2024-04-09 186 浏览
先講吓佢嘅招呼,本身一來到,老闆就熱情招待,指它們「秘製豬扒很出名」。不過後尾叫了那個少女落單,她先應了一下,之後就沒有再過來,都要我們再叫她一聲,🤷🏾才緩慢的過來下單。 以往和太太拍拖時,這個還是舊式的熟食市場,熙來攘往,大家爭住用中間嘅位置,如果你食A店舖嘅嘢,可能要飲B店舖嘅東西。裝修後的海防道熟食市場,就顯得非常差劣,雖然將全部座位堆晒喺中間,兩邊就是嗰間食店,但每次來到,一係就有人俾你坐嗰個位,一係就叫你搬去第二個位坐。所以有時搜尋食店分數,都要睇吓「近績」,有幾次去過呢啲餐廳,就是一年內九成都係劣評🤦🏾或是批評多過讚賞嘅,多數你照去都會中伏。所謂秘製豬扒,唔好講佢嘅味道係點樣,肥、瘦、香抑或用好多鬆肉粉,你睇吓呢個所謂嘅秘製豬扒,只有切開了的三件,而且不能砌番做一件完整的豬扒。😠又試一下它的豬扒,質地本身已經偏瘦,只有邊皮的位置帶少許脂肪,其他都偏瘦,😩沒有脂肪,難言美味,咁其實佢又有冇點樣醃過呢?味道欠奉,雖然都叫做啖啖肉,不過又鞋,未至於完全乾冇汁那一種,😫不過基本上,你求其去坊間是但一間餐廳,吃到的中下級餐廳的豬扒,質素也有這款,亦即是話,其實我隨口都可以講出四五間比

所謂

味道欠奉,雖然都叫做啖啖肉,不過又鞋,未至於完全乾冇汁那一種,😫不過基本上,你求其去坊間是但一間餐廳,吃到的中下級餐廳的豬扒,質素也有這款,亦即是話,其實我隨口都可以講出四五間比佢美味嘅豬扒餐廳。

雖然佢其實收費唔算係非常昂貴,都是$49有個兩餸麵,一個正常的麵餅,幾件豬扒以及兩隻雞翼,不算是收費昂貴,不過以午餐吃一頓麵條來講,即使收費唔貴,但它的質素也實在太低下了吧。

雞翼就已經係最好嘅食品,起碼都叫做有兩大隻,外皮夠脆,內裏不算完全乾,不過其實,豬扒唔係完整成塊,而雞翼又只有兩隻,盡量避免太少了吧,
真係講句難聽啲,我喺屋企食雞翼,食剩攞嚟帶飯都有四隻啦。

又或者可以咁講,細路仔,三歲以上小朋友,😕一次吃三四隻雞翼也不是奇怪的是吧,午餐還是正常嘅餐,比兩隻雞翼,實屬份量太少了。

公仔麵其實又有什麼特別呢?不彈,不爽,就是普通的福麵,起碼都叫做湯夠熱囉。

通常一有人比評語話啲餐廳實在貴,然之後乜都要咬一餐嘅網民就會話明碼實價,寫到明,冇人逼你去。例如
沙嗲牛肉公仔麵的方榮記, $70一碗,一班人話貴嘅時候,另一班人就會特登話明碼實價冇人逼你去,但其實,給予評論也是人家的自由。

這兒
凍飲支裝瓶裝都是$17 ,都唔使特別點樣評論,你自己覺得天時暑熱,需要消暑一下的話,就叫吧。😨

茶走味道應該算是這頓午餐最好了,茶味香濃,不算是搭棚或是唔夠火喉那種茶,原奶份量不太多,算是合格,對得起廿零蚊一杯熱奶茶奶茶。

因此,綜合麵條、豬扒、新娘、服務、環境,我覺得我對這間華香園的評價就是,又多一間,「快啲執更好」、「唔值得比錢佢賺」、「唔好影衰香港」的餐廳。😰

🤗你睇吓元朗嘅天奴豬扒,醃過,味道夠香,甜中帶鹹;成記茶寮豉油汁豬扒,夠厚夠大,中間肉汁豐富;即使大埔街市熟食中心的炸豬扒上海麵,有些人經常說其實內裏都比較乾,沒太多肉汁,不過至少賣相看起來分量夠多,應該又會比這兒的抵食,因此這家自稱是秘製豬扒,簡直是貽笑大方,遺臭萬年。

