2024-03-23 218 浏览
位於灣仔嘅❣︎莎巴馬來西亞餐廳❣︎係米芝蓮老字號星馬菜😋之前因組約期滿結左業,而家終於原班人馬開返啦,梗係要去支持下啦,裝修簡約舒服,眼見食客人來人往,就知係好食嘅保證👍🏻呢到嘅服務非常好,店員經常幫食客加水收碟,超推薦大家來試吓👍🏻❣︎海南雞飯❣︎$105三色醬料(黑醬油,薑蓉,辣醬)重跟一隻金色鐵匙羹比你用,超級貼心👍🏻海南雞嫩滑有雞味🤤重有爽脆青瓜墊底,油飯甘香,重跟一碗冇味精鮮雞湯😋👍🏻❣︎檳城炒貴刁(港式)$78一上枱已經聞到香噴噴🤤炒得好有鑊氣惹味香口,內有蝦仁,魚片等等足料大碟👍🏻最正係用幼身河粉,入口更滑,另外跟一碟XO醬,沾埋來食更滋味。❣︎肉骨茶❣︎$88🌟推介必叫之選😍大量嘅一字骨同豆卜,湯頭以中藥味為主,濃醇甘順,重會跟埋油條比你,絕冇味精🙅🏻‍♀️相當暖胃。❣︎馬拉盞通菜❣︎$68通菜又綠又嫩,帶少少微辣🌶️😋👍🏻相當開胃。❣︎馬來椰絲炸香蕉❣︎$45擺盤賣相好吸引,擺左啲花草做裝飾,外層炸到脆卜卜,咬落去係香甜軟糯嘅香蕉,再加埋大量椰絲鋪面,超完美嘅甜品做結尾👍🏻❣︎凍香茅柚子蜜❣︎$30濃濃嘅香茅味,配埋柚子味道嘅清甜😋清爽芬芳。

❣︎海南雞飯❣︎$105

❣︎檳城炒貴刁(港式)$78

❣︎肉骨茶❣︎$88

❣︎馬拉盞通菜❣︎$68
通菜又綠又嫩,帶少少微辣🌶️😋👍🏻相當開胃。

❣︎馬來椰絲炸香蕉❣︎$45

❣︎凍香茅柚子蜜❣︎$30
濃濃嘅香茅味,配埋柚子味道嘅清甜😋清爽芬芳。
2024-03-23
  • 肉骨茶
  • 馬來椰絲炸香蕉
2024-04-20 36 浏览
這裏的海南雞真是一流,肉質嫩滑肉汁充滿。飯的軟硬度亦都剛剛好而且味道亦不會太鹹,乾濕度平均也不會太油膩。甚至連伴碟嘅青瓜,亦都非常新鮮爽口不欺場你就知道這是一間用心的店舖,再加埋必備嘅辣醬甜豉油同埋非常纖細嘅薑蓉,你一定會食過返尋味。譬如肉和雞皮之間係唔會有肥膏,食多多都唔覺得肥膩。喇沙湯底更是一流,椰香味非常平均,好夠味,而摻摻質感亦不會太硬太腍恰到好處。你一定要試過先至知道!員工服務令人賓至如歸,再加上餐廳內嘅冷氣,亦不會過冷,一個非常舒服嘅用餐地點!
2024-04-15
  • 海南雞飯
  • 喇沙
聽聞呢間莎巴餐廳好好食!!呢排都比較少介紹餐廳🫠因為好忙~但呢間食就要即刻介紹比大家!位置灣仔,雖然細細間!估唔到食物🥘服務都勁好!難怪佢會拎埋米之蓮😍!!美味無比馬拉菜必點熟悉的肉骨茶、海南雞飯😋🥢 海南雞飯皮薄爽滑,雞肉味道濃郁😋嫩滑可口🩷🥢肉骨茶呢到嘅肉骨茶真係會慢慢滲出濃郁而不苦澀的藥材味道👅鮮濃的肉香😍配上香料的獨特香味!有我唔太食嘅油炸鬼😭配上湯汁比我食鬼哂😂🥢馬拉盞通菜經典泰菜馬拉盞炒通菜鹹香惹味味道夠正宗😋送飯一流🥢泰式青咖喱蝦球青咖喱湯底帶有淡淡椰漿及椰奶,味道偏甜不會太辛辣🌶️蝦球份量多🦐我哋仲叫咗一份薄餅(手抓餅)點晒啲汁😋!!另外☕️點咗馬拉咖啡馬拉奶茶🧋第一次飲,風味獨特,香濃順滑兩種味道鍾意飲奶茶多啲🧋
聽聞呢間莎巴餐廳好好食!!
呢排都比較少介紹餐廳🫠因為好忙~
但呢間食就要即刻介紹比大家!
位置灣仔,雖然細細間!估唔到食物🥘服務都勁好!
難怪佢會拎埋米之蓮😍!!
美味無比馬拉菜必點熟悉的肉骨茶、海南雞飯😋

