2018-12-03 251 浏览
閒來約朋友行下香港公園,打算食d野再去行山點知就被open rice帶。左黎依間野餐廳。齋聽個名以為佢係食蝦子麵,原來係新加坡菜,有 喇沙,有肉骨茶。一見到個門口勁多人,難得一來,我又來排下隊。排左成半個鐘先入到去,因為本身對椰汁敏感,只好叫個豬骨湯,朋友可以叫喇沙,所以可以偷偷試下佢個湯,係唔錯既。個油炸鬼肉骨茶非常有趣 ,決定叫個黎試下,我就飲到藥材味,朋友就話飲到骨味,依d真好見人見智。不得不讚下佢個凍檸檬茶好飲,唔知係咪自己好口渴,佢茶底勁正,檸檬唔會帶苦。整體黎講都真唔錯,值得試一下。
閒來約朋友行下香港公園,打算食d野再去行山
整體黎講都真唔錯,值得試一下。
2018-11-25 187 浏览
叫左個蝦肉雞絲檬粉,魚蛋魚片喇沙。其實都係抱著一個一試既心態。不過個辣蝦湯同魚皮真係喜出望外!係真心特別的。佢麵內配通菜,吸左啲辣油,令到碗麵雖然有兩隻🌶🌶,但其實唔算好辣。一喝一下蝦湯就已經知道出面未必食到。香港亦好少地方有!正呀!仲有個魚皮,浸落湯到已經有「炸炸」聲!超脆口!good good good! 必食呀!反而個喇沙就真係一般般,正正常常!其他地方都可以有呢種味道。不太特別!不過要讚下個魚蛋,係真魚蛋,唔係hae你既丸類!

2018-11-24
午餐
  • 脆脆魚皮
2018-11-22 180 浏览
聞名不如見面門面裝修富有傳統特色,餐廳地方寬敞,好適合上班一族或者同朋友們聚餐嘅好地方!今次我哋就試咗兩個麵,分別係辣味蝦湯底、福建老麵。立美蝦湯湯底充滿濃濃嘅蝦香味,麵條軟硬適中,配上多隻鮮蝦,不但只令人食指大動,而且一試上癮!另外值得一提嘅就係福建老麵,對於唔鍾意食辣嘅朋友來講,呢個名真係不二之選!材料依然有鮮蝦更加有魚片同埋蛋碎。配上香蔥絕對係一碗出色之作!再加上魷魚作小食,不單止令人開胃而且煙銀!啱晒成班朋友嚟呢度食晏!

再加上魷魚作小食,不單止令人開胃而且煙銀!
啱晒成班朋友嚟呢度食晏!
其他
1K
2018-11-18 137 浏览
很久以前嘅蝦麵店,星期日係唔會營業架,所以每次都係星期六放假先嚟到幫襯,最慘係全店人頭湧湧,坐得食得都唔舒服。無嚟一排,營業時間已變,疏通咗人流,幸好食物水準仍舊不變。咖哩喇沙湯底-蝦肉肉片$66🥢🥢🥢🥢🥢以前食會覺得湯底好辣,幾年後嘅我嗜辣級數高咗,所以可以一啖麵一羹湯咁食😋,湯底完全係主角,咖哩、喇沙、蝦嘅味道多層次浸出,真係會令人著迷🤤,至於豆卜切開一半後,吸收晒湯精華,蝦肉同肉片,各自有自己味道,蝦乾身帶點柔軟,有淡淡咸蝦味,而肉片同樣乾身得嚟有油香,配搭彈牙油麵,簡直絕配!炸魚皮$18🥢🥢🥢🥢另外,我都想推介一下個炸皮,又薄又夠脆,吸湯又係一流,我曾經...有幾秒幻想自己食緊黃金魚皮,唔知點解😆一人共消費:$84

