2023-08-20 132 浏览
那天,由深水埗行去旺角。我本人在途中,就買了一杯咖啡享用。可是,太太並不是一名咖啡腔,我買咖啡的時候,她沒有要。當我們慢慢行,來到太子站的時候,她終於看中了她想要的飲品了,那就是珍珠奶茶了。在我們面前的,是一間叫《茶樂》的小店。這店已經營多年,但這次真的是第一次來試。要的,就是一杯夠簡單的珍珠奶茶。由於我們來的時候是剛開門,茶底仍然是很熱的。亦因為是這微熱,把奶香味突顯出來,多了點點的香滑口感。給的珍珠粉圓夠多,做得夠煙韌又甜美,感覺唔錯。查一查飲食網站,原來這小店曾經都擁有過幾間分店。而我們也知道這店在太子也經營了很久。如今,似乎只剩下太子的這一家小店。以這一次的小試來評價,這是一個值得回頭的飲品店,可以多支持。
2023-06-25 139 浏览
今次係我第二次幫襯!🧋姪仔响附近上堂,細佬唔得閒我就幫手接送吓啦!揸車帶住個細路同唔識中文嘅姐姐,搵嘢食最緊要係可以停埋一邊。上次覺得杯珍珠鮮奶茶走糖幾好飲,今次再叫多次,點知個妹妹同我走糖之餘仲走埋茶,都幾好笑!🤣🤣🤣🤣唔緊要嘅,小朋友覺得杯黑糖珍珠鮮奶好好飲先最重要,連佢減緊肥嘅阿媽都忍唔住偷飲咗幾啖!仲話啲珍珠好正好彈牙喎!整體嚟講,下次再幫手接姪仔放學時,我係會再幫襯嘅,飲品味道真心ok,價錢又合理,可能假期order太多,啲妹妹忙中有錯啫!不過珍珠奶茶🧋走糖走茶,又真係幾反白眼嘅🙄🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
今次係我第二次幫襯!🧋
姪仔响附近上堂,細佬唔得閒我就幫手接送吓啦!
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
2023-06-25
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
2021-04-11 906 浏览
琥珀黑珍珠鮮奶茶 $20鮮奶做底嘅奶茶$20係好吸引,所以叫嚟試吓黑珍珠有咬口又彈牙,唔算韌食落幾好味,奶底就一般,冇乜茶味唔算話特別。已經要少糖仍然超甜,如果下次再叫,我諗要叫半糖/ 微糖先得同埋好奇怪用超熱水來沖,所以叫咗少冰當製成品出嚟基本上係唔凍揚揚整體評分:6.5/10揚揚環境評分:- 外賣揚揚味道評分:7/10揚揚服務評分:6/10揚揚抵食程度:7/10揚揚返食機會:6.5/10
琥珀黑珍珠鮮奶茶 $20

揚揚服務評分:6/10
揚揚抵食程度:7/10
揚揚返食機會:6.5/10

2021-03-03 333 浏览
推介指數:7/10好食指數:7.5/10回頭指數:6/10-👅:琥珀黑糖珍珠鮮奶 $20早早早晨(•̀ᴗ•́)و緊係黎一杯珍珠奶茶🧋💕尼杯珍奶份量岩岩好但偏愛大珍珠既我,就覺得佢珍珠太細,無咩咬口同埋有小小偏甜(個人不好甜)不過重黑糖味同埋好多珍珠食,一開始飲有小小死甜感覺,但飲飲下就覺得唔係💕奶味都重不過就黑糖重啲,$20黎講都可以值得一試,如果原價就可以試下其他🤣🤣💕-📍 茶樂 (太子)📍太子太子道西171號別樹一居地下1A號舖
推介指數:7/10
好食指數:7.5/10
回頭指數:6/10
👅:琥珀黑糖珍珠鮮奶 $20
早早早晨(•̀ᴗ•́)و緊係黎一杯珍珠奶茶🧋💕
📍 茶樂 (太子)📍
太子太子道西171號別樹一居地下1A號舖
外卖自取
從eatigo 上訂外賣自取, 大部分時間有10% 折扣, 晚一點可以有30% 折扣。平時好怕奶粉開的奶茶,始終人工添加不健康。茶樂的店面雖不大, 但在太子地鐵站行一兩分鐘就到。 行開旺角花園街, 不妨一試!所有飲品單價不貴10%折扣完 最平冬瓜茶$16.2(大杯) 就有交易。 我點的抺茶鮮奶 ($27)加埋手工紫薯珠($5.9),好抵飲!有點意外的是店家的鮮奶是Meji, 一般咖啡店都是用這個牌子的鮮奶沖咖啡, 所以$27 來飲到抺茶奶,性價比高。重點是,抺茶味濃濃的,飲完有回甘, 不是合成的沖料,值得推介。如果來到不知道選什麼, 那就選鮮奶 / 鮮茶系列。雖然,價錢較高一點, 但是值得花多一點 買質素。

