2016-02-06 464 浏览
諾亞又有新攪作~~ 可愛忌廉哥貓貓杯裝蛋糕,原價1杯$48 ,如果買兩隻杯就$88。 忌廉哥貓貓杯有兩款肖像及兩款口味,清甜又不膩的蜂蜜原味蜂蜜半熟蛋糕。質感鬆軟朱古力半熟蛋糕, 舀起已經呈現出完美朱古力流心效果,夠濃郁又香滑。 食完仲可以保留番隻,杯身夠厚又大的杯子,實用又啱用。真是太愛了!

諾亞又有新攪作~~

可愛忌廉哥貓貓杯裝蛋糕,

原價1杯$48 ,如果買兩隻杯就$88。
忌廉哥貓貓杯有兩款肖像及兩款口味,

清甜又不膩的蜂蜜原味蜂蜜半熟蛋糕。
質感鬆軟朱古力半熟蛋糕,

舀起已經呈現出完美朱古力流心效果,

夠濃郁又香滑。

食完仲可以保留番隻,

杯身夠厚又大的杯子,實用又啱用。

真是太愛了!

2016-02-02
2016-02-05 490 浏览
即使受到半熟工房的苦苦追擊,但諾亞蛋糕依然緊守質素,所以路過我也會繼續支持今天來到九龍城,買一個回家跟弟弟吃也不錯比利時半熟流心芝士蛋糕,朱古力味道頗香濃而且比原味朱古力多一分甜味,實在不錯蛋糕並不膩,2個人也吃剛剛好店員相當細心,有小時乾冰給我帶回家,一定不會變不過價錢偏貴一點,$150一個蛋糕,不可以每天吃呢

今天來到九龍城,買一個回家跟弟弟吃也不錯
比利時半熟流心芝士蛋糕,朱古力味道頗香濃

而且比原味朱古力多一分甜味,實在不錯

蛋糕並不膩,2個人也吃剛剛好

店員相當細心,有小時乾冰給我帶回家,一定不會變

不過價錢偏貴一點,$150一個蛋糕,不可以每天吃呢
2016-02-05 389 浏览
位於九龍城旺中帶靜既諾亞分店, 黃色既招牌係遠處也可以清楚見到這小店~~之前已經試過佢地磅裝既半熟蛋糕, 今次想試下d新野~~真的有新産品喎, 原來係杯裝既半熟蛋糕, 仲要用超人氣既忌廉哥杯盛載, 分別出了兩款造形, 半熟蛋糕也有兩種口味選揀, 分別是原味蜂蜜味同朱古力味半熟蛋糕, 不用諗, 每樣要一個呀, 唔該!! 見到隻杯既真身, 就更覺得可愛, 食完仲可以飲用或用作留念, 聽說是限量的, 忌廉哥fans同貓痴必掃呀~~店員悉心獨立為我包裝好, 之後我就火速歸家, 因為堅想快d去試呀~~蜂蜜味半熟杯裝蛋糕: 清清甜甜既蜂蜜味, 且帶蛋香, 蛋糕口感勁軟滑!!朱古力味半熟杯裝蛋糕: 第一口食落似食緊心太軟, 同樣有朱古力流心效果同鬆軟, 朱古力味又夠濃郁!!兩者一定要選其一既, 我會揀蜂蜜味, 因食多兩杯也不膩!!
之前已經試過佢地磅裝既半熟蛋糕, 今次想試下d新野~~
蜂蜜及朱古力味半熟杯裝蛋糕

兩者一定要選其一既, 我會揀蜂蜜味, 因食多兩杯也不膩!!

• 蜂蜜味半熟杯裝蛋糕
愛死諾亞,今次係第三次啦見佢推出呢款連隻杯都可帶回家的半熟蛋糕當然要幫襯個而且細細份岩曬我一人份量仲有以忌廉哥為圖案的杯,好得意呢!不過杯裝蛋糕,暫時只有原味及朱古力HKD48/HKD86/2外型夠趣致原味蜂蜜口味好清新味道同樣好吃面層烘得剛好,中間的半熟流心滑滑的味不會太甜太膩吃進口好香軟好吃得我吃後還想再來一個除了蛋糕,諾亞飲品同樣出色呢款日式玄米奶茶HKD18成個燈膽樽,可循環再用味道好!奶茶的味道不會太濃烈,反而清幽,淡淡茶香奶味啜一口好舒服口感柔滑樽底還有粒粒玄米有得飲有得咬好飲度十分又一款留住我口的飲品!!

