2019-10-01 66 浏览
呢排尖沙咀少咗好多自由行,星期五晚许留山竟然有好多空位。什果杨枝金露,份量好大,生果够多元化,杨枝金露椰味太重,少咗啲柚子。芒果黑糯米,芒果甜品几时都咁好味道XO酱萝卜糕,卖相麻麻哋,不过都辣辣哋好香口!好耐冇食许留山,以往总觉得俾自由行霸晒啲位,而家总算可以坐得舒舒服服咁叹甜品
呢排尖沙咀少咗好多自由行,星期五晚许留山竟然有好多空位。

芒果黑糯米,芒果甜品几时都咁好味道

XO酱萝卜糕,卖相麻麻哋,不过都辣辣哋好香口!
2019-09-12 18 浏览
又到一周一次嘅甜食时间,今次来试下许留山嘅甜品。有太多选择一开始喺真嘅唔知拣咩好,身为一个芋圆爱好人士一见到有芋圆之後,即刻点咗芒果汁底芋圆,三十几蚊有一大碗唔算贵。里边又多料,仙草冻,芒果,三色芋圆仲有好浓郁嘅芒果汁底,一大匙羹食落去,好爽好好味。
2019-05-29 123 浏览
夜晚晚饭时段要甜品多数选择许留山。今次呢间在闹市中有少量堂食位,服务员依然系一个大叔。见到佢每次都招呼客人够热情。选择热辣辣的甜品以及真的酒味都算浓厚的蒜香鸡翼。好似落左花雕酒味道,香辣而爽口。
夜晚晚饭时段要甜品多数选择许留山。
今次呢间在闹市中有少量堂食位,
服务员依然系一个大叔。
见到佢每次都招呼客人够热情。
燕窝雪蛤炖蛋白

蒜香辣鸡翼
2019-05-29
$80 (宵夜)
蒜香辣鸡翼
2019-05-01 99 浏览
很久没有来许留山吃甜品了对上一次来大概已经是四五年前的事这次再来光顾,看到许留山的餐牌和装修都改变了很多,有种焕然一新的感觉尖沙咀这间分店的装修挺新的,虽然坐位不多,但气氛挺适合几位朋友一起来吃甜品我们这次一共点了三个甜品,第一个是「爱文芒·丸子神冰」,芒果肉蛮多,果肉很熟很甜,一大碗的,份量多又够冰冻第二个甜品是「多芒鸳鸯黑糯米」,黑糯米煮得很淋,白色的小丸子口感烟银,味道甜甜的~最後一个甜品是「草莓冻饼」,卖相平平,饼皮包着草莓味雪糕,雪糕入面少许草莓果肉,味道蛮不错
很久没有来许留山吃甜品

对上一次来大概已经是四五年前的事

2019-04-26
$50 (宵夜)
2019-01-31 170 浏览
这世界除了雾之恋,花之恋,原来还有「芒之恋」($59),地点就在以芒果甜品起家,现在芒果甜品仍是主力的港式老牌甜品店「许留山」。 这三合一的芒果甜品拼盘,有芒果肉、芒果雪糕、芒果汁、芒果糯米糍、蒟蒻粉、白玉小丸子等,虽然不是全部材料都与芒果扯上关系,但差不多全部都材料都与芒果扯上关系,爱芒果甜品的人一定会喜欢。虽然这晚的芒果肉的味道只是过得去,不怎麽甜,只有雪得久了的淡淡然的甜味,但接近六十元的三合一芒果甜品拼盘,可供两个人一起享用,又不是正餐,只是饭後甜品,小巧的份量,仍能让喜爱芒果甜品的客人满足饭後一点甜的愿望。
这三合一的芒果甜品拼盘,有芒果肉芒果雪糕芒果汁芒果糯米糍蒟蒻粉白玉小丸子等,虽然不是全部材料都与芒果扯上关系,但差不多全部都材料都与芒果扯上关系,爱芒果甜品的人一定会喜欢。虽然这晚的芒果肉的味道只是过得去,不怎麽甜,只有雪得久了的淡淡然的甜味,但接近六十元的三合一芒果甜品拼盘,可供两个人一起享用,又不是正餐,只是饭後甜品,小巧的份量,仍能让喜爱芒果甜品的客人满足饭後一点甜的愿望。
$29.5 (其他)
2019-01-21 90 浏览
东西不便宜也就算了,也没什麽好喝的,就随便点了个招牌。但是真的好气!完全没有服务可言。100蚊上才可刷卡,那就好好告诉顾客啊。完全没说抱歉,态度很凶,「100以下只可现金。」冷冰冰!但是也就算了吧。然後,在等待时坐在了店内,就稍微坐一下休息一下,等到拿到饮品的时候,店员还很凶说「这只是外卖,店内吃是要加钱的!」有没有搞错?就是等一下而已啦,用得着这麽看不起人吗?!素质太差了!那就祝你们生意兴隆咯!

