2020-10-19 0 浏览
由於老婆想试,老公必定带佢去食到既使命,就去左荣记食声称自行再调配既沙嗲牛肉面,睇佢宣传片,哗,煮法系好正确,面同沙嗲分开煮,搅掂再放埋一齐就上得,好,就会一会呢个好似好劲而且前个排facebook几个人讲好食到飞天既沙嗲牛肉面,(利申:本人多年前由一入茶餐厅早餐就一定叫沙嗲牛肉面到改成近几年多数只叫火腿通),人人口味唔同,沙嗲我就一般,不过佢系浓同杰身,味道夹牛肉都几好,牛肉就淋,呢两方面就无乜问题,问题出系出前一丁度,价钱68蚊唔包野饮,个面食落浆口,嗱,我就好钟意食出前一丁,出前一丁就煮好个面先,再另外放落一碗新既滚水度,料包就加先加後无所谓,我就钟意食弹牙,煮一个出前一丁,一系起骨,一系弹牙,一系淋,佢个做法系起骨做法,煮唔熟,再用滚既沙嗲焗熟佢,大家都试过煮完个面既水系带白色,其实就系将佢表面既野清左佢,但佢既做法变左将表面既野一齐食埋,就搅到个面浆口,浪费左个面,其实佢可能用普通叫货既咩大×面啊,可能仲好,街方生意其实可以平返d, 而家经济唔太好, 呢个价钱进取过龙,不过我就唔会再试,可能食粉丝好食d, 呢煲野我比50分个沙嗲同牛肉,不过沙嗲在我而言都系落多少少沙嗲加多少少花生就做到,我老婆话宁愿入长洲食个个沙嗲通仲开心,完
沙嗲牛肉面
2020-10-18
2020-10-13 0 浏览
最近网上都很火的沙嗲牛肉煲仔面,作为港女当然要马上去试吓,我哋叫咗一个沙嗲牛肉煲仔面,同埋排骨润肠煲仔饭,老实讲去之前已经估到沙嗲牛肉面可以有几出神入化,都系一个比较浓味嘅沙嗲牛肉面放咗喺煲仔入边咁罗,但系我比较惊喜嘅系个煲仔饭反而做得唔错,料足、味道刚刚好、润肠好味
最近网上都很火的沙嗲牛肉煲仔面,作为港女当然要马上去试吓,
  • 润肠排骨煲仔饭
2020-10-12 0 浏览
咁今日就试左呢间荣记既粟米肉粒饭!🧐都有听讲过佢呢间煲仔饭非常出名!原本都好想试,特别系佢个芝士煲仔饭!但系因为有其他紧要野要做,所以只好买个外卖自取。讲番个粟米肉粒饭,我自己就觉得一般般既!🧐有粟米味但吾足够,个肉粒肉质偏老左少少,有肉味但吾够出。个汁都一般般,但系会食到蛋花个蛋味既。可能因为个汁无落忌廉,所以无咁香。或者盐落得吾够多,令我觉得个汁吾够咸。但系如果你系想食少盐少味精,我谂呢个饭都岩你既。另外个热奶茶系几好饮既,冲得几滑几香!👍但$49一个粟米肉粒饭,其实偏少贵,所以都系建议大家食番佢个煲仔饭啦!我自己食左咁多年粟米肉粒饭啦,觉得最好食既系大快活!因为粟米汁有落忌廉,而且佢地个肉粒系偏粉红色既,口感会再嫩D。仲会加多少少火腿黎提升个咸味。绝对系一流!😋而荣记既话,之後有机会,就会想试番佢个芝士煲仔饭!
咁今日就试左呢间荣记既粟米肉粒饭!🧐
都有听讲过佢呢间煲仔饭非常出名!
原本都好想试,特别系佢个芝士煲仔饭!
但系因为有其他紧要野要做,所以只好买个外卖自取。

讲番个粟米肉粒饭,我自己就觉得一般般既!🧐
有粟米味但吾足够,个肉粒肉质偏老左少少,有肉味但吾够出。
个汁都一般般,但系会食到蛋花个蛋味既。
可能因为个汁无落忌廉,所以无咁香。
或者盐落得吾够多,令我觉得个汁吾够咸。
但系如果你系想食少盐少味精,我谂呢个饭都岩你既。
另外个热奶茶系几好饮既,冲得几滑几香!👍

