蟹仙海鲜蒸气锅 (龙岗道)

Crab Fairy (Lung Kong Road)
2021-08-17 1286 浏览
今晚同朋友黎到九龙城食蒸海鲜锅, 好耐无黎九龙城食饭, 依然都系好多人, 6点早食晚饭既好处就系唔使点排队. 店员会帮手蒸所有食物, 完全唔使烦, 净系食就得! 蒸炉火力好强劲, 蒸海鲜时间好短, 唔使等好耐就有得食. 仲好好服务, 不断清理枱面垃圾, 又详细介绍食材.所有海鲜都好新鲜, 睇颜色就知, 同埋产地来源都好紧要, 呢间系做得唔错!尊贵海鲜套餐首先蒸左纽西兰刀贝蚌, 大西洋野生青口, 日本大元贝, 越南大虎虾. 刀贝爽口厚肉, 野生青口比平时食既青口更鲜味, 大元贝大只同超鲜甜, 大虎虾肉质坚实爽口.台湾九孔鲍鱼原来鲍鱼唔使蒸好耐, 平时屋企蒸, 因为惊唔熟, 蒸太耐会变韧. 只系蒸左3分钟, 完全唔韧. 肉厚鲜味, 软硬适中.韩国庆南珍珠蚝蚝都算大只, 平时唔太食蚝, 但系呢只好好味, 味道质感都一流!大黄奄蟹好多膏, 鲜味!冻花蟹好耐无食过冻蟹, 蟹肉味浓, 相信肉质唔靓其实都唔会攞黎整冻蟹.琵琶龙虾店员推介, 比普通龙虾更浓味, 肉质更弹牙爽口! 同埋好多膏!有机蔬菜篮&粥底粥底料有排骨, 粟米, 姜, 蕃薯粒, 芋头粒, 海鲜精华所在, 加埋菜蒲葱粒, 正!

大黄奄蟹
好多膏, 鲜味!

冻花蟹
琵琶龙虾

有机蔬菜篮&粥底
2021-08-11
2021-08-06 1186 浏览
这间「蟹仙海鲜蒸气锅」在我的搜寻排行榜中经常名列前茅。今天和朋友到九龙城小泰国行街入贷,顺便试试想试很久的小店。蒸气锅煮海鲜原汁原味,不油腻,较为健康到最後还可以吃到一锅丰富味道的海鲜粥。越南大虎虾,韩国庆南珍珠蚝台湾九孔鲍鱼,爱尔兰圣子大西洋野生青口,纽西兰刀贝蚌日本大元贝,澳洲青年龙虾罕有大奄蟹,有机蔬菜篮一共十款。老细说海鲜每日新鲜到港,有时因为货源问题,所以有些海鲜种类是会有所改变的。越南大虎虾鲜甜爽口弹牙韩国庆南珍珠蚝圆润饱满,入口溶化柔软,蚝味浓郁台湾九孔鲍鱼鲍鱼大只厚身,肉质弹牙一啖一只非常满足。爱尔兰圣子特大爱尔兰圣子,入口爽甜冇沙。大西洋野生青口大西洋野生青口,鲜甜软滑冇渣,而且还带有浓厚的海水味。纽西兰刀贝蚌纽西兰刀贝蚌,肥美肉厚嫩滑爽口带有微微的海水味。日本大元贝日本大元贝,入口肉质细嫩加上软腍膏香,真的很滋味。澳洲青年龙虾澳洲青年龙虾,肉质爽弹加上龙虾膏的鲜甜味道,实在令人无法抗拒。罕有大奄蟹罕有大奄蟹,食完澳洲青年龙虾以为已经到了一个高峰,点知这只大奄蟹,不但爆膏味道甘香,咬开蟹壳一啜大量鲜甜的蟹水味涌入,蟹肉细致鲜甜,真的好享受。最後当然要食埋精华所在的海鲜
尊贵海鲜套餐

