2017-01-01 682 浏览
蜜汁叉燒 $60叉燒一斤 $108,呢度大半斤 $60。叉燒半肥瘦,肉質軟腍香口,蜜味帶點甜,係加餸好選擇。呢一條比較肥,脂肪多,入口鬆化啲我鐘意食瘦啲既,唔太鐘意肥膏油膩膩既口感
蜜汁叉燒 $60

叉燒一斤 $108,呢度大半斤 $60。

叉燒半肥瘦,肉質軟腍香口,蜜味帶點甜,係加餸好選擇。

呢一條比較肥,脂肪多,入口鬆化啲
蜜汁叉燒
我鐘意食瘦啲既,唔太鐘意肥膏油膩膩既口感
2016-12-31
外卖自取
2016-07-18 1039 浏览
印象中呢間餐廳d 野都幾好食,宵夜都黎過幾次。今日再來, 舊情不再。午飯時間都坐唔滿,我記得之前要等位。午餐menu我叫左個雙拼河粉。 恕我直言,我無食過甘難食既潮州粉面不論水餃,魚蛋片,河粉,湯底都係無味。 上台時一層麻油係面,成碗粉好油。 我亦都未食過麻油做主打既潮洲粉面。 湯底無味都算,估都估唔到魚片同水餃都可以無味,難度超高。朋友食票米肉粒粥再加錢加多個腸粉。 其實朋友生飛滋所以先想食粥,但佢都話要加鹽,你就知個粥有幾清淡。估唔到成餐最好食係個腸粉。 我相信d 豉油,甜醬,花生醬應記一功。創業難,守業更難
午飯時間都坐唔滿,我記得之前要等位。
午餐menu
我叫左個雙拼河粉。 恕我直言,我無食過甘難食既潮州粉面

創業難,守業更難
2015-09-26 1184 浏览
今天因為不是太肚餓所以沒有吃晚餐,來到這個時候剛好是晚上九時,想起這間店舖有宵夜時段外賣供應,在家乘搭小巴到沙田第一城這間昔日曾經是我喜歡的飯堂,已有一段時間沒有在這裏買宵夜了,今天買了一個涼瓜牛肉炒河、艇仔粥、叉燒腸粉、白焯菜心及例湯,等了約二十分鐘拿到了我的外賣晚餐,用了三分鐘飛快地乘搭的士回到家裏用餐,打開涼瓜牛肉炒河已心感不妙,因為它已經不是我從前時常光顧的模樣,河粉像完全沒有炒過的,牛肉及涼瓜也不是昔曰味道,再打開其它的看看,更是慘不忍睹,艇仔粥完全是漿糊一樣,叉燒腸粉是放了很久沒人吃的樣子,油菜心也是焯了很久太淋的模樣,那個例湯像開水的清澈,真是令人失望!回想數年前新開的時候,這裏曾經是其門如市每到晚飯的時候都有很多人在等位,對比現在是人流稀疏,會不會是廚房換了廚師及管理人?亦是激起了今次是我第一次提筆寫食評!
2015-09-26
15 分钟 (外卖自取)
$113 (宵夜)
2015-08-06 876 浏览
譽居似中式酒樓,又似普通點心店,叫左個皮蛋瘦肉粥,粥是煲得不夠綿,米香欠奉,瘦肉老老地,不過皮蛋份量好多,但係就無太濃個種皮蛋粥味。蜜汁叉燒包,包身是鬆軟熱辣辣,不過內餡就麻麻地。
譽居似中式酒樓,又似普通點心店,

