是日经开CITYSUPER,见到以前只卖大判烧的菓匠有重奶软雪糕卖. 林林林总总...最後要了个有红豆有もち的扭捏雪糕.盛惠三十二蚊. 标榜北海道3.6的牛奶软雪糕,不叫很甜;但奶味未见特出可能是本身3.6都未算好重奶味还是那家小樽不知名的强劲.但抺茶那一部份够讨好有抺茶的甘味.即系少少涩...但最爱是那个硬延的糕身...好好咬口.红豆很香...浓溶...想要追加. 団子就给顶上的雪糕雪冻了,皮硬了怪怪的吃的不舒服.団子还是要烧来吃的.但原来吃完这个也很顶肚..有奶脂的东西比健康的乳酪幸福多了.下次再选的话要...抺茶加红豆X2就是了.而又有能力吃这个的也算吃一个幸福.幸せ。。。

林林林总总...最後要了个有红豆有もち的扭捏雪糕.

団子还是要烧来吃的.
下次再选的话要...抺茶加红豆X2就是了.

而又有能力吃这个的也算吃一个幸福.幸せ。。。
不少的选择
拼出个味蕾
外卖自取
$32 (其他)
不少的选择
拼出个味蕾
食完海南少爷其实已经饱极,不过欠了个甜品下场,甜胃总有点蠢蠢欲动,於是又拖老公行去Citysuper找下场了!  大家猜的没错,我又来菓匠茶屋帮衬北海道牛乳软雪糕啦!! 铜锣湾店比尖咀店要大,店内还有位日本师傅坐镇,好不架势;至於雪糕花式选择,两店大均一样,除了:这里的店员告诉纯软雪糕(即没有红豆、丸子、啫喱等的1-3号软雪糕筒),可以换上杯装! 对於不喜吃筒,又喜欢纯雪糕的我,真是天大的好消息! 口味方面,早前与甜魔们在Harlan's high tea後吃过纯绿茶的软雪糕,很老实讲对我是过於甘醇了,还是一半绿茶,一半浓腻的牛乳味最为吸引;很难得老公也持同样看法,就要两份扭纹软雪糕($24@),一筒一杯。第三度重温北海道软雪糕,仍是那麽美味动人;最开心是老公吃到一半未够,就推说很腻要把余下一半转赠给我,小妹当然不客气全数接收了,吃得非常满足,哈哈!  差点忘了讲正题-----多得太公,上回帮衬时发现了:凭Super e-card惠顾可享9.5折;虽然折扣数目不大,但密密食的话有折还是抵好多,所以回家後马上申请! 不过申请完还是太心急,未等到咭又去重吃了,哈哈!

纯绿茶软雪糕也美味
但最爱还是扭纹! :D
净软雪糕都有杯装! :D
2010-09-19
5 分钟 (外卖自取)
$24 (宵夜)
纯绿茶软雪糕也美味
但最爱还是扭纹! :D
净软雪糕都有杯装! :D
  • 北海道牛乳软雪糕 (扭纹口味)
2010-09-19 4 浏览
sep 18, 10去攞番之前订嘅月饼...........买咗 : 1) 抹茶红豆月饼 (early bird discount hk$254.6)-今年喺头条报纸见到介绍,好似好吸引咁,所以今年拣咗订呢款月饼送比屋企人-1盒8个,每个大约直径5cm-4个抹茶味,4个红豆味-8月时订饼,我以为有现货,原来喺要集齐order,1次过整因shelf life嘅问题...........店员sell今年佢哋先出月饼.............全是用日本运来嘅原材料,之後集合喺沙田舖嘅厨房整-虽然话买比屋企人.............其实喺自己想食..........所以都好唔客气咁每款味攞咗1个,hehe-先试抹茶味,我1路都对该店嘅抹茶有信心..........因以前有食过佢哋嘅抹茶软雪糕-抹茶味浓,但个皮就软咗些少,如果甜度-番吓会好好多,反正佢嘅抹茶味出,唔需要依赖甜味去衬托-中间嘅原粒粟子很大粒,腍得嚟也有质感-之後试埋红豆,因为粟子已很大粒,所以相对地红豆蓉份量不算多,豆味不算好浓,所以呢个反而个粟子味就突围而出。同样哋个皮要-番d糖会令到整体味道更自然sell原味

-1盒8个,每个大约直径5cm
-4个抹茶味,4个红豆味
-中间嘅原粒粟子很大粒,腍得嚟也有质感
2010-09-19
外卖自取
$255 (其他)
逛逛下 Citisuper 突然被一个雪榚模型架吸引住,再望多两眼,原来系有12款北海道软雪榚,主打有纯牛奶同绿茶味两种,仲有红豆、糯米糍、绿茶啫喱作配料。由於实在太可爱而且北海道系品质保证,终於忍唔住选左宇治抹茶豪华版。职员从雪糕机里慢慢按出绿茶软雪糕,可惜真实个样同模型有点差距,建议应贴上 "只供参考" ,以免争执。话得说回来,最重要都系个味道。入口真系异常软滑,牛奶味浓,可能有左牛奶味绿茶味就无地企,无唛绿茶味,失去平衡。十胜红豆好绵好滑,连抺茶啫喱都系滑滑既。若可些微下调整体甜度会更好。光从浓浓牛奶香同滑溜程度都做得非常出色,不妨一试!暂时都系觉得韩国济洲 o'sulloc 既绿茶雪糕够香,最啱心意!

