2021-12-29 48 浏览
北角新式冰室 — 茶東西▫️今次咁岩去北角有嘢做,整完之後就試左北角呢間新開冰室食嘢啦。▫️牛肩胛火山烏冬($88)湯底有四款口味可以選擇今次就揀咗黑松露豚骨湯。湯底嘅黑松露味偏淡,配料有牛肉、日本魚蛋、雲耳、蘑菇 ,烏冬夠煙韌!牛肉都有五塊左右,都算多!不過記住牛肉碌幾秒就要食,如果唔係過咗一陣就會變咗熟得滯!▫️卡邦尼意粉($108)色澤好靚,意粉整得有咬口,唔會好淋,不過啲蛋嘅味道就有少少奇怪🤔▫️地址:茶東西北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下3-4號舖。▫️#香港冰室#特色冰室#光榮冰室#goeat北角#goeat炮台山#茶餐廳#香港茶餐廳#北角茶餐廳#炮台山茶餐廳#炮台山冰室#北角冰室
北角新式冰室 — 茶東西
▫️
牛肩胛火山烏冬($88)

▫️
卡邦尼意粉($108)

地址:茶東西
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下3-4號舖。
2021-12-28 51 浏览
一開始覺得依間茶餐廳價值幾抵睇落又好似唔差, 所以入左去食。 最後係好有驚喜。熱狗大大份, 抵食, 條 hotdog 好有肉味, 唔係求求其其嘅一帶腸。薯條大大條, 炸得好香口, 水準幾好 👍 雞扒麵塊扒還可以, 正常發揮, 不過麵同汁好好味, 甜甜咸咸, 真心唔錯。另外, 多士 , 蛋同火腿就冇咩特別, 正常茶餐廳嘅水準。
薯條大大條, 炸得好香口, 水準幾好 👍
另外, 多士 , 蛋同火腿就冇咩特別, 正常茶餐廳嘅水準。
2021-12-27 53 浏览
今日嚟到炮台山呢間新開嘅餐廳:茶東西環境尚算闊落,坐得幾舒服記得之前去日本北海道食過佢嘅咖喱湯烏冬,就成日念念不忘想食番,但奈何香港唔係好多地方食到,今日竟然喺呢度見到❗️❗️極級牛肩胛火山咖喱湯烏冬 $88烏冬:好彈牙,又好滑,又掛到湯牛肩胛:份量都幾多,肉味足,又唔會煮得太鞋,正咖喱湯:呢度用石鍋上,令到咖喱湯保持熱度,咖喱味濃郁,好有係北海道嘅感覺明太子帶子忌廉意粉 $88忌廉味好creamy,意粉又彈牙,分量又多,細食啲都會食唔晒,另外明太子又令成個意粉嘅味道去到另一個層次另外仲叫咗一杯嘢飲,話梅啤酒花蜜糖汽泡茶,啤酒花味好濃郁,好似飲緊啤酒金咁,但佢又係冇酒精,幾好飲😝😝整體來講幾出色,黎開炮台山一定要黎食
今日嚟到炮台山呢間新開嘅餐廳:茶東西
環境尚算闊落,坐得幾舒服