抺茶鮮奶

抺茶鮮奶
2020-12-15 245 浏览
就是一家味道一般般的小店,沒必要,之前看到包裝,感覺很可愛,於是想嘗試一下,用app點餐會有優惠,焦糖芋圓奶茶、不是很符合我的胃口,下次不會再嘗試了,還是認準自己喜歡的
2020-07-17 375 浏览
open rice外賣自取做台式飲品半價優惠,$16 是中杯裝,在app 無得加錢轉大杯裝,但卻可加錢加其他配料,另外可選少冰/多冰和甜度,我選半甜味道ok,會再幫襯。
外卖自取
2020-01-07 343 浏览
😋小芋圓珍珠奶茶 $28像綿花般口感的珍珠♪( ´▽`)令牙齒感覺像在跳彈床♪( ´▽`)特製芋圓比一般黑珍珠更易咀嚼♪( ´▽`)加上和和暖暖的微糖奶茶♪( ´▽`)果然是茶樂,喝茶帶給你快樂♪( ´▽`)
😋小芋圓珍珠奶茶 $28

像綿花般口感的珍珠♪( ´▽`)
令牙齒感覺像在跳彈床♪( ´▽`)
特製芋圓比一般黑珍珠更易咀嚼♪( ´▽`)
加上和和暖暖的微糖奶茶♪( ´▽`)
果然是茶樂,喝茶帶給你快樂♪( ´▽`)
2019-12-17 236 浏览
最近天氣凍,不少飲品店都開始有特價產品,今日見到平時$30元的黑糖珍珠奶茶做特別優惠,只是$20,就買一杯來試,之前開店時都有試過,但感覺沒什麼特別,所以不再光顧,特別是吃太多珍珠奶茶對身體不好。琥珀黑糖珍珠奶茶(茶底:紅茶)😋😋😋😋雖然是中杯,但珍珠份量差不多已佔杯的一半,夠份量,一入口就喝到很濃的黑糖味,是很甜,其實我已經叫了少甜,不過依然很甜,珍珠煙韌,大小適中,喝完一杯後就飽暖,因為珍珠在杯底仍熱辣辣,加上面的冰,簡直是冰火相容,不錯👍🏻

琥珀黑糖珍珠奶茶(茶底:紅茶)
😋😋😋😋
2019-12-17
呢日喺太子有兩間飲品舖都有同某外賣自取app合作做$8優惠,所以lunch time就行嚟呢邊試下啦,茶樂係第一間。由於個app買時要訂定幾點拎,我就揀咗13:30。點知去到呢,就有一連串令我嬲嬲豬嘅情況發生😡。首先,我同同事準時早少少去到店舖係無乜客嘅,前面得對母子,但條隊唔係好清楚喺邊,又等咗陣先有店員。佢哋終於得閒招呼我喇,我話嚟拎外賣,款式指定咗係皇牌琥珀珍珠奶茶(原價$30),佢竟然同我講話黑糖珍珠賣哂?!要等30分鐘......佢話因為太受歡迎喎,而家先煲,無辦法喎,哦😑。唔知間舖幾點開店啦,但我見到就無乜人囉...,心諗邊有咁快賣哂呀。就算係真,我唔係walk in嚟買嘛,我訂咗呢個時間拎,就應該要準備好比客囉。我問咁有無得第日拎,佢又話無...,男店員本身話可以比我轉芋圓,但女店員又話剩係可以轉普通珍珠比我,你哋想點呀😵?後尾先好似好格外開恩咁比我2溝喎,但其實我聽到佢哋嘅對話係芋圓都唔夠。不如你哋早少少準備好啲食材,先開門啦。btw珍珠加芋圓其實唔夾囉。唉勁失望,成程我都唔覺店員有咩歉意😤,你提供唔到我要嘅嘢,又唔比其他選擇我,難道真係要我為杯飲品等半個鐘?唔使返工都