叫左個皮蛋瘦肉粥,粥是煲得不夠綿,米香欠奉,瘦肉老老地,

不過皮蛋份量好多,但係就無太濃個種皮蛋粥味。

蜜汁叉燒包,包身是鬆軟熱辣辣,不過內餡就麻麻地。

2015-06-04 600 浏览
一個人食晚飯!七點鐘左右無咩人,唔使等位,頌有卡位,可以舒舒服服食餐飯而無人搭枱。叫咗嗰义燒飯。处觀幾精緻,頌有一條豆。义燒都算淋,但义燒係偏鹹而無咩蜜味嗰種,我就較喜歡有蜜味嘅义燒,飯都軟熟,另每位茶介$3,不過啲茶無咩茶味
义燒飯
2015-06-02
2015-04-01 347 浏览
做左成日野,到左食lunch 既時候,只係想食個午餐, 等左唔洗5分鐘左右,都OK啊,點知食完把鬼火。全餐最正常的食物豬膶牛肉粥同普通生滾粥,  但係海南雞反而就冇咩雞味。 落單亞姐好細心話叫牛筋麵會有牛腩架, 我話 manual 有分開叫架喎, 佢話點都有1 - 2 件腩, 咁 OK 啦, 點知到左係一半半, 仲要只係暖的. 牛筋又無味, 牛腩更唔使講啦.... 一個字"柴"~ 蝦米腸 都OK, 不過又係凍的. 鹹肉粽 一般貨式, 但價錢是外面 double 終於食完去找數, 咁樣樣就食左我$$230,個陣時有D好像比人水左咁

做左成日野,到左食lunch 既時候,只係想食個午餐
, 等左唔洗5分鐘左右,都OK啊,點知食完把鬼火
。全餐最正常的食物豬膶牛肉粥同普通生滾粥
,  但係海南雞反而就冇咩雞味。

• 豬膶牛肉粥同普通生滾粥
2015-03-30 495 浏览
午飯時間,經過好多次譽居,但今次第一次幫襯因為譽居外觀似飲茶叫小菜點心,我呢D打工仔 唔多方便食午飯食到遲到返公司。但新同事想試呢間就即管試下。原來譽居下午係好似一般茶記咁有午餐ABCD...,落 order 時見到 格離台都係叫叉燒,炒野。我二話不說叫左個四寶飯,價錢只貴半自助連鎖快餐少許。 論環境裝修,真係超值。由落 order 直至 上菜(四寶飯)大約十多分鐘,對於趕時間人士不算快。碟頭飯上碟少不免趕時間,飯會一舊舊,汁淋到過曬界 。但呢個四寶飯 賣相好整齊,四寶有 叉燒,咸蛋,紅腸,鹵水雞趐,少許菜。叉燒好正,冇特別要求半肥瘦叉,好surprise 有 半肥瘦叉,燒得香又唔火農咸蛋切得乾淨利落,唔會有蛋殼碎紅腸我嫌切得好薄,冇口感鹵水雞趐賣想得,因為冇最驚既雞毛味道賣相價錢直係值回票價
午飯時間,經過好多次譽居
。但新同事
想試呢間就即管試下。

原來譽居下午係好似一般茶記咁有午餐ABCD...

碟頭飯上碟少不免趕時間,飯會一舊舊,汁淋到過曬界

叉燒好正

咸蛋切得乾淨利落,唔會有蛋殼碎

紅腸我嫌切得好薄,冇口感

鹵水雞趐賣想得,因為冇最驚既雞毛

味道賣相價錢直係值回票價

• 四寶飯
2015-03-26 485 浏览
因為我們祗是三個人,所以要等位祇是五分鐘左右。因為譽居是一間粥及麵店,所以,點了皮蛋瘦肉粥,又見到一道菜,為“譽居叉燒腸”,所以,也點了。等不算久,粥便到。不錯,很厚身,粥味濃,足料。不久腸粉到,一看,便知不妙。叉燒味道還可以,但腸皮很黏,不爽,味道也不新鮮。等了好久,四寶飯才到,雞翼衹是雞中翼一隻,紅腸祗有四片,义燒還算可以接受,咸旦夠咸又有旦味。高級茶餐廳的招待,但又要加一,埋單時要124元,覺得身在第一城,有點貴。
因為我們祗是三個人,所以要等位祇是五分鐘左右。
因為譽居是一間粥及麵店,所以,點了皮蛋瘦肉粥,
又見到一道菜,為“譽居叉燒腸”,
所以,也點了。
等不算久,粥便到。
不錯,很厚身,
粥味濃,足料。
不久腸粉到,一看,便知不妙。
叉燒味道還可以,但腸皮很黏,不爽,
味道也不新鮮。

