2015-04-08 3612 浏览
早幾日同朋友仔行完山,之後去左食馬來西亞菜幾味菜:肉骨茶,馬拉盞炒通菜,海南雞飯,喇沙海鮮,油酥餅都好好味係個古馬咖喱雞麻麻地,得椰汁味,雞又un,下次都係試其他款既咖喱(佢有好多款味,有 雞/牛/羊 揀)竹閒日8點4左右入坐,坐到10點左右先閃都無被人趕走,姐姐 見我地無咩水會主動同我地jump水,服務很好,會再去注意:地方比較細,如果有大件拎住,可能會唔夠位放
早幾日同朋友仔行完山,之後去左食馬來西亞菜

注意:地方比較細,如果有大件拎住,可能會唔夠位放
馬拉盞炒通菜
古馬咖哩雞
2015-04-06
馬拉盞炒通菜
  • 肉骨茶
成日話好少黎香港島哩邊,但機會總係接踵而來,今日又黎到灣仔喇,做完野又到午飯時間,我唔客氣了 再次喺附近,上次食過哩間嘅【巴東牛肉】,賣相係怪咗啲,但味道的確唔錯,就做返次回頭客啦 今日我嘅目標係【海南雞飯】~上次黎【莎巴】係happy hour時段,望住菜譜,花多眼亂,樣樣都好好味咁,我用咗成個字先決定到食乜 今日黎到門口,見到set lunch有海南雞飯,真好彩,唔駛煩~我未到12點就入坐,入面唔係好多人,快快坐低落order先~【熱咖啡】一杯~熱辣辣嘅一杯咖啡,附上牛奶一小杯,黃糖一包~咖啡味道冇乜特別,但還算濃郁,亦冇奇怪嘅苦澀味,比一般貨色要好嘅出品除非你有特殊喜好,如果唔係牛奶就唔駛加喇。糖我就成包落喇,落完都唔係點甜差唔多同時上檯嘅係【mussel 忌簾湯】一碗,湯味還算鮮,冇局部鹹,質感整體適中,味道中規中矩,一碗湯居然有成8粒左右嘅mussel,都幾慷慨,不過都唔係咩新鮮貨 湯夠熱,飲落都算舒服~湯飲到差唔多,主菜【跟餐版海南雞飯】就上檯了 份量對我哩個大男人黎講係比較少的,先試試啲油飯。。。雞油味幾香,比尖沙咀【好時沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔錯,食到有少少薑
今日我嘅目標係【海南雞飯】~

Set lunch

咖啡

Mussel湯

,不過都唔係咩新鮮貨
湯夠熱,飲落都算舒服~

跟餐海南雞飯

湯飲到差唔多,主菜【跟餐版海南雞飯】就上檯了
份量對我哩個大男人黎講係比較少的,先試試啲油飯。。。雞油味幾香,比尖沙咀【好時沙爹】嘅出品要黎得香,食落味道都唔錯,食到有少少薑,但感覺淡咗少少,不過哩個只係一時間嘅感覺,因為一碟飯嘅味道係要睇整體加嘛
當我夾一件雞同啲飯一齊食嘅時候,居然會俾到我一種完全唔一樣嘅感覺。淨係食雞嘅話會覺得幾有雞味(講緊肉連皮一齊食嘅情況下),雖然唔係件件都滑,但味道唔錯,不過感覺上好似唔多夠油香。。。但兩者配合一齊食嘅時候,雞嘅味道就彌補咗飯唔夠味嘅問題,而飯嘅油香同時令啲雞油香起黎,好!食得好舒服,上上之作
順帶一提,雞嘅味道同口感同【好時沙爹】嘅出品頗為相似,雞味一樣地足夠(總覺得近年啲雞冇咩雞味,同20幾年前街市貨差得遠,唔通係宜家啲雞食得藥多
),一樣唔係件件滑,唔通係海南雞嘅特色?

