2019-04-19 248 浏览
龍蝦冇食評中講得咁好食和大隻,肉身已煮到縮哂水和鞋。另外,花膠和魚符都好明顯只係齋用水/清湯煲熟就算,冇汁醬味好似車仔餸咁有味。而個湯,淡而唔夠味。反而最好係個小食拼盤,佢哋只需要炸熟佢啫,冇死~仲有,張椅,一d都唔舒服!我諗一般正常成年人個pet pet都大過將椅呀,絕對係一張趕客椅!做樓面的一男一女,可能係老板和老板娘,雖然好明顯係生手,但好努力咁為客人提供服務 👍🏽 但溫馨提示:做飲食服務時,應著返適合嘅衣著,唔係米白色嘅西裝,亦唔係返office工嘅衣著。
龍蝦冇食評中講得咁好食和大隻,肉身已煮到縮哂水和鞋。
而個湯,淡而唔夠味。
反而最好係個小食拼盤,佢哋只需要炸熟佢啫,冇死~

2019-04-16 105 浏览
👭蝦匠(九龍城)👭1⃣冬陰公蝦湯摻摻 $48比平時既冬陰公湯淡d,但都好香椰汁味同有淡淡既蝦味😚,雖然湯無咁濃但個酸味都足夠,辣味就反而唔太覺,配上摻摻(即油麵+米粉)都幾夾。配料方面都份量好足,但我個人覺得魚片無咩鮮味😰2⃣招牌蝦湯摻摻 $48個湯頭好有蝦味,但佢係唔辣既。如果有朋友想食辣,我建議問老板拎一隻用蝦醬炒既醬,加落湯到將個湯頭變得更滋味🤪,配料同麵既份量都好多,不過扎肉味道較淡。3⃣招牌蝦湯配龍蝦半隻摻摻 $88呢款麵岩哂鍾意食龍蝦既朋友。佢其實就係招牌蝦湯既配料再加半隻龍蝦,即係加$40就有龍蝦食😱平時街市一隻龍蝦都要$100左右啦,呢個就真係性價比好高啦,又多肉又有膏,不過呢我就覺得隻龍蝦煮得老左少少,如果可以控制個時間好d就perfect喇🤪🤪4⃣蝦蝦霸霸 $68呢隻其實係炸蝦餅,佢同一般泰國餐廳唔同既地方係佢成塊拎去炸,而唔係製作成一件件咁😳。蝦肉質地都爽口彈牙,但厚度就比一般蝦餅薄一半,所以蝦味唔夠濃郁,有少少比炸粉搶左風頭。5⃣粉絲皮春捲(4條) $28即叫即做所以好熱,要小心d慢慢食。個網皮好薄好脆身,但就細舊左d,所以食完都唔會好有滿足感😖。💡以上係午餐價,晚市好似
👭蝦匠(九龍城)👭

1⃣冬陰公蝦湯摻摻 $48
配料方面都份量好足,但我個人覺得魚片無咩鮮味😰

2⃣招牌蝦湯摻摻 $48

3⃣招牌蝦湯配龍蝦半隻摻摻 $88

4⃣蝦蝦霸霸 $68

5⃣粉絲皮春捲(4條) $28

💡以上係午餐價,晚市好似價錢有少少唔同的。另外學生買$40以上既麵都有飲品送,有學生證既朋友記得帶埋張證去幫襯啦😂

推薦度: 7.5/10

🏠九龍城福佬村道20-22號學林軒地下A舖
🕐12:00noon-11:00pm
2019-03-24 93 浏览
餐廳位置離九龍城廣場好近,餐廳環境可以。二人座位在水吧對面,員工走來走去,稍為迫一點,坐得不太舒服,如果四人座就舒適多了。員工服務態度很好,會介紹菜單,有禮貌,招待不錯。食物方面強差人意,招牌蝦湯底很淡(但加了辣醬後惹味不少),半隻龍蝦細得可憐,一啖食完,味道也不出色!麵份量也足夠,但是$100一碗似車仔麵的淨龍蝦麵來說不值。衹此一次,可以不試,九龍城有太多其他更好的選擇。總括來說,如果以$100吃一碗車仔麵,不值。
總括來說,如果以$100吃一碗車仔麵,不值。
2019-03-19
2019-03-04 105 浏览
路過幾次都未有時間食 今天終於有機會試下個下午茶 ,下午茶時段冇乜人 都唔使等位, 蝦湯底幾好, 加埋春捲 都好好食 ,下午茶好抵食,但係感覺似食車仔麵 ,有機會會試下晚餐。 不過晚餐88蚊一個車仔麵真係有啲貴。

