2018-04-15 375 浏览
經已食第二次午餐,兩次來餐點有點不同,但份量也算多,高cp值。七十幾蚊,有兩個小餸,飯,飲品及細自助沙律吧。餐包自助沙律吧,很細選擇不多,有一兩款沙律,一個麵豉湯,味道正常。滑蛋鰻魚)滑蛋系甜向,所以吾我口味。份量大約一個蛋的量。上面有兩件鰻魚,份量算合理,但鰻魚較硬身。鐵板牛柳)over cooked 而且很咸。炒豚肉野菜)反而這是我比較喜歡的一道,上面的菜用的是我喜歡的紅蘿白,椰菜,豆芽。不過豚肉份量少得可憐。肥牛火鍋)肥牛量算合理,但也是偏向甜的,用來佐飯還可以。整體而言,份量算合理,味道正常,菜比較多樣化。最喜歡的竟然系野菜和飯🙈

鐵板牛柳)over cooked 而且很咸。

肥牛火鍋)肥牛量算合理,但也是偏向甜的,用來佐飯還可以。

2018-04-06 126 浏览
於銅鑼灣閒逛到力盡時看到門口的裝潢挺好看的就進去了看到菜單上介紹的龍蝦備長炭拉麵就忍不住試試,108元除了拉麵還有一丁三文魚刺身和汽水說回拉麵,本人一般傾向輕口味的拉麵,重口的豬骨什麼的有點太油了,這次的拉麵看來了醬油風味,先喝一口湯,帶點淡淡的蛋白質焦香和淡淡的醬油味,特別的是麵條是灰黑色的,像墨魚汁麵一般。配料方面有木耳絲,芽菜,蔥,粟米,半隻溏心蛋。黑色的麵條沒有特別的味道,我猜測是炭是應該沒味道吧? 驚喜的是那半隻溏心蛋雖然看蛋黃的顏色就知道不是日本蛋,但味道還是不錯的。可惜的是龍蝦太韌了,膏的部分也不濃,也沒有甜味,可能是味道都跑湯裡面去吧? 整體來說不過不失吧。
於銅鑼灣閒逛到力盡時看到門口的裝潢挺好看的就進去了

2018-04-05
好鐘意食壽司既我,覺得呢間唔多起眼的但地點就腳既居酒屋,真心唔錯!個中拖羅真係入口即溶👍🏻👍🏻👍🏻三文魚腩同鰻魚壽司大大推介!蝦果款同赤貝款都好新鮮!食左餐滿意sushi!💗🏮軟殼蟹卷都好驚喜,其他串燒都燒銀鱈魚都正!今日冇人飲酒,好想飲威士忌🥃!下次再去!

2018-04-01 80 浏览
今日同朋友行銅鑼灣一期, 途徑一間好特別的居酒屋, 見到環境幾好, 好適合聚餐, 打算都係試試. 但吃完真係好驚喜, 特別係超長鰻魚的鰻魚飯❤️仲有超級好味的芝麻雞翅😍最重要係錢超抵,真係好值得推薦😋😋因為銅鑼灣都真係好難搵到咁抵食環境又舒適的居酒屋😉
2018-04-01 108 浏览
依家想係銅鑼灣搵間坐得舒服又價錢相宜嘅餐廳,的確唔容易,今日朋友帶左我黎依間係地庫嘅日本居酒屋,佢旺中帶靜又就腳,岩哂叫埋三五知己放工飲返杯,食下串燒,吹吹水。而且服務又好,食物又不俗。我最仲意佢鵝肝多士,鵝肝入口即溶,多士又夠脆口,送酒一流。仲有芝麻雞翼,必叫!最最最緊要係價錢唔貴,我一定會再黎。
仲有芝麻雞翼,必叫!最最最緊要係價錢唔貴,我一定會再黎。
2018-04-01
2018-01-26 119 浏览
臨近weekend 同舊同事聚一聚!平日行過都唔多覺地庫有間咁既野!座位舒適、食物選擇多而且有好多清酒選擇!食左燒飯糰、燒鯖魚、炸雞軟骨、玉子燒..睇返張單都食左唔少野整體黎講食物質素唔錯,為起一人兩舊,可以接受。
2018-01-23
2017-12-19 145 浏览
今日同媽媽男朋友三人行出街,食晚飯時冇咩idea係銅鑼灣揀左好多都諗唔到食咩,行到呢道見到唔錯,價錢又合理,就落左黎食臨近聖誕,落樓梯有許多聖誕裝飾,好有節日氣氛。下面位置都幾舒服,而食飯時間都幾多人我地叫左好幾樣野,三文魚刺身正正常常,都切得厚炸魷魚鬚,都幾乾身入面都有d水分,粉唔多,ok既見我地食哂先影就知ok原條鰻魚石鍋飯,鰻魚份量好多,冇骨,而且熱鍋上,唯一唔多好嘅係汁唔多,要另外叫佢比我。牛油果軟殼蟹卷整體唔錯,唔會太油膩,牛油果切粒另外上幾得意,軟殼蟹仲有半隻放左係最上面,唔錯總體價錢合理,質素ok,可以食下