我自己食左咁多年粟米肉粒饭啦,觉得最好食既系大快活!
仲会加多少少火腿黎提升个咸味。
绝对系一流!😋
而荣记既话,之後有机会,就会想试番佢个芝士煲仔饭!
粟米肉粒饭
2020-10-12
5 分钟 (外卖自取)
2020-10-08 0 浏览
叫了该店名物,金蚝煲仔饭,咬落无汁,又唔够香,究竟金豪的特色是什麽,食完都找不到答案。 虾干就正常,铺满半煲饭面,总共3,4拾仔,虾干软硬适中,食极都有,最後食剩一半虾干。饭做得比较好,够干身,有饭焦香。两种餸都无乜油份,达不到油香渗入饭内把饭餸结合起来的效果。有点貌合神离的感觉!总结这煲饭是不合格,用错食材拼搭效果失败,$130几蚊性价比极低。另外叫了杯柠水少甜,饮了几口觉得太甜。叫老板娘(我估她是)加点水,结果不了了之没加。到此为止,另找美食。
2020-10-05
2020-09-27 367 浏览
看完视频,见到老板诚心去流浮山跟民买金作材料,就冒名去慈云山找这款主打煲仔饭。晚上六时几就到达,看看门面很旧式的茶记,可能是40年前的装修。拉门入去不用等就有位,很快就下单金煲仔饭和一杯冻饮。等等等食时看到贴在墙壁的照片,四只很大的金在饭面上,期待。煲仔饭上枱,打开盖有三只但比相片细只,油香香煆香味一概闻不到。再盖上盖三两分钟再算,再开盖都是不觉有香味,心里不是味儿。开始吃,不硬,咬肚不觉有汁,似食屎的感觉,失望。再食虾干,不硬但太干身。感觉两种食材都不是做煲仔饭的好配搭。期望煲仔饭基本的油香,餸香都无。再说价钱,$130几实在物非所值。说实话$60蚊都不值, 对不起这样说,但是实在失望,不会再去。
2020-09-16 520 浏览
一年前睇节目介绍佢地既煲仔饭,今日终於走左上慈云山食。佢5点开始卖煲仔饭,我5点就入左去食。佢地都有d小炒,不过要6点後先有,所以如果想食煲仔饭又想食小炒,咁就6点先到。我叫左个金蚝拼虾干煲仔饭同一d小食。煲仔饭真系真,个饭焦脆卜卜,饭既软硬到适中。好多餸,唔会劲多饭又唔够餸。西多士就普通茶记西多士🤣🤣🤣我每个煲仔饭都想试🤣🤣🤣🤣 下次再去过!2个女仔食,叫一个煲仔饭+2个小食都几够。
我叫左个金蚝拼虾干煲仔饭同一d小食。
西多士就普通茶记西多士🤣🤣🤣
我每个煲仔饭都想试🤣🤣🤣🤣 下次再去过!
2个女仔食,叫一个煲仔饭+2个小食都几够。
2020-09-16
2020-09-14 480 浏览
我们二人点了一个金蚝虾干煲仔饭,一个沙嗲牛肉出前一丁,一杯冻柠水和一罐汽水,盛惠二百几。煲仔饭 : 蚝和虾干性质都是乾身关系,所以这煲饭的口感并无一般煲仔饭般有油香味,$133 (还是$138) 一煲,有点失望。沙嗲出前一丁 : 估计厨师加入了花生酱,很香很好食,但出前一丁要加$7,七十几元一个沙嗲一丁,食水很深。环境 : 旧式茶记,坐位很细,要搭枱。卫生环境唔合格,水杯好旧,有点吓人。总评 : 性价比低,无论连锁集团或其他小店,二百几元还有很多选择。

2020-05-03 1553 浏览
成班朋友唔出得街食,不如系屋企烧下野食啦!嘀朋友个个都为食,真系识好多好窿路买好野食,烧牛肉粒呀!海鲜都好多时会有!今次竟然有烧金蚝!老实讲,我唔算好锺意食蚝,但我见嘀蚝又肥嘟嘟,胀卜卜,烧到好香!真系忍唔住食咗一只!哗!烧到条边脆㗎!咬开嗰时,仲比弹出嚟啲肉汁弹到只手!原来烧金蚝系咁好食㗎!咁当然系啲蚝靓啦~问我朋友边度买,佢话上网30士多买,系慈云山荣记茶餐厅嘅蚝,其实我想去食佢嘀煲仔饭好耐,竟然无心插柳,咁都食到佢嘀金蚝!不过我估咁烧重正过焗啦!香口嘀,下次真系要去试下佢嘀煲仔饭,应该几正

烧牛肉粒呀!海鲜都好多时会有!今次竟然有烧金蚝!

