2025-07-13 240 浏览
都市人生活忙碌,如果可以忙裏偷閑都幾好適逢假日經過紅磡,就試吓呢一間茶閒裡嘆吓茶呢度係用中式木系裝修,一入到舖頭已經覺得舒服,好適合嗌一壺茶慢慢品嚐我哋就嗌咗兩客午餐試吓新品:拌麵 - 碧絲朱櫻拌烏冬套餐 $85呢款烏冬食材豐富,大大碗一上枱就令人覺得食指大動烏冬有咬口,又有唔少蝦肉提升鮮味而家上青瓜絲、蘿蔔等等,又令整個菜式更加輕盈清新,十分適合追求飲食健康嘅朋友烏冬本身配上甜甜酸酸嘅蛋黃沙律醬,令整個烏冬更加之開胃好食呢款烏冬配上汁燒雞腿肉,雞腿肉易入口加埋醬汁就定味道又豐富又更有層次[跟餐]顏如玉- 養顏茶(熱)+$20養顏茶有好香嘅玫瑰茶葉味飲落十分滋補鰻魚菜飯套餐 $95呢款鰻魚菜飯幾有驚喜,本身菜飯已經比較健康,冇咁Heavy加上有原條鰻魚,醬汁充足,非常好食鰻魚肉質較為厚實,啖啖肉,非常正!隨餐配沙律,有菜有果肉, 十分開胃健康[跟餐]絕色(冰) $25糯香普洱鮮奶茶普洱味道唔算太濃,奶香沁人脾胃加上淡淡糯米香,滿滿芳甜甘香
都市人生活忙碌,如果可以忙裏偷閑都幾好
適逢假日經過紅磡,就試吓呢一間茶閒裡嘆吓茶
我哋就嗌咗兩客午餐試吓

新品:拌麵 - 碧絲朱櫻拌烏冬套餐 $85

呢款烏冬食材豐富,大大碗
一上枱就令人覺得食指大動
烏冬有咬口,又有唔少蝦肉提升鮮味
烏冬本身配上甜甜酸酸嘅蛋黃沙律醬,令整個烏冬更加之開胃好食
呢款烏冬配上汁燒雞腿肉,雞腿肉易入口
加埋醬汁就定味道又豐富又更有層次

[跟餐]顏如玉- 養顏茶(熱)+$20

養顏茶有好香嘅玫瑰茶葉味
飲落十分滋補

鰻魚菜飯套餐 $95

呢款鰻魚菜飯幾有驚喜,
本身菜飯已經比較健康,冇咁Heavy
加上有原條鰻魚,醬汁充足,非常好食
鰻魚肉質較為厚實,啖啖肉,非常正!
隨餐配沙律,有菜有果肉, 十分開胃健康

[跟餐]絕色(冰) $25

糯香普洱鮮奶茶
普洱味道唔算太濃,奶香沁人脾胃
加上淡淡糯米香,滿滿芳甜甘香
2025-07-12
午餐
放假去附近搵朋友聚一聚佢帶咗我去呢間有少少襌嘅cafe 覺得幾舒服幾寫意,嘢飲又幾特別原來已經差唔多開咗成年~咁就順便介紹吓土瓜灣居民去試試!叫咗個鰻魚茶泡飯套餐有配少少沙律同糖漬車厘茄將茶同豉油分別倒入飯變成茶泡飯可以因應個人口味去調整豉油嘅份量嘢食嘅溫度同味道平穩,實而不華跟餐配咗杯絕色係糯香普洱鮮奶茶我個人幾鍾意呢個味道,特別在於個糯香朋友嘅桂花生椰拿鐵亦都唔錯味道唔會感覺人工,反而幾自然易入口最後食咗個紅豆抹茶酪宇治金時嘅撘配點都唔會差得去邊下面係類似奶酪布甸嘅口感總括嚟講係幾適合去嘆下午茶靜靜地傾吓偈,嘢食相對健康同平和住係附近嘅居民有機會可以試試~
放假去附近搵朋友聚一聚
佢帶咗我去呢間有少少襌嘅cafe
覺得幾舒服幾寫意,嘢飲又幾特別
原來已經差唔多開咗成年~
咁就順便介紹吓土瓜灣居民去試試!

