2020-10-02 0 浏览
睇见FB咁多好评加上朋友想食清淡啲,所以拣咗呢度,未黎之前真系满心期待,先讲所有小食,都算可以,而蒸蛋都唔错,但之後的就开始越食越失望,个汤完全饮唔到陈皮香味,好一般,黑松露龙趸炒芦笋,好咸而且几油,陈皮黑豚肉排骨,咬落去啖啖油同肥膏,味道只能用特别来形容,鹅肝菌蒸鸡,又系偏油同咸。分量都OK,食到个饭都已经饱到食唔落。不过真系要讲甜品系超级令人失望,因为一般私房菜会期待食一啲比较特别嘅嘢,但佢哋只系俾雪糕球作甜品,感觉好冇诚意。埋单计埋加一大概千六,以呢个价钱,觉得系太值总之唔会有下次,真心唔明点解有咁多好评,唯一一样优点,就系冇时限。
2020-09-25
  • 虾球水芙蓉
2020-06-24 2506 浏览
疫情之下~ 好多朋友都有好几个月冇见过,稍为平服~ 终於约咗一位朋友出嚟嘅摸杯底, 搵一间大家都未食过嘅试新嘢, 终於决定伦哥私房菜,喺openrice book位都几方便, 跟住私房菜已经whatsapp我叫我拣餸~ 因为第一次食所以拣咗啲set~我哋拎咗支wisky上去冇额外收费,当晚餐厅唔系好多人,我谂都系受疫情影响, 所有食物跟住menu上~讲真质素味道都有惊喜,因为设计摆碟精美~材料质素唔错~ 有个密瓜汤我哋仲谂系好甜~但又好清甜(咸), 其实系一个discovery嘅心态~令到我比较深刻印象嘅系陈皮骨同埋个笼仔饭, 因为陈皮骨嗰个陈皮咪真系好香浓, 但冇夺走到嚿肉嘅肉味, 保持肉嘅质感但系又唔会好韧; 呢个笼仔饭用龙趸肉一齐蒸, 讲真我自己都有去买过新鲜嘅龙趸,睇住佢用斧头劈开嘅, 但都冇佢呢一个咁鲜味, 所以厨师嘅手势真系好好~ 价钱黎讲唔觉得佢好贵~但系亦都唔算平, 不过食物质素&招呼真系唔错~worth~

2020-03-01 2615 浏览
由於我和友人经常都会很忙,总不能够在家吃饭。因此,我和友人在朋友的建议下,嚐了这家私房菜。本身对於观塘工厂大厦的美食都充满信心,所以我和友人都好乐意发掘新的美食据点。当我预提早即日预定的时候,餐厅也给了我们建议的菜式,除了汤水之外,其他菜式都好似几特别。由於是有事先预定的缘故,当我们进店後,坐定定之後就可以慢慢等食。友人甚至偷笑对我说,今餐终於不用选择困难症发作了。汤水完全达到我预期所料,老火汤,炖得非常入味,而且滋润,友人差点儿将我的那碗都要抢埋黎饮。士多啤梨骨、烟燻蛋和沙律菜设计上都非常有特色,而且非常可爱!打卡完全一流。当晚的菜式非常多,而且真系完全打破味蕾的局限,有点儿像分子料理的中式版。之後如果我再有聚会,必定会再选择预约这家餐厅,非常贴心,而且菜式有固定的选项再给我作调整的时候,省却我的麻烦之余极具心思。

