2024-03-22 1306 浏览
奇妙處處通升了做白金卡後,當然要盡用當中的優惠吧。藝彩廚 Ink & Plate 會有生日月份享用買一送一自助晚餐的優惠。所以在朋友3月份生日時就訂了位囉,裝修後的自助晚餐還是第一次吃。成人每位 HKD 668,白金卡會員平時會有75折優惠。晚餐的開始時間是17:30,能吃到22:00,用餐時間算是頗長的。對比另一間酒店的自助餐,這間沒那麼多客人。一開始先吃日本菜的部份,有不少壽司,還有一款是米奇頭的那個很好吃。胡麻醬豆腐也是米奇頭來,還有可愛的唐老鴨 (他的腳) 沙律。刺身每款都很鮮美,感覺就是日式料理在這都幾高質。接下來就是冷盤和海鮮的部份,另外還有個自選沙律吧。冷凍海鮮不算特別新鮮,蟹腳的話更是偏鹹,所以拿了一次就放棄。反而冷盤相對較吸引,水牛芝士配番茄那個不錯。肉類我覺得一般,羊架倒是幾好吃,雖然稍為肥美點。青口那個煮到縮水,差點沒找到。其他熟食大部份都是中菜式,而且多數偏辣一些。龍蝦那個肉幾結實,推薦。熱辣辣的肉骨茶很好喝,這個喝了兩個燉盅。甜品方面都是非常色彩繽紛的款式,也有已切粒的水果可以拿。不過感覺不是貌相看起來很甜,就是都偏酸,像是檸檬撻之類的。飲品有咖啡、茶提供,之
奇妙處處通升了做白金卡後,當然要盡用當中的優惠吧。
成人每位 HKD 668,白金卡會員平時會有75折優惠。
對比另一間酒店的自助餐,這間沒那麼多客人。

刺身每款都很鮮美,感覺就是日式料理在這都幾高質。

接下來就是冷盤和海鮮的部份,另外還有個自選沙律吧。
反而冷盤相對較吸引,水牛芝士配番茄那個不錯。

肉類我覺得一般,羊架倒是幾好吃,雖然稍為肥美點。
青口那個煮到縮水,差點沒找到。
熱辣辣的肉骨茶很好喝,這個喝了兩個燉盅。

甜品方面都是非常色彩繽紛的款式,也有已切粒的水果可以拿。
不過感覺不是貌相看起來很甜,就是都偏酸,像是檸檬撻之類的。
飲品有咖啡、茶提供,之前來吃過早餐自助餐有奶茶的,沒想到晚上沒有。
不喜歡吃太酸或太甜的甜品都會有雪糕機,可以唧雪糕吃。

吃到一半左右,職員放下了這個調色盤,說是可以自行在糖餅上畫花。
還有個朱古力醬,給大家發現創意。
题外话/补充资料: 這個價錢真是幾抵吃,所以有白金卡會員記得生日月去吃囉。
2024-03-17
$367.4 (晚餐)
生日
🎵 I can show you the world 🎶 迪士尼嘅好萊塢酒店自助早餐有咩素食呢?一齊嚟睇下。👁️👁️望落好似糯米飯呢係炒飯嚟嘅,冇肉㗎,有啲冬菇碎同三色豆,應該加咗豉油炒(老抽啩,我唔識煮飯 sorry 😂)。由於炒得好乾身,所以真係有食緊糯米飯嘅感覺,好好食呀。😛幾款點心之中,竟然都照顧到素食者喎,除咗有奶皇包,仲有素餃,係我鍾意嘅厚皮,餡係雜菌嚟嘅,同平時酒樓食到嘅雜菌素餃差唔多。🥟兩款咖哩都係素食嚟嘅,利申冇食,因為晨早流流唔想食咖哩 😅。睇返相片一款係鷹嘴豆,一款係車厘茄,蕃茄,青椒咁上下啦 😸。附近有啲印度薄脆比大家點咖哩食。兩款粥之中,素食者可以食嘅係邊款呢?當然係白粥啦,另一款係皮蛋瘦肉粥。港式混醬腸粉都有,可以用嚟送白粥食。😊有粥有飯,中國四大發明嘅粉同麵都唔缺少喎,啲麵好特別,有南瓜麵,薯仔麵,菠菜麵等,佢都有即食麵但唔知係咪呢排好 hit 嘅大光麵喇。壞消息係個湯係豬骨湯嚟嘅,素友們可以視乎自己素食尺度決定食唔食喇,或者唔要湯當撈麵食都 okay。👌🏻新年食糕仲食唔夠嘅朋友,呢度有蘿蔔糕同芋頭糕,蘿蔔糕有蝦米臘肉就唔意外啦,芋頭糕素友們可以食,我食過都幾

