2020-11-04 404 浏览
隱世好味餐廳而且用QR Code 自己落單 非常方便Egg benedict配鬆餅🍳加埋成個All Day Breakfast 樣樣都有仲有茄汁豆♥️好味呀個egg benedict 吉穿成個流到成個鬆餅都係 好正炸厚切午餐肉汁加黑松露醬粒粒肥美既炸午餐肉粒 外脆 配埋黑松露醬 好邪惡好幸福呀🥰燒汁雞扒飯 肉質好滑放假當然要叫返杯cappuccino☕️呢杯咖啡飲完一啖好喜出望外好高質 下次要再黎飲♥️
隱世好味餐廳
放假當然要叫返杯cappuccino☕️
呢杯咖啡飲完一啖好喜出望外
好高質 下次要再黎飲♥️

2020-10-16 2197 浏览
🐖叉燒滑蛋飯🍳 $48 (8.5/10)⠀甜豉油係成碗飯嘅靈魂😈,所以我哋叫左多汁!⠀食落蛋幾嫩~同甜豉油好夾🤪⠀同埋我地好好彩,叉燒都算爽脆有肥膏,肥瘦相間,入口索索聲🤩。⠀雖然簡單但好好味😋!⠀⠀🐮滑牛通粉常餐🍞 $46 (7.5/10)⠀通粉煮得偏淋身,湯底係豬骨湯,應該係真材實料冇味精🐖🐖。⠀牛肉醃過調味都唔會好重,而且冇鬆肉粉,食到肉味之餘都幾有咬口👄👄。⠀炒蛋就咁睇表面比較乾,但食落都幾滑💛。⠀整體味道偏淡,份量適中唔會太飽,配埋杯咖啡,係朝早醒神之選!🌤🌤🌤⠀⠀🥤凍港式奶茶 +$4 少冰少甜 (9/10) ⠀茶同奶味都好balance🥰。少甜甜度啱啱好,飲到茶香奶滑的感覺,幾好飲👅⠀⠀☕️熱鮮奶咖啡 +$8 (8/10)⠀用公雞碗好有特色好特別,再有埋拉花🌷,加晒分😝。飲落咖啡苦味幾出同鮮奶幾融合,唔會兩者互搶,唔錯💛。⠀⠀總結:鋪頭位置係小巷入面,如果大家去要認住街市對住嘅巷仔~整體都唔錯,有機會想試埋佢嘅all day breakfast 🤓。⠀
叉燒滑蛋飯

🐖叉燒滑蛋飯🍳 $48 (8.5/10)⠀
甜豉油係成碗飯嘅靈魂😈,所以我哋叫左多汁!⠀
食落蛋幾嫩~同甜豉油好夾🤪⠀
雖然簡單但好好味😋!⠀

🐮滑牛通粉常餐🍞 $46 (7.5/10)⠀
通粉煮得偏淋身,湯底係豬骨湯,應該係真材實料冇味精🐖🐖。⠀
炒蛋就咁睇表面比較乾,但食落都幾滑💛。⠀

🥤凍港式奶茶 +$4 少冰少甜 (9/10) ⠀
鮮奶咖啡

☕️熱鮮奶咖啡 +$8 (8/10)⠀

叉燒滑蛋飯
鮮奶咖啡
  • 叉燒炒滑蛋飯
  • 港式奶茶
2020-10-12 336 浏览
瞓醒已經12 點, 出得門口都兩點幾, 一路行過上環方向, 睇吓有咩食。 行到呢間茶咖里, 見到出面坐晒人, 點知入面原來有位, 唔駛等~ yeah!! 佢係scan qr code落單, 呢d真係幾方便, 又可以慢慢諗, 冇人催你落單, online仲有相睇, 易揀d. 我地坐低都兩點半, 啱啱好tea time 我揀咗滷水雞翼餐, 配沙律, 個friend就叫乾炒雞肉意粉我有3 隻雞翼, 都好淋好入味, 好好食~ 沙律又夠凍, 唔錯 碟乾炒雞肉意粉都好大碟, 又炒得幾好食, 唔錯唔錯。 食到好飽, 要出去行吓消化吓先得見佢出面d枱都有人帶狗嚟食, pets friendly添