2020-02-19 1893 浏览
上星期生日,谂住对自己好啲,去食正野。呢间私房菜之前朋友介绍过,一直想去,终於有机会喇!观塘地铁站一出就系,好方便。入到去,店员好有礼貌地招呼我地,开左茶叹下先。凉伴黑白木耳:开始食个凉伴开胃菜真系好醒神。黑白木耳都好爽脆,淡淡嘅麻油味好香双色墨鱼仔:白色原味,红色少辣。咬落去卜卜脆,唔韧,无渣茶燻流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子:店员建议食左流心蛋先,品嚐左阵烟燻味先。就咁放埋嘴边已经好香烟燻味,一路食愈来愈浓郁,唔会俾其他味抢走。好正!厚切茄子配个汁,甜甜地好开胃本地水耕有机沙律菜伴芝麻酱:好新鲜,食落去"sok sok 声"原盅炖哈蜜瓜螺头黑毛豚肉汤:热辣辣,好清甜。入面好多料:桂圆、陈皮...好足料呀!欣赏个汤虽然有肉,但唔会好油,非常健康!虾球水芺蓉:底下系蒸蛋白,面头金黄色系甘荀汁。滑捋捋嘅蛋白入口即溶。虾球上有啲炸姜丝,连埋虾球一齐食,脆脆地多个口感层次,同埋姜嘅香味能够更突出虾同埋蛋白嘅味道。蒜香芝士焗老外蚝王:面层芝士有香浓嘅蒜味同胡椒味,恰到好处。带出蚝嘅鲜味,食得出大厨用心调味。士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似猪扒咁大块,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夹!重点系咁大
入到去,店员好有礼貌地招呼我地,开左茶叹下先。

双色墨鱼仔:白色原味,红色少辣。咬落去卜卜脆,唔韧,无渣

士多啤梨黑豚肉排骨:排骨好似猪扒咁大块,外皮炸得香脆,配上香甜嘅士多啤梨汁,好夹!重点系咁大块排骨一啲都唔韧,好松化!下面嘅米通味道较啖,同上面味道浓嘅排骨简直系完美组合。

鱼汤浸小棠菜:鱼汤底真材实料,有鱼鲜味加埋少少姜味,好养颜。

荷香蒜蓉海班片原笼蒸红白米饭:饭好有蒜蓉嘅香味,红米加白米好有咬口,层次丰富。海班片几厚,啖啖肉

姜汁汤丸:饮落滋润,应该落左冰糖煮。汤丸配合微微姜辣汤,为呢一餐画上完美句号

呢餐生日饭好满足,为呢排沉闷嘅生活添上一点色彩。服务一流,食物质素高!我会再同屋企人黎食呀😋
2020-02-05 1462 浏览
观塘工厂大厦林立,要搵食其实并不困难。隣近港铁站的这一家就是值得推介的一间食店。由於预先订座,所以不用等候便可入座。是晚的二人餐十分丰富,每碟皆卖相精致,味道出色。前菜沙律用上时兴的本地水耕菜,新鲜爽甜。两款的凉拌小菜亦惹味非常。另一款前菜亦带来惊喜,很喜欢流心蛋的香浓蛋味和淡淡茶燻香,伴上黑鱼子酱令菜式顿时升级,再加上多汁厚切茄子,多重口感和味道难以形容。两款汤品都是精心足料之作,清甜滋润。至於主菜方面就较欣赏那用上弹牙的虾胶包裹着原粒带子的海中宝,带子既能保持嫰滑又不会过熟。素菜方面亦见心思,原个温室小南瓜蒸熟挖空,放入炒香的芦荀和鲜百合,单凭卖相已经加足分,用上黑松露酱亦令味道昇华。为晚餐送上圆满的句号的芝麻馅汤丸烟韧软糥,姜汤香甜暖胃。服务员态度有礼,亦会留意食客的进食速度而控制上菜时间,以免佳肴放凉,值得嘉许。

两款汤品都是精心足料之作,清甜滋润。

为晚餐送上圆满的句号的芝麻馅汤丸烟韧软糥,姜汤香甜暖胃。

2020-01-06
2020-01-30 870 浏览
双色墨鱼仔冷盘墨鱼仔有两款口味一种是芝麻味令一款系辣味经冰镇後墨鱼口感更为爽口流心蛋伴配厚切茄子流心蛋用烟薰烤过面头放上黑鱼籽酱,感觉矜贵茄子经过炸後食落更有口感套餐仲包左炖汤我饮嗰款系川贝陈皮炖海底椰炖鳄鱼肉汤原盅上, 材料丰富,汤头先甜清润润肺黑松露酱炒花尾趸班球配鲜露笋这道淡淡黑松露酱不会盖过鱼块新鲜啖啖肉 用上黑松露酱炒香更加香气扑鼻 露笋又新鲜又甜荷香虫草花牛肚菌蒸沙栏鸡用上荷叶包住牛肚菌同沙栏鸡一起蒸一打开已经香气扑鼻鸡肉系走地鸡果然肉质嫩滑弹牙,加上牛肝菌一齐食 好味大红大紫炒饭炒饭上加入紫薯粒,虾米用料超级多令成个炒饭咸香十足