愛死諾亞,今次係第三次啦

見佢推出呢款連隻杯都可帶回家的半熟蛋糕當然要幫襯個

而且細細份岩曬我一人份量

仲有以忌廉哥為圖案的杯,好得意呢!
不過杯裝蛋糕,暫時只有原味及朱古力
HKD48/

中間的半熟流心滑滑的

味不會太甜太膩

吃進口好香軟

好吃得我吃後還想再來一個
除了蛋糕,諾亞飲品同樣出色

呢款日式玄米奶茶HKD18
成個燈膽樽,可循環再用

味道好!

奶茶的味道不會太濃烈,反而清幽,淡淡茶香奶味

啜一口好舒服

口感柔滑
樽底還有粒粒玄米

有得飲有得咬

好飲度十分

又一款留住我口的飲品!!

10 分钟 (外卖自取)
$66 (其他)
  • 日式玄米奶茶
  • 杯裝半熟蛋糕原味蜂蜜
2016-02-01 264 浏览
經過九龍城無意發現諾亞推出了 新產品它推出了數款飲品和可愛動物造型的半熟蛋糕。最近經常聽人說紅豆水可以幫助消腫, 是健康飲品, 所以我進去買了紅豆水和薏仁水。 付款前, 我也被一個可愛小黃鴨蛋糕吸引了, 所以也買回家和家人分享購買的時候 店員很仔細的把小黃鴨蛋糕放入蛋糕盒, 還問我要用多少時間才回到家, 以量度要放入盒內的乾冰分量。回到家打開蛋糕盒時, 微微的檸檬味散發出來這款檸檬味半熟蛋糕比店內其他味的半熟蛋糕較清新蛋糕散發著陣陣檸檬的清香, 蛋糕質感軟熟, 酸酸甜甜的味道很開胃, 檸檬味頗突出芝士味比檸檬味相對較弱, 蛋糕質感輕盈, 所以吃完以後都不會覺得太漏半熟蛋糕的中央有檸檬味溶漿, 蛋糕中央微酸的檸檬漿慢慢流出來, 以中和蛋糕的甜味, 不過流心度不太明顯
經過九龍城無意發現諾亞推出了 新產品
回到家打開蛋糕盒時, 微微的檸檬味散發出來
這款檸檬味半熟蛋糕比店內其他味的半熟蛋糕較清新
小黃鴨檸檬半熟蛋糕
2016-01-29
2 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
小黃鴨檸檬半熟蛋糕
  • 蜂蜜薏仁水
  • 原味蜂蜜半熟蛋糕
  • 香芒溶心芝士蛋糕
2016-02-01 230 浏览
經過行過諾亞,見到蛋糕賣相好靚,但擔心一個人食唔晒,今次買返屋企同屋企人食就岩岩好。士多啤梨芝士半熟蛋糕 $169@1二至三人share都夠食,面頭係好大粒既士多啤梨,食落好爽甜同果肉夠多。一切開係士多啤梨mix芝士層,仲有朱古力蛋糕夾心。蛋糕食落似士多啤梨乳酪,芝士酸酸地都幾好食。驚喜既係蛋糕好鬆軟,層與層之間都有多配料,算係足料。因為半熟既關係,會比較難切得完整,但唔影響口感。朱古力杯裝蛋糕,另有原味 $47 @1一打開已經聞到好香既朱古力蛋糕味。因為冷藏關係,雪糕雪得好硬,食落似雪糕多過蛋糕。