極級牛肩胛火山咖喱湯烏冬 $88
烏冬:好彈牙,又好滑,又掛到湯
牛肩胛:份量都幾多,肉味足,又唔會煮得太鞋,正
極級牛肩胛火山烏冬

明太子帶子忌廉意粉 $88
明太子帶子忌廉意粉

咁,但佢又係冇酒精,幾好飲😝😝

整體來講幾出色,黎開炮台山一定要黎食
極級牛肩胛火山烏冬
明太子帶子忌廉意粉
  • 美國極級牛肩胛火山烏冬
2021-12-27 64 浏览
🌃 食肆環境光線十分光猛, 餐廳風格主調為白色, 牆上有不少搞笑漫畫, 唯枱與枱之間比較狹窄, 中午 下午茶時間比較繁忙, 繁忙時間需要搭枱,不適合慢活節奏, 而菜式為創新多國菜。.👨‍👩‍👧‍👧以下為1人份量參考(💲人均$68)(午餐).🦀 軟殼蟹青芥辣柚子醋沙律 連日式三文魚飯糰 (午餐 連熱飲)💲68👉 茶餐廳竟然有軟殼蟹, 仲有三文魚飯糰, 十分少見。.👉 先說說軟殼蟹,份量好大隻, 炸得好脆,再灑上蟹籽,不過炸法是中式, 沒有日式天婦羅那種酥脆口感, 但茶餐廳確是茶餐廳質素, 難以跟日式餐廳去比較。.👉 再說說三文魚飯糰, 有兩件, 是珍珠飯混合三文魚碎, 再烘底, 表面有點像飯焦的感覺, 幾有新意。 .👉 而最有誠意嘅係沙律菜, 係藜麥沙律, 可稱為超級食物 。先介紹藜麥嘅營養,藜麥的膳食纖維好豐富,但澱粉質含量低, 可當作減肥食品 ,同時含有植物性OMEGA-3、類黃酮物質異黃酮和維他命E,有助血液循環、軟化血管,從而抑制高血壓、高血脂、心臟病與糖尿病。配上多款沙律菜、三色椒、長邊豆、粟米芯 等等 拌上青芥辣柚子醋, 感覺清新。 👉 總括嚟講可以當係fusion菜, 豐富
👨‍👩‍👧‍👧以下為1人份量參考(💲人均$68)(午餐)
💲68
👉 茶餐廳竟然有軟殼蟹, 仲有三文魚飯糰,
十分少見。

👉 再說說三文魚飯糰, 有兩件,
是珍珠飯混合三文魚碎, 再烘底,
表面有點像飯焦的感覺, 幾有新意。
👉 而最有誠意嘅係沙律菜, 係藜麥沙律,
可稱為超級食物 。先介紹藜麥嘅營養,
藜麥的膳食纖維好豐富,但澱粉質含量低,
可當作減肥食品 ,同時含有植物性OMEGA-3、
類黃酮物質異黃酮和維他命E,有助血液循環、
軟化血管,從而抑制高血壓、高血脂、心臟病與糖尿病。

👉 總括嚟講可以當係fusion菜, 豐富嘅沙律 可以降低 炸軟殼蟹嘅邪惡感, 均衡營養。
👉 午餐餐牌菜式每週更換, 詳情請留意 茶東西社交平台。
🕍 茶東西
北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下3-4號舖
此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2021-12-07
午餐
2021-12-26 56 浏览
茶東西 (北角).行過幾次想試好耐,每次都勁多人大排長龍!. ▪️東京黑蒜葱油撈公仔麵配芝士火腿牛角包炒蛋▪️.港式味道之選,黑蒜葱油好香,大量香葱係面。雞排煎得微脆,入面肉好嫩跟餐仲可以有炒蛋配火腿芝士牛角包🥐 可以轉煎蛋/多士or奶油豬!. ▪️芝士肉醬熱狗🌭️+ $10白汁雞皇飯▪️.因為之前食得太膩決定走芝士,但略嫌條腸唔夠粗壯,我倆都係喜歡食大大條熱狗腸!不過! 佢呢到跟餐加$10可以要多個飯/沙律之類,我地以為會係好細個一碗仔。點知…上到枱我地覺得係正常份量😂超大兩個人食tea唔肚餓絕對叫一個加$10都會好飽😂😂. ▪️肉丸拌蘑菇薯蓉▪️.肉丸三大粒伴蘑菇汁薯蓉,夠綿.📌 茶東西 (北角)北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下3-4號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
茶東西 (北角)

行過幾次想試好耐,每次都勁多人大排長龍!

▪️東京黑蒜葱油撈公仔麵配芝士火腿牛角包炒蛋▪️

跟餐仲可以有炒蛋配火腿芝士牛角包🥐
可以轉煎蛋/多士or奶油豬!

