2021-04-15 738 浏览
入住3 星級酒店,包一個自助餐,冇諗過食物可以咁高質,感覺到酒店真係好用心首先講吓啲海鮮,我哋主要叫咗三文魚同埋吞拿魚,三文魚好厚同埋好新鮮。而熟嘅嘅海鮮當中我最鍾意就係食牛油青口,真係食完都會想再繼續食多幾次另外Pizza好好味,因為佢夠薄,口感十足,而且足料我想讚一讚呢間餐廳嘅就係,佢將一啲好似唔重要嘅食物整到好好食,例如豆腐花好滑,黑芝麻糖水入面又有芋圓,仲有菊花茶都好清甜。同埋雞蛋仔都係即叫即整,非常軟熟。可能佢食物嘅質素未必有五星級嗰啲咁好,但係個價錢來講係十分之唔錯,西式甜品我覺得係中等,仲有本身叫咗個酸辣米粉,太鹹唔好食。總括嚟講係值得一去

另外Pizza好好味,因為佢夠薄,口感十足,而且足料

總括嚟講係值得一去
說到『自助餐』,BeautySearch 總覺得這是屬於西方的文化,所以,吃的東西也是以西方美食為主,不過,最近 BeautySearch 來到港島太平洋酒店吃自助餐,發現這這裡的自助餐注入了大量中式元素,令自助餐充滿中式味道。 原來 , 餐廳推出飛『粵』夢『功』場自助晚餐,廚師精心製作,挑選工序繁複的傳統功夫菜,展示匠心獨運的傳統中式烹飪技巧。 就連店內的裝飾設計,都充滿中式格調。 習慣吃自助餐先吃冷盤的 BeautySearch,眼球第一時間便被這大大隻的龍蝦吸引著,不但色澤鮮艷,肉質爽口彈牙,而且還有滿滿的龍蝦膏喔! 接著,搭配一個壽司剌身小併,選擇也不少,我喜歡的也可選,而且相當鮮味。 一品富貴鴨也是傳統中式功夫菜之一,蝦子餅更特意替我揀來最多肉的腿位,啖啖肉,加上外皮帶點脆口,相當滋味。 百花釀金錢外型相當標緻,個蝦膠仲好好食,添上蟹籽更添口感。 這蟲草花螺頭燉雞湯是 BeautySearch 的最愛,相當中料,每一盅都有大大粒螺頭,味道鮮甜味美,滋肺補腎、抗衰老,更可提高身體免疫力,是時候補一補。 這款黃金鰻魚卷味道也相當吸引,注入日式元

就連店內的裝飾設計,都充滿中式格調。

百花釀金錢外型相當標緻,個蝦膠仲好好食,添上蟹籽更添口感。

這款黃金鰻魚卷味道也相當吸引,注入日式元素,蟹籽加上鰻魚,搭配沙律醬及香酥外皮,口感酥脆。

最後,還為每位食客奉上一客荔蓉鮑魚酥,雖然已很飽了,但實在太吸引了,叫人難以忍口。

甜品時間,中西美點同樣吸引,我倆揀選了數款一同享用,而洛神花荔枝布甸、花旗參豆腐芝士餅、陳皮蛋撻等,都注入中式元素,相當獨特,個人最欣賞的是黑糖珍珠砵仔糕,充滿兒時回憶之餘,又添加了流行元素。

真真真是最後了,來番杯蝦子餅最愛的 Häagen-Dazs 朱古力雪糕,完美作結。
暑假流流長,家長都絞盡腦汁安排唔同節目同小朋友一齊過暑假,加上呢排天氣氛圍都咁悶熱,今年可能未必帶小朋友出遠門,但又好掛住東南亞美食,不如近近地去港島區一次過食哂唔同國的的美食呀。今次我地係同一個地方就可以食到哂濃郁惹味香濃美味的馬來西亞肉骨茶,足料的滋補中藥配埋油條,好正宗呀! 仲有充滿住南洋風情風味獨特的斑蘭椰漿飯。不得不提的就係即叫即製的娘惹叻沙,以蝦頭、辣椒乾、馬拉盞、乾蔥蓉、蒜蓉、薑蓉及椰漿等熬製而成,濃郁的湯底散發着芬芳的椰香味,加上精選配料如鮮蝦、魚片、豆卜、芫茜及豆芽,吸附湯汁後,飽滿香滑,讓人回味無窮。我最愛的台灣地道美食,就係每次去台灣都唔可以錯過的梗係台灣牛肉麵啦。最喜歡的就係馬來西亞海南雞飯,飯以雞油、香茅、南薑、斑蘭葉及檸檬葉煮成;大廚更利用不同的香料製作白滷水浸雞,使雞肉皮滑肉嫩;配上三色蘸料有薑茸、黑豉油及辣椒醬,大廚以馬來西亞辣醬加以獨門秘方調製,混合薑、蒜、乾蔥及辣椒令其更出色惹味。仲有馬來西椰香咖喱牛筋腩、什雜錦沙嗲串燒,有牛,豬、雞、獅子狗等多款選擇,師傅燒到外脆內軟,表面微焦,內裏多汁,加埋d沙嗲醬真係好惹味開胃呀。除咗台灣牛肉麵係我最愛之外,台

