2022-12-24 293 浏览
同朋友行開德福,想搵野食~咁啱大家都想食台灣菜,見到呢間「茶木」裝修新淨、乾淨企理,就二話不說入左去食了❤️餐廳裡面環境真係好唔錯,走簡約路線,又坐得舒服!好啱同朋友黎傾計聚舊💬我地叫左2人餐($258),可以揀2款小食、2款主食、2款飲品,另外介可以追加甜品👍🏻整體上份量唔少,價錢合理,我地都好滿意🥰❥ 路邊灘小食(+$16)十分推介😍呢個可以話係小食拼盤,好豐富!有台式烤香腸、鹽酥魚丸、鹽酥雞☺️鹽酥雞勁大份😍外皮酥脆惹味,雞肉好嫩🤤台灣腸香甜入味,魚丸既外皮脆脆地,都好香口!❥ 黑麻油雞翅(半份)好好食😍雞翼帶有麻油香,食既時候仲好夠熱!❥ 酥炸雞排肉燥飯雞扒同肉燥係分開上♥️雞扒大大塊,外皮好香脆,雞肉好嫩滑,食落香口又有肉汁!肉燥份量好多,撈飯食一流😚❥ 紅燒牛肉麵湯底濃郁惹味🥰麵質粗身幾煙韌有彈性,吸湯能力唔錯😋牛肉好厚身,牛味重🐮食落夠軟腍,好入味👍🏻另外仲有蘿蔔同蔬菜🥬鍾意食牛既話呢碗麵真係好滿足~值得下次再encore呀😚✨❥ 有機臺灣高山巨峰烏龍茶(+$21)清新之選🌿烏龍茶味好甘香☕️最正係佢樽身既設計,好似酒壺咁😂好得意!我地加左$10 冷泡茶冰球,超係超大粒冰球,可以
同朋友行開德福,想搵野食~

整體上份量唔少,價錢合理,我地都好滿意🥰

❥ 路邊灘小食(+$16)
十分推介😍呢個可以話係小食拼盤,好豐富!
有台式烤香腸、鹽酥魚丸、鹽酥雞☺️
鹽酥雞勁大份😍外皮酥脆惹味,雞肉好嫩🤤
台灣腸香甜入味,魚丸既外皮脆脆地,都好香口!

❥ 黑麻油雞翅(半份)
好好食😍
雞翼帶有麻油香,食既時候仲好夠熱!

❥ 酥炸雞排肉燥飯
雞扒同肉燥係分開上♥️
雞扒大大塊,外皮好香脆,雞肉好嫩滑,食落香口又有肉汁!
肉燥份量好多,撈飯食一流😚

❥ 紅燒牛肉麵

❥ 有機臺灣高山巨峰烏龍茶(+$21)
清新之選🌿烏龍茶味好甘香☕️
最正係佢樽身既設計,好似酒壺咁😂好得意!
我地加左$10 冷泡茶冰球,超係超大粒冰球,可以keep住令烏龍茶持續冰凍,可以慢慢享用!

❥ 脆脆黑糖珍珠奶茶(+$21)
邪惡但十分十分推介既飲品😍
最上層有香滑既奶蓋,杯邊圍住好多阿華田脆脆🤭
雖然係黑糖,但飲落又唔會過份甜或者膩~
整體好好飲,賣相又靚既一杯飲品🥰