咖哩喇沙湯底-蝦肉肉片$66🥢🥢🥢🥢🥢

炸魚皮$18🥢🥢🥢🥢

一人共消費:$84
2018-10-27
2018-11-10 125 浏览
超愛胡椒嘟嘟湯同胡椒doot doot湯😋😋呢碗超惹味超辣 一聞已經feel倒勁驅風😆😆一開始唔明點解隔離枱飲咗幾啖就冇飲 原來係十分十分辣 白胡椒係海量般的多 that's the reason why佢好刺激😅😅 眼淚口水鼻涕bang bang聲咁飄出泥 激活埋汗腺 簡直係all body parts都好忙碌😂😂仲要食到囗腔有疼痛感🤨🤨條排骨啖啖肉 仲要有四條喺裏面 超軟熟入味的肉🤤🤤油條un un的😁😁底層有好多芽菜 好吸湯🤗🤗雖然食佢嘅時候完全唔係順風順水 戈種食得好辛苦但又好好食要繼續被torture嘅心情喺呢餐揾得到😏😏味道:7.5/10蝦麵店白胡椒肉骨油條$58📍灣仔
超愛胡椒嘟嘟湯同胡椒doot doot湯😋😋

蝦麵店

白胡椒肉骨油條

📍灣仔
2018-11-09 135 浏览
又到咗lunch time 時間,又到咗兵家必爭之地-灣仔!本身同同事想食雞扒飯,但多人到一個點,眼見蝦麵店相對等候時間短,立刻轉投呢間!入門充滿農村風味,自由自在,由於lunch time 好忙,只係得bar 枱(面牆)坐,不過都無阻倖存者與致。麵有油麵, 米線等待揀,多款選擇!喇沙海鮮口味 $72侍應捧上枱時,微微海水鮮味迎面撲鼻,湯底傳出輕輕喇沙香味同蝦味,再配多款海鮮,引出海鮮不一樣的味道豬骨湯口味 $62睇落雖然平平無奇,但豬骨跟海鮮味道配搭得宜

喇沙海鮮口味 $72

豬骨湯口味 $62
睇落雖然平平無奇,但豬骨跟海鮮味道配搭得宜
2018-10-21 136 浏览
今日專登黎試下口碑好好嘅蝦麵店, 地點好易搵, 全條街都有好多餐廳。餐牌上有好多選擇, 我哋試咗馬來西亞風味嘅喇沙麵, 湯底味道很好, 一定會停唔到囗😋。碗麵好大碗, 如果細食的女仔, 最好同朋友share。因為碗麵太大碗喇, 我都好想試埋咁多款的小食, 唯有下次啦。
2018-09-29 199 浏览
今晚同朋友行到灣仔蘭杜街望見到一間裝潢復古,望埋去俾人感覺好有街坊親切感,食店叫”蝦麵店“,心唸未試過喎, 之後行近去鋪頭閘口貼住好多一張張好詳細介紹店內食物嘅餐牌,見到一幅幅非常吸引嘅湯麵圖片, 已經流哂口水, 同朋友即刻入去試試.呢間麵店係主打做馬來西亞的湯麵, 係香港好少有這類型嘅麵店,而且搵到好食嘅馬來西亞的湯麵, 我自己認為這間是首選.麵嘅湯底分了4種, 分別是辣味蝦湯底, 咖哩喇沙湯底, 豬骨雞湯底,福建滷麵.我地點選了3款湯底嘅麵, 分別有:咖哩喇沙湯底魚蛋摻摻 (摻摻即是米粉油麵兩溝)最初唔明白什麼叫“摻摻”, 後來服務員解答係米粉&油麵兩溝,可以一次過食兩種不同嘅麵.碗面囉到埋黎, 已經ORDER咗少麵,份量仍然好夠,大大碗的. 湯底非常濃郁, 奶奶的, 好有鮮味, 不辣, 魚蛋,芽菜&米粉完全吸哂湯底嘅味道, 而且好香好香, 真係好香! 我係連個湯都飲哂! 魚蛋, 魚片好彈牙! 辣味蝦湯底米粉 呢個湯底都不得了, 如果只係望表面個湯好似比較清, 但用匙從碗底撈起, 滿匙滿碗都係淆湯底嘅細細粒配料, 飲得出個湯底係放進了很多海鮮, 很鮮味! 而且湯底帶有少許酸酸的味道

而且搵到好食嘅馬來西亞的湯麵, 我自己認為這間是首選.