除咗台灣牛肉麵係我最愛之外,台灣美食仲有清涼解熱的白玉苦瓜燉唐排、香脆鮮味的台式蚵仔煎、台式滷肉飯等,大量台灣烤香腸!大家可以一次過可食盡波波腸、糯米腸、原味腸、墨汁腸及黑椒腸呢。

台北胡椒蝦、濃香的九層塔三杯走地雞、酥香的台式鹽酥雞、香葱脆餅、香脆鮮味的台式蚵仔煎、香氣撲鼻的台式滷肉飯等等都係每次去台灣必食的,今次可以係香港一次過食到哂真係好正呀! 配埋解暑清熱的台灣地道冬瓜茶,細味樸實無華的古早風味。

甜品都好正架,有幼滑濃郁的甜心紫薯慕絲蛋糕,大廚選用台灣甜心蕃薯,蒸煮後磨成蓉然後加入慕絲當中,伴上開心果碎,口感豐富。

當然有去台灣必食的奶香芋圓仙草凍,仲有清新口味的台灣鳳梨乳酪蛋糕,餅底用忌廉芝士製成,而頂層鋪上炒製過的鳳梨。

呢個菠蘿造型的蛋糕,除咗賣相吸引,入口都幾特別呀,加上琳琅滿目的甜品,講到甜品我最愛的非斑蘭芝士撻莫屬。

加埋任食的Häagen-Dazs雪糕真係令人回味無窮!

唔止大馬滋味台灣風等食物,仲有大量冰鎮海鮮比一眾海鮮愛好者大擦一餐呀。

仲有即製的班蘭雞蛋仔,由師傅即場焗製,孖寶都好有耐心等食喔!

同場仲有小朋友至愛棉花糖,現場即製的菠蘿椰漿液態氮雪糕,煙霧瀰漫真係令大小朋友都十分期待呀!

又有香港特色中式糖水,呢個車仔檔有香滑豆腐花和芝麻糊湯丸呀!

留係香港就可以一次過食哂各國的地道風味菜式,重溫返當地獨特的風土人情!
同樣大愛的就係新鮮水果車仔檔。好多唔同種類的水果可以比大家食飽肚之後慢慢品嚐。

今個夏日,港島太平洋酒店<中西‧環>餐廳推出全新「大馬滋味台灣風」自助晚餐,雲集多款地道的馬來西亞佳餚,以及台灣街頭特色小吃,絕對係港島區 CP值超高的自助晚餐呀!

[西營盤站B3出口]

2019-07-16
試食活動
小小豬近期愛上食自助餐,緊係啦....可以自己揀佢鐘意食嘅嘢,又可以唔洗坐定定係餐廳內行來行去,絕對係佢最鐘嘅事。見港島太平洋酒店嘅自助餐換左以日式為主題嘅「味歷東瀛」,復活節假期冇得外遊日本,咁就嚟食一個豐富自助餐感受下日本氣氛嚟止下癮啦~ 為食嘅小小豬一聽到去食BUFFET就急急腳勁興奮咁出發啦~ 冰鎮海鮮盤絕對係第一個推介位,有波士頓龍蝦、鱈場蟹腳、紐西蘭青口、翡翠螺、大蝦同埋蜆,每一種海鮮都好鮮甜,我個人就最鐘意龍蝦同埋翡翠螺,唔覺唔覺食左勁多,又將減肥計劃忘記了...哈哈哈~ 冷盤小食種類都幾多,為左今次東瀛主題,都有兩款口味嘅冷麵添~當然仲有刺身同壽司啦~ 第二個推介位就係食個即點即燒嘅爐端燒,佢嘅種類都好多,小小豬話嗰個和牛串、墨魚串同埋小蕃薯好好食,不過佢就鐘意睇住廚師哥哥即刻燒多啲,每次出去拎嘢食都一定睇一轉先返埋位~ 仲有廚師即煮嘅日式拉麵,仲有三款湯底任揀,依個就係老公推介(佢食左兩碗呀),佢話個湯底唔錯,啲麵仲好彈牙~ 熱食方面都有驚喜,基本上好多日式菜式都可以見到,好似有關東煮、干貝炒麵大阪燒、和風芝士牛蒡炒飯、咖喱豚肉壽喜燒...

