2019-07-19 13195 浏览
注意,這裡吃的是情懷。食物就真的非常一般,非常粗燥,有些甚至是蠻難吃的。如果你帶著來香港吃好點心的話請別來。。。但是值得一提的是這裡的服務是很好的,阿叔阿姨都很友善。
但是值得一提的是這裡的服務是很好的,阿叔阿姨都很友善。
2019-06-02 8700 浏览
蓮香樓 可以話係 一間陪住香港成長的 酒樓,這裡保留了舊有的裝潢,舊有服務模式,舊有點心及小菜,年長既服務員 態度親切,入到去,坐低 飲杯茶,食個包,真係可以感受到當年舊香港的情懷。
2019-05-13 5568 浏览
今日帶丫媽去蓮香茶室飲傳統茶,入面座位唔多,不過好彩即刻有位座。叫左大約9碟點心,全部都係d傳統點心,味道好唔錯。果碟連片鴨掌好正,仲有d柚肉係下面,功夫一d都唔少,可惜兩個人食唔到幾多野,下次帶媽黎多次
2019-03-12 4677 浏览
地方污糟,食物品質差,服務態度極之差,老侍應當客透明。要求充水咁簡單也充作視而不見。故意為左右兩枱客人沖了水便離開。叫也充耳不聞。唔明一間這樣所謂古色古香的污糟不堪的茶樓有甚麼值得驕傲。以後執到錢也不會幫襯。
2019-03-06 4182 浏览
最後一日。。午市的時間。去了蓮香樓。。飲埋最後一餐茶!雖然之後會改名繼續有老夥計接手。。但始終都覺得又會唔同左!所以為食妹係最後一日去咗幫襯!人山人海。。好彩朋友遇見朋友!唔駛等好耐就有座位!真係得來不易的坐位!好難得還有地方係推點心車!唔係寫點心紙!大家一窩蜂搶着攞點心!幾難得先搶到!傳統點心有着懷舊的味道!係而家嘅茶樓係好難搵到!大大件足料嘅叉燒飯!出面都幾難有!呢啲舊式茶樓已經買少見少!再見了蓮香樓

傳統點心有着懷舊的味道!係而家嘅茶樓係好難搵到!

大大件足料嘅叉燒飯!出面都幾難有!

呢啲舊式茶樓已經買少見少!再見了蓮香樓

2019-02-28 800 浏览
飲茶老字號蓮香樓就嚟結業😭😭😭趁住未結業就去食返一餐🤔當係懷舊一下呢間老字號茶樓🤔🤔老實講比平時嘅真係貴🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️但係都真係幾好味👍🏻👍🏻聽講話佢哋嘅侍應每一個都三萬蚊一個月架😯😯😯但係服務質素好唔好就自己諗囉😏😏😏今次我同另外三位朋友叫咗四個餸✌🏻首先叫咗個粟米羹♥️♥️撈飯真係一流♥️♥️然後仲叫咗琵琶豆腐👍🏻不過好可惜裏面有少少芜茜所以我唔鍾意食😭😭😭然後叫咗個西零雞,啲雞塊塊都好大塊,好足料😍😍最後仲叫咗個黃金炸軟殼蟹,足足有成四隻軟殻蟹咁多😯😯♥️炸得好鬆脆但係又唔會乾晒,非常好送酒!
2019-02-19
用餐时段
2019-02-24 939 浏览
對上黎蓮香飲茶,已經係十年前。係網上睇到蓮香做到二月底就結業,想帶阿女感受下呢d咁懷舊既酒樓。嘩!一入到去,真係人山人海,又要自己揾位,帶住阿女同大住肚既弟婦,等左半個鐘都無位,最後,有兩個伯伯比左兩個位我弟婦同阿女,我地三個人迫迫到坐。至於,拎點心係要搶。拎到咩就食乜,就係無得揀,實太多人。咖哩魷魚牛筋 - 好好味,唔辣但好香既咖哩味,牛筋好淋又入味。燒肉飲 - 弟婦想食,燒肉唔肥而個皮係勁脆。馬蒂糕 - 好少食蒸既馬蒂糕,好香偏甜,幾好味!棉花雞 - 棉花吸哂d雞汁,勁好味吖!冬菇蒸雞 - 雞肉淋,唔錯!蝦餃 - 皮唔夠薄,但蝦好鮮味,呢個阿女話要食,迫住要搶比佢食!鳯瓜 - 夠淋但唔算太入味。排骨 - 好淋有肉味,我好喜歡!整體好好味,好有兒時既回憶和味道,可惜又少一間懷舊酒樓了!
拎到咩就食乜,就係無得揀,實太多人。