真系烧到条片边都脆
账卜卜㗎

原来烧金蚝系咁好食㗎!咁当然系啲蚝靓啦~问我朋友边度买,

真系烧到条片边都脆
账卜卜㗎
2019-12-05 2700 浏览
今日天气比较冻,得14度左右,所以专登去食煲仔饭,早期在网上见到这𥚃的煲仔饭十分出名,所以专程来试一试!我大约晚上六点四十五分去到,不用等位即入,叫了他们所谓最出名的「黄金蚝虾干煲仔饭」同「火艳玫瑰肥牛煲仔饭」!首先讲下个黄金蚝,食落唔算juicy ,虾干就正常,但始终蚝同虾干油份唔重,饭吸收唔到餸嘅油香,所以始终同煲仔饭唔系太夹!再试埋个肥牛煲仔饭,因为落咗玫瑰露,所以好香,肥牛正常,而且用肥牛,油份较重,所以饭有餸的油香!不过价钱要$138就略为进取了,我认为最多值$80!整体来讲,两款价钱最高的煲仔饭都不值$138,一个唔好食,一个就略贵
黄金蚝虾干煲仔饭
2019-12-05
2019-11-11 1893 浏览
好耐冇食过煲仔饭🤤🤤一入到门口见到好多报章食评都赞尼间,令我更加期待叫左两个煲仔饭一个咸鱼肉饼,一个北菇滑鸡等得吾算耐 我谂20至30分钟左右一上枱未开盖已经闻到好香🤤🤤打开盖阵饭焦味劲浓店员帮我地落左秘制酱油再焗1分钟就食得个酱油好好味,甜甜地少少咸味同啲饭、肉饼、鸡都好夹👍🏼鸡大大件,肉饼腌得好够味饭焦吾会燶晒好脆卜卜真系好正😋😋
好耐冇食过煲仔饭🤤🤤
一入到门口见到好多报章食评都赞尼间,令我更加期待
叫左两个煲仔饭
一个咸鱼肉饼,一个北菇滑鸡
等得吾算耐 我谂20至30分钟左右
一上枱未开盖已经闻到好香🤤🤤
打开盖阵饭焦味劲浓

店员帮我地落左秘制酱油再焗1分钟就食得
个酱油好好味,甜甜地少少咸味
同啲饭、肉饼、鸡都好夹👍🏼

鸡大大件,肉饼腌得好够味饭焦吾会燶晒
好脆卜卜
真系好正😋😋

北菇滑鸡煲仔饭
北菇滑鸡煲仔饭
2019-10-01 1753 浏览
同事住荃湾区,常常在我耳边一直都话想去食荣记煲仔饭!😋因为位於慈云山区!所以就等我呢个黄大仙居民😆带佢来潮圣!😍😋呢度好有人情味!💕店舖比较怀旧,但老板就系想保存呢种怀旧既风味!💕虽然外表怀旧!但煲仔饭就十分新颖!👍🏼四个人分别叫咗三个招牌煲仔饭都食唔晒!😃证明份量好足够!👍🏼😬最特别系个金蚝虾乾煲仔饭!👍🏼估唔到金蚝同虾🦐乾擦出黎既火花系咁特别!👍🏼#芝士煲仔饭#金蚝虾乾煲仔饭#麻辣牛肉煲仔饭#仲有荣老板服待周到#真系十分好吃同温暖
#芝士煲仔饭
#金蚝虾乾煲仔饭
#麻辣牛肉煲仔饭
#仲有荣老板服待周到
#真系十分好吃同温暖
2019-04-18 2436 浏览
有Heart 创意煲仔饭😍衬天气未到达夏天既极致😂梗系要把握最後机会去食热辣辣既煲仔饭!除左一般既凤爪、排骨、肉饼、腊味之外,佢地仲有极邪恶拉丝什麽必食既芝士煲仔饭😍😍😍同埋仲有肥牛、四川麻辣、金蚝<<今次完全系为左呢样野而黎既😝听就听左流浮山金蚝呢个名好耐🙈食就第一次食,不是专家做唔到评价,外层晒乾左就好似蚝豉咁,而内层就仍然系蚝既软淋口感😋一只蚝两个口感,不过食落去蚝味唔算好浓,味道比较淡🤣🤣可能真系要买番屋企整蜜饯金蚝,应该先仲正🤤听到个老板讲佢地仲有卖蚝汁同金蚝呢😝有机会试试先😆再讲埋佢个芝士饭又真系认真不错不过加蛋加10蚊就😂😂😂贵呀!个芝士效果就等同韩式芝士咩咩咩咁,比起去食韩国野系平😝如果大家系share 食建议先叫芝士饭,黎左先再叫其他煲仔饭☺️咁就可以系芝士仲溶紧既时候食晒啲芝士😉芝士溶唔溶都好重要!!!总结番佢味道整法都系新颖但略为唔够重口味🙈个饭焦太燶系食唔到🤣🤣🤣可以当番佢系用煲仔装既饭得喇!
其实香港咁大,大到连慈云山响边我唔知。但呢两星期,一连就去左两次,今日系第二次了,如果下星期有时间,都好想再嚟。茶记食饭食饱就算?No No🙅🏻‍♂️!上星期,专程嚟慈云山当然有原因。芝士保仔饭,有朋友响Facebook分享左张相,第日就即来试!超正,香到不得了,佢加埋只窝蛋,就变得更滑口,上面又加左适量嘅脆Bacon条,不得了,不得之了! 好再嚟个金蚝饭,叫之前都会谂,照片通常影到肥肥的,煲饭嚟到应该打个7折啦!但哗,饭到,开盖,坚肥!食入口好多汁,鲜味十足! 正呀!加埋啲虾乾,甜豉油又几夹喎!正!走之前老板介绍,原来佢系流浮山人,所以系自己金蚝!ok,明哂!即系比你玩哂,好嘢! 佢又介绍个麻辣牛肉饭,啲麻辣料系响城都买返嚟,而由於我个人口味关系,我都中意食啲浓味嘢(在我嚟讲系好味嘢),所以我今日就又返嚟!不太麻太辣,有香味!香港好多地方嘅麻辣我会形容为死麻死辣,欠缺那”麻香”,呢种麻香,如果你去过重庆或城都,你就会全个城市,四周围都会smell得到,而呢间茶记个饭,有! ok,又一个惊喜发现!! 会唔会再嚟? 唉!今次走嘅时候,老板又话个XO酱排骨饭系必试㗎喎! 心谂,你老板,又唔早