為食嘅小小豬一聽到去食BUFFET就急急腳勁興奮咁出發啦~

當然仲有刺身壽司啦~

熱食方面都有驚喜,基本上好多日式菜式都可以見到,好似有關東煮、干貝炒麵大阪燒、和風芝士牛蒡炒飯、咖喱豚肉壽喜燒.....,依啲全部都好啱小小豬口味呀~

當然仲有天婦羅同日式炸雞啦~

就連小小豬平日好鐘意食嘅日式燉蛋都有呀~

YEAH....我地開大餐啦~

食飽飽主菜就緊然開始食甜品,啲甜品都好有日本風,細細件夠精緻,而且味道都唔錯,入口唔太甜,真係唔覺唔覺食左好幾件呀~

仲有我鐘意食嘅蕨餅,睇住廚師師現場即製黑糖同抹茶蕨餅,真係特別好食呀~

小小豬就緊係鐘意食依個即叫即整嘅焙茶雞蛋仔,估唔到茶味雞蛋仔又幾特別~

仲有即叫即整嘅棉花糖~

食棉花糖啫...唔洗咁狼C樣呀...哈哈哈~

食埋杯小小豬至愛嘅Häagen-Dazs雪糕,咁就真係完美啦~

今日小小豬真係食左好多嘢,可以話係有史以來最多嘅,佢個肚真係食到好似脹爆咁,所以話呢.....我地三口子都食到超滿足飽飽咁走。

小小豬未離開酒店就已經話下次又要再嚟,咁佢嘅價錢又唔算貴,加上食物都唔錯,所以都真係可以再嚟ENCORE呀!
用餐时段
纪念日
  • 焙茶雞蛋仔
  • 波士頓龍蝦
  • 翡翠螺
2018-08-02 1560 浏览
為左興祝表妹生日一行11人黎左E間酒店食,今次佢地既主題係越南.E間酒店我最鐘意就係佢成日唔同主題,可以叫人整唔同主題既食物,今次主題係越南,所以就整左PHO一D都唔HEA,佢地加左生牛肉,用上湯令牛焯熟,所以牛好滑,加上牙菜同埋彈牙既蒙粉!配料比你任加,有辣椒。之後就拎埋個法包,個皮好脆同埋有生茶同豬肉,好甲好味!到其他就有面包蟹同埋龍蝦,都幾多膏,味道甜夠大隻~因為我地人多就送左梳FU里比我地不過好睇唔好食,無味道唔甜。所以無咩點食之下,食左個雪糕收尾!

今次主題係越南,所以就整左PHO

配料比你任加,有辣椒。
之後就拎埋個法包,個皮好脆同埋有生茶同豬肉,好甲好味!

到其他就有面包蟹
同埋龍蝦,都幾多膏,味道甜夠大隻~

因為我地人多就送左梳FU里比我地

不過好睇唔好食,無味道唔甜。
所以無咩點食之下,食左個雪糕收尾!
2018-08-01
  • 龍蝦
2018-07-20 230 浏览
今日有家人生日,所有一早訂左自助餐~,因為想要個生日CAKE~ 一黎到覺得個環境好闊洛,地方都可以坐到30-40個左右啦第一樣要食既係長腳蟹~同埋毛毛蟹~好甜好新鮮,一百分!熟食其實唔多,大概10-20樣,有時做香港主題就會有雞蛋仔食!不過唔錯既係服務態度,我地同WAITER 打曬眼色,佢就知要拎CAKE出黎:其實對於食飽飽既人黎講~錦既SIZE 夠曬啦開心既一餐!
一黎到覺得個環境好闊洛,地方都可以坐到30-40個左右啦
第一樣要食既係長腳蟹~同埋毛毛蟹~好甜好新鮮,一百分!