用餐时段
下午茶
2024-04-19 43 浏览
之前有食開中心其他店第一次叫呢間外賣雞翼豬扒通粉 加檸茶拎既時候先知道要70蚊 豬扒好食,但通粉無味仲要收呢個價 個茶底反晒 🙄呢間真係無下次食隔離好過食茶記常餐仲好外賣通粉記得拎辣椒同鹽
之前有食開中心其他店
第一次叫呢間外賣
雞翼豬扒通粉 加檸茶
拎既時候先知道要70蚊
豬扒好食,但通粉無味

仲要收呢個價

外賣通粉記得拎辣椒同鹽
外卖自取
  • 豬扒飯
2024-04-13 37 浏览
這麼難吃的東西,也有網路名人推薦! 米線是最差的米線,沒有湯底,湯底是一碗好吃米線或米粉的精髓。 豬扒? 難吃死了。 用廣東話說就是 乾, 無汁!價錢就不用說說,好吃的 多貴都有價值。 怎麼垃圾 穿個自創衣服就以為自己的豬扒 好吃! 最好吃的只能說是雞翅! 2024年4月13號 吃美心 ,更發現這間華香園有多垃圾,那麼貴的午餐 弄出所謂的秘制豬扒,快點關店吧

2024-04-12
等候时间
1 分钟 (堂食)
  • 奶茶
2024-04-12 28 浏览
华香园虽然有点名气,但真的太不好吃了,点了招牌秘制猪扒鸡翼米粉,米粉非常劣质,硬帮帮没有米香的最差的那一种,汤底也没有味,猪扒也不那么出色。沙爹牛肉蛋米粉,一样的劣质米粉和汤底,牛肉倒算是新鲜。唯一亮点冻奶茶算是不错。120块两个餐,到别的茶餐厅或连锁米粉店可以吃到更好的选择。
2024-04-07 46 浏览
꧁ 華香園 ꧂ 📍 Hong Kong | Tsim Sha Tsui地址:尖沙咀海防道390號熟食檔地下9號舖好味指數:🌑🌑🌑🌑🌑◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆今日做遊客一日,行完藝術館就去左海防道熟食中心食野。。。點知就中左伏。。。🥲💰秘製豬扒包 $42 - (0/5)見到呢個係人氣之選,所以叫左個豬扒包黎食。。。塊豬扒好薄,又乾又柴。塊包冇咩點烘過,唔脆唔香,唔明點解係人氣之選。我地冇睇清楚menu,原來係唔包野飲,但個到既伙記又會問我地飲咩,叫左杯凍檸茶,連埋杯野飲$66😰香港真係水魚之都!#hkig #hkfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodblog #foodie #food
꧁ 華香園 ꧂

📍 Hong Kong | Tsim Sha Tsui
地址:尖沙咀海防道390號熟食檔地下9號舖

好味指數:🌑🌑🌑🌑🌑

◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆◇◆

💰秘製豬扒包 $42 - (0/5)

2024-04-02 52 浏览
咁啱要去尖沙咀快買啲嘢,就順便去海防道呢個熟食市場快食。我同我女朋友叫咗豬扒出前一丁加煎蛋,凍咖啡少甜。豬扒出前一丁加煎蛋:簡直唔知佢點樣整出嚟,豬扒好柴,好乾。出前一丁我係叫爽面嘅,首先個面好明顯係焗出嚟嘅(即係好似你整杯麵咁樣整,好嚡)最攞命係出前一丁個湯淡而無味(我特登加$5換個出前一丁就係驚你用普通公仔麵個湯淡,你同我整到咁樣?)。個煎蛋煎到過熟(都係要加$5)。凍咖啡少甜:我只能夠講係冇咖啡味,好明顯係好多冰溝到好淡好淡好淡(唔係一般你叫少甜嗰啲淡,係好似杯凍飲擺咗喺度好耐啲冰溶晒晒咁淡)。兩個人盛惠$156 總結:我真心唔明一啲咁簡單嘅嘢點解可以整到咁樣,簡直就好似一個唔識煮嘢食嘅中學生喺屋企煮公仔麵俾自己食一樣,分分鐘都煮得好食過你。其實如果你唔想做可以執咗佢,擺喺度又冇生意又冇味道我都唔知你想點。
咁啱要去尖沙咀快買啲嘢,就順便去海防道呢個熟食市場快食。

