2017-06-12
今日放假同娘親去飲茶,叫左5個點心一個蒸飯。我唯獨想講我地叫左一個海皇雀巢芋茸酥,標價為特點。我想問大家睇到呢個名會諗起有咩材料?我同娘親都認為係芋角包住d海鮮咁,點知呢個點心黎到,個涵竟然係豬肉同肥豬肉囉!我食左一啖覺得唔對路,即刻就舉手叫侍應問下啦,點知舉左成5分鐘都無人理,係d侍應見到你舉手都扮見唔到。最後終於捉到個侍應黎問,佢拎走左碟野,然後同個經理一齊行過黎:經理:我地d芋角係咁嫁喎!個侍應答把嘴:老婆餅都無老婆喇!我:你地d芋角叫得海皇,又收得特點,係人都以為係海鮮做涵啦,出面酒樓d豬肉芋角,都係小點中點,唔通你d豬肉寧舍矜貴?之後嘈左一輪,個經理點都要我地要左佢,又話嘥野又話我地食過(唔咬開點知入面係豬肉涵?),點都唔肯取消。最後攪到我起身爆粗先死死地氣canecl個芋角!話時話,我係唔係可以報海關告佢地違反商品說明條例?
經理:我地d芋角係咁嫁喎!
個侍應答把嘴:老婆餅都無老婆喇!
話時話,我係唔係可以報海關告佢地違反商品說明條例?