華嫂冰室

華嫂冰室 (已搬遷)

新店位置
Wa So Cafe
華嫂冰室 (已搬遷)
20.7K
Eunice lamlam
天水圍美食~西鐵站行15分鐘左右
Eunice lamlam
2021-02-01
6K 浏览
关注
蕃茄豬扒米+招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包+再加多杯凍奶茶(每次都係我嘅必食之選)由元朗搬到去天水圍都一直有幫襯😂,雖然對於住喺九龍嘅我,但我對華嫂冰室嘅愛都無減少🥲,因華嫂冰室其他分店都無咁好食所以無計啦唯有入到黎天水圍食。蕃茄豬扒米平日黎食蕃茄湯會俾週末味道更加濃郁,但我對佢嘅愛不減😂。招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包今日叫嘅時候,姐姐話:「好多好多人叫包😂😂😂」點知差唔多食哂米粉包就到了。評分:上癮程度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️美味程度:⭐️⭐️⭐️⭐️外貌程度:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢低食:⭐️⭐️⭐️查看更多
蕃茄豬扒米
招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包
招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包
凍奶茶
qoohoneyb
芫荽皮蛋我嚟啦!
qoohoneyb
2020-10-08
4K 浏览
关注
疫情期間完全唔敢出街,今日因為要幫個女做兒童身分證,所以被迫全家出動!搞掂之後就去咗華嫂食早餐,實在太掛住個鹹牛肉包同埋芫荽皮蛋湯底,我就最最最最緊要食佢哋嘅煎魚餅,又香又薄又脆,當然唔少得杯奶茶啦!我覺得搬咗之後舒服咗好多,如果唔係太熱嘅話坐出邊都幾休閒,坐入邊所有冷氣嘆!不過雖然搬咗,但係枱嘅數量都係差唔多...即係都要好似以前咁繼續等位,我哋三個人10:30到都等咗半個鐘先有位,但係泊車就方便左!查看更多
amandasiuuu
好味港式菠蘿包
amandasiuuu
2020-04-05
4K 浏览
关注
元朗店是富有原始風味的店舖,但位子偏僻在村落裏面,需要有車。而且,位子和位子之間好迫近,所以能外賣就外賣。同時,平時都會要排隊!招牌菠蘿包有大大件牛油,厚實的蕃茄切片和超滑炒蛋。菠蘿包外脆內軟,外賣還有餘溫,而且不會有太乾身的感覺。這個一流!豬扒菠蘿包甜味菠蘿包加上咸味豬扒,本身以為味道會好奇怪。但是聰明地加上微酸的芥末醬,讓兩者能夠互相配合,味道意外地配合和好食。菠蘿包保持一貫水準,外脆內軟又不乾身。最後加上生菜,食完一個也不覺膩!比較可惜的是奶茶冰花外賣回家就已經溶化了,變成了普通奶茶的味道。可能要下次再試。查看更多
邪神敵敵
難得的鬆動🤣
邪神敵敵
2020-03-28
3K 浏览
关注
合規brunch 三人前!勁滿足🥁🌈💋孖寶真係無得去打家劫舍,個樣太易認😁😍老闆娘認得孖寶,真榮幸,好開心😍不枉我地晨早溜溜帶 茂利dy 嚟吔好嘢💖超過50年嘅承全美食, 真係 又有喜又有愁!從前總係人太多,匆匆忙忙,趕趕急急!呢刻 今日冇咁趕急,真係 另有一番滋味😋仲可以同靚靚老闆娘聊天,拍照留念🎉😚個蕃茄湯係近期愛吃的一款湯品!呢度味道適中唔好留下嗰個咁甜亦都冇三哥 嗰個咁淡💓 加芫茜皮蛋魚片頭魚肉湯米真係唔錯💝 應該真係冇味精我飲咗成碗都冇口渴😁 另外一個芫茜皮蛋肉片 米粉朋友都讚不絕口! 仲成碗食曬😜 三條茂利分享埋嗰個招牌菠蘿油同埋個水牛芝士包都仲可以,咁你話掂唔掂🥰 不過可惜呢!就係成日要排長籠,同埋好早買曬㗎啦! 大家要小心注意 避免 白行一趟🤣💖🙏🏻查看更多
+ 3
seafood diet
Great milk tea
seafood diet
2020-03-23
关注