冷盘墨鱼仔有两款口味一种是芝麻味
令一款系辣味
经冰镇後墨鱼口感更为爽口

流心蛋伴配厚切茄子
流心蛋用烟薰烤过
面头放上黑鱼籽酱,感觉矜贵
茄子经过炸後食落更有口感

套餐仲包左炖汤
我饮嗰款系川贝陈皮炖海底椰炖鳄鱼肉
汤原盅上, 材料丰富,汤头先甜
清润润肺

黑松露酱炒花尾趸班球配鲜露笋
这道淡淡黑松露酱不会盖过

荷香虫草花牛肚菌蒸沙栏鸡
用上荷叶包住牛肚菌同沙栏鸡一起蒸
一打开已经香气扑鼻
鸡肉系走地鸡果然肉质嫩滑弹牙,加上牛肝菌一齐食 好味

大红大紫炒饭
炒饭上加入紫薯粒,虾米用料超级多
令成个炒饭咸香十足
2020-01-17 316 浏览
今天是2019年最後一天,约了几位好友去食私房菜,经朋友介绍下,拣了荣哥私房菜。我们选了一个四人餐,菜单丰富,吃完感到非常满足😆。可以看以下相片。菜单是要预先确认和需要付订金的,食物方面,当然是主菜的鲍鱼和龙虾最正啦!见隔离枱吃的南瓜带子也很吸引,下次也要试试,还有个炖汤也值得一赞,基本上整个菜单的食物都不错👍🏼。至於环境方面,因为在工业大厦中,所以不要有什麽期望,因为不是食环境和打卡的地方😂,简简单单,地方不大,当天没有坐满,所以也坐得舒适,加上服务都很好,我们吃了一餐愉快的除夕晚餐。总括来说,值得再试。
总括来说,值得再试。
2019-12-31
2019-12-28 402 浏览
经朋友推介三四次,卒之约埋其他朋友一起来嚐鲜。 头盘小吃及炖汤非常之有惊喜, 但是不知为何,一到主菜畀茶餐厅也不及, 鲍鱼没有味道及比较硬, 南瓜带子钟南瓜是苦的, 牛柳 是给梳打粉乸到淋的, 米王时菜还可以, 福建炒饭茶餐厅也炒得比他好。 总结以平均每位五百几蚊不值得, 应该唔会帮衬第二次
2019-12-26
2019-12-22 6833 浏览
平时食得住家菜多,今日同老公去食私房菜。呢度交通方便,喺观塘地铁出口, 一落条楼梯就到虽则位於比较古旧嘅工业中心,(悭番租金,把资金放落食材,最终都系食客得益) 亦无损我哋搵好嘢食嘅心情。菜馆一出𨋢就见到,好易揾,装修朴实。二人餐一共有九道菜咁多先有本地水耕沙律菜拌芝麻酱,一入餐厅已见到有水耕菜种植,保证新鲜,加埋芝麻酱,好开胃茶燻流心蛋拌黑鱼子酱配厚切茄子,流心蛋煮到恰到好处,伴上鱼子酱,立刻升级慢煮冰镇爽口清酒南非鲍鱼,鲍鱼好爽口, 加上少少清酒味,感觉好清新原盅炖川贝陈皮海底椰鳄鱼肉汤,呢排有少少咳,呢个汤止咳化痰,啱晒。足料靓汤 里面啖啖肉虾球水芙蓉,摆设精致,虾球仲好爽口弹牙,底下嗰层系滑滑蒸蛋白,面头嗰层系 甘笋汁澳洲大露笋黑松露炒鲜百合卖相已经加晒分,芦笋营养价值丰富,炒得爽嫩金银蒜香有几时令蔬菜食咗咁多好嘢,都要食返一碟菜平衡下。荷香蒜蓉海班片原笼蒸红白米饭海斑片鲜嫩,冇骨,配上蒜蓉,非常滋美最後来个木瓜雪耳糖水,滋润,甜度适中。不错的体验,下次叫多些人一齐嚟试多些食物。
平时食得住家菜多,今日同老公去食私房菜
。呢度交通方便,喺观塘地铁出口, 一落条楼梯就到