❥ 紅豆抹茶冰淇淋 (+$10)
❥ 白朱古力抹茶可頌窩夫 (+$10)
呢個價錢可以追加到甜品好抵!
特別喜歡抹茶窩夫🧇
焗得好香脆,同抹菜味道好夾💚
2022-11-15
2022-12-23 32 浏览
❣︎ 咁多年人氣依舊不減今日黎德福買聖誕禮物經過見到竟然唔洗排隊咁難得當然要好好把握呢個機會入去醫下肚已經一段時間冇黎宜家已經轉左QR Code落單座位同間隔都有啲唔同左比以前闊落左裝修以木系文青風為主今日試左晚市二人餐 $258 份量多性價比超高有2款小食·2款主食·2杯飲品質素依舊保持得好好唔怪得咁多年都keep到人氣♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5 🥬櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)魚湯清香加上櫻花蝦鮮蝦味更突出🤠路邊灘小食(+$16)有台灣炸腸 炸魚蛋同鹽酥雞覺得就算加$16都幾抵加因為可以食多幾款食物😆份量都唔小兩個人share食都夠🐖鹽酥排骨肉燥飯米飯係珍珠米粒粒飽滿排骨肉厚炸到金黃色咁一見到都令人食指大動🐖紅蔥醬燒豬軟骨麵(改米粉)份量多到食唔哂豬軟骨大舊而炆到入哂味滿滿的骨膠原🥰☕️黑糖冬瓜茶(熱)& 黑糖薑母茶(熱)2杯充滿台灣特色的飲品冬天飲一口都成身暖笠笠了🥰🧇黑朱古力可頌窩夫 +$10必加的甜點 超好味 飽左食佢都好味到停唔到.
❣︎ 咁多年人氣依舊不減

有2款小食·2款主食·2杯飲品
質素依舊保持得好好
唔怪得咁多年都keep到人氣

♡⋯⋯食評⋯⋯♡ ☻ 4.7/5
🥬櫻花蝦魚湯浸娃娃菜(半份)
魚湯清香加上櫻花蝦
鮮蝦味更突出

🤠路邊灘小食(+$16)
有台灣炸腸 炸魚蛋同鹽酥雞

米飯係珍珠米粒粒飽滿
排骨肉厚
炸到金黃色咁
一見到都令人食指大動

🐖紅蔥醬燒豬軟骨麵(改米粉)
份量多到食唔哂
豬軟骨大舊而炆到入哂味
滿滿的骨膠原🥰

☕️黑糖冬瓜茶(熱)& 黑糖薑母茶(熱)
2杯充滿台灣特色的飲品
冬天飲一口都成身暖笠笠了🥰

🧇黑朱古力可頌窩夫 +$10
必加的甜點
超好味
飽左食佢都好味到停唔到

2022-12-23 102 浏览
適逢冬至,我同屋企人嚟咗德福嘅茶木食台式冬至飯,靚靚裝修,幾鐘意餐廳光光猛猛。餐廳選擇唔少,今餐叫了主食、飲品、甜品古早杏鮑三杯雞、配地瓜米粉,用咗紅燒牛肉麵嘅湯底,有兩舊地瓜,米粉細細份😆 雞肉亦都好入酒味。👍🏻👍🏻台式滷味拼盤,滷水豆腐好嫩滑,有雞翼、牛肚仲有半隻流心蛋,係台式小食風味啊~~紅蔥地瓜燉無骨牛腩+珍珠飯,牛腩好林,婆婆唔駛點咬都食得🙈凍飲要了四季青萱茶,清新的口味;仲有熱的有機臺灣高山巨峰烏龍茶,好香,我們都好喜歡飲。甜品就點了搽茶鮮果流心歐軟,個人就比較喜歡草莓香草磚塊蜜糖歐軟。家人就覺得這個都好好食。甜品我們仲安排了之後食完主食後聯絡服務員後上製作。搽茶鮮果流心歐軟入邊裝住滿滿嘅抹茶醬,抹茶味好香,出邊有生果,鮮果就有士多啤梨🍓、芒果🥭、藍莓🫐、奇異果🥝同埋無花果乾。是日滿足