I finally made it to this spot! I love little local cafe spots like this but was not waiting a long time on the weekend to sit in a hot cafe. Therefore I finally got a chance to come during the weekday and was sat within 5 minutes. I sat on a table with other people which killed my experience a little and I was not blown away by the bun. The bread was good but the sandwich was not for me. 查看更多
检举
Egg  and  Tomato  Pineapple  Bun
過來人一號
食咗幾樣嘢,全部都好好食!華嫂同員工好好人,仲教我點搭車
過來人一號
2020-02-13
关注
晏咗起身,之前聽朋友介紹過好多次話正,試吓打的過嚟試吓,冇開就原車返出元朗囉!當新春行大運,碰吓運氣!嚟到3點幾,唔洗排隊🤣我食招牌菠蘿包,瑞士雞亦出前一丁,茶走。。。平時最怕嗰舊鮮油,呢度舊牛油唔太厚,啱啱好!菠蘿包100分!外脆內軟、暖暖地,裡面啲蕃茄旦嘅旦炒得好滑!真係好好食! 出前一丁100分!煮得夠透得嚟唔會太腍!茶走夠滑,茶偏濃唔會搶晒啲奶味,85分佢食咸牛肉芝士旦多士,加一份豬扒,茶走多士90分,咸牛肉好足料,芝士旦爆漿,豬扒腍又入夠入味,魚餅又香又好食!瑞士雞亦好入味肉冇梅!食到7788,研究吓點搭車返出元朗,華嫂坐喺隔離枱吹水,聽到就好好咁教我哋搭輕鐵、巴士過元朗,仲教我哋,如果想知有冇開,呢度冇電話,可以打電話去觀塘問吓元朗有冇開先過嚟!極好人!查看更多
检举
招牌波羅包,雞翼,豬扒
Poyan_c
華嫂正店
Poyan_c
2020-02-11
关注
元朗華嫂冰室遠近馳名,好多人都唔怕遠專程拜訪一試,都預咗食lunch一定係爆多人要等位💢🤯🤯等左半個鐘入得,門口可以落定單先🔻招牌菠蘿油,整體來講,啱啱好!菠蘿包面好脆,中間夾住超邪惡牛油,甜味啱啱好!😋😋🔻超愛芝士咸牛肉包,包外皮香脆,加上我最愛的咸牛肉,同芝士係絕配,一啖咬落去冇遺和感,正🔻秘製撈米線,材料有紅腸餐肉青瓜豬扒,撈汁酸酸mei mei ,好開胃🤤🤤米線份量適中,不過最後都係食唔晒!如果唔想太過滯食濃湯麵🍜♨️嘅話,撈米線都係一個好好嘅選擇!☣️☣️🔻豬扒雞翼番茄米線,湯底濃郁,有真番茄🍅🍅🍅,唔會淨係用茄膏撈出嚟。雞翼味好濃,不過如果塊豬扒可以幫手切埋🔪🔪先上就最好,唔洗食得咁狼狽❗️❕❗️奶茶好夠味,吾會沖左好多水!查看更多
+ 1
OiszeChan
香港最愛嘅餐廳
OiszeChan
2020-01-25
关注
咁出名嘅華嫂相信大部份人都唔會陌生佢開咗幾間分店 但我覺得味道最好嘅始終都係元朗呢間每隔一段時間就會好想幫襯 最掛住佢個招牌菠蘿包今日一早就嚟到 好彩唔使排好耐隊 當然有嗌我最鍾意嘅招牌菠蘿包同埋冰花奶茶啦招牌菠蘿包入面夾雜着番茄同煎蛋 鬆脆嘅菠蘿包再加鮮甜嘅蕃茄 互相輝影 天生一對 可以話係我最喜歡嘅麵包而冰花奶茶都好香滑 yummy!!另外仲叫咗番茄湯底公仔麵 其實基本上每次都係叫一模一樣嘅嘢食 哈哈 呢度個番茄湯好新鮮 所以偏酸 同外面其他連鎖店嘅茄膏湯底差好遠 一食就食得出個分別 但可能怕酸嘅朋友仔就未必接受到 我個人就好鍾意新鮮蕃茄啦而友人就最鍾意呢度嘅鹹牛肉包同檸檬益力多其實全部都好好味 查看更多
Katohon7
食物好、待客差
Katohon7
2020-01-09
关注
服務員待客態度惡劣、食物質素都彌補唔番!對客人要求、意見反映、不但不接受、更用盡懲罰手段打壓!生意好番少少、已經故態復萌、害老闆、博執笠!對光顧客人、食物質素幾高都是背脊骨落!派位的服務員、不用談笑容、簡直是黑口黑面、霸氣凌人!🤬查看更多
招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包
皮蛋芫茜豬潤牛肉米粉
Siuwinchan
好味嘅不過服務差
Siuwinchan
2019-11-30
关注
今日一早去華嫂冰室,諗住無咁多人排隊,可以唔使點等位(事實當時未有人等位),點知唔齊人又無得留位😑唔緊要嘅,出咗名好食,梗係會多人等位啦,但服務態度真係有好大的改善空間囉😓食物方面,叫左個芫茜豬潤牛肉麵,熱奶茶,唔錯的!不過幾貴吓囉!查看更多
检举
害老闆的伙記!食物味道好、但敵不過服務員卑劣待客態度、甚至敵視提意見的客人!生意好些少己經故態復萌、博執!