) 亦无损我哋搵好嘢食嘅心情。

菜馆一出𨋢就见到,好易揾,装修朴实。
二人餐一共有九道菜咁多

澳洲大露笋黑松露炒鲜百合
卖相已经加晒分,芦笋营养价值丰富,炒得爽嫩

金银蒜香有几时令蔬菜
食咗咁多好嘢,都要食返一碟菜平衡下。

荷香蒜蓉海班片原笼蒸红白米饭
海斑片鲜嫩,冇骨,配上蒜蓉,非常滋美

最後来个木瓜雪耳糖水,滋润,甜度适中。

不错的体验,下次叫多些人一齐嚟试多些食物。

2019-12-19 373 浏览
好友难得出来聚旧,要找间好食市给她品嚐!我相信有水准的私房菜,应该可满足到我俩。今次特别找来「荣哥厨房私房菜」虽然在工厂大厦内,但交通亦方便,地鐡站出五分钟便到。入到店内侍应马上奉上热茶和当晚的菜单给我们,好让我们在品嚐佳肴时同时知道菜式的名称和选材,真是细心。我们今晚餐单分别有四款头盘、两盅炖汤,四款小菜、ㄧ款饭食和ㄧ款甜品。本地水耕沙律菜拌芝麻酱水耕菜很清甜爽脆,用青瓜片紮起,营造花朵的形态不但美观,而且配上芝麻酱来食,是ㄧ度好的前菜。凉拌黑白木耳黑白木耳好厚身又爽脆,ㄧ口接ㄧ口食过不停。双色墨鱼仔食得出是新鲜墨鱼仔来做,肉身肥厚弹牙。白色是白灼,可食出鲜味,橙色的加入了微辣酱汁,亦十分惹味。茶燻流心蛋拌墨鱼子酱配厚切茄子流心蛋充满了茶燻味,放在炸过的厚切茄子上,再配上香甜浓郁的墨鱼子酱上,口感丰富,味道亦好多层次。原盅炖花胶猴头菇黑毛豚肉汤 食材矜贵,大大件花胶,咬下去充满胶质,配上猴头茹和黑毛豚皮ㄧ起炖,真系滋宝之作。原盅炖金山大排翅花菇黑毛豚肉汤金山大排翅完整无缺的整排在盅内,吸收了黑毛豚肉之肉汁和花茹的香味,真系饮到停唔到。温室南瓜北海道特级带子 细细个温室南瓜内,放有青瓜

凉拌黑白木耳
黑白木耳好厚身又爽脆,ㄧ口接ㄧ口食过不停。

温室南瓜北海道特级带子
细细个温室南瓜内,放有青瓜粒和哈蜜瓜粒,顶部还有煎香了的大大粒北海道带子,卖相十分美。带子好鲜味又嫩滑,配上爽囗的青瓜和甜蜜的哈蜜瓜ㄧ起食,十分清爽。

大孖头抽煎澳洲皇帝虾王
皇帝虾王肉质紮实肥厚,还有虾膏,用头抽来烹调,绝配!!

蒜香极佳级Prime牛仔柳
牛仔柳十分嫩滑,牛味浓郁,再用蒜片ㄧ起快妙,十分惹味!