🥢 海南雞飯
皮薄爽滑,雞肉味道濃郁😋嫩滑可口🩷

🥢肉骨茶
呢到嘅肉骨茶真係會慢慢滲出濃郁而不苦澀的藥材味道👅
鮮濃的肉香😍配上香料的獨特香味!
有我唔太食嘅油炸鬼😭配上湯汁比我食鬼哂😂

🥢馬拉盞通菜
經典泰菜馬拉盞炒通菜鹹香惹味
味道夠正宗😋送飯一流

🥢泰式青咖喱蝦球
青咖喱湯底帶有淡淡椰漿及椰奶,
味道偏甜不會太辛辣🌶️蝦球份量多🦐

我哋仲叫咗一份薄餅(手抓餅)點晒啲汁😋!!

另外☕️點咗馬拉咖啡馬拉奶茶🧋
第一次飲,風味獨特,香濃順滑
兩種味道鍾意飲奶茶多啲🧋
經過灣仔尋覓了這間馬來西亞餐廳叫了一個lunch set海鮮喇沙這間餐廳的喇沙味道很香而且很地道海鮮有一隻蝦、兩個青口、魷魚、魚蛋和魚片麵很特別是油麵加米粉米粉彈牙主食整體很滿意見到身邊很多食客叫海南雞喇沙賣相不錯下次再試試!叫了一杯香茅柚子蜜餐飲以為有香茅味真的想太多但其實只是一杯普通柚子蜜味道挺甜的很失望早知道就叫檸檬薏米水另外甜品是送的不好吃吃完也不知道是什麼糕點不過因為是送的也不抱有什麼要求店員服務態度一般
經過灣仔
尋覓了這間馬來西亞餐廳
叫了一個lunch set

海鮮喇沙
這間餐廳的喇沙味道很香
而且很地道
海鮮有一隻蝦、兩個青口、魷魚、魚蛋和魚片
麵很特別

不過因為是送的
也不抱有什麼要求
店員服務態度一般
2023-04-27 1074 浏览
莎巴馬來餐廳 sabah malaysian restaurant東南亞菜地址 : 灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下1號舖人均消費:HK$100抵人指數:⭐⭐⭐⭐好味指數:⭐⭐⭐⭐等候時間:30分鐘海南雞喇沙摻摻(辣)轉火線$90 🍲🍲🍲Malaysia LakSa with Hainanese ChickenChange to rice noodles唔少人都鍾意食喇沙,我也不例外。今次呢間蒲頭喇沙嘅味道比較清新一點,椰奶味比較濃厚。我最喜歡就是他的半生熟雞蛋心,平時食喇沙都是全熟的雞蛋,所以加了不少分數。馬來手工拉茶(凍)+$9Teh Tarik (milk tea) cold ☕☕☕我只是去新加坡試過嘅拉茶一樣味道。飲完要這杯奶茶之後,令我不禁想起幾年前去新加坡旅行。馬來燒雞肉串(3串)$53Grilled chicken skewers 🍗🍗🍗好食、份量大。