我同我女朋友叫咗豬扒出前一丁加煎蛋,凍咖啡少甜。

兩個人盛惠$156

2024-03-31 45 浏览
人氣豬扒橋底茶檔,知道已經有20多年,今日幫襯了,質素,味道,衞生&價錢都相當離譜。叫了,雞翼飯,豬扒飯,豬扒包,兩支可楽,凍奶茶共190.00元超貴。飯及餸分開上的,雞翼共四只雞中翼,碟頭白飯只是暖及一舊舊像煲底剩飯,豉油自己落一瓶放枱面,難吃!豬扒一塊碎上好亁及細塊硬的,飯如上。難吃!豬扒包,包凍的,個面似比一隻好油的手沾滿面,油淋淋,豬扒好似瘦肉又薄夾在中間,骨頭放側邊。可樂有一支比錯zero. 是但啦飲左落口。奶茶冇茶味又冇奶味又吾夠冰。衞生吾洗講,所有嘢很污糟,去洗碗個位睇吓都嚇死人。三個人食左d垃圾咁,好嬲。食剩曬。好多大陸客食完個個都面黑,影衰香港型像。全港最差食肆!
豬扒一塊碎上好亁及細塊硬的,飯如上。難吃!
可樂有一支比錯zero. 是但啦飲左落口。
奶茶冇茶味又冇奶味又吾夠冰。
衞生吾洗講,所有嘢很污糟,去洗碗個位睇吓都嚇死人。

三個人食左d垃圾咁,好嬲。食剩曬。
好多大陸客食完個個都面黑,影衰香港型像。
全港最差食肆!

2024-03-31
2024-03-30 32 浏览
首先係豬扒柴過出邊茶餐廳啲豬扒好多仲要薄切 我俾個建議你呀其實豬扒喺煮之前應該要浸鹽水清洗有冇多餘嘅碎骨 今次就住豬扒骨位嘅地方咬落去仲有大量碎骨 咬咗一啖已經唔想食重點豬扒梗係要多肥膏㗎啦你用幾多油炸舊豬扒 如果唔肥炸到幾耐都唔會有肉汁下次都係食返對面嗰間牛丸算 今次俾錢買難食雞翼第一次食都算係好食 但唔值得為佢嘅雞翼而嚟食囉其次喺度嗌咗通粉 但係唔知點解裏面仲有好多雜質都算啦 兜粉唔係重點 唔係水煮嘅都OK 但呢個質素去唔到四十幾囉 廿蚊都比多佢 我見佢請啲夥計又唔係好多收呢個價錢 俾啲咁嘅質素食材用料 已經係差㗎啦 真係唔明佢點解可以收$49豬扒雞翼通 食水有幾深大家可以想像到嗎?

下次都係食返對面嗰間牛丸算 今次俾錢買難食

雞翼第一次食都算係好食 但唔值得為佢嘅雞翼而嚟食囉

2024-03-29
  • 奶茶
2024-03-27 40 浏览
夫婦倆走入海防道臨時熟食中心,冇咩特別期望,但係知道裡頭有網紅店,因為時間尚早、十一點未到、應該唔需要排隊,就走入去搵食。眼見大大隻招牌寫住「秘製豬扒」,決定一試。誰知,跌落萬丈深淵… 時間係早上10:50,還有早餐菜單,就點早餐食:1. 早餐F,秘製豬扒通粉 + 凍啡少甜少奶。湯通粉同豬扒分開上,時間隔咗兩三分鐘左右。通粉湯應該係開粉的… 唔緊要,但係竟然未溶晒、清楚見到。豬扒是炸過的、有一啲應該係秘製醬汁附身、一件切開兩舊、夾返埋的話、用元朗冰室標榜的厚豬扒餐比較大約只有佢哋三分之一,其中一舊三分一係骨。重點係唔好食、肉質實、難咬、柴口、冇味。凍啡,冇啡味、難飲。2. 早餐 F,秘製豬扒一丁+ 凍啡少甜少奶。應該唔係一丁(最後用佢收我既錢計返轉頭,肯定了唔係一丁,估計冇聽清楚柯打,收既錢係普通公仔面)… 唔緊要,湯係暖的,唔夠熱,面可能因此幾有口感… 。豬扒… 表面切出嚟係三/四小件,但係同上,一樣,夾返埋其實好細件,其中一件一半係骨。口感一樣!豬扒同公仔麵分開上,又係隔咗三分鐘左右。凍啡,同上。收費:$100/2人感覺太差了… 呢間餐廳對品質完全冇誠意,對成個熟食中心印象都打哂折
時間係早上10:50,還有早餐菜單,就點早餐食:
1. 早餐F,秘製豬扒通粉 + 凍啡少甜少奶。
2. 早餐 F,秘製豬扒一丁+ 凍啡少甜少奶。