炒飯

素餃

咖哩

白粥,混醬腸粉

即煮粉麵

新年食糕仲食唔夠嘅朋友,呢度有蘿蔔糕同芋頭糕,蘿蔔糕有蝦米臘肉就唔意外啦,芋頭糕素友們可以食,我食過都幾好食,好香口同非常足料。💪🏻

小朋友最愛嘅三角薯餅同雞蛋都有,水有三種狀態大家都知,自助早餐嘅蛋都係,包括 scrambled eggs,荷包蛋,同烚蛋。通常酒店嘅 scrambled eggs 唔會太差啦,但呢度食落去杰撻撻咁,有點怪,可能落太多牛油?荷包蛋就唔錯,烚蛋冇食。🥚
薯餅,煎蛋,炒蛋

早餐嘅飲品換咗做奶,除咗牛奶,仲有燕麥奶同豆醬。燕麥奶夠凍又香甜,豆漿豆味好濃郁,各有各好飲。🥛

燕麥奶,豆漿

麵包餅類方面,麵包有牛油,蜜糖同果醬可供搽麵包。萄撻熱辣辣超好食。熱香餅我冇食,但賣相唔錯。另外有米奇(朱古力味)同小熊維尼(藍莓味)造型鬆餅,除咗靚之外都好好味。🧁

葡撻,熱香餅

鬆餅

佢有啲凍瑞士麥皮,問過成份有忌廉同奶嘅,仲加咗啲果仁。當然唔少得有生果同各款味道嘅杯裝乳酪。🍧

至於琴晚出現過嘅薄餅,冷麵同沙律,早餐都見到喎,當然我冇做個記號睇下係咪琴晚食剩㗎啦。😀

總括嚟講,迪士尼好萊塢嘅自助餐,素食者冇咗果種比錢入嚟陪人食嘢嘅感覺,真係食得飽之餘,可以食嘅款式都算多。雖然價錢唔平啦,例呢個早餐獨立買要 $288,但食得開心偶一為之都 okay 嘅。🤠

雜菜,車厘茄

葡撻,熱香餅
鬆餅
雜菜,車厘茄
  • 燕麥奶
呢個週末真漢子同太太去咗迪士尼嘅好萊塢酒店 staycation,冇入樂園玩純係食之旅 😆。食咗佢哋嘅晚餐同早餐 buffet 。先講吓晚餐有咩素食先。🤤如果蛋奶素嘅朋友可以食嘅嘢都唔少嘅。壽司有啲有蛋,沙律醬,牛油果,士多啤梨嘅款式,亦有米奇型嘅麻醬豆腐。佢仲有個薯仔沙律,以為食得,不過壽司師傅提醒係有火腿㗎。🥲中菜方面有炒雜菜,虎耳鮮冬菇扒時蔬,個冬菇超濃菇味,不過應該係用咗蠔油去煮嘅。椒麻皮蛋豆腐都好好食,不過冇乜麻辣感覺,所以怕辣嘅朋友都可以一試。😃西式食品有蕃茄水牛芝士,薄餅兩款之中瑪格麗特係蛋奶素,芝士味非常濃厚。另外仲有忌廉焗薯。🥔有咖哩但係同咗肉煮嘅,不過烤餅好好食,唔點咖哩都好正。我手多加咗啲芒果醬食,嘩搞唔掂,太重口味。🥴另外佢哋有 Taco,職員對食物成份好清楚,話汁係燒汁所以素食者要走汁,亦提醒唔適合純素者食,亦有五辛等詳情。事實上食物附近都有個牌表示食客有任何食物敏感都可以提出。👍🏻Taco 我試咗菠蘿芒果沙沙,好味得嚟好有特色,充滿異國風情。客人可以根據自己喜歡加配料,如牛油果醬,粟米粒等等。☺️甜品都係蛋奶素為主,例如芒果拿破崙就好高質。因為農曆新年關係甜品

