5天前 0 浏览
下午茶時間:2:30後(星期一至五)🍜🍖🥬 台式下午茶精選 — 抵食!🥢 清湯牛肉米粉~38元湯底清甜不油膩,下午茶餐都有4片牛肉。牛肉炆得夠入味又夠淋,每啖米粉都吸滿牛肉香😍🥢 牛肉拌麵~48元麵條煙韌彈牙,拌上濃郁醬汁夠晒掛汁!牛肉片軟腍得黎又有咬口,加上香蔥提香,食完勁滿足😋👍🏻🥢 鹽酥雞~15元炸得金黃酥脆,外脆內嫩🥢 櫻花蝦娃娃菜~15元菜煮得啱啱好,保留爽口口感,上面灑滿香脆櫻花蝦,湯底帶淡淡甘甜,菜夾埋櫻花蝦一齊食,味道更好🦐🥬🥤 紅豆薏米水~下午茶餐包埋微甜不膩,紅豆煮得軟綿綿,薏米有咬口,女士可走冰,好飲❤️✨
下午茶時間:2:30後(星期一至五)
🍜🍖🥬 台式下午茶精選 — 抵食!

🥢 清湯牛肉米粉~38元
🥢 牛肉拌麵~48元
🥢 鹽酥雞~15元
炸得金黃酥脆,外脆內嫩
🥢 櫻花蝦娃娃菜~15元
🥤 紅豆薏米水~下午茶餐包埋

5天前
  • 紅豆薏米水
2024-11-08 674 浏览
今天,我和老公不約而同地選了同一款午餐,就是糖心蛋肉燥飯配黃金鹽酥雞,午市套餐包飲品,加$8或$16就可配特選飲品,我們選的不用加錢,有玫瑰紅茶、黑糖薑母茶、黑糖冬瓜茶、紅豆薏米水、檸茶檸水及柚子茶等選擇。午市套餐有很多款,總有一款啱你。🌺 溏心蛋肉燥飯配黃金鹽酥雞(小份) $68糖心蛋很美味,肉燥飯就標準味道,黃金鹽酥雞份量不算少,唯較乾身,像炸了一段時間似的,味道都唔錯🌺 黑糖薑母茶都幾甜同辣,飲完好暖套餐可追加小食,每款$24,包括鹽酥雞半份、烤香腸、娃娃菜、蒜香麻辣豬耳、黑麻油雞翼兩隻、紅油抄手三件等等。

午市套餐有很多款,總有一款啱你。

🌺 溏心蛋肉燥飯配黃金鹽酥雞(小份) $68

🌺 黑糖薑母茶
都幾甜同辣,飲完好暖

2017 浏览
2024-11-06
2024-09-14 1029 浏览
茶木lunch 單點叫咗個紅燒牛肉麵,湯底非常之濃郁,麵爽口彈牙,牛筋牛肉好大嚿好足料,鍾意有啲香菜,令到成個湯底更加豐富,成碗成晒上菜速度快,可掃code order ,店員有禮貌
茶木lunch
單點叫咗個紅燒牛肉麵,
湯底非常之濃郁,麵爽口彈牙,

上菜速度快,可掃code order ,店員有禮貌
2024-09-14
2024-09-08 843 浏览
今日去荃新天地間茶木食個tea,木系裝修、環境闊落、坐得舒服。⭐️福州魚丸紫菜湯米粉配鹽酥甜不辣小份$38,份量不多福州魚丸得兩粒,湯底普通,炸甜不辣咬落有點脆脆。⭐️台式手搖珍珠奶茶,珍珠煙韌,不太硬ok。⭐️台式醬牛肉湯米粉拼310糖心蛋$38牛肉入味有口感,糖心蛋剛剛好。