付上嘅薑蓉味道偏淡,但同雞飯一齊食嘅話,佢適當咁增加咗整體層次感嘅同時,又唔會影響咗本來食落好舒服嘅感覺,唔加可惜

值得一提嘅係甜辣醬,係甜中帶辣,味道調得啱啱好,完全唔會過甜或者過辣,又或者有甜辣不相容嘅奇怪感覺,口感清醇,食落非常舒服,係我食過最好嘅甜辣醬
唔知係自家出品定係買返黎嘅呢

椰汁糕

雞飯食完之後,侍應收走空碟,set lunch嘅甜品就隨即奉上。(服務唔錯
)今日嘅甜品係【椰汁糕配椰絲】,清甜嫩滑嘅椰汁糕,配上懷疑用黃糖處理過嘅椰絲(比一般食到嘅白色椰絲要甜少少,自家製造???),一清一稍為甜,一滑一粗,粗中帶幼,層次分明,又一誠意之作

埋單,盛惠75加一,83蚊~以哩個套餐嘅高水準黎講的確物有所值
但以好似我咁嘅男人黎講就只有6成飽了,食完總覺得差咗啲乜咁(可能飲返杯水之後感覺會好啲。。。。。。啊,佢地冇俾到水我
),所以我行咗出門口之後,我就繼續搵食了
2015-03-06
Mussel湯
跟餐海南雞飯
椰汁糕
  • 海南雞飯
  • 甜辣醬
2015-03-10 3231 浏览
海洋喇沙湯底係一碗喇沙的靈魂,湯底係回味,濃郁,香醇令人放不下!海洋配料就令整碗喇沙失色一分,明顯雪藏味。肉骨茶肉骨茶真正傳統的味道我未曾嘗試過,莎巴既肉骨茶只有苦澀味道,連甘香也沒有。 連我每日兩杯嚌啡都受唔住這種味道。海南雞飯以往去星馬餐廳都唔會選擇海南雞飯 今次破例可能我真係唔識欣賞海南雞飯,雞缺乏新鮮雞味,只能靠醬汁調味 油飯令我一再添飯

海洋喇沙
湯底係一碗喇沙的靈魂,湯底係回味,濃郁,香醇令人放不下!
海洋配料就令整碗喇沙失色一分,明顯雪藏味。
以往去星馬餐廳都唔會選擇海南雞飯 今次破例
可能我真係唔識欣賞海南雞飯,雞缺乏新鮮雞味,只能靠醬汁調味
油飯令我一再添飯
一小碗的肉骨茶
2015-03-09
「曾聽說有許多戀愛,沒有結果卻令傷心者感概⋯」係我以前尋覓好食海南雞飯嘅寫照,直至喺莎巴遇上了。        莎巴喺灣仔非常有名,食LUNCH想搵個位難過喺灣仔搵泊車錶位。今晚嚟食EARLY DINNER,所以唔使等✌️海南雞飯$95可以話係我食過最出色嘅海南雞飯。雞肉已預先去骨,皮爽肉嫩雞味濃,油飯滲滿雞油香,配埋廣祥泰雞飯老抽、薑蓉同辣醬,食咁多次都保持水準👍肉骨茶$98藥材味適中,湯汁無肥油浮面,全部用豬肋骨,腍滑鬆化,用匙羹一整已經「骨肉分離」,唔知係咪心理作用,食完個身暖笠笠♨️油鬆餅$35又係宇宙最強,香脆鬆化熱辣辣,凍咗都唔會唔會油淋淋,死實實。點埋咖喱汁,香辛辣脆同時衝擊味蕾,複雜而令人回味無窮☺️拉茶$32呢個係我至愛。一上台見到拉茶打到起泡有如CAPPUCCINO,而且肉桂同茶調較到黃金比例,別具風味😋