我地點選了3款湯底嘅麵, 分別有:

咖哩喇沙湯底魚蛋摻摻 (摻摻即是米粉油麵兩溝)

辣味蝦湯底米粉
呢個湯底都不得了, 如果只係望表面個湯好似比較清, 但用匙從碗底撈起, 滿匙滿碗都係淆湯底嘅細細粒配料, 飲得出個湯底係放進了很多海鮮, 很鮮味! 而且湯底帶有少許酸酸的味道, 微辣 非常醒胃可口! 我朋友都把整個湯底都飲哂!

福建滷麵系列 – 蝦肉肉片麵羹米粉
我哋一睇到” 麵羹” 兩個字, 又問一下服務員到底係乜東東, 原來係個湯底比較杰身,類似碗仔翅嘅湯底一樣.
我認為呢碗麵可以適合一些當日不想吃辣或咖哩喇沙的顧客, 同樣都可以有選擇, 我認為
很細心的食店.
成個湯底都充滿咗撕開左一絲絲嘅蝦肉, 好濃郁 , 而且如果豬肉片煮得唔好的話,肉片就好容易太硬&唔滑身, 但呢碗麵上面嘅肉片係非常鮮味, 好滑身, 不是普通的豬肉片.
食呢碗麵可以加上該店自己製造的辣椒醬, 可以把整碗麵的味道再提升!

小食 - 脆脆魚皮
魚皮非常脆口 & 新鮮! 把魚皮浸一浸係湯麵再食, 另有一番風味!
飲品 – 檸檬薏米水 (有凍 / 熱)
好足料, 好解渴 , 好清甜 , 係女仔嘅摯愛.
2018-09-28 162 浏览
今日陪老公喺修頓球場踢完波,便行過去蘭杜街嗰邊搵嘢食經過一間麵店門口古色古香好懷舊!喺門口細看餐牌下,原來係食馬來西亞蝦麵和喇沙,相片很吸引,便行咗入去試試看,果然有驚喜👍沙嗲醬魷魚翼$38魷魚鮮甜爽脆 ,沙嗲醬做得不太厚也不太水汪汪,把魷魚味道提升一層。脆脆魚皮$18魚皮又薄又脆,食起卜卜聲好大聲,搞到有啲唔好意思,驚嘈到隔離枱。咖哩喇沙湯魚蛋魚片摻摻$59掺摻即是係用油麵加米粉兩溝, 食落口感一流, 魚片魚蛋既爽彈,又足料, 至於個咖哩喇沙不太酸不太辣,而且充滿咖哩嘅香味。辣蝦海鮮湯米粉$72湯底充滿著鮮蝦嘅味道,令人喝不停口。凍檸檬薏米$17味道不是太甜,薏米水內加了一片檸檬有助增加口感。
今日陪老公喺修頓球場踢完波,便行過去蘭杜街嗰邊搵嘢食
經過一間麵店門口古色古香好懷舊!

沙嗲醬魷魚翼$38

脆脆魚皮$18

咖哩喇沙湯魚蛋魚片摻摻$59

辣蝦海鮮湯米粉$72
湯底充滿著鮮蝦嘅味道,令人喝不停口。

凍檸檬薏米$17
味道不是太甜,薏米水內加了一片檸檬有助增加口感。
2018-09-22
2018-09-19 140 浏览
今日有朋友介紹我哋嚟到呢間湯底十分出色嘅食店 我哋入到去見到入面裝修好懷舊 好有舊香港漁村風味嘅感覺因為我好鍾意食海鮮嘅關係所以我就叫左海鮮做餸而且嗰日唔係太舒服想食清淡啲就叫咗豬骨湯底 冇叫到佢哋招牌嘅蝦湯底實在太可惜我下次一定會試一嚟到就見到個面勁大碗見到就知道自己會食唔晒 因為真係好足料有勁多海鮮好正之後我哋叫咗個馬拉盞通菜 呢個又係份量勁夠 十幾蚊就有一碟滿滿嘅之後我哋叫咗個炸魚皮個炸魚皮都好好 夠酥脆