⭐️福州魚丸紫菜湯米粉配鹽酥甜不辣小份$38,

份量不多福州魚丸得兩粒,湯底普通,炸甜不辣咬落有點脆脆。

⭐️台式手搖珍珠奶茶,珍珠煙韌,不太硬ok。

⭐️台式醬牛肉湯米粉拼310糖心蛋$38
牛肉入味有口感,糖心蛋剛剛好。

2024-08-17 944 浏览
之前嚟過呢度食嘢,我覺得啲嘢都好正常。但係今次有少少失望,嗌咗個「香煎鱸魚香菜手作麵」,期望見到青色嘅醬,但今次貨不對辦。你哋自己睇吓啦。我見其他出品都好正常,而員工嘅服務態度只可以一般般一入座,店員就斟咗水,啲水好熱。我見冇人招呼,唯有自己去斟杯凍啲嘅,之後手作麵嚟咗,我舉手問員工啲青醬去咗邊,佢哋話撈勻左😅,但係完全貨不對辦囉🙁店員回答圖文只供參考,就飄走咗,根本就冇跟進過呢件事🫥塊香鱸魚嘅形狀好奇怪,啲醬好水汪汪,同我之前食嘅完全唔同感覺🥹之前係乾身,食物帶香味,鱸魚好大塊😭食呢碗麵嘥咗我啲quota🥲問題係佢價錢一啲都唔平,但佢嘅服務質素同埋食物出品唔成正比,我應該唔會再去🙏🏻
香煎鱸魚香菜手作麵
  • 香煎鱸魚香菜手作麵
2024-08-11 673 浏览
差評 唔會再去 呢間去左兩次 唔會再去第三次我地兩個人去食安排左細枱俾我地我地點左五樣野無諗到甜品系第一個上 跟住湊湊鍋上左倆樣野已經無咩位擺仲有三樣野未上我地要求換大D枱如果唔系擺唔落佢地話無位俾我地換我話入邊唔系咩?佢話入邊未開放我話上次都系呢個時間都有開放佢又話總之我地就系未開放 擺明就係見到我地食緊唔俾換然後我就話咁剩低三樣野取消啦唔洗上 佢就取消左果態度幾巴閉無幾耐有客入邊就俾佢地坐了食都食得唔開心 總之唔會去了
2024-08-10
2024-08-09 681 浏览
茶木‧台式休閒餐廳 📍香港🇭🇰 荃灣.呢間舖已經好耐㗎啦 原來已經25間分店~每一間裝修都唔同 全部都係俾人好舒服嘅感覺同班朋友搞完活動,齊齊食飯 一人12人~所以有好多款嘢食 仲要買甜品😍.✨鹽酥雞排😋 香脆 我唔太鍾意食皮,但係我鍾意個味, 所以我會整走少少個外皮~ 入面既肉好入味 唔係剩係得個外皮👍🏻.見到最近有個豬大腸火鍋 個門口真係頂唔順嘅我係食豬大腸嘅 但喺門口真係好臭 係有浸奇怪嘅豬腸味 我諗因為廚房個出餐位喺門口🫣.
茶木‧台式休閒餐廳 📍香港🇭🇰 荃灣
呢間舖已經好耐㗎啦 原來已經25間分店~
每一間裝修都唔同 全部都係俾人好舒服嘅感覺
同班朋友搞完活動,齊齊食飯 一人12人~
所以有好多款嘢食 仲要買甜品😍
✨鹽酥雞排😋
香脆 我唔太鍾意食皮,但係我鍾意個味,
所以我會整走少少個外皮~
入面既肉好入味 唔係剩係得個外皮👍🏻
見到最近有個豬大腸火鍋 個門口真係頂唔順嘅

2024-07-04 507 浏览
1.台式滷味拼盤配珍珠飯+精選可頌窩夫 $118飲品選擇芒果奶蓋冰(茉莉綠茶底)+$19台式滷味拼盤一流,有雞翼,牛展,牛柏葉,豬耳,五花腩加豆腐,仲有用花生襯底添。牛展厚身但入口淋,牛柏葉入味,豬耳切絲易入口,五花腩肥豬肉較多,豆腐一般;醬汁偏鹹,建議加埋白飯食會好一點。甜品窩夫好食,但係得朱古力醬係面,個人建議有雪糕會好少少。2.黑醋味淋豬軟骨配珍珠飯+teawood自家鳳梨酥拼冰淇淋 $118飲品選擇柚子蜜茶(熱)食完第一啖發現醬汁驚為天人,第一口感覺係酸,好酸,非常酸,完全有嗰種食完會開眼嘅感覺。但係食多幾啖呢就會開始接受到,豬軟骨煮到好軟淋淋,充滿膠質,值得一讚。甜品係自家製鳳梨酥配雪糕,感覺鳳梨酥都ok,不過係常溫如果可以加熱之後食呢,應該可以提升多一個層次,雪糕就一般。最後兩杯飲品,柚子蜜就不多介紹,芒果奶蓋冰咗一介紹一下,奶蓋充滿濃鬱嘅牛奶味,一流,芒果係切片嘅芒果常,可以自己刮開嚟食或者倒入去飲品入面,茉莉綠茶茶底好味,值得一試。總價$281(加一服務費)
1.台式滷味拼盤配珍珠飯
+精選可頌窩夫 $118
飲品選擇芒果奶蓋冰(茉莉綠茶底)+$19
甜品窩夫好食,但係得朱古力醬係面,個人建議有雪糕會好少少。