2019-01-21
外卖自取
宵夜
庆祝纪念
2018-12-08 96 浏览
夜夜地许留山打算见到新出左啲水果茶 清清地无甘腻叫左杯鲜果水果茶 走甜点知完全中伏!系一杯清水 加上水果粒一啲水果味都无,都算啦连茶味都无罗!叫乜水果茶呢?仲要33蚊真系o晒咀!买支水都好饮过佢!
夜夜地许留山打算见到新出左啲水果茶
清清地无甘腻
叫左杯鲜果水果茶 走甜
点知完全中伏!

系一杯清水 加上水果粒

一啲水果味都无,都算啦
连茶味都无罗!叫乜水果茶呢?

仲要33蚊真系o晒咀!
买支水都好饮过佢!
水果’水’
2018-10-16 83 浏览
果日行开许留山见到佢有XO酱萝卜糕,突然之间好想食,就忍唔住行咗入去餐厅。餐厅光猛阔落,仲有好多同胞同你一齐食。店员做嘢快手,有礼貌。即弃胶餐具响每张枱个胶盒度,够方便但唔环保。XO酱萝卜糕($27)份量唔多,只可以当小食。XO酱够分量,所以偏咸。芒果冻饼($24)得嗰五嚿真系少到喊。质地有啲似木糠蛋糕,只不过中间有一两粒芒果。唔算太甜,过下口瘾就算数。又唔可以叫难食,但50蚊一个下午茶,仲要冇嘢饮,下次我应该去茶餐厅算数。

XO酱萝卜糕($27)
份量唔多,只可以当小食。XO酱够分量,所以偏咸。

芒果冻饼($24)

试过很多不同店的水果茶特别是在台湾的时候;知道许留山都有,就来了试试;不得不说我超爱饮水果茶 多於珍奶;比较健康嘛芒果乌龙菲律宾吕宋芒 与 台湾鹿谷高山既乌龙茶黎冲制而成,杯底下满满的芒果肉, 许留山就是要吃芒果啖啖果肉令人停不了口地饮番荔枝热情果乌龙饮第一啖的时候差点被甜到建议饮之前必须用饮管搞拌底‼️这个不能手摇只能小心地打开盖去搞拌‼️吃到粒粒热情果感觉好多了,微微酸酸甜甜再配上乌龙茶好饮鲜果乌龙用了现在时令新鲜水果西瓜、芒果、西柚、草莓…饮起来口感超丰富,再加上甘香乌龙茶这款超多水果有种有越饮越饱的感觉,想吃水果都可以买杯水果茶饮啦

不得不说我超爱饮水果茶 多於珍奶;比较健康嘛

• 番荔枝热情果乌龙
  • 鲜果乌龙
  • 芒果乌龙
  • 手作水果茶
🌟台式饮品大热,相对於珍珠奶茶果d,我更爱香甜的水果茶 ,更消暑又解渴!最近同朋友就试了许留山 新推出左手作水果茶系列☺️!鲜果乌龙🍉🍓🥝有西瓜、芒果、西柚、草莓等6款时令新鲜水果,水果份量好足料,果味香浓😊😊😊而茶底用上台湾鹿谷高山乌龙茶,香甜果味加乌龙茶的甘香又几配wo☺️!芒果乌龙🍹同样用上台湾鹿谷高山乌龙茶配上粒粒芒果肉, 而芒果选用菲律宾吕宋芒果,十分香甜,啱哂钟意芒果嘅朋友😝😝
🌟
台式饮品大热,相对於珍珠奶茶果d,
我更爱香甜的水果茶 ,更消暑又解渴!
最近同朋友就试了许留山
新推出左手作水果茶系列☺️!

鲜果乌龙🍉🍓🥝
有西瓜、芒果、西柚、草莓等6款时令新鲜水果,
水果份量好足料,果味香浓😊😊😊
而茶底用上台湾鹿谷高山乌龙茶,
香甜果味加乌龙茶的甘香又几配wo☺️!

芒果乌龙🍹
同样用上台湾鹿谷高山乌龙茶配上粒粒芒果肉,
而芒果选用菲律宾吕宋芒果,十分香甜,
啱哂钟意芒果嘅朋友😝😝
2018-06-10 73 浏览
鲜菓乌龙茶.连许留山都有鲜菓茶饮啦🤣🤣台式饮品热渐完全停唔到 连港式卖芒果既知名小店都要唔执输推出鲜菓茶😱😱😱.作为台式饮品控当然要亲身试下味啦🙆🏻🙆🏻🙆🏻其实我就第一次饮水果茶 咁哩杯野就冇得拣甜度既 之但系其实佢又唔算甜 唔会掩盖左水果既味道 我觉得鲜袖就突出d 不过饮完杯野可以食下生果 有奇异果 士多啤梨 芒果等等 又几健康既🤗除左多冰左d成杯野饮都算中上 大大杯咁 茶味香 有兴趣咪试下港式野🤣再多少少生果就最好.值得一赞系第一次饮冇吓怕我🤣所以应该冇伏 .
鲜菓乌龙茶
值得一赞系第一次饮冇吓怕我🤣所以应该冇伏 .
2018-06-07 57 浏览
依家一到夏天,啲果茶就出晒黎😳连许留山都有了,行街行到热辣辣饮番杯就岩晒🤗👉🏿✨芒果乌龙 hkd 33 💸📌入口既味道系好特别,因为佢啲芒果系好甜,但又加上乌龙既味道,呢种配搭都几新颖,好在唔会死甜,反而又几fresh wo ☺️👉🏿✨西柚乌龙 hkd 33 💸📌一见到就知我自己会嗌呢款🤣最中意啲酸野!入面除左西柚仲有埋粒粒金柚肉,酸得黎又带点甜🤗清爽到爆!西柚真系好深得我心😭超好饮又超爽der😈