佢又介绍个麻辣牛肉饭,啲麻辣料系响城都买返嚟,而由於我个人口味关系,我都中意食啲浓味嘢(在我嚟讲系好味嘢),所以我今日就又返嚟!不太麻太辣,有香味!香港好多地方嘅麻辣我会形容为死麻死辣,欠缺那”麻香”,呢种麻香,如果你去过重庆或城都,你就会全个城市,四周围都会smell得到,而呢间茶记个饭,有! ok,又一个惊喜发现!! 会唔会再嚟? 唉!今次走嘅时候,老板又话个XO酱排骨饭系必试㗎喎! 心谂,你老板,又唔早讲!好,但我buy!下星期见 😂!

麻辣牛肉饭
炸鸡亦(老香港式)
金蚝乾虾保仔饭
邪恶芝士窝蛋煲仔饭
2019-04-17
麻辣牛肉饭
炸鸡亦(老香港式)
金蚝乾虾保仔饭
邪恶芝士窝蛋煲仔饭
  • 邪恶芝士煲仔饭
2019-04-15 1376 浏览
住咗慈云山好几年,都未帮衬过呢间茶餐厅,原来话呢间茶室嘅煲仔饭都几出名,同事发起话想试驰名嘅金蚝虾干煲仔饭,身为慈云山友,当然要响应一下,一齐去试! 我哋4个人,拣咗3个煲仔饭加一碟小菜。首先,一人一碗靓例汤,够味但应该无加味精,唔错!跟住先嚟小菜一碟连白饭,正常水准!第一个煲仔饭出场~火焰玫瑰肥牛煲仔饭,好香玫瑰露酒味,牛唔硬,一上枱先点火烧一烧d牛,名付其实嘅火焰牛!第二个系邪恶芝士煲仔饭,劲多芝士劲香,锺意芝士嘅一定唔可以错过!最後当然唔少得主角金蚝虾干煲仔饭~金蚝大大只配劲多虾干,虾干大大条超好味,自己食一煲应该都大满足,我哋4个人分,一人少少有d唔够喉呢!讲真,呢度d煲仔饭确实唔错,但呢个价钱值唔值就真系见人见智,不过个人觉得试吓又无妨嘅! 唯一不足,食食吓突然冷气开得劲大,吹到d嘢食冻哂,影响质素!
我哋4个人,拣咗3个煲仔饭加一碟小菜。

首先,一人一碗靓例汤,够味但应该无加味精,唔错!

豆豉鲮鱼油麦菜

跟住先嚟小菜一碟连白饭,正常水准!

邪恶芝士配餐肉煲仔饭

流浮山金蚝虾干煲仔饭

最後当然唔少得主角金蚝虾干煲仔饭~

豆豉鲮鱼油麦菜
邪恶芝士配餐肉煲仔饭
流浮山金蚝虾干煲仔饭
  • 芝士煲仔饭
2019-04-11 714 浏览
山长水远去慈云山食个煲仔饭,有鸡肉餐肉同牛肉,而今次叫咗个鸡肉,一个芝士煲仔饭,大家记得一定要加蛋,因为会香好多而且唔会好流。鸡都算OK, 10分里面我会比7分,我觉得最正系有金华火腿,而且白饭煮得刚刚好,令到不喜欢吃饭焦的我也把整碗的饭焦都吃掉了,加埋鼓油然後捞埋一齐,简直是一流!总结:原本我觉得$70一个煲仔饭真的比较贵,但当煲仔饭来到的时候我发现食落真的特别好吃,而且朋友说连鼓油也与别不同,吃得出是用心煮过的,来这里一定要点一个煲仔饭来吃!