飲品選擇柚子蜜茶(熱)

總價$281(加一服務費)
2024-07-03
  • 台式滷味拼盤配珍珠飯
  • 黑醋味淋豬軟骨配珍珠飯
  • teawood自家鳳梨酥拼冰淇淋
  • 芒果奶蓋冰(茉莉綠茶底)
2024-07-03 436 浏览
今日一個人食lunch,個QR code 壞咗落唔到單,同店員講,點知我舉手大叫唔該,有7-8個店員見到扮見唔到我!仲要只係行黎行去冇嘢做的,附近枱d客都望住我,但係附近店員繼續扮見唔到🤬舉手叫左好耐先有一位女店員回應... 食物到左,個盤有大灘唔知咩水,沉到枝匙濕晒!又要我問店員俾過另一枝匙俾我!體驗很差!永不幫襯!
2024-07-03
2024-05-13 479 浏览
最鍾意三杯雞,估唔到落咗單之後咁快就嚟到咁!份量都好足,食到好飽。雞肉好有口感,好香。而且食落去,感覺係好新鮮!下邊有慢火加熱,可以永遠保持住個溫度,我鍾意!紅棗桂圓茶,養生之選!雖然條味好重,但係材料好豐富,龍眼肉鮮甜又可口。仲可以叫職員加茶。配搭米杞子嘅甜味,正正啱晒我口味。脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋側邊嘅榛子醬,當係甜品食得過一流!唔會太甜,有脆脆地!甜度適中,飲落又唔會覺得太邪惡。上面嘅芋圓,彈彈地幾好食🤤

紅棗桂圓茶,養生之選!

脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶🧋
側邊嘅榛子醬,當係甜品食得過一流!唔會太甜,有脆脆地!
甜度適中,飲落又唔會覺得太邪惡。
上面嘅芋圓,彈彈地幾好食🤤
2023-04-13
  • 脆脆黑糖瀑布珍珠奶茶
2024-02-06 689 浏览
上次係附近打完波😂 諗住係附近搵野食 上左openrice搵 就搵到呢間 環境超leng 坐得舒服 叫左台式麻辣肥牛片手工拌面 同杯四季鮮果茶超好食🐒 嘅溏心蛋 啱啱好 食過返尋味可能自己比較鍾意食辣 所以唔算好辣 但對於唔食辣嘅人黎講 可能有少少 不過佢可以麵底走辣 (我冇叫過)佢個麵係帶少少甜 但好配個麻辣 仲有配鴨血同素鴨 我自己覺得個鴨血係ok嘅 但自己唔太鍾意食腐竹類嘅食物 所以唔太鍾意個素鴨 😂四季鮮果茶 就整體黎講有啲酸 但味道都算唔錯 但呢間只係比電子支付 所以記得唔好只係帶現金就入去🤜🏻 今次體驗:十分滿意
上次係附近打完波😂
諗住係附近搵野食 上左openrice搵
就搵到呢間
環境超leng 坐得舒服
叫左台式麻辣肥牛片手工拌面 同杯四季鮮果茶
超好食🐒 嘅溏心蛋 啱啱好 食過返尋味
可能自己比較鍾意食辣 所以唔算好辣
但對於唔食辣嘅人黎講 可能有少少
不過佢可以麵底走辣 (我冇叫過)
佢個麵係帶少少甜 但好配個麻辣
仲有配鴨血同素鴨
四季鮮果茶 就整體黎講有啲酸 但味道都算唔錯
但呢間只係比電子支付 所以記得唔好只係帶現金就入去🤜🏻
今次體驗:十分滿意
2023-11-07
經歷了接近兩個月的漫長裝修期, 荃新天地的茶木終於趕在2023年聖誕前開張。小編和友人趕在2023年結束前去一覽茶木的風采, 翻新過後的茶木採用時下很熱門的木系傢俱、淺色牆壁, 令到整個氛圍好光猛, 加強了空間的開放感和闊落感, 讓人感覺煥然一新。星期六、日茶木並無提供午餐和下午茶餐, 都是單點。小編和友人在星期六的大約3點半到達, 入座率已經超過8成, 比起翻新前更多人。培根樹子炒椰菜花配地瓜米粉 $72炒椰菜花很有鑊氣, 培根的鹹香和樹子的微辣與椰菜花的爽口好配合。地瓜米粉就是新竹米粉配上幾塊地瓜 (蕃薯), 湯底很清, 微鹹, 地瓜很甜, 是一道讓人停不下口的主食。台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $84小編一直很喜歡茶木的手工拌麵, 它的麵條寬闊得來很是薄身, 口感很好。附有半隻煮得恰好的溏心蛋, 一口吃掉, 滿滿蛋黃的香氣。牛肉很淋, 帶點筋膜, 很入味。牛筋份量不少, 滿滿膠質的口感, 很好吃。紅油抄手 $62一碟紅油抄手有8隻, 頗辣而且皮略厚, 比較適合重口味人士。金黃鹽酥雞 $48正正常常的鹽酥雞, 沒有過多的調味。總括而言, 翻新過後的茶木保持了一貫的食物水準, 但環境更加