壽司

炒雜菜

虎耳鮮冬菇扒時蔬

椒麻皮蛋豆腐

蕃茄水牛芝士

Taco

甜品都係蛋奶素為主,例如芒果拿破崙就好高質。因為農曆新年關係甜品都加咗好多節日元素,例如元寶,銅錢,炮仗等等。🎉🎊

當然唔少得沙律同果汁啦,沙律我就冇食,但果汁飲咗幾款都好好飲,較特別係士多啤梨汁。🍓

餐廳藝彩廚 Ink & Plate 係用繪畫同設計做主題嘅餐廳,所以每枱都比塊畫版型曲奇同朱古力比你發揮創意畫嘢,真係有得食又有得玩。😁

下次再講吓早餐 buffet 有咩食,密切期待 🤔🤔
2024-02-17
壽司
炒雜菜
虎耳鮮冬菇扒時蔬
椒麻皮蛋豆腐
蕃茄水牛芝士
Taco
2023-11-27 1719 浏览
從社交媒體得知,香港迪士尼樂園由11月17開始至下年1月2日,所有商品及餐飲全部換上聖誕主題。適逢11月19日剛好跑完港珠澳半馬拉松。最好就係去迪士尼好萊塢酒店,嘆返個晚間自助餐。成人價$668加一。個人建議可以登入官網或開飯網預約。星期日下午五時半入坐。先望下個Buffet Line 有乜好野食。冷盤類有蟹柳芒果木瓜果沙律。印象中好似未見過有這種沙律。好特別。海鮮類有長腳蟹、凍蝦海螺及青口。墨西哥美食區有墨西哥餡餅。其他中式及西式主食都好齊全。牛排及日式刺身,一定唔少得。重有日式刺身專櫃,食客可向廚師點選各類刺身。甜品類有精美迪士尼主題蛋糕。北海道5.0牛乳係DIY自助式雪糕。可以自行添上各款甜味裝飾。大人細路都鍾意。先點選個$75藝彩繽紛特飲。提供調色筆,可自行設計特飲造型。主要成份係芒果及熱情果汁。微酸帶甜,好開胃。先飲返個靚湯,暖下個胃。我選好南瓜湯及中式椰子煲雞湯。個南瓜湯好鮮甜。雞湯好重椰子味。好飲。第一碟菜我選好海鮮沙律。鴨肉沙律、蟹柳芒果木瓜果沙律、雞肉沙律等。當蟹柳芒果木瓜果沙律最美味。鮮甜蟹肉帶有芒果木瓜果粒。入口清甜。造形賣相滿分。第二碟係海鮮類。青口、海螺、長腳

星期日下午五時半入坐。先望下個Buffet Line 有乜好野食。冷盤類有蟹柳芒果木瓜果沙律。印象中好似未見過有這種沙律。好特別。海鮮類有長腳蟹、凍蝦海螺及青口。墨西哥美食區有墨西哥餡餅。其他中式及西式主食都好齊全。牛排及日式刺身,一定唔少得。重有日式刺身專櫃,食客可向廚師點選各類刺身甜品類有精美迪士尼主題蛋糕。北海道5.0牛乳係DIY自助式雪糕。可以自行添上各款甜味裝飾。大人細路都鍾意。先點選個$75藝彩繽紛特飲。提供調色筆,可自行設計特飲造型。主要成份係芒果及熱情果汁。微酸帶甜,好開胃。
$75藝彩繽紛特飲

第一碟菜我選好海鮮沙律

第二碟係海鮮類

凍蝦

第二碟係海鮮類。青口、海螺、長腳蟹、凍蝦等。混入少量檸檬汁,格外滋味。青口、海螺及凍蝦,肉質鮮甜美味。長腳蟹肉新鮮好味。鍾意食長腳蟹既朋友,萬勿錯過。

第三碟係墨西哥餡餅

第三碟係墨西哥餡餅。正宗墨西哥餡餅,我同廚師講好咗,選用雞肉及其他沙律配菜。餡餅味道有點似用薄餅夾沙律。

第四道菜

第四道菜係燒春雞、全熟三文魚、豬頸肉、薄餅等。中式燒春雞好美味。全熟三文魚及豬頸肉都屬上等食材。
第五道菜

第五道菜係石班、炒飯、小棠菜既東菇及炸蝦。石班內質鮮嫩。東菇鮮甜。

甜品

甜品係自助式軟雪糕。

题外话/补充资料: 迪士尼奇妙處處通全年通行證有折扣優惠。食客埋單時可選購 Dinning Voucher 去獲取額外商品優惠。賓客可以在明星禮品店購買魔雪奇緣精品。 個人建議,一家大細去酒店食自助餐。可以係酒店戶外拍下家庭照。間酒店造型有點似Hollywood影城。酒店內有小童 playroom及精品店。入面可以選購最新Frozen及聖誕精品。個人認為同朋友或同事聚餐慶祝聖誕節,食返個聖誕大餐,最佳選擇。
2023-11-19
  • 蟹柳芒果木瓜果沙律
  • 藝彩繽紛
  • 北海道5.0牛乳軟雪糕
2023-11-25 1185 浏览
迪士尼的自助餐,一向是我覺得香港最多選擇,最高質的自助餐勝地,今次終於有機會試吓另外一間!雖然店員安排位置唔係十分之滿意,不過食物選擇真的十分之多,冷食盤要俾佢滿分選擇多,刺身非常新鮮,食了兩輪!但熟食部份感覺肉類選擇雖然多,不過味道強差人意,下次可以再嚟多次

選擇多,刺身非常新鮮,食了兩輪!