建議解凍耐d 先食,口感應該會大不同。朱古力好幼滑同香濃,食到一粒粒朱古力係蛋糕之間。而且唔同坊間普通朱古力蛋糕既味道,食落甜度岩岩好。紙包蛋糕食得多,真係用杯裝既蛋糕第一次見。玻璃杯出面係得意既貓圖案,賣相吸引度爆燈。食完仲可以循環再用隻杯,不過咁既包裝有d 浪費資源,一部分既錢應該用左落買隻杯到。要讚既外帶時,店員會問幾耐返到屋企,就係外帶蛋糕放足夠份量乾冰,令蛋糕可保持溫度,好細心既服務呢!
士多啤梨芝士半熟蛋糕 $169@1
朱古力杯裝蛋糕,另有原味 $47 @1
2016-01-30
5 分钟 (外卖自取)
2016-02-01 195 浏览
諾亞半熟蛋糕專門店已聽聞許久,犬犬也曾經吃過此店的半熟蛋糕和其他產品味道也不錯,今趟主要是為了明星貓忌廉哥而來,聽聞出了印有忌廉哥肖像的杯子附送,有得吃又有杯子留為紀念,當然要第一時間即日享用吧!今別有原味蜂蜜和朱古力味,兩隻杯總共$86。蜂蜜味道芳香濃郁,內裡是半溶化效果的半熟蛋糕,乍看下挺似蜂蜜漿,味道甜美宜人。朱古力味道濃郁,當用匙插入蛋糕核心,半溶狀的朱古力漿隨即湧出來,仿似在吃心太軟似的,啖啖滋味,令人甜滿入心。
今別有原味蜂蜜和朱古力味,兩隻杯總共$86。
原味蜂蜜味半熟蛋糕
朱古力味半熟蛋糕
2016-01-29 581 浏览
可愛忌廉哥貓貓杯今天終於開始發售,聽聞限定期間售賣20000隻,可愛忌廉哥貓貓杯有兩款肖像及兩款口味,分別是原味蜂蜜半熟蛋糕及朱古力半熟蛋糕,食完仲可以保留番隻杯用及作留念,真是好抵食!我當然一口氣買晒兩隻返屋企,原價1杯$48 ,如果買兩隻杯就$88,cute cute 的忌廉哥肖像寫上了"賣飛佛",除了見到卡通忌廉哥的logo,仲有忌廉哥的真面目相在杯上,杯身夠厚又大隻,有時間用來沖杯咖啡也是不錯。原味蜂蜜半熟蛋糕的味道都不錯,有清甜濃厚的蜂蜜味,口感很軟滑,同時清甜又不膩,而且蛋香十足!而朱古力半熟蛋糕的朱古力也是非常澴郁,一舀起已經呈現出完美朱古力流心效果,夠濕潤又甘香,質感都好鬆軟,好似食緊心太軟般,真有趣,香甜又美味!
2016-01-29
10 分钟 (外卖自取)
2016-01-26 339 浏览
很多人對「半熟」這個term都有誤解,其實半熟蛋糕是利用特別的烘培方法,待至半熟狀態就從焗爐拿出來,當蛋糕遇上空氣後冷縮熱脹就自然地向內凹了。店內除了熱賣的多款口味半熟蛋糕系列外,還有半熟芝士蛋糕和輕芝士蛋糕系列可供選擇。蛋糕需要冷藏,在室溫解凍後進食。但原來解凍過程才是重點!一切下去流心的蜂蜜溶漿隨即湧出來,芳香撲鼻。海綿狀的蛋糕甜而不膩,非常鬆軟,但份量比想象中細。