2019-01-23 124 浏览
行過見到好多人係度打邊爐,一人一窩果種。本身都想試下打邊爐,不過又見到佢有另一個menu係食湯麵之類。價錢同邊爐差唔多,不過睇相就好似吸引好多最後叫左個招牌龍蝦湯面,差唔多成一百蚊架, 不過好似隻龍蝦都唔細。個麵上到黎都算收貨,隻龍蝦都幾大隻,仲俾埋較剪同手套你方便你食。個湯就係龍蝦湯,配番滲滲,有d似食喇沙嘅感覺。仲叫左個小食拼盆,$35蚊度,又幾抵。不過小食就炸得乾左小小,但味道都惹味嘅。整體黎講質素都想唔錯,下次食番個一人煱先。

2019-01-14 106 浏览
多次路過這間店,每次都有熱誠的員工在門口推介,但我每次都推掉,皆因九龍城區太多選擇,遲遲未輪到這間,但他們的熱誠又令我一定要試試,你說支持也好,欣賞也好吧。試了2人套餐$198, 包括:招牌龍蝦湯麵(選了油麵),小食2客,飲品2杯。另散叫了1客蝦多士$38。我接受辣的程度只是BB級,所以龍蝦湯麵改了小辣,但後來發覺正常辣都可以接受。一大碗龍蝦麵上枱,以為是喇沙之類,除了龍蝦,還有鮮蝦(不是雪蝦)、豆卜、札內、魚片,但個湯底又清又鮮甜,不像喇沙那種濃湯, 是我愛的口味,由於個湯好鮮味,所以提議跟米粉/米線/河粉/白飯去吸收湯味好過用油麵,因油麵在湯中浸久了,會影响湯味,龍蝦需不是頂級,但也算入流貨色。小食:涼拌青瓜,這個可以。麻辣皮蛋, 不太辣,麻香好味。(酥炸雞翼,花支丸) 這些不是我杯茶,沒試。越南春卷 ,好味。蝦多士 : 炸得外脆但咬落裏面的面包仍很軟,不失水份,蝦肉饀很新鮮, 但最緊要趁熱食,凍咗會淋晒。講完食物講服務。侍應好有耐性解答我們的疑問,態度禮貌一流,有求必應,主動,務實,效率高,就算被要求幫我們拍打咭照,態度都一絲不苟,對自己很有要求,午市很忙也能令我有如此感覺,實在
試了2人套餐$198, 包括:
招牌龍蝦湯麵(選了油麵),小食2客,飲品2杯。
另散叫了1客蝦多士$38。

小食:
涼拌青瓜,這個可以。
麻辣皮蛋, 不太辣,麻香好味。
(酥炸雞翼,花支丸) 這些不是我杯茶,沒試。
越南春卷 ,好味。

講完食物講服務。侍應好有耐性解答我們的疑問,態度禮貌一流,有求必應,主動,務實,效率高,就算被要求幫我們拍打咭照,態度都一絲不苟,對自己很有要求,午市很忙也能令我有如此感覺,實在令我尊敬。說實話,這裏坐得不算舒服(因位子較窄),食物的性價比是標準,但他們的服務足以蓋過這些不足,令我食得開心之餘還感覺有份親切感,要知道這只是一間平民麵館,但它的員工有酒店式的服務態度,去邊到搵呀!服務超過5粒星有餘。
在九龍城區,食店真係要有好大競爭力才能生存,除了食物要入流, 又要綽頭,又要服務,我希望這店生意興隆,能留得住這麼優秀的員工,畢竟,人的熱誠是最珍貴的。
招牌龍湯麵

蝦多士
麻辣青瓜
  • 蝦匠皮旦
2019-01-08 71 浏览
天氣時寒時暖,凍冰冰的日子最好食咩?除左打邊爐,暖笠笠嘅湯飯都係一個好選擇!呢日去左九龍城嘅蝦匠,佢出名食龍蝦蝦湯麵,仲有其他湯飯等等,冬天類的暖身食物!今次我地就點左個花膠雞湯泡飯。上菜絕對唔欺人,成鍋雞湯內有雞肉同花膠,鍋底下更有個小小石爐火幫食物保持熱度。飲一啖香濃雞湯,成個人即時暖哂!鍋中都有唔少雞肉同花膠,最好嘅食法係先飲湯,食雞肉同花膠,然後加入飯到湯中混和成湯飯。當白飯吸收左雞湯後,就係精華所在了!我地另外亦點左小食拼盤同麻辣豬耳。小食拼盤有雞翼、花枝丸同春卷。帶川味的麻辣豬耳辣度也不低,也是不錯的小食之選!