餐廳選擇唔少,今餐叫了主食、飲品、甜品

雞肉亦都好入酒味。👍🏻👍🏻
古早杏鮑三杯雞、配地瓜米粉

台式滷味拼盤

紅蔥地瓜燉無骨牛腩+珍珠飯,牛腩好林,婆婆唔駛點咬都食得🙈
紅蔥地瓜燉無骨牛腩+珍珠飯
紅蔥地瓜燉無骨牛腩

凍飲要了四季青萱茶,清新的口味;
仲有熱的有機臺灣高山巨峰烏龍茶,好香,我們都好喜歡飲。
四季青萱鮮果茶&有機台灣高山巨峰烏龍茶

甜品我們仲安排了之後食完主食後聯絡服務員後上製作。
搽茶鮮果流心歐軟

四季青萱鮮果茶&有機台灣高山巨峰烏龍茶
搽茶鮮果流心歐軟
  • 有機臺灣高山巨峰烏龍茶
2022-12-20 37 浏览
茶木可以話係由細食到大,久不久有推廣優惠,還記得上年牛肉麵買一送一超級抵食。德福舖剛剛完成翻新,菜單亦升級左。店內改成包廂座位,利用長虹玻璃增加隔間及私穩,暖調燈光亦大添情調。也許太久沒到訪,晚飯時間原來有一人或二人套餐,價錢也實惠。一人餐約一百左右,可能隨時加配小食甜品,又或補錢改特別飲品。台菜一定要叫的鹽酥雞,半份原來有一碗咁多😆。雞粒是比較脆口的那種,不會有地瓜粉粘稠的口感,細細粒方便入口。茶木的水果茶就飲得多,見門口的調茶機器似乎好專業,就試下新飲品。芒果奶蓋冰唔止用新鮮水果打成,仲加左茶底調和甜膩的感覺。每杯飲品都是特調的,茶底有五六款選擇,亦可走茶換成電解水,甜度冰度自選,奶蓋都可以走奶。金萱茶是沒有澀味的青茶,帶有微微的花香,應該女生們都會喜歡的味道。打得非常幼細的冰沙好滑,整體散發芒果幽香。面頭的青檸可以根據個人口味添加,加左更fresh!食過茶木的豬軟骨麵覺得好食,今次試試fusion版的黑醋味醂豬軟骨。日式中式做法混在一起,意想不到地下飯。豬軟骨肉厚燉煮時間夠,不費牙力就食到軟骨部份。雖然有黑醋,但味醂加持下唔會酸。食到底有幾件紅白蘿蔔送飯。另一道櫻花蝦津白煨高湯,

另一道櫻花蝦津白煨高湯,櫻花蝦海鮮味重,簡單而可口。

最後朋友話想試埋滷水拼盤,但我已經飽到投降了。重新裝修過後整間店變得更有生氣,食品飲品的種類都令我可以一訪再訪。

2022-12-20 29 浏览
放工近近地嚟商場食飯,呢間茶木裝修得好靚,又見好多人食,所以就入去試下~呢度食物款式都幾多,今次嗌左呢幾樣野食試下~烏魚子元貝手作麵元貝煎到外表焦香,入面就半生熟,烏魚子有鹹香,忌廉汁好有奶香,手作麵質地似扁意粉,好食~鳳梨鮮果甜酸肉鳳梨同鮮果都好鮮味,加埋炸得香口嘅豬肉,成碟餸都好fresh,加白飯一流~鮮果茶鮮果茶夠晒足料,勁多水果!加埋綠茶好夾~草莓櫻姬草莓奶昔加啲櫻花味,都唔錯~草莓香草蜜糖歐軟磚塊大大份多士真係好靚好啱打卡,士多啤梨味雪糕味道自然,加埋煎得香脆又帶蜜糖嘅多士,仲有粒粒棉花糖,用呢個甜品做今餐嘅結尾真係正呀~