2016-01-16
外卖自取
$78 (其他)
  • 半熟蜂蜜蛋糕
2016-01-19 582 浏览
咁岩又過去九龍城食野,當然要再次幫襯諾亞半熟蛋糕專門店啦!上次試左士多啤梨芝士溶心蛋糕,今次我就買左香芋輕芝士蛋糕,呢款應該係新野黎,因為我見menu都仲未有寫呢一款。鋪頭店員依然係好貼心咁幫我準備左乾冰、膠叉同紙碟,但要留意乾冰最多只可以維持2個幾鐘。有得雪既話,最好都係雪住佢先。講返個香芋輕芝士蛋糕~我同我媽媽一樣咁鍾意食佢!因為佢芋泥味道好香,咬落去會食到少少香芋碎粒,感覺好fresh!再加輕芝士,成個cake都配合得好好~唔會好甜又唔會好heavy~係價錢方面,我買HK$128,蛋糕有6吋大,可以5-6人食都得。Btw,我又買左蜂蜜薏仁水,今次係燈膽形玻璃樽,好有趣haha~飲品同上次一樣,甜度適中,讚!
咁岩又過去九龍城食野,當然要再次幫襯諾亞半熟蛋糕專門店啦!

2016-01-06
2016-01-18 410 浏览
「半熟」呢個term近排大熱,仲記得阿媽當初問:半熟蛋糕係咪未焗熟,返到屋企要再焗架?聽完之後笑到肚痛!半熟蛋糕的而且確係未完全熟透就出爐,所以外表睇落中間凹陷但裡面流心。近來越來越多半熟蛋糕店,但其實諾亞一早就係香港紮根了。 店內放滿林林總總既蛋糕 由於行到好口渴,叫左個蜂蜜薏仁水$18,外型好得意成個燈膽咁。淡淡蜂蜜香,唔會太甜。 仲有粒粒薏米,一路飲一路食都幾解渴。 本來想試桂花半熟蛋糕,好似比較少以桂花做甜品,可惜售罄了。咁就試下低糖伯爵紅茶半熟蛋糕$78 個盒係鹿既造型好得意。由於蛋糕要雪藏,所以店員會問你幾耐返到屋企,會放啲乾冰入盒內。 食之前要放室溫半小時哦! 如上面所講,蛋糕中間係凹陷既,外表雖然冇漲卜卜既蛋糕咁靚,但內有乾坤。 一切開就見到流心 好香既伯爵茶味,仲食到淡淡既蜂蜜味喎!雖然低糖但都夠晒甜,質感軟屬,口感幼滑,被濃烈既伯爵茶味充斥住。食左一件都唔係幾夠喉添。 盒內有提供餐具,好方便!除左伯爵紅茶味之外仲有其他口味既半熟蛋糕,有機會好想試埋佢
近來越來越多半熟蛋糕店,但其實諾亞一早就係香港紮根了。
店內放滿林林總總既蛋糕
仲有粒粒薏米,一路飲一路食都幾解渴。
食之前要放室溫半小時哦!
一切開就見到流心
盒內有提供餐具,好方便!

除左伯爵紅茶味之外仲有其他口味既半熟蛋糕,有機會好想試埋佢
2016-01-17
外卖自取
$48 (宵夜)
2016-01-18 327 浏览
諾亞的半熟蛋糕早已經試過,感覺不差,但又想試下新野喎,最近先知道原來佢地有意大利芝士蛋糕賣,當然就要去試下啦。外形是一隻小小小熊,十分可愛,令人想吃的時候都不捨得切開。但此終都要食架相比半熟蛋糕,我更愛這款芝士蛋糕。入口非常的鬆軟,只有淡淡的咖啡味,不算太重。最出色的是Cream,非常的滑,有入口即溶的感覺。另外,今天才發現原來還有野飲賣,這是一支蜂蜜薏米水。用燈泡盛裝,非常有創意,但味道上略淡,無論是蜂蜜還是薏米味道都不出。可以當是一支帶小小甜味的水飲吧。可能又由於用了燈泡裝飲品,最後的薏米很難才吃到。
2016-01-15
2016-01-14 550 浏览
諾亞由最初賣半熟蛋糕, 變成依家有另一主線芝士蛋糕. 一向對日本淡味芝士蛋糕都有好感, 但依家潮流唔興, 冇乜日式芝士蛋糕賣, 知道諾亞有近似款式, 諗著睇吓.去到分店, 見到芝士蛋糕都有好幾種, 有芒果, 草莓, 香芋, 又有小黃鴨同熊仔造型. 見到草莓芝士蛋糕顏色鮮艷, 比較新鮮吸引, 就買一個兩口子試食.因為買完仲有一段時間先會食, 店鋪會提供乾冰,約可保存兩小時.同店見另有燈膽玻璃樽型飲品, 有蜂蜜紅豆水賣, 見價錢唔貴個玻璃樽外型又咁靚, 可以留番嚟插花, 買多樽紅豆水試吓.番到屋企已經超過兩小時, 乾冰已經溶哂, 但個蛋糕底依然好凍. 蛋糕切開時覺得比較軟身, 好難切得整齊. 上層放滿新鮮草莓同草莓味果凍, 中層係草莓忌廉芝士, 下層係朱古力蛋糕. 蛋糕食味比較接近日式芝士蛋糕, 芝士比較淡同軟滑, 同平時食開紐約芝士蛋糕濃味完全唔同, 輕盈可口, 加上新鮮草莓, 酸甜適中.跟著飲埋蜂蜜紅豆水. 紅豆水係近期好hit健康飲品, 據聞可以去水腫. 飲落有淡淡紅豆味, 加上蜂蜜甜甜地好入口.

