有豆味!芋圆好正!有地瓜圆同芋圆!都系我最爱!另外黄糖另上,咁自己锺意加几多就几多!一口豆腐系炸,有d似椒盐豆腐!用黎做小食都唔错!好脆好香口!之前都试过佢d酿豆腐,都觉得好正!会keep住帮衬!
蓝田呢个新开的市集多左好多野食,但咁多间我最锺意呢档!

芋圆豆腐花

一口豆腐

之前都试过佢d酿豆腐,都觉得好正!会keep住帮衬!
  • 豆腐花
我又嚟帮衬美食街啦,仲有好多间店,好多小食未食过 😋呢晚见到煎肠粉加豆浆都只系15蚊,抵到笑😂 虽然明明系豆腐店但唔买豆腐有D包拗颈,但煎肠粉算系普通野,应该无事既,於是买左。其实除左我都无人买煎肠粉,店员都问下老细卖唔卖,老细话煎,然後特登开个pan出嚟为我煎肠粉 😂😂😂真系麻烦晒。煎好仲比我自由加酱,加好先帮我 pack 好👏🏻👏🏻👏🏻肠粉出奇地好食,阵阵煎香味,仲有葱香味🤤 虽然拎到返屋企焗腍左,但仍然咁好食。如果即买即食必定更香脆 🤤🤤🤤反而豆浆一般,普普通通,仲有少少黄豆苦味...
我又嚟帮衬美食街啦,仲有好多间店,好多小食未食过 😋

反而豆浆一般,普普通通,仲有少少黄豆苦味...
2018-09-05
12 分钟 (外卖自取)
  • 煎肠粉
2018-08-27 153 浏览
啓田街市重新开放,有点乐富高档的格局。外面多了一条食街,营业至凌晨二时,种类繁多,立即制造了不少话题。晚间时段,要的不能只是轻食,便来了此处,点的是麻婆豆腐饭和黑芝麻豆腐花。全部37元,很便宜。但一开饭盒,问题就来了。首先几乎找不到豆腐,汁多,豆腐肉粒欠奉。内者白饭下水太多,已经不是粒粒已是一旧糊。做不了饭,不如专心只做豆腐吧。反观豆腐花就正常很多,但也不见好。首先料是多,黑漆漆的芝麻糊满泻,味道一般。豆腐花则不滑,也不够豆味。下次一定试其他店,恐怕不会很快再来。
下次一定试其他店,恐怕不会很快再来。
2018-08-27
其实豆腐花呢d一早就整好,搵雪柜雪住,吾明点解去到夜晚1108分买,1120都未拎得,继而到拎货个老板话冇黄糖?仲话你等呀?都要等一段时间?你冇黄糖比钱个阵吾讲?要人等完一轮先话冇?一次交易就好了
2018-08-19 118 浏览
啓田开咗小食街之後街巿好旺场,星期五夜晚有歌手表演,水准不俗。今晚买宵夜,$12/4件鱼肉豆腐,热辣辣又足馅、收银妹妹好甜美好nice,会再帮衬;下次试琵琶豆腐同豆腐花

鱼肉豆腐
2018-08-16
7 分钟 (外卖自取)
鱼肉豆腐