收費:$100/2人
感覺太差了… 呢間餐廳對品質完全冇誠意,對成個熟食中心印象都打哂折扣。「秘製豬扒」?
2024-03-27
$50 (早餐)
2024-03-04 152 浏览
豬扒味道係唔錯,唔會過鹹,帶少少甜味同埋算幾嫩但敗筆位係唔夠熱😞連微温都稱唔上🤦‍♀️衛生情況都麻麻杯摸落油笠笠都算餐具全部都好污糟,上面痴住唔知係紙絮定飯粒🤦‍♀️有啲不安唔會再嚟
豬扒味道係唔錯,唔會過鹹,帶少少甜味
同埋算幾嫩
但敗筆位係唔夠熱😞連微温都稱唔上🤦‍♀️

衛生情況都麻麻
杯摸落油笠笠都算
餐具全部都好污糟,上面痴住唔知係紙絮定飯粒🤦‍♀️有啲不安

唔會再嚟
2024-01-21 402 浏览
添!呢間就係我成日掛住口念念不忘嘅隱世美食點。今次,我一斬頭盤點咗份豬扒飯,講真,茶餐廳嗰啲差遠咗!肉質香口得滯,配上啲叉燒醬真係夠晒味,正啦!再嚟碟雞翼,肥美得滯,潔脆到爆,流啊嘶!同埋佢嘅肉汁吖,鹹甜得嚟唔膩口,真係回味無窮。同班友來都好開心,佢哋個個都讚晒佢嘅雞翼米粉。正宗港式小食,每次食咗都有個滿足感,心情都好咗!😄服務都嘢心啦,d員工友善得嚟,招呼得宜,睇得出老闆管理有方。環境方面就唔洗講,真係淨到掂,又唔會好似啲大排檔咁臭烘烘。下次又要黎呢度,我個胃已經等唔切啦!食客記得嚟到訂位,唔好似我咁撞啊撞,好彩得閑位坐啊!🍽️👍🤤

2023-11-25 559 浏览
黎到尖沙咀海防道臨時街市 一眼勁多人叫左個干炒牛河 份量一般賣相都唔係好得 60$乾炒牛河是一道經典的廣東菜,常見於中餐館。牛肉和寬河經過高溫翻炒,口感鮮美,頗受食客喜愛。不同的餐廳可能在配料和口味上各有特點,但總的來說,乾炒牛河是一道口感豐富、香味誘人的美食。華香園尖沙咀海防道390號熟食檔地下9號舖

華香園
尖沙咀海防道390號熟食檔地下9號舖

2023-10-30 604 浏览
今日係尖沙咀諗下食咩下午茶好🧐突然醒起海防道有幾間餐廳都出名就行左去試下啦😝一入去到見到呢個老闆咁熱情招手就坐低左叫左個豬扒米($43)黎試啦🤩豬扒有用過佢嘅秘製醬汁醃過下😋食落會有少少甜甜地🤪加上係熱辣辣煎好所以都幾香口🤤米粉就正正常常冇咩特別啦😂下午茶嘅份量黎講就正常但午餐應該會唔夠🤌🏻食晏可以叫豬扒飯加蛋配埋佢嘅鼓油🤤見到隔離枱咁樣食都幾吸引😎我覺得老細嘅態度又唔係真係其他人講到咁差😂佢會提你食飯一定要落鼓油😂可能呢d都係佢嘅堅持✊咁我對呢種堅持又冇咩所謂🙌🏻👍🏻Overall 黎講係尖沙咀當一個早餐或者下午茶都係個唔錯嘅選擇黎👍🏻味道:7.5/10價錢:7.5/10環境:6.5/10服務:7/10

味道:7.5/10
價錢:7.5/10
環境:6.5/10
服務:7/10
2023-10-30
2023-10-29 391 浏览
由於要係附近整頭髮,所以搵一間快食又頂肚既。去得熟食中心,就係預咗係食個風味啦。豬扒麵同凍檸茶走甜,豬扒都入咪既,今日亦都唔太乾。凍檸茶就正常茶底。不過而家大排檔都要$66, 絕對唔會平過茶餐廳架。
2023-10-23 406 浏览
好耐之前已經聽過海防道嘅熟食中心有一間好出名食豬扒嘅餐廳 -- 話華香園嘅豬扒係嫩滑多汁係好好食嘅😋豬扒味道其實唔錯肉汁都有嘅,豬扒本身就偏瘦,冇太多肥膏唔似係用梅頭豬扒,似係用普通豬扒嚟整,份量不過不失,但又唔算話好好食嘅。另外配咗個公仔麵,公仔麵軟硬適中,味道可以嘅🤗🤗另外叫咗瓦煲奶茶,睇介紹好似都好好飲咁樣。因為瓦煲煲奶茶其實喺香港好少見,茶味都夠嘅,好香好濃,奶味亦都好足。但係同普通奶茶有咩大分別呢,我又好似唔係好飲得出 😉😉😁