芋圓珍珠奶茶

唉勁失望,成程我都唔覺店員有咩歉意😤,你提供唔到我要嘅嘢,又唔比其他選擇我,難道真係要我為杯飲品等半個鐘?唔使返工都唔等啦...。另外,我一次過拎3杯野,我唔開聲,佢都無諗過比個袋我易拎小小,無奈至極。
芋圓珍珠奶茶

講返杯嘢飲,而家應該係小芋圓珍珠奶茶(原價$27?)🤔,奶茶算滑,但無茶香味,同埋都係太甜,明明我叫咗走甜,我諗佢根本無跟order做掛...。至於珍珠同芋圓就都好一般,粉粉地唔算好𡁻。味道就未算難飲,但對比其他舖頭嚟講算差,真係只值呢個$8推廣價。
總括嚟講,間嘢真係好唔掂,勁無心做,乜都未準備好就開門,我第一次去飲品舖去到咁嬲🤬。我上文所講句句屬實,如果要自己比錢,我一定唔會再幫襯,因為飲品味道亦都好麻麻😠。
2019-11-28
等候时间
20 分钟 (外卖自取)
$25 (其他)
2019-06-28 405 浏览
一開頭睇見啲餐牌 係好吸引 因為依一間係有手作珍珠 而且味道亦都好多款 包括有桂花櫻花焦糖紫薯味既手作珍珠等等 所以令我好想試!為咗可以試到我想試既手作珍珠味道 我叫咗杯黑糖鮮奶茶 $24(M size) 加手作珍珠$6我本身好想試紫薯珍珠 但竟然冇!已經有少少失望 之後我就問個店員邊一個好推介 佢話櫻花 🌸咁我就叫左試吓....首先講吓個 黑糖鮮奶茶 完全飲唔出黑糖味!究竟黑糖去咗邊🤷🏻‍♀️個奶茶底 茶味完全唔香!仲差過一杯茶餐廳奶茶! 之後講下個手作珍珠...原來櫻花味既產品都幾伏 有陣藥水味🙈早知信自己叫桂花味 覺得信錯咗個店員!對成杯野同個店員都好失望!唔會再去幫襯!
2019-06-28
等候时间
5 分钟 (堂食)
$30 (其他)
2019-05-28 266 浏览
最近朋友自封珍珠奶茶 達人, 自稱飲遍港九新界 唔同類型嘅台式珍珠奶茶。 今次就話帶我去試下呢間有特色嘅珍珠奶茶, 我當然信佢。呢度係位於太子, 距離地鐵站約莫一分鐘路程。 喺正路口位,好易認。同好多其他珍珠奶茶店一樣, 呢度都熱銷近黑糖系列嘅產品。於是我點咗一杯皇牌琥珀 珍珠撞奶。店員很貼心, 提示我半糖比較適合香港人口味。 果然甜味適中, 沒有搶掉黑糖的味道!👍朋友點的大甲芋頭鮮奶沙冰, 味道清新脫俗, 而且食得出有真芋頭!😍 真是一款別出心裁的飲品。珍珠奶茶達人果然名不虛傳!
同好多其他珍珠奶茶店一樣, 呢度都熱銷近黑糖系列嘅產品。
於是我點咗一杯皇牌琥珀 珍珠撞奶。
珍珠奶茶達人果然名不虛傳!
大甲芋頭鮮奶沙冰
王牌琥珀珍珠撞奶
2019-05-28
等候时间
5 分钟 (外卖自取)
大甲芋頭鮮奶沙冰
王牌琥珀珍珠撞奶
  • 琥珀珍珠撞奶
2019-05-24 198 浏览
搭車行街已經經過無數次呢間鋪嘅不同分店,見到手作珍珠好似好用心製作咁,望見poster係幾靚,都好奇究竟好唔好飲,終於今次輪到呢間茶樂。見到有細杯供應嘅店都會好開心,因為唔使買咁大杯,細細杯試下就好~櫻花樹下 $34本來係宇治抹茶拿鐵配手作櫻花珍珠,但冇晒櫻花珍珠,唯有改要桂花珍珠,如果要影相就冇咗個效果。首先我係嗌咗半糖,太失策!半糖對我黎講都好甜!加上啲桂花珍珠本身都有一定甜度,第一啖覺得甜到漏。。。不過桂花珍珠幾煙韌幾好食,好明顯係手作珍珠大粒得黎好軟糯個種質感,冇乜Q彈感所以咬得耐啲牙就開始攰唔想咬。皇牌琥珍珠撞奶 $30朋友個款原味甜度,仲要配黑糖珍珠,我已經想像到會有幾咁甜,試咗一啖就不了。但珍珠係Q彈啲個種,同手作珍珠唔同,質感不錯啦。