我地叫左好幾樣野,三文魚刺身正正常常,都切得厚

炸魷魚鬚,都幾乾身入面都有d水分,粉唔多,ok既

見我地食哂先影就知ok

牛油果軟殼蟹卷

總體價錢合理,質素ok,可以食下
2017-12-17
2017-12-03 116 浏览
Passed Causeway Bay yesterday and found the banner of this restaurant. Decided to give it a try.My friend asked me to accompany her this afternoon shopping in CWB so I suggested we eat first and go to the malls.You won’t expect some royal dishes appearing in a semi buffet under $100. The salad bar has cherry tomatoes, cucumber slices, lettuce, broccoli and watermelon. You can also serve yourself miso soup.We ordered eel and scramble egg, stirred beef, sukiyaki and raw . The food per serving is i

We ordered eel and scramble egg, stirred beef, sukiyaki and raw . The food per serving is in small amount but they tastes delicious. My friend said she could always come for lunch later.
2017-12-03
2017-11-22 182 浏览
見到呢間餐廳午飯時間七十幾蚊可以叫兩個飯食到兩隻味道好似好抵食,於是就膽粗粗試吓首先叫咗個黑松露帶子丼,黑松露夠多,帶子味道鮮甜,一食就停唔到口之後叫咗個蟹肉丼,真係有啲失望,碗上面九成都係蟹柳,得小小係真正嘅蟹肉

2017-11-17 200 浏览
刚刚好今天到sogo.逛街,係街边见到派传单,就试一试,地库中,要落楼梯,$78有两款野拣,我拣着一个三文鱼花之恋丼和一个滑蛋猪扒饭,三文鱼饭中规中纪,猪扒超多粉又薄,麻麻地,
話說某大商場又出thanksgiving week!小妹當然要去廝殺一番🙈帶著戰利品,只想找個地方醫肚🤦🏻‍♀️一出商場,右邊一帶便有大量餐廳!小妹耳朵軟,加上太累了,接過傳單,看看價錢不貴,而且有火鍋♥️♥️便立即入座!隨即點了幾客壽司、小食跟火鍋🎊壽司:油甘魚壽司,一客兩件,色澤均勻,而且還是一層油喔!入口是油甘魚獨有的魚香,很新鮮!中拖羅壽司,一客一件,色澤粉嫩,雖然只是中拖羅但有微微入口即溶的感覺,唯一缺點就是一客不是兩件😩芥末八爪魚軍艦,即叫即製,紫菜很是脆脆的♥️八爪魚味道不錯,可以更辣🤔松葉蟹肉蟹膏軍艦,一向是小妹大愛,蟹肉蟹膏都很鮮,而且蟹肉份量也很多;三文魚籽軍艦,一客一件😩😩😩還好三文魚籽份量很好,魚籽味道甜甜的🤤辣味呑拿魚腩卷,一客六件!抵食之選👏🏻熱食點了穩陣之選雞軟骨,份量相當多!!!還是沙律跟👍🏻鰻魚芝士玉子蛋卷,超好味😍 鰻魚跟芝士蛋就是好朋友🎊炸蠔一碟4件,同樣有沙律跟!蠔很新鮮,很香!😋最後是今晚小妹重點想食的火鍋,點了泡菜豚肉鍋! 超大一鍋,豚肉跟泡菜都很足份量,由於泡菜關係,火鍋有點辣喔!配飯吃一流🤤
話說某大商場又出thanksgiving week!
小妹當然要去廝殺一番🙈
帶著戰利品,只想找個地方醫肚🤦🏻‍♀️
一出商場,右邊一帶便有大量餐廳!
隨即點了幾客壽司、小食跟火鍋🎊