叫咗個鰻魚茶泡飯套餐
有配少少沙律同糖漬車厘茄
將茶同豉油分別倒入飯變成茶泡飯
可以因應個人口味去調整豉油嘅份量
嘢食嘅溫度同味道平穩,實而不華

跟餐配咗杯絕色係糯香普洱鮮奶茶
我個人幾鍾意呢個味道,特別在於個糯香
朋友嘅桂花生椰拿鐵亦都唔錯
味道唔會感覺人工,反而幾自然易入口
最後食咗個紅豆抹茶酪
宇治金時嘅撘配點都唔會差得去邊
下面係類似奶酪布甸嘅口感
總括嚟講係幾適合去嘆下午茶
靜靜地傾吓偈,嘢食相對健康同平和
住係附近嘅居民有機會可以試試~
食完西班牙菜我地再逛左陣見到有間嘆茶同甜品幾精緻好鍾意佢既裝修~帶比人一種置身係木同竹林既感覺叫左個四宮格茶歇凍月光美人一格格既木盤~精緻既甜點話梅蕃茄酸酸甜甜好開胃糯香普洱琉璃果子,以普洱為底,食落去有回甘,冰冰涼涼,滑捋捋芒果茉莉mini林明頓蛋糕,外層鋪滿椰絲,口感幾特別,甜道比較甜紅莓乾鬆餅一上枱已經聞到好香,熱辣辣,口感鬆軟好食到我想點多一個,點知其他味道已經賣晒月光美人係白茶底~姑姐話好滑好順喉,茶香十足,好快就飲晒,一啖都無留比我……金粟醺~凍酒釀桂花冰奶茶少甜賣相好靚,酒釀份量好多,桂花味濃郁奶茶都幾滑,好有驚喜會再嚟因為仲有好幾款想試😆近門口仲有好多款茶葉仲有唔同工藝品&油傘有野睇有茶飲又有又多一個嘆茶休閒既好地方
食完西班牙菜我地再逛左陣
見到有間嘆茶同甜品幾精緻
好鍾意佢既裝修~
帶比人一種置身係木同竹林既感覺

叫左個四宮格茶歇
凍月光美人
一格格既木盤~精緻既甜點

話梅蕃茄酸酸甜甜好開胃

紅莓乾鬆餅
一上枱已經聞到好香,熱辣辣,口感鬆軟
好食到我想點多一個,點知其他味道已經賣晒

金粟醺~凍酒釀桂花冰奶茶少甜
賣相好靚,酒釀份量好多,桂花味濃郁
奶茶都幾滑,好有驚喜

會再嚟因為仲有好幾款想試😆
2025-08-08
  • 酒釀桂花冰奶茶
  • 四宮格
  • 月光美人
-茶館以木質傢俬為主調,由裝潢到擺設都古色古香,營造出寧靜舒適氛圍。店內提供多種優質茶葉任君選擇,好適合放鬆身心,品嘗好茶。🍵抹茶百兩金 $40以牛奶奶凍製成牡丹花,打卡必選😍奶凍甜度、濃度恰到好處,淋上醇厚帶回甘嘅抹茶,整體味道清新。🍫杜拜朱古力mini林明頓 $40由開心果酥皮、抹茶餅碎組成嘅香脆外皮,包裹住鬆軟嘅朱古力蛋糕,味道、口感富有層次。🫖mini鮮奶茶combo $59小朋友先做選擇,🐷全都要😏推薦俾選擇困難症嘅朋友,呢set茶可以一次過試哂3款口味,包括留香、絕色、糯香普洱😍▪︎留香: 主調為百瑞香,係帶草本植物香氣嘅烏龍茶,香醇柔和。加入牛奶,比一般奶茶更清新芳香。奶蓋鋪上乾玫瑰🌹整體香味得以昇華。▪︎絕色: 將普洱熟茶、乾燥糯米香葉混合,製作出糯香普洱☕️除左普洱茶本身嘅陳香外,仲帶有獨特嘅糯米香氣,使茶湯滋味更加豐富。加入牛奶,奶蓋上再灑上普洱茶粉,整體味道更香濃、柔和。▪︎糯香普洱: 無加入其他材料嘅糯香普洱,茶味最濃,亦最消滯解膩,鍾意普洱嘅朋友必試👍🏻🍍煙火氣 $69以鴨屎香、鳳梨、香水檸檬調製,具濃郁花香、果香,以及淡淡蜜香、烘焙香,香氣複雜且持久。氣泡茶灑上桂花