▪️芝士肉醬熱狗🌭️+ $10白汁雞皇飯▪️

兩個人食tea唔肚餓絕對叫一個加$10都會好飽😂😂

▪️肉丸拌蘑菇薯蓉▪️
肉丸三大粒伴蘑菇汁薯蓉,夠綿
📌 茶東西 (北角)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-20 59 浏览
呢排炮台山東岸公園開左梗係要去行下打下卡啦🤘🏻🤘🏻🤘🏻Hahaha行完肚餓就附近搵下野食見有間裝修靚靚仔仔同幾光猛既就入去trytry la牆仲有唔同既漫畫睇都幾得意😎有少少cafe feel佢種類選擇都多都算幾有心機有日式&西式…滿足唔同口味既朋友😍貪心之選一次可以試唔同野Order左#肉眼扒伴牛骨燒汁呢個set仲包埋#南瓜🎃湯&海鹽薯條CP值幾高😎肉眼扒我地選擇左7成可能有少少overcooked有少少韌調料偏重少少…黑椒味偏濃反而南瓜湯好有驚喜..南瓜味香濃仲有d creamy感完全唔似茶記既質素👍🏻海鹽薯條唔係hea底波浪薯都加分同埋以set黎講薯條都幾大兜😍#經典卡邦尼意粉呢個寫住必選…就㨂黎試試睇下你咩料Hahaha都幾大兜份量好足有厚厚既芝士蛋槳包住意粉意粉🍝軟硬適中…仲有咸香既煙肉#咸蛋黃雞翼雞翼炸到酥脆皮炸至金黃😍里面肉又唔會好孩雞翼質地不錯😍食落好香口但同我期待中既咸蛋黃雞翼有落差阿以為咸蛋黃係融入左雞翼去炸點知係咸蛋王醬淋係雞翼上面2樣野各自分開冇融入Overall都算不錯👍🏻CP值算高….人均150食到好飽同埋都坐得舒服環境企理乾淨😎

呢排炮台山東岸公園開左

CP值算高….人均150
食到好飽同埋都坐得舒服
環境企理乾淨😎

2021-12-20 57 浏览
琴日去去完油街之後,就開始肚餓😋油街前一條街就有間冰室,星期日都有下午茶,幾抵食😝😛🥢雙層芝士安格斯牛肉漢堡 $52即叫即整👍🏻牛肉好大塊,面包仲經過烘爐😆面且用料十足🤤有生菜同蕃茄😜全部都吱滿醬,好juicy🤩🤩🥢西班牙煙肉班尼廸蛋配酸種面包 $68賣相同擺盤都好靚🥰🥰冰室都整到咁高既水準,真係要讚下😙😙流心蛋火喉岩岩好😽將蛋切開就見到大量蛋液流出🤤🥢雙重芝士忌廉豬柳撈公仔麵 $54好耐冇食芝士撈丁,食個陣要將芝士同面撈均,撈完仲有超多芝士,真係落足芝士料👍🏻加埋大大塊既豬柳,食完亦都唔會太漏😍

🥢雙層芝士安格斯牛肉漢堡 $52

🥢西班牙煙肉班尼廸蛋配酸種面包 $68

🥢雙重芝士忌廉豬柳撈公仔麵 $54
2021-12-20 48 浏览
💛北角搵食💛💚安格斯牛板腱伴黑陳醋 配 餐湯及薯條(overall 有7分/10分)餐湯是粟米蓉湯應該是用薯仔打成薯條係波浪薯條 以基本鹽同黑椒調味牛板腱份量正常 外觀不錯order 5成熟 但略為overcook左少少 幸好牛味足夠陳醋醬都有助牛肉味道發揮而雜菜配料都算有用心處理唯獨蔬菜餅炸得有點乾身💚冬陰公軟殼蟹意粉(overall 有8分)首先賣相及份量都不錯👍🏻軟殼蟹只作簡單調味上漿油炸要留意返軟殼蟹要盡快食用否則好易會變腥意粉配以冬陰公味道刺激惹味😋不過唔食得辣要小心😂值得一讚嘅係配料都有心思意粉除有炸軟殼蟹外亦有加入適量蟹肉配以幼露筍 幾有泰國風味🏝💜咸蛋黃雞翼(overall 有7分/10分)呢個小食算是本晚較為普通嘅食物炸得較為乾身 但亦因為咁就比較脆及香口❤️粉紅西柚冷泡烏龍茶(overall 有8分/10)以烏龍茶呢講算係偏淡但正因為咁 可以令個西柚味更加出👍🏻而西柚味道天然有果肉 幾適合夏天飲
💛北角搵食💛