越南大虎虾,韩国庆南珍珠蚝
台湾九孔鲍鱼,爱尔兰圣子
大西洋野生青口,纽西兰刀贝蚌
日本大元贝,澳洲青年龙虾
罕有大奄蟹,有机蔬菜篮
一共十款。

越南大虎虾
鲜甜爽口弹牙

韩国庆南珍珠蚝
圆润饱满,入口溶化柔软,蚝味浓郁

台湾九孔鲍鱼
鲍鱼大只厚身,肉质弹牙一啖一只非常满足。

爱尔兰圣子
特大爱尔兰圣子,入口爽甜冇沙。

大西洋野生青口
大西洋野生青口,鲜甜软滑冇渣,而且还带有浓厚的海水味。

纽西兰刀贝蚌
纽西兰刀贝蚌,肥美肉厚嫩滑爽口带有微微的海水味。

日本大元贝
日本大元贝,入口肉质细嫩加上软腍膏香,真的很滋味。

澳洲青年龙虾

罕有大奄蟹

尊贵海鲜套餐

最後当然要食埋精华所在的海鲜粥,材料非常丰富,集以上海鲜之精华,加上排骨粟米粒和芋头粒熬制而成,食的时候加上大量葱花和菜谱,几饱都要食多碗。

尊贵海鲜套餐

椰汁燕窝 - 清甜的椰香味加上足料的燕窝,今餐真系大满足。
  • 大黄奄蟹
  • 澳洲青年龙虾
  • 韩国庆南蚝
  • 日本大元贝
  • 台湾九孔鲍鱼
2021-07-12 1675 浏览
喜欢吃蒸气锅煮海鲜,因为够鲜甜,无须调味,不油腻,又不会上火,比较健康。蟹仙蒸气锅菜馆已开了几家分店,主打黄奄蟹,约了最爱吃蟹的好友一起去品嚐!这晚选了尊贵海鲜套餐,每位$ 399 (原价$798),共有十款海鲜,( 加一服务费,粥底及酱油费$15 /位, 星期五、六、日 、公众假期前夕,每位需加$ 28)。罕有大黄奄蟹 ▪罕有琵琶龙虾 ▪澳洲青年龙虾 ▪台湾九孔鲍鱼 ▪越南大虎虾 ▪大西洋野生青口▪纽西兰刀贝蚬▪日本大元贝▪韩国庆南珍珠蚝▪有机蔬菜篮▪共十款。由於海鲜每日新鲜抵港,因时令不同,选项可能略有分别。首先端上以招牌黄奄蟹形的大盆盛载着的海鲜,十分可爱。越南大虎虾~颜色红润,鲜甜爽弹,令人垂诞。韩国庆南珍珠蚝 ~来自韩国庆尚南道西南边,盛产鲜蚝,圆润饱满,白滑多汁!台湾九孔鲍鱼~鲍鱼大只厚身,看似元宝,卖相很吸引。肉质弹牙,鲍味浓郁。大西洋活青口~活青口市面供应不多,野生即是野生,特别新鲜,还带海水味。日本大元贝~纽西兰刀贝蚬~清鲜美味!罕有琵琶龙虾~弹牙,蟹肉和蟹膏鲜味清甜。澳洲青年龙虾~大只啖啖肉,龙虾味浓郁,爽口弹牙, 膏多而甘香!罕有大黄奄蟹~大黄奄特别出色,肉质十分

罕有大黄奄蟹 ▪罕有琵琶龙虾 ▪
澳洲青年龙虾 ▪台湾九孔鲍鱼 ▪
越南大虎虾 ▪大西洋野生青口▪
纽西兰刀贝蚬▪日本大元贝▪
韩国庆南珍珠蚝▪有机蔬菜篮▪
共十款。
由於海鲜每日新鲜抵港,因时令不同,选项可能略有分别。

首先端上以招牌黄奄蟹形的大盆盛载着的海鲜,十分可爱。

越南大虎虾~
颜色红润,鲜甜爽弹,令人垂诞。

韩国庆南珍珠蚝 ~
来自韩国庆尚南道西南边,盛产鲜蚝,圆润饱满,白滑多汁!

台湾九孔鲍鱼~
鲍鱼大只厚身,看似元宝,卖相很吸引。肉质弹牙,鲍味浓郁。

大西洋活青口~
活青口市面供应不多,野生即是野生,特别新鲜,还带海水味。

日本大元贝~
纽西兰刀贝蚬~
清鲜美味!

罕有琵琶龙虾~
弹牙,蟹肉和蟹膏鲜味清甜。

澳洲青年龙虾~
大只啖啖肉,龙虾味浓郁,爽口弹牙, 膏多而甘香!