燒肉飲 - 弟婦想食,燒肉唔肥而個皮係勁脆。
馬蒂糕 - 好少食蒸既馬蒂糕,好香偏甜,幾好味!
棉花雞 - 棉花吸哂d雞汁,勁好味吖!
冬菇蒸雞 - 雞肉淋,唔錯!
鳯瓜 - 夠淋但唔算太入味。
排骨 - 好淋有肉味,我好喜歡!
整體好好味,好有兒時既回憶和味道,可惜又少一間懷舊酒樓了!
2019-02-24
等候时间
30 分钟 (堂食)
用餐时段
2019-02-24 980 浏览
呢間由細到大,由討厭到欣賞既一間,亦係由我有意識以來,我應該係飲得最多既一間酒樓(因為我老豆日日去,仲要早茶,中午都去,我放暑假就多數跟老豆"返工",所以一定係最多XD 所以可以既話我會跟其他人去食第二樣)細細個係跟老豆,避飛劍,好似真係有人攞住籠雀... 我細個去既唔係呢一間,而係係對面,綠色牆身,有上下兩層... 我地一定係去樓上既(好似仲有一層,但唔多肯定) 呢間既印象就多好多啦!今日去有幾位都見過,我大個左唔跟老豆自然唔會有人認得! 以前搵唔到位,老豆塞張"青蟹"好快就有位,有時仲要分開坐住先... 推車仔唔洗出去搶...話哂今日係最後一個星期日(但聽聞會改名再續),人多就預左... 應該話一次比一次多,由以前既阿伯到lunch見到白領,再去到見日本旅客同鬼佬,又見翻香港人... 其實感覺都幾特別... 我諗都冇咩人會同我一樣,我印象中無咩同齡既人,所以我既情意結應該比大家重...今日我懶瞓,遲左食唔到已經好少有既蒸蘿蔔糕,馬拉糕, 鵪鶉蛋燒賣,乾蒸牛肉等... 今日見到人一窩蜂去搶野食都真係幾得意... 之前最多係廚房門攞,但今日見係繡癲... 去蓮香其實最緊要係盅茶! 所以

呢間既印象就多好多啦!

去蓮香其實最緊要係盅茶! 所以我老豆每次回來都要去飲,我亦因為佢既關係只飲濃普洱,大家講既可樂... 其他人見我既反應同無倒到成枱水都覺得好神奇,成為左我地個枱"訪問"既焦點,搞到我好似上左年紀既阿伯想當年XD

其實去食風味都係值既,香港仲有邊到會咁? 推車仔仲有既,但咁搭枱仲要成枱人會搭咀吹水既...
普洱茶
魚翅餃
蝦餃
2019-02-24
等候时间
15 分钟 (堂食)
普洱茶
叉燒腸
糯米雞
咖哩牛筋魷魚
燒賣
魚翅餃
2019-02-24 532 浏览
今天去遊完大嶼山寶蓮寺大佛,從梅窩坐快船直抵中環,時間差不多六點。友人提議趁中環蓮香樓未結業前,去懷舊一下及早點吃晚飯。去到六點,剛好是晩市開始。人不太多,待應即刻安排了一張細枱。茶具碗筷都印有香港蓮香字,店內周圍陳設飾物都可以感受到早幾十年前的模樣。雖然中環這間結業後也可到上環蓮香居吃,不過始終都是中環這間的擺設有古老的特色。今天行了過萬歩,要補充翻水分,友人先叫了例湯濕濕口。今天例湯是節瓜章魚肉排湯,一大窩夠六人份量,只覺湯鹹而一點章魚肉排味都無,節瓜也不太新鮮,好像是隔了幾日的湯。飲了一肚子水,再來一個啫啫滑雞煲和白飯都飽了。這個雞煲是傳統的做法,佐料有豬潤、蒜頭、蔥、冬菇片,可惜雞件不滑,似橡筋雞,彈牙的。埋單$209,食物一般,主要懷舊。我們走時,店已坐滿人,連樓梯都排了等候的人,想是大家都趕著它結業前來懷舊一番吧。

