2020-05-07 552 浏览
今晚又继续素食,家人提议到位於佐敦的「莲花健康素食」,店中的斋菜都是中式的传统菜式,顺便在庙街逛下又买东西,正在星期天的晚上6:30pm, 餐厅内都已经有几枱客人,幸好都不用等位就已经可以入座。餐牌方面主要分了特选料理、精美煲仔、特选菜式(汤面类、饭类、粉面类、粥品、甜品及饮品等)、点心、还有一些二人、四人、六人、八人及十二人套餐等……店中都有设茗茶$10及酸菜$10,不过都好难得中式的素食餐厅都有免费WIFI除了餐牌中的菜式,门外售卖的一些糕点、点心及斋品都可以点,传统的品嚐烂然不少得吃一些杂锦的斋面根,我们一坐下来先点了三款,斋卤味细盘就$45,大盘就$58,分别有咖喱斋、酸斋及斋粒。另外家人再点多个煎腐皮卷(三件)($38)。各式的斋味道都不错,酸斋的味道甜酸得宜,咖喱斋有少许咖喱香,而斋粒的口感松软而不韧。家人都好欣赏及赞美此腐皮卷,食落又不油腻,馅料又丰富,当中的馅料有甘笋丝、沙角丝、木耳丝等……一咬开已经爽口鲜甜,不久店中附上了四碗老火素汤水,是日例汤是老黄瓜汤,没有油腻而且非常清甜。不久妈妈又想饮多一碗汤水,她想试下店中的金汤南瓜生翅(碗)($55),所以点了一盅,南瓜汤
店中有供应酸菜
除了餐牌中的菜式,门外售卖的一些糕点、点心及斋品都可以点,传统的品嚐烂然不少得吃一些杂锦的斋面根,我们一坐下来先点了三款,斋卤味细盘就$45,大盘就$58分别有咖喱斋、酸斋及斋粒。
杂锦斋(大)
腐皮卷(三件)
煎腐皮卷(三件)
老黄瓜汤
不久妈妈又想饮多一碗汤水,她想试下店中的金汤南瓜生翅(碗)($55),所以点了一盅,南瓜汤稠味道,有一些素蟹柳及素翅,都仿佛似食紧真是鱼翅般,味道都算是清甜,再洒少许胡椒粉更加惹味。
脆口素食的心水选择,个人会推介锦卤云吞($79),即叫即炸的云吞脆卜卜又香辣辣,炸云吞大大片,炸至金黄色泽,整体卖相都已经够晒吸引。再荐上香甜带酸香的甜酸汁,真是令人开胃又滋味,甜酸汁中的食材真是非常足料,有面根、粟米芯、甘笋、香菇、彩椒等…..再吃些蔬菜让肚子更加满足。
锦卤云吞
冷盘点了一份日本鱼生,在素食餐厅中当然不是真的鱼生,三文鱼拼拖罗($72)的卖相有少少似鱼生,仿真度就不是好高,每片入口都非常冰凉透心,成份都只是蒟蒻,可是个酱油真是好咸又难食,影响了味道口感。
三文鱼拚拖罗
最後再来多一份炒粉面,爸爸点了怡香茄子鸳鸯米($70),除了茄子之外,混入了一些甘笋粒、菇粒、彩椒粒及红辣椒,每口米粉真是几香辣,咸香味道十足,真是非常一流。
怡香茄子鸳鸯米
吃饱饭後,店员都有好礼询问客人再帮手清理枱面的用过的碗筷,随後再赠送了四碗红豆沙及一份糕点,是日赠送的糕点是西米糕及芫荽糕,西米糕洒上了椰丝吃起来满口都是飘香的椰子味,不过味道就有点偏甜。而芫荽糕甜度较为适中,而红豆沙粒粒都好够腍身,甜美可口。
红豆沙
西米糕及芫荽糕
餐庞地方其实都晤细,用餐区位置可以有地面或楼上,台供奉了一座白衣观音像,播放着悠和的阿弥陀佛的名号,感觉真是好舒服,门外都有清毒搓手液,入庭前店员都有帮客人探热,服务态度良好,门外还放了一些免费赠阅的佛经及售卖了一些素食即食杯面,方便了客人可以购买,食物水准方面除了碟仿鱼生,其他食物水准都不差,除了传统的中式斋及素食,混入了其仔创意新颖的素食元素,令到食物款式更加多元化,都好适合一家大细用膳的好地方。
2020-04-26
杂锦斋(大)
腐皮卷(三件)
煎腐皮卷(三件)
怡香茄子鸳鸯米
红豆沙
西米糕及芫荽糕
  • 金汤南瓜生翅
每次去佳佳食糖水,都会比隔离间"莲花健康素食"门口嘅什斋吸引,因为我最锺意食酸斋同咖喱斋,咁啱陪妈咪去佐敦诊所睇医生,顺便去呢度试食一下,佢有啲好抵嘅客饭,不过我哋唔想食饭,点咗两款餐牌上嘅食物,连同前菜同甜品,大家都饱到抱住个肚走。🍴什斋(大)⭐️⭐️⭐️⭐️每次都点嘅什斋,因为太抵关系,唔觉意点咗个大但食唔晒要打包,每款斋都做得十分出色,入味度十足,酸嘅咖喱嘅蚝油嘅叉烧嘅脆嘅都非常到位,无唔试嘅理由🍴锦卤云吞⭐️⭐️⭐️⭐️唔系间间斋铺都有得食,云吞入面无馅,但只只都唔油热辣辣卜卜脆,蘸上微酸嘅汤汁,连材料一齐食,真系好食到停唔到口,而材料方面非常丰富,有青椒蕃茄菠萝草菇云耳等等,一大兜食极都食唔完呀⋯⋯最後食咗个蕃薯糖水,饱了二人共消费:$180