罕有大黄奄蟹~
大黄奄特别出色,肉质十分鲜甜
,甘香软膏爆满。 说是"罕有" 因为黄奄少有体积这麽大的,还要爆膏的,少之又少。因而特此标明!

上海鲜前,店员先在蒸气锅下层铺了粥料 : 排骨、粟米、芋头、 珍珠米等,在蒸煮过程中,上层的汁液滴到下层,汇集了多种海鲜的精华,粥底绵密,加生菜丝,鲜甜带清爽,十分满足!

店员介绍,老板经营海鲜入口生意,海鲜从越南、菲律宾、澳洲、泰国、日本运到香港後,老板先挑选了最优质的供应蟹仙各分店,之後才运到批发商及零售店舖, 所以海鲜的质素特别高,价钱也较平。

蟹仙海鲜蒸气锅
  • 有机蔬菜篮
  • 日本大元贝
  • 台湾九孔鲍鱼
2021-06-10 2789 浏览
去九龙城买完野…谂下去边开饭…经过蟹仙…咁择日不如撞日…就食海鲜蒸锅。因为之前都食过蟹仙好好味。坐低望下Menu, 丰俭由人…300又有400又有…因为同朋友都好锺意食蟹…就点左个$499餐…因为呢个餐有两只蟹😍😍😍。呢度好有弹性…店员话糕蟹同奄仔蟹今日都好靓…主动提议可以每样一只咁就试齐哂。其他海鲜就有月亮贝…刀背…美国青口…半条东星…越南虎虾。我就好贪心加左只本地龙虾😍…食完海鲜就到肉类…有安格斯牛肉…豚肉…虫草鸡…芝心小笼包…酱爆牛丸…爆汁贡丸…少少菜…食定所有野仲有排骨粥、之後仲有椰汁燕窝…真系好鬼饱。首先蒸左条鱼先…东星肉质好嫩滑…半条真系唔够喉😋😋。跟住介绍下呢度既贝类海鲜…月亮贝…刀背同美国青口…店员话所有都系野生(见到黐住d海草)…美国青口比平时食到既青口大只…口感有d似蚝…月亮贝就好鲜甜…肉质好嫩…刀背就比较有咬口…所有贝类都好重海水味…到主角之一既蟹啦…见到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都觉得好好味…锺意食蟹呢个餐啱哂。糕蟹d糕好似咸蛋黄咁…好香…呢种糕就会比较实。奄仔d糕就刚刚相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸时…见到有d糕系绿色既…店员解释呢个奄仔蟹系呢个少域食

首先蒸左条鱼先…东星肉质好嫩滑…半条真系唔够喉😋😋。

到主角之一既蟹啦…见到糕蟹同奄仔都爆哂糕…未食都觉得好好味…锺意食蟹呢个餐啱哂。糕蟹d糕好似咸蛋黄咁…好香…呢种糕就会比较实。奄仔d糕就刚刚相反…流心蛋咁…好香好creamy。未蒸时…见到有d糕系绿色既…店员解释呢个奄仔蟹系呢个少域食斋…所以糕变左绿色…奄仔既糕同糕蟹唔到…除左香之余仲好creamy…用羹食好正…呢个绿色糕味带甘甜…好正。食完糕就到蟹肉…真系乜野酱汁都无点过…原味已经好鲜甜