餐湯是粟米蓉湯
應該是用薯仔打成
薯條係波浪薯條 以基本鹽同黑椒調味

牛板腱份量正常 外觀不錯

陳醋醬都有助牛肉味道發揮
而雜菜配料都算有用心處理
唯獨蔬菜餅炸得有點乾身

💚冬陰公軟殼蟹意粉(overall 有8分)

首先賣相及份量都不錯👍🏻
軟殼蟹只作簡單調味上漿油炸
要留意返軟殼蟹要盡快食用
否則好易會變腥

意粉配以冬陰公味道刺激惹味😋不過唔食得辣要小心😂
值得一讚嘅係配料都有心思
意粉除有炸軟殼蟹外亦有加入適量蟹肉
配以幼露筍 幾有泰國風味🏝

💜咸蛋黃雞翼(overall 有7分/10分)
呢個小食算是本晚較為普通嘅食物
炸得較為乾身 但亦因為咁就比較脆及香口

❤️粉紅西柚冷泡烏龍茶(overall 有8分/10)

以烏龍茶呢講算係偏淡
但正因為咁 可以令個西柚味更加出👍🏻
而西柚味道天然有果肉 幾適合夏天飲

2021-12-14
  • 冬陰公軟殼蟹意粉
2021-12-19 51 浏览
上網見到有人介紹呢間茶餐廳價錢超平而且個賣相又勁靚所以就過咗嚟食下午茶,未夠兩點已經見有人排緊隊,佢呢間裝修成間Cafe咁不單止仲要連啲食物都勁似Cafe但超平.🤣💠挪威三文魚班尼迪蛋配酸種麵包 🍳🧈$68真心個樣都已經成個係Cafe見到咁,仲係要好食過喺Cafe食嘅添,佢個酸麵包整到超香唔知咩味但係好好食再加埋個班尼迪蛋都整到好有水準勁香勁好味😍😍😍😍💠韓風有柚子蜜糖炸雞髀 🍗$35加$10 鮮番茄湯通粉 🥫🍜佢啲雞髀啲肉好滑,個柚子蜜糖味超正同個雞髀好夾👍🏻👍🏻😽不過通粉就一般般,不過冇諗過加$10有咁大份通粉真心嚇了一跳🤣💠宇治紅豆抹茶西多士 🍵🍞$35整到好靚,不過味道就覺得綠茶味唔係太濃,紅豆味都幾甜比較入味同突出,多士真心大份冇諗過咁厚🙀如果可以叫一半就好啦🤪因為會太飽😣

💠挪威三文魚班尼迪蛋配酸種麵包 🍳🧈$68

💠韓風有柚子蜜糖炸雞髀 🍗$35
加$10 鮮番茄湯通粉 🥫🍜

💠宇治紅豆抹茶西多士 🍵🍞$35
1K
2021-12-18 112 浏览
成日返屋企都會經過呢間茶餐廳,前排屋企無飯食終於去了食下~雖然係茶餐廳格局,但室內佈置都幾特別,牆上d 漫畫係幾有智慧的$48就有6隻柚子蜜糖雞中翼,的確幾抵食!雞翼仲要係大大隻多肉,用蜜糖柚子舖面配上香脆外皮,呢個價錢我滿意了👍🏼泰式冬蔭功軟殼蟹意粉意粉texture算ok,估唔到上面除了大大舊軟殼蟹外,還有超多蟹肉配意粉,冬蔭功醬汁辣香入味,係個炸軟殼蟹炸得好勁,少少失色。英式啤酒炸魚薯條如其他菜式般大大份,肉質幾好下次諗唔到食咩再來!
成日返屋企都會經過呢間茶餐廳,前排屋企無飯食終於去了食下~