2018-12-21
2019-01-06 78 浏览
行到九龍城唔知食乜,睇食評決定走黎試一試個招牌有龍蝦嘅招牌蝦湯,點知食第一啖中伏不淺。首先,隻波士頓龍蝦鉗大過個尾成倍,得一啖肉都算,個肉質仲要硬到不得了。跟住成碗湯淡而無味,唔辣唔鹹好似煮麵水咁,啲豆卜同魚片就當然唔入味,啲米線又軟塌塌,唯一可取之處係啲蝦燒過,比較香,但也又乾又硬,毫無誠意,只不過一碗冰鮮食材水煮埋一齊,絕對不會再幫襯。好懷疑寫好食果啲全部假評論,浪費我個胃搞到以後都唔敢睇食評試新嘢。
搞到以後都唔敢睇食評試新嘢。
2019-01-06
2018-12-25 95 浏览
見咁多笑面所以特別去試,之前睇了多編食評,所以對菜單選擇心中有數。點咗冬蔭功蝦湯米缐及龍蝦湯油麵,加多罐可樂。先嚟罐可樂,問侍應有冇冰底?佢話冇,因為可樂已經凍,而事實可樂係唔夠凍。再上冬蔭功,感覺口感及味道都唔夠,本人亦認為冬蔭功同米線唔夾,配料又唔夠足,見到圖片有蘿蔔,車厘茄勁多,但事實係冇蘿蔔同得一粒咁多車厘茄。至於龍蝦湯油麵,湯底比冬蔭功好,配油麵都合理,龍蝦尚算可以。但份量唔覺得係勁大碗!(之前有食評話好大碗)或者係指好大隻碗,但份量真係唔算多。食後感:言過其實!
食後感:言過其實!
2018-12-25
2018-12-14 68 浏览
有次經過見到招牌隻大蝦🍤就一有機會同媽咪黎試下~一入餐廳感覺好乾淨同整潔,又有小小格調,坐落幾舒服。見到Menu即刻俾龍蝦蝦湯吸引住!最後叫咗兩碗面,兩款小食,同埋一杯特飲~Wow! 店員送上枱嘅時候已經聞到好香蝦湯味,雖然已經有半隻龍蝦,呢碗麵仲會配好幾款配料(蝦、豆卜、魚片、扎肉)非常豐富!另外媽咪鍾情於麻辣湯,配料揀咗牛展、炸午餐肉同埋豬潤~麻辣湯👍🏼牛展好入味!小食叫咗手打蝦餅,同埋脆香胡椒炸雞翼。手打蝦餅真材實料,勁厚身,又彈牙~而炸雞翼好脆口,又唔會過鹹!飲品叫咗百香天葵,好飲之餘又有口感,因為入面加咗百香爆珠~

飲品叫咗百香天葵,好飲之餘又有口感,因為入面加咗百香爆珠~

2018-12-11
  • 蝦蝦霸霸
2018-12-13 41 浏览
今日真係好凍,朋友提議今晚打邊爐,即刻can’t agree more 。見到蝦匠好似幾得意,個Menu又好似唔錯,所以今晚就蝦匠!我同朋友叫左個小食,泡飯同埋一個邊爐來Share。小食係 滷水拼盤,分別有滷蛋,豬耳,牛輾同埋雞翼。雞翼滷得好入味,唔錯唔錯,滷蛋都好食.我地叫左肥牛一人鍋,揀左蝦醬湯底,微辣,好重蝦味,食D肥牛個時,覺得好微妙,好重蝦味既肥牛,真係第一次食。仲叫左個花膠雞肉泡飯,雞件好滑,仲有雞脾位食!花膠都幾足料,又大塊,個湯好飲,清清地,撈埋D飯落去,D飯吸收曬D湯汁,一流!
見到蝦匠好似幾得意,個Menu又好似唔錯,所以今晚就蝦匠!
我同朋友叫左個小食,泡飯同埋一個邊爐來Share。

2018-12-13 53 浏览
叫左個小食同一個邊爐。小食叫左 蝦蝦霸霸。係一塊炸左既蝦餅。幾彈牙,配埋酸辣醬,唔錯,但價錢稍貴,$65得一塊!肥牛一人鍋都唔錯,我地揀左蝦醬湯底,有少少辣,好重蝦味。但美中不足係D火好細,煮左勁耐都唔滾
叫左個小食同一個邊爐。