見佢出面d枱都有人帶狗嚟食, pets friendly添
乾炒雞肉意粉
滷水雞翼配沙律
2020-10-11
乾炒雞肉意粉
滷水雞翼配沙律
2020-10-02 297 浏览
呢度嘅食物種類好多有西式有茶餐廳仲有all day breakfast我午餐嚟食咗呢個滑蛋叉燒飯!超足料!可以話啲餸仲多個飯我鍾意個碗上面嘅公雞公仔🤣啲蛋好滑叉燒都唔錯個餐仲包一杯嘢飲添我就飲咗牛奶🥛~
呢度嘅食物種類好多
有西式有茶餐廳仲有all day breakfast
我午餐嚟食咗呢個滑蛋叉燒飯!
超足料!可以話啲餸仲多個飯

我鍾意個碗上面嘅公雞公仔🤣
啲蛋好滑叉燒都唔錯

個餐仲包一杯嘢飲添
我就飲咗牛奶🥛~
2020-09-27 304 浏览
食物叫左一個菠蘿包牛油果魚柳堡 牛油果味重 菠蘿包香脆綿密 係魚柳美中不足細左少少 唔太食到個味 伴碟上嘅係薯片 呢層個人而言不太歡喜 因為太熱氣 如果有得比客人揀上薯菜or沙律or薯蓉之類會更好(可能有 但我地冇問or餐牌見唔到有) 飲品叫左個茶走 超好飲 首先茶味超香濃 唔似坊間一係太淡 一係太苦 啱哂我 之後我叫左多奶 所以好滑好吸引 呢個係我最滿意嘅 服務好好 侍應好好人 同埋叫餸係電話自己嗌嘅 都幾方便 唔難操作環境我果陣坐半室外 冷氣夠 係位窄左左小小 不過都你正常嘅 但因為好近廁所 好多人出入 可能會有人唔滿足 但我冇乜所謂。
食物
飲品
我果陣坐半室外 冷氣夠 係位窄左
2020-09-25
  • 港式奶茶
2020-08-10 805 浏览
想嚟個港式西式混合式brunch~既想食個菠蘿包 常餐但又想嘆下咖啡latte揀呢一間就啱哂仲要係小店添呢間港式cafe嘅裝修好舊式香港甚至咖啡杯都用雞公碗嚟裝 非常懷舊炒蛋餐肉雙拼菠蘿包菠蘿包似係放咗一段時間翻焗過個皮唔算太脆後面有啲「甩皮」嘅現象一咬啲「菠蘿皮」就散哂但包嘅質感都算軟熟夾住好厚嘅餡料炒蛋唔算滑但又未至於過老加埋塊煎香厚切餐肉整體不過不失叉燒炒滑蛋飯呢個就有啲失望炒蛋係炒得幾滑但欠奉蛋香味同埋比較水狀叉燒份量都算多 有5-6舊微燶邊 半肥瘦 但肉質乾咗啲面頭嘅甜豉油淋得太多搞到個飯食到最尾有啲濕😕
想嚟個港式西式混合式brunch~
既想食個菠蘿包 常餐

微燶邊 半肥瘦 但肉質乾咗啲
面頭嘅甜豉油淋得太多
搞到個飯食到最尾有啲濕😕
2020-08-10 425 浏览
牛油果醬魚柳芝士菠蘿包 $68魚柳足足有兩大塊🐟,外脆內軟,而且好嫩滑,又Juicy💦,配芝士菠蘿包一齊食,鹹鹹甜甜,係幾好食既🤤。不過因為太多食物夾埋一齊,牛油果醬既味道比芝士菠蘿包搶左🥺,有啲可惜,嘥左個醬🥑。-跟餐既凍Mocha無論賣相定味道都有啲似鴛鴦🤣,對咖啡有要求既可以不試。————————————————————滑牛通粉配火腿滑蛋厚多士 $46正正常常既一份常餐,無伏但亦無驚喜,就不評論了😂。
牛油果醬魚柳芝士菠蘿包 $68

————————————————————
滑牛通粉配火腿滑蛋厚多士 $46
正正常常既一份常餐,
無伏但亦無驚喜,就不評論了😂。
2020-07-07 583 浏览
放假去食早餐,換來一肚氣先唔好諗地點幾咁「方便」咁嘅天氣,我想像唔到點解會無冷氣得幾把爛鬼風扇仔坐咗入去近廁所位,d枱櫈全部都好迫,又要攬住個袋又要縮埋一角食,已經大汗叠細汗原來早餐無burger,唯有簡單叫個聲稱招牌嘅叉燒湯通常餐,諗住呢d算係正常野一嚟到,湯微暖,味精湯不在話下,個幾塊叉燒硬過柴皮又無味,我好難想像4,50蚊嘅常餐都會難食到咁再望下隔離枱個小姐,大家都係叉通,佢食咗兩啖就成份放棄咗,證明唔係我問題啦可一不可再,呢d呃like嘅偽文青舖唔會再去
放假去食早餐,換來一肚氣
先唔好諗地點幾咁「方便」
咁嘅天氣,我想像唔到點解會無冷氣得幾把爛鬼風扇仔