草莓半熟芝士蛋糕
蜂蜜紅豆水
2016-01-12
草莓半熟芝士蛋糕
蜂蜜紅豆水
2016-01-14 378 浏览
早一陣子在諾亞半熟蛋糕專門店買過抹茶鮮乳卷, 其蛋糕質感細軟, 被我加為收藏之列. 今日家里有客人, 正好知道諾亞推出新款布丁蛋糕, 于是專門過去買一個.這次是正午十二時去, 行人不多, 細心一看原來附近食肆頗多, 怪不得諾亞選址在這里, 除了交通方便, 其實平時難得在九龍城吃泰國菜, 順手買個諾亞蛋糕回家當甜品, 也是一個好選擇呢.叫了布丁蛋糕之後, 看着店員仔細地替我放入乾冰, 還問我回家路程所需時間, 原來這是確保乾冰份量足夠保持蛋糕處於冷凍狀態而不至於溶化, 而且乾冰在增溫時是由固態直接昇華為氣態, 不會產生液體, 非常方便外帶凍食.回家之後馬上放入雪櫃再次冷藏一下才拿出來吃. 我小心地拆開包裝, 原來裡面還有好幾層, 有牛油紙和膠盤, 正當我好奇為甚麼這個包裝設計這麼繁複, 看到了蛋糕上面擺放了一張紙, 上面寫了食用方法, 原來每一層的包裝都有妙用. 先說膠盤, 可以是底盤, 也可以保護蛋糕在運送途中不會散掉, 牛油紙則可以固定蛋糕, 以致翻轉的時候仍保持原本的型態, 還把蜜糖緊緊鎖在裡面.我按照它教的食用方法才發現它包裝設計的巧妙. 續層撕開, 過程也挺有趣又充滿神秘感.
我按照它教的食用方法才發現它包裝設計的巧妙. 續層撕開, 過程也挺有趣又充滿神秘感. 我先把
準備好一個大碟, 然後把蛋糕反轉倒在碟上, 拿開膠盤, 最後撕開牛油紙. 一個黃澄澄亮晶晶的布丁蛋糕就呈現眼前, 輕輕一碰, 彈力十足, 很是可愛, 也不會輕易打碎, 可見用料恰如其份. 按指示我等了十多分鐘. 意想不到的是蛋糕上面的蜜糖溶化成流質, 顏色變得更深, 顯得蛋糕更具層次, 而且蜜糖淌下來, 淋得整個蛋糕晶瑩剔透, 美滋滋的, 惹人喜愛.
我順手把撕下來的牛油紙掉到膠盤裡面. 完全不怕蜜糖會滴到桌面. 把蛋糕切成六件放到隨蛋糕附送的紙碟上, 想不到蛋糕店這麼細心周到, 照顧到客人吃蛋糕的過程, 除了有刀叉還有紙碟, 大大方便了請一班親朋好友吃蛋糕的我, 可以有多點時間打點其他招呼朋友的事.
2015-08-11
  • 布丁蛋糕
2016-01-12 421 浏览
心血來潮想食甜品,經過見到間門面靚得黎簡潔既店鋪見到有唔同蛋糕既圖,就行入去睇下牆上面就係餐牌,有哂樣可以參考另一邊仲有雪櫃擺左唔同款既蛋糕,最後揀左好得意既熊熊蛋糕PACK好拎走就去搵地方食!小熊提拉米蘇($98)一打開個蛋糕有哂餐具:碟、刀、叉都有,岩哂我呢d即買即食既人,去到邊都有得食切開睇到層次分別,話咁快就破壞左熊熊既樣,見到上面有Creamy既一層,下面係蛋糕,最面係可可粉,食落雖然無平時tiramisu咖啡濕潤手指餅果層,但味道依然食到咖啡既香,而且味道唔會太甜,芝士Creamy有奶香,睇得又食得,相當滿意呢!
小熊提拉米蘇
心血來潮想食甜品,經過見到間門面靚得黎簡潔既店鋪
見到有唔同蛋糕既圖,就行入去睇下
牆上面就係餐牌,有哂樣可以參考
另一邊仲有雪櫃擺左唔同款既蛋糕,最後揀左好得意既熊熊蛋糕
小熊提拉米蘇
PACK好拎走就去搵地方食!
小熊提拉米蘇($98)