食完就到另一位主角龙虾出场…d肉质好弹牙…味鲜甜…

食完就到肉类…味道都唔错…要提下个虫草花蒸鸡…好有鸡味…肉质好有咬口。

食完咁多肉同海鲜…系时候食番碗粥。所有精华都落哂煲粥度😋😋😋…好鬼好味…队左3碗

食完其实都好饱好饱…之後仲有椰汁燕窝做糖水。好香椰汁而且唔会太甜…

今次所有食物都保持到水准…最紧要食材新鲜就好好味。店员蒸野时候拿捏得好好…

如果锺意食海鲜…诚意推介呢个餐

除左食物新鲜好味…店员服务好好…价钱好合理
  • 奄仔蟹
2021-06-07 2150 浏览
嚟到香港嘅美食天堂九龙城,想搵好嘢食一啲都唔难~今次蕃薯妹又嚟试吓呢间蒸海鲜专门店呢间「蟹仙」有几间分店,之前试过新蒲岗同埋尖沙咀分店,两次都非常满足,所以对佢哋嘅品质同服务都有信心。同其他分店一样,门口一定有大大只招牌蟹,非常吸睛。佢哋嘅套餐有好多选择,适合唔同胃口同埋喜好嘅食客,最惊喜系见倒有儿童餐,带小朋友嚟食就唔使担心小朋友无嘢好食喇由於我哋太耐无食过海鲜大餐喇 最後决定食最丰盛嘅「刁钻海鲜套餐」$688一位。跟住落嚟我哋好似食紧残废餐咁,全程有专人招呼,帮食客续样海鲜放入去蒸炉度蒸、计时,蒸好之後夹埋俾你,服务真系一流小食我哋拣咗蟹黄青瓜,原来咁样食青瓜好好味!店员奉送炸鱼皮,餸酒一流冻食野生大濑尿虾,真系好大条,好多肉!八头南非鲍鱼、越南大虎虾、北海道生蚝、纽西兰月亮贝黄膏肉蟹、澳洲龙虾、野生琵琶龙虾完全未食过琵琶龙虾,店员推荐话好多食客都钟意食,味道比起澳洲龙虾更鲜甜,我觉得食落去似大虾嘅味道。龙虾都唔细只,鲜甜弹牙!痴线咖啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。冰镇澳洲龙虾刺身等咗好耐,最期待嘅龙虾刺身出场!咁新鲜嘅龙虾用嚟做刺身真系鲜甜爽口,口质极好!食埋最後嘅蔬菜盘,店员
嚟到香港嘅美食天堂九龙城,想搵好嘢食一啲都唔难~
今次蕃薯妹又嚟试吓呢间蒸海鲜专门店

同其他分店一样,门口一定有大大只招牌蟹,非常吸睛。

由於我哋太耐无食过海鲜大餐喇
最後决定食最丰盛嘅「刁钻海鲜套餐」$688一位。

小食我哋拣咗蟹黄青瓜,原来咁样食青瓜好好味!

店员奉送炸鱼皮,餸酒一流

冻食野生大濑尿虾,真系好大条,好多肉!

八头南非鲍鱼、越南大虎虾、北海道生蚝、纽西兰月亮贝

黄膏肉蟹、澳洲龙虾、野生琵琶龙虾

龙虾都唔细只,鲜甜弹牙!

痴线咖
啲膏多到咁!而且仲好多肉食,好甜。

冰镇澳洲龙虾刺身
食埋最後嘅蔬菜盘,店员就会帮食客煮粥,我觉得呢个海鲜粥系全个套餐嘅精粹,之前店员将龙虾头都放咗入去煮,全部海鲜嘅精华都蒸咗入个粥度

个粥入面有粟米、芋头同猪骨,加埋海鲜精华同埋菜莆,好正

我同朋友都饱到晕嘅时候,店员再奉上一碗椰汁炖雪燕,为我哋丰盛嘅海鲜餐画上句号。满足
2021-06-01
2021-09-14 5 浏览
屯马线开咗去九龙城搵嘢食真系好方便,但系今日又唔想食泰国嘢同潮州嘢。咁不如打边炉啊,朋友又话热气,怕热气不如食蒸加啦!太热啦见到呢间劲近地铁站既蟹仙海鲜蒸气锅就冲入去坐低😫😫😫坐低咗之後店员向我哋推介套餐,依家仲有5折只系399就可以一次过食晒唔同种类嘅海鲜,同埋佢哋嘅海鲜都主要野生为主。唔想谂嘢嘅朋友嗌套餐绝对系明智既选择。成个过程店员都不断系侧边为我哋蒸海鲜同讲解,十分之细心!越南大虎虾唔算话超大只,口感爽口Juicy,虾头里面嘅汁带鲜甜嘅味道。日本大元贝虽然蒸完之後有啲缩水,元贝嘅裙边爽口,元贝肉细嫩。韩国庆南珍珠蚝珍珠蚝比较细只,但蚝味一啲都唔小,食完之後口入面仍然keep住有好嘅香味。台湾九孔鲍鱼都算系偏大只,口感软熟而且鲜甜。太平洋野生青口店员极力推介佢哋嘅青口,系市场上少有嘅新鲜青口。店员话青口里便嗰条草,系要野生嘅青口先会有。平时嗰啲青口冇咬口食落又粉,呢只野生青口肉质竟然系嫩滑既!推介推介!纽西兰刀贝呢个口感就一般,而且有啲un!澳洲龙虾龙虾嘅肉好丰满,一叉落去成条肉起出黎食,肉感正,味道鲜甜好重龙虾味!太平洋馒头蟹呢只蟹个样好得意圆辘辘,佢个味好甜,但系肉真系好少,
太热啦见到呢间劲近地铁站既蟹仙海鲜蒸气锅就冲入去坐低😫😫😫