🍴什斋(大)⭐️⭐️⭐️⭐️

🍴锦卤云吞⭐️⭐️⭐️⭐️

二人共消费:$180
2020-05-09
2020-05-07 179 浏览
平时饮食都比较多肉少菜,除咗学生时代嗰时贪新鲜食过大自然素食,都冇乜会特别去食素食。今次系朋友介绍,因为佢成日见我话要食平啲食健康啲~经济客饭套餐$45,竟然仲有例汤同埋甜品送!令我谂起学生时代嘅炖奶佬一样有甜品送~ 但系莲花素食嘅嘢仲好味啲,所以我都会推介比身边嘅朋友!餐牌嘅选择都非常之多,有26款。仲要由朝早11点至到晏昼6点都有供应添。是日老火靓汤,唔会好味精,唔错唔错。主菜方面镇江五花腩,比叉烧炒蛋为出色。

是日老火靓汤,唔会好味精,唔错唔错。

主菜方面镇江五花腩,比叉烧炒蛋为出色。

2020-02-07 276 浏览
叫了两个午餐有餐汤和甜品食物质素很满意。劣评是给男服务员。点餐好耐佢返嚟问我哋可以落单未?我话你头先已经帮我落咗单。只系等咗好耐都未有餸菜到。佢好惊讶咁完全断片.唔记得咗自己落单。有个女服务员估计是经理,佢话而家帮你落单好快。完全冇一声道歉,另一劣评是给一个高,说不纯正广东话的女服务员。,一路只顾着同男熟客倾偈。问佢攞多个筷子座要嚟放公筷,转个头一路行一路大声用普通话念碎碎话个客好烦。。。非常之赶客服务,以後不再光顾。
非常之赶客服务,以後不再光顾。
2020-02-06
2019-11-30 343 浏览
朋友身体唔舒服,所以要喺佐敦区搵个素食餐厅。依间之前都食过一次, 非常抵食,所以今次系encore 43蚊有炒粉炒面/炒饭,汤同埋糖水! 今次个汤好似系菜乾猪骨汤,足料!我地一共3个人,叫2个粉面饭就够哂数了,因为好大碟架。上次一行三人叫三碟系食唔哂架最後海带绿豆沙做糖水,但上次芋头西米露好食啲!最後要提下初一同十五系只有炒粉面饭食,43蚊。如果系碟头饭或者小菜就要另外嘅日子黎了,所以黎之前要注意一下。
朋友身体唔舒服,所以要喺佐敦区搵个素食餐厅。
依间之前都食过一次, 非常抵食,所以今次系encore

43蚊有炒粉炒面/炒饭,汤同埋糖水
! 今次个汤好似系菜乾猪骨汤,足料!

最後海带绿豆沙做糖水,但上次芋头西米露好食啲!

2019-07-16 589 浏览
谂住食完个素再食佳佳,响正隔离就试下,後面街有另一间少d人,就拣左呢间➡️黑木耳百合炒准山一上枱反哂光,十级油,食完个底唔洗讲,一堆油水准山好多都黑色烂哂,都照上枱俾客人食,话哂都系连锁食店都可以咁求其我明白炒呢道菜需要多d油,但出面食过好多间都唔会咁➡️酸辣汤面唔系上海面,系用云吞面既硷水面,味道好古怪,呢种酸味同辣味好唔夹,得个辣字➡️最尾既芋头西米露先经典,点解会有条细鱼骨?糖水有骨你食过未?响素食店入面发生我更加谂唔明.....➡️出面既外卖档,谂住打包听日做早餐,心谂呢d唔会都伏呱?!点知阿姐将腐皮卷同芝麻卷等等放哂入一个袋,咸甜一家亲,明明有胶兜可以用,而唔系一堆野放入一个薄袋入面,我即时拧哂头写个服字,点解我唔出声?因为脑海「走塑」两个字围住我,既然佢无分开就算吧………以上所有经验加埋一齐就系问题,当我唔好彩。不过唔洗明,因为以後唔会再去❌唯一好彩系当晚堂食姐姐服务唔算太差,有主动收拾同加茶,呢个赞系俾佢地