柚子蜜糖雞中翼

英式啤酒炸魚薯條

英式啤酒炸魚薯條如其他菜式般大大份,肉質幾好

下次諗唔到食咩再來!
柚子蜜糖雞中翼
英式啤酒炸魚薯條
2021-12-18 35 浏览
雖然好多人都知lunchtime時段嘅天后係萬人空巷,但親眼見到嘅時候都有啲驚訝,心諗排到我黎lunch time都完🥲 但估唔到排咗20分鐘左右就到我哋😍 究竟香港人係有幾鍾意返工🤣🤣餐廳環境幾好,特別係牆上有好多搞笑嘅英文小故事😝Menu:1️⃣ 京都吉列牛 伴椰菜沙律($75)可能係稍微overcook嘅關係,部分煎至全熟嘅牛肉有少少韌,需要多咀嚼咀嚼🙈 而個醬汁個人認為偏酸,加上佢嘅椰菜沙律係配柚子汁,就會有種酸上加酸嘅感覺🤣 2️⃣ 西班牙煙肉班尼廸蛋 配酸種麵包($68)如果午餐時間諗唔到食咩,亦唔算太肚餓的話,可以試吓呢一個班尼廸蛋,隻蛋係半生熟,一切開見隻蛋流心個樣子好治癒🥰 鍾意食沙律醬嘅人,一定會好鍾意呢一個伴碟沙律🥗

餐廳環境幾好,特別係牆上有好多搞笑嘅英文小故事😝

Menu:

1️⃣ 京都吉列牛 伴椰菜沙律($75)

2️⃣ 西班牙煙肉班尼廸蛋 配酸種麵包($68)

2021-12-10
午餐
2021-12-17 59 浏览
一家四口食早餐,見咁多人排隊,八卦又試吓。店內座位不算少,有十多張枱,但足足等了約20分鐘才有位入坐。每人叫了一份早餐,睇得出係有心機做,樣樣都在水準之上,價錢都好平。火腿通有華星的味道,湯底好濃郁,通粉軟硬適中。分量比華星多,但炒蛋就唔夠滑,有進步空間。煎荷包蛋做到有流心的效果,魚柳成隻手掌咁大,即炸,外脆內軟。吞拿魚三文治餡料十足,食落幾清新。都係平均$3x一份早餐,唔怪得成日要排隊,有機會一定會再幫襯。

吞拿魚三文治餡料十足,食落幾清新。

2021-07-11
$30 (早餐)
2021-12-17 29 浏览
試左一間新Cafeeee🥴🥴🥴🥴店面同裝修都好靚,餐廳都用咗一啲卡通漫畫圖裝飾~三個人去食,食到超飽~叫咗一個卡邦尼意粉🍝自家製吉列豚肉火山烏冬、安格斯牛伴黑醋!小食方面就叫咗鹹蛋黃雞翼~••🍀卡邦尼意粉有好濃郁嘅醬汁,同埋上面嘅煙肉粒好大粒好正😱😱😱😱唔錯!••🍀吉列豚肉火山烏冬我諗呢個係用咗一個類似火山石頭鍋既好處就係佢可以保持到佢嘅溫度,超級熱辣辣~👍🏻••🍀安格斯牛扒叫咗七成熟~肉質鮮甜,印象唔深刻嘅就係佢連啲配菜都唔係求其 有豆、蕃茄仔、同埋粟米仔😎其實整體感覺都非常好,啲服務態度好好!
試左一間新Cafeeee🥴🥴🥴🥴
店面同裝修都好靚,餐廳都用咗一啲卡通漫畫圖裝飾~
三個人去食,食到超飽~

🍀卡邦尼意粉
有好濃郁嘅醬汁,同埋上面嘅煙肉粒好大粒好正😱😱😱😱唔錯!