金银蒜香有几时令鲜蔬
有机小唐菜好清爽,用金银蒜来炒, 增添不少味美。

宝贝鲍鱼仔极上金牌福建炒饭
上枱时都不为意炒饭内有什麽东西,再看清楚,原来有宝贝鲍鱼仔、虾仁、带子,瑶柱、瓜粒、萝卜粒。真系真材实料。

杏汁木瓜雪耳糖水
上台时已飘来浓浓的杏仁味,再嚐ㄧ口木瓜和雪耳糖水,滋润无比。

今晚来到这间「荣哥厨房私房菜」品嚐,食得出厨子的心思和手工,还有食材刁钻矜贵,简直是一种享受,ㄧ定要再相约更加多朋友来品嚐。
2019-12-05
1K
2019-12-16 3963 浏览
荣哥厨房私房菜已经是我第二次帮趁,它的菜式不单够特别,而且味道从不令人失望,中式圆枱亦方便和朋友倾偈,今次我们四个人吃了四个小吃、四餸、汤、炒饭和甜品,人均消费四百多元,定价合理。本地水耕沙律菜伴芝麻酱水耕菜用青瓜片包住,旁边伴有车厘茄,全部都非常新鲜,芝麻酱足够,酸酸地几开胃。凉伴黑白木耳白木耳比较少见,食落同黑木耳一样咁爽口,只是较为薄身。双色墨鱼仔双色墨鱼仔其实就是原味和辣味,墨鱼仔厚身,有咬口得来又不会太韧。茶燻流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子流心蛋蛋黄部份非常流心,食落带点烟燻味,下面的茄子沾了碟底的酱汁带点甜味,几特别。原鼎海椰皇仔炖鹧鸪黑毛豚肉汤鹧鸪出名营养价值高,用鹧鸪炖汤够晒滋补,非常适合而家冬天饮。炖完汤嘅鹧鸪和猪肉都已经出晒味,所以汤渣试少少就可以了。温室南瓜北海道特级带子师傅将南瓜仔挖空,再酿入青瓜粒和南瓜粒,上面再放上大大粒北海道带子,卖相明显有花过心思。带子外面轻煎过,但中间仍保持半生熟,所以亦食得出带子鲜味,上面几粒三文鱼籽令鲜味更大大提昇。陈香蒸南非鲍鱼鲍鱼弹牙得来不会太韧,食倒啖啖陈皮香味。远年新会陈皮黑豚肉排骨这个排骨是我全晚最爱,排骨够软腍不会太油,陈皮

凉伴黑白木耳

白木耳比较少见,食落同黑木耳一样咁爽口,只是较为薄身。

原鼎海椰皇仔炖鹧鸪黑毛豚肉汤

炖完汤嘅鹧鸪和猪肉都已经出晒味,所以汤渣试少少就可以了。

陈香蒸南非鲍鱼

鲍鱼弹牙得来不会太韧,食倒啖啖陈皮香味。

远年新会陈皮黑豚肉排骨

这个排骨是我全晚最爱,排骨够软腍不会太油,陈皮味非常突出,绝对可以用惊艳来形容。

鱼汤有机时令鲜蔬

小棠菜没有渣,大小适中不会太难吃,鱼汤好鲜味,但食完又不会感到口渴。

宝贝鲍鱼仔极尚金牌福建炒饭

福建炒饭虽然好多地方都有,但荣哥的福建炒饭加了鲍鱼仔,所以食落多了鲍鱼仔的弹牙口感,令炒饭口感更丰富。

木瓜雪耳糖水

木瓜雪耳养颜又滋润,我喜欢佢好重杏仁味。

木瓜雪耳糖水
总结,每一道菜都好有水准,其中我最锺意远年新会陈皮黑豚肉排骨和福建炒饭,前者陈皮味好出够特别,後者加入了鲍鱼仔,令平凡的福建炒饭带来一点不平凡。
2019-12-15 251 浏览
老公今日心血来潮话想带我去观塘行吓,上一次去嗰度食和牛放题!非常满意!所以在网上搵到一间私房菜!🥢🥢荣哥厨房私房菜🥢🥢而家街铺租好贵⋯⋯好多食肆已经改咗喺工业大厦经营!呢个系趋势!沙律菜伴芝麻酱沙律菜爽脆鲜甜!每人两件!伴以芝麻酱同吃!茶燻流心蛋每人半只!流心蛋充满茶嘅烟熏味好香!每一口都充满茶香!伴以自家制黑鱼子酱!甜甜酸酸夹埋口茄子🍆同吃!好味😋冰镇南非鲍鱼南非鲍鱼经慢煮再配上清酒🍶⋯⋯鲍鱼鲜甜,肉质弹牙,慢慢传出阵阵嘅酒香!海底椰鳄鱼汤呢个汤汤头非常清甜!饮完个喉咙非常舒服!加咗川贝同海底椰炖煮⋯⋯最啱冬天呢个天气!虾球水芙蓉虾球非常弹牙新鲜!配上滑脱脱嘅蒸蛋!芦笋炒鲜百合芦笋系采用澳洲所以非常鲜甜!加入黑松露炒鲜百合好好味😋配上可爱的骰的小南瓜🎃⋯香炒时令菜火候啱啱好⋯⋯爽脆清甜斑片蒸红米饭班片有两片!配以红米饭🍚非常鲜味!餐厅整体菜式食材非常讲究!不过如果份量多少少就好啦⋯⋯太好味啦⋯⋯可能因为冇肉类!下次一定要加啲肉类先😏!
🥢🥢荣哥厨房私房菜🥢🥢