其實對於食飽飽既人黎講~錦既SIZE 夠曬啦
開心既一餐!
2018-05-08
等候时间
5 分钟 (堂食)
2016-08-25 8188 浏览
朋友推介,其實我對自助餐無話好大興趣,覺得食飯再重要係同邊個去食~黎到甘岩係坐比較靠窗既位,一眼就望到出去幾乎成個天空同天橋(果下真係覺得好靚,可能因為又差不多日落)成個環境我地都好滿意,而且地方寬闊可以坐得好舒服。係甘心心眼~事不宜遲拉~我地即刻出去夾野 海鮮實當頭盤甘食~基本既長腳蟹、螺、蜆肉、青口等等都有刺身同壽司既款吾算多,整體係新鮮。長腳蟹肉質爽口,而且大大件。我就中意熟食多啲既,意料之外係種類比以往食過既酒店多好多,有吾少特色野係驚喜既!例如個咖哩蟹,一開個真係香噴噴,咖哩汁濃郁(再給我碗白飯吧 (笑)薄餅係薄底 不易吃滯,佢個片皮鴨我都食左幾轉~薯蘑鵝肝友人話一口一個 食得好開心除左本身自助餐外係有野吸引,佢有個夏日主題,係一碟碟上檯。簡單講下有:有黑松露三文魚牛油果卷,花魚卷配南瓜汁,鮮果炒蝦球,梳乎厘等等。成個晚宴甘,中西式都有,多重享受阿。依個魚俘虜左友人們個心,食落嫩滑且爽口。南瓜汁調配得十分出色。每人一盅靚湯滋潤下,見吾見到落足左材料!係花膠~飲完係味皮膚會滑溜溜?(笑)你亦吾會覺得好重味精,果刻 有住家的味道。甜品方面都好滿意,一黎係好多選擇,二黎啲甜品既味道

成個環境我地都好滿意,而且地方寬闊可以坐得好舒服。
係甘心心眼~

刺身壽司既款吾算多,整體係新鮮。長腳蟹肉質爽口,而且大大件。

除左本身自助餐外係有野吸引,佢有個夏日主題,係一碟碟上檯。

成個晚宴甘,中西式都有,多重享受阿。
你亦吾會覺得好重味精,果刻 有住家的味道。
甜品方面都好滿意,一黎係好多選擇,二黎啲甜品既味道都適中 吾會話好甜好滯,食多幾件都無甘有罪惡感拉,比到一種健康啲既感覺?(嘿嘿)
草莓拿破倫,吉士醬真係好開胃,不過始終吾係即食,所以酥皮未至於好脆身。木糠布甸我起碼食左兩小杯 (入面仲加左果仁提子乾,增加左口感)。
雞蛋仔 都深得我心
除左多款 要記得試佢個抹茶味(不造作既味道)。想要再中式啲有豆腐花 ,可以自己加埋啲紅豆涼果,實行DIY。
原來飲品都好健康,估吾到青瓜汁都有!友人點左,所以我就點青蘋果汁,開頭見到面層有泡,下面似水甘。點個攪拌之後 味道濃郁 好似食左個青蘋果。重點係好清新,食左甘多野係要消下滯。
另外我當初決定黎係因為依到吾限時,可以慢慢黎又好岩一家人或者同朋友黎,真係可以食到夠本先走。

下次都會再食,因為我地依然未食勻全部,太飽肚了!
2016-07-24
2016-02-22 5824 浏览
一家五口大年初一去完西環拜年,之後諗住喺附近搵間酒樓食飯,不過當然係fully booked啦,於是媽媽就建議不如食buffet,估計新年應該唔多人揀西餐既,如是拿拿淋打黎book枱,又真係仲有位喎!7點黎到,都差唔多爆場,呢度放左好多新春佈置添加氣氛,而更有心思嘅係,佢哋特別加入左好多中式菜式迎合新春主題,好似坐低無耐就會奉上每位一客迷你佛跳牆同一客迷你盆菜,迷你佛跳牆好足料,有花膠又有鮑魚,而迷你盆菜有蝦有鵝掌,令到成餐都好中式好地道。另外有幾道美食,侍應會逐一去每枱落order,然後一一奉上枱,都係任食嘅,包括炸蟹鉗、蘿蔔糕炒蟹、臘味糯米飯同豉蒜粉絲蒸帶子,唔知係咪前面嘅食客叫得太狠,黎到我地果枱已經無晒炸蟹鉗,於是就幫我地轉做炸蠔~個炸蠔就認真中伏,非常麻麻,炸粉好厚,不吃也罷~其他值得食嘅我會話係乳鴿,好入味、肉質嫩,熱騰騰,食多幾隻回本無難度。甜品方面亦頗有心思,有印上福字嘅macaroon,好搶手下,雪糕係haagen dazs,又有香滑豆腐花,呢個價錢for年初一食大餐,算相當唔錯~