培根樹子炒椰菜花配地瓜米粉 $72

台式麻辣半筋半肉手工拌麵 $84

紅油抄手 $62

金黃鹽酥雞 $48
正正常常的鹽酥雞, 沒有過多的調味。

總括而言, 翻新過後的茶木保持了一貫的食物水準, 但環境更加優勝、更加舒服, 值得回訪。
2023-12-30
2024-01-05 520 浏览
這間茶木店第一次試,用優惠卷點晚餐。一份鳳梨煎莎朗牛扒,牛扒有些un, 吃不到煎焦香的感覺,反而另一份三杯雞有脆口的感覺,而且很入味,不會太油,套餐即柚子茶很熱正好驅寒,而牛角酥窩夫有些un,不似落單聲稱即叫即整。整體不過不失。
2024-01-04
用餐优惠
優惠券
2024-01-02 411 浏览
茶木食乜其實都唔使多介紹,都係嗰d啦…見新裝條完順路諗住求其食d嘢啦…點知搞到一肚氣…😤😤😤😤😤😤😤😤😤😤😳漏單响飲食業界其實好小事,但前前後後張張枱都漏就有點兒那個…處理手法亦無得頂,頭兩次叫個哥仔追啊仔個飯,都仲扮下嘢行入厨房,跟住再漏雪糕,叫左條女兩次,佢答完我好,轉身就抹後面張枱,無嗌咪㗎,真係當我流…🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬最後再叫另外一個哥仔,足足等咗三四個字杯雪糕先響我面前出現,真係唔知佢哋遇到咩困難…價錢又唔係平,仲要受氣,大家自行斟酌啦…

價錢又唔係平,仲要受氣,大家自行斟酌啦…
2023-11-27 324 浏览
好開心又再嚟食茶木😁 每次食覺得佢地都keep到水準👍👍👍 份量多又好味,性價比不錯。🔶烏魚子元貝手作麵🔶烏魚子非常香濃,手作麵有口感彈牙,加上大大粒元貝又幾好味,配搭新鮮有驚喜🔶古早紅燒牛肉拌麵🔶拌麵份量多,湯底係濃郁牛味而不會太油膩,牛肉和蘿蔔都燉煮得軟身,配搭炸豆腐、鴨血、糖心蛋,滿足又飽肚😋🔶草莓香草蜜糖歐軟磚塊🔶每次黎茶木都一定要食嘅甜品😍❣️❣️磚塊入口外脆內軟,蘸上瀑布式草莓雪糕同草莓醬,味道香甜美味,再配合唧花奶油,好睇又好食😋😋😋

🔶烏魚子元貝手作麵🔶

🔶古早紅燒牛肉拌麵🔶