呢度食物款式都幾多,今次嗌左呢幾樣野食試下~

烏魚子元貝手作麵

鳳梨鮮果甜酸肉

鮮果茶
鮮果茶夠晒足料,勁多水果!加埋綠茶好夾~

草莓櫻姬
草莓奶昔加啲櫻花味,都唔錯~

草莓香草蜜糖歐軟磚塊
2022-12-19
2022-12-20 34 浏览
原來茶木除了台灣菜式外,它的菜單也提供了意粉、窩夫等選項,很類似現時流行的CAFE。這次所點的軟殼蟹龍蝦汁意粉,軟殼蟹炸得酥香,十分脆口,而且蟹身亦相當有份量,滿足感十足。至於手工麵的質地彈牙,是吃得出的新鮮麵條,配上掛身的龍蝦汁,味道也十分吸引可口。整道意粉的味道十分平衡,令人有回頭再次品嚐的衝動。晚餐甜品可選配窩夫,作為跟餐甜品的製作也絕不馬虎,餐後下單後上,即點即做。上枱時一陣撲鼻而來的蛋香,朱古力香,完全感受到窩夫的熱力四射。難得是這裡的甜品竟然甜度適中,沒有加添過份的糖漿,十分迎合偏愛低糖口味的我,值得一讚。至於飲品則點了草莓特飲,表現同樣的令人驚喜,牛乳與草莓的比例平衡而融和,同樣是低糖口味,但就像飲鮮果奶昔般的風味,入口幼滑自然,而且色彩鮮艷,賣相亦一流,值得推薦。
2022-12-13
2022-12-15 47 浏览
「茶木」一向係我首選台灣料理既餐廳✨,無論主食牛肉麵以至甜品土司,每款食物都有水準,上星期放工就去左德福商場既分店。🍱晚嚐二人套餐真心推介👍🏻,$258已經包埋小食🍡、主菜、飲品,仲可以加點甜品,台風小食有六選二,最推介當然係路邊攤小食,鹽酥雞排🐓、福州魚丸🐠、台式烤香腸,各款食物都非常美味😋。另一款小食紅油抄手,一碟四件皮夠薄肉夠厚,配合辣油開胃好味。我哋仲加$22配多一款小食麻辣豬耳朵,麻辣🌶加爽口彈牙既豬耳朵,作為配搭小食一流。主食共有十款選擇🍱,茶香三文魚湯漬飯🍵特別又好味,三文魚表面煎得香脆,肉質保持juicy👍🏻,加埋茶湯入飯及其他配料包括蝦乾、木魚等等,口感豐富,非常味味。另一款主食烏魚子元貝手作麵🦪,元貝煎香表面而有咬口✨,而手作麵軟硬適中,配搭烏魚子醬汁Juicy 又creamy。另外再加點一碗茶本招牌紅燒牛肉麵😋,尼款台灣麵非常推介,牛肉肥瘦適中,軟硬度一流,肉夠厚又夠軟,必食之選。👍🏻

2022-12-15 30 浏览
德福商場既「茶木」新裝修完,更係要再去食下✨,「茶木」一向保持高水準台灣菜,再加上餐廳既二人晚餐超級抵食🍱,所以前兩日放工去食。晚。嚐二人餐$258包括兩款台風小食🍡、主食兩款、飲品🧋,仲可以加$10配甜品🍮,性價比極高。小食路邊攤小食即係小食拼盤,有台灣腸、魚丸、鹽酥雞🐓,台灣腸帶甜有咬口,係我台灣小食首選。另一款小食紅油抄手,一帶四隻抄手,皮薄肉厚,紅油夠辣🌶十分惹味。我哋再加配$22麻辣豬耳朵,爽口彈牙唔太辣,非常好味😋。主食墨魚🦑鮮蝦茶香藜麥飯🍚,煎墨魚餅有咬口有彈性,蝦🦐肉新鮮彈牙,配合茶香藜麥飯,健康又美味。另一款主食烏魚子元貝手作麵🍝,元貝表面煎香,肉質爽口彈牙,手作麵creamy有咬口,非常好味。最後更係唔少得食甜品✨,絕對推介抹茶🍵鮮果流心歐軟👏🏻,麵包多士磚裡面有Q彈matcha,配搭抹茶雪糕🍦同鮮果,非常好味。

2022-12-07 69 浏览
一提起台灣菜第一個諗起嘅一定係Teawood,真係咁多年都係覺得好好食嘅一間台式餐廳,所以今日又來食了!一段時間冇黎佢又出咗唔少新嘢,首先試咗佢個軟殼蟹龍蝦汁手作麵套餐,配上一杯佛手柑水果茶,軟殼蟹份量都幾多,配上龍蝦汁感覺好似食緊西餐嘅意大利粉,不過係手作麵version,有d fusion 既feel;佛手柑水果茶都幾好飲,同出邊啲水果茶相比,佢更加偏向柚子味feel,口味都幾特別。另外巧克力花果流心歐軟味道都幾特別,打開個吐司入邊仲有一層流心,而且仲有麻糬,口感相對一般嘅吐司來講比較豐富。