櫻花樹下 $34

皇牌琥珍珠撞奶 $30

2019-05-14
2019-05-24 130 浏览
天口熱騰騰同兩位朋友行街行到㷫烚烚經過太子呢一間特色台灣飲品店茶樂入去叫番杯野飲下先飲品款式非常之多眼見都有七個系列睇到都有少少選擇困難症連配料淨係珍珠嘅味道都有好多口味總有一款啱你口味冰量同埋甜度都分得都幾細緻非常體貼照顧每位客人嘅飲感茶樂出名手作珍珠出名係新鮮製作會有每日限定所以想試晒唔同手作珍珠味道就要行多幾轉今日係櫻花🌸紫薯🍠水蜜桃🍑樣樣都想試吓淨係聽到個名都覺得好特別叫咗杯芒多酚其實係綠茶再加益力多再配芒果珍珠因為當日冇芒果珍珠所以呢我就揀咗紫薯珍珠咁個名我幫佢改返做紫薯多酚🤪我呢就揀咗微糖由於益力多都比較甜嘅關係所以我唔想太甜嘅話就直頭叫無糖紫薯珍珠非常有咬口反而就唔係幾覺有綠茶味其中一位朋友就叫咗蜂蜜綠茶加水蜜桃珍珠揀咗少甜都好夠甜味㗎啦因為有清甜嘅蜂蜜再加埋水蜜桃味珍珠清新香甜解渴怡人另一朋友叫咗早古味冬瓜茶再加埋仙草冰涼透心超級消暑解熱三杯大合照顏色鮮艷睇到都好開心

天口熱騰騰

超級消暑解熱

三杯大合照顏色鮮艷
睇到都好開心

2019-05-21 94 浏览
呢排天氣真係好熱呀...一行出冇冷氣既地方, 就覺得需要好大既勇氣.一出地鐵站附近見到呢間新野, 真係要買杯野飲過冷河呀..野飲有分唔同系列, 仲有D名好得意既特飲.D珍珠亦有分唔同既味道, 好特別! 而且仲係手作珍珠, 每日現製, 當然唔可以錯過~仲有其他既系列既飲品~好多選擇!粒粒芋頭鮮奶茶配紫薯珍珠茶底可揀紅茶/烏龍/綠茶~我就揀左烏龍茶! 茶味都幾出.每一口都好豐富, 有香滑既烏龍奶茶, 粒粒芋頭同煙韌既紫薯珍珠, 口感一流!真係好真材實料呀!黑白樂係70%特濃朱古力配白玉~好濃郁既朱古力味, 亦唔會太甜, 奶味同朱古力味都好balance~鬧市中整返杯珍奶, 真係透心涼呀!
一出地鐵站附近見到呢間新野, 真係要買杯野飲過冷河呀..

野飲有分唔同系列, 仲有D名好得意既特飲.
D珍珠亦有分唔同既味道, 好特別!
而且仲係手作珍珠, 每日現製, 當然唔可以錯過~

仲有其他既系列既飲品~好多選擇!

粒粒芋頭鮮奶茶配紫薯珍珠
茶底可揀紅茶/烏龍/綠茶~我就揀左烏龍茶! 茶味都幾出.
粒粒芋頭鮮奶茶配紫薯珍珠

真係好真材實料呀!

黑白樂
係70%特濃朱古力配白玉~

黑白樂

鬧市中整返杯珍奶, 真係透心涼呀!
  • 黑白樂
  • 粒粒芋頭鮮奶茶配紫薯珍珠