2022-07-21 596 浏览
上次食過一次寬麵回味無窮,再來食寬麵😋魚腐寬麵-清湯底今日唔想食辣,所以叫左清湯,加$1可以轉寬麵,應該會變成我的最愛,希望長有,雖然麵是一樣,但每間分店煮的硬度都有少許不同,今次麵質略微腍一點點,但仍然彈牙,相比硬身的麵更易咀嚼,不錯,又是另一種新的口感,魚腐新鮮,分量也多,吸了湯的精華,啖啖都有汁,清湯鮮甜,炎炎夏日,某些時候清清地也是不錯的選擇。再來多一客必食的孜然雞翼,雞翼都是平常一樣有水準,飽飽滿足。
上次食過一次寬麵回味無窮,再來食寬麵😋

魚腐寬麵-清湯底

2022-07-08 284 浏览
現在觀塘廣場要搵間似像啲嘅快餐店,就只譚仔,加上佢哋新推出麻辣豬軟骨寬麵,仲搵埋新晉女團成員大搞宣傳,一於去試下,點知真係一試難忘。入去坐低叫嘢食,大概11點半,當時目測入座率只有4成,我預計咁嘅入座率,加上所叫嘅食物處理簡單,兩個字做餐,4個字食嘢,食完走人應該正午12點左右就可以完成,點知要12點3先至食完走人,我諗原因除咗食物偏辣,影響進食速度外,外賣數量都有影響做餐時間。我叫咗三樣嘢:麻辣豬軟骨寬麵,正價$44豆漿,跟餐價$9韓式泡菜醬雞翼,推廣價$25埋單合共$78先講豬軟骨寬麵,最低要三小辣,對於我嚟講雖然食到,但偏辣,雖然仍食到麻香,但已被辣嘅感覺蓋過部分,影響口感。豬軟骨數量算少,一大碗內只有約3嚿腐乳大細嘅豬軟骨,由於味道已經被辣嘅湯底搶去,所以食到嘅只有一個稔字,完全食唔到其他味道。由於碗麵偏辣,我只用配菜的兩塊長型豆腐泡索湯食,未敢將湯喝一口。自家製豆漿,唯一可取係甜度適中,但豆味欠奉,唔知會唔會因為碗麵過辣而飲唔出豆味。韓式泡菜醬雞翼,呢個絕對係呢餐最伏嘅食物,睇餐牌,以為係泡菜、醬雞翼,但碟嘢嚟到時,完全見唔到泡菜,再睇返餐牌個參考圖片,如夢初醒,因為餐牌相都

我叫咗三樣嘢:
麻辣豬軟骨寬麵,正價$44
豆漿,跟餐價$9
韓式泡菜醬雞翼,推廣價$25
埋單合共$78

韓式泡菜醬雞翼,呢個絕對係呢餐最伏嘅食物,睇餐牌,以為係泡菜、醬雞翼,但碟嘢嚟到時,完全見唔到泡菜,再睇返餐牌個參考圖片,如夢初醒,因為餐牌相都係見唔到泡菜,只有綠色物體墊底,咁即係話佢唔係泡菜,加醬雞翼,而係泡菜醬,加雞翼,再加上食落口明顯係醉雞翼,更證明佢唔係醬雞翼,而係雞翼淋上泡菜醬。
呢碟嘢超掠水,雞中翼一開二,4件,即兩隻,加5粒唔到嘅花生,海帶墊底,幾粒指天椒,一撮芫荽及醬油,你話材料成本要唔要$8?

雖然我覺得呢間嘢嘅食物又貴又唔好食,但奇怪係呢間連鎖店,由十幾廿年前張都依家都咁多人食,仲話係咩一代人嘅集體回憶,去到外國都會掛住譚仔,而就以觀塘呢間分店而言,由11點半入座率得4成,去到12點3已經接近爆滿,而且仲有好多幾個供人拎走嘅外賣袋起門口,所以只能夠講句,我係完全唔識欣賞呢間著名連鎖店嘅食物,如非必要,都唔會再光顧。
麻辣豬軟骨寬麵
自家製豆漿
泡菜醬雞翼
腩肉炸醬米線-鮮蕃茄湯10小辣是日星期三, 12半去買外賣,算快啦,等左15分鐘就有,上次等左半個鐘,真係睇運氣🙈或者應該好似其他人咁打電話去叫定,或者用外賣Apps叫。炸醬一向好食,但外賣冇另外一個碗上了,即係要倒晒落湯,所以最後應該有好多炸醬落吾到我個肚,so sad,被為環保出一分力係有代價。腩肉就係湯入面,佢比嘅份量都吾少。第一次試鮮蕃茄湯10小辣,估吾到甘好飲,入邊有好多蕃茄粒,加埋啲微辣,10分惹味。
腩肉炸醬米線-鮮蕃茄湯10小辣