迷你佛跳牆
2016-02-08
迷你佛跳牆
乳鴿
2015-07-03 7387 浏览
因一次比賽而得到了2位免費食自助餐,所以放工了,便約了媽媽在巴士站集合,然後帶媽媽去享受一下美食。物選擇不算很多,但食物味道也不錯,有魚生海鮮,飲品還有酒任飲,其他熱食和甜品也不差,這夜人算多,如和朋友前來閒談食野也是不錯的選擇。這酒店位置有點偏,那天等的士也很多人,因為媽媽行路不好,只好耐心等候,最後19:20點終於到達。******************************約了媽媽6:15在荔景巴士站集合,然後坐地鐵往香港站,再轉的士前往酒店。因為酒店位置偏遠一點,沒有公車直接到達,來到的士站也很多人排隊,我們只好耐心等候,感恩最後19:10有車來了,去到酒店坐下已19:20。來到人不多,只坐了1/4坐位,所以也不怕沒食物吃。看看這裏有什麼美食先。沒想到這次免費吃自助餐,所送的自助餐也有海鮮和魚生,之前已看見有巴馬火腿。食物份量也不是擺放很多,這裏人不多,也沒關係的。像是很多炸物,還有薄餅提供。熱食的也不是很多選擇,但賣相也很吸引。還有海鮮和羊架,也算不錯吧。看看這魚動也沒動手過,合我心水,我愛吃魚的。雪糕雖然是牛奶公司,但味道也很多選擇提供。選了位坐下,每人必有一杯水,還會

來到人不多,只坐了1/4坐位,所以也不怕沒食物吃。
食物份量也不是擺放很多,這裏人不多,也沒關係的。
像是很多炸物,還有薄餅提供。
熱食的也不是很多選擇,但賣相也很吸引。
還有海鮮和羊架,也算不錯吧。
看看這魚動也沒動手過,合我心水,我愛吃魚的。
雪糕雖然是牛奶公司,但味道也很多選擇提供。
選了位坐下,每人必有一杯水,還會問你要什麼飲品,服很好。先來杯橙汁,然後再要了一杯紅酒,哈哈。
先來吃點熱食,因為不好一開始便吃凍的,較易腸胃不適的。所以選了少許焗芝士醬,薯條,炸物,味道也不錯,炸物也不會很油的。
然後去取了點魚生,全是和媽媽2份吃的。
魚生也很新鮮,我愛吃希靈魚,三文魚很鮮甜,其他的都不錯。
這裏還有片皮鴨食,自己配材料的。
弄好給媽媽吃的,然後再做給自己吃,好味,我們每人吃了2份。
炸蝦丸和薄餅,也是2人份量。感覺味道一般,所以沒有再取了。
要了一份點心,是什麼食物來?
原來是雞扎,哈哈,好味,因為媽媽和我都愛吃的。
羊架,一定要試吃,可惜羊的味道有點重,媽媽不再吃。
但我便再來多2件羊架,因為我覺得味道還可以接受。
然後再去取點海鮮給媽媽吃,這裏是有蝦,螺和青口,我要介口,所以沒吃。
串燒物要了一條台式腸和燒茄子,可惜燒物味道一般,所以沒有再吃。
魚生那麼好吃,當然要再點,這次還要了巴馬火腿配上哈蜜瓜同吃,我真的有點接受不了巴馬火腿那味道,媽媽說好吃
太飽了,最後要留肚吃甜品,這裏的甜品也不大件,也好,不怕吃不下浪費,又可以多試不同味道的甜品
不過甜品味道就一般了,所以只選了這幾件來吃。
最後要吃芝麻味的雪糕,和意大利芝士餅,媽媽也愛吃意大利芝士餅。
吃完便可以離開,什麼費用也不用給的,謝謝Openrice送了這次自助餐給我和媽媽免費享用。
用餐时段
優惠券
2015-06-23 5427 浏览
星期一的晚上, 不算人多, 全晚入席率約3成, 正價$408, 用信用卡基本有30pct discount , 但discount 後(plus 10 pct services charges) is $320, 以此價實在不值, 根據餐廳提供的食物, 我個人而言, 覺得不超過$250 較合理,  而我是用一個有50 pct off 的card , 所以收貨了他們的服務態度很好亦有禮熱盤有清蒸魚, 揚州炒飯, 炒時菜, 辣酒煮螺, 白汁海鮮, 燒bbq 骨, 牛仔骨, 炒蜆, 蒸節瓜瑤柱(希望冇記錯), 印度薄餅, 咖喱雜菜, 炸付皮卷, 蒜蓉包, 北京片皮鴨, 西冷, 忌廉汁焗薯, 南乳脆皮雞, pizza , 各式串燒 (芝士年糕, 菠蘿, 茄子) etc甜品都算多款式  : 麵包布甸, 紅豆煎堆, 蘋果酥, 木槺布甸, 士多啤梨卷, cheese cake. 菊花柚子糕, , 古力mousse (以這家酒店的規模而言) 刺生有4款, 三文魚, 希靈魚, 醋青魚, 紅立魚  (三文魚不算肥美, 但新鮮; 而醋青魚和紅立魚, 感覺得乾身)生果, 雪糕 Nxxxxx 牌子(有紅豆味,