壽司
油甘魚壽司

中拖羅壽司

芥末八爪魚、松葉蟹肉蟹膏、三文魚籽

辣味呑拿魚腩卷,一客六件!抵食之選👏🏻
辣味呑拿魚腩卷

熱食點了穩陣之選雞軟骨,份量相當多!!!還是沙律跟👍🏻
雞軟骨

鰻魚芝士玉子蛋卷,超好味😍 鰻魚跟芝士蛋就是好朋友🎊
鰻魚芝士玉子蛋卷

炸蠔一碟4件,同樣有沙律跟!蠔很新鮮,很香!😋
吉列廣島蠔
吉列廣島蠔

泡菜豚肉鍋
2017-11-04 152 浏览
老公話放工要去銅鑼灣換拎現金券,因就快到期😆要快D去換領所以順便系銅鑼灣食埋晚餐先番屋企吾知食乜好,又上openrice搵下有咩啱食搵到近近地隔離大廈就有間吾錯既居酒居,一於就呢開啦要落一層先到達,裝飾幾日本風乾淨企理餐牌上都有好多款式提供,我地揀左一輪最終揀左呢D.......👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻劍魚腩壽司 $30劍魚都係我幾喜歡既一種魚,今次係腩位,夠鮮味同富油甘香....雜錦天婦羅 $58新鮮即炸起,份量都吾少,蝦都有3條甘多,炸漿炸得好脆同鬆燒牛舌 $48算幾大塊,而且好JUICY同厚身,好味蔥燒黑豚蓋飯 $108呢個一送上時我都呆左下,因為份量真係幾勁量,豚肉片好多,同係半肥瘦的,口感吾錯蕎道樂創意丼 $138呢個係由廚師決定的材料,$138有甘豐富既刺身,好抵食而且D用料都新鮮...鹽燒油甘魚鮫 $78本身以為呢個只有魚鮫點知原來有埋魚頭大大的一份,燒得好多汁,而且好滑.....我地兩個都食得好飽,因為份量真係好多,埋單每人$250左右,日本菜來講好抵食,值得再來。😊
老公話放工要去銅鑼灣換拎現金券,因就快到期😆要快D去換領

所以順便系銅鑼灣食埋晚餐先番屋企
吾知食乜好,又上openrice搵下有咩啱食
搵到近近地隔離大廈就有間吾錯既居酒居,一於就呢開啦

要落一層先到達,裝飾幾日本風

乾淨企理

餐牌上都有好多款式提供,我地揀左一輪
最終揀左呢D.......👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻

劍魚腩壽司 $30

雜錦天婦羅 $58
新鮮即炸起,份量都吾少,
蝦都有3條甘多,炸漿炸得好脆同鬆

燒牛舌 $48
算幾大塊,而且好JUICY同厚身,好味

蔥燒黑豚蓋飯 $108
呢個一送上時我都呆左下,
因為份量真係幾勁量,
豚肉片好多,同係半肥瘦的,口感吾錯

蕎道樂創意丼 $138
呢個係由廚師決定的材料,$138有甘豐富既刺身,好抵食
而且D用料都新鮮...

鹽燒油甘魚鮫 $78
本身以為呢個只有魚鮫
點知原來有埋魚頭
大大的一份,燒得好多汁,而且好滑.....