越南大虎虾

日本大元贝
虽然蒸完之後有啲缩水,元贝嘅裙边爽口,元贝肉细嫩。

台湾九孔鲍鱼
都算系偏大只,口感软熟而且鲜甜。

太平洋野生青口

纽西兰刀贝
呢个口感就一般,而且有啲un!

澳洲龙虾

太平洋馒头蟹
呢只蟹个样好得意圆辘辘,佢个味好甜,但系肉真系好少,想大大啖食都唔得🥲

大黄奄蟹
咁多款海鲜我最欣赏系呢只蟹,又多膏又多肉,店员话系来自菲律宾。扯啲蟹脚出嚟d蟹肉系一梳梳连住🥰蟹钳里便都系超厚肉!蟹膏又唔苦,同蟹肉一样好鲜甜!食完有幸福满足嘅感觉!

开头以为每样得壹旧会唔饱,最後食埋只蟹之後原来都真系会饱,真系眼阔肚窄🤣
最後食埋充满海鲜精华嘅粥底,真系饱到上喉咙。食埋个椰汁炖官燕perfect ending🥰
2021-09-13
  • 罕有大黄奄蟹
  • 尊贵海鲜套餐
  • 大西洋野生青口
马铁通左之後,去九龙城真系方便好多,收工约咗朋友去九龙城食蒸气火锅,都系第一次黎呢间。门口已经见到招牌有两只蟹,好似日本啲餐厅咁😂我哋就拣咗$399嘅专贵海鲜套餐,有10款食物一嚟到职员就将啲餐具放喺系蒸炉蒸蒸消毒,之後就放低粥料第一转既海鲜类,放得好整齐一嚟到职员就帮我哋蒸左个虎虾,之黎就到鲍鱼,虎虾都算大食鲜甜,可惜每人得1只唔系太够喉,想食多几只。之後就轮到珍珠蚝,日本大元贝。个蚝好有蚝味海水味,个元贝都甜。大西洋野青口、纽西兰刀背蚌,职员都有同我哋讲解见到有啲海草黐住啲青口系正常,因为佢哋真系野生,话个味道会唔同啲刀背蚌鲜甜,但就有啲韧,要系咁嚼。个青口同平时真系唔同D,系会比平时偏咸,因为系属於野生,好够味,基本上我哋都冇掂过碟豉油然後就到佢哋嘅主角出场,有两款蟹,仲带二选一既澳洲龙虾/琵琶龙虾,咁我哋就要咗两个龙虾,一个琵琶用个差一夜撑起D肉,争多汁啖啖肉,如果个头我哋唔啜既话,可以选择放落个粥加料,咁我哋两个都放左落去。至於个琵琶龙虾,个外表有啲似恐龙,但系佢嘅肉质真系甜,真系尾韵带种甜味出左黎,就得少啲肉,不过平时就会少见啲,街市唔会带,好小会食到。个蟹我都唔记得咗系乜