🍀吉列豚肉火山烏冬

🍀安格斯牛扒

其實整體感覺都非常好,啲服務態度好好!
2021-12-13 45 浏览
係門口睇以為係一間cafe,入到去係實質一間靚版嘅茶餐廳😂呢樣真係估唔到😂😂成個feel都勁似一間Cafe😚裝修都幾靚😎上嘢食嘅速度都幾快,都OK😜✏️藍芝士雞翼Total有6隻,同朋友share 都唔錯,藍芝士嘅味道唔係太出,但係雞翼係好食!真係超級熱同埋超級脆,都唔錯😎✏️牛肩胛火山烏冬成日外觀會覺得幾型😂呢個造型嘅烏冬都係第一次見,不過我會覺得份量太小😂食左好似無食過咁😂但係呢個叫左黑松露湯,又真係勁有黑松露味!!好飲😜✏️明太子帶子意粉呢三樣食物最鍾意呢樣😝好中意d汁!勁creamy !🤣但係覺得冇咩明太子味,反而蟹子味仲多,帶子既數量都幾多,係細細粒既,都幾好味🤣

✏️藍芝士雞翼
✏️牛肩胛火山烏冬
✏️明太子帶子意粉
2021-12-09
2021-12-13 1380 浏览
Happy Friday✨ 放工梗係食餐好嘅🤩今日行到北角附近,見到一間環境光猛,裝修特別嘅餐廳,就決定入去試一試😁😄 安格斯牛肉漢堡扒滑蛋蓋飯🍛🥫🍳 $75滑蛋蓋飯有三種醬汁可供選擇每款蓋飯可選兩種汁1️⃣忌廉奶油雞肉汁 2️⃣茄汁燴牛肉汁3️⃣北海道咖哩豚肉汁 今次小編就揀咗1️⃣忌廉雞汁, 2️⃣茄汁牛肉汁: 兩款醬汁濃稠度適中,幾點雞汁,牛肉汁酸酸甜甜,撈埋飯更加惹味👍另外,滑蛋蓋飯可追加安格斯牛肉漢堡扒($20) ,流心芝士吉列雞扒($20) ,自家手打蝦堡($25) ,自家制吉列豚肉($20) 今次揀咗安格斯牛肉漢堡扒,厚度適中。美國極級牛肩胛火山烏冬🍜 $88滾滾的石鍋♨️ 飄香著黑松露濃郁嘅香味🤤牛肩胛:接近零脂肪,牛味濃郁,而且大大塊烏冬:有爽勁之餘,而且彈性十足,配合粟米粒、鳴門卷等配料一齊食,更加滋味😚湯底:黑松露減低咗普通豚骨湯的油膩感,而且能夠逼出菇菌香味🍄整體石鍋烏冬好足料,必點之選😄 粉紅西柚冷泡高山烏龍🍹$18 茉莉花茶🍵 $10整體來說,呢間超越一般茶記嘅水準,而且侍應態度好,環境舒適,坐得同食得舒服,決定要再encore🥳👍 茶東西北角炮台山電氣道183號友邦廣場地下3-
Happy Friday✨ 放工梗係食餐好嘅🤩

安格斯牛肉漢堡扒滑蛋蓋飯🍛🥫🍳 $75
滑蛋蓋飯有三種醬汁可供選擇
每款蓋飯可選兩種汁

幾點雞汁,牛肉汁酸酸甜甜,撈埋飯更加惹味👍

美國極級牛肩胛火山烏冬🍜 $88
滾滾的石鍋♨️ 飄香著黑松露濃郁嘅香味🤤
牛肩胛:接近零脂肪,牛味濃郁,而且大大塊
整體石鍋烏冬好足料,必點之選😄

粉紅西柚冷泡高山烏龍🍹$18

茉莉花茶🍵 $10