今日有朋友介紹我哋嚟到呢間湯底十分出色嘅食店
呢個又係份量勁夠 十幾蚊就有一碟滿滿嘅
之後我哋叫咗個炸魚皮
個炸魚皮都好好 夠酥脆
2018-09-19 109 浏览
今日同阿媽今晚去灣仔街市買餸之後再行 就見到有一間擁有濃厚香港懷舊特色裝修嘅呢間食店阿媽話好想去試吓所以想聽咗老人家嘅話入咗去入到去店員熱情咁樣同我地介紹佢哋嘅招牌菜佢哋最出名嘅就係佢哋嘅蝦湯所以我哋就打算試吓我就叫咗個牛展蝦湯米粉我覺得佢啲牛展都幾好食煮得好淋 所以老人家都好易咬到而且牛味都相當濃郁所以阿媽都好鍾意食 仲讚不絕口之後我哋叫咗個沙茶醬配魷魚翼之前都未試過原來兩種材料係咁夾所以阿媽都覺得好食
今日同阿媽今晚去灣仔街市買餸

之後我哋叫咗個沙茶醬配魷魚翼
之前都未試過原來兩種材料係咁夾
所以阿媽都覺得好食
2018-09-14 93 浏览
This is a regular lunch option for me but I actually popped in during the night for dinner and there was a difference I will point out later..As you can see from the other reviews and pictures of the menus from other entries there are four types of soup bases you can choose from. I always go for the Prawn soup. It's by far the best. Second is the Chicken and Pork soup. The laksa is rather weak in that it lacks flavour in my opinion. I have had far superior Laksa elsewhere in the city. The Loh Me
As you can see from the other reviews and pictures of the menus from other entries there are four types of soup bases you can choose from. I always go for the Prawn soup. It's by far the best. Second is the Chicken and Pork soup. The laksa is rather weak in that it lacks flavour in my opinion. I have had far superior Laksa elsewhere in the city. The Loh Mee which is a thicker soup based with egg mixed through - its simply not my preference so its hard for me to compare as this dish isn't that common throughout Hong Kong.

They have a good range of topping options and the portion size is generous. It's filling... I always choose the mixed noodle - the only way to go in my opinion. If they would serve a three noodle mixed option I think I would be in heaven. Toppings wise I do think the pork belly slices is the best... Sometimes I go all out and treat myself to the sparerib which is from their bah kut teh pepper soup. It's definitely marinade well in the white pepper soup as it permeates throughout the meat. Otherwise be boring and choose from the big range of combinations that they have already on the menu.

The noodles are always served al dente - none of that soggy messy you get elsewhere... One big benefit of going at night is that the soup is piping hot... I noticed during lunch the soup can be lukewarm sometimes. Maybe it's a deliberate ploy to get you to eat quicker but I eating noodles with piping hot soup, chewy noodles and foggy steamed glasses is the way to go!

So go at night if you're feeling cold and in the need to scald the top of your mouth from the piping hot soup !!
2018-09-12
  • Prawn Noodle Soup
2018-09-12 147 浏览
聽同事介紹說灣仔的蝦麵店好食,湯夠濃,所以今日同老公lunch就去試下啦,充滿期待啦12點去到無咩人,都坐得舒服望到個餐牌,有點失望,點解甘少選擇既,有4個湯底,因為餵緊人奶所以我叫左清湯,老公叫咖哩喇沙送到我面前,即刻心諗82元餐甘既野,有乜特別,蝦又不是大隻,湯底完全清湯感覺,好像食緊奶奶煮的米粉湯,我懷疑福建人開的,所以好像我家煮的米粉湯😂😂80幾元食屋企米粉湯蝦不是靚的,湯底不夠濃味,我海鮮普通料,70幾元有點貴,不值個價😅味道還可以