東南亞菜

Teh Tarik (milk tea) cold ☕☕☕

馬來燒雞肉串(3串)$53
Grilled chicken skewers 🍗🍗🍗
好食、份量大。
莎巴終於回歸啦自從位於謝斐道嘅舊舖租約期滿後, 已經close左好一段時間加上疫情嚴重市道唔多樂觀, 好多老牌餐廳都係企唔住, 估唔到莎巴會選擇係灣仔重新開始<牛油麥皮炒大蝦>多年後黎食莎巴, 質素唔跌反升第一次嗌牛油麥皮炒大蝦, 香口唔油膩大蝦超大超新鮮, 食落啖啖肉, 價錢少貴但高質, 大食妹推介<蕉葉燒魚>燒魚好大一條蕉葉包住咁燒, 聞落好清香, 魚肉又多又嫩<海南雞>除咗海鮮之外, 經典嘅海南雞都值得一試雞肉凍凍地, 配搭秘製醬汁, 清涼開胃, 夏天必食<馬來巴東牛肉>相信莎巴嘅忠粉一定知道呢道味道濃郁嘅巴東牛肉以前食嘅時候覺得好辣, 宜家再食就偏咸唔夠辣可能係改良過, 但大食妹真心覺得巴東牛肉就係要辣先夠經典好食<油酥餅>因為巴東牛肉口味比較重, 大食妹建議配撘酥脆又熱辣辣嘅油酥餅一齊食<馬來沙嗲>馬來沙嗲串燒可以揀牛或雞, 肉質比泰式串燒更瘦更健康<海鮮喇沙>麵食方面可以揀唔同口味嘅喇沙, 配料好豐盛喇沙湯底椰香十足, 香香辣辣<檳城炒貴刁>仲有鑊
莎巴終於回歸啦
<牛油麥皮炒大蝦>
多年後黎食莎巴, 質素唔跌反升
第一次嗌牛油麥皮炒大蝦, 香口唔油膩
<蕉葉燒魚>
燒魚好大一條
蕉葉包住咁燒, 聞落好清香, 魚肉又多又嫩
<海南雞>
除咗海鮮之外, 經典嘅海南雞都值得一試
雞肉凍凍地, 配搭秘製醬汁, 清涼開胃, 夏天必食
<馬來巴東牛肉>
相信莎巴嘅忠粉一定知道呢道味道濃郁嘅巴東牛肉
以前食嘅時候覺得好辣, 宜家再食就偏咸唔夠辣
<油酥餅>
<馬來沙嗲>
馬來沙嗲串燒可以揀牛或雞, 肉質比泰式串燒更瘦更健康
<海鮮喇沙>
麵食方面可以揀唔同口味嘅喇沙, 配料好豐盛
喇沙湯底椰香十足, 香香辣辣
<檳城炒貴刁>
仲有鑊氣十足嘅檳城炒貴刁
<馬拉拉茶>
野飲大食妹最推凍馬拉拉茶, 大食妹嗌左半糖, 奶香順滑, 一啲都唔比外面嘅飲品店差
  • 蕉葉燒魚
  • 牛油麥皮炒大蝦
  • 海南雞
  • 馬拉拉茶
2023-04-03 893 浏览
已去過這間餐廳幾次,so far食物都很好。昨晚試了魚頭,真是很失望 - 魚鱗未擦乾淨,魚肉太硬,怎麼能放上枱?還收Hk$398,真係大失望😞唔值得食,餐廳真係要檢討一下。
2023-04-02
2023-02-28 1151 浏览
呢間餐廳以前係謝菲道已經食開,食親都係海南雞飯😋,可惜既係做到2019年結業,之後都無乜邊間馬拉餐岩食,咁岩有日經過灣仔,係灣仔道已經開番,原來上年4月已經開番,可能個位置少人留意到,約番d親友嚟開餐,今次主力都番個幾款主打菜色,有海南雞,咖哩炒大蝦,蕉葉燒魚,巴東牛肉,真心保持到一貫水準,呢樣有驚喜既,問番廳面d同事,都係舊鋪既大廚主理,唔怪得可以保持到個水準,講到食馬拉菜,我認為呢間夠哂地道,下次會想試新菜色,馬拉麥皮大蝦
海南雞
咖哩炒大蝦
海南雞
咖哩炒大蝦
早前同大M經過灣仔道見到一個熟口熟面嘅名字-莎巴馬來西亞🇲🇾餐廳呢間餐廳以前唔係呢條街嘅….蕉媽和MM爸拍拖年代喺佢哋舊舖食過好多次通常喺灣仔睇舞台劇前會去食嘅餐廳🍳仲試過喺舊舖遇到子華神喺度同人撐枱腳入到去睇到餐牌果然係以前嗰間蔡瀾介紹嗰150間餐廳其中之一餐廳於2002年11月開業後來遇到沙士及金融風暴經營不容易,後得蔡瀾點名介紹,令餐廳成名。謝斐道舊舖開業到2019年,足足18年。受社會運動及疫情影響,佢哋關店2年半。最近終於重開今日中午偶然經過新店入去食個午餐點咗一個海南雞飯,同海鮮喇沙海南雞整得幾嫩滑不過重點都係碗海鮮喇沙海鮮方面有兩隻青口,有蝦🦐有魷魚🦑,有魚蛋有魚片,仲有豆腐卜好多料,喇沙湯底係咪正宗我就唔識分不過係好味嘅😋喇沙話咁快俾我KO嚟呢度我都係推介大家食喇沙同店員傾開,佢話子話神都仲有嚟,遇唔遇到就睇大家同子華神嘅緣份啦😉莎巴馬來西亞餐廳 (灣仔)睇灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下1號舖
早前同大M經過灣仔道
見到一個熟口熟面嘅名字-莎巴馬來西亞🇲🇾餐廳