门口已经见到招牌有两只蟹,好似日本啲餐厅咁😂

我哋就拣咗$399嘅专贵海鲜套餐,有10款食物

一嚟到职员就将啲餐具放喺系蒸炉蒸蒸消毒,之後就放低粥料

第一转既海鲜类,放得好整齐

个蟹我都唔记得咗系乜嘢蟹,上面嗰款好多蟹膏,我嗰蟹有一大片膏,但无就冇乜肉,不过我哋都好努力系咁啜 。

另外嗰款蟹膏都唔少,而且系超级啖啖肉,好鲜甜好好味,真系好多肉呢款,good

最後就蒸埋啲蔬菜食

然後食埋最後嘅主角,同平时蒸气火锅唔同,佢呢款除咗鲜甜之外会再咸啲,我谂主要因为系啲海鲜系野生,所以味道唔同,好够味。

2021-09-10 0 浏览
朋友推介过呢间蟹仙好多次,就趁今日纪念日来试吓啦!舖头唔算好大, 十零张枱,店员亲切招呼,有唔同价钱嘅海鲜套餐可选,唔想太破费就拣咗个每位$399的餐,有9款海鲜加有机蔬菜。店员好快就把食材端上,见到只青口仲郁和喷泡,证明好新鲜!今日全程有人招呼,唔使自己落手蒸,首先就食咗只越南大虎虾,肉质都几弹牙,帮我哋食紧嘅时候,店员就自动帮我哋整下一款海鲜,所以系keep住有得食。跟住就有台湾九孔鲍鱼,佢已经事先处理好晒,所以一夹就可以咬落口,好烟韧实净,喜欢的话可以点一啲豉油,不过就咁食都够鲜味。跟住有韩国庆南珍珠蚝,虽然唔系好大只,不过真系鲜味十足,仲有好多汁添!非常好味。之後就食咗几款贝壳类,包括大西洋野生青口、日本大元贝和纽西兰刀贝蚌。食贝壳类就最惊煮得太耐好韧,但系呢度完全冇呢个问题,时间控制得非常好。青口平时成日都系净系食急冻,呢度嘅新鲜青口完全唔同,好重海水味。而大元贝都好食,真系好大粒!终於轮到食蟹,我哋呢个餐有2款蟹我一款龙虾,龙虾可选琵琶龙虾或者青年龙虾,由於前者未食过,所以拣黎试吓。首先馒头蟹,蟹身比较㘣,可能因为似馒头所以名之,佢都系唔海水味比较重,蟹肉唔算多,不过都好鲜

终於轮到食蟹,我哋呢个餐有2款蟹我一款龙虾,龙虾可选琵琶龙虾或者青年龙虾,由於前者未食过,所以拣黎试吓。首先馒头蟹,蟹身比较㘣,可能因为似馒头所以名之,佢都系唔海水味比较重,蟹肉唔算多,不过都好鲜味。

至於琵琶龙虾就比一般龙虾细只,蟹膏唔多,蟹肉条纹好靓,实净弹牙。

最後就系食大黄奄蟹,蟹膏好靓,蟹肉鲜甜!有埋工具俾你慢慢拆肉食,非常好!

食到呢度其实都饱饱地,再食埋最後嘅有机菜,鲜甜多汁。当然唔少得最後嗰煲伟底,聚集了各海鲜精华,即使配料唔多但系都好好味,忍唔住吃了两碗呢!
2021-09-05 28 浏览
本人第一次嬲到要写食评,因为睇左食评见吾差,朋友生日所以黎试下,睇meau时已经不断推介价值999 2人餐,跟着我地最终决定399每位价钱,我地坐2搂,d嘢好慢,叫完啤酒又等好耐,食物质素真系好一般,重要d食物响左几次冇人理,然後要我自己开盖,重要隔离d人不断煲烟,同个後生仔讲左几次都吾理,嬲到耍去投诉,重之呢间舖冇下次,食物一般,d海鲜无佢影图片d甘靓,好细只d青口d同圣子好麻麻,货不对辧,服务又差,唯一好就冇收切饼费,但下次吾会再帮衬....完
2021-09-04
庆祝纪念
  • 粥底
2021-09-04 0 浏览
早几日就book定位有$299-$999一位我哋就拣咗每位$688既餐有个特别之处就系每蒸一款海鲜就有专人服侍😂我地叫既set有大元贝,虎虾,南非鲍鱼,青口,蚬,蚝,琵琶虾顶角膏蟹同大黄奄蟹每一次蒸一款,店员每次都会计时而蒸笼下面系粥底,所有海鲜既味落晒去d粥到,全程煲住🤩所有嘅海鲜都好新鲜,极鲜甜琵琶虾超鲜两款蟹肉爆多膏,不得了🤩呢个价钱食到咁多款新鲜嘅海鲜真系超值另外龙虾加$80转做刺身切到片片都一样厚度加少少柠檬汁上去食好正🤤去到最後,梗系要食埋个粥入面有少少芋头同粟米店员重帮我地拆埋龙虾肉放埋落去煲😍食完粥仲有椰汁炖官燕送比我哋食服务同食物质素真系好好🤤店员会一边帮你整,一边介绍d海鲜仲拎咗只琵琶虾出嚟俾我哋摸😂毛毛的
早几日就book定位
有$299-$999一位
我哋就拣咗每位$688既餐