蔡SAN推介

油酥飯
拉茶
  • 油酥餅
2015-01-28 2950 浏览
紅磡既印尼商店汁左後 都好耐冇食巴東牛肉 知道呢間既好食就專程黎食巴東牛肉 開門11點 但要預11點15後才開門 午市都算忙 有啲位已經Book左坐位就較為逼Set Lunch $75 餐湯-蟹肉素翅湯 (8/10) 真係有蟹肉係入邊 食得出鮮蟹味 但有蟹殼係入邊要小心食 素翅有少少硬身 內有竹笙 脆脆的 同外間既魚翅湯味差不多    主菜 海南雞飯 (7/10) 飯沒有油味 好硬身 雞點上醬汁好食 偏肥既雞   巴東牛肉飯 (9/10) 醬汁濃郁 不會過咸 牛肉份量多   牛肉不會過硬 有咬口   餐飲 凍咖啡   珍多冰 另加$8 (7/10) 美觀 珍多佔一半杯 好有味椰汁多啲更好 配上黃糖醬 一流配搭   甜品 椰絲糕 (6/10) 可能巴東牛肉太濃味 所以食甜品沒有什麼味道 中間是黃糖醬 甜甜的另外還外賣多一份巴東牛肉回家
紅磡既印尼商店汁左後 都好耐冇食巴東牛肉
知道呢間既好食就專程黎食巴東牛肉
開門11點 但要預11點15後才開門
午市都算忙 有啲位已經Book左
坐位就較為逼
Set Lunch $75
餐湯-蟹肉素翅湯 (8/10)
真係有蟹肉係入邊
食得出鮮蟹味
但有蟹殼係入邊要小心食
素翅有少少硬身
內有竹笙 脆脆的
同外間既魚翅湯味差不多
主菜 海南雞飯 (7/10)
飯沒有油味 好硬身
雞點上醬汁好食 偏肥既雞
巴東牛肉飯 (9/10)
醬汁濃郁 不會過咸
牛肉份量多
牛肉不會過硬 有咬口
餐飲 凍咖啡
珍多冰 另加$8 (7/10)
美觀 珍多佔一半杯 好有味
椰汁多啲更好 配上黃糖醬 一流配搭
甜品 椰絲糕 (6/10)
可能巴東牛肉太濃味
所以食甜品沒有什麼味道
中間是黃糖醬 甜甜的
另外還外賣多一份巴東牛肉回家
禮拜日,在中環那邊吃過早飯後我就隨便到處逛,在香港公園跟動植物公園那邊走了整個下午,午飯都沒有吃,肚子餓得不得了,7點前要去到銅鑼灣,時間還多的是,經過灣仔,想起這家餐廳,之前没來過啊,就過來嘗嘗吧。不太認識這邊的小路,所以選擇一到灣仔這邊就走進謝斐道,這樣就不會等下找不對地方了 果然,黃昏的時候是不可能找不到這家店的,顏色這麼繽紛這麼亮的招牌看不見的就是瞎子步進餐廳,沒什麼其他客人,就角落那邊有兩個,被安排坐好,打開餐牌,先看看有什麼喝的吧~ 就【椰汁珍多冰】吧,點了飲料後就可以慢慢看看有什麼好吃的了。看見好多不錯的菜呢~ 但好像都是適合幾個朋友一起分享的樣子,要不就是喇沙跟海南雞飯,但今天不想吃這些,留到下次吧。 最後看了又看,就來份【巴東牛肉】吧老闆,這份牛肉沒有跟飯還是什麼的嗎?哦,那就。。。加份【油酥餅】好了~沒坐多久【珍多冰】就上桌了,老闆娘特意跟我說表面的是焦糖,要混好再喝,啊,謝謝~ 好多冰啊,攪呀攪。。。可以了,呵呵,先喝一口,嗯,喝到椰汁的香味,但真的好多冰啊,有點淡淡的,這杯珍多冰的冰還真的有夠多的等了一會,牛肉來了,油酥餅也跟著到了~ 牛肉一大坨的。。。。不是

莎巴~

餐牌

椰汁珍多冰

巴東牛肉 , 油酥餅

等了一會,牛肉來了,油酥餅也跟著到了~ 牛肉一大坨的。。。。不是不是,是一大堆才對,哎呦哎呦,賣相不是很好啊,如果不是上面還有一小條香菜跟一小片辣椒那我的食慾就真的會被破壞得一乾二淨了,盆子白白的,乾乾淨淨的,總不會讓人聯想到馬桶吧
餓的慌了,吃吃看再說吧~ 味道不錯啊,牛肉香香的,牛肉味很濃,肉質軟軟的,一點都不硬,微微的甜加上微微的辣,配搭起來真的很不錯
那個油酥餅看著就像大陸那個北方菜【草帽餅】一樣,用手撕開就放進咀里,嗯,軟軟的,餅的味道很熟悉,吃著很舒服。我這樣左手用手,右手拿叉,就吃起來了~
本來覺得那杯珍多冰有點淡的(本來就是淡
),但吃著【巴東牛肉】這道偏鹹的菜,還真需要喝一些比較淡的飲料配合一下(啊,嗯,旁邊是有杯水的,嗯。。。呵呵。。。) 一個人把這盆東西給幹掉,老闆娘也說了一句。。。(啊,完全吃掉了,挺厲害嘛