2019-02-11
$104.5 (晚餐)
1K
2019-02-21 591 浏览
已知道中環蓮香樓在本年2月尾關閉,我和日本朋友來懷緬一下及為酒店作記錄,是日是平時星期二的午飯時間,蓮香樓固有舊茶客及來港觀光的遊人們使到 整間酒樓相當擠迫, 根本插針刀插唔入。香港近來已經開始減少很多用推車仔賣點心, 越嚟越少,只有舊式的酒樓仲keep住有推車仔嘅做法。我哋二人很難先搵到位置坐下來, 侍應大叔忙到頭 轉唔切, 執枱速度都比較慢,所以坐底後需要等5至10分鐘先得閒處理清理位置。嚟得梗係要用茶壺沖茶喇,呢個真係蓮香樓嘅特色,間中玩下挑戰一下,都幾有趣味。食物方面,一定要食傳統舊式點心,好似蝦餃、燒賣及山竹牛肉等。今次幸好可以做到燒賣同山竹牛肉已經好高興。先講燒賣味道相當經典,有豬肉同蝦肉,雖然材料普通,但味道依舊有風味。山竹牛肉就比較淋身,牛肉味唔太夠,比較一般啦~至於我位日本朋友愛吃鳳爪,今次叫了花菇柚皮鳳爪,柚皮唔係度度都做得好食,蓮香樓可以講得話做得好出色,夠淋又夠甜,鳳爪都ok啦~花菇都香。而我最後一定係必食蛋黃蓮蓉包,一點都唔甜,而且蓮蓉好香滑,包面夠薄唔會成口粉,食十次十次都唔會討厭,仲愈食愈掛念添。

山竹牛肉就比較淋身,牛肉味唔太夠,比較一般啦~

2019-02-20 632 浏览
聽聞蓮香樓2月底結業,故特意去食午餐,我們得兩個人,要和其他客人搭枱,座位迫,枱面濕,地下濕,預料之內。開咗一壺普洱茶。想食點心當然要搶啦!初段時間好跨張,好多客人圍住架點心車搶點心,供不應求,到咗1點之後,情況改善,成功搶到:豬肚燒賣、魚肚札、蝦餃、乾蒸燒賣、棉花雞、咸魚肉片飯。各款點心中,最好味是魚肚札,其次是蝦餃,不過蝦餃好細粒。豬肚燒賣上面的豬肚略為硬,下面的肉餅就好好味。棉花雞的魚肚好味道。總結:點心熱辣辣,好味!
開咗一壺普洱茶。
各款點心中,最好味是魚肚札,其次是蝦餃,不過蝦餃好細粒。
豬肚燒賣上面的豬肚略為硬,下面的肉餅就好好味。
棉花雞的魚肚好味道。
總結:點心熱辣辣,好味!
魚肚札
蝦餃
乾蒸燒賣
豬肚燒賣
咸魚肉片飯
2019-02-20
等候时间
5 分钟 (堂食)
魚肚札
  • 魚肚扎
2019-02-05 5355 浏览
台灣的朋友來港旅遊,想逛逛香港老街,感受一下老香港的味道。我想了一想,逛中上環最適合不過。逛到中午時分,帶了他們到位於中環的蓮香樓飲茶,這裡可是充滿老香港情懷的茶樓。這裡的點心及炒粉麵飯以平實大件啖抵食見稱。水滾茶靚,獨特的茶杯和洗餐具的盤子有優雅的蓮花圖案。蓮香樓可以說是香港最懷舊的茶樓之一,這裏的點心還是點心姐姐推車仔,讓客人自行走出去取點心的方式拿點心吃。中午時分,有大批顧客在這裡用餐,非常熱鬧。茶樓內還掛著道具鳥籠,雖然基於衛生,現在已沒有真的雀鳥,但這裡還是保持著一股地道的香港情懷。每當點心姐姐把點心車推出大廳,便會有一大堆的客人跑出去取點心,大家都十分著急的把手上的點心卡交給點心姐姐蓋印,這是因為每款點心的數量有限手,取完即止,若稍慢一點,可能又要等下一輪的機會了。只是現在太多遊客一窩蜂的衝去取點心的景像,有點嚇怕台灣旅客。棉花雞-有冬菇、魚肚、雞塊,魚肚有四、五件,非常入味。豉汁鳳爪-鳳爪蒸得很冧,美味。蠔油鮮竹卷- 腐竹又軟又滑,包著肉餡,鮮味十足。干蒸燒賣-有別於現在一般酒樓的鮮蝦燒賣,但平實的豬肉燒賣卻不失色,好吃。淮山滑雞扎- 餡料豐富有冬菇、雞肉、魚肚等,必吃!