呢間餐廳以前唔係呢條街嘅….

蕉媽和MM爸拍拖年代喺佢哋舊舖食過好多次
通常喺灣仔睇舞台劇前會去食嘅餐廳🍳
仲試過喺舊舖遇到子華神喺度同人撐枱腳
入到去睇到餐牌
果然係以前嗰間蔡瀾介紹嗰150間餐廳其中之一
餐廳於2002年11月開業
後來遇到沙士及金融風暴經營不容易,
後得蔡瀾點名介紹,令餐廳成名。
謝斐道舊舖開業到2019年,足足18年。
受社會運動及疫情影響,佢哋關店2年半。
最近終於重開
不過重點都係碗海鮮喇沙

喇沙湯底係咪正宗我就唔識分
不過係好味嘅😋喇沙話咁快俾我KO
嚟呢度我都係推介大家食喇沙
同店員傾開,佢話子話神都仲有嚟,
遇唔遇到就睇大家同子華神嘅緣份啦😉

莎巴馬來西亞餐廳 (灣仔)
睇灣仔灣仔道177-179號保和大廈地下1號舖
  • 海鮮喇沙
2023-01-17 614 浏览
舖仔細細,但比舖面既明星相吸引左,lunch hour 真係坐滿。好多人叫海南雞飯,我就叫左酸辣櫻花蝦餅米粉,其實,湯底係好好味,酸辣度剛好,個蝦餅呢…都係泰式果種勁彈牙既好味d, 呢個蝦餅好多櫻花蝦仔,食落似蝦殻多d😅.奶茶我估係機沖果種,冇茶記feel,亦冇馬拉feel朋友叫左個咖沙,我飲左一啖湯發現勁好味,好有新馬feel 😍隔離搭枱既叫左肉骨茶,但好明顯唔夠熱,湯唔夠熱其實好失分。地方細細,坐耐d都唔好意思,都係食完快快走。
奶茶我估係機沖果種,冇茶記feel,亦冇馬拉feel
隔離搭枱既叫左肉骨茶,但好明顯唔夠熱,湯唔夠熱其實好失分。
地方細細,坐耐d都唔好意思,都係食完快快走。

送既綠豆糕
奶茶
送既綠豆糕
2022-12-24 574 浏览
停辦了一段時間,如今復業。店舖面積小了,只有大約往時的三份一,而且裝修簡約,像街坊小店。食物保持一貫水準,去前看見openrice上的評語說:“喇沙湯麵是公仔麵味”,嚇我一跳, 因為這是該店其中一個名菜, 今次再試,湯底依然濃厚,滿滿的椰香味,材料亦十足,其他菜式亦保持一貫高水平,勝過不少星馬餐廳。
停辦了一段時間,如今復業。

喇沙湯麵
喇沙湯麵
2022-11-15 661 浏览
呢碗面真係好奇怪好多芽菜👍魚蛋好彈但魚片有啲霉😕魷魚正常水平,蝦又係無太新鮮本身應該仲有青口,但我唔食所以佢哋話會補返其他配料比我豆卜切條surface area 大左,又索多左汁👍麵(我揀咗摻摻)煮得啱啱好👍唔會淋哂最大問題係個湯底真係好唔掂,完全係加左椰奶嘅味精湯,我覺得自己食緊公仔麵🤦‍♀️88蚊比咁多配料我又覺得唔係太貴,但個湯底真係搞唔掂
呢碗面真係好奇怪
好多芽菜👍
魚蛋好彈
但魚片有啲霉😕
魷魚正常水平,蝦又係無太新鮮
本身應該仲有青口,但我唔食所以佢哋話會補返其他配料比我
豆卜切條surface area 大左,又索多左汁👍
麵(我揀咗摻摻)煮得啱啱好👍唔會淋哂