可一不可再,呢d呃like嘅偽文青舖唔會再去
2020-06-10 625 浏览
呢類冰室feel但又要夾雜小小大排檔嘅裝修,可以食嘅嘢同茶餐廳差唔多但係又會有all day breakfast⋯有d搞笑,好中西合璧嘅感覺價錢係西營盤黎講算ok(40-50)左右,平時幾鍾意食距地嘅常餐
話說我一直都知道「茶咖里Congteakafe」呢間餐廳嘅存在,但從來都無認真搵下佢喺邊,原來佢勁近屋企😅,亦好近西營盤站B3出口。不過佢嘅位置確係好隱蔽,正常行嚟行去其實都唔會留意到的,但佢已經有放易拉架吸引客人呢。星期日下午瞓醒起身後就的起心肝去試吓,但都抱點碰運氣嘅心態前行,因為近期見網上有人討論佢💛,驚要等位。好彩我哋去到發現座位都幾多,亦都唔洗等✌🏻。簡單介紹番餐廳嘅環境,座位區主要分咗三段。首先,就係行入門口嘅半露天座位,上面係咁咦搭咗帳蓬,但落雨🌧應該擋唔到。部份座位更加設喺渠道上面...。第二就係好珍貴嘅兩張室內卡位雅座,因為係唯一有冷氣嘅地方😌,而收銀處同水吧亦係設喺該處。第三就係再行入去嘅偽室內座位,實則係廚房後欄嚟...,而且比較迫同焗促。個人感覺麻麻,寧願坐番門口位。不過我未食嘢就先俾蚊咬咗一大啖😭。餐廳採用QR Code自助落單,都幾方便易用,而且出錯機會亦會相對降對。但變相店員更加少嘢做...,可惜咁嘅情況下佢哋服務都唔見得好好,唔算有禮貌囉,絕對有改善嘅空間🙏🏻。不過好彩佢哋嘅食物出品有番咁上下質素,先令人不致於失望而回😊。餐廳食物主要係行新派茶餐廳路線,
不過好彩佢哋嘅食物出品有番咁上下質素,先令人不致於失望而回😊。餐廳食物主要係行新派茶餐廳路線,經典常餐、本地小食、菠蘿包、炒飯意粉同全日早餐等,通通都有。
我哋兩條友食咗三個餐,嚇親阿姐😜,不過輕鬆食哂無難度。但其實每份餐本身個份量都好足,唔會唔夠飽!
滑牛通粉配火腿炒蛋厚多士
🍽經典常餐HK Style Regular Set H2:滑牛通粉配火腿炒蛋厚多士Beef Macaroni w/ Ham & Egg Toast($46)🍽
滑牛通粉
依份常餐價錢正正常常啦,店員首先為我哋送上滑牛通粉,個湯夠熱的,幾濃雞湯味同奶香。通粉賣相平平無奇,但都有吸引之處,就係佢落咗粟米🌽同用咗無坑紋嘅通粉。至於滑牛🐮簡直係驚喜之作,食得出餐廳係有醃過啲牛肉,而且仲有稍為煎香。牛味濃郁,肉質頗嫩的。
火腿煎蛋厚多士
火腿煎蛋厚多士,🥚蛋嘅煮法有得揀,例如炒蛋、太陽蛋、反蛋同煎熟蛋,我哋要咗煎太陽蛋🍳,沒有過熟。火腿有兩塊,而厚多士亦都烘得唔錯,但要問店員先有牛油。
芝士火腿奄列配班戟全日早餐
🥗全日早餐A2:芝士火腿奄列配班戟全日早餐Cheese & Ham Omelette Pancake All-day Breakfast($68),基本早餐材料仲包埋香腸、煙肉、蘑菇、茄汁豆、蕃茄同沙律。🥗
芝士火腿奄列配班戟全日早餐
我不嬲都覺得全日早餐好搵笨,但今次竟然嗌咗,係因為見價錢$68唔算貴,加上我更加諗唔到份量咁多(每樣食材嘅單位係二呢😍)!味道就見仁見智啦,我覺得還可以,始終呢啲料點煮都唔會話好食得去邊。🧀芝士火腿奄列勁大件,可能有成三隻蛋?蛋亦都唔老。香腸就係短嘅紐倫堡腸,另外仲有我最鍾意嘅蘑菇🍄。我食咗一半奄列先醒起下面係有三塊班戟,食哂真係無可能會餓。