有个特别之处就系每蒸一款海鲜就有专人服侍😂
顶角膏蟹同大黄奄蟹

每一次蒸一款,店员每次都会计时
而蒸笼下面系粥底,所有海鲜既味落晒去d粥到,全程煲住🤩

所有嘅海鲜都好新鲜,极鲜甜
琵琶虾超鲜
两款蟹肉爆多膏,不得了🤩
呢个价钱食到咁多款新鲜嘅海鲜真系超值

另外龙虾加$80转做刺身
切到片片都一样厚度
加少少柠檬汁上去食好正🤤

去到最後,梗系要食埋个粥
入面有少少芋头同粟米
店员重帮我地拆埋龙虾肉放埋落去煲😍

食完粥仲有椰汁炖官燕送比我哋食
服务同食物质素真系好好🤤
店员会一边帮你整,一边介绍d海鲜
仲拎咗只琵琶虾出嚟俾我哋摸😂毛毛的

2021-08-26 38 浏览
在香港吃海鲜是最开心的事,各式各样的海味让人食欲大增。早就听朋友说九龙城蟹仙海鲜蒸气锅不错,坐地铁屯马线宋皇台站B3出口过个街就能到了,好方便!餐厅的装修简单大方,宽敞舒适,我们要的HKD399尊贵海鲜套餐,满满一大碟的各类海鲜食料好吸睛哦!特别是红色大爪蟹底盘的设计好有装饰效果!越南大虎虾,色泽红润,鲜嫩弹牙;台湾九孔鲍鱼,个大肉厚,鲜美可口;韩国庆南珍珠蚝,饱满圆润,入口即溶;纽西兰刀贝蚬,肉质肥美,鲜而嫩滑;日本大元贝,鲜味浓郁,软嫩鲜香;大西洋野生青口,清鲜香醇;澳洲青年龙虾,肉厚爽口,鲜甜无比;罕有大黄奄蟹,膏味甘香,肉细味鲜;琵琶龙虾,肉韧紧实,海味香纯!没想到最後的海鲜粥让人也是回味无穷,用猪骨、粟米粒和芋头熬制的海鲜粥,营养丰富,鲜味十足,健康又养生!还有糖水椰汁炖燕窝 ,椰香味浓,清甜滋润!在紧张工作之余能吃上一顿满意的海鲜大餐,最贴心的是餐厅全程有专人服务并很热心的介绍,非常享受!

朋友上次吃完蒸气锅有不愉快经验,我就说不可能的吧,海鲜只要够新鲜都不会不好吃的,所以我就找了这间专门吃野生海鲜的店来带他吃一下,希望他可以改观!这间吃的全是野生的海鲜,而且很好的有人帮你弄好,完全不用自己动手动脚的去弄,真的挺好!尊贵海鲜套餐(399元)罕有大黄奄蟹蟹挺大一只,而且非常多膏,蟹膏吃起来甘香幼滑,蟹肉鲜甜且肉厚,吃起来非常过瘾!配上这里的酱油来吃,更能突出蟹的鲜甜味!澳洲青年龙虾虽然是比较小只的,但肉非常饱满,吃起来肉质弹牙,带点甜,而且还带点甘香的龙虾膏,也是非常好吃!罕有琵琶龙虾这个店员介绍说是他们专门留货才有的,平常很少见,多数出货给有名的餐厅,但因为是自己门店所以才有的!这个只看横切面,感觉跟刚刚的龙虾差不多,但吃起来味道比刚的龙虾更加鲜甜,肉质更嫩滑,肉量也挺多的,还带有虾膏,非常好吃!台湾九孔饱鱼这个已经帮你去了内藏了,所以蒸好就直接吃就可以,肉质爽滑,有鲍鱼香!越南大虎虾虾挺大的一只,而且非常新鲜,虾壳非常脆的,虾肉Q弹,而且也有虾膏,吃起来虎虾味道特别香浓!大西洋野生青口平常我都不太喜欢吃青口的,因为一般吃起来都又老又干又有阵怪味,但这里给我的感觉非常意外

尊贵海鲜套餐(399元)