他們的服務態度很好亦有禮

生果, 雪糕 Nxxxxx 牌子(有紅豆味, 朱古力, 芒果, vanila, sesame)

salad, 煙三文魚, 冷盤........而沙律醬汁, 我最喜愛blue cheese 醬汁

cheese (Brie/ Emmental, Danish Blue, Edam)個人喜歡 Danish blue

2015-06-22
2015-01-29 7506 浏览
女朋友同學娶會, 佢地超鍾意食自助餐, 次次都係book自助餐...食到我都有d怕...所以我對自助餐都幾反感, 除左出trip的free breakfast之外...今次係island pacific, 又有驚喜wor價錢算係平價了, 食物亮點方面就有1. 片皮鴨-唔好要求咁高了, 隻鴨係凍ge, 不過至少d皮係新蒸ge2. 湯-唔記得係咩名, 好長, 但係好甜又唔漏, 我同女友都好鍾意3. Ham-就係太厚, 我自己去水果bar夾d哈密瓜黎食, yummy~4. 羊腿-凍哂又硬, 勁難咬5. 魚-幾好wor, 第一round係原條蒸魚, 幾fresh, 第二round係龍利, 清清地, 幾好味6. 中菜-我成日覺得中菜煮得唔好食, 即係唔用心, 咁間野都係媽媽地架啦. 不過呢次幾好, 炒蝦, 炒雜菜都係好食, 而且量唔多, refill幾轉, 咁就唔會長擺攪到唔好食啦總括黎講, 呢個價錢, 真係幾好食, 就係遠左D
價錢算係平價了, 食物亮點方面就有
4. 羊腿-凍哂又硬, 勁難咬
總括黎講, 呢個價錢, 真係幾好食, 就係遠左D

题外话/补充资料: 生日個個唔駛錢
2015-01-24
生日
  • Ham夾哈密瓜(要自己去水果bar)
2014-11-30 9646 浏览
IP Cafe 位於酒店1樓,環境開揚,大部份也是窗邊位置,人流不多,食物種類也可接受。在中上環吃lunch動輒也要百多二百元,有以下那麼多選擇才索價百多元,抵。刺身有:希靈魚、三文魚、𩶘魚凍海鮮有:鮮蝦、青口及蜆熱盤有:菠蘿咕嚕肉,清蒸龍脷柳、蒽油雞、豉椒炒青口、清炒菜芯、麵筋什菜、海鮮炒蜜糖豆、蝦蛟、楊州炒飯。還有薄餅、炸薯條、炸三文魚頭、素菜千層面、芝士煙肉長通粉、蘋果酥、麵包布甸、蜜汁火腿、五香牛肚。爐端燒有:茄子、雞翼、金菇牛肉卷、豬肉腸、苦瓜、雞脾菇、翠肉瓜、冬菇可供選擇湯類:雞粥、煙肉火腿忌簾湯、甘筍粟米海底椰湯。仲有多款沙律、甜品、生菓、雪糕及橙汁/咖啡茶任飲,雖然食物品質不是頂級,但以每位只需百五元左右而有那麼多款式,這是超值的選擇。
刺身有:希靈魚、三文魚、𩶘魚
刺身
凍海鮮有:鮮蝦、青口及蜆
凍海鮮
豉椒炒青口好味
芝士煙肉長通粉, 蝦蛟, 炸三文魚頭
爐端燒茄子、豬肉腸、雞脾菇
湯類:雞粥、煙肉火腿忌簾湯、甘筍粟米海底椰湯。
雞粥
仲有多款沙律、甜品、生菓、雪糕及橙汁/咖啡茶任飲,
生菓
自製沙律
2014-10-30
信用卡優惠
豉椒炒青口好味
爐端燒茄子、豬肉腸、雞脾菇
2014-11-29 7369 浏览
今年忽然興玩,生日飯由壽星仔/女自己選擇吃什麼餐,剛好連继幾次都係食自助餐,咁今次壽星公無意見,但知佢又不想我們太破費,既然我知道佢最喜歡晚飯時有酒啤吓,咁就選擇這間好了,這裡是有紅白酒,啤酒無限供應的。這裡地點算是隔涉左d ,上環地鐵出都要再轉丁丁來,但價錢真的好親民,而且食物真的很不錯,款式不小之餘,味道都很讚吓,中式熱食更見水準,魚生,海鮮很新鮮又鮮味,地方不大,但食物款式都足夠選擇,有中有西湯又有粥,還有ham,片皮鴨,我是第二次來的了,事隔半年,水準仍然保持到,是一處傾計和聚會的好地方,看見壽星公都吃了好幾碟滿滿食物,不斷讚,我們替他賀壽的都好高興,最重要是埋單時還打個7折,每人$310,抵呀!3個請一個才每位$100, 經濟又大睇。魔鬼魚好好味,連d 骨吃,好像吃豬軟骨的口感菜更是一流,不油又爽脆。啤酒是凍的呀,不會供應熱啤咁小家。甜品選擇都幾多,細細件又不太甜,我全部試哂