2023-11-16 1124 浏览
假期一家人到Disney's Hollywood Hotel兩日一夜,晚餐去食自助餐,比想像中好食比其他迪士尼餐廳自助餐多選擇🫣食物多又好味😋最中意雪糕和甜品❤️職員會送上畫畫用品有趣🤩又有得玩又有得食🫶🏻
2023-11-11
用餐时段
之前女女三歲生日,帶咗佢嚟Hollywood hotel staycation🥰懶惰媽媽去之前冇book到餐廳,好好彩Walk in都仲有好多位🤭我哋嗰日係星期五晚,價錢唔算貴,亦唔算好多人喎本身諗住迪士尼嘅餐廳未必好好食,但我覺得都幾有驚喜,種類多,味道都幾好,又有好多食物啱小朋友食☺️有好多熟食同埋甜品都好啱我個女食座位坐得好寬敞,員工又好好,經過都成日同我兩個女玩,好值得推薦,一定會再嚟食😊
我哋嗰日係星期五晚,價錢唔算貴,亦唔算好多人喎

2023-09-29 1887 浏览
首先open rice訂座 一開始只開放8點時段給我們,令我們誤以為自助餐已經有2場,其實6點以後就可以入場食野,職員很友善提醒我們6點已可以到達,位已經留左俾我地,可以吃到關門為止。荷里活酒店是重新開張營業,但所有裝潢仍好簇簇的,氣派當然及不上另外兩間,但disney fan 絕對需要到此打咭一遊。有小朋友的客人要早些去玩,因為酒店出面有兒童遊樂場可以放電。酒店有準備蚊怕水,故食自助餐前一定要出去看看荷里活大道,打打咭,風景十分優美。以marvel作為題材的主題酒店,但餐廳自助餐卻欠缺此元素,有點失色,反之對面的酒吧,卻能有較多Marvel 主題飲品。自助餐最好有年咭去食就最抵,因為有會員優惠,生日月份吃有買2送1,不能錯過。食物質素和樂園餐廳一樣,款式眾多,賣相和食物味道都不錯,價錢還好像平過樂園酒店的自助餐。如果你ok 樂園酒店餐廳的自助餐,這間都可以收貨。

如果你ok 樂園酒店餐廳的自助餐,這間都可以收貨。
2023-08-24
生日
好萊鎢酒店剛剛幾個月前重開,自助晚餐$668加一。🎨餐廳設計色彩繽紛,靈感黎至華特迪士尼動畫製作室。最特別之處係每枱都有一個調色盤俾您,自己做插畫家👩‍🎨盤上的顏料同畫板都係食得😍😋🥢自助餐選擇都好多,現場即整的有墨西哥taco,意粉同自助軟雪糕。好多配菜都整成米奇形狀。🧁甜品方面得兩款有迪士尼人物朱古力牌。⭐️總括黎講,食物都算多元化,用餐體驗都好開心,如果有埋迪士尼人物出場就更好😆
好萊鎢酒店剛剛幾個月前重開,自助晚餐$668加一。

🧁甜品方面得兩款有迪士尼人物朱古力牌。

2023-08-29
用餐时段
Book左六大二小吃周日中午自助餐,環境舒適,食物種類多,甜品精緻,服務也很好,侍應姐姐會逗小朋友傾計同送左盒顏色筆俾小朋友。食飯中段會有magic moment,即係可以同迪士尼卡通人物合照,今次見到唐老鴨,小孩子非常開心,又攬又拖手,影咗好多相,有機會會再來。

差不多有三年半沒有光顧好萊塢酒店的自助餐廳。重開後已裝修及明名為藝彩廚 Ink & Plate。餐廳橫裝是取材自華特迪士尼動畫製作室,主打彩色動畫故事原素。Ink & Plate 是華特迪士尼研發自家製顏料中心。所有顏料色彩均用在動畫菲林膠卡上。細看餐具均採用舊日插畫師用的調色碟及杯。食客取美食,同時可以化身作迪士尼插畫師。<請點擊以下視頻>中午自助餐,成人價$418加一,小童價$268加一。消費滿$500有兩小時有免費泊車服務。有睇開我以往寫既自助餐食評,都知道食自助餐,每次只拿一碟及全部菜餚都屬同一國藉。咁先可以食出每個國家美食原味。同埋唔好攞太多食物之後棄掉,請珍惜食材。 先上兩個靚湯,椰子雞湯及蘑菇湯。椰子湯清甜暖胃,蘑菇湯飲到蘑菇鮮甜味道。一飲就知唔係鑵頭湯。第一碟香港地度美食。也可以稱為中式。用小童調色碟去裝美食。有小丸子、炸蝦、皮蛋,油雞及滷水豆腐等。小丸子同炸蝦新鮮炸起,美味。油雞及滷水豆腐都好有香港茶記風味。第二碟日式。玉子豆腐、冷麵及壽司。個冷麵混入玉子豆腐配醬汁,係炎炎夏日食到清涼日式美點,涼透心。消署最佳美食。如果食客想食日式刺身,可以係日式檔排