吃飽飽了,吃得還是挺滿意的,但是想到像【海南雞飯】呀,【海鮮喇沙】呀,【肉骨茶】呀這麼多好吃的菜都還沒吃到,我又住在九龍。。。。。。埋單,連加一盛惠204元。

說真的,我覺得一個人的晚飯要花兩百元,又不是吃什麼特別的材料是偏貴了一點點的

2015-01-24
巴東牛肉 , 油酥餅
2015-01-18 2235 浏览
說起馬來西亞菜,莎巴算是佼佼者。中環有一間,但聽聞灣仔店水準較高,午飯時間特地搭地鐵去一試。午市有套餐,有餐湯,飲品和甜品,$75加一,幾抵食,可是選擇有限。A. 雞柳串燒配白飯/意粉/薯菜B. 焗芝士鮮茄直通粉C. 馬來海鮮炒飯D. 海南雞飯E. 椰汁咖喱羊配白飯/油鬆餅F. 蘇門咖喱牛配白飯/油鬆餅沒有一心想試的海鮮喇沙,單點比午餐貴,而且午餐可以順道試試湯和甜品。掙扎了很久,最後決定點午餐,放棄莎巴著名的油鬆餅,點了另一馬來名菜-海南雞飯。餐湯有點失望。貌似海皇翅,稠稠的茨,淡而無味,不知道橙色從何而來。唯一可取是一絲絲十分彈牙的'翅'。海南雞飯油光煥澤的雞皮,看上去都幾吸引。雞脾肉嫩滑無比,附帶少量油脂,更滑更香。沒有骨,吃起來很方便。飯帶油香,吃下去卻一點都不感油膩。醬汁更是錦上添花,酸酸甜甜的,很開胃。個人喜歡更辣的薑。跟餐的甜品是椰汁甜,內有粟米,增加口感。有淡淡的椰香而不太甜,味道也可以,只是賣相有點頹。都幾好食,未去到很驚喜,但總算沒有失望。相比Old Town的海南雞飯,雞肉較大件,油脂較少,不夠Old Town的嫩滑,但吃下去感覺更實在,也較喜歡莎巴的油飯。環境當

A. 雞柳串燒配白飯/意粉/薯菜
B. 焗芝士鮮茄直通粉
C. 馬來海鮮炒飯
D. 海南雞飯
E. 椰汁咖喱羊配白飯/油鬆餅
F. 蘇門咖喱牛配白飯/油鬆餅

海南雞飯
都幾好食,未去到很驚喜,但總算沒有失望。相比Old Town的海南雞飯,雞肉較大件,油脂較少,不夠Old Town的嫩滑,但吃下去感覺更實在,也較喜歡莎巴的油飯。環境當然被比下去,較新的Old Town,裝潢開揚,感覺整潔企理,價錢也相當高一點,喜歡哪間,見仁見智。對Old Town的喇沙印象很深,找天再試試莎巴,比較一下。
2015-01-12
2014-12-29 2562 浏览
冬至日,屋企一向唔做正日!唔約家人,可以約朋友一起吃喝玩樂!大家約在灣仔,避開中菜(個個都做節 )揀咗呢間口啤唔錯嘅馬來亞餐廳!打電話去仲可以接受訂位!去到在酒吧之間一間特色餐廳!籐製桌椅,加室內裝飾,好富東南亞色彩!因為我哋剛血拼完,有好大袋戰利品,招呼嘅經理好幫手安排個靠牆四人位,可以安放戰利品,安心食飯!自己都係第一次在香港食馬來亞菜,香港比較多係泰菜或星洲菜,以馬來亞菜為主嘅餐廳唔多!原來唔止肉骨茶同咖哩!其他都仲有好多款式!我們主要試平時無食過嘅!仲見到其他馬來亞籍人來食,可見味道應該幾正宗! 海鮮喇沙:湯底好濃好杰,椰汁味重,唔辣,米粉爽口彈牙,材料好多,豆卜索晒啲湯!魚片厚切彈牙!海鮮種類多!全部爽口! 油酥餅:呢個係食家推介,店內有個馬來亞人新鮮做,不過我哋坐得遠,睇唔到表演!上枱已經好喜歡,好油香酥化,煙煙韌韌!我哋用佢點麥卡莉汁!酸酸地好哋! 香草羊肉串:呢個係肥髀想食,問經理一客有幾串,佢話兩串,心唸$98一客得兩串?(我用平時泰式串燒聯想)經理解釋兩串羊肉串係西式大塊肉嘅size,咁我哋叫一客,上枱賣相已經好鍾意,一個木桶仔插住兩串羊肉,羊肉好香香草味,