2022-02-23
等候时间
15 分钟 (外卖自取)
用餐时段
2021-12-17 967 浏览
早輪見到譚仔推出左菜底 簡直係天大既喜訊 皆因我唔好麵 滿心歡喜同同事去幫襯 點知失望至極😣😣脆鯇 豬膶 生菜底 麻辣十小辣🤲🏻一打開真係嘩左一聲 咁少既 同平時叫個菜做餸差唔多🥬🥬真係唔抵食 建議下次叫個菜算 不過其他野發揮都正常既 又熱又微辣既湯係冬天之選 唔覺唔覺飲晒成碗🍲自從推出脆鯇之後 我每一次食譚仔 佢都會佔一席位 保持到魚肉既鮮甜 同時又有脆鯇既爽脆🐟而豬膶今次就麻麻地喇 全部連住一舊舊 切都未切好 好乾 無味道🙈同事叫左土匪雞翼 請左我食一隻 雞翼就保持到温度同有肉汁 都唔錯💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️

脆鯇 豬膶 生菜底 麻辣十小辣🤲🏻

2021-12-16
外卖自取
用餐时段
2021-09-10 1479 浏览
老老實實,今次係我第一次食譚仔, 大家會覺得好奇怪?一向都唔係太喜歡食米線,但都鍾意食辣野嘅,今日太肚餓嘅關係,唔想再去搵其他餐廳,就去試吓譚仔米線。由於我都食得辣嘅關係,所以點左重慶酸辣米線加牛丸同雞肉, 另外再加譚仔好出名嘅土肥雞翼。譚仔阿姐問我個酸辣要幾多辣,咁我第一次試就唔敢太進取,所以點左兩小辣。個米線上枱嘅時候個味道好酸,試咗啖湯,覺得個辣到對我來講太濕濕碎,下次可以是小辣。牛丸好普通,應該唔係呢度嘅招牌菜。雞肉正常,但冇雞味,仲有少少鞋。土匪雞翼就唔錯,好香口,如果上枱時熱少少就更加好。
土匪雞翼
土匪雞翼
2021-08-27 473 浏览
邊度都有譚仔,夠方便😄推出咗新款小食,蒜椒雞腳跟 $26 😂雞腳跟啖啖蒜香,好惹味,又有咬口😋米線加韮菜、腐皮,配蕃茄湯底酸味味夏日好開胃👍🏻😋😋😋
邊度都有譚仔,夠方便😄
推出咗新款小食,蒜椒雞腳跟 $26 😂
雞腳跟啖啖蒜香,好惹味,又有咬口😋

米線加韮菜、腐皮,配蕃茄湯底
酸味味夏日好開胃👍🏻😋😋😋
2021-08-19 464 浏览
由於本人公司在此店附近,故此時常光顧此店,今日我和同事一起再去此店,當我們坐下,並開始叫服務員落單,但沒有人應,只見服務員企埋一邊傾計,直至有位正在幫另一張枱落單,她叫我們等等,但我們已經等了3,4分鐘,最後唯有離開。
2021-08-12 514 浏览
之前都要黎譚仔食,宣傳阿姐口操譚仔話,但服務周到,貼心,今日之後,不能認同。因爲要飯前食藥,落單前後叫左三次要杯水,阿姐答應左三次,都無黎到。當有客人要求一杯水概時候,可能真係身理上好需要,請重視及改善!!!
2021-06-13 1581 浏览
好耐冇食譚仔, 相信很多港人都喜愛吃🥰。 到觀塘駿業街中海日昇中心的分店, 午餐~過橋米線$56、 重慶酸辣湯底三小辣$1、 四川青椒皮蛋$23、 蒜泥白肉(小) $26、 熱奶茶$8、 雙檸檬可樂$13。 過橋米線🍜有好多料, 魚蛋、牛丸、墨魚丸、豬潤、牛肉、雞肉、豬肉、腩肉、火腿、炸醬、酸菜、竹笙、芽菜、韭菜、腐皮、生菜和豆卜, 適合三心兩意的我🤩, 我最喜歡就是炸醬🤤, 甜甜酸酸好開胃👍🏻,每次必點。重慶酸辣湯底三小辣辣度適中, 適合我又想食辣又唔想太辣的人😆。四川青椒皮蛋和蒜泥白肉超級惹味, 蒜泥白肉細份已經很多。 本身點咖啡,可惜餐廳沒有,所以轉奶茶, 味道普通。 雙檸檬可樂配米線就是最正吧👍🏻!譚仔真是會令人上癮, 食極都唔厭🙌🏻。