同時可以化身作迪士尼插畫師。

<請點擊以下視頻>

椰子雞湯及蘑菇湯

香港地度美食

玉子豆腐、冷麵及壽司

第二碟日式。玉子豆腐、冷麵及壽司。個冷麵混入玉子豆腐配醬汁,係炎炎夏日食到清涼日式美點,涼透心。消署最佳美食。如果食客想食日式刺身,可以係日式檔排隊。有專人師父即場切。

墨西哥餡餅加長通粉
墨西哥餡餅

第三碟西式。墨西哥餡餅加長通粉。墨西哥餡餅係要排隊,配合我個人選定的配料,個廚師即場烹調。餡餅顏色有紅黑白。我個人選了紅色餡餅配入蕃茄加玉米。味道好特別,因為之前無食過墨國美食。長通粉好重芝士味。好食。

煙三文魚、青口、蝦、海螺及蟹柳芒果木瓜沙律

第四碟海鮮。我選咗煙三文魚、青口、蝦、海螺及蟹柳芒果木瓜沙律。加入少少Lemon Juice,清新入口,開胃。三文魚肉質新鮮。青口、蝦、海螺都好重海產鮮甜味。最特別係蟹柳芒果木瓜沙律,有蟹肉同時混入水果甜味。咁出色既沙律,我之前未食過。
新鮮水果

第五碟水果。新鮮水果。個人唔敢食太多,因為要留番個肚食甜品

蛋糕
北海道牛乳5.0軟雪糕

第六碟甜品。全部都係精緻美味可口蛋糕。個軟雪糕係自助式。係北海道牛乳5.0。之前係樂園都要賣成$68。依家係餐廳可以DIY。

調色杯

餐紙上有個QR code,係藝彩廚個餐牌。有介紹四款特飲。
我選咗調色杯特飲$75。個調色杯特飲取材自華特迪士尼顏料研發部門用既調色杯。這款特飲有趣之處,係有四層顏色。每層有個別水果汁。我飲到草苺、薄荷、芒果及香蕉。令我回憶起麥記奶昔。

大約下午一時半至二時半,迪士尼朋友係商品部同遊客合照。我離座出去同
高飛合照後,再返回座位。

因為係酒店重開後第一個自助午餐,職員善意詢問我環境及食物質素意見。佢地提醒我晚間自助餐有更多海產類美食如長腳蟹。我個人不明白為何要將間餐廳改裝成一間顏料研發中心。答案是酒店名稱是Hollywood,餐廳是為紀念華特電影公司一百週年而將迪士尼動畫原素,加入餐廳橫裝、餐具及美食。目的是要喚起食客過去迪士尼經典動畫故事情節。將經典美食場面,融入「火之藝術」中。餐廳每位廚師,都係創意藝術家。每道菜式,都帶有迪士尼動畫概念。

當下猛然想起,剛才飲過的蘑菇湯及食過的長通粉。聯想到五星級大鼠中的法式廚房故事情節。中式菜餚即是花木蘭同家人的晚餐。墨西哥餡餅係玩轉極樂園中的墨西哥亡靈節的攤位美食。海鮮類係盛夏友情天的漁民捕魚海產。東南亞美食就係魔龍王國中,雷雅公主同伙伴的晚餐。甜品係愛麗斯夢遊仙境中的Tea Party下午茶甜點。整間餐廳是播放經典動畫主題曲。一幕幕經典動畫馬上浮現腦海。還有好多好多經典故事,數之不盡。誠意推介給每位迪士尼動畫觀眾,一齊嘆美食,聽音樂,一家大細說故事,
樂也融融;男朋友約會心儀對象講述餐廳細節,
浪漫滿分。
题外话/补充资料: 全年通行證有折扣優惠。食客埋單時可選購Dinning Voucher 去獲取額外商品優惠。
2023-07-15
椰子雞湯及蘑菇湯