2022-12-03 62 浏览
聽朋友講茶木既台式麻辣半筋半肉手工拌面好好味,放工後一於同朋友一起去食😊餐廳環境好好,空間大,牆上文字十分有意思,服務態度亦都好好,上菜速度依都非常快👍,最重要係食物質素真心好👍😋台式麻辣半筋半肉手工拌面———味道真係好好好味👍,有我最鍾意食既麵條,我煙靭且有口感,拌面亦都非常入味,重點係牛腩好入味,好嫩滑,真係好味😍紅油抄手———好濃既香辣味,皮料薄,餡料非常飽滿,味道亦都不錯👍😊路邊灘小食———份量充足,有台式烤香腸、鹽酥雞排、鹽酥福州魚丸,每款小食都好好味😍櫻花蝦花枝餅———櫻花蝦味道香,食落去好爽口彈牙,真心好食😋抹茶鮮果流心歐軟———超有驚喜,好好味😍,水果種類多,而且新鮮,當打開時,內裏充滿好濃厚既抹茶醬,驚喜既係底部除左有白朱古力外,還有麻糬係入面,好正👍👍👍❤️,除此之外,還有一球大抹茶雪糕,抹茶味道濃郁飲品賣相好吸引,味道依都唔錯,好飲👍❤️
飲品賣相好吸引,味道依都唔錯,好飲👍❤️
2022-12-02 38 浏览
德福廣場茶木重新裝修, 今日又去捧場, 以淺木色為主調, 簡約的装修感覺好舒適店員介紹了呢期新推出以台南海鮮做主題的手功麵, 於是揀了羅氏蝦龍蝦汁手作麵套餐試吓新口味, 價錢$128,還包飲品及甜品超扺食黑麻油雞翼及溏心蛋(加配$42)熱辣辣脹卜卜的雞翼, 帶著淡淡的麻油香, 溏心蛋滷得夠入味, 而中䦔的蛋黃就帶著甘香又黏黏的口感, 超級好味佛手柑水果茶( +$15)暖暖的水果茶, 用幾款新鮮生果浸泡, 味道酸酸甜甜的健康茶飲, 女仕最啱烏魚子元貝手作麵配麵底的汁帶有陣陣烏魚子的鹹鮮味, 口感較creamy, 主角元貝好厚身煎得剛剛熟外脆內軟台式抹茶拿鐵齋睇個樣已經好吸引, latte雖然奶比較重, 但仍不會搶去抹茶的香味甜品可頌窩夫waffle焗得夠香脆, 上面舗滿榛子醬及杏仁碎片, 啖啖既邪惡又滋味整體而言茶木都能夠保持一貫水準, 而且價錢親民食物質素有保證, 是我經常幫襯的食店之一

店員介紹了呢期新推出以台南海鮮做主題的手功麵,

黑麻油雞翼及溏心蛋(加配$42)

熱辣辣脹卜卜的雞翼, 帶著淡淡的麻油香,

佛手柑水果茶( +$15)

烏魚子元貝手作麵

台式抹茶拿鐵

甜品可頌窩夫

2022-11-29 41 浏览
今日同朋友醒起好耐無食過茶木,於是興起就去左德福分店食。“用一杯茶,找尋另一個你”,好有意境。而今日既食物主題都離不開茶🥰1.茶香三文魚湯漬飯 $98健康又美味!😋😋米飯大粒、粒粒分明。將茶淋落d飯之後,會變成湯飯既味道。最後淨係針茶出嚟飲,就只有茶既味道,好特別!2.烏魚子元貝手作麵 $98手作麵creamy、彈牙,元貝大粒、鮮甜!😋3.醬汁沙朗刈包拼福州魚丸紫菜 $60刈包煙韌,沙朗牛肉味濃,肉質易咬!福州魚丸彈牙多汁😀4.抹茶鮮果流心歐軟 $88 配 茶藝師精選純茶原來包內既係抹心流心+煙韌既麻薯!😋抹茶雪糕係Haagen Dazs 出品。呢度甜品唔會過甜,口感多元化,必吃!😋茶藝師精選純茶,仲附送埋黑糖珍珠!🤭5.佛手柑水果茶 $46茶底我揀左蜜香小葉紅茶。水果茶愈浸愈有甜味同果香,非常生津解渴!6.有機臺灣高山巨峰烏龍茶 $46烏龍茶中帶有巨峰味,而且仲有一大舊茶冰,特別!總結:茶木質素依然令人滿意☺️茶木‧台式休閒餐廳(九龍灣)地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期L1樓G53D舖
今日同朋友醒起好耐無食過茶木,於是興起就去左德福分店食。
“用一杯茶,找尋另一個你”,好有意境。
而今日既食物主題都離不開茶🥰