🍵抹茶百兩金 $40

🍫杜拜朱古力mini林明頓 $40

🫖mini鮮奶茶combo $59

🍍煙火氣 $69
以鴨屎香、鳳梨、香水檸檬調製,具濃郁花香、果香,以及淡淡蜜香、烘焙香,香氣複雜且持久。氣泡茶灑上桂花,配搭新穎,極具cocktail元素。
2025-08-12 0 浏览
放假有咩做?我就去左「茶閒裡」體驗品茶。果度嘅環境好舒服、好relax,仲有輕鬆嘅音樂,啱曬一個人去放空⭐️⭐️四宮格茶歇呢個四宮格茶歇真係啱曬我呢啲乜嘢都想試下嘅人!有糯香普洱琉璃果子、芒果茉莉mini林明頓、伯爵茶鬆餅Scone、話梅番茄,仲可以自選茶飲,我揀咗熱嘅正山小種,選擇多到眼花繚亂呀🤣。⭐️糯香普洱琉璃果子用普洱茶做嘅啫喱,真係第一次食,好有新鮮感,入口好滑溜。⭐️芒果茉莉mini林明頓林明頓蛋糕好軟滑,中間嘅忌廉有淡淡嘅芒果味,整體食落好香椰絲味,又有芒果同茉莉嘅香味,幾重層次👍。⭐️伯爵茶鬆餅SconeScone一咬落去,外脆內軟😍,仲有香濃嘅伯爵茶味,熱辣辣嘅,好正呀😋,真係幾有驚喜。⭐️話梅番茄話梅番茄酸酸甜甜,好開胃。⭐️正山小種易入口、茶味香,啱曬我呢啲平時唔太飲茶嘅人,飲落好舒服。總括嚟講,「茶閒裡」嘅環境真係好舒服,嘢食又有特色,啱曬想搵個地方放鬆下嘅朋友。👍

⭐️⭐️四宮格茶歇

⭐️糯香普洱琉璃果子
用普洱茶做嘅啫喱,真係第一次食,好有新鮮感,入口好滑溜。

⭐️芒果茉莉mini林明頓

⭐️伯爵茶鬆餅Scone

⭐️話梅番茄
話梅番茄酸酸甜甜,好開胃。

⭐️正山小種
易入口、茶味香,啱曬我呢啲平時唔太飲茶嘅人,飲落好舒服。

2025-08-07
  • 四宮格茶歇
平時生活咁忙碌,放假如果可以坐下放鬆嘆茶真係好relax,今次去左位於土瓜灣的茶閒裡以中式木系裝修,一入到舖頭已經覺得好舒服四宮格🌟 打卡靚! 配上的茶點同跟餐一同享用,作為下午茶一流糯香普洱琉璃果子以普洱茶為底,茶味香濃,口感滑溜溜,值得一試芒果茉莉mini林明頓外層沾上椰絲香甜滋味,芒果鮮甜與茉莉花的香氣好夾,配上奶油大滿足伯爵茶鬆餅外脆內軟,散發著淡淡的茶香,沒有搭配醬料但味道都好濃郁話梅蕃茄酸酸甜甜好清新跟餐揀左蜜香紅烏龍,原壺上可以慢慢飲,烏龍茶帶蜜香、花香,有助解膩另外仲試左杯夏日新品黛煙浮 - 抹茶生椰燕麥冰拿鐵 $59漸層好靚,先會試到抹茶的回甘,再有椰子香甜味,拌勻後帶咖啡香,口感豐富夠清新