可爱既雪糕模型架
宇治抺茶豪华版 - 模型
北海道牛乳软雪糕解说
职员按出软雪糕
宇治抹茶豪华版 - 真实样
2010-09-04
$39 (其他)
  • 软雪糕
2010-08-28 4 浏览
逛 City Super, 见到个名咁得意既 ----- '白大判烧', 於是买个试下先。拣左咸味款式试,外面系烟烟韧韧 既年糕状质地, 表皮少少脆, 入面系芝士加火腿, 热辣辣, 软绵绵, HK$13 一个, 好味!

2010-08-22
2010-05-03 4 浏览
老婆煮饭辛苦, 当然要买d野慰劳下佢了 (其实系自己想食 )在日本食过一次草莓大福 (入面无红豆果种), 一直念念不忘, 在香港见过但又怕不及日本好, 今次适逢同事都系想买黎同老婆食, 两个大男人就一齐买左标价$15蚊既草莓大福, 用hsbc city super咭仲有95折, 价钱还好, 无士多啤梨既红豆大福都要$11, 所以强烈推介草莓大福, 有草莓真系唔同d个人喜欢没有红豆的一款, 除左因为粉红色靓d之外, 仲因为怕红豆太甜, 会抢左草莓既味讲番草莓大福, 新鲜既大福, 同中国传糯米滋唔同, 软绵绵好多, 皮略甜, 但唔会甜到抢左草莓既味, 整体配搭唔错, 可惜回忆总是美好的, 有机会真系要再去日本食多一次比较下 见到有朋友话草莓有点酸, 我好好彩地今次好甜, 其实同喜欢既人食, 甚麽也是甜呢
老婆煮饭辛苦, 当然要买d野慰劳下佢了 (其实系自己想食

咬开的草莓
2010-05-03
$15 (其他)
咬开的草莓
2009-11-01 17 浏览
买完豆桨,又见到至爱既草饼,第一次见望下, 见到有新口味, 绿茶饀呀即刻买嚟食, 皮软,烟UM , 好好味, 但绿茶饀料就无乜味道, 食咗都唔觉有绿茶既难道我病病地,食不出味道....下次要再试过..
买完豆桨,又见到至爱既草饼,
第一次见望下, 见到有新口味, 绿茶饀呀
即刻买嚟食,
难道我病病地,食不出味道....

下次要再试过..
$12 (其他)
2009-09-12 3 浏览
和姜饼人回家吃饭前去逛了一阵city’super. 见到有和菓子, 我又忍不住停一停, 买一买.买了草叶饼, 艾草大福, 红豆大福, 抹茶大福, 芝麻大福和士多啤梨红豆大福.草叶饼非常痴身, 和其余大福同都烟烟韧韧.芝麻大福原来只是有芝麻粒在面, 馅还是红豆蓉, 有点失望.士多啤梨红豆大福倒是创意高於味道, 微酸的士多啤梨和红豆蓉好像不太匹配.同场在city’super买了支Rose配来吃, 二百几蚊的Rose又比预期中平凡.

草叶饼非常痴身, 和其余大福同都烟烟韧韧

芝麻大福原来只是有芝麻粒在面, 馅还是红豆蓉, 有点失望

草叶饼
张力很大
四式菓子
士多啤梨红豆大福
同场配角
2009-09-12
$35 (宵夜)
草叶饼
张力很大
四式菓子
2009-05-29 1 浏览
系citysuper见到新开既菓匠茶屋,,有好多日本和菓子,,个个都好似好正!望左好耐,,最後选左个草柏饼同埋樱花团子,,因为今日系端午节,,所以柏饼特价$12,,减左两蚊!柏饼系日本人系端午节会食既食品系用米蒸制而成的,,所以食落冇咁滞,,易d消化!草柏饼口感软熟,,红豆蓉甜度岩岩好,,食到粒粒好正既日本红豆!但艾草味不太浓,,浓d会更好!至於樱花团子也很好食!口感较痴软,,但樱花味不太浓,,又系浓d会更好!菓匠茶屋既红豆真系好正,,唔会过甜!依家系citysuper买菓匠茶屋满10蚊,,有印花一个集齐10个送大福一个!我要加油储印花了! Xd!
系citysuper见到新开既菓匠茶屋,,
有好多日本和菓子,,个个都好似好正!
望左好耐,,最後选左个草柏饼同埋樱花团子,,

因为今日系端午节,,
所以柏饼特价$12,,减左两蚊!
柏饼系日本人系端午节会食既食品
系用米蒸制而成的,,
所以食落冇咁滞,,易d消化!

草柏饼口感软熟,,
红豆蓉甜度岩岩好,,食到粒粒好正既日本红豆!
但艾草味不太浓,,浓d会更好!

至於樱花团子也很好食!
口感较痴软,,
但樱花味不太浓,,又系浓d会更好!

菓匠茶屋既红豆真系好正,,唔会过甜!
依家系citysuper买菓匠茶屋满10蚊,,有印花一个
集齐10个送大福一个!
我要加油储印花了! Xd!

草柏饼
樱花团子
2009-05-28
其他
草柏饼
樱花团子
2K
2009-05-25 3 浏览
24-5-20090系居酒屋 lunch 完已 80% 饱, 但0黎到 city'super 见到佢开了想试好耐的和菓子店, 又忍唔住即买即食一只 sakura mochi ($13) 馅料系红豆, 够甜, 颇香; 糯米造的皮十分黏十分软又十分烟韧, 淡淡花香中又有点米香, 好食喎! 可惜太饱食唔落竹叶糯米团及小丸子, 下次再买吧.
24-5-2009

可惜太饱食唔落竹叶糯米团及小丸子, 下次再买吧.
2009-05-24
  • sakura mochi