香草羊肉串:呢個係肥髀想食,問經理一客有幾串,佢話兩串,心唸$98一客得兩串?(我用平時泰式串燒聯想)經理解釋兩串羊肉串係西式大塊肉嘅size,咁我哋叫一客,上枱賣相已經好鍾意,一個木桶仔插住兩串羊肉,羊肉好香香草味,睇落好juicy,1串四件羊肉,熱辣辣,食落唔羶,好多肉汁!香草帶出羊肉鮮味!正!
麥卡莉汁燒雞:呢個純粹因為未食過,上菜見係紅色醬汁蓋住幾件雞肉,醬汁好杰身,味道酸酸地(餐牌話係牛油茄汁)好濃酸茄味!點油酥餅剛好!雞肉嫩滑!份量都幾大!好味!
印度燒烤餅:因為仲帶有點肚餓,又有麥卡莉汁剩!所以叫多客烤餅,叫另一款印度烤餅!烤餅都等咗好耐!啲醬汁都凍了!比油酥餅乾身硬淨,味道會淡啲,點醬仲好味(唔會搶咗醬汁本身嘅味道)熱辣辣好味!
馬來椰絲炸香蕉:呢個係甜品,樣子似糖不甩,不過朋友唔鍾意食椰絲(參考照片有好多椰絲灑响面)經理又好照顧我們,話可以走椰絲兼灑上面嘅花生糖粉另上,(佢服務真係好到唔話得)上枱賣相幾好,比埋乾淨叉及碟,叉一件炸香蕉撈滿糖粉,味道其實唔錯,香蕉軟糯,配甜糖粉味道好夾!但有點油溢味,唔太新鮮!應該要換炸油了!

椰青--好新鮮清甜,解膩、解辣一流!
啤酒--正常

食物真係唔錯!經理服務無得頂,雖然笑容欠奉,但解釋好詳盡,我們分開加幾次食物,每次都問佢一輪問題,其他店員就個別有一個後生仔在遊魂!成日飄過但又唔會望下客人需要,次次都要叫!(飄過幾次,成日望手機)廁所雖然細啲,但乾淨,設備都幾齊全!

呢間馬拉菜可以一試!
印度烤餅
馬來椰絲炸香蕉
椰青
  • 香草羊串燒
2014-10-11 4361 浏览
之前已經黎過幾次覺得野食真係幾好食名不虛傳成日黎灣仔都要食佢雖然次次都要等位, 但都值得既haha果日媽媽唔想煮飯就決定出街食兩老又口痕好想食佢就黎左晚飯時間例牌等位, 但響附近兜左2個圈就到可能平日又早左啲無咁多人啦依個椰子焗飯個人覺得唔差但兩老似乎唔太中意佢太'漏'最後我一個人包底依個油鬆餅真係超級超級好食!!!入口鬆軟熱辣辣, 蘸埋咖哩食真係一流!!!!次次一盤都唔夠要再加咖哩方面因為爸爸唔食雞我地未試過但其他款款都差唔多好食既現場仲有個外籍師傅表演拉油鬆餅有得睇有得食, 正!!!!整體表現黎講佢屬於中上灣仔區咁多好野食佢都站得住腳係有原因既下次會再黎食!!!
之前已經黎過幾次
覺得野食真係幾好食名不虛傳
成日黎灣仔都要食佢

雖然次次都要等位, 但都值得既haha

果日媽媽唔想煮飯就決定出街食

依個椰子焗飯個人覺得唔差
但兩老似乎唔太中意佢太'漏'
最後我一個人包底
油鬆餅
依個油鬆餅真係超級超級好食!!!
入口鬆軟熱辣辣, 蘸埋咖哩食真係一流!!!!
次次一盤都唔夠要再加

咖哩方面因為爸爸唔食雞我地未試過
但其他款款都差唔多好食既
現場仲有個外籍師傅表演拉油鬆餅
有得睇有得食, 正!!!!