以中式木系裝修,一入到舖頭已經覺得好舒服

芒果茉莉mini林明頓

話梅蕃茄酸酸甜甜好清新

另外仲試左杯夏日新品

黛煙浮 - 抹茶生椰燕麥冰拿鐵 $59

2025-07-24 125 浏览
最近到訪一間位於土瓜灣,靚裝隱世嘅茶歇店❤️ 內裡裝橫清幽復古,典雅明亮,有一種中式復古嘅典雅感🌟 下午茶時份來訪,㨂了一客包羅萬有嘅🌟 四宮格茶歇🌟 糯香普洱琉璃果子造型嬌俏,以普洱茶為底,搭配琉璃果子的清新,口感柔韌冰涼,令人一口接一口,無法自拔😋 芒果茉莉mini林明頓則帶來了夏日的氛圍,芒果的鮮甜與茉莉花的香氣交融,加上甜美嘅奶油,讓人陶醉😚 伯爵茶鬆餅外脆內軟,散發著淡淡的茶香,不用另外搭配醬料已味道醇厚👍 口感更加豐富令人上癮😋話梅蕃茄則是一道獨特的創意小點✅將話梅的酸甜與蕃茄的鮮美結合,酸酸甜甜好清新,成為整個茶歇的亮點❤️ 搭配這些美食的月下美人茶飲,清香的花香與微甘的口感恰到好處,讓整個體驗更加愉悅🤤 每一道佳品都展現出精緻的工藝和創意,這次茶歇無疑成為了一次美好的味蕾之旅🤗

下午茶
除咗chill 住飲咖啡,而家仲有chill住飲茶,好似去咗中國雲南小茶館一樣,原木裝修設計,既文青又優雅。茶館播放著輕音樂,享受各式各種茶類、咖啡,品嘗中西式茶點,另有一番風味。🍱四宮格茶歇套餐 $108 一份澳式芒果茉莉林明頓蛋糕🍰一份英式伯爵茶松餅🥧一份中式話梅番茄🍅一份中式糯香普洱茶凍🍮再搭配上一壺原葉茶: 🫖 顏如玉 - 養顏茶 (茯苓/玫瑰/桑葚/百合/大棗)🆕夏日新品:🍵黛煙浮 - 抹茶生椰燕麥冰拿鐵 $59~既有抹茶的回甘,又有椰子的香甜,底層有咖啡濃郁,口感豐富且層次分明,非常清新。

🍱四宮格茶歇套餐 $108
一份澳式芒果茉莉林明頓蛋糕🍰

一份英式伯爵茶松餅🥧

一份中式話梅番茄🍅

一份中式糯香普洱茶凍🍮

再搭配上一壺原葉茶:
🫖 顏如玉 - 養顏茶
(茯苓/玫瑰/桑葚/百合/大棗)

🆕夏日新品:
🍵黛煙浮 - 抹茶生椰燕麥冰拿鐵 $59

2025-07-21
2025-07-20 73 浏览
我去的那天雖然天氣很熱, 但因為感冒痊癒不久不敢飲冰的, 又已吃了午飯, 所以就點了熱飲和甜品.梔子生椰拿鐵  ~~ 食物放在小巧的木色托盤上, 由店員小心翼翼的端來. 放上桌時我已忍不住輕呼了一聲, 因為飲品賣相很美, 白色的飲品上是些許不規則的花瓣, 乍看好像有著鮮艷羽毛的一群小鳥在玩耍.  好喝, 但不知為何會覺得有口腔一股酒的氣味,  但應該不是真的有酒, 因為並沒有酒的苦味.烏龍桂花林明頓 ~~ 烏龍味不太嘗到, 也許因為是冷的? 但嘗到應該是桂花的甜味和鋪在外層的椰絲味.整間店舖的佈置氣氛都很舒適, 其實面積並不是特別大, 但給人很闊絡的感覺. 杯旁邊放上印有飲品名稱和成分的書籤, 再加上飲品鋪上的花瓣, 都令人覺得店員是用心地準備顧客的餐點.
2025-07-12
假日偶然遇上的驚喜🤩想食得健康啲必bookmark嘅一間👏🍛DIY 炒飯試盡創意配搭可辣可不辣,有多種配料選擇,揀左蝦仁、鰻魚、雞丁,優質蛋白質,增肌岩晒🥰🍜炎夏最岩食冷麵翠縷茉莉冷麵,有燒雞扒、蝦仁、蕃茄、桃等,顏色繽紛睇落已經好開胃,食材新鮮,冷麵汁有淡淡茶味清香,食完好舒服🧡🫖茶葉超過30種0糖0卡原葉茶、原葉鮮奶茶同養身茶全部都好想試,今次試左「絕色」—糯香普洱鮮奶茶,有獨特糯米香氣;朋友揀嘅養生茶「顏如玉」陳香濃郁,好推薦🤩
假日偶然遇上的驚喜🤩想食得健康啲必bookmark嘅一間👏