88蚊比咁多配料我又覺得唔係太貴,但個湯底真係搞唔掂
海鮮喇沙
2022-10-10 930 浏览
看了YouTube好評介紹,第二天馬上想吃喇沙,到餐廳門口看到張貼在門外的報道,才知這裡是蔡瀾介紹過的150間常到餐廳之一,因店內有一班像是印尼華僑的食客,所以需要在門外輪候約10分鐘才能入座,但心想來對的地方了。點了海鮮喇沙摻摻及肉骨茶再加一杯檸檬薏米。店內不算寬躺,只能剛足夠放食物,如再點小食便放唔落。兩個菜式份量充足,喇沙湯是我喜歡的味道,雞蛋是流心的😋,海鮮量很多有青口、蝦、魷魚、豆卜等等,魚蛋魚片質素一般,不算太入味。肉骨茶很好,濃濃的藥材香,鮮甜,肉排夠霖、入味,支竹也好入味。食物味道據說是非常正宗的,值得一試,不過食完喇沙之後比較口乾,要飲好多水😝。
  • 肉骨茶
2022-09-28 945 浏览
舊舖幫襯過好幾次,認為水準不俗,難得佢依家開番,所以約埋屋企人一齊去食飯。坦白講,新鋪嘅Menu真係大不如前,選擇並唔多,我哋揀咗幾樣餸如下:沙爹(雞同牛各三串): 味道不過不失,但係唔熱同埋略為細串,沙爹醬料少,而且只有少量青瓜附送,冇洋蔥。沙巴拼盤:因為想盡量試食餐廳嘅食物,我哋嗌咗一個拼盤,因為佢已經概括餐牌上大部分嘅小食。拼盤上枱時就覺得中伏,除咗擺盤唔吸引之外,所有嘅食物都冇乜味道,而且唔熱,似係攤凍咗好耐就咁樣擺上盤的東西。豬肉卷冇五香,炸春卷同網絲炸春卷淡茂茂,咖哩角亦冇咖哩香,整體上冇任何吸引力。檳城炒貴叼:坦白講,碟嘢真係炒得一般般。我覺得佢唔夠鹹,冇鑊氣,更加係冇檳城嗰種特有嘅味道,完全係失敗之作。唯一可取嘅係有幾隻大蝦,但係唔覺得係新鮮貨色。參巴蝦球:呢個算係一個比較好味啲嘅餸,蝦的數量頗多,酸酸甜甜加埋參巴醬,係個開胃餸。蕉葉燒魚:喺馬來西亞,尼個係一個非常之受歡迎嘅大排檔食物,亦都係今晚最貴嘅一碟。其實食到呢度已經對間餐廳冇期望,誰不知條燒魚都叫做ok。雖然冇炭燒香,用嘅係䱽魚,但係夠大條,加上酸酸辣辣嘅配料,其實都令人食指大開,我會話全晚最好食嘅餸就係佢。唔

沙爹

沙巴拼盤

檳城炒貴叼

參巴蝦球

蕉葉燒魚

唔記得講我仲嗌咗一杯完全冇香茅味嘅柚子香茅蜜。

總體嚟講,今晚呢一餐飯係令我大失所望。因為食過以前嘅沙巴餐廳,對佢嘅期望好高,誰不知完全不是那麼一回事,今次嚟過之後,應該唔會再有下次。
2022-09-26
參巴蝦球
2022-08-22 1108 浏览
星期日晚過來食,大約6點左右到餐廳,入面已經8成滿了,大家記得訂台先黎丫唔講咁多,即刻睇相!叫左個海南雞飯,好似一百二十幾蚊?唔記得左,有個晚市專用餐牌的。雞好滑,好食!一d 都唔柴,但覺得可以再入味少少,但都好食的,值得叫!醬汁調味都好出色,唔會太咸。最impress 係個飯,好入味好香!男友話係香港最好食既海南雞飯!海鮮喇沙,$108,叫左摻摻底,姐係米粉加油面。湯底濃過我食過既喇沙,好入味,少少辣,豆卜真係好重要,吸哂d 湯汁,飲哂成碗!🤤 個d 配料無乜特別咋,如果晚市有普通喇沙叫就好,因為我覺得貴左少少🤔2個人2碟野加2杯野飲,3百蚊左右,覺得貴左少少,大家lunch 黎食就會抵食d 啦~~~

唔講咁多,即刻睇相!

2022-08-21
  • 海南雞飯