12點去到無咩人,都坐得舒服

豬骨雞湯蝦肉牛展米粉

咖啡喇沙湯海鮮油麵

蝦不是靚的,湯底不夠濃味,我海鮮普通料,70幾元
有點貴,不值個價😅味道還可以

2018-09-11
2018-09-11 101 浏览
有時就係會唔想食飯想食麵~雖然都鍾意拉麵,但都想發掘下其他地方嘅麵食今次食嘅蝦麵店就係馬來西亞風味㗎喇個蝦湯真係無得彈呀!原本想睇睇有咩 signature 湯底點知全部都係推介,哈哈哈因為係兩個人嚟食,試唔哂四樣咁多啦~就揀咗辣味蝦湯底同福建滷麵兩個唔同啲種類辣味蝦湯底【蝦肉牛𦟌麵】真係好食到不得了!睇過蔡瀾介紹過呢度嘅湯底係用蝦頭、蝦殼、豬骨同各種香料熬成果然真係勁有蝦嘅鮮味 😋😋😋牛𦟌軟硬適中又入味,好食 👍🏻福建滷麵【福建海鮮檔】唔係好多地方有得食,質地杰身似麵羹本來以為係大蝦、魷魚翼、腐角同魚片四揀一原來係有齊四樣,超豐富呀腐角比魚片更濃味,而且好彈牙,勁好味 🤤好貼心咁有隻印咗個蝦圖案嘅 bone dish更貼心嘅係其實隻蝦中間已經剝咗蝦殼 😍【沙嗲醬魷魚翼】賣相幾靚魷魚翼好爽口惹味,不過沙嗲醬有啲難撈~無諗過會有秋葵,令到個小食好 colorful食落新鮮都幾好,唔會太潺【檸檬薏米水】唔太甜,感覺健康

有時就係會唔想食飯想食麵~
雖然都鍾意拉麵,但都想發掘下其他地方嘅麵食
今次食嘅蝦麵店就係馬來西亞風味㗎喇
個蝦湯真係無得彈呀!

原本想睇睇有咩 signature 湯底
點知全部都係推介,哈哈哈

因為係兩個人嚟食,試唔哂四樣咁多啦~
就揀咗辣味蝦湯底同福建滷麵兩個唔同啲種類

辣味蝦湯底【蝦肉牛𦟌麵】
真係好食到不得了!
睇過蔡瀾介紹過呢度嘅湯底係用蝦頭、蝦殼、豬骨同各種香料熬成
果然真係勁有蝦嘅鮮味 😋😋😋

牛𦟌軟硬適中又入味,好食 👍🏻

福建滷麵【福建海鮮檔】
唔係好多地方有得食,質地杰身似麵羹

本來以為係大蝦、魷魚翼、腐角同魚片四揀一
原來係有齊四樣,超豐富呀
腐角比魚片更濃味,而且好彈牙,勁好味 🤤

好貼心咁有隻印咗個蝦圖案嘅 bone dish
更貼心嘅係其實隻蝦中間已經剝咗蝦殼 😍

【沙嗲醬魷魚翼】賣相幾靚
魷魚翼好爽口惹味,不過沙嗲醬有啲難撈~

無諗過會有秋葵,令到個小食好 colorful
食落新鮮都幾好,唔會太潺

【檸檬薏米水】唔太甜,感覺健康
2018-09-11 97 浏览
今日天氣無咁熱 就比同事拉左出左灣仔食飯,如果大家熟路既就知道呢條街都幾多食店,每一間都好多人排隊 好似都幾好食。今次就去左一間比較少人排d既蝦麵店湯底大致上分為四款(見下圖)咁我就嗌左豬骨雞湯冬菇雞絲 配 油麵 $52首先湯底見個色我以為會無乜味,點知一試就愛上 平常大家食湯麵 個湯底來來去去都係果幾個味,呢個唔同 好特別 豬骨雞湯真係第一次係街飲呢個感覺 偏濃 飲寶一淡又一淡冬茹切左片之餘 無一股腥味同臭茹味,浸得夠時間同新鮮!雞絲無雪藏味呢個已經仲送兩塊魚片,只係收$52 真係抵致爛提外話 細心d睇麵店都幾幽默點解咁講?望下張單就知架啦總結,呢間麵間一睇就知道係主打蝦既 我就嗌左其他食物 無後悔之餘仲令我好期待佢個蝦,因為其他都已經見得到個心機係到!希望下次有機會試完個蝦麵再同大家分享啦!

湯底大致上分為四款(見下圖)

咁我就嗌左
豬骨雞湯冬菇雞絲 配 油麵 $52

冬茹切左片之餘 無一股腥味同臭茹味,浸得夠時間同新鮮!
雞絲無雪藏味呢個已經

仲送兩塊魚片,只係收$52 真係抵致爛

提外話 細心d睇麵店都幾幽默
點解咁講?望下張單就知架啦

希望下次有機會試完個蝦麵再同大家分享啦!

2018-09-11
  • 豬骨雞湯冬茹雞絲