1.茶香三文魚湯漬飯 $98
健康又美味!😋😋
米飯大粒、粒粒分明。
將茶淋落d飯之後,會變成湯飯既味道。
最後淨係針茶出嚟飲,就只有茶既味道,好特別!

2.烏魚子元貝手作麵 $98
手作麵creamy、彈牙,元貝大粒、鮮甜!😋

3.醬汁沙朗刈包拼福州魚丸紫菜 $60
刈包煙韌,沙朗牛肉味濃,肉質易咬!
福州魚丸彈牙多汁😀

4.抹茶鮮果流心歐軟 $88 配 茶藝師精選純茶
原來包內既係抹心流心+煙韌既麻薯!😋
抹茶雪糕係Haagen Dazs 出品。
呢度甜品唔會過甜,口感多元化,必吃!😋
茶藝師精選純茶,仲附送埋黑糖珍珠!🤭

5.佛手柑水果茶 $46
茶底我揀左蜜香小葉紅茶。
水果茶愈浸愈有甜味同果香,非常生津解渴!

6.有機臺灣高山巨峰烏龍茶 $46
烏龍茶中帶有巨峰味,而且仲有一大舊茶冰,特別!

總結:茶木質素依然令人滿意☺️

茶木‧台式休閒餐廳(九龍灣)
地址: 九龍灣偉業街33號德福廣場一期L1樓G53D舖
2022-11-28
下午茶
  • 抹茶鮮果流心歐軟
  • 茶香三文魚湯漬飯
2022-11-27 53 浏览
我和女兒陪阿姨去九龍灣德福廣場買電視,之後阿姨同我哋去咗茶木‧台式休閒餐廳食晚飯,餐廳裝修時尚舒適,主打優質地道的台式料理和自家出品台式風味甜品。主食加30元可以升級晚市套餐,有飲品和甜品。酥炸雞排肉燥麵:酥炸雞排分量算多,香脆好味,肉燥味道香濃,唔會太肥,配彈牙嘅麵條味道好夾!紅豆抹茶冰淇淋:綿密的紅豆配上香醇濃郁的抹茶是絕配的組合,味道清新甜美。茶藝師精選純茶(凍):茶葉配方均由專業茶藝師精心調配,味道入口清香。紅油抄手:抄手皮滑餡鮮,加上醬汁微辣濃香,十分惹味。黑麻油雞翅半份:黑麻油豉油汁鹹甜度剛好,雞翼嫩滑入味。酥炸排骨肉燥米粉:排骨炸得外酥肉嫩,新竹米粉口感幼滑,拌著細緻嘅肉燥,鹹香裡頭帶著甘甜,香醇濃郁。柚子蜜茶凍,口感清香蜂蜜甜美。黃金鹽酥雞半份,鹹酥雞香氣誘人,即炸的酥脆口感更是讓人食不停口。自家製台式烤香腸一條,肉汁飽滿的台式香腸甜潤且更富含脂香。鳳梨鮮果甜酸肉,這道菜色澤鮮豔,甜酸肉炸得外脆肉嫩,醬汁味道調得酸甜適中,配搭清甜菠蘿和火籠果,美味兼開胃!金萱鮮芒果奶凍冰,高山金萱烏龍滋味甘醇濃厚,帶有天然獨特的奶香,茶色金黃味鮮甜,配鮮芒果奶凍,香甜美味!