沙律菜伴芝麻酱

沙律菜爽脆鲜甜!每人两件!伴以芝麻酱同吃!
茶燻流心蛋

冰镇南非鲍鱼

海底椰鳄鱼汤

虾球水芙蓉

虾球非常弹牙新鲜!配上滑脱脱嘅蒸蛋!
芦笋炒鲜百合

香炒时令菜

火候啱啱好⋯⋯爽脆清甜
斑片蒸红米饭

班片有两片!配以红米饭🍚非常鲜味!

2019-12-09 251 浏览
和两个既喺同事亦喺好友经常一齐食好西,一齐去集邮试未试过嘅餐厅,能有这样的饭脚好友真好!好友推荐「荣哥厨房私房菜」,我哋再约埋一位旧同事一齐试食,预先订咗个四人餐,当中有啲要预先选择,并且要先落订金确认。喺拣菜式拣餐单嘅时候,我觉得同「云来轩」嘅菜式好相像,有无人知两间餐馆有关喺吗?我哋最後拣咗$1468四人餐,入座时台面已放好我哋预先拣好嘅餐单!好认真!餐厅位置系正观塘港铁站D4出口落楼梯旁的工业大厦四楼,很好找!由於好友喺关货𨋢时整污糟咗只手,一去到餐厅就即刻走去洗手,返回餐厅时职员主动递上纸巾给我好友抹手,非常细心留意客人需要,加分!齐人了先上小食:1.本地水耕沙律菜拌芝麻酱2.凉伴黑白木耳3.双色墨鱼仔4.茶燻流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子全部都好。好。食!!!再嚟就到自选靓汤,「原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤」,我本身唔好汤水,但都觉得好好饮!好足料!!!食完以上小食同汤,已经饱咗一半⋯⋯有多!再之後就到「黑松露酱炒花尾趸班球配鲜露笋」,又喺好好味,但油咗小小!之後再上「远年新会陈皮黑豚肉排骨」,依个做得太乾,好鞋口!但大厨将陈皮磨粉洒上排骨面,好香陈皮味,好特别!「荷香虫草花牛肝菌

齐人了先上小食:
1.本地水耕沙律菜拌芝麻酱
2.凉伴黑白木耳

3.双色墨鱼仔

4.茶燻流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子

全部都好。好。食!!!

食完以上小食同汤,已经饱咗一半⋯⋯有多!

「荷香虫草花牛肝菌蒸沙栏鸡」,依个都好好食,虫草花牛肝菌同鸡好夹,好特别!

食到依味,发现漏咗「虾球水芙蓉」未上,同餐厅职员反映,之後即刻补回!唔知喺咪已经太饱关系,我哋一致都觉得依个餸做得麻麻,虾不够新鲜不够弹牙,献汁又太多,我觉得「云来轩」整得好食啲!

最後上埋「鱼汤有机时令鲜蔬」同「农坊独头糖心黑蒜炒饭」

个炒饭好好食,黑蒜都好甜,但因为实在太饱,每人只食咗一匙羹饭就已经宣布投降!为免浪费,打包拎走!

时令甜品喺「冰糖雪耳炖木瓜」

用现金付款,可免茶芥。
以每人$400呢个价钱,食到咁多好食嘅菜式,其实系物超所值!但对於女士嚟讲,份量有点多!

总的来说,「荣哥厨房私房菜」值得推荐兼返兜!!!
2019-12-08
  • 有机沙律菜伴芝麻酱