這裡的點心及炒粉麵飯以平實大件啖抵食見稱。

水滾茶靚,獨特的茶杯和洗餐具的盤子有優雅的蓮花圖案。

棉花雞-有冬菇、魚肚、雞塊,魚肚有四、五件,非常入味。

豉汁鳳爪-鳳爪蒸得很冧,美味。

蠔油鮮竹卷- 腐竹又軟又滑,包著肉餡,鮮味十足。

淮山滑雞扎- 餡料豐富有冬菇、雞肉、魚肚等,必吃!

我邊吃點心邊說,蓮香樓是有點懷舊,每桌子都坐滿客人,茶樓的侍應都忙於應付人流,可能態度不像台灣餐廳的侍應般熱情,希望他們能理解。台灣的朋友表示沒關係,並指這裡每道點心都都熱騰騰的很好吃。而這種這麼懷舊的茶樓都是在電影裡看到過的環境,他們難以置信現在還可以有這麼地道的茶樓,很高興能體驗這次的港式用餐經驗。

2019-01-28
  • 棉花雞
2019-02-02 1061 浏览
哩間係中環既傳統茶樓, 除左外型好懷舊之外, 連佢既叫點心方式都好傳統~! 每一次點心車係廚房入面推出黎既時候, 都會引起一陣風波, 客人都會沖到點心車前面排隊, 等住去攞哩D新鮮出爐既點心埋位慢慢食! 我覺得未入過既人都一定要去感受下果個氣氛!
2019-01-18 1352 浏览
這是一家老牌的香港餐廳了 從早上開始一直到下午四點都有茶點供應 週末節假日去的時候人爆多 拼桌是必須的 看到推著車子的阿姨走過趕快去看看有沒有自己喜歡吃的 蝦餃馬拉糕這種的基本靠搶的 所以這次很遺憾沒吃到 服務態度極其差 嘿嘿 看在東西好的份上我忍了 還有他們家的飯很難吃 不要嘗試 晚上好像不是這種形式 略高級點 有興趣的小夥伴可以嘗試下 鮮牛肉丸子 特別好吃 肉質嫩滑 讓你甚至不覺得自己是在吃肉 入口軟嫩 一份不夠的 強推鳳爪 和大陸的做法不太一樣 吃起來不費勁 可以輕易把皮和骨頭分離開 當然口味也是很好的 不愧是老牌粵菜店粽子 這個很意外 居然這邊會在這種時節供應粽子 和大陸的粽子不太一樣 這個粽子的外層包裹了一種不知道是什麼粉末的東西 可以中和糯米太黏膩的口感 卻又讓人回味無窮 不得不佩服 裡面包裹著五花肉和蛋黃 卻沒有南方蛋黃肉粽的油膩感 總之很贊 值得嘗試 第四個這個不知道是個什麼菜 口感一般 不建議嘗試 如果你喜歡鵪鶉蛋可以挑戰一下棉花雞 雞肉香菇 最下麵舖墊了一層軟軟的類似海綿的海鮮的東西 沒嘗出來是什麼 但是雞肉的口感很好 非常入味也沒有腥氣 鵝掌香菇 口感不錯 喜歡鵝
鵝掌香菇 口感不錯 喜歡鵝掌的可以嘗試下
2019-01-15
等候时间
20 分钟 (堂食)
2019-01-17 1559 浏览
記得很小的時候 爸媽帶我第一次來,很足被拖起來和三姑六婆門一起早茶就是這裡了,環境還是老樣子,人還是那幾個,老香港風情就是這裡了。一樓是售賣點心的,杏仁餅,雞仔餅都很好吃,去了法國太想念的時候還去找了,反正就算好吃,樓上的早茶點心品種也不少,下午也有的,可以看著點時間去點,進門需要自己找位置,點心是由阿姨們推著推車,食客們拿著點菜單去選,選好以後阿姨會踏個印章。因為去的比較晚,又坐的比較偏僻,車車推過來以後好吃的點心都沒有啦,所以害羞內斂被動的朋友絕對搶不上好吃的,因為食客都是大叔大媽,時不時還插隊。只能主動出擊,去搶點心,和打仗一樣。還可以自己點想吃的煲仔飯或者其他飯,店裡會單另做。我們吃了7種點心,一個煲仔飯,茶位費每人$13,合計$251。蝦餃是整顆蝦,每次都被搶光。紅豆蓮子糕好好吃,蓮蓉包好好吃。

2018-12-30
$100 (早餐)