魔鬼魚好好味,連d 骨吃,好像吃豬軟骨的口感
菜更是一流,不油又爽脆。
啤酒是凍的呀,不會供應熱啤咁小家。
甜品選擇都幾多,細細件又不太甜,我全部試哂
2014-11-28
2014-11-28 6843 浏览
去酒店嘅西餐廳都唔一定喺食自助餐嘅,其實,好多酒店內嘅餐廳除提供自助餐,一般都會有散點菜式,以迎合唔同住客需要,加上絕大多數酒店有送餐上房嘅服務,「散點」就更加不可或缺。今晚,又同幾位好姊妹嚟到薈萃閣聚餐,由於同行朋友本身對自助餐非抱有大興趣,亦唔喺大食之人,散叫勝在貴精不貴多,所以,一於散叫最啱佢哋 。今餐飯以散叫菜式為主,所以,自助餐方面就無太多留意,翻開餐牌,基本上都離唔開頭盤、沙律、餐湯、三文治、意粉及薄餅、主菜以及多款亞洲特色美食,仲有印晌第一版嘅精選菜式,有圖有相,份外吸引。此外,正跟Haagen-Dazs合作而推出一系列雪糕甜品,同樣引人注目 。晌等候上菜期間,環顧四周,比起之前嚟食自助餐時嘅人數,明確少咗一截。事後隨意跟經理傾開,原來「佔中」都對上、西環嘅中高檔食肆有所影響,因為第一就喺依兩區地鐵未通,交通始終唔及其他區方便,其次區外客過嚟都喺靠巴士或電車,部份路段斷咗,有啲客費事煩就索性唔入嚟食飯。精選菜式共有8款,包括凱撒沙律、特級三文治、意大利包、藍青口、炸魚薯條、三文魚、燒春雞及烤羊扒,由 $68 – $198,有平有貴,任君選擇 。既然喺精選菜式,其他我
。既然喺精選菜式,其他我哋都無多睇,一於晌度揀下幾款心水。
牛油果意大利包 $108

雖然成「舊水」一份意大利包,原來個份量都幾大,真喺圖片唔當得準,仲以為份量唔多,點知又大份,又伴有蕃茄片同沙律菜,加埋炸薯角
。牛油果意大利包材料非常豐富,有牛油果、煎蛋、煙肉、雞肉、蕃茄、生菜,一層疊一層,配軟熟帶少少煙韌嘅意大利「拖鞋包」(Ciabatta),滋味無窮,只稍嫌佢啲煙肉過肥;而伴菜嘅薯角,炸得香脆。一個人實在未必食得晒成份牛油果意大利包,幸而有好姊妹分甘同味
慢煮三文魚柳配菠菜及扁意粉 $188

粉橙色嘅三文魚柳襯青綠色嘅菠菜忌廉汁,個扁意粉賣相好清新。三文魚柳以慢煮方式烹煮,不單保留食材原味,更唔會令肉汁流失,所以,魚柳食起嚟嬌嫩柔滑,並且一口油脂,三大嚿魚柳絕對用足料
;而扁意粉柔韌有咬口,跟滑溜嘅菠菜忌廉汁,好相配,再者,醬汁濃稠剛好,令扁意粉好掛汁,實在好睇又好食
慢煮三文魚柳配菠菜及扁意粉
燒紐西蘭羊扒 $198

一餐飯又好少唔點一份肉類,難得幾位朋友都唔介紹食羊,當然一試其羊扒水準。羊扒來自紐西蘭,水準應該有一定保證,一份羊扒有3件,以沙律菜及車厘茄作為配菜,但最驚喜喺伴有南瓜蓉,綿密清甜,啱晒小弟,總比薯蓉嚟得有新鮮感
。羊扒煎得恰到好處,不過,唔知何解,有朋友覺得柔嫩,但有朋友覺得有點嚡,歸因喺所食嘅位置定喺個人嘅要求?然則小弟食到又覺得唔錯喎,肉質幼細,羊羶淡雅,唔晒蘸芥辣或薄荷醬都OK。
燒紐西蘭羊扒
跟Haagen-Dazs合作嘅甜品,除咗可點個別口味雪糕球之外(每球$35),亦有數款雪糕加生果或窩夫嘅配搭,如紅莓美人、香芒迷情、海鹽之心……等等,定價於$78-$98,份量頗大,適合三幾個人共享。
快樂無限 $98