👉🏿✨芒果乌龙 hkd 33 💸

👉🏿✨西柚乌龙 hkd 33 💸

自己唔算多去许留山,但突然想食芒果,就谂起佢,系我心中系芒果专门店,清一式食佢既芒果盛宴系列芒果盛宴都有好几款选择总带点左三个阿芳素.JUMBO 芒之酸奶酪 $113芒果品种叫阿芳素,产自印度西部,近阿拉伯海,潮湿和暖的海风加上火山的岩层土地,令芒果圆浑饱满。呢个属二人份量,入口有淡淡香料味和花香气,顺口无渣,酸奶球浓郁、酸酸甜甜,再加埋烟烟韧韧嘅小丸子。阿芳素.绵绵双冰 (忘记价钱)4-5月系阿芳素嘅当造期,虽然只有短短两个月但都被称为芒果之王,冰感十足嘅绵绵冰同样都系乳酪口味,仲有芒果肉、芒果啫喱做点缀,最爱呢个!吕宋.特级丸子神冰 $56最多人识嘅吕宋芒,果肉淋得嚟又多汁,神冰系芒果肉整成嘅冰球,同样都系有好多小丸子同埋芒果肉,perfect match 。唔同分店价钱唔同,只供参考,加上依家做紧个promotion,就系当你食完佢地嘅阿芳素、吕宋芒果甜品系列後,会送返优惠券可以留返下次用。

芒果盛宴都有好几款选择

总带点左三个

阿芳素.JUMBO 芒之酸奶酪 $113

阿芳素.绵绵双冰 (忘记价钱)

吕宋.特级丸子神冰 $56

2018-04-29
  • 阿芳素.绵绵双冰
2018-05-01 42 浏览
周末闲闲地去尖沙咀跟知已好友吃晚饭,之後最佳的活动当然就是吃甜品了!听说被誉为「芒果之王」的阿芳素芒 (Alphonso) 一年只有4月跟5月是当造期,当然要把握机会去许留山拜访一下。芒果肉果然饱满多汁,没酸没渣而且有阵阵花香!「阿芳素‧Jumbo芒の酸奶酪」的芒果肉跟酸奶酪竟然出奇地搭配,可以突出芒果味的浓郁及甜味。另外还有「阿芳素‧丸子芒芒」,平时食开有嚼劲的白色小丸子都变成化身成芒果丸子,果然是芒果盛宴!为了试出分别,我们还点了「吕宋‧特级丸子神冰」,味道较清但不失甜美,个人来说还是喜欢这个白色的小丸子,芒果控不要错过这个!找数时还会收到许留山 Coupon 下次使用,话说尖沙咀的许留山分店真的不少哦~~

芒果肉果然饱满多汁,没酸没渣而且有阵阵花香!

2018-04-29
2016-02-24 264 浏览
练完歌之後,男友接我放学同在文化中心就隔离睇下花灯。元宵佳节,当然要应下节,睇花灯食汤丸。只可惜我俩都好饱,点好呢?咁岩经过许留山,俾我地睇到有个 紫薯金捞$42!入面有 梅子捞球、紫薯粒粒、香浓紫薯汁、蛋白炖奶、弹弹西米。圆形嘅物体都可以当系汤圆啦haha呢杯紫薯饮品,真系图片只供参考。出到黎个卖相呢就。。。好不滞饮落就一般般,有啲咸咸地嘅野,相信系梅子味嘅布甸,沟入去又几特别而西米真系好Q弹,同平时嘅5同蛋白炖奶相信混左入去,饮落去都几香滑,沟入啲紫薯汁度带出点甜香薯奶味,好似食紧牛奶布甸同薯仔,紫薯除左汁仲有咬口嘅紫薯粒粒,有种mix台湾饮品嘅感觉总括似食多过饮,多啲水就好喇
练完歌之後,男友接我放学同在文化中心就隔离睇下花灯。
元宵佳节,当然要应下节,睇花灯食汤丸。
只可惜我俩都好饱,点好呢?

咁岩经过许留山,俾我地睇到有个 紫薯金捞$42!

圆形嘅物体都可以当系汤圆啦haha

呢杯紫薯饮品,真系图片只供参考。

出到黎个卖相呢就。。。好不滞
紫薯金捞
而西米真系好Q弹,同平时嘅5同

总括似食多过饮,多啲水就好喇
2016-02-22
10 分钟 (外卖自取)
$21 (宵夜)
  • 紫薯金捞