2018-12-13 43 浏览
呢幾日都好凍,所以晚餐想打邊爐。經過蝦匠,見到個Menu幾吸引,所以晚餐就食呢間!我同朋友叫左個小食,泡飯同埋一個邊爐來Share。小食叫左 蝦蝦霸霸。係一塊炸左既蝦餅。蝦餅剛炸好,我地切開個時,D煙仲冒起。要落去,啖啖蝦肉,好彈牙,配埋酸辣醬,好正呀!花膠雞肉泡飯都好正,雞真心滑,有有雞脾位食!花膠都幾足料,又大塊,個湯好飲,清清地,撈埋D飯落去,D飯吸收曬D湯汁,一流!肥牛一人鍋都唔錯,我地揀左蝦醬湯底,有少少辣,好重蝦味,鍾意蝦既朋友一定要試!
我同朋友叫左個小食,泡飯同埋一個邊爐來Share。
2018-12-12 55 浏览
為朋友慶祝生日今日帶她來到九龍城,食一間叫蝦匠的餐廳,生日願望就係希望他可以笑蝦蝦。名字叫蝦匠,當然以蝦為主打。因為唔想諗, 所以叫咗個二人餐, 一嚟到就係一個招牌龍蝦湯飯。成隻手掌咁大嘅龍蝦湯開一半, 一人一半。先飲一啖湯, 非常之有龍蝦味,湯底應該煲了好多個鐘,味道好濃,好香。除咗有龍蝦, 還有魚蛋片,豆腐卜, 蝦, 紮肉, 這些都把湯的精華吸收了,入口全是龍蝦湯味。手拍青瓜,一入口好凍,我諗佢擺咗雪櫃好耐, 蒜泥香醋配搭得宜, 好好味。百香果天葵是左手邊個杯, 檸檬天葵是右手邊嗰杯,比較喜歡百香果天葵,因為它比較甜,檸檬的比較酸。因為店鋪太好生意啦,佢上完個龍蝦麵, 忘記上小食拼盤,不過就算佢想上都冇位置放啊,因為我們坐的是二人臺, 一碗龍蝦麵已占了台的九成空間,所以我們就當飯後小食,一邊飲住八鄉天氣和檸檬天分,一邊食炸黑椒雞翼,炸墨魚丸,炸春卷, 熱氣小食但係風味十足。希望佢日日都笑哈哈,開開心心過每一天。滿分為10分(1分最低,10分最高)食物:7.5環境:8衛生:8服務:8價錢: 8.5舒適度:7.5總分:8

名字叫蝦匠,當然以蝦為主打。

希望佢日日都笑哈哈,開開心心過每一天。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:7.5
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢: 8.5
舒適度:7.5
總分:8
2018-12-11 1083 浏览
和老公去九龍城買東西,遠處看見一間食肆掛上一大隻龍蝦頭,吸引了我們去看,是主打龍蝦的米線泡飯店,便成了我們是日的晚餐。店內雖小,裝修尚算企理,坐得幾舒服。首先當然要試它的招牌蝦湯配龍蝦半隻,選了滲滲。最初覺得湯麵一碗索價好像偏高,不過上菜之後便覺得超值!龍蝦也算大隻,而且已包了很多配菜,麵份量也超大碗,如果我一個女生也一定吃不完!龍蝦的肉質彈口,挺鮮味,也貼心的有鉗和手套提供。另外蝦湯湯底也幾特別,很少見到,學得出鮮甜足料,蝦味濃郁很出。除了蝦湯之外,我們點的另一個冬陰公湯泡飯也是大獲好評(我和老公),通常坊間的冬陰公湯底也是味道偏淡,這裏則是一個真正的冬陰公,非常足料、味道濃郁,也有很多配料,例如蝦、青口、魚片等等,這樣的價錢實在是超值!雖然菜單也可以好像車仔麵般加餸,但其實不加也已經配料豐富!本身以為粉麵類不太飽,所以點了小食拼盤,有越南春卷、花枝丸、雞翼,兩人share剛剛好。尤其喜歡炸雞翼,乾身不油膩,內裏也是肉質鮮嫩。不過這一餐其實也超級飽!特別推介是這𥚃的飲品,叫滿$38有半價優惠。我們點了檸檬天葵,超級大杯,而且味道清甜,吃過熱辣辣的蝦湯麵喝很不錯!

招牌蝦湯配龍蝦半隻

冬陰公湯底泡飯