一班朋友聚餐咁開心,梗喺要個「快樂無限」,色彩燦爛嘅快樂無限,喺以藍莓雪糕、芒果紅桑子雪糕及芒果熱情果雪糕組成,再加入新鮮士多啤梨、紅桑子、芒果粒。雪糕質感軟滑,果味突出,每一啖都滿載酸香清爽,果然有種快樂無限嘅感覺
快樂無限
嚟到酒店嘅西餐廳,大部份客人心裡都喺只會想到食自助餐,其實,散叫菜式一樣做得有水準,就好似今晚所品嚐嘅幾道菜,叫人稱心滿意;再者,酒店晌服務上亦會做得高妥貼窩心啲。歲月消逝,但友情不變,一餐飯唔單止吃喝,仲喺一份交誼。
慢煮三文魚柳配菠菜及扁意粉
快樂無限
2014-11-25 5461 浏览
時下吃一頓自助餐十分昂貴啊,動輒五、六百元一客自助晚餐,不過,朋友找來一間屬於中價位的,雖然,位置確實有點遠,不過,各人都有隧巴回家,所以,也趁著大伙兒來高興一晚吧!港島太平洋酒店的薈萃閣(IP Café)以「鮮‧味‧三重奏」作為自助晚餐主題,成人折後並已包加一都只是$291(星期一至四),市區內只賣三百元以下的自助晚餐實在不易找。餐廳環境不俗,但未知是否仍因佔中的問題,以今晚所見,客人不多,不單讓我們感覺更寬敞闊落,坐得十分舒適,更不用跟人爭食物呢!食物方面,可以稱得上「麻雀雖小,五臟俱全」:由沙律、海鮮、餐湯、冷盤、熱盤、魚生、……,以至甜品、雪糕都一應俱全,而且,橙汁、啤酒、紅酒及白酒還可以任食,喜出望外,其他啡茶全自助。先來海鮮、冷盤、沙律區逛逛,由於事前已知沒有生蠔等貴貨,但仍有青口、甜蝦、翡翠螺、長蟹腳,看得也心花怒放;冷盤也是較常見的煙三文魚、燻雞胸、雜錦凍肉腸等,沙律除了有已製成的沙律,亦有自助沙律吧,多款食材,多款醬汁,隨個人喜好自由配搭。將幾類食物集結為一碟,已是一道極豐富的頭盤來。吃罷「頭盤」,本意想來一碗海鮮周打魚湯,但朋友說有燉湯,當然不能錯過喔。蟲草花燉雞湯
吃罷「頭盤」,本意想來一碗海鮮周打魚湯,但朋友說有燉湯,當然不能錯過喔。蟲草花燉雞湯,呷一口很清潤,很真材實料的感覺
蟲草花燉雞湯
凡惠顧還送一客即炒小菜,這晚送的是翠肉瓜炒帶子,以芋頭絲炸成的雀巢,賣相精緻,翠肉瓜很爽口,帶子又大粒,又鮮甜,還下了點點松子仁,絕無欺場的成份
翠肉瓜炒帶子
個人而言,較喜歡爐端燒、酥炸小食之類,所以,第一輪熱食就選擇了爐端燒、椒鹽茄子、炸三文魚、煙肉龍脷柳卷……等。由於爐端燒是即叫即燒,所以,弄好倍添新鮮熱辣,味美好吃;是晚還有燒西冷及羊脾,也要了一點點前者很軟腍,後者不是太羶,同樣吃得滋味。
燒西冷及羊脾
另一邊在餐湯後面一排的熱盤,有10款熱食,雖然不是很大陣容,但對我來說已是很足夠,因為,胃納有限,根本也吃不掉哪麼多,我也只不過取了三數款,要是好味才再添吧。當中,清蒸海斑、蒸扇貝、辣酒花螺、咖喱牛腩也是很不錯的,福建炒飯也十分味美,朋友說差點兒想再添一碗
魚生看來只是一般般,所以沒有多試,反而側旁的意大利風乾火腿,整條陳放著,不知是否放久了一點,口感未夠油潤
魚生
意大利風乾火腿
最後衝刺,順行成章是甜品及生果。一桌都是蛋糕、小杯甜品,部份做得很精巧。如沒有記錯名字,大概碟中有綠茶奶凍、鮮芒果布甸、香橙大菜糕、檸檬蜜桃批、蜜桃慕絲蛋糕……等等,比想像中好好味,尤其綠茶奶凍,濃郁香滑,檸檬蜜桃批也是心水推介
甜品
放在另一邊的蘋果批、麵包布甸沒有怎吃,只拿了一杯Haagen Dazs雪糕,此外,還有很多牛奶公司雪糕,雖然是本土貨色,但芝麻味的牛奶公司雪糕一樣很好吃的。
質量有中等以上,加上如此價位,真叫我們吃得好滿足了,將來港鐵的港島延線通車,相信來此就更為方便。
翠肉瓜炒帶子