整體表現黎講佢屬於中上
灣仔區咁多好野食佢都站得住腳係有原因既
下次會再黎食!!!
2014-09-24
椰子焗飯
油鬆餅
2014-09-20 6409 浏览
I think this restaurant is popular because of its location with a great many other restaurants. I love Malaysian food and the food is not authentically Malaysian. The Gado-Gado vegetable salad is quite disappoining. The roti chanai was greasy. The nasi lemak was okay.  The coconut milk in the Cendol is not fresh but from a packaged product.  The place is tight and noisy.
2014-09-13 3664 浏览
這家的巴東牛肉「118元」真是太好吃了呀!!!咖喱羊肉很普通不推薦,但是巴東牛肉,真是甜甜辣辣美味呀!這家怎麼就不給碗呢,米飯也不裝在碗裏。椰汁紅豆冰也不錯,清爽香甜不膩。油松餅下巴東牛肉真是很棒呢!貴!
這家怎麼就不給碗呢,米飯也不裝在碗裏。
椰汁紅豆冰也不錯,清爽香甜不膩。
油松餅下巴東牛肉真是很棒呢!
貴!
2014-09-08 3313 浏览
点了海鲜叻沙,海南鸡,巴东牛肉,都非常好吃!叻沙应该是香港能吃到的比较正宗的!当然和新加坡的有一点点区别~海南鸡鸡皮较厚。。。巴东牛肉甜甜的,很喜欢!就食物口味来说,是不错的!
  • 海南雞飯
  • 海鮮喇沙
2014-07-30 4650 浏览
一行3人去動漫展,得悉呢到有間比較地道馬拉餐廳,所以順道過黎食中午,不過其實唔係咁酷東南亞食物,認識唔深。 我地叫左2份油鬆餅,青咖哩雞,咖哩角(牛),麥卡莉汁燒雞,珍多冰x2,凍玉桂奶茶。 油鬆餅都很鬆化,唔會太膩,拎黎點醬汁很滋味。青咖哩雞很香濃,同其他食肆的分別不大。麥卡莉燒雞份量足,醬汁好似好多配料撈埋,所以好重口味,不過係幾好食ge。珍多冰d綠豆粉條比外面的更有味道,並用上刨冰,yummy
yummy

2014-07-30
2014-07-18 4252 浏览
因為落雨,五想去離公司遠既地方食飯諗住近近地去Subway點知條隊排到出門口見到平時好多人既莎巴無咩人就入去試下d侍應做野好快手落單後無幾耐,就黎左餐湯無幾耐海南雞都黎埋係雞脾肉(好彩無咩血,如果咪我五敢食)好味d雞肉好嫩~d黃飯都五差,五會話係有色無味個d食完仲有餐飲,甜品個甜品細細嚿,但好甜不過一個午餐就$75,仲要加一都幾貴~
因為落雨,五想去離公司遠既地方食飯
諗住近近地去Subway
點知條隊排到出門口

見到平時好多人既莎巴無咩人
就入去試下

d侍應做野好快手
落單後無幾耐,就黎左餐湯
無幾耐海南雞都黎埋
係雞脾肉(好彩無咩血,如果咪我五敢食)
好味

d雞肉好嫩~
d黃飯都五差,五會話係有色無味個d
食完仲有餐飲,甜品
甜品細細嚿,但好甜

不過一個午餐就$75,仲要加一
都幾貴~
2014-07-17
2014-07-14 3777 浏览
珍多冰,海鮮喇沙,鬆餅,巴東牛肉尋晚去了食,真係好好食,珍多冰好似加左小小蕉糖漿同埋好多粉條,搞到個味道好特別好好咪,上面重有舊冰,溶左都唔覺變味。鬆餅多鬆夠脆簡直正中印度鬆餅咁,巴東牛肉個汁好特別,似燒烤汁d牛又唔銀,海鮮喇沙係香港黎講都真係整得好好既啦!細佬文法宋都唔識多個請各位體諒。😊
珍多冰,海鮮喇沙,鬆餅,巴東牛肉
細佬文法宋都唔識多個請各位體諒。😊
2014-07-13
  • 海鮮喇沙