主食加30元可以升級晚市套餐,有飲品和甜品

紅油抄手:抄手皮滑餡鮮,加上醬汁微辣濃香,十分惹味。
黑麻油雞翅半份:黑麻油豉油汁鹹甜度剛好,雞翼嫩滑入味。

柚子蜜茶凍,口感清香蜂蜜甜美。

自家製台式烤香腸一條,肉汁飽滿的台式香腸甜潤且更富含脂香。

認真,以前嘅茶木真係印象麻麻地,今日係德福行過,新裝修完幾靚咁,即管俾多次機會呢個套餐幾抵食,$258有2個小食、2個主食、2杯野飲小食我地選左櫻花蝦娃娃菜、路邊攤小吃(+$16)娃娃菜嘅size略細,一人幾啖就食完,路邊攤小食大大份,鹽酥雞炸得酥脆唔油膩另外可以追加2個小食,再叫左紅油抄手(+20)同溏心蛋(+$22)紅油抄手正正常常,溏心蛋好好食!主菜一選左烏魚子帶子手工麵,帶子上鋪左一層烏魚子,烏魚子嘅咸香加埋帶子,成件事好香好惹味!手工麵嘅質感似烏冬,掛汁,味道其實同明太子忌廉好相似。加埋本菇、番茄仔,賣相好靚!三文魚漬飯,清清淡淡,三文魚都幾大塊加左$10帶走埋個樽,有機台灣高山茉莉龍珠茶(+$21)四季青萱鮮果茶(+$21)叫左少甜,都覺得有d甜得濟,下次可以叫走甜成個餐最抵係可以加$10要一件吉士可頌窩夫,我地叫左芒果同士多啤梨兩個味,窩夫得黎個皮好鬆軟,有d一層層酥皮咁😋咁食法,人均先係$200,真係好不錯,野食同環境都比以前嘅茶木進步左好多!

呢個套餐幾抵食,$258有2個小食、2個主食、2杯野飲

紅油抄手正正常常,溏心蛋好好食!

三文魚漬飯,清清淡淡,三文魚都幾大塊

加左$10帶走埋個樽,有機台灣高山茉莉龍珠茶(+$21)

2022-11-22 36 浏览
同屋企人去德福睇戲前係茶木食個晚餐。餐廳裝修簡潔以木係作主調,感覺開揚舒服。我哋點咗三個小食、二個主食。主食升級為套餐,以優惠價$13點咗杯熱黑糖珍珠奶茶,另外多叫了杯凍嘅。两杯飲品都好香黑糖味,黑珍珠煙韌彈牙。🔸金黃鹽酥雞新鮮炸起,酥脆可口。🔸黑麻油雞翅表皮够色,肉質軟嫩,比鹵水雞翅多一份麻油香。🔸櫻花蝦花枝餅外面金黃爽口彈牙嘅花枝餅,有櫻花蝦微香,酸甜醬汁可解油膩。🔸紅蔥地瓜燉無骨牛腩小蠟燭熱住個餸,加分。相比薯仔,地瓜口感細軟粉甜,牛腩肉質腍入味無骨,呢個配搭幾新鮮。🔸烏魚子元貝手作麵手作麵煙韌滑劣劣,除咗兩粒厚肉元貝外,仲加入毛豆、鴻禧菇、車厘茄同烏魚子等配料,好有口感。🔸黑朱古力杏仁可頌窩夫最後跟餐上埋個酥軟富有牛油香嘅黑朱古力杏仁窩夫,超滿足!
同屋企人去德福睇戲前係茶木食個晚餐。

餐廳裝修簡潔以木係作主調,感覺開揚舒服。

我哋點咗三個小食、二個主食。
🔸金黃鹽酥雞
新鮮炸起,酥脆可口。
🔸黑麻油雞翅
表皮够色,肉質軟嫩,比鹵水雞翅多一份麻油香。
🔸櫻花蝦花枝餅
外面金黃爽口彈牙嘅花枝餅,有櫻花蝦微香,酸甜醬汁可解油膩。

🔸紅蔥地瓜燉無骨牛腩
🔸烏魚子元貝手作麵
🔸黑朱古力杏仁可頌窩夫
最後跟餐上埋個酥軟富有牛油香嘅黑朱古力杏仁窩夫,超滿足!