🍛DIY 炒飯試盡創意配搭

🍜炎夏最岩食冷麵

🫖茶葉超過30種

2025-07-19 145 浏览
紅磡新熱點 輕食品茶必到木系裝潢,簡單優雅,觀景開揚且樓底高,空間感十足,環境寧靜舒適,絕對係放空好去處。▫️菌雲烏龍暖翠麵餐廳新品,湯底以烏龍茶為基礎,味道淡雅清爽,配料豐富,燒雞腿肉、蝦仁、海帶、粟米粒、蟹柳絲,元氣滿滿,健康輕盈之選▫️鰻魚菜飯鰻魚魚香四溢,入口散岀淡淡鰻魚香,配上微微飯焦的菜飯,層次豐富▫️蝦蟹碧絲朱櫻沙拉擺盤滿滿儀式感,蟹柳蝦仁,配上新鮮沙律菜,非常適合夏日天氣,非常醒胃▫️茉莉雪芽夏日消暑必飲!入口醇香,茉莉味清新芳馥,令人心曠神怡▫️梔子生椰嶄新配搭,梔子綠茶配上椰乳,濃濃的椰香配上淡淡的綠茶,令人耳目一新▫️青嵐- 抹茶鮮奶茶到店必試!茉莉雪芽配上抹茶和牛奶,將兩款茶種混在一起,味道出奇地匹配,完美取得平衡感,令人一試難忘茶閒裡 (紅磡)📍紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓104號舖

紅磡新熱點 輕食品茶必到

▫️菌雲烏龍暖翠麵

▫️鰻魚菜飯

▫️蝦蟹碧絲朱櫻沙拉

▫️茉莉雪芽
夏日消暑必飲!入口醇香,茉莉味清新芳馥,令人心曠神怡

▫️梔子生椰

▫️青嵐- 抹茶鮮奶茶

茶閒裡 (紅磡)
📍紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓104號舖
2025-07-14 147 浏览
- 紅磡|茶閒裡 -▪️鰻魚茶泡飯套餐🐟🍵🍚鰻魚肥美,煎到少少焦,好香口。白飯用上珍珠米,面頭有啲紫菜碎,淋上醬汁同茶湯,好清香,味道唔會太濃。套餐仲配有桂花糖漬小蕃茄,酸甜爽口,好開胃▪️碧絲朱櫻拌烏冬套餐🍜配料除咗有煎雞扒,仲有蝦仁🦐、蟹柳🦀、青瓜絲🥒、蘆筍、粟米🌽、小番茄🍅、黃桃🍑,同埋沙律菜🥗,好豐富。另外醬汁都有三款,分別係沙律醬、柚子汁、醬油,特別鍾意柚子汁,酸酸哋,啱晒夏天▪️絕色🍵🥛即係糯香普洱鮮奶茶,普洱茶醇厚,帶有淡淡嘅糯米香,再加埋牛奶,兩者味道平衡,口感順滑▪️栖雲津🍵以金桔🍊、菊花🌼、羅漢果、梨片🍐、枸杞沖泡而成,有潤肺作用茶閒裡📍紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓104號舖
- 紅磡|茶閒裡 -