➡️黑木耳百合炒准山
一上枱反哂光,十级油,食完个底唔洗讲,一堆油水
我明白炒呢道菜需要多d油,但出面食过好多间都唔会咁

➡️酸辣汤面

以上所有经验加埋一齐就系问题,当我唔好彩。

不过唔洗明,因为以後唔会再去❌

2019-07-16
2019-05-04 692 浏览
一向不太喜欢中式素食,因为怕太油腻,最近朋友介绍的几家茶楼式的中菜料理都挺意外的!位於佐敦的「莲花健康素食」,就在「佳佳甜品」 (很受欢迎的中式糖水店) 旁边,吃完饭还可以去吃个糖水呢~朋友说「凉瓜煎鲜竹」是必点,虽不太爱吃凉瓜,可是煎鲜竹实在太香,忍不住吃了一口,太像蛋饼了,又香又滑 (凉瓜挑走就好 😉);第二最爱一定非「椒盐花枝片」莫属了,一不小心就清盘了 🤣 对了,最後还会送甜点,赞!I'm not so interested into Chinese Vegan food because sometimes it's just too oily. But recently, there are several Chinese Vegan Restaurants which introduced by my friends were quite unexpected! "Lotus Vegetarian Restaurant" is located in Jordan which just right next to "Kai Kai Dessert" (a popular ch

I'm not so interested into Chinese Vegan food because sometimes it's just too oily. But recently, there are several Chinese Vegan Restaurants which introduced by my friends were quite unexpected! "Lotus Vegetarian Restaurant" is located in Jordan which just right next to "Kai Kai Dessert" (a popular chinese style dessert store). After dinner, you can go to get a dessert!
My friend said the "Bitter Gourd fried Bean Curd Skin" is a must order, although I don't like bitter gourd, but the the smell of the whole dish is really nice, I have to take a bite, it tastes too much like egg. The second favorite goes to the “Salty Sliced Squid”, it tastes really good that we finished the whole dish immediately 🤣
凉瓜煎鲜竹
椒盐花枝片
2019-01-25
凉瓜煎鲜竹
椒盐花枝片
今天,我们在时限前来到佐敦莲花吃了个「压线午饭」。「压线」时间系几点?⌚2时半?3时?都不是🙅‍♂️,是下午5时58分🤣❗原来莲花的「午巿特价炒粉面」和「客饭套餐」是由早上11时至晚上6时的。今晚来个「early dinner」,菠萝咕噜肉、酱爆玉茄,一红一紫,来个「大红⚀大紫⚅」组合。小菜味道够浓,镬气够,热腾腾,更附送例汤、糖水。129元(包括茶及加一)就吃得饱饱的,不错的选择。

今天,我们在时限前来到佐敦莲花吃了个「压线午饭」。

2018-05-30 1759 浏览
嚟过呢度两次,一次夜晚另一次两点多。其中一次叫咗个酸辣汤面,味道不俗,份量十足。个人很喜欢豆腐,当见到碗面豆腐满满的,很是开心。晚上招呼不错,厨师大哥见楼面忘了给我红醋,还亲自将红醋送上,非常细心。第二两点多来,点了麻婆豆腐客饭(又是豆腐)味道也不错,还可以转红米饭。不过今次个别女伙记(戴眼镜紥髻的)招呼麻麻,糖水还未吃完,一声不响的就收走至少也问一吧!楼面一半台都是空的,不用那麽快下逐客令嘛?!
味道不俗,份量十足。

第二两点多来,点了麻婆豆腐客饭(又是豆腐
)味道也不错,还可以转红米饭。

至少也问一吧!楼面一半台都是空的,不用那麽快下逐客令嘛?!
酸辣汤面
酸辣汤面
2018-04-24 1158 浏览
前排同屋企人到这家餐厅食素食,叫了4个餸,4个人来说份量还可以的,因为我地叫了一个汤,所以不叫汤的朋友,4个人吃应该要5个就差不多了吧。整体来就是不错的,由其是那个南瓜汤,有粉丝,芝士(真系一旧旧咁,系几特别,而且我个人而言这个同南瓜本身都几夹),少少南瓜肉,而且好浓郁,值得一试。再加上其他另外两味酸酸甜甜的炸物都整得几好食,不过就都只有6件,有少少唔够喉,好味。 这餐大约100多元一个人,以食素来说,还可以接受🥗💗

好味。

这餐大约100多元一个人,以食素来说,还可以接受🥗💗
2017-12-09 1568 浏览
佐敦区素食这间都算唔错。午巿套餐包括例汤,白饭和糖水,另外收茶介同加一。例汤每日唔同,天气转凉,这次遇到浓郁椰子味嘅素汤。因为胃口一般,所以食得清啲,主菜点左普通嘅炒杂菜,连同一大碗白饭,份量多,味道唔差。糖水有时职员会主动畀,如果佢地留意唔到,可以提他们上糖水。食过糖水有西米露、紫米露、绿豆沙、雪耳木瓜,每日唔同,最buy系紫米露。莲花已经开左一段时间,午巿日常都几满座,有时人多会开埋2楼嘅座位,不过楼上通常冷气比较热同焗。
佐敦区素食这间都算唔错。
午巿套餐包括例汤,白饭和糖水,另外收茶介同加一。

例汤每日唔同,天气转凉,这次遇到浓郁椰子味嘅素汤。

糖水有时职员会主动畀,如果佢地留意唔到,可以提他们上糖水