蜜糖鬆餅西多士
🥞下午茶餐T7:蜜糖鬆餅西多士French-toast English Muffin w/ Honey($32)🥞
蜜糖鬆餅西多士
我哋見到個菜名就覺得好吸引,造型確係唔錯...,但味道就有啲伏,如果想試嘅,我建議可以省略🙈。佢係Muffin同西多嘅混合版,感覺似拎兩塊Muffin包用煎西多嘅方法去煮,所以個樣係似圓形Pancake的。但食落口感比較硬同乾身,唔係好易入口,而且嚿包本身無味,只能靠蜜糖🍯調味。
薄荷茶
每個餐都跟飲品,我哋叫咗三個餐,即係有三杯嘢飲🤣。呢到嘅凍飲要加$4‼️,好貴好誇張,不過無計,環境太熱,無凍飲會溶。根據我身旁位熱愛茶記文化,甚至做過下水吧嘅朋友講,呢度嘅茶餐廳出品(凍奶茶凍檸茶、通粉之類),係好有水準👍。我唔係專業,但飲落都幾好。檸茶做到少甜,亦唔太澀。除咗港式飲品外,呢度仲可以跟花茶,唔洗加錢,我要咗🌿薄荷茶,個鐵茶壺同酒樓茶杯都好有特色,唔係港女呃Like嗰種,哈哈。
題外話,我想再講多少少關於對餐廳環境嘅睇法。老實講,上網睇相以為餐廳幾適合打卡,但親身嚟到後,最大嘅感覺係好熱☀️,好想快啲食完躲去有冷氣嘅地方。我覺得餐廳其實有啲似地茂茶檔,衞生情況一般。如果嚟呢度開餐,睇定天氣預報比較穩陣。
總括嚟講,呢次嘅用餐體驗有好、有唔好,不過點都係食物味道最重要,特別係佢嘅🇭🇰港式常餐十分出色,雖然係普通材料,但要做到好食唔係咁簡單😋,大家都知啦,市面上充斥住大量劣食茶記。我哋嗌咗三個餐,總共$154,價格算合理,考慮到佢行嘅路線,我以為定價會進取啲。最後,我亦上載埋餐廳嘅詳細餐牌供各位參考🤤。
2020-05-31
滑牛通粉
薄荷茶
2020-06-01 601 浏览
茶咖里💛🇭🇰/#sa西營盤篇 #sa良心小店篇➖➖➖<中西合壁嘅茶記>▪️▪️▪️呢間茶記其實都去過幾次🙆🏻‍♀️特別在係佢嘅菜式 有中式有西式好似平日嘅茶記 又好似係cafe食梗野之前食過兩次都係偏向港式~今次試下all- day breakfast 仲有著名嘅公雞杯西式咖啡 ☕️平日嘅話坐出面食應該幾chill 但週末就較多人 坐得有啲逼夏天嗰陣係户外食會好熱上環都有間叫茶咖宅 應該差唔多➖➖➖1️⃣英式炒蛋配長多士 $58 整體來講係幾colourful ~長多士有啲似熱狗包外脆內軟個人鍾意平日食嘅toast 多d 炒蛋係幾嫩滑 蛋香可以更重~其他配料正正常常 略嫌煙肉唔夠脆➖➖➖分數: 7.2/10➖➖➖2️⃣榛子咖啡(+$8) 套餐+$8 幾划算 質素比預期中好又有拉花✨咖啡口感順滑叫左榛子味 飲到都覺得幾nutty 咖啡雖然無平日cafe嘅濃郁 但都唔會有果酸味 幾易入口➖➖➖分數:7.5/10➖➖➖📍茶咖里西環西營盤爹核里4號地舖➖➖➖分數💛(10分為滿分) 食物質素: 7.35/10 環境: 7/10服務: 7/10價錢:7.5/10
茶咖里💛🇭🇰/
#sa西營盤篇 #sa良心小店篇
<中西合壁嘅茶記>
▪️▪️▪️
呢間茶記其實都去過幾次🙆🏻‍♀️
特別在係佢嘅菜式 有中式有西式
好似平日嘅茶記 又好似係cafe食梗野
之前食過兩次都係偏向港式~
夏天嗰陣係户外食會好熱上環都有間叫茶咖宅 應該差唔多