高級茶餐廳的招待,但又要加一,
埋單時要124元,
覺得身在第一城,
有點貴。
2015-03-25
  • 义燒飯.....
2015-02-23 527 浏览
這一天早上,因要做定期檢查而令我路經沙田第一城。當我覺得時間尚早的時候,我會找個好地方食早餐。是日,時間非常之充裕,所以我決定去飲茶,而大型的那一間酒樓早已經食過了,所以我來到商場轉角位的這一家《譽居》。說是一家粥麵店,但有點心有蒸飯,有茶飲,符合我的理想中式早餐既要求。地方同裝修,很中式,亦很有茶居的感覺,感覺絕對是比一般的酒樓舒適,不過,小貓兩三人來食好了,因為我發現,這兒好像是沒有大檯的。早上食中式點心套餐,一定係一盅、兩件,而我的一盅,就是鳳爪排骨飯。 蒸飯,細細盅的,完全符合了早餐蒸飯的份量所需,而且肉粒同鳳爪同不是丁點的少少,是鋪滿整個飯面的,再者,排骨肉厚,鳳爪味香濃,米飯雖不是生米蒸,但加了甜豉油之後夠香口,也是好味道好質素的。燒賣,是真材實料,大大隻,有蝦也有肉,入口也有肥肉的口感,是很正宗的燒賣味,有鮮香的肉味,亦肥美得非常,不錯。環境舒適,食物有質素,來《譽居》簡單地食個點心,食碗粥仔,感覺,比起上茶樓更舒適。

$40 (早餐)
2014-11-18 375 浏览
我參加左佢既會員計劃,每次消費都可以儲分當錢用。今晚食左個粥加油菜都50蚊,包茶介同加一! 其實都幾貴幾唔抵。出面粥店只需30幾。我有百幾蚊積分,想一次過扣50,咁呢餐唔洗俾。結果收銀阿嬸唔識用個系統, 搞左超耐都扣唔岩錢,一下扣晒我百幾積分,搞到又要重新入過,令大家排長龍。之後佢竟然發我脾氣,話最憎人唔俾錢只扣分,麻鬼煩.....不斷發脾氣!! 本身個會員制就是用積分去吸引消費,唔通只消費,唔扣分? 個員工唔識用系統就怪在客人頭上,服務太差!我唔會再幫襯!
2014-11-17
宵夜
2014-10-11 760 浏览
因為很想念這裏的鹹蛋瘦肉粥,所以便約了朋友來吃下午茶。以前一進門口便有服務員帶位,這次來到,服務差了很多,沒有人理會我們,但我們都是熟客了,所以之間走到最遠的卡位。我們看菜牌看了約十分鐘,才有人開茶和幫我們擺位,我們順便點菜。朋友叫了燒伊麵配芥蘭,我則依然照舊,鹹蛋瘦肉粥、生菜加腩汁。不到十五分鐘,全部食物都來齊了。菜方面沒有什麼特別,普普通通,和在家吃一樣。伊麵好吃,但是朋友說他自己放太多辣椒醬。其實這裏的乾燒伊麵我也很喜歡吃。至於我的粥我反而覺得一般,這次多鹹蛋少瘦肉,加上很少鹹蛋黃啊。這次沒有加齋腸,因為已經夠飽了,這裏的齋腸我覺得拉得不錯,很薄。結帳連加一和茶錢,每人大約$45,當午餐,算是過得去。
因為很想念這裏的鹹蛋瘦肉粥,所以便約了朋友來吃下午茶。
不到十五分鐘,全部食物都來齊了。
菜方面沒有什麼特別,普普通通,和在家吃一樣。
伊麵好吃,但是朋友說他自己放太多辣椒醬。
其實這裏的乾燒伊麵我也很喜歡吃。
結帳連加一和茶錢,每人大約$45,當午餐,算是過得去。
2014-10-04
  • 鹹蛋鹹瘦肉粥
  • 乾燒伊麵
一碟好嘅港式「廈門炒米」:顏色呈鮮明淡橙,而非棕色。無涼瓜,亦即苦瓜。米粉香而不油膩,口感略軟不硬,味道極為微甜。酸瓜、蘿蔔、甜而不酸,切成長絲。蝦仁大隻爽口。炒蛋香而軟身彈牙。叉燒要瘦肉。隔離金禾閣都無咁好食!上星期連續四日因為無得食一碟靚廈米,燥底到啊媽都唔認得。【事關好似得Lunch menu有得嗌(約莫1100-1430)。】結果......呢個星期一口氣食左四次。啲伙記應該認得我。p.s. 有個妹妹staff好口臭,翻工係咁講粗口鬧廚房!有次食宵夜搞到我食都乜癮都無哂……後生staff多數唔多掂,老果啲幾好,又快手又有笑容。
一碟好嘅港式「廈門炒米」:

2014-07-29
  • 「廈門炒米」
2014-07-11 670 浏览
小吉出生的清晨, 匆匆在產房外見了小吉一面, 就要等到中午才能再聚. 既然如此, 不如先吃個早餐吧, 一個人, 就簡簡單單的來銀城這邊的譽居吧.由於還早, 店子人客不多. 看看餐牌, 一個粥.孖寶的套餐索價$26, 也算合理.皮蛋瘦肉粥: 6分, 連夜睡得不好, 最適合的粥品當然是皮蛋瘦肉粥, 下下火吧. 粥是煲得不夠綿, 米香不太突出, 瘦肉的肉質也偏實, 不過勝在皮蛋下得夠多, 目標已達.蜜汁叉燒包: 6.5分, 套餐還能配搭一款食品, 我的選擇就是蜜汁叉燒包, 包身是幾鬆軟, 熱度對辦, 不過叉燒的蜜味不太足夠.譽居的早晨特餐水準只算一般, 不過只要$26一客, 也算是合理的價位. 當然, 這個清晨, 是我不會忘記的時刻. 在譽居吃過的是甚麼, 其實已經不再重要了.
$28 (早餐)
2014-04-28 600 浏览
不知好歹, 復活節誤進第一城譽居…下午茶時進, 入來左見灰色老經理黑面吹水中, 12點方向一侍應一臉勿進的表情, 左10點一女侍應拋下一句”野食係咁耐”….小擔心中, 但欲練膽量, 自行搵位坐下……不知我是否進錯時刻, 定係他們有幾個月糧未出…. 他們真的十分討厭客進來.我和後進的都是一樣…..叫完野後先至經典, 一名古惑style 侍應拿著點心過來”盤問”我35A台和35台的食客….”邊個叫左粉果”….35台的老人家說不是他們, 我說是我的……….古惑哥拋下一句, 唔係你的, number 唔同.明顯地係下單的人寫錯左35, 粉果當然係either 35 or 35A.我跟他解釋, 他不理會, 跟著面勁黑, 走開2步後拋出一句粗口……我見他都幾古惑仔….忍..再向灰色老經理查詢, 他更經典………他說係我唔arm……我(客人) 沒有把單放在當眼處,並用menu蓋住…所以侍應才找不到我….問題點:客人有責任放好張單.你張2人台有幾百尺大, 夠晒位放所有單和menu 而不用stack.你間食店有幾百張台…..員工很難記位你無手自己拿起來睇 …..食下午茶, 生意太細, 俾你請我食滷味, 係
不知好歹, 復活節誤進第一城譽居…
我和後進的都是一樣…..
再向灰色老經理查詢, 他更經典………
問題點:
客人有責任放好張單.
你間食店有幾百張台…..員工很難記位
你無手自己拿起來睇 …..
食下午茶, 生意太細, 俾你請我食滷味, 係應該的.
我停一停,諗一諗. 說得出和做得出這樣的,一定係老闆or 太子爺…投訴應該都無用..
野都未食,就俾錢走人…..
唯一可做的, 就是回家,登記寫食評……和誤入第一城的人分享….*我認為第一城的人應該是understood 的
2014-04-18
2014-03-14 612 浏览
同朋友兩個夜晚去譽居食飯,第一次兩碟都唔好食,原本肚餓變成唔想食 一入去落單阿姐話快d叫喇,廚房就收所以即刻叫碟炒飯同炒河先炒飯勁乾,乾到要係濕炒河度夾d汁去撈飯食肉絲濕炒河,成舊芡,完全唔開胃,仲要成碟河粉係無味廚師係咪趕住收工?
一入去落單阿姐話快d叫喇,廚房就收
所以即刻叫碟炒飯同炒河先

炒飯勁乾,乾到要係濕炒河度夾d汁去撈飯食

肉絲濕炒河,成舊芡,完全唔開胃,仲要成碟河粉係無味
廚師係咪趕住收工?