譚仔真是會令人上癮, 食極都唔厭🙌🏻。

過橋米線$56、 重慶酸辣湯底三小辣$1

過橋米線$56、 重慶酸辣湯底三小辣$1
四川青椒皮蛋
蒜泥白肉(小)
雙檸檬可樂
  • 過橋米線$56、重慶酸辣湯底三小辣$1、四川青椒皮蛋$23、蒜泥白肉(小)$26
  • 過橋米線$56、重慶酸辣湯底三小辣$1
  • 過橋米線$56、重慶酸辣湯底三小辣$1
2021-03-21 1791 浏览
平時諗唔到嘢食就是但食間譚仔算,今日都唔例外😛今日嗌咗雞肉酸茶麻辣二小,其實比起出面,呢度嘅二小真係唔辣,感覺似五小,食呢間可能要加多個辣度。檸茶少甜一樣正!
平時諗唔到嘢食就是但食間譚仔算,今日都唔例外😛

檸茶少甜一樣正!
2021-02-24 1343 浏览
喜歡酸菜魚的一定不能錯過,原來不一定是嫩滑的桂花魚才配辣的,脆肉鯇的爽彈口感也很夾,今次試5小辣剛剛好,雖然辣到流晒鼻水,但沒有辣到吃不下去,如果脆肉鯇份量再多點會更好

泡椒脆肉鯇米線

泡椒脆肉鯇米線
2020-12-31 1630 浏览
有時lunch time 諗食咩真係會諗到頭都爆😂,如果真係諗唔到,我會揀譚仔。.而每次我都必定係呢個配搭,百吃不厭。😂雖然係叫清湯底,但佢既味道都好濃郁,食一碗啱啱好夠飽肚。.✨魚蛋+雞肉少米線走韭菜芽菜.🏠 譚仔雲南米線🛤️ 觀塘駿業街56號中海日昇中心1樓K號舖📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約7分鐘-----
而每次我都必定係呢個配搭,百吃不厭。😂

雖然係叫清湯底,但佢既味道都好濃郁,食一碗啱啱好夠飽肚。
✨魚蛋+雞肉少米線走韭菜芽菜
🏠 譚仔雲南米線
🛤️ 觀塘駿業街56號中海日昇中心1樓K號舖
📍 港鐵觀塘站B1出口,步行約7分鐘

-----

外卖自取
2020-12-21 912 浏览
譚仔永遠都係最好食既米線店,一個湯底食厭咗都有其他湯底可以選擇,我本人鐘意食辣,最鍾意譚仔既酸辣湯底,今次叫咗個牛肉冬菇酸辣米線,冬菇配佢個酸辣汁好吸辣好好味,牛肉亦煮得岩岩好,好味!
2020-12-06 681 浏览
咁多年來食過唔少米線 但係唔知道譚仔點解總係有一種特別嘅味道吸引你返去食 去親譚仔都一定要叫酸辣米線 對上一次食已經係幾個月之前 但係今次食返發現好似又貴咗 叫個一餸米線再加杯嘢飲同一個小菜已經去到$70 感覺已經唔再係以前平靚正嘅譚仔
2020-10-20 1290 浏览
屋企人突然之間話想食米線,而我上次食過覺得唔差,諗住同屋企人一齊食!今次帶咗個清湯過橋米線,份量好足夠,兩個人都食唔晒。而且入邊嘅餸亦都好多,食到最尾竟然係餸多個麵!