2017-10-30 171 浏览
位置銅鑼灣既日本居酒屋,距離地鐵站出口非常近,行幾步就到~蕎道樂壽司盛,份量十足,各種魚生亦非常新鮮,壽司飯結實,唔會一夾就散,一個人享用就岩岩好~沖繩海葡萄刺身沙律,入邊有超多超多唔同種類既魚生,好似仲多過d菜,沙律面上鋪上口感十足既海葡萄,每咬一下都係個口到爆開,口感十足~炸尤魚,非常香脆~脆扑扑既燒雞皮~松葉蟹肉蟹膏冷烏東,蟹肉絲充滿鮮味,撈埋烏東同紫菜絲食味道一流,可惜蟹膏份量較小,美中不足~
位置銅鑼灣既日本居酒屋,距離地鐵站出口非常近,行幾步就到~

炸尤魚,非常香脆~

脆扑扑既燒雞皮~

2017-10-29 207 浏览
💓午市自選套餐 $78兩款配搭+飯+飲品+自助沙律💓好似日式雙餸飯 岩曬選擇困難朋友🐸💁💁揀咗滑蛋鰻魚+芝士和牛漢堡(配卡邦尼)鰻魚有兩大塊 配有滑蛋同洋蔥同紫菜🐟醬汁甜甜地 不過可能太多汁搞到肉質有點鬆散 同唔太食到鰻魚味🙊🐮和牛漢堡🐮好驚喜 四個半塊嘅漢堡扒熟度岩岩好 雖然冇粉紅但仍然鬆軟多汁亦都係好多洋蔥同蘑菇兩個餸都好大份 根本就係二人份量😂😂銅鑼灣黎講真係好抵👍👍.任食沙律吧真係好為客人著想🌱🍀🌱🍀有水果 沙律菜 蕃茄同湯 最平一個拉麵set$58都送👏水果仲要好味新鮮 店員亦無限refill🙆岩曬上班族😎
💓午市自選套餐 $78兩款配搭+飯+飲品+自助沙律💓
好似日式雙餸飯 岩曬選擇困難朋友🐸
💁💁揀咗滑蛋鰻魚+芝士和牛漢堡(配卡邦尼)
鰻魚有兩大塊 配有滑蛋同洋蔥同紫菜🐟
亦都係好多洋蔥同蘑菇
兩個餸都好大份 根本就係二人份量😂😂
銅鑼灣黎講真係好抵👍👍

2017-10-25 1673 浏览
今日喺中央圖書館聽完talk,同埋同事食完晏之後就自己係銅記行左陣~跟住就接埋係附近收工既靚女朋友去食飯啦經過呢度,我地都俾呢個二人前既套餐吸引住,覺得好似幾抵食咁啵但當我入到去見到有幾檯都有人食緊原條鰻魚飯既時候我就開始心心眼啦,加上朋友原來係唔食牛肉同鵝肝架,所以我地最終都係決定散點再share我地首先點左個“蕎道樂刺身盛”HKd$288+10%,當中有齊“池魚皇”、“甜蝦”、“北寄貝”、“帆立貝”、“三文魚”、“油甘魚”同“劍魚腩”刺身整體既質素都不過不失,當中池魚皇雖然味道較清,但清得黎都幾鮮甜,仲無筋位添之後朋友就點左份“三文魚腩壽司”HKd$30+10%一份兩件,三文魚腩就理所當然咁肥美啦,加上壽司飯酸度剛好,都唔錯啵跟住就係令到我心心眼既“原條蒲燒鰻魚飯”HKd$98+10%原條既鰻魚燒到香噴噴,而且肥厚既鰻魚食落無乜骨,同朋友一人一半都好夠好滿足我地見“鹽燒三文魚頭骹”只係HKd$38+10%,所以都要左一份!外皮燒到脆卜卜,而魚肉保持鮮嫩,真係又正又抵食食完咁多咁肥美既魚之後,飲返啖熱茶就膩感全消今晚真係好滿足,個鰻魚飯同三文魚頭骹已經足以令我下次同其他朋友再黎

跟住就接埋係附近收工既靚女朋友去食飯啦

之後朋友就點左份“三文魚腩壽司”HKd$30+10%

外皮燒到脆卜卜,而魚肉保持鮮嫩,真係又正又抵食

食完咁多咁肥美既魚之後,飲返啖熱茶就膩感全消

2017-10-25
  • 鹽燒三文魚頭骹