2020-01-09
sophia_chl
邪惡菠蘿油🍞😈
sophia_chl
2019-11-26
3K 浏览
关注
好大舊牛油好邪惡🤤😈華嫂冰室其實唔使介紹大部分人都聽過啦我見好多人都會去觀塘嗰間食話一般 但係佢嘅本店係元朗呢一間就真係好好食👍🏻我去就去過好多次 但次次都冇咁大個胃淨係會嗌佢招牌菠蘿包 今次終於試下其他嘢點知都ok喎😍【鮮油奶多】係熱辣辣嘅多士入邊放勁多凍牛油同加埋煉奶真係好高脂肪好肥呀😂但係食落去又真係好香 呢個真係要同人share🤣🤣【招牌菠蘿包】呢個好正必叫!個菠蘿包新鮮出爐 🍞勁鬆軟入面夾埋蕃茄煎蛋同一大舊牛油 比平時嘅菠蘿油加多口感同冇咁dry💯【招牌芝士咸牛肉蛋豬仔包】呢個我就個人覺得太咸太重口味唔就太鍾意 但係勁重芝士味加上個包好鬆軟 啱晒芝士愛好者🧀【 豬扒豬仔包 】呢個同一般豬扒包差不多 但係佢哋落左自己整嘅芥末醬 甜甜酸酸咁 食完個包會話好膩同乾都唔錯架😋缺點就係次次去都要排隊😫呢間仲會賣完即止 交通真係唔係咁方便🥺但係為咗美食點都要去試下!💛 #為食元朗查看更多
鮮油奶多
豬扒豬仔包
Friendy Chan
點食都係鍾意食「華嫂」
2019-11-22
关注
上次光顧華嫂時,看到鄰座枱的餐蛋麵很吸引,餐肉煎得很靚,荷包蛋也不錯所以今日早餐叫「餐蛋丁」,還有「芝士咸牛肉蛋多士」、「豬扒丁加魚餅」、兩杯凍鴛鴦😁🔰所向無敵餐蛋丁😍,(個名都無敵過人🤣,I like),餐肉有其厚度,又煎得焦香均勻,正😋👍🏼,但要快吃才吃到香脆質感;荷包蛋雪白有燶邊又流黃,掂😋🔰芝士咸牛肉蛋多士,4種食材一起,質感自然豐富。多士烘得金黃香脆💯,芝士香濃,咸牛肉不錯,加埋半熟蛋,各在其位的配搭,好味👏🏼🔰香煎豬扒丁,豬扒雖不及上次的軟嫩(實屬來貨的質量),但都是好吃的;至於魚餅,雖然煎得香口,但內裏沒有魚肉的實體,不是我杯茶🔰凍鴛鴦,好飲在於有咖啡和奶茶味,而今次兩者混合的色澤靚查看更多
+ 3
所向無敵餐蛋丁
芝士咸牛肉蛋多士
香煎豬扒丁加魚餅
凍鴛鴦
豬丁和鴛鴦😍
2019-11-03
关注
好友遠道而來想光顧華嫂,我當然陪伴,其實所謂遠道,只不過是從港島區來😆,但對他而言真的是很遠呢我很久沒到過華嫂,皆因夏天炎熱🥵,行那些露天路會熱到溶,甚或中暑🤪,排隊等候也是很慘的(可能要暴曬😰),若被安排坐室外就邊吃邊流汗,雖有大型風機,卻不及室內的空調好,但室內的座位又有限順帶一提,二人搭枱是必然的,除非是三人或四人⋯星期六早上約9:30到達,出奇地只有兩個人等候😳,取了票約10分鐘便可入坐,太好了🥳🔰香煎豬扒出前一丁,豬扒煎得香口,肉質軟嫩,吃得滋味,一丁麵質煮得剛好,個人喜歡普通湯底🔰凍鴛鴦,好飲,飲到咖啡和奶茶味查看更多
香煎豬扒出前一丁
凍鴛鴦
Mon L
補充體力
Mon L
2019-10-22
关注
剛做完運動🏋🏻‍♀️唔想食咁飽,但都想食得有質素。所以首選茶記👍- 華嫂冰室有時有人問,好好食咩?🤭我通常反問你覺得那間更好食呢?呢個時候對方通常都係無言多數都叫冰鎮奶茶少甜(如少甜通常冰花少些,但我個人不太喜歡凍飲,所以ok 的)再黎一份招聘芝士咸牛蛋豬仔包,芝士香,咸牛咸,蛋煎到流黃,加熱豬仔包,成件事無得輸😋,跑多1個鐘食佢都值😜我係常客,但我唔係因為住得近,係我對食有要求😚,茶記都要有質素,至對得住自己身體💪。查看更多
andrewlai08
假日
andrewlai08
2019-10-18
关注
放假去郊遊,其中一站就係去華嫂嘆返個下午茶。雖然有啲熱,又會俾蚊咬,但都幾有風味吖哈哈。特色菠蘿包係我每次都會叫嘅,熱辣辣外脆內軟嘅菠蘿包,夾住一舊凍冰冰既牛油,配埋番茄蛋,真係要張大個口先食到佢既滋味!查看更多