1️⃣英式炒蛋配長多士 $58
整體來講係幾colourful ~長多士有啲似熱狗包
外脆內軟個人鍾意平日食嘅toast 多d
炒蛋係幾嫩滑 蛋香可以更重~
其他配料正正常常 略嫌煙肉唔夠脆

分數: 7.2/10
➖➖➖
2️⃣榛子咖啡(+$8)
套餐+$8 幾划算 質素比預期中好

分數:7.5/10
📍茶咖里
西環西營盤爹核里4號地舖
➖➖➖
分數💛(10分為滿分)
食物質素: 7.35/10
環境: 7/10
服務: 7/10
價錢:7.5/10
$70 (早餐)
榛子咖啡
2020-05-28 483 浏览
牛油果醬雞肉芝士波蘿包$68一個茶記既菠蘿包,加上燒雞、牛油果做配搭,的確幾盞鬼,啱晒菠蘿包愛好者~ 個人覺得toppings略多,加上菠蘿皮味道有d雜,平時食慣濃味既食家應該會受落,at least我個fd強烈推薦呢個lunch set!菠蘿皮係薄身個種,如果係厚脆又有濃濃既牛油香就perfect! 另配上食落似sweet chilli味既薯片,仲比埋mustard同茄汁你點👍🏻 呢度既咖啡有茶記風味,唔會太甜!
牛油果醬雞肉芝士波蘿包$68

2020-05-28 394 浏览
再次有機會衝出九龍,去港島,我其實都幾鍾意呢個區,成日都發掘到好嘢。係西營盤對住街市大樓,有條小巷仔,行到入黎最盡就會見到呢間小店。同隔離棟樓比,睇得出有修理過。幸好我哋早到,所以一黎到都有位。依家都幾多餐廳改用電子落單,慳下時間。仍然都有人手落單嘅,不過都會建議左電子平台先。門口係幾有feel㗎,舊式嘅傢具。坐出面有大風扇吹住,唔會好熱。入面嘅燈係用左照蛋嘅個種燈做裝飾,好有味道。牛油果醬炒蛋鬆餅,40元。講明先,點個陣係可以揀要咩蛋,朋友要太陽蛋,當然你可以跟餐牌要炒蛋。朋友話幾fresh,唔錯。我就要港式餐,滑牛通粉常餐,46元。牛肉係正,係爽口,唔係乾,仲有好多粟米。我除左係啡精,亦係奶茶精,基本上去茶餐廳,一定係熱奶茶。呢杯幾滑,奶算係剛好。另外加8元,有特別飲品。朋友叫係榛子鮮奶咖啡,茶餐廳都有拉花,堅呀,仲要用公雞碗上!

幸好我哋早到,所以一黎到都有位。

入面嘅燈係用左照蛋嘅個種燈做裝飾,好有味道。

2020-05-23 266 浏览
翻學個陣有時都會嚟食,囉然係個小巷入面,但係都吸引好多人嚟,質素唔錯👍🏻而且係黃店,有文宣,同埋價格相當平民~普通常餐同lunch set都係大概$40-$60。係西營盤嘅餐廳嚟講算係平😍同埋有好多選擇,有港式快餐,亦都有西式,日式嘅溫泉蛋飯都有~就算all day breakfast都好平,$58一個set包嘢飲👍🏻料多豐富,真係平👍🏻尋日揀左叉燒湯意粉配炒蛋火腿厚多士,加$8仲有杯榛果cafe,幾正😋
叉燒湯意粉
午餐
叉燒湯意粉
#💛 #灰到西營盤早上回學校前打算在附近吃早餐,這間位於西營盤街市對面的小巷盡頭,平時經過真的不會留意到😂自行用QR code下單在小店是蠻少見😂-🔻牛油果醬炒蛋鬆餅 配伯爵茶 $40牛油果醬帶點酸,還吃到牛油果碎,頗開胃。炒蛋很鹹😳鹹到不能單獨吃的程度,不過連牛油果醬吃可以中和到味道。另外,失望的是鬆餅並沒有烘熱。-👅食後感:食物相對一般。至於環境方面,室內座位不多,夏天時坐外面會有點熱🤣-👀個人喜愛度:5.5/10-🚩茶咖里西環西營盤爹核里4號地舖-#美食#香港美食#hkfood#food#hk#hkfoodie#foodie
#💛 #灰到西營盤
🔻牛油果醬炒蛋鬆餅 配伯爵茶 $40