▪️鰻魚茶泡飯套餐🐟🍵🍚

▪️碧絲朱櫻拌烏冬套餐🍜

▪️絕色🍵🥛
絕色

▪️栖雲津🍵
以金桔🍊、菊花🌼、羅漢果、梨片🍐、枸杞沖泡而成,有潤肺作用
栖雲津

茶閒裡
📍紅磡馬頭圍道63號啟岸1樓104號舖
2025-07-09 195 浏览
茶閒裡位於紅磡啟岸商場一樓,主打健康輕食與高品質茶飲。餐廳裝潢以淺木色為主調,營造出一種寧靜文青風格。餐廳空間寬敞,樓底高,座位之間不擠迫。蝦蟹菌雲烏龍暖翠麵套餐湯底以烏龍茶熬製,味道清香不油膩,帶點茶甘。配料有蝦仁、蟹柳、粟米、什菌和青菜,配上滑溜的烏冬麵,整體味道清淡但有層次,不想太清淡可再自行加入另上的湯汁。鰻魚菜飯套餐鰻魚煎香後淋上蒲燒醬,味道鹹甜適中,肉質嫩滑。配菜飯用珍珠米混合青菜,口感清爽,還有沙律菜和水果,整體營養均衡,對女生來說份量剛好。茉莉雪芽茶香清幽,入口回甘栀子生椰椰奶混合花茶,香氣獨特,帶點椰香與花香交融。

蝦蟹菌雲烏龍暖翠麵套餐

鰻魚菜飯套餐

茉莉雪芽
茶香清幽,入口回甘

栀子生椰
椰奶混合花茶,香氣獨特,帶點椰香與花香交融。

2025-07-09 84 浏览
常活在勞碌奔波的都市,每天都是返工放工的日子,有時候靜下來坐低嘆一杯茶,又或者在一個寧靜的環境下發呆也不錯!今日下午去咗一個好舒適的環境,一入到去已經覺得好舒服,裝修以簡樸為主,一邊播住純音樂,心情也舒暢!Menu有特色DIY炒飯、菜飯套餐,亦有拌麫套餐等⋯⋯除咗有茶,另外仲有咖啡、奶茶、甜品等…天氣炎熱,來一個拌麵開胃吧!蝦蟹碧絲朱櫻拌烏冬套餐 :呢個都好豐富,配料有粟米粒、蟹柳、蘆筍、蝦、雞腿等…. 撈烏冬真係一流,仲有自家製的沙律蜜糖汁,真係好開胃!茉莉雪芽:茉莉花茶清香怡人

天氣炎熱,來一個拌麵開胃吧!

茉莉雪芽:茉莉花茶清香怡人

2025-07-08
2025-07-08 57 浏览
「茶閒裡」是一個讓人放鬆心靈的優雅空間,環境充滿著溫暖的木色調,營造出自然舒適的氛圍。在這裡,顧客可以遠離城市的喧囂,享受片刻寧靜。店內的裝潢簡約卻不失品味,讓人一進門就感受到放鬆與自在的氛圍。不僅可以享受一杯好茶,「茶閒裡」還提供多款特色餐點,滿足不同味蕾的需求。😋餐廳使用QR code,是日選擇:1️⃣蝦蟹碧絲朱櫻拌烏冬套餐🍽融合新鮮海產,帶來鮮美爽口的口感。2️⃣苿莉雪芽🍽散發出淡雅清新的香氣,非常適合喜愛清淡茶飲的客人。3️⃣鰻魚菜飯套餐🍽日式經典,鰻魚搭配米飯,營養美味,令人滿足。4️⃣糯香普洱🍽醇厚的味道,讓人感受到回甘的獨特韻味。

😋餐廳使用QR code,是日選擇:
1️⃣蝦蟹碧絲朱櫻拌烏冬套餐
🍽融合新鮮海產,帶來鮮美爽口的口感。
2️⃣苿莉雪芽
🍽散發出淡雅清新的香氣,非常適合喜愛清淡茶飲的客人。
3️⃣鰻魚菜飯套餐
🍽日式經典,鰻魚搭配米飯,營養美味,令人滿足。
4️⃣糯香普洱
🍽醇厚的味道,讓人感受到回甘的獨特韻味。
2025-07-06
午餐